» »

Švedska se odpoveduje zaslonom v učilnicah

Švedska se odpoveduje zaslonom v učilnicah

Slo-Tech - V švedskih šolah so preizkusili digitalizacijo in ugotovili, da boljše učne rezultate dosegajo na klasičen način. Pred tremi leti so začeli umikati zaslone in drugo digitalno tehnologijo iz učilnic, učenci pa morajo brati papirne knjige in pisati na roko. V šolah bodo prepovedali tudi uporabo telefonov.

Še leta 2000 je bila bralna pismenost švedskih učencev med najvišjimi v Evropi, nato pa je začela padati. Leta 2012 je dosegla najnižjo točko in še leta 2022 je bila četrtina dijakov po končani srednji šoli funkcionalno nepismenih. Eden izmed razlogov je bilo tudi preveliko zanašanje na digitalne vire, namesto da bi učenci brali knjige. Švedska vlada je zato namenila več sto milijonov kron, da bi imel vsak učenec svoj učbenik iz papirja za vsak predmet. Prav tako bodo kupili tudi veliko leposlovnih knjig.

Težave niso bile le pri pismenosti, temveč pri vseh kompetencah, ki jih merijo testi Pisa. Od leta 2000 do 2012 so dosežki švedskih učencev padali pri branju, matematiki in naravoslovju. V letih 2012-2018 so se rezultati malce izboljšali, sledil pa je vnovičen padec. Koliko so za slabše rezultate odgovorne digitalne tehnologije, strokovnjaki še niso prepričani, menijo pa, da so vsaj prispevale.

Rezultati slovenskih učencev so bili leta 2022 boljši od švedskih in nadpovprečni.

63 komentarjev

«
1
2

FireSnake ::

Tabla, svinčnik, kreda (ali flumaster) in knjiga.
Na koncu se bomo vrnili na to, če bomo želeli narediti napredek. Ker smo želeli biti preveč pametni.

Mladina sploh ne dela več zapiskov. Rezultati na izpitih so pa temu primerni.
Ko pišejo izpit: stresajo z roko, ker niti toliko niso utrjeni, da bi pisali.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

bm1973 ::

Finska isto ukinila tablice v šoli.

Plus ponovno začeli učiti pisano pisavo, ki so jo ukinili...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

MrStein ::

bm1973 je izjavil:

Jaz sem sicer sam preklopil na tiskane črke nekje med študijem, če ne že prej.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Karamelo ::

a ni JJ rekel, da bi moral vsak osnovnošolec imeti iPada v šoli?

MIHAc27 ::

Pri nam pa čedalje bolj uvajajo digitalne table in podobno...

Mislim, da je vseeno bolj kriva uporaba doma, med odmori, kot v šoli.

WhiteAngel ::

Kaj pa ebralniki namesto zvezkov/učbenikov? Jaz imam Boox, tamala tudi, ne zamenjava. Isto Remarkable trga gate.

torentino ::

Da jih mogoče ne jebe polna država potomcev malo temnejših doktorjev inženirjev in astronavtov?

cekr ::

En velik zaslon zraven table za podporo učitelju. Potem pa v mizo vsakega vdelan ekran s točno omejeno vsebino in iskalnikom po vsebini, da lahko učenci pogledajo nazaj, če kaj niso razumeli.

Standardne tablice pa delajo samo škodo.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

feryz ::

Kolikor vidim so najvišje cifre tam, kjer je največ ekranov.
Torej ni v ekranih problem, ampak v tistih, ki ekrane upravljajo.

starfotr ::

Pri nas pa kot vrhunec napredka v učilne zidane montirajo dostopne točke Wi-Fi 6, 6E in 7 in za njih uporabljajo CAT 7 kable, elektronske table in druge neumnosti. V bistvu je vrhunec napredka, saj gre po tem samo še navzdol.

technoboy ::

torentino je izjavil:

Da jih mogoče ne jebe polna država potomcev malo temnejših doktorjev inženirjev in astronavtov?

Tudi jaz bi najprej pogledal statistiko avtohtonih in tujerodne sort. Sicer na pravim, da so tujerodne sorte slabše, a je delež avtohtonih bralcev verjetno že zanemarljiv. Dvomim, da imajo tujerodne sorte željo po ohranitvi avtohtone kulture. Tam se že desetletja soočajo s težavo avtohtonih oplojevalcev somooploditvenih ženskih primerkov. Enkat pa se more tudi to nekje poznat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: technoboy ()

gruntfürmich ::

zdaj še samo woke program in migrante vrže ven, pa bodo znova na konju.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Saj mi tudi nismo avtohtoni tukaj. Zadeve se spreminjajo skozi čas.

Gregor P ::

Sem vam lepo rekel 8-)

Gregor P je izjavil:

Ne vem kako so sploh pričakovali drugačne rezultate? Človek je vendar analogno bitje. Kaj ni več strokovnjakov, ki bi jim malo razložili, zakaj je dobro, da človek/otrok dela stvari sam in ne prek tablic, ekranov ipd.?!? Zakaj ne damo prvčkem kar kalkulatorje v roke pri matematiki?:|

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

asinhronc ::

technoboy je izjavil:

torentino je izjavil:

Tudi jaz bi najprej pogledal statistiko avtohtonih in tujerodne sort. Sicer na pravim, da so tujerodne sorte slabše, a je delež avtohtonih bralcev verjetno že zanemarljiv. Dvomim, da imajo tujerodne sorte željo po ohranitvi avtohtone kulture. Tam se že desetletja soočajo s težavo avtohtonih oplojevalcev somooploditvenih ženskih primerkov. Enkat pa se more tudi to nekje poznat.

Švedska je čisto nekaj svojega. Avtohtoni Švedi so velikorat tako ksenofobni da glava boli. Že do ostalih Evropjecev, ki poskusijo živeti gor, kaj šele do prišlekov. Lahko sprejmeš njihovo kulturo, na pomembna mesta ne boš prišel. To je rezervirano za Švede. Niti en lep dober dan na stopnišču ti ne bodo zaželeli. So kakopak izjeme.... Saj poznate tisto. Šved z Volvom, v prtljažniku pa motorka... So primeri, ko so našli mrtvega človeka v stanovanju po treh letih. Radio je še vedno igral. Dobesedno nihče se ni spomnil in se povprašal kam je pa ta človek izginil, vse dokler ni konkretno smrdelo na stopnišču.

Norveška tudi ni kaj boljša. Tujci na koncu naraje oddidejo. Finska? Vso srečo z jezikom. Moraš opraviti test za določena delovna mesta. Če ne uspeš, ni službe zate...

Miki N ::

asinhronc je izjavil:

technoboy je izjavil:

torentino je izjavil:

Švedska je čisto nekaj svojega. Avtohtoni Švedi so velikorat tako ksenofobni da glava boli. Že do ostalih Evropjecev, ki poskusijo živeti gor, kaj šele do prišlekov. Lahko sprejmeš njihovo kulturo, na pomembna mesta ne boš prišel. To je rezervirano za Švede. Niti en lep dober dan na stopnišču ti ne bodo zaželeli. So kakopak izjeme.... Saj poznate tisto. Šved z Volvom, v prtljažniku pa motorka... So primeri, ko so našli mrtvega človeka v stanovanju po treh letih. Radio je še vedno igral. Dobesedno nihče se ni spomnil in se povprašal kam je pa ta človek izginil, vse dokler ni konkretno smrdelo na stopnišču.

Norveška tudi ni kaj boljša. Tujci na koncu naraje oddidejo. Finska? Vso srečo z jezikom. Moraš opraviti test za določena delovna mesta. Če ne uspeš, ni službe zate...

A kar svoje imajo rajši? So pa res čudaki. Pa toliko dobrih izkušenj je s tujci. :|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

starfotr je izjavil:

Saj mi tudi nismo avtohtoni tukaj. Zadeve se spreminjajo skozi čas.

Že že, ampak verjetno ni krivda v digitalizaciji in ekranih, ampak je razlog nekje drugje. Pa nič nimam proti tujerodnim sortam, imam pa proti prikazovanju nesmiselnih raziskav, ki vlečejo izsledke za dokazovanje nesmiselnih tez.
Verjetno je razlogov nebroj zakaj rezultati padajo. Jaz bi rekel, da je razlog tudi v vzgojnih prijemih staršev iz 80-ih let.

Mogoče za začetek pogledaš še tizer, nato pa cel del:
https://www.bbc.co.uk/programmes/p0lc4x...

krepelce ::

MrStein je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Tudi jaz, v srednji, ker nisem več znal brati za sabo :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krepelce ()

Švedska vlada je zato namenila več sto milijonov kron, da bi imel vsak učenec svoj učbenik iz papirja za vsak predmet. Prav tako bodo kupili tudi veliko leposlovnih knjig.

Vlada kupila knjige, ne starši, kot pri nas?
Radikalno...

asinhronc je izjavil:

Kje pa lahko dobiš službo brez znanja jezika?
Poznamo primer, ko je prišla inšpekcija, ker nekdo v skladišču baje ni znal enega od dveh uradnih jezikov.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

-Nevsky- ::

krepelce je izjavil:

MrStein je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Tudi jaz sem v srednji šoli poskusil preklopiti na tiskano pisavo, pa je učiteljica slovenščine skoraj doživela živčni zlom, ko je to odkrila. Nekaj časa mi je pregledovala zvezke drugih predmetov in grozila, da ne bom pozitiven pri SLO, če ne bom pisal v pisani pisavi...

asdf_jklc ::

Tu se lepo pokaže idiotizem šolstva, ki gre iz ene skrajnosti v drugo. Že leta se trobi, da je treba pisat, brat, rečunat in risat, ker slednje stimulira možgane. Podobno so tudi pri tistih, ki so 24/7 za zasloni, dokazali možganske spremembe. Tako imamo npr. slovenski 'šolski sistem', ker je višek učenje na pamet in bold font v wordu po koncu srednje šole in švedsko digitalizacijo. Jasno je, da za današnje čase in razvoj otrok ne en, ne drug pristop ni primeren. Analogijo lahko naredim z vzgojo: pretepanje otrok z pasom, bičem in podobnim pusti psihološke posledice, permisivna vzgoja, kjer te mulc jebe v zdrav mozag, ti mu pa govoriš "ne smeš miško tako veš" pa tudi.

Računalništvo, digitalna pismenost, uporaba orodij in tudi tablica absolutno bi morala bit v šolskem prostoru, ampak ne ko primarni vir učenja, ampak kot podpora. Tudi digitaliziran učbenik za kak predmet ni nič narobe, ampak v večjem delu, bi pa moral pouk ostat v obliki kot je - papir in knjiga. Pa mimogrede, otrok lahko hodi v šolo in ima tudi v najnižjih razredih dostop do popolnoma vsega - od AI do tablice in telefona, samo raba mora bit nadzorovana. Karikiran primer: delanje domače naloge z ChatGpt za rešit številske izraze je debilizem, pisanje obnove tudi... vprašat ChatGpt za odgovor na vprašanje, ki ga ni v učbeniku, pa povsem uredu primer uporabe.

asinhronc ::

Miki N je izjavil:

A kar svoje imajo rajši? So pa res čudaki. Pa toliko dobrih izkušenj je s tujci. :|

Morda si malo narobe razumel, ni govora o točno določeni barvi kože, ampak tudi povprečen Evropejec je gor velikokrat drugi razred za njih, predvsem ko se gre za ista delovna mesta. Znanje ni prva stvar, no morda če si resnični talent. Ampak takoj ko povprečen Šved v bloku izve da si tujec, si lahko pečen. Le čemu gredo ženske raje na umentno oploditev, kot da si najdejo Evropejca. Matr določene Švedi/nje nimajo sramu se dati dol na dopustu s tujcem...

p1nky ::

Me veseli, da so koncno ugotovili. Meni se je to zdelo noro ze, ko sem prvic brala, da bodo to uvedli. najboljse da jim ze od rojstva damo gor 3d ocala pa gremo.
Pa nisem proti tehnologiji, jaz bi otroke o tehnologiji ucila ze v os, da se z vsem cimprej spoznajo, samo pri ustreznih predmetih, ne pa da nadomestijo papir in svincnike

FireSnake ::

cekr je izjavil:

En velik zaslon zraven table za podporo učitelju. Potem pa v mizo vsakega vdelan ekran s točno omejeno vsebino in iskalnikom po vsebini, da lahko učenci pogledajo nazaj, če kaj niso razumeli.

Standardne tablice pa delajo samo škodo.

Kar predlagaš je isti drek, kot ga v novici ukinjajo.
Dokazano je, da, če si pišeš si bolj zapomniš. To je pa tudi namen.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

-Nevsky- je izjavil:

krepelce je izjavil:

MrStein je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Tudi jaz sem v srednji šoli poskusil preklopiti na tiskano pisavo, pa je učiteljica slovenščine skoraj doživela živčni zlom, ko je to odkrila. Nekaj časa mi je pregledovala zvezke drugih predmetov in grozila, da ne bom pozitiven pri SLO, če ne bom pisal v pisani pisavi...

Pisana pisava ima namen krepitve fino motoričnih sposobnosti, pa neke povezave se ustvarjajo v možganih. Skratka same pozitivne zadeve.

kriptobog ::

MrStein je izjavil:

Švedska vlada je zato namenila več sto milijonov kron, da bi imel vsak učenec svoj učbenik iz papirja za vsak predmet. Prav tako bodo kupili tudi veliko leposlovnih knjig.

Vlada kupila knjige, ne starši, kot pri nas?
Radikalno...

asinhronc je izjavil:

Kje pa lahko dobiš službo brez znanja jezika?
Poznamo primer, ko je prišla inšpekcija, ker nekdo v skladišču baje ni znal enega od dveh uradnih jezikov.

Pri nas dobiš bp službo brez znanja jezika. Na Bledu me je nazadnje postregel indijc v angleščini. Pol wolt dostavljalcev komunicira samo v angleščini. Koliko jih je verjetno šele po sklaidščih in proizvodnjah, kjer nimajo stika s strankami.

luli ::

Mogoče pa je to tudi posledica uvoza znanstvenikov iz Afganistana.

DeeJay ::

Karamelo je izjavil:

a ni JJ rekel, da bi moral vsak osnovnošolec imeti iPada v šoli?

seveda, on rab volilce z osnovno šolo ali manj in to je pravi korak do tega.
https://www.rtvslo.si/dz-volitve-2014/j...
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

Samael ::

asinhronc je izjavil:

Niti en lep dober dan na stopnišču ti ne bodo zaželeli.

Jaz imam pa povsem drugačno izkušnjo. Po tem na stopnišču praktično ločiš Šveda, ki vedno pozdravi in finskega Šveda, ki gre mimo, kot da te ni kljub temu da ga srečaš vsak dan.
Pa nič hudega, ljudje so, kakršni pač so.

Drugače pa pisanje na roke FTW! :)
Samael != Samuel

vke4XC ::

FFS tablice 2014 (12 let nazaj) so bile precejšen luksuz in precej manj razširjene, ne pa tako kot danes, ko ti jih v glavo mečejo iz trgovin, ker marža ne pokriva najemnine prostora za skladiščenje :D

tony1 ::

Razumni ljudje so to že vse vedeli, tudi ko smo jim prodajali tiste APje, ker so skandinavci že takrat delali raziskave, da si z digitalnimi napravami v šolah delajo škodo...

Easily impressed simpletoni na MSŠju pa seveda ne, oni bi rinili v "digitalizacijo" še naslednjih 10 let. Obenem je država in šolstvo zelo hierarhična organizacija, in seveda ta spodnji vedno ubogajo.

Es lo, que hay.

cvalsr ::

Držim pesti, da bi do podobnih ugotovitev in povratka nazaj prišli tudi idioti, ki v avtomobile vgrajujejo "televizorje" (celo po dva) namesto gumbov in stikal...

Čakam še, da bomo dobili pojasnilo, da so šli v tablice in digitalne table, ker da bo to pomagalo pri dig. pismenosti učencev in da zato ne rabimo toliko pouka informatike kot ga preostala evropa...

kow ::

Vprasanje, ce ni razlog tudi imigracija iz nerazvitih drzav. Korelacija sicer ne implicira kavzalnosti, ampak to lahko seveda recemo tudi za digitalne zaslone.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Lahko je razlog tudi migracija ampak o tem se ne sme govoriti (pretvarjajmo se, da sem zapisal: teh statistik ne spremljamo) ampak v šoli se učiti iz zaslonov je še bolj butasto od uvoza migrantov iz popolnoma nesorodnih in po 100 metrikah nekompatibilnih družb in okolij.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Shegevara ::

tony1 je izjavil:

Lahko je razlog tudi migracija ampak o tem se ne sme govoriti (pretvarjajmo se, da sem zapisal: teh statistik ne spremljamo) ampak v šoli se učiti iz zaslonov je še bolj butasto od uvoza migrantov iz popolnoma nesorodnih in po 100 metrikah nekompatibilnih družb in okolij.

Ta statistika se spremlja, kako da ne? Zakaj bi sploh delali na integraciji, če bi mislili, da ni tu nobene zveze?

Če malo globje razmisliš ugotoviš, da so migracije seveda dejavnik, ampak samo en kanček zgodbe. Ne pojasni celotno sliko. Saj maš migrante, ki so bolje izobraženi in pismeni od domačinov in maš migrante, ki so slabše. Šele ko se vprašaš zakaj do tega pride, pa vidiš malo širšo sliko. Vidiš, da je razlika med njimi na eni strani s finančnega vidika, na drugi pa družbeno stanje. Oboje skupaj torej družbeno-ekonomski status. Imaš lahko države z izredno malo migrantov, pa bodo učenci tam na nižjem družbeno-ekonomskem statusu slabše rangirali od učencev z višjim statusom.

Ampak potem se pa spet naprej vprašaš, ali je družbeno-ekonomski status res vse kar se splošnih trendov v izobraževanju tiče. Če malo pogledaš in primerjaš kakšen je trend funkcionalne pismenosti in dosežkov po svetu, pa vidiš, da v vseh državah bolj kot ne pada. So izjeme, kjer so dosežki v primerjavi s preteklimi leti tudi malo boljši. Naprimer Turčija, Oman in Singapur, pa tudi tam bomo še videli, če bo v prihodnje še ostalo tako.

Bomo videli, če bo prehod na analogno učenje kaj koristil Švedski. Jaz sicer nisem pristaš tablic in interaktivnih tabel, ampak vseeno mislim, da je za vsesplošno upadanje znanja prej kriva prekomerna zasvojenost s telefoni in s spletom v domačem okolju, kot poučevanje z digitalnimi pripomočki. Kar se samega pouka tiče je za moje pojme najboljši hibridni način. Potrebni sta tako digitalna kot analogna pismenost.

mtosev ::

Zanimivo. Ko sem jaz še bil v OŠ nismo imeli računalnikov v učilnicah.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

PROTEINSKI ::

Mladina pravi, da ne rabijo šole, ker na Tiktoku imaš itak vse lekcije, ki jih rabiš, brt, mudel.

DamijanD ::

zakaj bi tiktok gledal, če sam chata vprašaš in ti vse servira

PROTEINSKI ::

Na Tiktoku so burazi, ki vprašajo chata in ti pokažejo kako se naredi. Ni treba brat in mislit. Branje je za debile.

Shegevara je izjavil:

tony1 je izjavil:

Ta statistika se spremlja, kako da ne? Zakaj bi sploh delali na integraciji, če bi mislili, da ni tu nobene zveze?

Zato ker se na zahodu marsikatere statistike ne spremlja, ker se je noče. Z argumentom "tudi oni so ljudje" in "vsi smo enaki". :))

Npr. na Švedskem je sploh težko dobiti javno objavljene statistike o posilstvih, kjer so storilci migranti. (Finska, npr., jih ima). Tudi Slo policija takih statistik prav tako ne zbira.

Ali pa, če ostanemo v RS: težko je priti do uradne statistike, koliko je sploh priseljencev v RS, koliko jih je tle zaradi dela, koliko zaradi zdržitve družine.

Ena forumska žlehtnoba je pripomnila, da je to razlog zakaj že 20 let ni bilo zaresnega popisa prebivalstva (uradni razlog: ne delamo ga, ker so statistične metode dovolj dobre in kak mio eur se prišpara. Aha.)

Še ena: koliko socialnih transferjev se potala tem "članom združenih družin" priseljencev. Ne smemo, ker... Ne smemo. Pol foruma bo zdajle itak infarkt...

"Bomo videli, če bo prehod na analogno učenje kaj koristil Švedski. Jaz sicer nisem pristaš tablic in interaktivnih tabel, ampak vseeno mislim, da je za vsesplošno upadanje znanja prej kriva prekomerna zasvojenost s telefoni in s spletom v domačem okolju, kot poučevanje z digitalnimi pripomočki. Kar se samega pouka tiče je za moje pojme najboljši hibridni način. Potrebni sta tako digitalna kot analogna pismenost."

Če za trenutek pustim kritiko zlagane liberalne agende, ki jo je prav oblajati ob vsaki priliki, ker šofira našo družbo:

seveda se strinjam z vsem navedenim. Ampak tudi to, da v šolah turijo otrokom tablice je del ustvarjanja odvisnosti, normaliziranja prekomerne rabe digitalnih virov "dig. zabave" in povzročanje zasvojenosti. Pa na to nihče od odločevalcev ni pomislil... ker so easily impressed simpletoni.

Zgodovina sprememb…

Najboljš da kr na glinene tablice pišejo in se privadijo na čas, ko ne bo elektrike in nafte. V temi pa tak ni važn kakšne barva je tvoja sorta.
Pa je valda logično, da otroke privajamo na čas v katerem bodo živeli. Mogoče res ni treba da je vso izobraževanje digitalno, ampak ljudje itaq nikoli nimamo tiste prave "mere" , kaj je razumno. Vedno preteramo ne glede na tematiko...

Poguglaj, zakaj so otroški možgani na digitalne droge in pretirane dražljaje bolj občutljivi kot odrasli.

Saj so na tablicah in telefonih že tako 20 ur na dan, vsaj tiste 4 ure, ko visijo v šoli, ni treba da so.

Ganon ::

cvalsr je izjavil:

Držim pesti, da bi do podobnih ugotovitev in povratka nazaj prišli tudi idioti, ki v avtomobile vgrajujejo "televizorje" (celo po dva) namesto gumbov in stikal...

Niso idioti, mislijo nase. So bistveno cenejši od stikal.

Shegevara ::

tony1 je izjavil:

NE NAJDEM X PODATKA --> TO POMENI DA JE KRIVA LIBERALNA AGENDA!!!111

Stari ti pa si en zarotnik pa pol. Nečesa ne najdeš, pa si kar zmisliš en razlog. A da bi pa na SURSU kaj pogledal za priseljensko statistiko ali pa policijsko poročilo o posilstvih prebral ti je pa že odveč?
Aja ne, ti pričakuješ od enega podhranjenega SURSA pa MNZja da ti bodo po tvoji meri in po možnosti vsako leto ankete delali in analize pripravljali po ene 100 različnih kategorijah. In če nečesa ne bo, boš že imel pripravljen odgovor.

Kar se pa tablic v šolah tiče, pa tablica ni problem, problem je vsebina, pogostost uporabe in pa predvsem kontekst uporabe.

DamijanD ::

technoboy je izjavil:

Najboljš da kr na glinene tablice pišejo in se privadijo na čas, ko ne bo elektrike in nafte. V temi pa tak ni važn kakšne barva je tvoja sorta.
Pa je valda logično, da otroke privajamo na čas v katerem bodo živeli. Mogoče res ni treba da je vso izobraževanje digitalno, ampak ljudje itaq nikoli nimamo tiste prave "mere" , kaj je razumno. Vedno preteramo ne glede na tematiko...

Gledate samo direktno... Če človek ne pridobi finomehaničnih sposobnosti, ne bo nikoli mogel biti kirurg. Pa kaj kirurg verjetno še mikrostikal v miški ne bi mogel zamenjati, ker so vijaki premajhni. Polno nekih stvari so samo vaje/trening za raznovrstna opravila, ki jih človek lahko opravlja v življenju. (tudi učenje pesmic na pamet, ne glede na to koliko mi je šlo na živce in deluje brezveze, je dejansko fitnes za spomin)

Mogoče nekoč, ko bo vsa proizvodnja preko robotov (vključno z njimi) / ali pa preko atomskih 3d printerjev, ampak do takrat pa bo človeštvo potrebovalo posameznike, ki bodo sposobni natančnih finomehaničnih gibov.

tony1 je izjavil:

seveda se strinjam z vsem navedenim. Ampak tudi to, da v šolah turijo otrokom tablice je del ustvarjanja odvisnosti, normaliziranja prekomerne rabe digitalnih virov "dig. zabave" in povzročanje zasvojenosti. Pa na to nihče od odločevalcev ni pomislil... ker so easily impressed simpletoni, KI SEM JIH IZVOLIL

fixed...
Motiti se je človeško.

Pirate, odkar so. Fixxed.

Shegevara je izjavil:

tony1 je izjavil:

NE NAJDEM X PODATKA --> TO POMENI DA JE KRIVA LIBERALNA AGENDA!!!111

Stari ti pa si en zarotnik pa pol. Nečesa ne najdeš, pa si kar zmisliš en razlog. A da bi pa na SURSU kaj pogledal za priseljensko statistiko ali pa policijsko poročilo o posilstvih prebral ti je pa že odveč?
Aja ne, ti pričakuješ od enega podhranjenega SURSA pa MNZja da ti bodo po tvoji meri in po možnosti vsako leto ankete delali in analize pripravljali po ene 100 različnih kategorijah. In če nečesa ne bo, boš že imel pripravljen odgovor.

Kar se pa tablic v šolah tiče, pa tablica ni problem, problem je vsebina, pogostost uporabe in pa predvsem kontekst uporabe.

a) No, saj ste še kar civiliziriani. Se samo držite nazaj? Morda danes niste v formi?

b) V kontekstu iz česa se več naučimo: iz zaslona, table ali papirja so problem. Iz konteksta ustvarjanja odvisnosti pri otrocih so grozen problem.

Zgodovina sprememb…

p1nky ::

DamijanD je izjavil:

technoboy je izjavil:

Gledate samo direktno... Če človek ne pridobi finomehaničnih sposobnosti, ne bo nikoli mogel biti kirurg. Pa kaj kirurg verjetno še mikrostikal v miški ne bi mogel zamenjati, ker so vijaki premajhni. Polno nekih stvari so samo vaje/trening za raznovrstna opravila, ki jih človek lahko opravlja v življenju. (tudi učenje pesmic na pamet, ne glede na to koliko mi je šlo na živce in deluje brezveze, je dejansko fitnes za spomin)

Mogoče nekoč, ko bo vsa proizvodnja preko robotov (vključno z njimi) / ali pa preko atomskih 3d printerjev, ampak do takrat pa bo človeštvo potrebovalo posameznike, ki bodo sposobni natančnih finomehaničnih gibov.

Tocno to. Edino mislim, da bomo vedno potrebovali finomehanicne gibe, ze za osnovno zivljenje. Zato takih stvari nikoli ne bi smeli ukiniti.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Švedska se odpoveduje zaslonom v učilnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
634224 (987) starfotr
»

Nezadostno informacijsko izobraženi učitelji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
758817 (6016) FastWIND
»

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2019

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74207 (3610) FormerUser
»

Gospa Tadeja? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18534131 (28454) Truga
»

Demokratična država pomeni kaos (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
23814873 (10256) [Michael]

Več podobnih tem