» »

Na Švedskem se širi blokada proti Tesli

Na Švedskem se širi blokada proti Tesli

Wired UK - Wired poroča, da bodo od petka dalje delavci v vseh švedskih pristaniščih zavračali raztovarjanje vozil Tesla, čistilci ne bodo več čistili razstavnih prostorov, in mehaniki ne bodo več popravljali polnilnih postaj, medtem ko poteka delovni spor. Tisto, kar se je začelo kot stavka mehanikov Tesle, se širi v nekaj, kar švedski sindikati opisujejo kot eksistenčno bitko med avtomobilskim proizvajalcem in konvencijami oz. dogovori ter zavezami, ki naj bi po njihovem mnenju naredile delovni trg države pošten in učinkovit.

Odziv na Švedskem predstavlja največjo sindikalno akcijo, s katero se je podjetje soočilo kjerkoli na svetu. Švedska nima zakonov, ki bi določali delovne pogoje, kot je minimalna plača. Namesto tega so ta vprašanja urejena v kolektivnih pogodbah. Pet let Industrijski sindikat IF Metall, ki zastopa mehanike Tesle, skuša prepričati podjetje, da podpiše kolektivno pogodbo. Ko je Tesla to zavrnila, so se mehaniki odločili za stavko konec oktobra. Nato so prosili druge švedske sindikate, naj se jim pridružijo.

"Kolektivne pogodbe tvorijo hrbtenico švedskega modela delovnega trga," pravi Mikael Pettersson, vodja pogajanj pri sindikatu električarjev, ki namerava se pridružiti blokadi jutri. Pogajanja so trenutno zastala.

Švedski sindikat delavcev za vzdrževanje stavb se je prav tako pridružil blokadi Tesle. Ta sindikat ima približno 50 članov, ki čistijo lokacije Tesle. Prizadeti bodo štirje prodajni saloni in servisni centri. Tri dni pozneje, 20. novembra, bo sindikat Seko, ki zastopa poštne delavce, prenehal dostavljati pisma, rezervne dele in palete na vse Teslove naslove na Švedskem.

Ni jasno, kakšen vpliv imata stavka in blokada na poslovanje Tesle v Švedski, ki je peti največji trg podjetja v Evropi. Lokalni švedski mediji poročajo, da se nove Tesle raztovarjajo v danskem pristanišču in vozijo čez mejo, vendar je trditev nepreverjena.

Več tukaj: https://www.wired.co.uk/article/sweden-...

8 komentarjev

twom ::

Na podoben način bi se morali upreti vsi ljudje po vsem svetu proti politikom, korporacijam, sledenju, nekvalitetni potrošniški robi, onesnaženju, pretiranim davkom, uničevanju okolja, itd.

eVro ::

Aha, precenjena pezdetska ameriška podjetja nepobabyjev si lomijo zobe na kolikor toliko zdravih demokracijah. Priceless.

Schremsu očitno tudi ne bo zmanjkalo biznisa. Ne le, da se teslini avtomobili ne znajo ustaviti kadar je treba, enako velja za celo podjetje, ki se nikakor ne zmore zadržati ostati v okviru legalnosti pri snifanju podatkov:
https://foundation.mozilla.org/en/priva...

Pa do zavajajoče oglaševanega, senzorsko podhranjenega in smrtno nevarnega polizdelka po imenu Autopilot nismo še niti zares prišli.

Lepo se mu nabira, slonu v trgovini s porcelanom. Tipičen razvajen mulo, samo na malo večji skali. Namesto predragih avtov ima predrago avto podjetje. Zeh...

OK.d ::

LPOK.d

Apel ::

Se strinjam s twom. Sistem, v katerem živimo, je tragična burleska za norce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Apel ()

minicooper ::

Pithlit ::

minicooper je izjavil:

Made by Tesla?
R.I.P.
https://m.bild.de/auto/auto-news/auto-n...

Sam "e-golf weit vorn" sem vidla pa me je minilo brat.
Life is as complicated as we make it...

HotBurek ::

Ampak iz drugega zornega kote se lahko vse te "novice" o tesli gleda kot prikrito in obupano oglaševanje le-te. Rajt?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Pithlit ::

Ne vem zakaj, ampak mislim da Tesla ne potrebuje nekega oglaševanja. Čisto vsak ki si želi električen avto pozna Teslo (e-golfa pa niti ne).
Life is as complicated as we make it...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače je povezan z nižjo stopnjo samomorilnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5516267 (8368) KLux
»

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5127876 (25477) AndrejO
»

Liberté - Egalité - Fraternité (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
824519 (3152) BluPhenix
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1139380 (8194) MadMicka

Več podobnih tem