Forum » Loža » Toplotna črpalka - zmrzjen kiler
Toplotna črpalka - zmrzjen kiler
HotBurek ::
Jo folk.
Tisti, ki imate to napravo... Ali je normalno, da je na "radijatorju" vse pomrznjeno?
Jst imam situacijo, ko je ene 95% vhodne površine zamrznjeno (3~4 milimetre debel led/sneg), in samo tik pod zgornjem rodbu še lahko vleče skos.
Tisti, ki imate to napravo... Ali je normalno, da je na "radijatorju" vse pomrznjeno?
Jst imam situacijo, ko je ene 95% vhodne površine zamrznjeno (3~4 milimetre debel led/sneg), in samo tik pod zgornjem rodbu še lahko vleče skos.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
bpr123 ::
Ni normalno.
Očitno ti ne naredi defrosta, identičen problem sem imel jaz začetek tega meseca.
Težava je bila v crknjenem senzorju, strošek dobrih 100€.
Evo, moja TČ, sem objavil v oni splošni temi o TČ.
Očitno ti ne naredi defrosta, identičen problem sem imel jaz začetek tega meseca.
Težava je bila v crknjenem senzorju, strošek dobrih 100€.
Evo, moja TČ, sem objavil v oni splošni temi o TČ.
Zgodaj dopoldan sem odmrznil TČ, čez dan je postala taka. TČ sem cel dan opazoval in ni naredila niti enega defrost cikla. Pod TČ sm vrgel staro brisačo in je bila suha ko poper.
Evo da napišem epilog.
V ponedeljek zjutraj sem klical servis, dobil kontakt od enega izmed pogodbenih serviserjev, v torek popoldan se je pripeljal do mene in zamenjal okvarjeno tipalo.
TČ sedaj normalno deluje. Tok, tok... (potrkam po lesu). Skratka Zaenkrat nimam pripomb, kljub nekaterim očitno zelo slabim izkušnjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()
tuckerss ::
Hvala za delitev izkušenj. Jaz sem imel podobno težavo in bi vprašal, ali je zamenjava senzorja res edina rešitev ali obstajajo še kakšni začasni triki za odmrzovanje?
DarwiN ::
Ja.. Moja ima v nastavitvah opcijo "Prisilno odmrzovanje" in bi teoretično lahko sam sprožil ta postopek na vsakih nekaj ur oziroma ko se nabere led, dokler ne pride servis.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
DamijanD ::
Nekatere pa imajo pine s katerimi to sprožiš. Ampak da prideš do pinov je potrebno odpreti škatlo - običajno je to na zunanji enoti. Kar smotano, da to nimajo vse nekih takih workaroundov preko menija...
Bizkit45 ::
OP, koliko časa je že v takšnem stanju? 1h, 5h, 24h?
Nekatere TČ imajo tudi senzorje za pretok zraka, in če ta ocenjuje da je dovolj za trenutno delovanje/zahteve, potem ne gre v defrost..
Preden koga kličeš in plačuješ, daj ugasni vse skupaj za neki dve urci, izklopi tudi varovalke in potem poženi nazaj (did you try turning it off and on again varianta
)
Nekatere TČ imajo tudi senzorje za pretok zraka, in če ta ocenjuje da je dovolj za trenutno delovanje/zahteve, potem ne gre v defrost..
Preden koga kličeš in plačuješ, daj ugasni vse skupaj za neki dve urci, izklopi tudi varovalke in potem poženi nazaj (did you try turning it off and on again varianta
Hvala za delitev izkušenj. Jaz sem imel podobno težavo in bi vprašal, ali je zamenjava senzorja res edina rešitev ali obstajajo še kakšni začasni triki za odmrzovanje?
Nekatere imajo opcijo v menijih, da poženeš prisilno odmrzovanje.
Moja konkretno pa ima nek jumper v zunanji enoti, kar pomeni da moraš odpreti škatlo in pretaknit en kabel. Kar je precej bedno.
DarwiN ::
You don't see faith healers working in hospitals
HotBurek ::
Danes je vse šlo stran, razen nekaj malega ledu je še.
Verjetno je res po nekem času naprava vklopla grelec, da to dol spravi.
Je pa tako stanje že bilo in bi rekel, da ko se nabere, je gor dlje časa, kot 12 ur.
Voda ne pride v poštev, ker je zunaj skos minus in bi še poslabšal.
Je pa tako stanje že bilo in bi rekel, da ko se nabere, je gor dlje časa, kot 12 ur.
root@debian:/# iptraf-ng
Danes je vse šlo stran, razen nekaj malega ledu je še.
Če gre dol, pol je vse OK.
Res pa da se mi osebno zdi da je to kar malo preveč ledu in predolgo čaka z defrostom. Ampak recimo da proizvajalec TČ ve bolje
floyd1 ::
Meni dela defroste kvečjemu malo prepogosto - včasih je čisto malo zasrežena, pa že v defrost. Verjetno ji senzor tako javi, ostalih podatkov pa ima verjetno premalo. Na moji sicer lahko sprožim defrost na kontrolerju v hiši.
Mimogrede če kdo ve - ali imajo toplotne senzor za vlago v zraku? Na njenem displayu ni tega podatka. Glede defrostov bi ji ta podatek prišel zelo prav.
Mimogrede če kdo ve - ali imajo toplotne senzor za vlago v zraku? Na njenem displayu ni tega podatka. Glede defrostov bi ji ta podatek prišel zelo prav.
Zakaj misliš da bi ji za defroste ta podatek pomagal? Če parametri za defrost niso doseženi, potem vlaga nima nobene veze. Razen če misliš za predikcijo? Če bi rad pa prediktivni sistem uvedel in malce AI, kdaj recimo bo potrebno zagnati defrost, da boš razbremenil druge porabnike, potem ja. Drugače ne. Oz. razloži svoje stališče, citiram "Glede defrostov bi ji ta podatek prišel zelo prav." zakaj tako misliš?
Jure14 ::
Jaz sem na termostatu spremenil urnik za toplo vodo, da sem se rešil prepogostih defrostov.
Po defaultu je urnik za ogrevanje in toplo vodo vsak dan od 6-22.
In termostat je glup, čeprav mu gor piše iQ.
Ob 6 zjutraj zalaufa na polno, da greje vodo in hišo. Greje samo vodo, ker ima to prednost pred hišo. Ob 8 prvi defrost. Še dodatno ohladi talno. Potem ob 10 drugi defrost. Topla voda končno topla, žena pa tečna, ker jo v noge zebe. Končno pride na vrsto gretje hiše. Spet na polno, ker je že toliko razlike v stopinjah. Spet defrost.
Končno se začne talno poznat, pride na vrsto kuhanje in poraba tople vode. Pameten termostat spet začne gret toplo vodo. Defrost.
Sem popizdil, pa nastavil termin za gretje vode od 23-4 in za gretje hiše od 6-22. Da se ne prekrivata in da se TČ ne zaganja do 100%.
Je pa topla voda proti večeru malo manj vroča. Še vsaj mulca hitreje stuširata.
Ps: hiša še nima izolacije, zunaj je pa že cel teden 1°C, pa megla.
Ob 6 zjutraj zalaufa na polno, da greje vodo in hišo. Greje samo vodo, ker ima to prednost pred hišo. Ob 8 prvi defrost. Še dodatno ohladi talno. Potem ob 10 drugi defrost. Topla voda končno topla, žena pa tečna, ker jo v noge zebe. Končno pride na vrsto gretje hiše. Spet na polno, ker je že toliko razlike v stopinjah. Spet defrost.
Končno se začne talno poznat, pride na vrsto kuhanje in poraba tople vode. Pameten termostat spet začne gret toplo vodo. Defrost.
Sem popizdil, pa nastavil termin za gretje vode od 23-4 in za gretje hiše od 6-22. Da se ne prekrivata in da se TČ ne zaganja do 100%.
Jure14 ::
Zaradi nepredvidljivosti, kdaj se bo "pamet" v termostatu odločila toplo vodo delat. In bo TČ na polno delala in zamrzovala.
Ko bo izolacija, bo drugačen režim.
Ko bo izolacija, bo drugačen režim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jure14 ()
Zakaj misliš da bi ji za defroste ta podatek pomagal? Če parametri za defrost niso doseženi, potem vlaga nima nobene veze. Razen če misliš za predikcijo? Če bi rad pa prediktivni sistem uvedel in malce AI, kdaj recimo bo potrebno zagnati defrost, da boš razbremenil druge porabnike, potem ja. Drugače ne. Oz. razloži svoje stališče, citiram "Glede defrostov bi ji ta podatek prišel zelo prav." zakaj tako misliš?
Ja, neke vrste predvidevanje, saj vidiš, kakšne težave imajo ljudje.
Če je visoka vlaga, dovolj nizka temp.(Temp. podatek pa TČ itak ima) in namenski senzor zelo dolgo ne sproži odtaljevanja, bi ga lahko (preventivno) naredila tudi na podlagi drugih parametrov, ker je jasno, da nekaj ne more biti OK. In mogoče ob tem recimo izpisala opozorilo na kontrolerju. To, da iz TČ nastane ena velika ledena kocka, defrosta pa še vedno ne zažene, (ker se, predvidevam, zanaša izključno na en klinčev senzor) je milo rečeno precej čudno. Sploh, ker velikokrat tu govorimo o napravah, ki stanejo kot kak manjši avto 5 let nazaj.
Da bi po "predvidevanju" delal defroste?.. Gre se da so namenski senzorji odpovedali ali pa se programerji niso dovolj potrudili. Preprost airflow senzor resi vse zgornje probleme.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
telexdell ::
Jaz sem na termostatu spremenil urnik za toplo vodo, da sem se rešil prepogostih defrostov.
Kaj ti ima sanitarno vodo za segrevati 4 ure? A imaš nastavljeno na 60°C pa nizkotemperaturno TČ? Sam imam 300 l bojler pa mi sanitarno vodo ogreva med 39 in 42°C ves dan. Za vsak cikel ima dovolj tam 15 min. V hiši se na radiatorjih sploh ne opazi, kdaj se segreva sanitarna voda, pa imamp zadnje dneve zunaj tudi -9°C.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Da bi po "predvidevanju" delal defroste?.. Gre se da so namenski senzorji odpovedali ali pa se programerji niso dovolj potrudili. Preprost airflow senzor resi vse zgornje probleme.
Če bi logika delovala tako, kot sem napisal, ne bi bilo nobenega nepotrebnega dodatnega defrosta. In nobene ledene kocke.
MadMax ::
Defrost logika se vsakemu zdi preprosta,pa ni.
Razni senzorji pretoka zraka, tudi diferenčni tlak..., presvetljevanje... vse že poskušano.
Pa ni edina finta v zanesljivosti senzorjev, seveda tudi p/p treba upoštevat.
Proizvajalec, ki bo pogruntal super delujoč zanesljiv defrost initiator, kateri bo tudi cenovno vzdržen, bo visoko skočil.
Obstoječe izvedbe pač tudi rabijo (si delijo) kak senzor, kateri kot vse na svetu lahko crkne.
Koneckoncev je še vedno bolje imet ledeno kocko ki jo lahko "ročno" (vrtna cev) odtališ, kot pa popolnoma nedelujoče ogrevanje (kar se tudi zgodi zaradi odpovedi kakega butastega senzorja).
Piramida 9 vzporednih nadzornih sistemov s tremi "nadzorniki" + master supervisor pa je še za vesoljske taksije overkill, ne pa za eno klimo...
Razni senzorji pretoka zraka, tudi diferenčni tlak..., presvetljevanje... vse že poskušano.
Pa ni edina finta v zanesljivosti senzorjev, seveda tudi p/p treba upoštevat.
Proizvajalec, ki bo pogruntal super delujoč zanesljiv defrost initiator, kateri bo tudi cenovno vzdržen, bo visoko skočil.
Obstoječe izvedbe pač tudi rabijo (si delijo) kak senzor, kateri kot vse na svetu lahko crkne.
Koneckoncev je še vedno bolje imet ledeno kocko ki jo lahko "ročno" (vrtna cev) odtališ, kot pa popolnoma nedelujoče ogrevanje (kar se tudi zgodi zaradi odpovedi kakega butastega senzorja).
Piramida 9 vzporednih nadzornih sistemov s tremi "nadzorniki" + master supervisor pa je še za vesoljske taksije overkill, ne pa za eno klimo...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
feryz ::
Da bi po "predvidevanju" delal defroste?.. Gre se da so namenski senzorji odpovedali ali pa se programerji niso dovolj potrudili. Preprost airflow senzor resi vse zgornje probleme.V bistvu je še bolj simpl narejeno.
TČ imajo merilec porabe. Ko ugotovi, da rabi čedalje več štroma za isti efekt, zažene defrost.
MadMax ::
Tako se zdi pri ivt mickah.
Ko pa nekajkrat vidiš defrost brez sreža in tudi brez izcedka, pač vidiš da bi lahko bilo bolje.
Ampak tupatam kak defrost za brezveze je vseeno boljši kot dražja TČ s še več senzorji in posledično še več možnostmi crkota.
Če dejansko ni ledu pa vseeno dela defrost je pač malenkost hitrejši, pa ne požre toliko energije iz vode saj dejansko nima kaj odtajat.
Pod črto torej ni neke škode z "lažnimi" defrosti.
Če se pa kaj pokvari inn zato vse zaledeni je pa pač jebiga, vse lahko crkne....
Ko pa nekajkrat vidiš defrost brez sreža in tudi brez izcedka, pač vidiš da bi lahko bilo bolje.
Ampak tupatam kak defrost za brezveze je vseeno boljši kot dražja TČ s še več senzorji in posledično še več možnostmi crkota.
Če dejansko ni ledu pa vseeno dela defrost je pač malenkost hitrejši, pa ne požre toliko energije iz vode saj dejansko nima kaj odtajat.
Pod črto torej ni neke škode z "lažnimi" defrosti.
Če se pa kaj pokvari inn zato vse zaledeni je pa pač jebiga, vse lahko crkne....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
DamijanD ::
Kaj ti ima sanitarno vodo za segrevati 4 ure? A imaš nastavljeno na 60°C pa nizkotemperaturno TČ? Sam imam 300 l bojler pa mi sanitarno vodo ogreva med 39 in 42°C ves dan. Za vsak cikel ima dovolj tam 15 min. V hiši se na radiatorjih sploh ne opazi, kdaj se segreva sanitarna voda, pa imamp zadnje dneve zunaj tudi -9°C.
Ne razumem dobro:
- ali začneš ogrevati STV, ko pade na/pod 39 in ogrevaš do 42 in to traja okrog 15 min
- ali pač začneš ogrevati STV pri nekem drugem pogoju in ogrevaš do 39-42 in to vedno traja 15 minut (ne glede na to, kakšna je temp v bojlerju)?
telexdell ::
Ne razumem dobro:
- ali začneš ogrevati STV, ko pade na/pod 39 in ogrevaš do 42 in to traja okrog 15 min
- ali pač začneš ogrevati STV pri nekem drugem pogoju in ogrevaš do 39-42 in to vedno traja 15 minut (ne glede na to, kakšna je temp v bojlerju)?
Ko pade temperatura nekje na sredini bojlerja pod 39°C se začne ogrevati sanitarna voda. Ogreva se tako dolgo, da naraste na 42°C. Ker je zgoraj višja temperatura, kot na sredini je dejanska temperatura pri vrhu nekje 44°C. Sem pa izvedel test- tudi če senzor kaže 37°C se lahko normalno stuširaš tako, da moraš na tušu topli vodi še primešati nekaj hladne. Pa še strah me ni, da bi kak vnuk preveč odprl pipo in se poparil z prevročo vodo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Da bi po "predvidevanju" delal defroste?.. Gre se da so namenski senzorji odpovedali ali pa se programerji niso dovolj potrudili. Preprost airflow senzor resi vse zgornje probleme.V bistvu je še bolj simpl narejeno.
TČ imajo merilec porabe. Ko ugotovi, da rabi čedalje več štroma za isti efekt, zažene defrost.
Meni je jasno. Odgovarjam, kako preprosteje pridit do zelenega stanja. Nekateri bi pa predikcijo in AI vlekli že v TC. Pol imas pa tisto "zakaj imajo avti tolk nepotrebne elektronike". Evo, zato ker se en tko spr*ne ;)
Meni je jasno. Odgovarjam, kako preprosteje pridit do zelenega stanja. Nekateri bi pa predikcijo in AI vlekli že v TC. Pol imas pa tisto "zakaj imajo avti tolk nepotrebne elektronike". Evo, zato ker se en tko spr*ne ;)
Ai si ti privlekel v temo, tako da se malo umiri. Jaz sem govoril o senzorju vlage in kaki dodatni vrstici v programju. Vse pa res ni Ai...
Nisem nemiren :) Ok, kaj bo pa senzor vlage pomagal pri defrostih? Razloži nam kako si si zamislil dodatno vrstico kode s tem senzorjem. Dajmo že senzor oblakov notri? Pa sensor fotonov in CO2 delcev. Pa vrstico kode..ker..why not :D
Ampak zopet. Saj si samo vprašal, če bo pomagalo. In jaz mislim, da takšen senzor je nepotreben.
Ampak zopet. Saj si samo vprašal, če bo pomagalo. In jaz mislim, da takšen senzor je nepotreben.
Ne razumem dobro:
Ko pade temperatura nekje na sredini bojlerja pod 39°C se začne ogrevati sanitarna voda. Ogreva se tako dolgo, da naraste na 42°C. Ker je zgoraj višja temperatura, kot na sredini je dejanska temperatura pri vrhu nekje 44°C. Sem pa izvedel test- tudi če senzor kaže 37°C se lahko normalno stuširaš tako, da moraš na tušu topli vodi še primešati nekaj hladne. Pa še strah me ni, da bi kak vnuk preveč odprl pipo in se poparil z prevročo vodo.
Pri nas je senzor malo pod polovico bojlerja. Pri nastavljenih 39° termometer v bojlerju kaže ca 46-48°. Ponovno ogrevanje SV sproži šele pri 12° manj (torej 27° na senzorju), brez tople vode za tuširanje nismo ostali še nikoli. Pri 4 družinskih članih.
Razloži nam kako si si zamislil dodatno vrstico kode s tem senzorjem.
Če je vlaga v območju A, temp. v območju B, TČ pa ni naredila defrosta že X ur, naredi defrost zdaj. Sem že napisal vse to zgoraj, ampak posebej zate, evo še bolj detajlne razlage. Vem, da drugače ne bi razumel
Dajmo že senzor oblakov notri? Pa sensor fotonov in CO2 delcev.
Novo leto, nov bukselj. V bistvu sem vedel že prej, tu pa si neizpodbitno dokazal. To tvoje IQ 30 nabijanje sicer lahko stopnjuješ do senzorike CERN-skega trkalnika, res si amaterski trolček tu izpadel...
Aja, tu sva končala, dudo v usta pa spat.
Hočem ti dopovedati to, da imaš senzorje ki so nad temi predikcijami, ki jih omenjaš. In izražajo dejansko stanje.
Zakaj bi vlekel notri nekaj nepotrebnega. Je pa res da marsikdo ne zna nastaviti osnovnih nastavitev in bi zato potrebovali 20 dodatnih senzorjev. Ni potrebno biti jezen, si pač mimo ustrelil s tem dodatnm senzorjem, vse ok ;)
Zakaj bi vlekel notri nekaj nepotrebnega. Je pa res da marsikdo ne zna nastaviti osnovnih nastavitev in bi zato potrebovali 20 dodatnih senzorjev. Ni potrebno biti jezen, si pač mimo ustrelil s tem dodatnm senzorjem, vse ok ;)
Saj sem vam povedal, kaj je najboljše in večina dela tako.
Če mora za doseganje enakih rezultatov, recimo dT, uporabljati vedno več elektrike, pri enakih pogojih, potem je lahko vzrok le zmanjšan pretok zraka na rebrih ali okvara.
Najprej proba prvo, seveda.
Če mora za doseganje enakih rezultatov, recimo dT, uporabljati vedno več elektrike, pri enakih pogojih, potem je lahko vzrok le zmanjšan pretok zraka na rebrih ali okvara.
Saj sem vam povedal, kaj je najboljše in večina dela tako.
Samo upam lahko, da imajo tudi naši mlinčki takšno logiko vgrajeno. Te zamrznjene iz zgornjih postov so mi dale malo misliti, pri monobloku taka zaledenitev lahko pomeni konec za TČ.
To pa je tudi res, ob delujoči obtočni črpalki (in baferju ali talnem gretju) si verjetno še nekaj časa na "varni strani". Sicer pa naj bi bil celoten "vodni del" v TČ tudi kar solidno izoliran.
Plinskemu delu (izmenjevalcu) pa led ne more nič škodit, če se ga toliko nabere okrog?
Plinskemu delu (izmenjevalcu) pa led ne more nič škodit, če se ga toliko nabere okrog?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: floyd1 ()
Saj toplotna še vedno dela in greje, tudi ob takem ledu.
Se pač kompresor bolj matra, za zelo malo efekta. Ni pa da dela popolnoma nič.
Se pač kompresor bolj matra, za zelo malo efekta. Ni pa da dela popolnoma nič.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 … 30 31 32 33 )Oddelek: Loža | 139256 (59) | joez7 |
| » | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 74349 (9004) | feryz |
| » | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 774330 (106158) | energetik |
| » | Kako nastaviti parametre na toplotni črpalki?Oddelek: Znanost in tehnologija | 5649 (4859) | DamijanD |
| » | Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 33954 (15410) | energetik |