Forum » Loža » Koliko zaslužijo picerije?
Koliko zaslužijo picerije?

Magic1 ::
Zakonsko to pač ne gre čez in potem je opcija višje osnovne plače, ali izplačevanje na roke. Sploh to na roke je lahko konkreten boost, ker ni nič obdavčen. V Sloveniji ni legalno delat več kot cca. 200h na mesec, razen seveda v javnem zdravstvu. Tam pravila ne "veljajo".
Magic

gruntfürmich ::
Ker to niso glih picerije, ki bi imele pice tako kvalitetne, da jih ne bi znal vsak picopek delat
kaj je to kvalitetna pica?
misliš da pica ne more biti kvalitetna? kruh kot kruh, iz poljubne moke, in gor na njej kar ti srce poželi... lahko tudi beluga kaviar.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

feryz ::
Bemti, za napačno kariero sem se odločil.
Mar bi pice v peč polagal in ven jemal. Očitno je to, poleg tega da znaš zraven še šteti do 90, eno izmed najbolj zahtevnih del nasploh.
Vsaj glede na obljubljeno plačilo sodeč.
Mar bi pice v peč polagal in ven jemal. Očitno je to, poleg tega da znaš zraven še šteti do 90, eno izmed najbolj zahtevnih del nasploh.
Vsaj glede na obljubljeno plačilo sodeč.

LeQuack ::
Svoja dostava se ne izplača, Wolt pa se, zelo. Tudi če pobere "bajne denarje", če je Dobra Vila končala s svojo dostavo veš koliko je ura. Znancu Wolt na kak deževen dan prinese tudi 70% prometa. Sicer pa 1/4-1/3
Wolt se zmeraj manj splača, razen za skupinska naročila recimo v službi. Zdaj nimajo več konkurence in so lahko dragi. Plus če je dež ali slabo vreme je 90% da bo v času kosila Wolt onemogočil naročanje, tudi če že imaš 10 naročil v košarici za naročila skupnega kosila. To je potem izgubljen biznis za restavracijo.
Stvar okusa, eni jih ne morejo prehvaliti. Je pa še ena v Kranju, v mestnem jedru, tam pa še nisem jedel. Moram 1x probat, da primerjam z orlijevo.
https://trma.si/kranjska-klobasa/v-mest...
Ko preberem "napolitanska pica" potem že vem da bo majhna in se ne bom najedel.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Jaz občasno hodim v pizerijo, ki se vsako leto kiti z nazivi "najboljša pizza v državi", vedno je "med prvih 50 na svetu" in podobne floskule.
Napolitana, seveda.
Ne da ni za pojest, ampak vsakič ko se spravim na to, razmišljam, če je sploh mogoče dati manj pize in dodatkov na mizo in jo še dražje prodati.
Verjetno je odgovor na oboje ne. Ne da se še bolj osiromašiti pize, ne da se jo še hitreje pripraviti za kupca in cena je že zdaj brutalna.
Skratka napolitanska štanca, iz peči pize letijo ena za drugo. Vseeno se moraš, takrat ko zunanja terasa ne dela, naročiti vsaj teden dni prej, če hočeš mizo.
Reklama je norc, vsaj če sklepaš tako po tej pizeriji.
Napolitana, seveda.
Ne da ni za pojest, ampak vsakič ko se spravim na to, razmišljam, če je sploh mogoče dati manj pize in dodatkov na mizo in jo še dražje prodati.
Verjetno je odgovor na oboje ne. Ne da se še bolj osiromašiti pize, ne da se jo še hitreje pripraviti za kupca in cena je že zdaj brutalna.
Skratka napolitanska štanca, iz peči pize letijo ena za drugo. Vseeno se moraš, takrat ko zunanja terasa ne dela, naročiti vsaj teden dni prej, če hočeš mizo.
Reklama je norc, vsaj če sklepaš tako po tej pizeriji.

Mato989 ::
Zakonsko to pač ne gre čez in potem je opcija višje osnovne plače, ali izplačevanje na roke. Sploh to na roke je lahko konkreten boost, ker ni nič obdavčen. V Sloveniji ni legalno delat več kot cca. 200h na mesec, razen seveda v javnem zdravstvu. Tam pravila ne "veljajo".
Aja? Mi lahko pokažeš kje spjevec ne sme delat več kot 200 ur na mesec?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Če je SPjevec picopek, tudi 3000EUR nič ne pove, ali katerokoli znesek...
Drugače, če vidiš to na ceniku, glih ne moreš pričakovat poceni pice. Pač drage sestavine:
Pelati San Marzano D.O.P., Fior di latte, Dimljeni kuhani pršut Praga D.O.P.,šampinjoni, bazilika, Grana Padano D.O.P.
Tudi doma lahko narediš pico za 5EUR, če boš pa zgornje sestavine uporabljal, bo pa 20EUR.
Drugače, če vidiš to na ceniku, glih ne moreš pričakovat poceni pice. Pač drage sestavine:
Pelati San Marzano D.O.P., Fior di latte, Dimljeni kuhani pršut Praga D.O.P.,šampinjoni, bazilika, Grana Padano D.O.P.
Tudi doma lahko narediš pico za 5EUR, če boš pa zgornje sestavine uporabljal, bo pa 20EUR.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

Kurzweil ::
Še enkrat, za kakšen delovnik? Imaš pridne ljudi, ki imajo blazen output, delajo ogromno ur in ne manjkajo nikoli. Lahko še dopusta ne koristijo vsega. Tak človek si lahko zrihta nadpovprečen prihodek, če je vsaj malo finančno ozaveščen. Lahko je imel še nabavo in dobavo sestavin čez, praktično vodja kuhinje. Dvomim da picopek, ki pride za 8h samo pice premetavat, dobi 2000EUR+.
Komu je ta tvoj komentar sploh namenjen? Daj tam reply/quote... recimo, da je meni.
Nobene potrebe ni po nekih ekstremih... kdo od picopekov pa počne vse to...? Pa tudi če počne, takšne plače ne vidi. Jaz mislim, da povprečen picopek dela 10h na dan... tu štejem kakšno naduro in kakšen dan čez vikend, potem pridet to cca 10h na dan.
400.000SIT / 239 = 1673€ plače bi to bilo... glede na to, da ni definiran čas, vzamem neko srednjo vrednost med 1995 in 2005, torej leto 2000, kar je 25 let... nimam zdej časa preračunavat inflacije in vsega... ampak nek pribložen ekvivalent bi bil danes nekih 3000-4000€ plače za picopeka... pa bi spomnil še to, da takrat ni bilo takšnih težav s kadrom kot je danes v gostinstvu...

Drugače če boste malo guglali, boste ugotovili, da je v oštarijah od 500 tisoč do milijon prihodkov, zaposlenih par ljudi, tudi samo 2 ali celo 1,5 in podobno.
Letni bruto strošek plač pa imajo, v glavnem kar vsi, nekje med 25 in 30 jurjev na osebo. Bruto, z regresom in vsem.
Zdaj pa kalkulirajte, kolikšne so neto plače.
Kuharji vekslajo službe mesečno. Ampak pridejo z dežja pod kap.
Letni bruto strošek plač pa imajo, v glavnem kar vsi, nekje med 25 in 30 jurjev na osebo. Bruto, z regresom in vsem.
Zdaj pa kalkulirajte, kolikšne so neto plače.
Kuharji vekslajo službe mesečno. Ampak pridejo z dežja pod kap.

Še enkrat, za kakšen delovnik? Imaš pridne ljudi, ki imajo blazen output, delajo ogromno ur in ne manjkajo nikoli. Lahko še dopusta ne koristijo vsega. Tak človek si lahko zrihta nadpovprečen prihodek, če je vsaj malo finančno ozaveščen. Lahko je imel še nabavo in dobavo sestavin čez, praktično vodja kuhinje. Dvomim da picopek, ki pride za 8h samo pice premetavat, dobi 2000EUR+.
Komu je ta tvoj komentar sploh namenjen? Daj tam reply/quote... recimo, da je meni.
Nobene potrebe ni po nekih ekstremih... kdo od picopekov pa počne vse to...? Pa tudi če počne, takšne plače ne vidi. Jaz mislim, da povprečen picopek dela 10h na dan... tu štejem kakšno naduro in kakšen dan čez vikend, potem pridet to cca 10h na dan.
400.000SIT / 239 = 1673€ plače bi to bilo... glede na to, da ni definiran čas, vzamem neko srednjo vrednost med 1995 in 2005, torej leto 2000, kar je 25 let... nimam zdej časa preračunavat inflacije in vsega... ampak nek pribložen ekvivalent bi bil danes nekih 3000-4000€ plače za picopeka... pa bi spomnil še to, da takrat ni bilo takšnih težav s kadrom kot je danes v gostinstvu...
Jaz sem samo povedal, da je možno da ima nekdo zelo visoko plačo, zaradi okoliščin, kar pa seveda ni pravilo, ali vsakdanja praksa. Picopek lahko v mesecu speče 1000 pic ali manj, lahko jih pa tudi parkrat več. Sploh če so lahko bistvene razlike med opravljenimi urami (uradnimi ali ne), lahko en oddela 40h na teden - bolniške in dopust, lahko pa drugi 70h.
Podobno temo smo imeli o Hrvaški, kjer poleti blazno primanjkuje picopekov in dela se vsak dan po 12h čez poletno sezono. Ali je plača realna v tem primeru? Jaz mislim, da mora bit vsaj 2x osnovne. Ali preprosto folk ne bo delal.
Sej v zdravstvu je podobno. Velika večina zdravnikov dobi med 2000 in 3000€ neto plače, a v medijih slišiš le o tistem promilu, ki nekako dobi 8000€. Pač se govori le o ekstremih.
Magic

Ne moreš primerjat javnega sektorja in privat, sploh. Ta picopek za 3k neto bo res garal, v javnem sektorju pa bodo pol cajta na dopustu in bolniških, takrat ko ne bodo delali še druge službe vmes.
Quack !

buttcrack ::
Cene Orli picerije:
https://www.orli.si/menu/
A je res nadpovprečno dobra?
Stvar okusa, eni jih ne morejo prehvaliti. Je pa še ena v Kranju, v mestnem jedru, tam pa še nisem jedel. Moram 1x probat, da primerjam z orlijevo.
https://trma.si/kranjska-klobasa/v-mest...
Orli sploh ne gledam na ceno, vsaj 1× mesečno sigurno obiščem. Mi je daleč najboljša.
400 gradi sem obiskal sicer samo 1× (Orli ni bilo za dobit mize kar lep čas), probal 3 različne (nobene bele) ampak so mi bile vse preveč suhe. Tako, da za moje pojme cena kar odtehta okusu.

Utk ::
Picopek lahko v mesecu speče 1000 pic ali manj, lahko jih pa tudi parkrat več.
Jaz vem da jih je en v Lj spekel 800 na dan. Ne ravno v osmih urah, ne v top shit piceriji, ampak vseeno...tu se dela na masi, drugače ne gre.

Scaramouche3 ::
Če bi picerije sledile trendu Mac-a ali podobnih bi imeli več prometa, tako da če bi imel drive by, bi šlo veliko bolj, torej kupci ki se vsedejo in tisti, ki se vozijo zraven, pač vzamejo kos!

Bellator ::
Picopek lahko v mesecu speče 1000 pic ali manj, lahko jih pa tudi parkrat več.
Jaz vem da jih je en v Lj spekel 800 na dan. Ne ravno v osmih urah, ne v top shit piceriji, ampak vseeno...tu se dela na masi, drugače ne gre.
Nemogoče. 12 ur ima 720 minut, kar pomeni manj kot minuto na pico.
Že 100 pic na dan je za povprečnega picopeka garanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

denabiker ::
V Rogaški je delal en mlad pizzopek za jurja plus potni stroški, je rekel da dela non stop, vozil se je pa iz Hrvaške, pa dobre pizze je delal. Rekel je, da komaj čaka da spizdi v Nemčijo, kjer že ima kolege. Pa res je šel. Tak izgubljamo ljudi... Sem bil zadnjič v enem znanem hotelu n Hrvaškem, po mojem 80% tujcev zaposlenih.

Scaramouche3 ::
V Rogaški je delal en mlad pizzopek za jurja plus potni stroški, je rekel da dela non stop, vozil se je pa iz Hrvaške, pa dobre pizze je delal. Rekel je, da komaj čaka da spizdi v Nemčijo, kjer že ima kolege. Pa res je šel. Tak izgubljamo ljudi... Sem bil zadnjič v enem znanem hotelu n Hrvaškem, po mojem 80% tujcev zaposlenih.
To kar že dolgo govorim, avtohtoni hočejo da drug avtohton dela za majhen denar, potem se pa čudijo da najemajo tujce, za katere je to velik denar...

2dark ::
Povprecje je 4-5 minut za pico v piceriji.
Dvomim. Dober picopek je imel tisoc evrov place leta 2000. Dober. Dobrih je malo. Povprecnih je veliko.
Dvomim. Dober picopek je imel tisoc evrov place leta 2000. Dober. Dobrih je malo. Povprecnih je veliko.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 2dark ()

BuDi79 ::
Wolt se zmeraj manj splača, razen za skupinska naročila recimo v službi. Zdaj nimajo več konkurence in so lahko dragi. Plus če je dež ali slabo vreme je 90% da bo v času kosila Wolt onemogočil naročanje.Lej piceriji se izplača, če se tebi kot porabniku ne... mogoče storitev ni zate? In Wolt nič ne onemogoči, ponavadi onemogoči ponudnik ko ima polne kapacitete, če ima Wolt polne kapacitete pa to izrecno piše.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()

Poznam enega ki dela kot Picopek (oziroma enega ki dela in enega ki je delal pred 2 letoma)
Tisti ki dela danes pravi da dela na normiran s.p. (ker dela v 2. picerijah v eni samo rihta testo) in ima na uro 19 EUR...
no tisti picopek ki več ne dela je rekel da je 2023 imel plačo na TRR (torej z malico in ene 40 EUR prevoza ker je bil like 3km stran doma) cca. 2.400 EUR, je pa res da je za to delal blizu 200ur mesečno...
Tako da imamo malo realnih primerjav.
Tisti ki dela danes pravi da dela na normiran s.p. (ker dela v 2. picerijah v eni samo rihta testo) in ima na uro 19 EUR...
no tisti picopek ki več ne dela je rekel da je 2023 imel plačo na TRR (torej z malico in ene 40 EUR prevoza ker je bil like 3km stran doma) cca. 2.400 EUR, je pa res da je za to delal blizu 200ur mesečno...

2dark ::
Poznam enega ki dela kot Picopek (oziroma enega ki dela in enega ki je delal pred 2 letoma)
Odlicen picopek je dobro placan. To ve vsak.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )

Wolt se zmeraj manj splača, razen za skupinska naročila recimo v službi. Zdaj nimajo več konkurence in so lahko dragi. Plus če je dež ali slabo vreme je 90% da bo v času kosila Wolt onemogočil naročanje.Lej piceriji se izplača, če se tebi kot porabniku ne... mogoče storitev ni zate? In Wolt nič ne onemogoči, ponavadi onemogoči ponudnik ko ima polne kapacitete, če ima Wolt polne kapacitete pa to izrecno piše.
Napačno, očitno še nisi nikoli naročal Wolt v slabem vremenu. Najprej zmanjšajo radij pri vseh restavracijah, tako da že tu lahko padeš iz dostave, potem pa so naenkrat vse restavracije samo pickup-only. Torej to je čisto Wolt stvar in nima veze s posamezno restavracijo. Doživeto že velikokrat v službi, ko smo že imeli 10 naročil v košarici in jih ne moreš oddati.
Quack !

coolijo ::
Tule bi sam dodal, da imajo restavracije dva cenika. Enega za naročila preko Wolta in drugega, če greš direktno v restavracijo.
Ne verjamete?
Pojdite v chutys, kjer je glavna jed pri Wolt naročilu za 4eur dražja od iste jedi, če jo naročiš v restavraciji. Pri woltu je na že tako dražji hrano potrebno prišteti še strošek dostave in njihov kvazi service fee.
Hja, ene restavracije so se prilagodile in dvignile cene, da dobijo notri Wolt provizijo.
Mi je pa zanimiva, že omenjena picerija v Šiški - Napoliš (Nevem doo). Ima prometa več kot milijon. Dela samo na Wolt dostavo (sicer imajo notri mizo ali dve). Vedno nekaj pic v akciji s ceno pod 9eur. Ne vem kako se lahko pokrijejo s takšno ceno, saj so pice odlične.
Ne verjamete?
Pojdite v chutys, kjer je glavna jed pri Wolt naročilu za 4eur dražja od iste jedi, če jo naročiš v restavraciji. Pri woltu je na že tako dražji hrano potrebno prišteti še strošek dostave in njihov kvazi service fee.
Hja, ene restavracije so se prilagodile in dvignile cene, da dobijo notri Wolt provizijo.
Mi je pa zanimiva, že omenjena picerija v Šiški - Napoliš (Nevem doo). Ima prometa več kot milijon. Dela samo na Wolt dostavo (sicer imajo notri mizo ali dve). Vedno nekaj pic v akciji s ceno pod 9eur. Ne vem kako se lahko pokrijejo s takšno ceno, saj so pice odlične.

Ti jaz povem kako pokrijejo, pice so komično majhne. Smo v službi naročili, in sem mislil da so pomoti kakšne velikosti za vrtec naredili. Ni bila slaba, ampak majhna še bolj kot te Napolitanske.
Quack !

Tule bi sam dodal, da imajo restavracije dva cenika. Enega za naročila preko Wolta in drugega, če greš direktno v restavracijo.
Ne verjamete?
Kolega ki prodaja preko wolta je dejal da samo mek lahko to dela ker si je izpogajaal ostali dobivajo inspekcijo in morajo bit cene iste

Benny123 ::

Ja, pa še kaj. Če ima za spečt 8 pic, jih bo naenkrat obložil vseh 8, oz. kolk jih spravi v peč, to kar leti gor. In bo 8 spečenih v 5 minutah, ne pa ena. Kolk časa se peče sploh ni pomembno, pomembno je samo kako velika peč je.
Material mora bit pa vnaprej pripravljen, oz morajo za to skrbet drugi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

fur80 ::
Pozdravljeni, zadnjič, ko sem naročil pico sem opazil, da se cene spet niso toliko povišale kot pri naprimer burgerjih. Pa me sedaj zanima kakšen razlog stoji za tem?
Vem, da je njihov business model tak, da imajo profite pa so te dovolj veliki, da lahko pokrijejo vse?
Sprašujem se ali so sposobni sploh narediti večji mesečni profit kot naprimer 5kEUR mogoče 10kEUR?
Je neka povprečna restavracija sposobna vlagati dosti denarja mesečno v njen razvoj ( npr. spletna stran )?
Cenil bi odgovore iz strani lastnikov, če imamo katerega tukaj, številke tudi ne rabijo bit točne samo tako iz firbca me zanima koliko se kaj picerije obrestujejo v Sloveniji.
Kje gledas cene pic? Pri meni v Ljubljani je velika pica 17.5EUR (Novak picerija).
Stroški normalne pice pa so ene 0.5EUR do 1EUR. Sedaj pa računaj. Jajce dobijo po 2EUR za 10 jajc, na pici ti računajo 1,5EUR za 1 jajco.
V glavnem več pic več profita.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

Glugy ::
Ne verjamete?
Kolega ki prodaja preko wolta je dejal da samo mek lahko to dela ker si je izpogajaal ostali dobivajo inspekcijo in morajo bit cene iste
Kaj ti bo inšpekcija če vse delaš po pravilih? Nima ti kej. In kaj zdej se bojijo spustit cene? Kakšen trg mamo mi to da se dogajajo kartelni dogovori?

Koraaz ::

Bellator ::
Najverjetneje neto. Še na hrvaški obali imajo med sezono 2000-3000 neto.
Ok, sestavine, drva itd mu lahko pripravijo drugi, testo bo verjetno moral kar sam.
Če imaš 8 pic v peči, nimaš časa delati novih, ker moraš tiste v peči obračati in poskrbeti, da se ne zažgejo. Poleg tega pa dvomim, da obstaja takšna peč, ki lahko več ur dela na polni kapaciteti, ravno zato picopeki premeščajo pice, če plošča ni dovolj ogreta, ali pa jih dvignejo z lopatico, če je preveč ogreta. Zanimivo je bilo opazovati picopeke, dokler nisem razumel, kaj natanko počnejo.
Ja, pa še kaj. Če ima za spečt 8 pic, jih bo naenkrat obložil vseh 8, oz. kolk jih spravi v peč, to kar leti gor. In bo 8 spečenih v 5 minutah, ne pa ena. Kolk časa se peče sploh ni pomembno, pomembno je samo kako velika peč je.
Material mora bit pa vnaprej pripravljen, oz morajo za to skrbet drugi.
Ok, sestavine, drva itd mu lahko pripravijo drugi, testo bo verjetno moral kar sam.
Če imaš 8 pic v peči, nimaš časa delati novih, ker moraš tiste v peči obračati in poskrbeti, da se ne zažgejo. Poleg tega pa dvomim, da obstaja takšna peč, ki lahko več ur dela na polni kapaciteti, ravno zato picopeki premeščajo pice, če plošča ni dovolj ogreta, ali pa jih dvignejo z lopatico, če je preveč ogreta. Zanimivo je bilo opazovati picopeke, dokler nisem razumel, kaj natanko počnejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

Je govora o bruto ali o neto znesku?
Saj sem napisal tisto je primer NAKAZILA NA TRR torej NETO + dodatki + malica + potni + nadure... (občasno kake nadure na roko ampak večino po reglcih)
V picreiji kjer dela znanec si picopeki pripravljajo sesrtavine, kdo pa jih bo kelnarji ali lastnik? Torej oni zmešajo sir, oni narežejo meso čebulo itd...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

starfotr ::
Ne verjamete?
O čem ti nabijaš? Cene lahko oblikujejo kot želijo. A mek si je pri zakonodajalcu izpogajal, da je lahko drugačen od drugih?

Ring0Ruin ::
Kot vsaka restavracija, cena surovin je lahko max 1/3 končne cene. Pri pizzi zna biti še manj, ker se nabavlja najcenejše možno in v večjih količinah.
Nato rabiš "le" še dovolj prometa.
Ne bo drzalo, pizze so verjetno edina hrana v Sloveniji, kjer je gost pripravljen, za dobro pico, se razume, placati vec.
In, ce bos malo bolj podrobno pogledal, bos ugotovil, da imajo marsikje najdrazje italianske sestavine, testo se vzhaja po vec dni, za pec so vrgli celo bogastvo itd.
Ne mores pa vec konkurirati (vsaj za Ljubljano, ne vem kako je zunaj), z elektricnimi pecmi in zanic testom. Prevec konkurence.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

Ne verjamete?
O čem ti nabijaš? Cene lahko oblikujejo kot želijo. A mek si je pri zakonodajalcu izpogajal, da je lahko drugačen od drugih?
Seveda lahko, ampak kolega ki prodaja preko Wolta mi je povedal da mu je "Wolt" povedal da če bo imel ceno drugačno na Woltu kot v živo da ga bodo skenslali s platforme...

gruntfürmich ::
čestitam. kot zaplankan slovenček si jedel pravo pico in se čudil...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

Miki N ::
Seveda lahko, ampak kolega ki prodaja preko Wolta mi je povedal da mu je "Wolt" povedal da če bo imel ceno drugačno na Woltu kot v živo da ga bodo skenslali s platforme...
Zanimiv primer enšitifikacije, ki se že poigrava z idejo dobrega starega reketa. In itak, ko še niso imeli monopola niso takih klatili ;)

Ja, ker vsi pečejo v krušni peči s lepim plamenčkom nekje. Ne se hecat.
Ko smo bli študenti, smo hodili v neko picerijo, kjer je bilo stalno na mizah vsaj 30 pic, če ne 50. Z nekim ročnim obračanjem proti plamenu je to neizvedljivo, se sigurno strinjam.
Pa tisto niti približno ni bila največja picerija, picopek je bil pa samo en. Sigurno pa ni vsaj med delovnim časom gostilne ribal sira.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

socialec ::
Kot socialec bi prosil, da naštejete te pizzerije - slabe, dobre, predvsem pa ugodne, ker...
Ni se potrebno omejevati samo na slovenski Beverly Hills...

Kot socialec bi prosil, da naštejete te pizzerije - slabe, dobre, predvsem pa ugodne, ker...
Niti pod razno, kaj mislis, da bi rad tam gledal trume ljudi in cakal na mizo? Raziskuj sam...
Zgodovina sprememb…

Niti pod razno, kaj mislis, da bi rad tam gledal trume ljudi in cakal na mizo?
Pol pa da te še za "kovančke" prosijo.

gruntfürmich je izjavil:
To je tvoje mnenje. Moje je pač drugačno.Ne da ni za pojest, ampak vsakič ko se spravim na to, razmišljam, če je sploh mogoče dati manj pize in dodatkov na mizo in jo še dražje prodati.čestitam. kot zaplankan slovenček si jedel pravo pico in se čudil...
Ne vem, kolikokrat ti ješ napolitano, ki je že leta med prvimi v Evropi. Kakorkoli Italijani že to ocenjujejo.
Jaz bi jo lahko dokaj redno, ampak si jo moram res želeti, da se spravim nanjo.
Piza napolitana je narejena za turiste. Zmanjšali so sestavine na minimum in spravili pripravo na maksimum, torej skrajšali čas na najmanjši možni. In pripravili ljudi, da temu ploskajo. kapo dol za to, res.
Gre za nič drugega kot ceneno fast food pizo. In Italijani se tega držijo in jo tako tudi tržijo. Pri nas jo pa prodajajo za zlato. V primerjavi s klasiko.
To, koliko časa mora testo vzhajati in bla bla, je v časih hladilnikov, velikih kot hiša, popolnoma nepomembno. Zamesiš tono testa, če ga boš porabil in ga pustiš en teden vzhajati, če se ti zdi da je zato piza boljša.

Zmanjšali so sestavine na minimum in spravili pripravo na maksimum, torej skrajšali čas na najmanjši možni.
Ni tako preprosto, jaz ze leta narocam, kot prvo pizzo v novi pizzeriji margarito in dostikrat ostanem pri njej, ce je pizzerija dobra.
Ce ti nabases vsega boga sestavin, pa se pol svinjske noge zraven, na pico, je cisto vseeno kaksno testo je. Podobno, kot pri starih ribah servirajo zraven trzasko omako.
Vzhajanje da testu drug okus, sploh, ko gre za dneve vzhajanja, pri napolitanah gre za 72ur+ (potem se vsak dan pregnetes - ne vem pa koliko se s tem ukvarjajo) in nametati gor kup sestavin je, kot bi ves trud s testom vrgel v smeti.
Na vrhu vsega pa pride potem se vlaznost sestavin, ki naredijo na pici "juho". Zaradi tega se ne spece dovolj testo in imas potem cmoke namesto pice.
In za piko na i, rabis pec, ki hitro spece testo in ga ne izsusi, tako, da ima hitrost peke tukaj drug namen.
Zgodovina sprememb…

Ne govorim jaz o tem, vsakemu paše svoje.
Dejstvo je, da klasika porabi več materiala in več časa za pripravo.
Napolitane se pa, navkljub temu, prodajajo dražje. Čeprav za to ni drugega vzroka, kot reklamiranje.
Napolitane se pa, navkljub temu, prodajajo dražje. Čeprav za to ni drugega vzroka, kot reklamiranje.

Ne govorim jaz o tem, vsakemu paše svoje.
Vec je dela zadaj s testom, ki pa ga kot gost ne vidis. So pa sle vse pice nenormalno s cenami gor.
Zgodovina sprememb…

redtech ::
Picopeki imajo 270 ur pa minimalca ostalo na roke...to pa prinese 3k ja, dokler ne postane alkoholik.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | E hrana - male porcije, predrago (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 38013 (5986) | Gagatronix |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 154818 (5747) | mailer |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 58395 (38268) | bluefish |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 97559 (80649) | korenje3 |
» | velikosti pice in cena (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22813 (21029) | korenje3 |