» »

Inflacija v Sloveniji 2024 in kupna moč prebivalstva, cene na drobno

Inflacija v Sloveniji 2024 in kupna moč prebivalstva, cene na drobno

1
2
»

Glugy ::

kow je izjavil:

Cokolada je malo poseben primer, ker poraba po svetu noro narasca. Ponudba pa ne sledi.

https://tradingeconomics.com/commodity/...

Zato ni primeren izdelek za merjenje inflacije.

Mah vsak izgovor je dobr za lupjenje raje. Z bolj odgovorno ekonomsko politiko znotraj podjetij bi bili bolj pripravljeni na razne šoke ampak to pomeni na kratek rok manj dobička, na dolgi pa večjo stabilnost za vse vpletene.

kow ::

Kako tocno bi "odgovorna ekonomska politika" na hitro pridelala vec kakakovca? Si ga ti kaj pridelal? Je kriv Macron? Bi morala Francija crne v Afriki prijeti bolj "na trdo"? Hvala za razlago!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

WizzardOfOZ ::

kow je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

V italiji so tudi makaroni pol cenejši kot pri nas, pa večina ostalih stvari tudi. Le zakaj? Ker imajo manjšo kupno moč?

V Beneciji zivi skoraj 5 milijonov prebivalcev. Gostota prebivalcev je 270/km2. Trg je vecji, veliko je lokalne industrije. Uvoz iz tujine je poceni (blizina pristanisc in dobra infrastruktura).

Benečija?
Ne, Furlanija. Ampak ta ima samo 1.2 miljona prebivalcev, torej bi morale biti cene višje. :))
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

CiClon ::

Eni mate čudne ideje o tem, kaj določa višino cene.

Vsak, ki nekaj prodaja, prodaja to stvar po najvišji možni ceni, ki jo je drugi pripravljen plačat. Ker mu je cilj maksimizirat dobiček. Ane? Če jaz prodajam na avto.net neko kripo, jo bom prodal po največji možni ceni, torej po najvišji ceni, ki jo bo nekdo ponudil. Sam da tam rabim samo enega, ki bo to kupil.

Torej je vprašanje bolj to, zakaj je slovenski kupec za nekaj - recimo makarone - pripravljen plačat več kot italijanski. Ker če je pripravljen plačat več, je logično, da bo prodajalec prodajal po višji ceni.
In isto velja za Italijo - ta prodajalec bi tam z veseljem prodajal po višji ceni, če bi potrošniki to bili pripravljeni plačat, saj če ne je bedak.

LeQuack ::

Mogoče ker smo bolj naivni ali pa bolj glupi? Saj cel balkan oz. kar vzhodna Evropa ima slabo razmerje cene/plače. Tako da očitno imamo nekaj v genih, da znamo bolj izkoriščati ljudi oz. da smo bolj dovzetni za bit izkoriščeni.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Naivni? Ne verjamem, prej glupi.
Če človeku poveš, da je v Italiji toliko ceneje, da se ljudje iz Splita v Italijo vozijo, pa se jim še splača, ampak tak vseeno še kar kupuje pri nas???

energetik ::

CiClon je izjavil:

Eni mate čudne ideje o tem, kaj določa višino cene.

Vsak, ki nekaj prodaja, prodaja to stvar po najvišji možni ceni, ki jo je drugi pripravljen plačat. Ker mu je cilj maksimizirat dobiček. Ane? Če jaz prodajam na avto.net neko kripo, jo bom prodal po največji možni ceni, torej po najvišji ceni, ki jo bo nekdo ponudil. Sam da tam rabim samo enega, ki bo to kupil.

Torej je vprašanje bolj to, zakaj je slovenski kupec za nekaj - recimo makarone - pripravljen plačat več kot italijanski. Ker če je pripravljen plačat več, je logično, da bo prodajalec prodajal po višji ceni.
In isto velja za Italijo - ta prodajalec bi tam z veseljem prodajal po višji ceni, če bi potrošniki to bili pripravljeni plačat, saj če ne je bedak.
Problem je, da se trgovci na nekem območju lahko zmenijo za min. ceno. Potrošnik je pač pri hrani zelo neelastičen, jesti moramo vsi.
Je pa res, da se vedno najde nek trgovec, ki bo prodajal po nižji ceni in če bi folk kupoval racionalno, bi tudi drugi hitro nižali. Ampak folk še vedno raje kupi Barillo v Mercatorju kot testenine v Eurospinu. Zakaj, mi je uganka.

Sicer pa, ECB prav eksplicitno podaja tapravo stopnjo inflacije...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

CiClon ::

Dvomim, da se naši trgovci kaj preveč dogovarjajo, sploh odkar so nemški diskontarji prišli.

Če bi se, bi verjetno cene bile še višje, glede na to, da Mercator tolče izgubo.

bm1973 ::

Vsak trgovec spremlja cene pri konkurenci in potem na podlagi tega nastavi svoje cene...

Če ne bi tega delali, bi morali lastniki takoj odpustiti direktorja >:D.

kow ::

Nekateri ne razumete, da cena ni edini faktor. Ce nisi totalen revez, bos optimiziral tudi po casu, ki ga porabis za nakupe. Koliko moras biti reven, da se bos iz Splita fural v Italijo po nakupe?

link_up ::

zastonj so, on pa naj malo vezba ane...

50e/h ima danes ze vsak kekec.
In and Out

kow je izjavil:

Nekateri ne razumete, da cena ni edini faktor. Ce nisi totalen revez, bos optimiziral tudi po casu, ki ga porabis za nakupe. Koliko moras biti reven, da se bos iz Splita fural v Italijo po nakupe?

Združiš prijetno s koristnim. Greš na izlet, na poti nazaj pa še nabaviš vse kar rabiš. Sej imajo trgovine vsak dan odprte do 21h (tudi ob nedeljah).

fikus_ ::

To dela znanka, ki se je sposobna nekaj 10 km peljati v trgovino, da malo prišpara, da pa vožnjo upraviči, pa gre še kaj pogledati. Na koncu če bi seštela vse stroške (tudi nekaj pogledat, kar sicer ne bi), bi ugotovila, da se ne izplača finančno, samo občutek ima boljši.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Jaz se tudi zapeljem par 10km naokoli, če se mi splača.
Recimo žar sem šel iskat 160km daleč od doma. Ampak sem dobil žar in ogromno dodatkov (različne plate za peko (pri nas sta 2 notri, jaz sem vzel še 2 polni zraven), posodo za dimljenje, posodo za peko pice, še par drugih posod, čistila, cev za priklop na navadno jeklenko, les za dimljenje,....) za malo manj kot je cena samo žara pri nas.
1
2
»