Forum » Loža » Bravo Hrvatska! Kolektivna neposlušnost in bojkot trgovin zaradi dviga cen!
Bravo Hrvatska! Kolektivna neposlušnost in bojkot trgovin zaradi dviga cen!
Karen ::
Jaz podpiram vsako takšno akcijo... Slovenci žal nismo več sposobni takšne enotnosti (samo komentarje zgoraj poglejte, v stilu "sej je itak brez zveze k si včeraj dvojno kupil" in podobno). Jaz pravim tako: po mojem je malo takšnih ki ne bi imeli doma toliko stvari (ki se jim valjajo, samo poglejte koliko imate špagetov, riža, kaj v skrinji, konzerv ipd.), da ne bi tistega jedli en teden - če zase pogledam bi v enem tednu mogoče ravno "spucal" tisto robo, ki jo bi sicer slej ko prej stran vrgel ker bo ostala. Če bi to naredilo še 50% gospodinjstev bi bile tudi pri nas recimo cene 300g Milka čokolade namesto 5,49 eur pol nižje (namesto to živilo daj živilo po svoji izbiri) po kakšnem tednu.
WhiteAngel ::
Jaz podpiram vsako takšno akcijo... Slovenci žal nismo več sposobni takšne enotnosti (samo komentarje zgoraj poglejte, v stilu "sej je itak brez zveze k si včeraj dvojno kupil" in podobno). Jaz pravim tako: po mojem je malo takšnih ki ne bi imeli doma toliko stvari (ki se jim valjajo, samo poglejte koliko imate špagetov, riža, kaj v skrinji, konzerv ipd.), da ne bi tistega jedli en teden - če zase pogledam bi v enem tednu mogoče ravno "spucal" tisto robo, ki jo bi sicer slej ko prej stran vrgel ker bo ostala. Če bi to naredilo še 50% gospodinjstev bi bile tudi pri nas recimo cene 300g Milka čokolade namesto 5,49 eur pol nižje (namesto to živilo daj živilo po svoji izbiri) po kakšnem tednu.
Zakaj bi spustili cene? Manj robe bi nabavili. Pa še malo dvignili cene, ker ne dobijo rabata. Visoke cene lahko zbije le konkurenca in prosti trg.
BuDi79 ::
Če verjameš da je problem v trgovinah.
Oziroma da bodo kaj spremenile.
Še kakšna se bo zaprla, prodajala se bo še bolj crap roba in to bo to, dosti ceneje pa ne bo.
Potem imaš pa folk, ki joka ker ker se v spodnjih Fukovcih zapira edina trgovina, ker ni kupcev... pa ker ni več Mom-and-Pop stores, ker so jim verige dumpale cene, pa kako premalo ljudi kupuje v zadrugah, ker trgovine (kupujejo in) prodajajo po "prenizkih cenah"...
Mislim, res je problem Hoferju zapret eno trgovino ker ne bo kupcev za dve... bo pa samo ena, v eni pa ljudje morajo kupovat, brez straniščnega papirja pač ne bodo.
Oziroma da bodo kaj spremenile.
Še kakšna se bo zaprla, prodajala se bo še bolj crap roba in to bo to, dosti ceneje pa ne bo.
Potem imaš pa folk, ki joka ker ker se v spodnjih Fukovcih zapira edina trgovina, ker ni kupcev... pa ker ni več Mom-and-Pop stores, ker so jim verige dumpale cene, pa kako premalo ljudi kupuje v zadrugah, ker trgovine (kupujejo in) prodajajo po "prenizkih cenah"...
Mislim, res je problem Hoferju zapret eno trgovino ker ne bo kupcev za dve... bo pa samo ena, v eni pa ljudje morajo kupovat, brez straniščnega papirja pač ne bodo.
WhiteAngel ::
Kurzweil ::
Včerajšnji bojkot trgovin, ki je potekal na Hrvaškem, kot posledica visokih cen in napovedi novih podražitev je po prvih podatkih povzročil precejšnje spremembe.
Po podatkih davčne uprave je promet v trgovinah do 16. ure padel za 29 odstotkov v primerjavi s prejšnjim petkom, število izdanih računov pa za kar 43 odstotkov.
Recimo, da je ta vir točen.
Bi pa bilo sedaj zanimivo primerjat še promet v trgovinah tudi za soboto minuli teden in danes... ponedeljek.... torek...
Me prav zanima če bo sploh kakšna razlika, resnično dvomim, da pa je sedaj folk kupoval lokalni pri kmetih, na lokalnih tržnicah, sosedih... sicer, če bi bilo temu tako, bi bil dobrobit za družbo še toliko večji, govorim namreč tudi o podpori lokalnih kmetov in pridelovalcem.
Se pa bojim, da bo v naslednjih dneh, ko bodo trgovine odprte, to vse prišlo nazaj noter... bi bilo zanimivo videt vse podatke in potem izsledke transparentno predstavljene.
pangro ::
itak ima največ kapitala v rokah raja ampak gre vse v potrošnjo pa skoraj nič v investicije. In ko se raja odloči da bo premaknila trge bo res faking premaknila trge.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pangro ()
hotig ::
Podatki hrvaške finančne uprave (PU) za včeraj:
V primerjavi s preteklim petkom (17.1.2025) je bilo včeraj v trgovini na drobno izdanih 44% manj računov, vrednost izdanih računov pa je bila 53% manjša. Število vseh izdanih računov (v vseh dejavnostih) je bilo včeraj 29% manj, skupna vrednost pa je bila 36& manjša.
Ampak bistvo je, kolikšna bo vrednost (torej koliko so kupci porabili) na koncu leta 2025 (mogoča je tudi primerjava z januarjem 2024). Le to je tisto bistveno, ki bo pokazalo koliko je ta enodnevni bojkot dejansko vplival na prihodke in dobičke trgovcev.
V primerjavi s preteklim petkom (17.1.2025) je bilo včeraj v trgovini na drobno izdanih 44% manj računov, vrednost izdanih računov pa je bila 53% manjša. Število vseh izdanih računov (v vseh dejavnostih) je bilo včeraj 29% manj, skupna vrednost pa je bila 36& manjša.
Ampak bistvo je, kolikšna bo vrednost (torej koliko so kupci porabili) na koncu leta 2025 (mogoča je tudi primerjava z januarjem 2024). Le to je tisto bistveno, ki bo pokazalo koliko je ta enodnevni bojkot dejansko vplival na prihodke in dobičke trgovcev.
delavec44 ::
solatjek ::
WhiteAngel je izjavil:
Najbolj zanimivo mi je bilo, da je na Hrvaškem Čokolino od njihove Podravke dražji kot pri našem Sparu in Mercatorju.
Imaš tudi obratno, naši izdelki pri nas dražji kot v Avstriji ali na Hrvatiji.
Trgovci pa nas lupajo na polno, marsikaj iz tujine s poštnino vred dobim za 30 do 50% ceneje, če pa vzamem malo več, da poštnina odpade, pa sploh. Kako lahko gre tujemu trgovcu skozi, našemu pa ne?
Bellator ::
WhiteAngel je izjavil:
A osnovne potrebščine so na Hrvaškem dražje kot v Sloveniji? Ne vem samo sprašujem.
Nekoliko so, ja. Najbolj zanimivo mi je bilo, da je na Hrvaškem Čokolino od njihove Podravke dražji kot pri našem Sparu in Mercatorju.
Čokolino je na Hrvaškem uveljevljana znamka. Zakaj je čudno, da je izdelek cenejši tam, kjer je tržni delež manjši? Na primer Laško in Alpsko mleko sta cenejša v sosednjih državah, kjer ti znamki ne pomeni veliko.
Čudno je, ker je že cena transporta višja.
Ravno tako, če se pri nas tega proda več (uveljavljen izdelek), bi lahko trgovci dobili rabat na količino. Tako so pa cene pri vseh slo trgovcih enake. Precej smrdi na kartelno dogovarjanje.
Ravno tako, če se pri nas tega proda več (uveljavljen izdelek), bi lahko trgovci dobili rabat na količino. Tako so pa cene pri vseh slo trgovcih enake. Precej smrdi na kartelno dogovarjanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Bellator ::
Bolj je problem v tem, da so cene, ki jih imajo proizvajalci, podobne, trgovci imajo podobne marže in ne želijo z določenim izdelkom zaslužiti manj kot lahko, vsaj dolgoročno ne, zato so cene podobne kot pri konkurenci. Lidl je bil na primer na začetku, ko je vstopal na naš trg, kar cenejši od lokalne konkurence, danes pa ima marsikaj tudi dražje, kljub temu da imajo nižje nabavne cene zaradi centralnega naročanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
kamiKaZaA ::
No, takšna oblika bojkota pa lahko ima efekt!
Hrvati okupirali Brežice
https://www.zurnal24.si/slovenija/hrvat...
Polno parkirišče hrvaških avtomobilov pred trgovino v Brežicah kaže, da so se hrvaški potrošniki po cenejše nakupe več kot očitno odpravili čez mejo.
Hrvati okupirali Brežice
https://www.zurnal24.si/slovenija/hrvat...
Polno parkirišče hrvaških avtomobilov pred trgovino v Brežicah kaže, da so se hrvaški potrošniki po cenejše nakupe več kot očitno odpravili čez mejo.
starfotr ::
Bolj je problem v tem, da so cene, ki jih imajo proizvajalci, podobne, trgovci imajo podobne marže in ne želijo z določenim izdelkom zaslužiti manj kot lahko, vsaj dolgoročno ne, zato so cene podobne kot pri konkurenci. Lidl je bil na primer na začetku, ko je vstopal na naš trg, kar cenejši od lokalne konkurence, danes pa ima marsikaj tudi dražje, kljub temu da imajo nižje nabavne cene zaradi centralnega naročanja.
To ve vsak diler droge. Najprej te privabi z dobro robo. Ko si navlečen, ti daje slabšo robo. Za isto ali višjo ceno. Ljudje so navlečeni na lidle in hofre. Ker mislijo, da imajo nizke cene.
Pred tem nismo imeli nemških trgovin. In normalno, da so imeli nižje cene ob prihodu na trg. Drugače bi pogoreli.
Je pa treba povrnit investicije v vse trgovine in seveda ker gre za privatne firme, je treba bogatašem dati še nekaj miljard več vsako leto.
pangro ::
potrošnik ima ogromno kapitalsko moč ampak nima lobija in nekega vodstva. če bi se nekdo našel ki bi videl profit v premikamju te mase in prevzel vodenje bi dodobra premešal tržne pozicije.
To ve vsak diler droge. Najprej te privabi z dobro robo. Ko si navlečen, ti daje slabšo robo. Za isto ali višjo ceno. Ljudje so navlečeni na lidle in hofre. Ker mislijo, da imajo nizke cene.
In kaj je bolje, če greš k starim trgovcem, ki to počnejo že cel čas?
starfotr ::
A če hrvati bojkotirajo Kaufland in gredo v Lidl pri nas, so ful naredili.
Če bojkotirajo Konzum in gredo pri nas v Mercator, spet isto.
Če pri nas kupijo izdelek multinacionalk, v vsakem primeru zaslužijo multinacionalke.
Gre v isti žep, ker je isti lastnik v vseh pogledih.
Če pri nas kupijo izdelek multinacionalk, v vsakem primeru zaslužijo multinacionalke.
Spura ::
Pri nas ni tega. Lep primer so mekdonaldsi. Cene so konkretno dvignili. Grem v sredo mimo.. Vse polno. Ljudem je vseeno, če mečejo denar stran. Ob enem se pa čohajo, kam zmečejo mesečno po nepotrebnem lepe vsote denarja.
Je drago, ampak katerikoli drug burger plac v LJ je drazji. Razen bureki, siptarji, drugace lahko jes kar doma. Btw veliko ljudi (sploh 20-35 let) ne zna kuhat ali pa kuha slabo. V nasem bloku Wolt skos laufa.
McDonalds ima po sredah tisto akcijo in pamparampam reklamo po tv
Tudi ob akcijah v sredah je nenormalno, da je notri vse polno.
Meni je zanimivo, da se splaca delat toliko McDonaldsov skoraj cez cesto en od drugega. Na LJ-Rudnik verjetno obstaja tocka od katere so 4 McDonaldsi v razdalji manj kot 5km. Pa na smartinki sta 2 en cez cesto od drugega. Pa v centru je en na copovi pa cez slovensko cesto en nov, verjetno 100m razmaka.
DamijanD ::
Karen ::
Ne razumete, gre za "statement", ne za sam efekt enodnevne izgube. To je kot če se pred parlamentom zbere 10.000 protestnikov (tudi če je tišina). Ja, lahko nanje spustiš policiste, ampak to so ljudje, ki te volijo, pa njihovi sorodniki to vidijo, pa še tisti ki to niso.
Podobno je s trgovino - lahko ignoriraš v smislu "saj bodo jutri prišli pa kupili dvojno", samo mogoče bodo pa zavili drugam. A res mislite da je trgovcu vseeno, ker folk itak pride v štacuno naslednji dan? Če bi bilo to res, zakaj zdajle ko to pišem med dnevnikom gledam zaporedne reklame za obljubo najugodnejšega trgovca tudi letos Lidl, Spar, Mercator, una punčka pleše balet v Eurospinu k niso elektrike plačali pa jo je zmanjkalo, in to po Hofer ceni? Tako kot oni nam dajejo "statement" jim tudi mi lahko damo, samo če bi bili enotni.
Je pa res bil šok za trgovce po mojem, sem na Index-u gledal par dni nazaj (pred petkom) anketo "Ali boste bojkotirali?", pa je bilo razmerje 86% ne in 14% ja, ampak podatki njihovega FURS-a pravijo da je bila anketa "namještalka". Se pravi kolikor jokate da je taka stvar brezzveze očitno hrvati (vsaj 40% njih) misli, da ni, kljub uradni anketi 14%. To nekaj pove, kapo dol pred hrčki, jaz sem potihem razočaran ker mi nismo sposobni česa takega.
Podobno je s trgovino - lahko ignoriraš v smislu "saj bodo jutri prišli pa kupili dvojno", samo mogoče bodo pa zavili drugam. A res mislite da je trgovcu vseeno, ker folk itak pride v štacuno naslednji dan? Če bi bilo to res, zakaj zdajle ko to pišem med dnevnikom gledam zaporedne reklame za obljubo najugodnejšega trgovca tudi letos Lidl, Spar, Mercator, una punčka pleše balet v Eurospinu k niso elektrike plačali pa jo je zmanjkalo, in to po Hofer ceni? Tako kot oni nam dajejo "statement" jim tudi mi lahko damo, samo če bi bili enotni.
Je pa res bil šok za trgovce po mojem, sem na Index-u gledal par dni nazaj (pred petkom) anketo "Ali boste bojkotirali?", pa je bilo razmerje 86% ne in 14% ja, ampak podatki njihovega FURS-a pravijo da je bila anketa "namještalka". Se pravi kolikor jokate da je taka stvar brezzveze očitno hrvati (vsaj 40% njih) misli, da ni, kljub uradni anketi 14%. To nekaj pove, kapo dol pred hrčki, jaz sem potihem razočaran ker mi nismo sposobni česa takega.
jajca po 1 eur?
naš jih ima po 3,2 - kar je bistveno dražje kot v trgovini. Ampak se imajo (vsaj upam) kokice malo bolje pri njemu.
V trgovini s kuponom 1,5€. V lidlu v akciji 1,35€. Normalna M ali L velikost.
A res mislite da je trgovcu vseeno, ker folk itak pride v štacuno naslednji dan?
Da.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
no comment ::
A če hrvati bojkotirajo Kaufland in gredo v Lidl pri nas, so ful naredili.
Če v Sloveniji trgovci pedlajo po malo nižjih cenah, potem tudi lastniki multinacionalk na koncu dobijo malo manj.
Če pa cene v Sloveniji niso nižje in iz kljubovanja sedaj plačujejo več pa pljuvajo (dvakrat) v svojo skledo, ker bodo dosegli edino to, da bodo trgovci odpustili nekaj ljudi na Hrvaškem.
kuglvinkl ::
Ne razumete, gre za "statement", ne za sam efekt enodnevne izgube. To je kot če se pred parlamentom zbere 10.000 protestnikov (tudi če je tišina). Ja, lahko nanje spustiš policiste, ampak to so ljudje, ki te volijo, pa njihovi sorodniki to vidijo, pa še tisti ki to niso.
Uradno anketo, z do evrom natančnim rezultatom, je dobavila Porezna uprava.
Your focus determines your reallity
Baja ::
jajca po 1 eur?
naš jih ima po 3,2 - kar je bistveno dražje kot v trgovini. Ampak se imajo (vsaj upam) kokice malo bolje pri njemu.
ja, ceneje kot v trgovini jih verjetno ne boš dobil pri kmetu. jaz jih dobim za 2,5 + pol škatle gratis extra small. zraven tega sosed fura prosto rejo, tako da kokice pustijo še kakšno ko prespijo na moji parceli :D
energetik ::
Trg vedno deluje. Je pa problem, ker pri osnovnih potrebščinah je odjem z razlogom povsem neelastičen. Jesti moramo vsi. In tu lahko trgovci furajo cene, kakor jim paše. Vse dokler lokalni kmetje ne bodo imeli ceneje. Teh pa je vedno manj.
Jaz z denarnico glasujem predvsem pri nenujnih zadevah. Predvsem bojkotiram oblačila/obutev znanih znamk. Nadalje bifeje in restavracije, sploh pa fast food in dostavo. Tega pri nas ni praktično nikoli. Skoraj vedno kuhamo doma iz osnovnih sestavin.
Jaz z denarnico glasujem predvsem pri nenujnih zadevah. Predvsem bojkotiram oblačila/obutev znanih znamk. Nadalje bifeje in restavracije, sploh pa fast food in dostavo. Tega pri nas ni praktično nikoli. Skoraj vedno kuhamo doma iz osnovnih sestavin.
vires in numeris
BuDi79 ::
Jaz z denarnico glasujem predvsem pri nenujnih zadevah. Predvsem bojkotiram oblačila/obutev znanih znamk.Ja fajn, glasuješ z denarnico. Ampak tu pride do akrobacij... kmet in zadruge imajo dražje kot je v trgovinah velikih verig. Prav tako je dražje v "mom-and-pop" trgovinah. Da ne govorimo da so "neznane" znamke zelo pogosto v primerjavi z "znanimi" dejansko nekvalitetno sranje / razen res redkih izjem.
Torej si ljudje ne da bi se to res zavedali želijo, da trgovci še bolj stisnejo dobavitelje, kmete, uničijo konkurenco... in navlečejo več poceni in cenenega sranja.
Ker provizije ne bodo spustili. Izgubo zaradi bojkota bodo pa prinesli not s tem, da bodo zaprli kako malo lokalno poslovalnico, ki je itak prinašala izgube.
"zakaj ste zaprli zadnjo trgovino v vasi z 20 hišami... kje bodo ostareli zdaj kupovali?"
"s tem smo prihranili obratovalne stroške - elektriko, nuzs, plače za štiri zaposlene, da lahko v mega centru 20km stran prodajamo ceneje"
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
energetik ::
In kaj predlagaš? Rešitev je, da sam odpreš štacuno, od kmetov odkupuješ za pravično ceno in prodajaš za nižjo ceno kot imajo vsi drugi. Zakaj tega ne narediš?
Do takrat pa imamo vsi možnost iti do kmetov in direktno nabaviti. Ampak kaj, ko ti hočejo prodati dražje kot v štacuni.
Do takrat pa imamo vsi možnost iti do kmetov in direktno nabaviti. Ampak kaj, ko ti hočejo prodati dražje kot v štacuni.
vires in numeris
dexterboy ::
Ne razumete, gre za "statement", ne za sam efekt enodnevne izgube. To je kot če se pred parlamentom zbere 10.000 protestnikov (tudi če je tišina). Ja, lahko nanje spustiš policiste, ampak to so ljudje, ki te volijo, pa njihovi sorodniki to vidijo, pa še tisti ki to niso.owčke ostanejo owčke ... zato slovenci tudi izumiramo :(
Podobno je s trgovino - lahko ignoriraš v smislu "saj bodo jutri prišli pa kupili dvojno", samo mogoče bodo pa zavili drugam. A res mislite da je trgovcu vseeno, ker folk itak pride v štacuno naslednji dan? Če bi bilo to res, zakaj zdajle ko to pišem med dnevnikom gledam zaporedne reklame za obljubo najugodnejšega trgovca tudi letos Lidl, Spar, Mercator, una punčka pleše balet v Eurospinu k niso elektrike plačali pa jo je zmanjkalo, in to po Hofer ceni? Tako kot oni nam dajejo "statement" jim tudi mi lahko damo, samo če bi bili enotni. Je pa res bil šok za trgovce po mojem, sem na Index-u gledal par dni nazaj (pred petkom) anketo "Ali boste bojkotirali?", pa je bilo razmerje 86% ne in 14% ja, ampak podatki njihovega FURS-a pravijo da je bila anketa "namještalka". Se pravi kolikor jokate da je taka stvar brezzveze očitno hrvati (vsaj 40% njih) misli, da ni, kljub uradni anketi 14%. To nekaj pove, kapo dol pred hrčki, jaz sem potihem razočaran ker mi nismo sposobni česa takega.
Trg vedno deluje. Je pa problem, ker pri osnovnih potrebščinah je odjem z razlogom povsem neelastičen. Jesti moramo vsi. In tu lahko trgovci furajo cene, kakor jim paše. Vse dokler lokalni kmetje ne bodo imeli ceneje. Teh pa je vedno manj. Jaz z denarnico glasujem predvsem pri nenujnih zadevah. Predvsem bojkotiram oblačila/obutev znanih znamk. Nadalje bifeje in restavracije, sploh pa fast food in dostavo. Tega pri nas ni praktično nikoli. Skoraj vedno kuhamo doma iz osnovnih sestavin.RESPECT!!! Me veseli, da nisem edini, ki še nikoli ni naročil preko dostave na dom.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dexterboy ()
2dark ::
In kaj predlagaš? Rešitev je, da sam odpreš štacuno, od kmetov odkupuješ za pravično ceno in prodajaš za nižjo ceno kot imajo vsi drugi. Zakaj tega ne narediš?
Noben kmet it ne bo prodajal liter mleka po 1.7 € -
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Scaramouche3 ::
Generalno ne, se pa najdejo!
https://trgovina.kmetijapustotnik.si/pr...
Veliko mlekarjev je šlo z 60c na 1€ in prednost so imeli ko je bilo ceneje, samo potem moraš kuhat in tukaj zgubljajo stranke,vsaj jaz ne bom!
2dark ::
Scaramouche3 je izjavil:
Generalno ne, se pa najdejo!
https://trgovina.kmetijapustotnik.si/pr...
Veliko mlekarjev je šlo z 60c na 1€ in prednost so imeli ko je bilo ceneje, samo potem moraš kuhat in tukaj zgubljajo stranke,vsaj jaz ne bom!
Prehitro sem očitno rekel. Naj si ga vlivajo.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
HrščPščvnk ::
Pred enim letom je Lidl na Hrvaškem odprl največji in najvišji logistični in distribucijski center na Hrvaškem, ki se razprostira na 167000 m^2 (enako 25 nogometnim igriščem). Višina objekta je 23 m in kapacitete 39000 palet. Površina skladišča je 64000 m^2.
https://tvrtka.lidl.hr/press-centar/pre...
Za vajo pa si zračunajte koliko nakupovalnih vozičkov je potrebnih, da zapolnite skladišče.
Jaz Lidla ne obiskujem, sem pa v Hoferju/Aldiju največ 1x na teden.
https://tvrtka.lidl.hr/press-centar/pre...
Za vajo pa si zračunajte koliko nakupovalnih vozičkov je potrebnih, da zapolnite skladišče.
Jaz Lidla ne obiskujem, sem pa v Hoferju/Aldiju največ 1x na teden.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mercator bo prevzel Tuš?! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 11026 (7045) | miha98 |
» | Marže trgovcev, prehrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 6801 (4850) | feryz |
» | Kolektivna neubogljivost kot upor proti dvigu cen? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 22440 (17833) | tonttu |
» | Hrvaška - cene piva (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 18584 (14614) | Goran's Blog |