» »

Praktična uporaba AI

Praktična uporaba AI

1
2
»

delavec44 ::

Meni se pa ravno pri enostavni matematiki kdaj zlaže. Vedno moram kontrolirati z njim. Deepseek je malo boljši na tem področju.

Pa šaha tudi ne zna igrati, dobro.

johnnyyy ::

Jaz ga/jo uporabljam za razne prevode. Recimo sem imel CV v TeX in se mi ga ni dalo prevajat in povem da je Tex oblika in mi ga je lepo prevedel braz značk. Potem sem ugotovil, da mi je summary prevedel precej bolje kot bi ga sam, pa sem rekel, daj mi ga še izboljšaj. Ko sem bral njegovo in svojo verzijo sem se počutil kot nek kmet. :D

dronyx ::

johnnyyy je izjavil:

Jaz ga/jo uporabljam za razne prevode. Recimo sem imel CV v TeX in se mi ga ni dalo prevajat in povem da je Tex oblika in mi ga je lepo prevedel braz značk. Potem sem ugotovil, da mi je summary prevedel precej bolje kot bi ga sam, pa sem rekel, daj mi ga še izboljšaj. Ko sem bral njegovo in svojo verzijo sem se počutil kot nek kmet. :D

Kateri AI uporabljaš za prevode? Jaz z ničemer nisem zadovoljen. Vedno uporabim več prevajalnikov in potem se odločim, kaj zveni bolje.

dronyx je izjavil:

Kateri AI uporabljaš za prevode? Jaz z ničemer nisem zadovoljen. Vedno uporabim več prevajalnikov in potem se odločim, kaj zveni bolje.

Probal sem tako MS Copilota kot ChatGPT, pa neke hude razlike do sedaj nisem opazil. Po navadi uporabim še Google translate in se potem odločam. Sicer so občasno napake, vendar mi je všeč ko mi ponudi kakšne besedne zveze ali pa neke sopomenke, ki se jih ne bi spomnil, pa sam text precej pooživijo.

Je pa po mojem odvisno tudi od tega kaj hočeš in od same osebe. Jaz za neke tekste nisem najbolj nadarjen in potem če smatram, da imam lahko na drugi strani osebo, ki bi ji text veliko pomenil se poslužujem izboljšanju. :))

Sicer sem poizkušal tudi s programiranjem, pa nekako še nisem našel neke dobre pomoči. Sedaj ne vem, ali je kriva tehnologija, ali pa jaz nisem uspel pravilno vprašati.

Zimonem ::

Včasih jih zdela kontekst pa še to znajo popravit ve kratkih besedilih. Tu itak blestijo.

Glede programiranja sem pa šokiran okrog testov katere spišejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

V katerem programskem jeziku si to testiral?

tomlin ::

johnnyyy je izjavil:

dronyx je izjavil:

Probal sem tako MS Copilota kot ChatGPT, pa neke hude razlike do sedaj nisem opazil. Po navadi uporabim še Google translate in se potem odločam. Sicer so občasno napake, vendar mi je všeč ko mi ponudi kakšne besedne zveze ali pa neke sopomenke, ki se jih ne bi spomnil, pa sam text precej pooživijo.

Je pa po mojem odvisno tudi od tega kaj hočeš in od same osebe. Jaz za neke tekste nisem najbolj nadarjen in potem če smatram, da imam lahko na drugi strani osebo, ki bi ji text veliko pomenil se poslužujem izboljšanju. :))

Sicer sem poizkušal tudi s programiranjem, pa nekako še nisem našel neke dobre pomoči. Sedaj ne vem, ali je kriva tehnologija, ali pa jaz nisem uspel pravilno vprašati.

Se strinjam, enako delam jaz. Vedno pa naredim še preizkus nazaj, kako AI prevede v angleščino in potem še zopet nazaj v slovenščino, spremninjam in prilagajam toliko časa, da je prevod čim bolj skladen z izvirnikom. ChatGPT in celo google prevajalnik mi dajeta kar dobre rezultate.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tomlin ()

johnnyyy je izjavil:

Zimonem je izjavil:

V katerem programskem jeziku si to testiral?

Rustu

Za šalo sem prosil chatgpt naj mi nariše mojo predstavitveno sliko, ker sem po izobrazbi kemik in ekonomist, naj to upošteva:

rekel sem naj poenostavi:

kar v redu ne
M. Friedman

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tomlin ()

Ne dolarjev ni

Zimonem je izjavil:

Ne dolarjev ni

haha, bravo:)
M. Friedman

tomlin je izjavil:

kar v redu ne

Moj AI riše čisto drugače.

Okapi ::

Nima pa AI ravno vseh podatkov najbolj aktualnih.;)

As of my last knowledge update in October 2023, Luka Dončić had not been involved in any trade discussions, primarily because he is considered a cornerstone player for the Dallas Mavericks.

OutOfTheBox ::

Se bo treba prompte naučit pisat

In a surprising mid-season move, the Dallas Mavericks traded their 25-year-old star, Luka Dončić, to the Los Angeles Lakers in exchange for Anthony Davis, Max Christie, and a 2029 first-round draft pick. This trade, which also involved the Utah Jazz, was unexpected and has been described as one of the most shocking in NBA history. 

Mavericks’ General Manager Nico Harrison explained the decision by emphasizing the importance of defense in winning championships, noting that Davis exemplifies the defensive prowess the team aims to build upon. 

The trade has generated significant discussion among fans and analysts, given Dončić’s status as one of the league’s premier talents and the face of the Mavericks’ franchise.

Zgodovina sprememb…

garamond ::

Zelo očitno je uporabnik OutOfTheBox ... mislim da se temu reče Prompt Engineer :P

Dr. dronyxu pa še nekoliko manjka do te titule, vedno pošilja kvadratne slike 1:1, ko bi bile vsaj npr. 3:4 ali 3:2. Kot da smo na Instagramu.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

garamond ::

Tudi sam sem bil Prompt Engineer že precej dolgo nazaj. Še vedno se spomnim takih ukazov za Google:
izvajalec "ime komada" mp3 intitle:"index of"
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.

Miki N ::

garamond je izjavil:

Tudi sam sem bil Prompt Engineer že precej dolgo nazaj. Še vedno se spomnim takih ukazov za Google:
izvajalec "ime komada" mp3 intitle:"index of"

Ma na začetku je bilo dosti da si dodal z na koncu - "moviez" pa to.

OutOfTheBox je izjavil:

Se bo treba prompte naučit pisat

Ne, v resnici bo AI moral postati bolj I.

MikeRotch ::

Lahko jamraš, da AI ni dovolj pameten in čakaš še leto ali 2, da bo stanje boljše. Lahko pa se naučiš uporabljati orodje in si z njim konkretno olajšaš delo. Izbira je tvoja.

Jaz nič ne jamram in znam orodja dovolj dobro uporabljati. Sem samo omenil eno (kar veliko) pomanjkljivost AI.

To je podobno, kot če rečem, da linuxu ni uspel prodor na peceje, ker ni dovolj prijazen do uporabnika, potem mi pa začne tu nekdo razlagati, da je linux odličen, samo skripte se je treba naučiti pisat, pa ni problema.

Zadnje čase se kar veliko pogovarjam z ChatGPT. Vedno znova me preseneča v obe smeri.

Kaj pomeni izraz da nekdo nima jajc?

ChatGPT:
Izraz "nima jajc" je v slengu pogosto uporabljen za označevanje nekoga, ki nima dovolj poguma, odločnosti ali hrabrosti, da bi se spopadel z neko težko situacijo ali da bi naredil nekaj, kar zahteva pogum. Gre za metaforo, kjer "jajca" simbolizirajo moškost, pogum ali odločnost.

Na splošno je to lahko nekoliko žaljiv izraz, ki pomeni, da oseba ni pripravljena prevzeti odgovornosti ali se soočiti z izzivi, ki jih prinaša neka situacija.

Feministke se s tem ne bi strinjale!

ChatGPT:
Seveda, imaš prav! Feministke bi se morda s tem izrazom lahko uprle, saj ima lahko takšen izraz težo stereotipov o tem, kaj pomeni biti pogumen ali močan. Povezovanje "jajc" z moškostjo in pogumom lahko namreč utrjuje idejo, da je samo moški način obnašanja ali lastnosti tisti, ki velja za "pravi" izraz poguma.

Feministične perspektive pogosto izzivajo takšne stereotipe in poudarjajo, da pogum, odločnost in moč niso lastnosti, ki bi jih lahko pripisali samo enemu spolu. Vseživljenjski napori za enakopravnost vključujejo tudi premikanje izven takšnih ozkih in pogosto spolitiziranih definicij. Tudi ženske, pa tudi moški, imajo lahko te lastnosti, ne glede na spol.

Je pa po svoje smešno, da praktično pol sveta sploh nima jajc! :)):|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

pegasus ::

Super filmček o praktični uporabi ai:

Pa še tole ... zelo praktična uporaba, zelo neetičen namen:
https://thebullshitmachines.com/lesson-...

Jaz umetno inteligenco treniram na delavcih, ki mi prenavljajo kopalnico. Zaenkrat še ne zna narediti ničesar, kar oni počnejo. :)

Očitno smo še daleč od resnega napredka na področju AI. ;)

To boš čredo optimusov najel, da ti sezidajo bajto ...

Ja, ai in real world je kar zanimiv problem. Vprašaj vse, ki delajo na self-driving vozilih. Zato je bilo tesli enostavno vzeti njihov ai iz avta in ga ušraufati v humanoidno mehanično tvorbo.

pegasus je izjavil:

To boš čredo optimusov najel, da ti sezidajo bajto ...

Se mi zdi, da tega jaz dočakal ne bom. Nekoč pa ja, seveda. Samo s čim se bo takrat ukvarjal balkanski delavski bazen? :)):|

Jah nekdo bo moral olje menjat tem optimusom ... :D

pegasus je izjavil:

Jah nekdo bo moral olje menjat tem optimusom ... :D

Če ti znajo bajto sezidat, si znajo verjetno tudi olje zamenjat, mar ne? :))

Alfa Dog ::

A lahko kdo napiše kaj več o promptih ki jih uporablja? A govorimo tu o "programerskem" stilu promptov?
Jaz prompte pišem kot da bi spraševal človeka, torej v obliki navadnih vprašanj in opažam da mi Copilot vrne bolj točne in ažurne odgovore kot GPT.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alfa Dog ()

MikeRotch ::

Imaš ogromno člankov in vodičev na to temo. Malo pogooglaj za "prompt engineering tips" pa preizkusi na lastnih primerih.

Za začetek: https://help.openai.com/en/articles/665...

Osebno opažam, da je ključen kontekst. V ChatGPTju imam npr. narejene ločene GPTje za različne taske. Za generiranje vsebine naložim povsem drug kontekst kot za analizo podatkov ali pisanje kode.

Malo številk, ki naj vam dajo misliti, kako uporabljate ai:

Je "kreativno afnanje" res najboljša možna uporaba energije?

OutOfTheBox ::

Bolš k minanje crypta ;((

No, prompt mojstri, kako AI uporabiti za iskanje ugodnih letalskih kart? Da ne dobiš odgovora "Unfortunately, I cannot provide real-time or future flight prices or bookings, as my training data only goes up to October 2023, and I do not have access to live flight data."
1
2
»