» »

Kaj dati na stopnice ob hiši in podest?

Kaj dati na stopnice ob hiši in podest?

JohnyQ_ ::

Kaj se danes daje na zunanje stopnice in podest, ploščice, granit, kaj tretjega?

Moja prva misel so bile granitogres ploščice, ampak baje pod ploščice rada pride voda in potem pozimi pokajo. Stopnišče je sicer pod napuščem amapk rob vseeno moči.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Sam imam granitogres na terasi in stopnicah ter balkonu od leta 2012. Na balkonu in večino stopnic so popolnoma izpostavljene vremenu in do danes ni počila nobena. Odstopili sta samo dve zadnji ploščici na stopnicah na vrt, to moram na novo nalepit, ko pride pomlad in ne bo več nevarnosti nočne zmrzali...

Lep preostanek vikenda še naprej...

Jože

Hvala za informacijo.

Še eno vprašanje. Za ploščice mi je prodajalec rekel, da če je sončna lega, naj vzamem manjše dimenzije. Da velike se bodo preveč raztezale. Kar moram reći da ne razumem ravno kje je poanta ali imaš eno veliko ali pa tri male.

Zimonem ::

Pritisk narašča s ploščino, tako ti pa fuge kompenzirajo, raztezek. Lahko daš tudi kamen ampak debelejši in še tam mora biti dobro zaslepljeno.

Zimonem je izjavil:

Pritisk narašča s ploščino, tako ti pa fuge kompenzirajo, raztezek. Lahko daš tudi kamen ampak debelejši in še tam mora biti dobro zaslepljeno.

Torej če so mi všeč neke 120x60 ploščice jih polagalec lahko nareže na 60x30 in je problem rešen ?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Moje granitogres ploščice so "klasika", dimenzije 33 cm X 33cm. Večina jih je poleti direktno na soncu. Jih je pa izvajalec dobro prilepil in zafugiral tako, kot se gre...

Uživajte ta sobotni večer...

jože

starfotr ::

JohnyQ_ je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Torej če so mi všeč neke 120x60 ploščice jih polagalec lahko nareže na 60x30 in je problem rešen ?

Potem je smiselno gledat manjše ploščice. Tako boš brez potrebe plačal več delovnih ur in verjetno bo več odpadka.

starfotr je izjavil:

JohnyQ_ je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Potem je smiselno gledat manjše ploščice. Tako boš brez potrebe plačal več delovnih ur in verjetno bo več odpadka.

To je že res.
Detajl je da so ženi všeč ene velike in z rezanjem na četrtine rešim problem :)
Pa 120x60 gredo lepo tudi na stopnice, s tem da jo prepolovis in nimaš nobene fuge.

borut_p ::

S tem da imas neki grdi rob kjer je ploscica prerezana ... jaz se nebi zanasal da bo lepo izpadlo. Plus vprasanje ce se bo keramicar to sel.
Paziti je se na pravo lepilo in fuge

Grimnir3 ::

Jap, rezan rob ni nikoli tak kot tovarniški.

d4vid ::

Jaz imam kamen, pohorski škriljavec. Zaenkrat brez težav, po cca 20 letih.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

steev ::

Ploščice, dobro lepilo in lepleljene na poln stik lepila, da ni žepov, kamor bi lahko zašla voda.

Fugirat v hladnem delu leta in ne poleti, ko so raztezki največji. Fuge dobro prenešajo tačne obremenitve, torej ko se vse skupaj razteguje.

Tudi fuge morajo biti ustrezno širše. 1mm pač ni za ven, ampak raje 3, še bolje 5mm. Obstajajo razpredelnice za to. Tudi velki formati ploščic baje da niso za ven. Raje svetlejše kot temnejše pločice, odvisno od osončenosti...

Zdaj samo vprašanje, kdo ti bo delal pod takimi zahtevami, predvsem poln stik lepila. Najbolje sam :D

Glede stopnic imaš pa podjetja, ki ti pripravijo stopniščne elemente, tako da ploščice odrežejo pod 45° in zlepijo skupaj z epksoijem. Od zunaj cela stopnica izgleda kot iz enega kosa keramike.

Za vse zgoraj našteto imamo podjetje iz okolice Ljubljane (ga ne bom tukaj imenoval, da ne bo kdo mislil da jim delam reklamo). Lahko pa samo povem, da so bili zelo prijazni, kar se tiče nasvetov za polaganje keramike zunaj. Delajo lepila in stopniščne elemente.

Pri nas sem delal sam, 10 kvadratov terase na odprtem (sonce, dež, sneg), 60x60 format svetlejše, 3mm fuga. Drži že tri zime, za več bo pa čas pvedal ;)
:|

nejc_nejc ::

Brez fug, rabiš tole. Samo obrobo naredi iz rosfrej vinklov.

Se manual

Še eno vprašanje koliko pride debelina ploščice in lima, to bi moralo iti v 15mm?

Tole je položeno trenutno

Polito je na beton kot nek estrih, problem pa je da je dost tenko in me ubistvo to omejuje z višino obloge ki bi jo dal na novo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JohnyQ_ ()

fikus_ ::

To je brušen beton, tanka plast v željeni barvi.
Te velikoformatna plosčice so debelejše in na dolžini 120 cm lahko za nekaj mm upognjene. Tako da je 15 mm lahko premalo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Kaj pa mali format, 30x30 recimo?

Mal preberi tole
Sicer staro, logika je pa enaka.

Zgodovina sprememb…

Hvala.
Sicer se skoz bolj nagibam k nekemu kamnu. Granit ali kot je zgoraj omenil pohorski skriljavec.
Ali pa mogoče celo pran beton.