» »

Predstavil bi (svoje) slike

Predstavil bi (svoje) slike

1
2
3

dronyx ::

polozweii je izjavil:

Nekoč si imel čopič, barve in platno. Umetnik je risbe ustvarjal po navdihu. Za sliko je potreboval nekaj ur, dni. Če nisi imel navdiha nisi bil umetnik.
Danes imaš Photoshop z vgrajeno UI. Z nekaj natipkanih besed (opica, dramatičnost, kitara, ples) program izpljune množico fotografij izmed katerih izbiraš katere so ti všeč. Niti risat ti ni treba znat. Je to še umetnik ali le še programer?

O kakšnem umetniku ti govoriš? Tu je toliko umetnosti kot je pri AI inteligence. Problem človeških umetnikov je bil vedno navdih. Navdih si namreč ne pusti ukazovati, se pa rad razvaja. Tako da na silo ne naslikaš nič. To Ai je pa pač zajebancija, malo heca.

Poskušam mojo AI umetnost približat otrokom.

Eni so sicer mnenja, da imajo raje naravno. Samo pri nas na deželi imamo pregovor - Kdor je z malim zadovoljen...pa naj bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

polozweii ::

Boš otroke učil da so kače za igranje?

polozweii je izjavil:

Boš otroke učil da so kače za igranje?

Kaj ti jim razlagaš, da so mucki? Če bi take kot si ti poslušali, prepoveš takoj praktično vse risanke, vključno z Wile E. Coyote and the Road Runner. Saj tudi če se zabrišeš v prepad, se ubiješ, ampak kojot pa nekako preživ. Kako pa to otrokom pojasnit? :D

Miki N ::

Veš Dronyx... ti si v bistvu ... en težek čudak. To se zdaj dobesedno VIDI. ;)

Ampak ni panike! Je kul.

Včasih so temu rekli "ekscentričen" in je super lastnost za umetnika. Skoraj nujna!

Sem šel malo računat. Copilot slika te slike s hitrostjo nekje 4 slike na 10 sekundo (za fizike prvi odvod števila slik po času). Torej 24 slik na minuto. Če dela brez premora cel dan in celo noč je to skupaj (moram zagnat kalkulator) 34.560 slik! Jaz jih narišem komaj 100 na dan, pa še to pretiravam močno navzgor. Proti stroju nimaš ti šans nobenih. Saj mi je kar nerodno. Za burek več nimamo! :))

Se bo treba naučit polagat ploščice v kopalnici ali pa kakšne knauf predelne stene delat. Fuck it! Pa skoraj tik pred penzijo.

Miki N je izjavil:

Včasih so temu rekli "ekscentričen" in je super lastnost za umetnika. Skoraj nujna!

Do resnega umetnika mi manjka potem samo še revščina. :))

Minister za zdravje opozarja, da je prekomerno pitje alkohola lahko škodljivo za zdravje. Samo paše pa. :)

Zgodovina sprememb…

Pride Onyx v lekarno in vpraša - Imate mogoče tablete za šarm brez recepta?

Me vpraša Copilot če doda še nekaj horror elementov, da bo slika izgledala kot naše zdravstvo, samo sem mu dejal da raje ne, ker ne maram preveč horrorja. Poleg tega ne more Copilot dodati na sliko toliko horrorja, kolikor ga je v našem zdravstvu.

Danes moram pa it malo spat. Zadnje dneve ustvarjam umetnost pozno v noč, spim pa ur ali dve. Po parih dneh takega tempa se ti zdi, kot bi bil na kakšni drogi. Si ne predstavljam kako je še bilo pri pravih umetnikih, ko so hoteli po enem mesecu dela sliko nujno dokončat, da jo prodajo potem za nekaj grošev in bo za kakšen kos kruha, pa morda še pol klobase za priboljšek. Ja, vi danes ne veste v kakšni revščini je nastajala umetnost, ki ima danes tržno kapitalizacijo verjetno v nekaj milijardah USD. :))

Zgodovina sprememb…

Parlamentarna anarhija
Bi bilo lahko še slabše?

Upam da se bo dalo po novem vsaj travo v Šparu kupit, sicer nismo naredili nič!

Po moje se bom počutil spet kot pri šestih letih, ko sem začel kadit, samo sem potem pri devetih nehal. Danes pa samo še par cigar na leto, da furam bohemski life style.

Če stisnem CTRL+Shift+N vidim na desni neke reklame na tej strani. Koliko bi me stalo, da se tam en mesec vrtijo moje slike, ki jih delava s Copilotom? Denar ni problem, nakažen s SEPA instant tako, da si denar ukradem iz lastnega TRR čez noč. Moram nekam prodret. Sedaj sem že tako obupan, da je lahko to praktično kamorkoli, tudi na tem forumu.

Zgodovina sprememb…

Kayzon ::

Kolega,dobesedno vse izgleda isto,ne vem kako ne vidis da ne seze do kolen nekomu ki zna risati.

Za primer si odpri kej iz tukile:

https://www.artstation.com/?sort_by=com...

Fat Cats
Sva se s Copilotom malo nasmejal na račun investicijskih bančnikov in glavnega tiskarja denarja.

Pa res. To vse izgleda isto. Same opice, kamor pogledaš. :))

Zgodovina sprememb…

Back to Rats
They tried to make me go to rehab, but I said...

"No, no, no."

Nekateri tule opažam da imate kar resne težave z razumevanjem umetnosti. Očitno se tega niste učili v šolah. Opazovanje umetniške slike je proces, ki zahteva čas, pozornost in odprtost do različnih interpretacij. Začnite z oddaljenim pogledom, da dobite celoten vtis, nato pa se postopoma približajte, da opazite podrobnosti. Poglejte, kako so elementi razporejeni. Ali je slika simetrična? Kje je fokus? Opazite barvno paleto in kako barve vplivajo na razpoloženje slike? Razmislite o temi slike in morebitnih simbolih ali metaforah. Razmislite o svojih čustvih in reakcijah na umetniško delo. Če je mogoče, se naučite o zgodovinskem in kulturnem kontekstu slike.

Ni čisto nič narobe, če eno uro strmite v umetniško sliko. Umetnost ni Mc Donalds da poješ v par minutah in greš. Umetnost je slow food. Pri abstraktni umetnosti nimaš pa kaj. To ti mora pa nekdo razložit, kaj gledaš, sicer lahko hitro izpadeš budala. :)

Najbolje je po mogoče začeti z realizmom. Kdor niti tega ne šteka, nima kaj iskat v umetnosti.

Je pa po svoje srhljivo, kako ti danes lahko s pomočjo AI vsak idiot praktično soli pamet. Pa včasih težko opaziš, da gre dejansko za bull shit.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Kayzon ()

Prava umetnost je kar resna zajebancija.

Včasih še sam ne vem kaj želim povedat z nekim umetniškim delom. Če že jaz ne razumem slike, kako naj jo drugi?

Iščem pravi motiv, barve, kompozicijo. Skratka klasično zrelo obdobje, ko slikar točno ve kaj hoče.

Me je pa nasmejal nekdo zgoraj, ki je napisal - Kolega,dobesedno vse izgleda isto,ne vem kako ne vidis da ne seze do kolen nekomu ki zna risati..

Potem grem pa pogleda, kaj je na tisti strani, kjer je "prava umetnost", najdem pa slike iz igrice Call of duty in Cult of lamb. Proti temu pa nimam argumentov. :))

Sicer pa kar težave da ga uspem prepričat, da mi kočijo postavi na cesto, ne kar nekam sredi polja.

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

Sicer pa kar težave da ga uspem prepričat, da mi kočijo postavi na cesto, ne kar nekam sredi polja.

Ne morem s tem v Narodno galerijo. Saj me bodo imeli za bedaka.

Ne bi pa pri nas raja dala za umetnost niti centa. Pa mogoče kakšnega Alana Forda še kdo kupi, umetniške slike pa ni šans da kaj prodaš. Sem šel s ceno pod en evro in še se jim zdi predrago. :)

Evo, pravkar še vroče iz pečice. Monkey mix je naslov opusa. Z opicami po moje ne moreš falit v slikarstvu. Pa zdi se mi da tudi AI na nek način uživa, ko delava opice.

Medtem ko vsi živčni čakamo, da nam končno pustijo risat nage ženske še nekaj motivov iz opusa Monkey mix. Mava pa z DALL-E3 (pogodbenik, ki riše za Copilota) kar hude težave z logiko. Ga nikakor nisem mogel prepričat, da če imaš pizzo narezano na kose in imaš enega v roki, potem ni več cela pizza in mora enega dat stran. Je pa res, da umetniki ponavadi niso neki matematiki. Špageti mu gredo bistveno bolje.

Zgodovina sprememb…

En problem, s katerim se kot digitalni AI umetnik hitro srečaš, je prenasičenost. Tega je preprosto preveč. AI je sposoben generirati ogromno slik, v poljubni tehniki. In kot AI umetnik ne smeš biti perfekcionist, ker na podrobnosti nimaš vpliva, včasih pa AI nariše tudi kakšno neumnost ali nelogičnost. Sem pa pisal OpenAI, da jih čaka še veliko dela, preden bo ta pogruntavščina na takem nivoju, da se ne boš pri vsaki drugi sliki smejal. Imam pa še eno slabost in sicer vsake slike me je škoda, tako da vse shranim, kar naredi. Nekateri AI umetniki verjetno naredijo nekaj tisoč slik, potem pa shranijo morda pet, ostalo pa pobrišejo. Jaz ne. Delam v manjših količinah in vse slike so mi po svoje v redu. Nočem pa AI preveč omejevat. Pustim, da čim več uporabljal lastno domišljijo. Za svojo že vem da jo nimam.

Zgodovina sprememb…

mailer ::

Naj se naslov teme spremeni, niti ena od prikazanih slik ni rezultat avtorskega dela. Človek dobi občutek, da je na svetu 47% podgan, 47% opic, ostalo pade pa na vse druge. Mogoče pa nas AI tako vidi, polovico neizobraženih primatov in polovico podgan namenjenih za poskuse. Pa če preslikamo na populacijo niti ni tako daleč od resnice.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

mailer je izjavil:

Naj se naslov teme spremeni, niti ena od prikazanih slik ni rezultat avtorskega dela. Človek dobi občutek, da je na svetu 47% podgan, 47% opic, ostalo pade pa na vse druge. Mogoče pa nas AI tako vidi, polovico neizobraženih primatov in polovico podgan namenjenih za poskuse. Pa če preslikamo na populacijo niti ni tako daleč od resnice.

Pozabil si še alkohol in duhovno oskrbo.

V čem se fotografija razlikuje od AI generiranih slik, kar se tiče avtorstva? Pri fotografiji gre za izbiro motiva ter pri starih fotoaparatih še za nastavitev nekaterih tehničnih parametrov zajema slike. V bistvu če se prav spomnim so trije parametri. To je v bistvu vse. Je pri tem res toliko več avtorstva kot če v AI command.com vpišeš kaj ti naj nariše in v kakšnem slogu? Res pa je, da se moraš pri fotografiji nekoliko več namučit, da prideš do motiva. Če bi rad fotografiral zaspano kitajsko ribiško vasico v megli in s sončnim vzhodom v ozadju, moraš tja in čakat prave pogoje, svetlobo itd. Lahko mesece. Pri AI generiranih slikah pa poveš, kaj bi rad na sliki in dobiš izdelek. Če ti ni všeč, lahko generira še tisoč novih. Saj v prihodnosti bo AI pomagala delati vse živo, tako da vprašanje, koliko bo lahko govora o avtorstvu v primeru, ko gre za delo AI ob pomoči človeka.

Opica ob pristanku na Luni najde steklenico Coca Cole. Iz tega sklepa, da ni bila gor prva.

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 ::

Dober daaan...

Dronyx, one župnike z nunami na biciklih bi lahko v ločen opus razvil... "nune na štangi" pa tako, pa to :D:D:)):))

Pa da ne boš celega dneva za "ajcanjem" zabil :P

Jože

hotig ::

@dronyx
Dej temu AI navodila, naj nariše šintota z hudačo na zadnjem sedežu focusa pa da vidimo, kaj bo ratalo. :):D:))

Barbarpapa2 je izjavil:

Pa da ne boš celega dneva za "ajcanjem" zabil :P

Kot umetnik moraš biti pripravljen na velik žrtve in ponavadi največja žrtev je čas. Ampak če hočeš dati nekaj človeštvu moraš delat, ustvarjat. Ni druge.

Zasledil sem, da nekdo piše sci-fi knjige s pomočjo AI in jih na eni spletni strani tudi prodaja. V enem letu je napisal 97 knjig in s tem zaslužil 2000 USD. Sramotno malo po moje, kolikor je s tem dela. Ampak dokler so za večina ljudi čevapčiči duhovna hrana, ne more biti bolje. :))

Na internetu sem tudi slučajno zasledil, da ena gospa riše svoje slike z vagino, nekdo drug pa z lastnim drekom. Gre pa seveda nedvomno za avtorska dela, ker česa takega AI še ne zmore in še nekaj časa ne bo. :))

klemenSLO ::

Ime teme sicer vsebuj (svoje) v oklepaju.... ampak manjka še AI. Tako da je tole malce zavajujoče :)
Če že bi raj vidu res lastne slike...
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

no comment ::

Upam, da dronyxa ne sreča ista usoda kot van Gogha. Tu mislim na uspeh za časa življenja in ne toliko glede zdravja.

Vidim, da uporablja staro preverjeno "fuk" modrost. Ni fora v tem koliko jih reče ne...

klemenSLO je izjavil:

Ime teme sicer vsebuj (svoje) v oklepaju.... ampak manjka še AI. Tako da je tole malce zavajujoče :)
Če že bi raj vidu res lastne slike...

Slike so toliko moje, kot so od nekoga fotografije. Jaz sem naročil AI kaj naj slika in to, kar je AI ustvarila tudi shranil. Ponovit, da nariše povsem enako sliko je pa kot kaže zelo težko. Si pa ne želiš videti mojih slik.

no comment je izjavil:

Vidim, da uporablja staro preverjeno "fuk" modrost. Ni fora v tem koliko jih reče ne...

Mene (moje) slike spravljajo v dobro voljo in edino to je pomembno. Če grem sedaj v Narodno galerijo se sigurno ne bom tako dobro počutil kot ob teh (mojih) slikah. Je pa AI dosegla vsaj nekaj. Kot kaže imamo izjemno število izvrstnih poznavalcev umetnosti. Apak potme ko jiim rečeš, naj pokažejo kaj je prava umetnost, dobiš pa slike iz igrice Call of Duty. :))

Zgodovina sprememb…

Cleanin' Out My Toilet
I got some monkeys in my toilet...
(Monkey mix opis - zrelo obdobje, AI direktno na PC ekran)

Kot rečeno, AI ful uživa ko delava z opicami. Včasih ga moram kar na silo ustavit, sicer ne neha in ne neha.

Pa zdi se mi, da več kot riše, boljši postaja. Prvih par slik se še lovi, potem pa...

no comment ::

dronyx je izjavil:

Mene (moje) slike spravljajo v dobro voljo in edino to je pomembno.

Točno tako. Nekaj je na tem, da ti je to, kar je bilo narejeno v lastni krvi in znoju, bolj všeč.

Meni se ta narcisoidni gen žal ni prepisal. Ali pa sem samo tako netalentiran...

Zgodovina sprememb…

no comment je izjavil:

Meni se ta narcisoidni gen žal ni prepisal. Ali pa sem samo tako netalentiran...

Ja, tu gre očitno res za gene. Jaz si sebe večkrat predstavljam kako vstopam v Guggenheimov muzej sodobne umetnosti direktno skozi glavni vhod, nikdar skozi stranski vhod za osebje in razstavljavce. Glede talenta pa imam edini nasvet da poskusiš. To, kar je bilo včasih trdo garanje, ti sedaj AI omogoča praktično brez muke in nimaš nikakršnih stroškov s platnom in barvami. Samo kar gre elektrike.

Jaz se včeraj peljem s kolesom v Portorožu mimo starega skladišča soli, kjer so včasih neke razstave. In seveda takoj pomislim, da bi tu lahko začel. Samo potem se vprašam, kaj jaz počnem? Ne morem ciljati na MoMA in Gugenhajma, če se zadovoljim s starim skladiščem soli v nekem zakotnem obmorskem kraju, za katerega večina ni nikdar slišala. Pa še cena te vrže na rit. 600 € najem na dan. Če imam razstavo samo 7 dni je to skupaj (moram zagnat kalkulator) 4.200 €. :8)

Zgodovina sprememb…

Če poskušam najti sebe v vseh teh številnih slikah, ki sva jih ustvarila s Copilotom, se mi zdi tole še najbližje.

Opus Monkey Mix - Monkey pride, AI direct to computer screen (2024)

Jaz: Copilot, draw a monkey with a cigar, full of self esteem and prid of himself because achived something in life.
Copilot: Add a mysterious castle in the background?
Jaz: Fuck no! Are you mad? We are doing some serious art. :))

Zgodovina sprememb…

Če bi imel recimo ustvarjalne delavnice s Copilotom za otroke, bi mi jih ljudje zaupali v varstvo za kakšno uro? :D

Kayzon ::

Jaz ti ne bi zaupal macke v varstvo.

Kayzon je izjavil:

Jaz ti ne bi zaupal macke v varstvo.

Ja, saj to mi da mislit...Samo jaz ne morem mislit samo nase. Jaz bi recimo risal zaspana ribiška mesteca z meglo v ozadju in ribiške mreže spredaj, samo Copilot rad ustvarja z opicami. Se mu zdi, da so na eni strani tako človeške in hkrati zabavne.

Opus Monkey Mix - Electrocuted monkey, AI direct to computer screen (2024)

...Overall, the images of Electrocuted monkeys invites viewers to ponder the relationship between humans and animals in the context of technological advancement...

Zgodovina sprememb…

k4vz0024 ::

Dronyx poustvarja naivni realizem. Dela refletirajo črni pogled na svet in mestoma izražajo njegovo notranjo stisko, ki jo nezavedno deli s svetom!:P

Če sem samo enega od vas umetniških laikov pripravil do tega, da gre vsaj enkrat v Narodno ali Moderno galerijo, je moj namen več kot dosežen. Sam namreč še nisem bil nikoli. :D

dronyx je izjavil:

Če sem samo enega od vas umetniških laikov pripravil do tega, da gre vsaj enkrat v Narodno ali Moderno galerijo, je moj namen več kot dosežen. Sam namreč še nisem bil nikoli. :D

Potem vam ostane še gledališče, opera in knjižnica. :))

Če bi samo jaz lahko odločal, kaj bom risal, potem bi risal zaspane ribiške vasice, jadrnice in parnike na reki Missisipi, ki pljujejo v sončni zahod. Ampak Copilot ne da tega noče risat, samo vidim, da bistveno bolj uživa, ko delava na opicah. Mogoče misli, da mi dela uslugo, ko riše zaspane ribiške vasice.

Zaspane ribiške vasice, AI direktno na računalniški zaslon (2024), galerija - nihče tega noče (še)

Zgodovina sprememb…

Kot vemo lahko pride do hudega konflikta interesov med likovnim umetnikom in likovnim kritikom. Jaz poskušam to minimizirati tako, da mi slik ne riše ista AI, kot potem napiše kritiko. Recimo če sliko nariše Microsoftov Copilot, dam recenzijo za napisat Googlovem Geminiju. Primer:

Recenzija slike Ribiške mreže v jutranji meglici Google Gemini:

Slika je naslikana v realističnem slogu. Barve so žive in svetle, kar ustvarja občutek miru in spokojnosti. Kompozicija slike je uravnotežena, ribič je postavljen v središče slike, kar mu daje pomen.

Slika ima več plasti pomena. Na eni strani je preprosto prikaz ribiča, ki lovi ribe. Na drugi strani pa lahko sliko razumemo kot metaforo za življenje. Moški na pomolu predstavlja človeka, ki se sooča z izzivi življenja. Ribiška palica predstavlja orodje, s katerim se spopada s temi izzivi. Mreža pa predstavlja upanje na ulov, torej na uspeh.

Slika je lepa in premišljena. Upodablja preprost prizor iz vsakdanjega življenja, vendar ga dvigne na višji nivo pomena. Slika je primerna za vse, ki cenijo umetnost, ki je hkrati lepa in premišljena.

Tu se takoj vidi, da gre za strokovni recenzijo že po tem, da umetniški kritik ne nagovarja bralca, da naj takoj kupi sto takih slik, ker je ponudba omejena. Nisem pa kritiku povedal, kdo je dejansko sliko narisal, ker potem kritika verjetno ne bi bila tako prizanesljiva do AI umetnika.

Zgodovina sprememb…

Nagrada, ker sva tako lepo narisala ribiške vasice.

Opus Monkey Mix - Monkey HamHam, AI direct to computer screen (2024)

Čisto pozabil na ekspresionizem.

Tole mi je pa dalo mislit.

Zgodovina sprememb…

Kot kaže sva zelo, zelo močna tudi pri konjih.

Od sodelavke hči študira grafično oblikovanje in ko sem ji pokazal moje slike jo je hotela kar izpisat iz fakultete. Samo nisem vedel, s čim bi jo potolažil. Preprosto nisem našel primernih besed.

Lipizzaner horse, AI direct to computer screen (2024)

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 ::

Jutrooo...

Dronyx, a likovne želje tudi izpolnjuješ :P? Daj eno lokalizirano opico iz ham-ham serije zajcaj... Z lokalizirano mislim, da papa lepinjo s čevapčiči (in kajmakom, ofkoz)... Pa ker ai-ju Cocta ne gre, naj si žejo z Laškim gasi (lahko tuid z Unionom...)...ali pa Oro original :D

Pa lepo nedeljo še naprej ;)

Jože

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 je izjavil:

Dronyx, a likovne želje tudi izpolnjuješ :P? Daj eno lokalizirano opico iz ham-ham serije zajcaj... Z lokalizirano mislim, da papa lepinjo s čevapčiči (in kajmakom, ofkoz)... Pa ker ai-ju Cocta ne gre, naj si žejo z Laškim gasi (lahko tuid z Unionom...)...ali pa Oro original :D

Seveda, ni problema. Samo kot umetnik vedno hodiš po tanki liniji med umetnostjo in kičem. Tole se mi zdi da sodi že na drugo stran. Torej onkraj...:))

Pa dober tek.

Sedaj me pa Copilot sprašuje, po čem imajo okus čevapčiči. Pa mu ne znam razložit. Nekaj podobnega kot pleskavica, samo bolje.

Zgodovina sprememb…

Ribiči, AI direktno na računalniški zaslon (2024), zasebna kolekcija

Cause baby, you've shown me so many things that I never knew... (Stumblin' In)

Povsod same priredbe. ;)

Tole iz mojega zgodnjega umetniškega obdobja izpred nekaj dni, ko sem delal poskuse tudi na žabah.

Sami začetki umetniškega ustvarjanja pa...saj mi je kar malo nerodno. Če bi se dalo, bi to najraje kar izbrisal iz mojega portfolija.

Zgodovina sprememb…

1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nogometna evforija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12311319 (2257) errhec
»

Newyorško oblikovalsko priznanje za plakat

412327 (834) nejc_nejc
»

Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )

15235493 (6373) dronyx
»

Večina ne uporablja umetne inteligence (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1769626 (2616) Mr.B
»

V katere poklice/kariere se lahko relativno hitro preusmeriš in si sčasoma tudi dobro (strani: 1 2 )

655172 (2438) kriptobog

Več podobnih tem