» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
317 / 317
»
»»

Kaya123 ::

Če zaprem normirani SP sedaj in sem v pavzi par mesecev, ga lahko potem odprem Jan-Feb in začnem spet z minimalnimi prispevki ali bodo gledali na 2025 prihodke za izračun 2026 prispevkov? SP imam trenutno brez prestanka že nekaj let. Plačujem pa 2500 prispevkov trenutno.

bm1973 ::

Za 2500 EUR prispevkov mesečno bi bila fiktivna zaposlitev idealna :).

Plus, višina prispevkov se resetira po pol leta na minimalnega, ko nisi samozaposlen.

grega295 ::

spinner je izjavil:

@Kaya123 drugo leto v nobenem primeru še ne boš imela gromozanskih prispevkov, ampak šele v 2027. Tako da imaš vseeno še eno leto dejansko za premislit.

Ce je imel nekdo samo v 2024 kot normiranec visok promet, a ni ze letos od marca 2025 dalje placeval povisane prispevke in jih bo do februarja 2026? Od marca 2026 pa jih bo na podlagi prispevkov in prometa v 2025?

grega295 ::

Kaya123 je izjavil:

jaz tudi cakam kaj in kako. Moj problem je da sem do sedaj imela pogodbo okoli 120k na leto, naslednje leto pa bo samo okoli 50-60k. V stresu sem kaj na naredim ce izpadem iz normiranega, odprem DOO za tako malo? Ampak tudi ce ostanem v normiranem ali navadnem SP me bodo prispevki v 2026 ubili ker bodo prihodki polovicni ampak morala bom pa placevat prispevke za 120k. Ima kdo kako priporocilo? Stres me bo koncal!

Ena varianta je preoblikovanje v doo. Potem si lahko plačuješ minimalne prispevke za poslovodno osebo ali minimalca za direktorja: https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...
Kar se tiče višine prispevkov je to bolj ugodno (recimo iz sedanjih 2.5k na okoli 1k, lahko seveda tudi povečaš). Ampak še vedno rabiš dobit denar iz firme za življenje - lahko prek pogodbe o poslovodenju, plače ali izplačila dobička. Ampak tu se tud meni ustavi poznavanje, točno katera varianta je najboljša, too complex vse skupi - se priporočam, če kdo ve ali ma kak link.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: grega295 ()

delavec44 ::

Za doo imaš svojo temo pa lahko tam debatirate.

grega295 je izjavil:

spinner je izjavil:

@Kaya123 drugo leto v nobenem primeru še ne boš imela gromozanskih prispevkov, ampak šele v 2027. Tako da imaš vseeno še eno leto dejansko za premislit.

Ce je imel nekdo samo v 2024 kot normiranec visok promet, a ni ze letos od marca 2025 dalje placeval povisane prispevke in jih bo do februarja 2026? Od marca 2026 pa jih bo na podlagi prispevkov in prometa v 2025?

Če se ne greš optimizacij, pol ja. Jaz sem plačeval 93 EUR do konca septembra...

Kanban ::

Bravo. Daj še petdesetič povej kako si fiktivno zaposlen pri kolegu, če je kdo spregledal.

V bistvu nisem fiktivno, kolega na podlagi mojih certifikatov išče nove posle...

Še stranke zavaja, super.

Kanban ::

bm1973 je izjavil:

V bistvu nisem fiktivno, kolega na podlagi mojih certifikatov išče nove posle...

Sklepam, da si od januarja tudi začel opravljati dela za tega kolega v okviru tvojih certifikatov. /s

bm1973 je izjavil:

Jaz sem postal popoldanec.

Sem si izračunal, da me procentualno manj pride kot če sem samozaposlen... Plačal bi 3k prispevkov na mesec... Kljub temu, da si sam dajem plačo pri fiktivni zaposlitvi...

Razlike tam 25k na leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

spinner ::

Verjetno sem premalo na tem forumu, ampak res ne razumem hejta nad @bm1973. Mal se mi zdite že dosadni.

EjTi ::

Po mojem je bm1973 (invictus) en trol. Kakšen psiholog bi lahko povedal bolj natančno. Služi 100k+ na leto v tujini, zraven pa hodi na razgovore za službo pri nas. Ve vse o podjetništvu, a piše neumnosti (kar zaznamo vsi, ki vodimo podjetje).

tecton ::

Ali prav računam, da se z izplačilom minimalne plače dejansko dobi več kot če bi si isti bruto-bruto znesek izplačal v obliki dividend?
Primer - minimalna plača:
Neto: 864,25 EUR
Bruto-bruto: 1.475,63 EUR

Če si izplačam isti znesek (1.475,63 EUR) kot dividende (22 % + 25 %), dobim na račun približno 863,24 EUR.
Kar pomeni da si je bolje izplačati malo večjo plačo kot minimalec, plus še malenkost več stroškov dobiš notri, ki zmanjšajo dobiček?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

tony1 ::

spinner je izjavil:

Verjetno sem premalo na tem forumu, ampak res ne razumem hejta nad @bm1973. Mal se mi zdite že dosadni.

Po eni strani je že star prasec v našem poslu po drugi strani je pa nacionalni šport fovšija. Forum berejo pa snežinke, pa imaš.

matic492 ::

tecton je izjavil:

Ali prav računam, da se z izplačilom minimalne plače dejansko dobi več kot če bi si isti bruto-bruto znesek izplačal v obliki dividend?

Če si izplačam isti znesek (1.475,63 EUR) kot dividende (22 % + 25 %), dobim na račun približno 863,24 EUR.
Kar pomeni da si je bolje izplačati malo večjo plačo kot minimalec, plus še malenkost več stroškov dobiš notri, ki zmanjšajo dobiček?

Mislim da smo matematičen sweet spot izračunali okoli 1800€ bruto za to primerjavo.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i

EjTi je izjavil:

Po mojem je bm1973 (invictus) en trol. Kakšen psiholog bi lahko povedal bolj natančno. Služi 100k+ na leto v tujini, zraven pa hodi na razgovore za službo pri nas. Ve vse o podjetništvu, a piše neumnosti (kar zaznamo vsi, ki vodimo podjetje).

Jaz nimam podjetja, samo normiran s.p.

O podjetjih ne solim pameti...

matic492 je izjavil:

tecton je izjavil:

Mislim da smo matematičen sweet spot izračunali okoli 1800€ bruto za to primerjavo.

Hm kaj pa vem, za 1800€ bruto mi deluje že kar precej visoko, neto plače pride 1187,52€, če pa si izplačaš pa 1233,06€.

spinner je izjavil:

Zato ker 50% stvari, ki jih izjavi ni res. Podaja jih pa s sigurnostjo. Kaj je on in kaj ima me pa ne zanima.

velikBrokoli ::

tecton je izjavil:

matic492 je izjavil:

tecton je izjavil:

Hm kaj pa vem, za 1800€ bruto mi deluje že kar precej visoko, neto plače pride 1187,52€, če pa si izplačaš pa 1233,06€.

Računati moraš še malico, regres, (zimski regres kmalu)..

Pat_MaGroin ::

Pa prevoz na delo :).

delavec44 je izjavil:

spinner je izjavil:

Zato ker 50% stvari, ki jih izjavi ni res. Podaja jih pa s sigurnostjo. Kaj je on in kaj ima me pa ne zanima.

Pokaži kaj ni res...

velikBrokoli je izjavil:

tecton je izjavil:

matic492 je izjavil:

tecton je izjavil:

Mislim da smo matematičen sweet spot izračunali okoli 1800EUR bruto za to primerjavo.

Hm kaj pa vem, za 1800EUR bruto mi deluje že kar precej visoko, neto plače pride 1187,52EUR, če pa si izplačaš pa 1233,06EUR.

Računati moraš še malico, regres, (zimski regres kmalu)..

To ze, ampak v osnovi poskusam "izracunati" samo znesek place, ki se jo najbol splaca.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Da ne boš pozabil na bruto-bruto...

In bil ob prvem plačilu šokiran >:D.

Kripto mesi ::

spinner je izjavil:

Je delavec44 lepo napisal. Z gotovostjo piše trditve, ki niti približno ne držijo, ljudje tu pa jim celo verjamejo.
Pa pustimo na strani, da vsak mesec z drugo idejo pride ven. Enkrat bo vzela normiranca žena, enkrat bo offshore podjetje odprl, enkrat se bo na hrvaško preselil...

spinner ::

Ja kolikor sem jaz na tekočem, ima problem, ker delodajalec ne želi tja nakazat in to je legit problem. In zdej je ujet v slabih davkih, kakšne pač imamo.
Je pa res, da če tako dobro služiš, verjetno tudi pri drugih delodajalcih, lahko prideš do podobne plače, kateri bo lahko potem nakazoval v offshore podjetje. Če imaš pa svoj biznis, je pa to druga stvar, ampak takrat je d.o.o. res najboljša izbira. Posebej če nimaš kredita :)

Recordman ::

Kaya123 je izjavil:

Če zaprem normirani SP sedaj in sem v pavzi par mesecev, ga lahko potem odprem Jan-Feb in začnem spet z minimalnimi prispevki ali bodo gledali na 2025 prihodke za izračun 2026 prispevkov? SP imam trenutno brez prestanka že nekaj let. Plačujem pa 2500 prispevkov trenutno.

Po trenutnem skropucalu predloga v primeru zaprtja s.p. vsaj pet let(!) ne bos mogel vstopiti nazaj v sistem normiranih stroskov.

Enako velja tudi za primer izstopa iz normiranih stroskov: nazaj bos prisel lahko sele po petih letih.

Kaj bo dejansko sprejeto pa samo bog ve.

jan_g ::

Objavljen je predlog in razlaga sprememb. V glavnem to, kar se je že omenjalo, torej meja 120k (50k za popoldance) in 20% do 72k, 35% nad 72k (oziroma 20% do 33k, 35% nad 33k za popoldance). In 5 let prepovedi ponovnega vstopa, ko enkrat izstopiš/zapreš. Nič ni omenjeno glede prehodnega leta 2025 po prejšnih spremembah, tako da očitno se bo gledalo zadnji dve leti po novi zakonodaji s 1. januarjem. Torej, razveljavi se prejšnje izstopne pogoje in preprosto gleda nove.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()

Pat_MaGroin ::

Torej se bo leta 2026 gledalo 2024+2025 ?

logik ::

Kako pa so dvignili davek.
V letu 2025 boš za 60k prihodkov plačal 2.400 eur davka.
V letu 2026 boš za 60k prihodkov plačal 12.000 eur davka.
Niti ne pomislim, kaj to pomeni za prispevke v letu 2027.

jest10 ::

jan_g je izjavil:

Objavljen je predlog in razlaga sprememb. V glavnem to, kar se je že omenjalo, torej meja 120k (50k za popoldance) in 20% do 72k, 35% nad 72k (oziroma 20% do 33k, 35% nad 33k za popoldance).

Tole si narobe zapisal...

72k je davčna osnova(12k do 60k + 60k do 120k) pri 120k prihodkov. Tako da do 60k je 4% davka 60-120k je 20%, nad 120k pa 35%

kzzzz ::

logik je izjavil:

Kako pa so dvignili davek.
V letu 2025 boš za 60k prihodkov plačal 2.400 eur davka.
V letu 2026 boš za 60k prihodkov plačal 12.000 eur davka.
Niti ne pomislim, kaj to pomeni za prispevke v letu 2027.

Od kje ti pa to?

Vmes so zgleda spremenili predlog.

Preberite sami, 7. člen

Mah, zgleda sem res zajebal. Davčna osnova in prihodki. Jao, grem spat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: logik ()

kzzzz ::

Tisti % so z odštetimi normiranimi odhodki (torej 20% se ti šteje za dohodnino do 60k).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kzzzz ()

Tale 35% nad 72k je kar huda, normiranec bo nad 60k pa do 120k seveda spet mogoc, ampak bo obdavcitev tako visoka, da se absolutno ne bo vec splacalo.

Do 60k bo pa se vedno sweet spot. Potem ti pa zacnejo palit visoke prispevke in tudi visjo dohodnino nad 72k...

kzzzz je izjavil:

Tisti % so z odštetimi normiranimi odhodki (torej 20% se ti šteje za dohodnino do 60k).

Tako je, je vse razloženo tudi na primerih na strani 39.

velikBrokoli je izjavil:

Tale 35% nad 72k je kar huda, normiranec bo nad 60k pa do 120k seveda spet mogoc, ampak bo obdavcitev tako visoka, da se absolutno ne bo vec splacalo.

Do 60k bo pa se vedno sweet spot. Potem ti pa zacnejo palit visoke prispevke in tudi visjo dohodnino nad 72k...

Sem se motil, govora je o davcni osnovi, torej bo pri 120k letnih prihodkih 14k dohodnine, kar je ok.

Ne vem pa ce bojo sedaj vseeno ven iz sistema zmetali folk nad 120k prihodkov v zadnjih 2 letih? Al kako bo sedaj to…

jan_g ::

jest10 je izjavil:

Tole si narobe zapisal...

72k je davčna osnova(12k do 60k + 60k do 120k) pri 120k prihodkov. Tako da do 60k je 4% davka 60-120k je 20%, nad 120k pa 35%

Ja, imaš praav, zneski so davčna osnova. Se posipam s pepelom.

velikBrokoli je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Sem se motil, govora je o davcni osnovi, torej bo pri 120k letnih prihodkih 14k dohodnine, kar je ok.

Ne vem pa ce bojo sedaj vseeno ven iz sistema zmetali folk nad 120k prihodkov v zadnjih 2 letih? Al kako bo sedaj to…

Bojo ja, verjetno misliš 240k v zadnjih 2 letih. Višji % te pa udari v zadnjih letih nad 120k preden padeš ven. Saj to je prav, sedaj so eni odpirali za 1 leto, prijavili 500k in potem zaprli.

Zgodovina sprememb…

Zako ::

Hudoo, po glupih sanjah odprem slo-tech in pozitivna novica.
Zako je zakon!!!

Kaya123 ::

Ok berem predlog ampak ni mi jasno. Če zaprem SP sedaj preden dosežem 120k in pavziram par mesecev in potem odprem v začetku 2026 - je to možno ali če enkrat zaprem tudi če ne presežem 120/240k ne morem potem odpreti normiranega SP za 5 let?

delavec44 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Bojo ja, verjetno misliš 240k v zadnjih 2 letih. Višji % te pa udari v zadnjih letih nad 120k preden padeš ven. Saj to je prav, sedaj so eni odpirali za 1 leto, prijavili 500k in potem zaprli.

Ne, mislim na tiste, ki so sedaj normiranci in so naredili nad 120k prihodkov, kar je trenutna meja.

Bo nova meja veljala že takoj in bodo v 2026 lahko še normiranci? Recimo da si v 2024 in 2025 skupaj naredil 200k, kar je nad trenutno mejo in pod novo mejo. Boš še vedno lahko normiranec ali ne?

Moje laično mnenje je, ja. Ker nov zakon povozi starega in je pomembno le kateri velja na 1.1.2026.
««
317 / 317
»
»»