» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
16 / 17
»»

telexdell ::

tomaxxx je izjavil:

Mogoče kdo ve koliko časa se "trenutno" čaka na povrnjen denar iz subvencije Eko sklada?

Saj ti na odločbi piše, do kdaj ti bodo denar nakazali (običajno je 60 dni). Začetni datum pa je pravnomočnost odločbe, kateri je običajno po 15 dneh od prejema pošiljke, če ni kakšne pritožbe.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

tomaxxx ::

telexdell je izjavil:

Saj ti na odločbi piše, do kdaj ti bodo denar nakazali (običajno je 60 dni). Začetni datum pa je pravnomočnost odločbe, kateri je običajno po 15 dneh od prejema pošiljke, če ni kakšne pritožbe.

Se opravičujem, mislil sem čas od (elektronsko) oddane vloge, katera recimo da ne bo potrebovala naknadnih dopolnil.

tomaxxx je izjavil:

telexdell je izjavil:

Se opravičujem, mislil sem čas od (elektronsko) oddane vloge, katera recimo da ne bo potrebovala naknadnih dopolnil.

Ta bo pa težka. Če kje na njihovi strani piše vlogo pod katero številko obdelujejo in če to primerjaš s svojo v luči vseh obdelanih v enem mesecu... A tudi to ni nobeno zagotovilo. Vse je odvisno od uradnika, kateri te vloge obdeluje. Ko sem dajal vlogo za EV subvencijo (sredi junija) je bila rešena nekje v 3 tednih. Denarja pa še ni:'(

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

Eno simpl vprašanje, je že kdo tu kupil in priklopil v začetku leta omenjenega "poljskega" Yorka? Glede na to, da je monoblok mi ga lahko priklopi praktično vsak vodovodar. Edina stvar, ki me malo skrbi je glasnost.

10 let stara Toshiba Estia nekaj "kašlja", pogledat je pa živ bog noče prit :|. So pa vse hipotetične variante servisa vsaj 500€ in navzgor, črpalka pa stara 10+ let...

tony1 ::

Finančno gledano se jo še splača popraviti.

Magic1 ::

Če je kakšen normalen serviser, ki zna poserviserat točno to napravo, potem ja. Če take osebe ni, potem bo en kekec rekel, da je treba menjat komplet elektroniko, ali kak drug blazno drag kos in bo zaračunal konkreteno vsoto v vrednosti cca. 50% nove. Sem že videl serviserja za printerje, ki so želeli za servis 800EUR, medtem ko je nova naprava stala nekaj čez jurja.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

tony1 je izjavil:

Finančno gledano se jo še splača popraviti.

Vložki niso tako mali, pa še vedno je potem to 10 let stara mašina, čez eno leto lahko spet gre izmenjevalec ali kaj podobnega. Možno je, da je samo ventilator (bolj malo verjetnosti, ker se hudič čisto lepo vrti), najverjetneje pa inverter board (okrog 1,6k), ko bi to zamenjal, bi videl, če ni kaj še kompresor fasal (tudi ca. 1,8k). Cene so bile bolj iz glave, lahko da je več.
Da bi pa šel kdo od serviserjev po vezju lotat l.2025...:|

bm1973 ::

floyd1 je izjavil:

Da bi pa šel kdo od serviserjev po vezju lotat l.2025...:|

Saj ne znajo, ko vidiš kaki zadetki so zdaj serviserji...

Magic1 ::

Serviserji danes sploh večinokrat niso iz stroke, kaj šele da bi znali kaj elekronike popravit. Sej ne vem, kaj jih danes sploh učijo na sredniji elektro? Kdo je sploh še danes šolan za debagirat vezja? Navodila so pa itak nonexistant za večino elektronike (pri japoncih se celo kaj dobi).
Magic

bm1973 ::

Ironija je, da dostikrat zastopnik znamke nima navodil za tisto kar prodaja...

MadMax ::

Serviserji so že nekaj časa redkost.
Je pa veliko samooklicanih, ki so pred kratkim pomagali postavit par klim/TČ in torej še naziva monter ne zaslužijo, se pa imajo za serviserje...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

joez7 ::

Zakaj pa TI ne postaneš monter, in serviser. Dnarja kot dreka. 8h montaže, jurja zaslužka:))
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Saj sem.
V prvi vrsti zase, pa kaka usput za prjatla.
Pri prvi sem gledal kako gre, pri naslednjih sem bil že usposobljen monter. Vmes pa še specializacija za serviserja :P
(disclaimer: vse so bile vakumirane - kaj pa vaše, ki so vam jih montirali "serviserji" s certifikati?)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Moja je bla v samomontaži. Sam je trajalo 14dni, da je kresnala. Vakumirana pa ni bla.
R32 mono - sam vodna povezava.

misek ::

MadMax je izjavil:

(disclaimer: vse so bile vakumirane - kaj pa vaše, ki so vam jih montirali "serviserji" s certifikati?)
Ko je brnela črpalka, je lepo v miru pomalical.

joez7, kaj pa klima?
misek, upam da si si shranil njegov kontakt. Ker že taki so v manjšini...

Matr ste dobri! TČ lahko montira vsak vodovodar, ko pa kaj odpove bi pa moral za vsakim vogalom čakati ekstra uber ales usposobljen serviser. Stvari običajno servisira tisti, kateri jo je naredil. Če jo je pooblaščen zastopnik pol on, če pa kr en vodovodar pol pač vodovodar.
Pa glejte, da ne boste kdaj kupili kakšne tČ, katera ni najcenejša od najcenejših možnih, po možnosti s samo montažo ali vsaj montažo sosedovega Gustija.

misek ::

Sem pa sedaj razmišljal ali so mi v službi lani vakumirali klimo. In če se prav spomnim, je niso, saj ni nič brnelo :(

Utk ::

Glede na to da se na Poljskem dobi TČ za jurja (8 kw) do 2 jurja (16 kw), z višjim ddv, je vse kar je nad 3 jurje čisti nateg. Še jurja za montažo monobloka je preko glave dovolj vsakemu požrešnežu.

Kdo ti v realnosti zmontira neko 11 kw za 2500 evrov? 3500? 4500?

Kar je preveč je pač preveč...

No, vseeno je treba bit dosleden in korekten ter razdelat kaj dobiš za ceno montaže, poleg golega zaslužka monterja.
Že avto in orodje je treba najprej kupit, nato še amortizirat (nekaj se uniči, iztroši, polomi, dotraja...), potem je pa še vgrajen material, ki tudi kar nanese. Poceni TČ zna bit dejansko šele pol stroška. Pri klimah enako, seštejte vrednost vsega potrebnega materiala: poleg nekaterih konzol (ki niso nikjer priložene klimi) niti vijakov ni, ali pa niso primerni za dotični zid. Koneckoncev malce ekstrem, pa vendar: je tudi izolir trak treba kupit, četudi ga pri posamezni stranki ne porabi niti 1m. Enako vezice, ostali drobni material...
Pa morebitni ponovni prihodi, naj bo iz dobre volje (neuki uporabnik) ali pa garancija kjer pokvarjen kos že "dobi" (po več ali manj administrativnega dela) vse ostalo pa nosi monter/serviser sam.

Na koncu ni problem če kateri malo ali pa "malo več" zasluži čistega.
Problem je šalabajz izvedba in puščen svinjak za mastne pare. So včasih taki priklapljali navadne bojlerje, pa so lajtnge tudi po 3x štukali, namesto ene primerno dolge...

Kak strašen material je potreben pri monobloku? Podstavek se itak zmeraj dodatno računa.
Če bi gledal samo ceno montaže je jurja vsakemu dovolj. Večji problem je da ti nek malo boljši hladilnik za 2 jurja prodajo za 7 jurjev. Potem dajo lahko montažo tudi skoraj zastonj...

Če za montažo smatraš samo in izključno delo, potem se strinjam.
V nasprotnem priporočam izdelavo detajlnega popisa potrebnega materiala skupaj s kalom ter preveritev cen. Pa kot sem rekel, na avto in orodje ne pozabi.

Zgodovina sprememb…

No pri men je blo dodatnega materiala pri montaži mono bloka, za cca 1.5k€.
Pri montaži klime pa nekje 170€ po klimi.

joez7 je izjavil:

No pri men je blo dodatnega materiala pri montaži mono bloka, za cca 1.5k€.
Pri montaži klime pa nekje 170€ po klimi.

No, tako, smo že bliže realnemu stanju. Pa ker se je treba do tebe tudi pripeljat vsaj iz sosednje vasi (razen če imaš res dobrega soseda za to) in klimo skorajda ne moreš zmontirat prej kot v 2h, računajo pa cca 300÷350 (v višku sezone še kaj več, ampak takrat je pa tudi "ker lahko" faktor večji od 1.
Za toplotno gre še veliko več časa + sta pri TČ vsaj 2...
Zato se pa nimam namena podajat v te vode za ta "blazni" zaslužek v poznejši drugi polovici življenja ;)
Tisti, ki tega ne zastopijo pa naj upoštevajo tvoj predlog, le tisti "TI" naj zamenjajo s sabo :)

pongping ::

https://klimango.de/en/products/blaupun...

Se vam to zdi realna ponudba ali scam? Vec spletnih trgovin jih ponuja, tudi pr nas jih en preprodaja za 1500, vzel bi 2 po eno za vsak stuk posebej. Ima kdo kaksno blaupunktovo toplotno?

MadMax je izjavil:

Če za montažo smatraš samo in izključno delo, potem se strinjam.
V nasprotnem priporočam izdelavo detajlnega popisa potrebnega materiala skupaj s kalom ter preveritev cen. Pa kot sem rekel, na avto in orodje ne pozabi.

Delo si naj vsak zaračuna kolk želi. Ali je to jurja ali 1500, nobenmu ne oporekam. Če mi ni prav, si bom našel drugega ali pa naredil sam.
Ampak prodajat fore kako nujno rabiš TČ za 10 jurjev namesto tiste za 3, to pa ne spada pod "delo", ampak pod nategovanje.
Ali pa potem kako absurdno zaračuvanje dodatnega materiala, po 10x ceni iz Merkurja, ki tudi ni ravno najcenejši.

Nazadnje sem se zakačil s (potencialnimi) majstri zarad materiala. V redu, računaj delo kolk češ, ampak ne me fukat z materialom, sej si vsak lahk pogleda kolk stane.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk, razlika pri TČ za 10k vs. 3k je nekako podobna kot pri klimi za 1.5k vs 400€. Smo v eni drugi temi že ugotovili kako nesramno enostavne in primitivne zadeve so tile toplotni stroji, pa je na koncu le kar velika razlika, čeprav vsaka greje/hladi... Wifi ali ne je še najmanj...
Komu je koliko razlika pomembna je pa stvar posameznika. To velja povsod, ne le pri TČ. Saj ti tudi pralni stroj želi štacunar uvalit za jurja namesto za 300, enako indukcija, ali karkoli. TČ pa ti tu izstopa ker je cena v rangu avta, le da jo za razliko od avta praktično nihče ne vidi :D

In, si potem ko si se odkačil, naredil sam?
Jaz sem. Večkrat.

Sem že dovolj in preveč sam, ne da se mi več. Samo nazadnje nimaš izbire.

Exactly, nimaš izbire. Pa ne samo ti. In to pač eni izkoriščajo bolj, drugi malo manj...
Sicer malce offtopic, ampak če pogledaš bauštelarje, sploh fasaderje... Oz. raje ne glej, škoda živcev.

Zgodovina sprememb…

No, zame pomeni če nimam izbire, da pač naredim sam ali pa ne naredim. Nategoval me ne bo noben.

pongping je izjavil:

Se vam to zdi realna ponudba ali scam? Vec spletnih trgovin jih ponuja, tudi pr nas jih en preprodaja za 1500, vzel bi 2 po eno za vsak stuk posebej. Ima kdo kaksno blaupunktovo toplotno?

Če dober prebereš, je 4kW pri -7/55 - če ti je dovolj, go.

pongping ::

joez7 je izjavil:

pongping je izjavil:

Primarno ogrevanje je 2x klima daikin 4.5kw, kurimo drva ko stisne pod -10 zadnjih par let zelo malo. Ker je toplotna za sanitarno ribnila, to se splaca nabavit sam za ogrevanje sanitarne vode, ogrevanje objekta je plus. Ze ena bi verjetno zadoscala da konkretno razbremeni klime, pa da bi imeli tople radijatorje v kopalnicah namesto ir grelce. Ne vem kak bi se obnesel kombo 2x klima + TČ skupaj. Al pa nabavil 2 pa klime v zimskem spancku do poletja. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pongping ()

pongping je izjavil:

joez7 je izjavil:

pongping je izjavil:

Primarno ogrevanje je 2x klima daikin 4.5kw, kurimo drva ko stisne pod -10 zadnjih par let zelo malo. Ker je toplotna za sanitarno ribnila, to se splaca nabavit sam za ogrevanje sanitarne vode, ogrevanje objekta je plus. Ze ena bi verjetno zadoscala da malo razbremeni klime, pa da bi imel tople radijatorje v kopalnicah namesto ir grelce. Ne vem kak bi se obnesel kombo 2x klima + TČ skupaj. Al pa nabavil 2 pa klime v zimskem spancku do poletja. :)

V tem primeru verjetno dovolj, še posebej ker ma več kot 5kW pri 2/45. Če še narediš samomontažo si zmagal. Pa ne pozabit na zalogovnik, vsaj 150l za 5kW model (sem sam monterja poslušal 50l, na koncu pa dal večji zalogovnik, pa mi je še vedno žal, da nisem dal vsaj 300l).
Ti bo udobje neprimerno večje z TČ, kot pa z klimo. TČ nastav čim nižje (~35-40°C), tolk da bo dovolj v 24/7 režimu. Ko se enkrat objekt stemperira, je šparovček. LAhko prvo eno, pol pa če ni dovolj še eno.

BCSman ::

Magnetni filter Total FT1, neverjetno tezko odvrtet zgornji pokrov. Prevec na silo si pa ne upam da ne kaj odlomim ker je itak 3/4 plastike.
A to bi moral s prstom naoljit tesnilo kot pri avtih, da ne bi taka tezava bilo potem odsraufat? ;((

Ponavadi se na magnetnemu delu sam voda spušča ven.
Prvo snameš objemni magnet, potem spustiš kak liter ven, pa magnet nazaj gor.
Odvija in čisti se samo on drugi manjši mrežat filter.
Vsaj na mojem Caleffi je tako. https://www.caleffi.com/sl-si/ve%C4%8Df...
Tale tvoj pa je malce drugačen https://catena.si/katalog/izdelek/magne...

O FT1 sem razmišljal pri montaži TČ, a ker nisem prej nobenega videl v živo sem se odločil za Spirotrap.
Vem, zdaj ti nič drugega ne pomaga kot izkušnja nekoga s konkretno enakim kot ga imaš, a sem solidaren z joez7, da ne bo edini takorekoč offtopic s calefijem ;)

tale tvoj JE še najbolj simpatičen.
Hudir je, da ko montiraš, pač vzameš kar dobiš v lokalni trgovini. Pol čez čaš pa ugotavljaš, kaj vse še obstaja.

Sem imel TČ že par mesecev doma, preden sem imel nabrane nujne "posebne" sestavine da sem se lotil montaže/priklopa.
Moram pa biti odkrit, za tisto resnično "socialno" ceno spirotrapa bi takrat vzel karkoli. Malo je bilo pač še sreče zraven, sploh ker sem dobil še spirovent zraven, za par desetakov vse skup ;)

Aja, bolj pomembno: obstoječ sistem (stare jeklene cevi in Jugoterm radiatorji) je v par letih "pridelal" za 2 ščepca magnetita. Če bi vedel (če bi bil lovilec prozoren) ga najbrž nikoli ne bi čistil...

Zgodovina sprememb…

feryz ::

floyd1 je izjavil:

Eno simpl vprašanje, je že kdo tu kupil in priklopil v začetku leta omenjenega "poljskega" Yorka? Glede na to, da je monoblok mi ga lahko priklopi praktično vsak vodovodar. Edina stvar, ki me malo skrbi je glasnost.
Jaz jih imam enih 15 kosov, enofaznih 9 kw in trifaznih 12 kw.
Ena že stoji, nisem jo pa še sprobal. Ta teden bo težka, prihodnji naj bi pa že laufala. Bomo videli če laufa in kako.

joez7 je izjavil:

Hja, ampak imam občutek da pri tej metodi bo še vedno nekaj umazanije ostalo prilepljene na notranji del filtra, ki bi jo drugače lepo s krpo očistil. Je pa odvijat vrhnji pokrov grdo ja, pa previdnost je potrebna pri navijanju nazaj da ne gre po strani, pa tesnilo verjetno ne zdrži večkratnega odpiranja...ampak še vedno imam dvome da z metodo kjer samo magnet potegneš ven dejansko v celoti očistiš notranji del tulca.

mn ::

feryz je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Ena že stoji, nisem jo pa še sprobal. Ta teden bo težka, prihodnji naj bi pa že laufala. Bomo videli če laufa in kako.

Bo katera za prodajo - trifazna?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

feryz je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Super, jaz jo bom sicer ta teden kar naročil. Moja žena pa je prišla do kontakta nekoga, ki jo že laufa (12kW, 3f) in sem ga včeraj popoldan kontaktiral. Pravi, da je (zaenkrat) tiha in je zadovoljen. Ta 3f ima na plati dip switch-e, kjer lahko do neke mere zmanjšaš/povečaš moč (verjetno nastavljanje inverterja) tisto kar bi bilo v prihodnosti morda za poservisirat pa se dobi pri kitajcih (board, "kontroler"... menda tudi na AliExpress.

Kupil si jih tu?

BCSman je izjavil:

joez7 je izjavil:

Hja, ampak imam občutek da pri tej metodi bo še vedno nekaj umazanije ostalo prilepljene na notranji del filtra, ki bi jo drugače lepo s krpo očistil. Je pa odvijat vrhnji pokrov grdo ja, pa previdnost je potrebna pri navijanju nazaj da ne gre po strani, pa tesnilo verjetno ne zdrži večkratnega odpiranja...ampak še vedno imam dvome da z metodo kjer samo magnet potegneš ven dejansko v celoti očistiš notranji del tulca.

Bistvo tega filtra je, da v starih instalacijah ta filter polovi magnetne nečistoče namesto da jih polovi novodobna obtočna črpalka. Tist razmazan smrkelj po ohišju ni omembe vreden, pa itak bo tam za vedno ostal.

Dimnik ::

feryz je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Tudi mene zanima, če bo kakšna trofazna naprodaj?
Sem poslal takrat zs, če boš nabavljal, da vzamen

MadMax je izjavil:

BCSman je izjavil:

joez7 je izjavil:

Bistvo tega filtra je, da v starih instalacijah ta filter polovi magnetne nečistoče namesto da jih polovi novodobna obtočna črpalka. Tist razmazan smrkelj po ohišju ni omembe vreden, pa itak bo tam za vedno ostal.

Meni je en mojster razlagal, da je največji problem pri TČ izmenjevalec, kjer so "cevke" zelo tanke in jih lahko svinjarija v sistemu hitreje zamaši, s tem pa potem pada učinkovitost TČ. Tudi vodni kamen lahko tam naredi svoje, ampak tisto po mojem ni tak problem, če ravno ne menjavaš vode v sistemu vsakih nekaj mesecev 8-) in tja vnašaš nov vodni kamen.
Jaz tega magnetnega lovilca nisem imel in v 10 letih delovanja TČ ni bilo problemov, je pa bil cel sistem s talnim gretjem takrat narejen na novo. Če imaš kake starejše cevi, radiatorje pa je to sigurno nekaj čisto drugega in je dobro, da imaš to v sistemu.

feryz ::

Počakajte da jo užgem.
Kar nekaj jih čaka, če bo kaj od nje.
Bom kaj posnel.

Dule007 ::

A ima kdo kakšen kontakt (Poljska ali drugod iz EU, da pošiljajo v SLO) kje naročiti ugoden monoblok 14 ali 16kW?

S starimi železnimi cevmi iz YU bi moral bit prvi kandidat za magnetni filter, a mi ga takrat monter, ki je hkrati eden najbolj "izkušenih in iskanih" v tem delu Slovenije ni niti omenil, šele kako leto nazaj sem prebiral informacije kako je pomemben magnetni filter. Sem klical monterja in je rekel, da je to samo marketinški trik. Potem sem enega drugega vodovodarja plačal ko črnec, da mi je montiral magnetni filter. Ali je to dejansko res treba ali ne bog si ga vedi. Pomoje brezveze da sem ga po 5 letih od monataže šel montirat, itak v 7em letu začnejo crkovat zadeve, tudi pri ta dragih toplotnih črpalkah, vsaj tako pravijo.

Mi smo tudi imeli kar nekaj starih radiatorjev in železnih cevi. Po prvi zimi spraznem filter, ni blo skoraj nič. Po drugi zimi še manj. Od takrat se ga nisem več niti dotaknil. Če se ga nikoli ne bi, verjetno ne bi bilo nič drugač.

Dule007 je izjavil:

A ima kdo kakšen kontakt (Poljska ali drugod iz EU, da pošiljajo v SLO) kje naročiti ugoden monoblok 14 ali 16kW?

Tu recimo. Pošlješ mail in ti pošljejo predračun. Toplotna v ca. 10 dneh po plačilu v SLO. Če bo res vse OK, pa poročam čez kakih 14 dni:|. Poznam pa nekoga, ki je tam že več kot 1x kupoval in je za zdaj bilo vse OK.
««
16 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22869883 (4538) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28820852 (9633) Telbanc
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )

18328429 (9030) joez7
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4174726800 (58628) energetik
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16620937 (13252) a_borlak

Več podobnih tem