» »

Komplikacija z optiko

Komplikacija z optiko

1
2
3

starfotr ::

Tudi 1 vlakno je lahko P2P.

pixelzgaming ::

T2 ima dva vlakna, TS ima eno vlakno. To kar je OP slikal je 100% T2.

TS ima trenutno ZTE ONT-je:


Notri pride samo eno vlakno, v port PON

Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

Han ::

Hmm, pred ca. 5 leti je GVO priklapljal po dve vlakni na stanovanje.

Matko ::

pred ~15 leti je Telekom imel tudi dve vlakni. eno SC modro za NET in eno SC zeleno za analogno TV.

lokalni OŠO ima tudi dve Rx,Tx

Daniel ::

Priklaplja se kakor je kje oprema. Pri nas je bilo recimo omrežje zgrajeno v P2P varianti in prvi naročniki smo bili priklopljeni na dve vlakni (internet+kabelska), moj sosed pa je recimo priklopljen na GPON v istem omrežju. Samo v centrali ustrezno zaključijo in je to to.

starfotr ::

Kabelske TV preko optike telekom nima več. Imajo samo še IPTV Neo.

2 vlakni so delali tako, kot je bilo zgoraj omenjeno. 1 za internet, TV, telefon, drugo vlakno pa za kabelsko TV - DVB-C. Programi niso bili kodirani.

Sedaj delajo vsi prehod na GPON. Tako telekom, kot tudi T2. Povsod je v uporabi samo eno vlakno.

Grizzly ::

Danes sem preveril status: Tehnik je ugotovil, da manjka optična doza od Telekoma. Prejšnji lastnik pa je imel T2 optiko. Javljeno je vzdrževalcu omrežja za izgradnjo optike, ureditev optičen doze in karkoli bo še potrebno urediti.

Kakorkoli, stvari se precej blesavo urejene. Probam to preslikat na elektro omrežje in si ne predstavljam, da bi neka elektro ekipa prišla na mojo lokacijo in začela vleči daljnovod do najbližje transformatorske postaje, ker sem se odločil migrirati iz Elektro Ljubljana na GEN-I. Tudi sama inštalacija v bloku je zgleda bila postavljena po liniji najmanjšega odpora... na vsaki strani hodnika/stopnišča kanalčki z napisom "Optični kabel". Starši (so tudi v bloku) imajo to urejeno bolj elegantno: V stanovanju je na hodniku poleg nekdanjega telefonskega priključka z bakrenim kablom na steni nameščena samo bela škatlica (doza), kod poteka optični kabel pa mi ni znano, saj ga nikjer na hodnikih/stopnišču ni videti.

Vanadium ::

@grizzly: pri starših je gvo vlekel kable po obatoječih ptt ceveh... Drugače pa najbopj elegantno bi bilo, da vsak blok sam izgradi interno inštalacijo, ki bi se zaključila z ustrezno optično dozo v stanovanjih, v kleti objekta bi pa bila omarica z delilniki v katerih bi se zaključila vlakna od posameznega stanovanja in posameznega operaterja. Ob priklopu stranke bi se samo povezalo ustrezne porte na delilnikih. Zdej če pa ljudje v bloku niso pripravljeni investirat v lastno inštalacijo in čakajo na zastonj od posameznega operaterja pol je pa pač tko kot je...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

Nikonja ::

Ne vem zkj si kompliciraš življenje če že imaš kabel od t2 in bi lahko imel internet že zdavnaj priklopljen. Pa tudi cenovno nič kaj boljše ne prideš ker T2 ima kar fajn popuste za nove uporabnike, ampak ej zdaj boš užival v še enem štemanju in vlečenju kanalnikov, doz... v stanovanju.

zennfra ::

Lonsarg je izjavil:

Prevec je teh operaterjev ja in se potrojuje omrezja, samo zato ker nocenjo generalno resit kot so elektriko.

A1/T-2/Telemach imajo ponekod svojo optiko, drugod najemajo Telekomovo, spet drugje najemajo od OSO.

Se najmanj problemov imas ce zivis v rovtah kjer je samo eno omrezje (Telekom ali OŠO) in lahko zelo enostavno menjavas operaterje brez podvajanja vodov/doz do hise.

Jaz imam sedaj vse 3 omrezja napeljana, torej 3 doze v stanovanju in lahko menjavam operaterje. Ampak ja, je trajalo. Je pa res da nisem med menjavanjem bil brez ker sem seveda prejsnega skenslal sele po tem ko je novi bil uspesno priklopljen.


Meni je Telemach priklop na taki lokaciji zavrnil s pojasnilom "da na tej lokaciji nimajo optike".
Kako si ti prišel do priključka Telemach na Telekom z OŠO?

Lonsarg ::

Nisem jaz prisel do tega, vem pa da so eni ceniki bli loceni za OSO optiko objavljeni, tak da zihr vsaj nekatere priklapljajo ali so priklapljali na OSO. Je pa Telemach malce poseben, da ne recem kaj hujsega.

T-2 in A1 ne komplicirata, dovolita vedno priklop na OSO ali Telekom optiko ce sama nimata.

Jazon ::

Torej, kot je razumeti je do bloka pripeljana T-2, Telekom in Telesmeh optika.
Do stanovanja OP-ja, v X nadstropju, je pripeljana T-2 optika, ki ima ustrezni p2p priključek
Do dveh stanovanj v bloku, v Y in Z nadstropju, je pripeljana Telekom optika.

OP je pripeljal četrtega ponudnika, A1, ki nima svoje optike, lahko pa koristi Telekomov priključek (omarico), ki je verjetno nekje v pritličju.

Kdo bo zdaj napeljal optiko od omarice Telekoma po celem bloku do stanovanja od OP? Bo to A1 ali Telekom?

Grizzly ::

Nikonja je izjavil:

Ne vem zkj si kompliciraš življenje če že imaš kabel od t2 in bi lahko imel internet že zdavnaj priklopljen. Pa tudi cenovno nič kaj boljše ne prideš ker T2 ima kar fajn popuste za nove uporabnike, ampak ej zdaj boš užival v še enem štemanju in vlečenju kanalnikov, doz... v stanovanju.


Kabel je eno, storitev pa drugo. Tudi če bi se odločil za Telekom ali Telemach, bi me čakale iste komplikacije. V bloku je 40+ stanovanj in upam staviti, da niso vsi uporabniki T-2 storitev.

In ja, kakor si rekel - kabel že imam, v mojem stanovanju potem ne more biti problem (razen če ima vsak operater drugačen konektor - pa še konektorje se ponavadi da menjati, vsaj na električnih kablih), pač pa bo ta kabel potrebno priklopiti na pravo mesto nekje izven mojega stanovanja. Razmišljanje po zdravi pameti.

Ampak lej, lahko tudi jaz kompliciram in rečem A1: Noben mi ni omenil kakšnih problemov in potencialnega vrtanja/štemanja/dodatnih inštalacij, zato tega ne dovolim. Če brez tega svojih storitev ne morejo zagotavljati, tudi položnice ne bo. Ampak kaj s tem pridobim? Grem na Telekom (ki je bil moj 2. izbor) in me ponovno čaka kompliciranje.

Daniel ::

starfotr je izjavil:

Kabelske TV preko optike telekom nima več. Imajo samo še IPTV Neo.

2 vlakni so delali tako, kot je bilo zgoraj omenjeno. 1 za internet, TV, telefon, drugo vlakno pa za kabelsko TV - DVB-C. Programi niso bili kodirani.

Sedaj delajo vsi prehod na GPON. Tako telekom, kot tudi T2. Povsod je v uporabi samo eno vlakno.


Preko optike morda res ne, jo pa še zmeraj ima preko COAX kjer je omrežje zgrajeno. Res pa, da ni več novih priključitev na kabelsko.

Sam sem sicer na Telemachovi, kjer pa pač ni možnosti izbire operaterja. Sicer mi tukaj kaj dosti ne manjka, zaenkrat vse deluje BP.

Cowboy6 ::

Zaradi prenove hiše sem preklical pogodbo z A1 (zamrzniti ni bilo možno). Po končani prenovi sem podpisal nazaj pogodbo z A1 in sem čakal 45 dni, da sem prišel do delujoče povezave. Zadeva se je hitro uredila, ko sem poslal elektronsko sporočilo direktorju A1. Izgovarjali so se na GVO, da zaradi njih toliko časa traja priklop nazaj.
Tukaj naj bi bil moj podpis.

pixelzgaming ::

Jazon je izjavil:


Kdo bo zdaj napeljal optiko od omarice Telekoma po celem bloku do stanovanja od OP? Bo to A1 ali Telekom?


Telekom do ONT (do stanovanja), od ONT dalje A1.
Komp: 2600X | 16GB DDR4 | 500GB NVMe | 10 + 10 + 6 + 4 TB HDD | GTX 1060 6GB
Telefon: S23 Ultra
Avto: Megane MK4 GTLine

Grizzly ::

Da najprej osvežim situacijo:
Prejšnji lastnik stanovanja mi je pokazal optični kabel od T2. Pride tehnik od A1 in jaz mu pokažem ta kabel, s katerim pa si ni mogel nič pomagati. Malo se je razgledal po stopnišču bloka in zaključil, da Telekomovega optičnega kabla nimam. Po 10-minutnem obisku je vso opremo odnesel s seboj in sporočil na GVO, da pridejo potegnit optični kabel.

Zaključek teme je takšen:
Dva tedna kasneje grem na hodniku odmikati omaro (zaradi čisto neke tretje stvari) in izza nje najdem optično dozo - majhno belo škatlico, kamor se priklopi kabel. Ker je bilo s strani A1 javljeno na GVO, da potrebujejo inštalacijo, pride k meni njihov tehnik in jaz mu pokažem odkritje. Nahitro stestira in izkaže se, da je doza prava in delujoča. Meni je prejšnji lastnik ni omenil, tehnik od A1 pa je bil očitno nesposoben - čeprav je pred nekaj tedni s svetilko posvetil izza te iste omare, je ni opazil. En mesec se je obrnil za brezveze. Tako je, če na teren pošlješ študenta, ki ima 3 petke delovne dobe.

Zdaj čakam, da se zaključijo postopki (GVO mora obvestiti Telekom, ta pa najprej A1), da ponovno pride tehnik in opremo priklopi, kar bi lahko naredil že prvič. Čeprav sem jaz direktno obvestil A1, da imajo pripravljeno, se jim ne mudi.

nokken ::

No ja, resnica je sicer malo drugacna... Nesposoben si v tem primeru ti ne "student, ki ima 3 petke delovne dobe". Resno mislis, da bo nek tehnik po hisi premikal omare in iskal doze za njimi? To je tvoje delo. Ti si lastnik stanovanja in ti moras vedeti kje je kaksna stvar, ne nek tehnik, ki prvic v zivljenju pride v tisto hiso in potem naj ve za katero omaro ste vi nekaj zmontirali. To ce si ti ravno kupil stanovanje in ne ves kje je kaj v TVOJEM stanovanju, ni problem operaterja ampak tvoj problem. Ampak ja, najboljse je reci, da si zaradi lastne nesposbnoti zabil par tednov in se potem izgovarjati da so nesposobni operaterji. Pa ves kaj je pri vsem tem najboljse... da je tisti "student s 3 petki delovne dobe" ze cez 10min pozabil da je bil pri nekem idiotu, ti si bil pa zaradi tega par tednov brez interneta. ;)

Lonsarg ::

Ja itak, laike bi ti obremenjeval z tehničnimi detajli da ima A1 isto dozo kot telekom, T-2 pa svojo in podobne fore.

Pač ja s tem ko so dovolili da se vzporedna omrežja gradi, celo za last mile, so naredili frankelstein in tu je pogrmnila regulacija. Res je neumno da imamo vzporedno več optičnih omrežij. Tako stališča komplikacij kot s stališča ekonomske škode ko se je večkrat iste ulice/bloke prekopavalo/napeljevalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Grizzly ::

nokken je izjavil:

No ja, resnica je sicer malo drugacna... Nesposoben si v tem primeru ti ne "student, ki ima 3 petke delovne dobe". Resno mislis, da bo nek tehnik po hisi premikal omare in iskal doze za njimi? To je tvoje delo. Ti si lastnik stanovanja in ti moras vedeti kje je kaksna stvar, ne nek tehnik, ki prvic v zivljenju pride v tisto hiso in potem naj ve za katero omaro ste vi nekaj zmontirali. To ce si ti ravno kupil stanovanje in ne ves kje je kaj v TVOJEM stanovanju, ni problem operaterja ampak tvoj problem. Ampak ja, najboljse je reci, da si zaradi lastne nesposbnoti zabil par tednov in se potem izgovarjati da so nesposobni operaterji. Pa ves kaj je pri vsem tem najboljse... da je tisti "student s 3 petki delovne dobe" ze cez 10min pozabil da je bil pri nekem idiotu, ti si bil pa zaradi tega par tednov brez interneta. ;)


Predstavljaj si, da je lastnik stanovanja star 80+ let. A misliš, da bo vedel kaj o optičnih kablih in dozah? Po mojih izkušnjah ne. Zato mora tehnik vedeti kaj išče in kje lahko to pričakuje. Kot če bi poklical električarja in bi pričakoval, da se vsi spoznajo na elektro inštalacije, da mu bo lastnik pokazal, kje ima kakšno dozo in kako je kaj vezano. Če pa se že moram spoznati na te zadeve, potem tehnika ne potrebujem in bi lahko opremo pustil, da si jo sam priklopim.

Res pa je, da bi lahko šel omare prej premakniti in sedaj teh problemov ne bi imel.

nokken ::

Misli si kar si hoces, ampak dejstvo je, da si ti zaradi svoje nesposobnosti brez interneta ze en mesec. Ce mislis, da bodo tehniki premikali omare in iskali stvari po tvojem stanovanju, se pac motis. In ce to mislis, bos brez interneta se en lep cas. Pa verjemi, da se vecina ne bo pretirano sekirala zaradi tega, ce bos ti brez interneta.

Boomerang ::

Ne razumem, zakaj toliko kompliciranja s temi kabli. Kolikor vem lahko Telekomovo optiko uporabljajo vsi providerji.

Sem imel prejšnji teden Telekomovca pri sebi in je rekel, da dajejo svoje oprežje VSEM v uporabo. Razen če je T-2 tako ponosen nase, da drugega omrežja noče uporabljati?

Lonsarg ::

T-2 in A1 in Telemach vsi forcajo svoje omrežje in nočejo telekoma, v kolikor imajo svoje omrežje na tvoji lokaciji. Razlog je seveda denar, telekom za najem računa.

Boomerang ::

Lonsarg je izjavil:

T-2 in A1 in Telemach vsi forcajo svoje omrežje in nočejo telekoma, v kolikor imajo svoje omrežje na tvoji lokaciji. Razlog je seveda denar, telekom za najem računa.


Ja, saj razumemo, da se vse vrti okoli zaslužka. A1 svoje optike (menda) nima in so prisiljeni uporabljat od Telekoma.

Bi pa, kolikor razumem, OP brez problema lahko odstranil T-2 kabel iz svojega stanovanja in v kolikor bi kasneje želel imeti T-2 za providerja jim ponudi Telekom kabel. Telekom temu ne nasprotuje, vprašanje pa kako bi gledal T-2, če jim rečeš "ali ta kabel ali pa vzamem drugega providerja". Me prav zanima ali bi ponudbo sprejeli ali raje izgubijo potencialno stranko.

Manjka nam regulativa, ki bi to nadzirala. Če bi imeli 7 ISP-jev je nepredstavljivo imeti v stanovanju 7 različnih kablov - po možnosti vsakega v drugem prostoru. Kam pa naj človek z nerabljenimi?

Daniel ::

Kar precej miljonov bi lahko prihranili, če bi na akosu dejansko kaj delali in zahtevali, da so omrežja vseh operaterjev odprta za vse ponudnike v državi in si pač ne smejo med sabo obračunavati za najem omrežja. Ali pa neko določeno ceno. Potem takih anomalij ne bi bilo in bi morali med sabo tekmovati s ponudbo. Tako pa imamo nekje na izbiro samo enega ponudnika z enim vlaknom, nekje 3 ponudnike, vsakega s svojim vlaknom, marsikdo pa optike sploh nima in je še dolgo ne bo imel in se muči na bakru, ariu in mobilnih omrežjih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

starfotr ::

Ma kakšna regulativa no? A ste padli na glavo?

Če si operaterji delajo svoja omrežja, naj si jih delajo, kakor želijo in hočejo, vse to itak plačamo uporabniki skozi prodajne cene. Če imajo stanovalci v blokih nesposobne upravnike in so povrhu vsega še sami nesposobni, to ni krivda operaterjev.

Optika je praktično zastonj.

Sedaj pa začnite še vpit, da mora hoferjev kamion vozit mercator robo, ker drugače se dela ekonomska škoda, ker gre kamion na pol prazen. In še gneča je na večja, ker je več kamionov na cesti in ne manj.

Malo se ohladite, saj najbrž ne želite planskega gospodarstva. Ker težnje so vedno, koliko spremljam te pogovore.

In zakaj se napihujete, imamo tudi nekaj 1000 baznih postaj v Sloveniji. Potrebujemo jih pa dobrih 1000 za perfektno pokrivanje države.

Sprijaznite se, da ni vse racionalno, če želimo da trg dela. Racionalno bi bilo, da je en ponudnik in ta lokalen ter superioren.

Gagatronix ::

Spet mesas hruske in hrenovke. Kje ti genij spis, da te ne ukradejo ? /s

nokken ::

Daniel je izjavil:

Kar precej miljonov bi lahko prihranili, če bi na akosu dejansko kaj delali in zahtevali, da so omrežja vseh operaterjev odprta za vse ponudnike v državi in si pač ne smejo med sabo obračunavati za najem omrežja. Ali pa neko določeno ceno. Potem takih anomalij ne bi bilo in bi morali med sabo tekmovati s ponudbo. Tako pa imamo nekje na izbiro samo enega ponudnika z enim vlaknom, nekje 3 ponudnike, vsakega s svojim vlaknom, marsikdo pa optike sploh nima in je še dolgo ne bo imel in se muči na bakru, ariu in mobilnih omrežjih.

Ja precej idealno da boste lahko srecno uzivali na 50 let starem koaksu. Kdo mislis da bo investiral v svoje omrezje, ce ga bo potem moral zastonj dajati drugemu operaterju? Najbrz ne mislis, da so kilometri optike zastonj.

delavec44 ::

nokken je izjavil:

Misli si kar si hoces, ampak dejstvo je, da si ti zaradi svoje nesposobnosti brez interneta ze en mesec. Ce mislis, da bodo tehniki premikali omare in iskali stvari po tvojem stanovanju, se pac motis. In ce to mislis, bos brez interneta se en lep cas. Pa verjemi, da se vecina ne bo pretirano sekirala zaradi tega, ce bos ti brez interneta.


Ne bi moral imeti operater evidenco v katera stanovanja oz. hiše je pripeljal svoj priključek (tudi če ni aktiven)? Če bi se vedelo, da priključek je, bi se ga tudi našlo. Verjetno pa je ob sklenitvi naročniškega razmerja to takrat računalnik tudi pravilno pokazal glede na prvi post.
Tako da ja, tehnik je tudi (malo) kriv.

nokken ::

Saj jo ima. Nima pa evidence o tem, da kam lastnik stanovanja postavlja omare in prav tako noben operater nima evidence o tocni lokaciji doze v stanovanju... sploh ker je to stvar lastnika stanovanja in jo lahko poljubno prestavlja kakor jo hoce. No ja pa saj realno mi je vseeno... ce je nekdo dovolj nesposoben da ne ve kaj ima v svojem stanovanju pac nima interneta in pizdi po ST kako nesposobni so operaterji, ki ne vedo za katero omaro jim je skril dozo.

Daniel ::

nokken je izjavil:

Daniel je izjavil:

Kar precej miljonov bi lahko prihranili, če bi na akosu dejansko kaj delali in zahtevali, da so omrežja vseh operaterjev odprta za vse ponudnike v državi in si pač ne smejo med sabo obračunavati za najem omrežja. Ali pa neko določeno ceno. Potem takih anomalij ne bi bilo in bi morali med sabo tekmovati s ponudbo. Tako pa imamo nekje na izbiro samo enega ponudnika z enim vlaknom, nekje 3 ponudnike, vsakega s svojim vlaknom, marsikdo pa optike sploh nima in je še dolgo ne bo imel in se muči na bakru, ariu in mobilnih omrežjih.

Ja precej idealno da boste lahko srecno uzivali na 50 let starem koaksu. Kdo mislis da bo investiral v svoje omrezje, ce ga bo potem moral zastonj dajati drugemu operaterju? Najbrz ne mislis, da so kilometri optike zastonj.


Sedaj je tako ali tako prepozno. V tistem času bi pač morali biti razpisi, ta in ta ulica, to in to naselje in dovoliti gradnjo samo enemu in to razporediti po celi državi. Sedaj ko je zadeva tako daleč itak ne bo tega delal več nihče razen telekoma, ki pač mora in nekaj EU projektov. In pač imamo anomalije, s tremi vlakni na stanovanje v mestih, medtem pa na podeželju dela ADSL 1 Mbit/s na dolgih linijah in pri nekaterih mobilni dostop kakor pač nanese od ure dneva.

Lahko pa mi na praktičnem primeru razložiš zakaj je za konkurenčnost dobro, da ima lahko nekdo na podeželju samo 1 - 5 Mbit internet preko bakrene parice pri kateremkoli operaterju, optiko ali coax, če ima srečo pa samo pri enem operaterju in nima možnosti izbire, razen če se vrne na bakreno parico, medtem pa lahko v mestih vsaki 2 leti samo menjaš na drugo vlakno in modem in koristiš še ugodnosti novih naročnikov? Zelo fino. Sploh ker je v mestih to trojno polaganje stalo toliko, da bi lahko pokrili več sto kilometrov po podeželju z odprtimi omrežji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

matobeli ::

Itak da je v mestu ceneje. vas 100 hiš je že velika, v mestu je pa to en par blokov ki so v isti ulci.

nokken ::

@Daniel ne vem ce ti je to jasno ali ne, ampak internet je za operaterje business. Enako kot je prodaja sadja za Mercator ali Spar. Ce smo pri tem, zakaj drzava nima v vsaki vasi vsaj zdravstvenega doma, ce ne celo bolnice. Hell.. zakaj nima vsaj osnovne sole. S tem, da bi se to placalo iz zaklja brez dna (proracun), medtem ko operaterji vlecejo optiko na svoje stroske brez centa iz proracuna. ISP-ji niso humanitarna ustanova. Ce placas dobis storitev. In ce placas dovolj, ti bodo potegnili tudi 100Gbps optiko na Kredarico.
Ampak ja, ti bi imel stvar zastonj, s tem da bi se predpisal kaj nekdo mora narediti in vse zastonj dati naprej. Ja ni problema... gremo 70 let nazaj, ustanovimo se enkrat PTT in vsak vec kot 15 let star prebivalec Slovenije se obveze da bo vsako leto prostovoljno in brezplacno izkopal X metrov jarkov in pomagal poloziti X metrov optike. Ampak mislim, da smo taksno "gospodarstvo" ze dali mimo in da si nas vecina ne zeli, da bo se kdaj tako.

Daniel ::

Ni ravno zastonj. Praktično povsod se računa tudi priključnina za nov priključek vsaj 150 eur, kar ti na 1000 priključkov prinese 150.000 eur. Internet že dolgo ni več zgolj biznis in se je že skorajda kompletno pomaknil med osnovne dobrine, kot sta voda in elektrika (ter ogrevanje). Primerjati to s trgovci je bedasto, ker imam pri trgovcih tudi jaz izbiro in to praktično skoraj takšno kot v mestih. Kot tudi pri elektriki in do določene mere vodi (lasten vir). No pri internetu je nimam, vsaj ne neke solidne. Ali uporabljam to kar je ali pa baker 10/0,7. Pa kot sem že napisal ni potrebe po zastonj. Lahko en operater pač računa drugemu za najem vlakna neko določeno ceno in ta cena velja za vse. Tako pa imamo sedaj Telekom, ki sicer računa uporabo vlaken za ostale operaterje in njihovo omrežje ponuja vsem operaterjem in med večjimi še A1 in Telemach, ki ne gostita nikogar in njihovi naročniki izven mest praktično nimajo druge izbire, kot to kar pač ponujata, pa bi si morda želeli kaj več. Kaj šele, da bi vsaki dve leti lahko koristili popust za nove naročnike, kar čez leta dejansko nanese niti ne tako zanemarljive zneske.

strom_15 ::

Daniel je izjavil:

Ni ravno zastonj. Praktično povsod se računa tudi priključnina za nov priključek vsaj 150 eur, kar ti na 1000 priključkov prinese 150.000 eur. Internet že dolgo ni več zgolj biznis in se je že skorajda kompletno pomaknil med osnovne dobrine, kot sta voda in elektrika (ter ogrevanje). Primerjati to s trgovci je bedasto, ker imam pri trgovcih tudi jaz izbiro in to praktično skoraj takšno kot v mestih. Kot tudi pri elektriki in do določene mere vodi (lasten vir). No pri internetu je nimam, vsaj ne neke solidne. Ali uporabljam to kar je ali pa baker 10/0,7. Pa kot sem že napisal ni potrebe po zastonj. Lahko en operater pač računa drugemu za najem vlakna neko določeno ceno in ta cena velja za vse. Tako pa imamo sedaj Telekom, ki sicer računa uporabo vlaken za ostale operaterje in njihovo omrežje ponuja vsem operaterjem in med večjimi še A1 in Telemach, ki ne gostita nikogar in njihovi naročniki izven mest praktično nimajo druge izbire, kot to kar pač ponujata, pa bi si morda želeli kaj več. Kaj šele, da bi vsaki dve leti lahko koristili popust za nove naročnike, kar čez leta dejansko nanese niti ne tako zanemarljive zneske.


Jaz nisem plačal nobene priključnine, ko so me že pred leti priklopili na optiko.

Daniel ::

Si jo plačal z 2 letno vezavo. Sicer precej variira, večino priključkov kar sem bil zraven se je pri vseh ta znesek nekje obračunal.

strom_15 ::

Daniel je izjavil:

Si jo plačal z 2 letno vezavo. Sicer precej variira, večino priključkov kar sem bil zraven se je pri vseh ta znesek nekje obračunal.


Nisem imel nobene vezave, ker pri nas imamo 3 ponudnike optičnega omrežja (T-2, Telemach in Telekom) in posledično se borijo za naročnike.

starfotr ::

Dajte si že dopovedat, da so operaterji lenuhi in škrtuhi. Oni bi vse naredili, da ne bi bilo treba. Že v preteklosti so štrikali z raznimi dvojčki, ker se jim ni dalo potegnit dovolj paric. Danes isto delajo s P2MP.

Medtem, ko imajo štromarji kar precej rezerve in tudi po hribih imajo vse kmetije elektriko. Medtem, ko za ostalo ne moremo to trditi (vodovod, kanalizacija, optika, toplovod, plin). če že je bakrena parica, pa mnogokrat ni uporabna za xDSL.

In če imajo v mestih 5 optik na stanovanje, je to pač posledica tega, da konkurenca deluje in seveda zabitost operaterjev. Če so dark fibri, nobenega ne briga. T2ju so itak podizvajalci naredili zastonj omrežje, itak so s prisilno poravnavo uredili, da nihče ni nič dobil plačano. Tako omrežje imel bi tudi jaz. In življenje v mestu ima tudi prednosti, ena izmed teh je več izbire. Pri skoraj vseh stvareh.

Saj sedaj se (vsaj TS) fokusira na vasi. So pokrili že kar nekaj podeželja. Ker tam je mnogo bolj zasedeno izgrajeno omrežje in klub višjim začetnim stroškom se da dobiti denar nazaj in imeti konstantni denarni tok. Medtem, ko dark fibri v mestih ne prinašajo zlatih jajc.

Ne vem zakaj bi kdorkoli posegal v investicijske plane operaterjev. Zaradi mene, če si vlečejo vsak po 6 fibrov na stanovanje, me ne zanima in jim tudi ne bi prepovedoval.

In zakaj se ne pizdite, ker v vsaki vasi ni diskontne trgovine in toplovoda?

Daniel ::

Mogoče ni bilo razumljivo napisano. Priključnina je ob izgradnji priključka. Tam kjer so trije priključki si itak ne bojo pljuvali v skledo in bojo pobrali pri izgradnji nekje na podeželju.

Do diskonta lahko vsak pride, do drugega ponudnika interneta pa ne ravno. Ni primerjave.

Gagatronix ::

> Že v preteklosti so štrikali z raznimi dvojčki, ker se jim ni dalo potegnit dovolj paric.

Ti je ocitno ze demenca usekala ce si pozabil, zakaj so obstajali dvojcki.

starfotr ::

Obstajali so zato, ker ni bilo dovolj paric.

Invictus ::

starfotr je izjavil:


Saj sedaj se (vsaj TS) fokusira na vasi. So pokrili že kar nekaj podeželja. Ker tam je mnogo bolj zasedeno izgrajeno omrežje in klub višjim začetnim stroškom se da dobiti denar nazaj in imeti konstantni denarni tok. Medtem, ko dark fibri v mestih ne prinašajo zlatih jajc.

TS dobi lepo evropska sredstva za razvoj podeželja, ali kaj že.

Ne investira niti centa. Vse plača EU. Če ni EU denarja, ni optike...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fikus_ ::

TS ne, RUNE pa ja.
TS je pred leti delal OŠO, ki je bil financiran iz EU. To omrežje je v teoriji moral dati na voljo vsem, v resnici so si pa operaterji razdelili območja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

strom_15 ::

V mestih je povečini lažje potegniti optiko, ker so že kanalizacijski jaški telekoma še iz časov bakra (povečini Lj med blokovskimi naselji je vse v kabelskem omrežju). Tu operater npr. Telekom ob zamenjavi bakra z optiko nima ne vem kako veliko stroškov. Ko pa pogledaš vasi so pa hiše "razmetane" po zelo širokem območju in tudi je treba optiko potegniti do centrale (ki pa spet ni na vasi). Ogromno težav. V tujini ni tako razrobljenih naselji kot v Sloveniji.

starfotr ::

Vidi se, da nisi bil še nikoli v tujini. Drugače ne bi govoril takih neumnosti.

Tudi po mestih ni kabelske kanalizacije, ker so lahko kabli vklopani brez cevi direktno v zemljo. In v tem primeru moraš vse naredit na novo.

strom_15 ::

starfotr je izjavil:

Vidi se, da nisi bil še nikoli v tujini. Drugače ne bi govoril takih neumnosti.

Tudi po mestih ni kabelske kanalizacije, ker so lahko kabli vklopani brez cevi direktno v zemljo. In v tem primeru moraš vse naredit na novo.


Poglej si v Ameriki (pri njih tudi mobilni signal izven mest skoraj ni pokrit). V LJ so povsod jaški (Bežigrad, Moste, Fužine, Vič, Šiška, itd)

Gagatronix ::

Si ti ZDA videl se kje drugje kot na TV-ju ?

Vanadium ::

fikus_ je izjavil:

TS ne, RUNE pa ja.


Kolikor imam jaz informacijo, je RUNE financiran s privat kapitalom investicijskega sklada in ne s sredstvi EU. Pa imam zelo zanesljivo informacijo z visoke pozicije. Telekom pa je pridobival EU nepovratna sredstva sam nisem prepričan ali samo za OŠO ali tudi za lastno omrežje.

starfotr ::

strom_15 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Vidi se, da nisi bil še nikoli v tujini. Drugače ne bi govoril takih neumnosti.

Tudi po mestih ni kabelske kanalizacije, ker so lahko kabli vklopani brez cevi direktno v zemljo. In v tem primeru moraš vse naredit na novo.


Poglej si v Ameriki (pri njih tudi mobilni signal izven mest skoraj ni pokrit). V LJ so povsod jaški (Bežigrad, Moste, Fužine, Vič, Šiška, itd)


Seveda je kabelska kanalizacija. Ni pa povsod.

fikus_ ::

Vanadium je izjavil:

fikus_ je izjavil:

TS ne, RUNE pa ja.


Kolikor imam jaz informacijo, je RUNE financiran s privat kapitalom investicijskega sklada in ne s sredstvi EU. Pa imam zelo zanesljivo informacijo z visoke pozicije. Telekom pa je pridobival EU nepovratna sredstva sam nisem prepričan ali samo za OŠO ali tudi za lastno omrežje.


Rune je iz LUX in se finacira iz EU sredstev, razpisi EU ...
https://www.ruralnetwork.eu/sl/o-podjet...
https://www.cebfund.eu/about

TS je izvajal OŠO z EU sredstvi, za drugo ne vem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1139227729 (366) markasaso12
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Omrežja in internet
1917592059 (2504) MrStein
»

OŠO hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9612159 (2952) Lightning5
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6621597 (11984) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30662978 (29037) Lonsarg

Več podobnih tem