» »

Komplikacija z optiko

Komplikacija z optiko

1 2
3
»

Hangman ::

Mimogrede eno vprašanje.
Ima A1 kakšen kontaktni mail, ki ga nekdo bere? Sem pisal na njihov info mail, pa nazaj dobim autoreply, naj jih kontaktiram po telefonu (kjer čakaš 2 uri, da prideš na vrsto ali te nekdo pokliče) ali preko chata na spletni strani (kjer tudi rabiš nekaj časa, da prideš do fizične osebe na drugi strani).

Han ::

Na spletni strani imaš kontaktni obrazec...

https://www.a1.si/pomoc-in-informacije

Grizzly ::

Han je izjavil:

Na spletni strani imaš kontaktni obrazec...

https://www.a1.si/pomoc-in-informacije


Informacije pa ne pričakuj prav kmalu.
Jaz sem jih še preden je prišel GVO obvestil, kdaj bodo stvari pripravljene za priklop.
Drugič sem jim pisal v ponedeljek ta teden. So odgovorili, da še nimajo informacije, kdaj bi se oglasili.
Tretjič sem jim pisal danes. Odgovorili so enako. t.j. da so sporočilo posredovali v pristojni oddelek in bojo kmalu odgovorili.

V dveh tednih niso sposobni narediti načrta in poslati nek datum, da človek ve, do kdaj bo čakal.

Hangman ::

Ne vem, če bi temu rekel komplikacija, ampak bom "problem" opisal kar v tej temi.

Starša še uporabljata stari bakreni kabel. Pred leti so prišli iz Telekoma in poleg bakrene vtičnice namestili dozo za priklop optičnega kabla, vendar se takrat za to nista odločila in sta ostala na "bakru". V tem času se je tudi stanovanje prenovilo in na hodniku je pristala velika omara, ki sega od tal do stropa in stene. Je pa v stranici omare izrezana luknja, ki omogoča dostop do vtičnic. Takole zgleda:



Sedaj pa bi starša rada imela optiko. To pomeni, da bo v funkcijo prišla doza, ki je do sedaj bila neuporabljena. Hkrati pa bodo stare bakrene vtičnice svojo funkcijo "izgubile". Problem je, ker se ob montaži omare ni toliko razmišljalo o tem. Zdaj vidim, da imam pod optično dozo premalo prostora, da bi tam lahko vstavil in priklopil konektor optičnega kabla (glej stanje na sliki).

Ena možnost je, da se v stranici omare izreže nekaj dodatnih centimetrov - temu bi se starša rada izognila.
Druga možnost je, da se dozo prestavi za par centimetrov višje - če je to sploh možno, bom potreboval Telekom in verjetno bo tudi treba demontirat stare bakrene vtičnice (da se tam postavi doza), kar pomeni, da bi potencialno lahko nekaj dni bili brez interneta/TV, dokler se vse skupaj ne uredi.

Kako bi rešil to situacijo, da bi bilo najbolj funkcionalno, čim bolj estetsko in čim prej urejeno?

starfotr ::

Baker ukineš. Optično dozo pa odpreš, odvijačiš, izvrtaš nove luknje in jo privijaščiš nazaj kakor želiš. Lahko uporabiš tudi dvostranski trak namesto vijakov.

Vanadium ::

Na dvostrancu je skoraj 99% že sedaj ta doza. V svoji karieri na GVO sem od cca. 3000 optičnih priključkov, ki sem jih naredil v manj kot 1% vijačil doze. Enostavno ni bilo cajta vijačit doz, ko je bila določena kvazi norma 5 inštalacij na dan...

DamijanD ::

Vbodna žaga in povečaš odprtino v omari?

Hangman ::

starfotr je izjavil:

Baker ukineš. Optično dozo pa odpreš, odvijačiš, izvrtaš nove luknje in jo privijaščiš nazaj kakor želiš. Lahko uporabiš tudi dvostranski trak namesto vijakov.


Ta opcija mi je še najljubša, se pravi ukinitev bakra in premik doze z optičnimi priključki. Sliši se kot 2 minuti enostavnega dela, me pa vseeno zanima malo več o tem:

1. Na sami škatlici (dozi) je znak laserja. Je to samo zato, ker po optičnem vlaknu "potujejo" laserski impulzi ali dejansko je treba biti previden?
2. Bom potreboval kakšno posebno orodje za optiko ali zadostuje samo ustrezen (navaden oz. križni) izvijač?

Izvijač ::

se bom kr sem vsilil z svojim vprašanjem da ne odpiram nove teme,torej telekom je napeljal optiko in sedaj me zanima v kolikem času telekom obvesti druge ponudnike interneta o možnosti optike,ker sedaj nam telekom vsiljuje svojo optiko druge ponudnika pa še ni obvestil o možnosti priklopa na optiko.
Hvala

nokken ::

Telekom nikogar ne obvesca o tem, da se je pojavila moznost optike na neki lokaciji. Ce da nekdo povprasevanje pa odogovorijo ali je moznost priklopa ali ne.

Izvijač ::

hm ja telekom pravi da je možnost optike ,ostali operaterji pa ne ,a ni telekom dolžan dati optiko drugim v najem ?Ker pri ostalih ponudnikih sem dobil odgovor da mora telekom dati naš naslov v ''sistem'' .

bizgech ::

Vprašanje: Je med tema dvema kabloma (glejte sliko) kakšna razlika? Razen tega, da sta konektorja različne barve :)


Tehnik mi je pred nekaj časa priklopil opremo, pri čemer je pustil kabel z modrim konektorjem (dolžina: 1 meter). Ker sem sedaj želel stvari prestaviti drugam, sem kupil daljši kabel (dolžina: 3 metre) z zelenim konektorjem. Dobro sem si ogledal oba konektorja in zaključil, da razlike ni, nakar sem opremo izklopil, kabel zamenjal ter vse skupaj ponovno vklopil. Sedaj se že 3 ure hebem, ker mi na routerju gori rdeča lučka (nima veze kateri kabel priklopim). Če grem na IP routerja pa javlja napako: "Current Internet settings are incorrect...". Sem torej brez internetne povezave, ne vem pa, ali je kriv kabel.

Je barva kabla pomembna? Toliko da vem, s katerim testirat. Vičnici na dozi in converterju sta modri, ampak konektor zelenega kabla je popolnoma enak in ga lahko priklopim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bizgech ()

Daniel ::

A nima zelen konektor vlakna v konusu?

starfotr ::

Seveda ni isto. Deformiral si zadeve, ker si posilil vse skupaj z brezglavim tiščanjem zadev, ki ne pašejo skupaj. Zato ti nič ne dela. Najbrž ni različna barva, ker jim je pri proizvodnji zmanjkalo ene in so uporabili drugo.

bizgech ::

starfotr je izjavil:

Seveda ni isto. Deformiral si zadeve, ker si posilil vse skupaj z brezglavim tiščanjem zadev, ki ne pašejo skupaj. Zato ti nič ne dela. Najbrž ni različna barva, ker jim je pri proizvodnji zmanjkalo ene in so uporabili drugo.


Ampak meni prepozna, kdaj je kabel priklopljen in kdaj odklopljen... vidim po lučkah na routerju in converterju kdaj so prižgane.

Kakorkoli, kako sedaj zadevo usposobiti? Lahko kaj naredim sam? Se da kaj na daljavo? Ali mora ponovno nekdo priti do mene?

manic ::

Ja z zelenim kablom ne boš nič uspel, ker enostavno ni pravi. Kupiš nov 3m kabel z modrim priklopom in moliš, da nisi nič poškodoval. Drugače pa pustiš, priklopljeno z modrim in kličeš tehnično podporo, da naj pošljejo tehnika na obisk. Druge nimaš...
Techno inside!!!

bizgech ::

manic je izjavil:

Ja z zelenim kablom ne boš nič uspel, ker enostavno ni pravi. Kupiš nov 3m kabel z modrim priklopom in moliš, da nisi nič poškodoval. Drugače pa pustiš, priklopljeno z modrim in kličeš tehnično podporo, da naj pošljejo tehnika na obisk. Druge nimaš...


Kaj pa bi lahko poškodoval? Optični kabel gre iz doze v pretvornik, torej: v dozi ni neke elektronike... pa tudi težko, da bi uničil samo opzično inštalacijo. Morda je kriv kabel (se ga da zamenjat), morda pretvornik (se ga tudi da zamenjat).

starfotr ::

Optika je optika. Leče, laserji, diode, kabli.

Če si očala praskaš, ne vidiš na ekran telefona. Telefon-elektronika nima nič s poškodovano optiko-očali.

bizgech ::

Sporočam stanje:
Včeraj sem vsaj 5x zamenjal en in drug kabel. Nazadnje sem pustil kabel z modrim konektorjem, ki je bil prvotno priklopljen, vse lepo poslikal in danes zjutraj poklical na helpdesk.
Izkazalo se je, da ni popolnoma nič narobe z opremo (kabel, converter, router), pač pa je bila v routerju nastavljena napačna konfiguracija in so zaradi izklopa routerja v veljavo vstopile napačne nastavitve.
Problem torej ni povzročil "napačen" (če sploh je napačen?) kabel, ampak napaka s strani operaterja. Odkar sem pred mesecem dobil router, sem ga komaj včeraj prvič izklopil. Če bi to naredil pred enim tednom (brez menjave kabla), bi imel enak problem.

Kar pa se tiče kabla/konektorja:
Na routerju imam 4 UTP kable in vsak ima drugačno barvo konektorja - bel, črn, siv, zelen. Videl pa sem že konektorje v drugi barvi. Tudi električne (ŠUKO) kable imaš v beli, črni, sivi barvi. Nisem še imel problemov zaradi drugačne barve.
Lahko da se motim, ampak mislim da barva konektorja nima nekega vpliva - če je debelina in oblika konektorja ustrezna, bi po zdravi pameti moralo delat.

_Denny_ ::

bizgech je izjavil:

če sploh je napačen?

Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

MadMax ::

Hudič se skriva v detajlih ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Vanadium ::

Kakor je _Denny_ napisal oziroma dal sliko. Barva konektorja označuje, kako je ferula brušena. Da bi pa poškodoval ferulo, ko stisneš UPC in APC skupaj pa še nisem slišal ... po moje bi jih res moral posilit kot majmun, da bi jo uničil ...

bizgech ::

Za konec še eno vprašanje:
Pred usmerjevalnikom imam priklopljen fiber-to-lan converter (ONT pretvornik). Ta pretvornik in usmerjevalnik sta med seboj povezana s standardnim ethernet kablom (trenutna dolžina: 1 meter). So tu kakšne omejitve glede dolžine kabla? Mora biti usmerjevalnik čim bližje converterju ali lahko nabavim 10 metrov dolg kabel in ga prestavim na drug konec hiše? Se bo to kako poznalo v delovanju?

starfotr ::

100 m je omejitev bakrenega vodnika.

Furbo ::

Eno vprašanje, zdaj dobim optiko in se medlo spominjam, da ste nekateri priklapljali zadevo direkt na 1G SFP port od switcha.

Moj ubiquity omogoča isto, pa me zanima, ima to kak smisel ali je to samo kaprica geekov za profitirati tisti +1% hitrosti in tega ne rabim delat?

(nisem toliko v tem, da bi zdaj tipkal nekaj switchu, preferiram plug and play)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, DELL U3014

matobeli ::

Če imaš samo switch pol bo težko, ampak verjetno imaš router.
Operaterjev router je ponavad zaprt in itak daš svojega takoj zadaj.

Tko da... manj krame, manj porabe štroma, več kontrole, pa več točk za bahanje pred kolegi.

Cr00k ::

+ se do routerja lahko ISP remote povezuje...

pirate2024 ::

Do svojega...

Ne do tvojega...

Cr00k ::

pirate2024 je izjavil:

Do svojega...

Ne do tvojega...


Do njihovega ja... ampak kaka je logika... da dvakrat routaš promet. ISP > router > router > switch >...

Invictus ::

Cr00k je izjavil:

pirate2024 je izjavil:

Do svojega...

Ne do tvojega...


Do njihovega ja... ampak kaka je logika... da dvakrat routaš promet. ISP > router > router > switch >...

Daš njihov router v bridge...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cr00k ::

Invictus je izjavil:

Cr00k je izjavil:

pirate2024 je izjavil:

Do svojega...

Ne do tvojega...


Do njihovega ja... ampak kaka je logika... da dvakrat routaš promet. ISP > router > router > switch >...

Daš njihov router v bridge...


Ja, ampak imaš še vedno eno škatlo preveč :)

Invictus ::

Jebi ga, tistih 5W boš pa že požrl...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

matobeli ::

Ni 5W problem, OCD je problem :)

Furbo ::

Ja imam tudi Ubiquiti dream machine, skratka, ne bom se matral s tem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, DELL U3014

starfotr ::

Optiko danes bolj težko direktno priklopiš v svojo opremo, ker telkoti danes uporabljajo GPON in ne standardni ethernet.

Daniel ::

Bi pa v tem primeru najbrž lahko LAN kabel iz ONT pretvornika priklopil direktno v svoj router in ne bi uporabljal operaterjevega.

starfotr ::

In spet smo pri tem, da je treba v to vložit ure in ure inženirskega znanja za prihranek nekaj eur na leto pri elektriki.

matobeli ::

"Achievement unlocked" za par eur elektrike na leto se res nihče ne pretegne.

Ni vse biznis.

Gagatronix ::

"Prihranek nekaj eur na leto"

Odvisno. Ce ti rad placujes za nekaj, cesar ne koristis, izvoli. Moji pokojni materi so Teledrekovci par let zaracunavali okrog 2 eur na mesec za dodaten sprejemnik kabelske, ki ga sploh ni imela. Ampak ker je imela racun na trajnik tega ni porajtala. Ko sem jaz porajtal sem pa popizdil totalno in jim zagrozil s tozbo. Na koncu so vrnili vse + obresti.

Furbo ::

Gagatronix je izjavil:

"Prihranek nekaj eur na leto"

Odvisno. Ce ti rad placujes za nekaj, cesar ne koristis, izvoli. Moji pokojni materi so Teledrekovci par let zaracunavali okrog 2 eur na mesec za dodaten sprejemnik kabelske, ki ga sploh ni imela. Ampak ker je imela racun na trajnik tega ni porajtala. Ko sem jaz porajtal sem pa popizdil totalno in jim zagrozil s tozbo. Na koncu so vrnili vse + obresti.

A ti računajo za modem?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, DELL U3014

starfotr ::

Ja ti. Samo ni vidno kot posebna postavka na računu.

Gagatronix ::

Furbo je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

"Prihranek nekaj eur na leto"

Odvisno. Ce ti rad placujes za nekaj, cesar ne koristis, izvoli. Moji pokojni materi so Teledrekovci par let zaracunavali okrog 2 eur na mesec za dodaten sprejemnik kabelske, ki ga sploh ni imela. Ampak ker je imela racun na trajnik tega ni porajtala. Ko sem jaz porajtal sem pa popizdil totalno in jim zagrozil s tozbo. Na koncu so vrnili vse + obresti.

A ti računajo za modem?


Ze desetletje nisem pri Teledreku. Ampak glede na to kaksni drekaci so, najverjetneje ja.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Katerega internetnega ponudnika izbrati? (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Omrežja in internet
1901575782 (5029) Badwolff
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1116215326 (6997) starfotr
»

OŠO hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9611297 (2090) Lightning5
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620801 (11188) ToniT
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30660938 (26997) Lonsarg

Več podobnih tem