» »

Optika v notranjost hiše

Optika v notranjost hiše

«
1
2

Laki_ laik ::

Pozdravljeni.Vprašal bom tukaj ker vas je kar nekaj ki se malo bolje spoznate na optiko in napeljavo.Torej imam možnost priklopa na telekomovo optiko preko drugega ponudnika.Zdaj pa imam problem ker nevem koga naj vprašam kako je možno speljati optiko v notranjost hiše.Namreč optika je speljana do jaška pri naši hiši tik pod telekomovo omarico.Predvidevam da se jo sedaj še mora speljat od jaška do omarice na hiši in od tam v notranjost hiše.Torej vzamimo da bo speljana od jaška do omarice po isti cevi kot gre kabel za telefonsko linijo.Kako pa iz omarice v notranjost hiše?Ali bo prav tako šlo po cevi v kateri je speljan telefonski kabel ali pa se dela direkni preboj stene iz zunanje omarice?Problem je namreč ker je na tej steni z omarico po celi steni masivna omara in jo nikakor nebi želel razmetat.Prilagam sliko hiše da se vidi kaj mislim.

hamez66 ::

Ja povedal jim boš, kje naj ti zvrtajo luknjo, pa ti jo bodo zvrtali. Nimajo problema napeljati nekaj m več kabla, kot je minimalno potrebno.

Laki_ laik ::

Ja do tja kjer je sedaj modem in telefon je dobrih 18 metrov dvomim da bodo vlekli 18 metrov kabla če pa bi lahko le dober meter.Pa če problem je ker je kot kjer je napeljan kabel za telefon nekje 90 stopinj kar pa optični kabel ne prebavlja glih.
In problem je da bi mogel dat naredit pogodbo za pristop in bi šele nato prišli na teren gledat jaz pa bi rad prej vedel ker če nočem plačevat masne pare za te metre optičnega kabla.

ToniT ::

Cena optičnega kabla je manj kot 1 Eur/m.

videc ::

Kabel ti napeljejo v hišo, ti boš od jaška do hiše moral potegniti cev. Najbolje alkaten, 5/4" ali 1".

starfotr ::

Tudi, če je 18 m, ni problema. Imajo kabel in opremo, tako, da če imaš cev, sploh ni težav.

Belcebub ::

Lahko še jaz izkoristim:
Enaka situacija kot pri OP, s tem da imamo zdaj Telemachov trojček in do vsake TV (4 kom) napeljan koaksialni kabel, ter enega do njihovega modema/routerja sredi hiše.
Če hočeš zamenjat in it na optiko, bi moral zamenjat vse te kable v hiši?
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

Vanadium ::

@rado7rado: no da ti odgovorim, če je optično omrežje od telekoma ti GVO (hčerinsko podjetje telekoma) napelje optičen kabel do tja kamor z prstom pokažeš, če je opcija se izkoristi obstoječe cevi drugače ti pa nalepijo kanalčke na fasado oziroma nadometno cev. Če dobro vidim fasada še ni čisto zaključena (barvana) in če so obstoječe cevi neprehodne bi se jaz dal na tvojem mestu mal jebat pa bi zrezal kanal in položil novo cev (vsaj fi 16mm) do neke lokacije kjer hočeš imet optično dozo (blizu kjer bo lokacija modema, lahko je to nevem dnevna soba, klet, mansarda), če pa so obstoječe cevi prehodne pa toliko bolje. Tiste nadometne rešitve so zame gverilske in je pol jeba ko je treba kaj popravljat, pa še svinjsko zgleda gor na fasadi neke kanale met oziroma cevi ampak vsak zase ve. Glede dolžine če bo treba bodo tudi 50m kabla potegnli, za mojega cajta na GVO sem najdaljšo špuro mel čez 60m od omarice do doze.

videc ::

Pred kratkim so GVO-jevci vlekli 300m optičnega kabla. Brez težav. Je pa res, da nevem, kolikokrat so ga varili vmes, zaradi jaškov.

DeeCoy ::

Laki_ laik je izjavil:

Ja do tja kjer je sedaj modem in telefon je dobrih 18 metrov dvomim da bodo vlekli 18 metrov kabla če pa bi lahko le dober meter.Pa če problem je ker je kot kjer je napeljan kabel za telefon nekje 90 stopinj kar pa optični kabel ne prebavlja glih.
In problem je da bi mogel dat naredit pogodbo za pristop in bi šele nato prišli na teren gledat jaz pa bi rad prej vedel ker če nočem plačevat masne pare za te metre optičnega kabla.

Sam optični par nima problema s kotom 90 stopinj.. Se pač naredi malo bolj naokroglo, da se ne lomi. Pelješ jo lahko tudi tam, kjer parice težko čez potegneš. Ti sam pokaž kje bi mel in bojo uredil. Obstoječa napeljava nima veze s tem. Kabel je pa cenejši kot baker, tako da tut na tem ne šparajo načeloma. Pokliči pa se zmeni, naj pridejo pogledat, kaka je najbolj optimalna varianta.

Laki_ laik ::

Hvala vsem za odgovore.Sem klical na a1 in tam mi ne vedo nič povedat ker bi to naj izvajal gvo.Gvo pa ne morek klicat in prosit če mi pridejo pogledat kako bi se dalo optiko speljat ker oni gredo le ko dobijo nalog in ne na prošnjo fizične osebe.

mirkuma ::

Sem imel podobno težavo. V hiši ne bo nihče napeljeval nič, dokler ne bodo dopili nalog (torej boš sklenil pogodbo s ponudnikom). Mi smo rešili tako, da sem se zapeljal go GVO ki so delali na bljižni lokaciji (vpihavali optiko) in razložil situacijo, da delamo fasado in da bi radi sedaj potegnili optiko, da ne bo potrebno potem kaj vrtati ali zazbijati, kjub temu da operaterja še nimamo.
Na koncu sem pri GVO dobil 15m optičnnega "kabla", ki sem ga sam od zunanje omarice potegnil skozi fasado in po hiši do omarice kjer je bil predvidem modem. Dodatno sem položil do omarice še eno prazno požirko za primer, da sem med vlečenjem optike poškodoval "kabel", tako da je ob dejanski izbiri ponudnika, še vedno opcija, da kabel položijo sami.
Na koncu se je izkazalo, da sem potegnil ok, optika je po varjenju delovala b.p.
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

starfotr ::

Kaj komplicirate. Z izbranim ponudnikom skleni pogodbo za optiko, oni naročijo telekomu to izvedbo, telekom preda naprej svoji firmi GVO, potem pridejo delavci in ti naredijo, kot želiš. Če malo pomagaš (da imaš kaj predpripravljeno, kot na primer cev, izbrano lokacijo ipd.), bo kot boš želel, drugače gredo oni po liniji najmanjšega odpora. Če je treba samo skozi zid in na drugi strani doza, če želiš v najvišje nadstropje, pa gredo po fasadi s kanalom ali pa cevjo in nato prevrtajo in so v objektu.

V jaških se nič ne prekinja kabla in vari. Jaški so zato, da se lažje vleče kable. Ok, v nekaterih jaških so optične spojke in delilniki, vendar ne v vsakem.

Optika je sicer občutljiva zadeva, vendar če nisi res štor, potem se jo da potegnit tudi čez luknje in krivine, kjer si niti ne bi mislil, da gre.

A1 ne ve nič. Ne klicat njih. Z njimi podpiši pogodbo, ostalo pa bodo že uredili drugi. Tako enostavno je to.

Laki_ laik ::

Vse lepo in prav ampak ko jaz sklenem pogodbo sem vezan in je potem jeba.Jaz pa fasade ne dam rezat pod nobenim problemom o kakih kanalih po fasadi pa nočem slišat.In kaj bom potem lačeval za nekaj kar nebom v resnici sploh imel?Ali pa se da kljub pogodbi odstopiti vkolkor ne bo šlo izvesti tako kot bi hotel?

Vanadium ::

Lahko komot GVO-ju rečeš, da neboš mel. Če si dal cevi pod fasado in je v enem kosu ter montirana na zid, da se ne mrda pod fasado pol se ne sekirat se bo dalo narest, če imaš pa je bolj tko tko narejeno in štukano vmes iz 30 ostankov cevi pol moli boga, če pa nimaš cevi pol pa več sreče prihodnjič oziroma se zahvali fasaderju, ki te je nategnil za 0,16€ na tekoči meter cevi. Ampak glede na štrlečo iztočno cev na sliki v spodnjem levem kotu imam sem si neko mnenje ustvaril... ampak o tem nebom javno ;((8-O

Laki_ laik ::

Te cevi levo spodaj več ni ker je bilo takoj za tem ko je bila slika posneta odstranjena ker jevto bila začasna rešitev dokler ni bil priklop na ono ki je pod fasado.

starfotr ::

Saj ti bodo speljali po isti cevi, kot je obstoječ telefonski kabel. Če ne bo šlo, se pa izvleče obstoječ kabel in nadomesti z optiko.

SeMiNeSanja ::

No, ne vem kako je DANES. Verjetno so tudi razlike od ekipe do ekipe GVO.

Ko so pri nas 'priklapljali' so hoteli povleči kabel samo do prvega bivalnega prostora (1. nadstropje, cca. 3m kabla, vrtanje,....).

Sem jih moral na vse mile viže prepričevati, da naj mi nikar zadeve ne napeljejo tja, ampak do mojega 'vozlišča' nadstropje višje, na drugem koncu bajte (preko obstoječih cevi, kjer je do takrat bil speljan telefonski kabel).

Predvidevam, da je bi problem v tem, da niso napeljevali za Telekom, temveč za T-2, pa so komplicirali bolj, kot bi bilo potrebno.

Skratka, pri sebi dobro razmisli, kam naj napeljejo, potem pa vztrajaj.

Vanadium ::

Ja to je res ko se je za druge delalo se je delalo po liniji najmanjšega odpora, vendar je tudi razlika ali se dela na OŠO, ali na GPON ali na F2 optiki. Pač odvisno je od tipa priključka ker je razlika kaj telekom plača GVO-ju (ja jebiga skoraj bi rekli ista firma ampak ni) ampak vedno se je dalo zmenit vsaj jaz sem vedno potegnu kabl če se je le dalo do tam kjer stranka hoče oziroma kjer je smiselna postavitev modema. Če ni šlo in je rekla stranka, da bo sama probala sem pa odvil pač tistih 20-30m kabla pa izvoli.

kabel je pa taki oziroma podoben temu: https://www.ezz.si/clanki/Drop_cabe_CAS...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

starfotr ::

Kaj je pa razlika med F2 ("ef kvadrat") in GPON? Pri prvem imaš 2 vlakni do doze, pri GPONu imaš samo eno vlakno za zaključit. Kaj je tako zelo drugače pri končni stranki? Kakšna je razlika, ki jo omenjaš?

Mi je pa to bolno do konca, da se dela po liniji najmanjšega odpora. V bistvu sami sebi pljuvate v skledo s tem. Tako vas bodo še "manj marali" in ne bodo prestopili k vam. Tudi zajebavanje z roki (beri telekom prej priklopi svoje, kot druge) je za bruhat. Tudi vzdrževanje po skropucalih je problem.

Me pa zanima še nekaj. Zakaj se od jaška, kjer je spojka ali pa delilnik za GPON ne vleče v enem kosu do doze? Zakaj prekinitev v omarici in tam zvar? Saj debelina kabla ni nekaj problem, recimo, da je ta 3 mm, tisti 4 vlakenski je pa na primer 5-6 mm

Vanadium ::

Bolj je to interna oznaka omrežja. F2 je p2p in pomeni vsak uporabnik ima svoje vlakno od centrale do modema, GPON kakor si ugotovu so delilniki vmes 8,16,32,...

Od jaska se potegne 4 vlakenski drop kabel, ki ima v togi plastični cevki vlakna in ga je jeba vlect po ozkih ceveh oz hitro lahko polomiš vlakna. Kjer se da se vleče v enem kosu do doze tudi ta kabl ampak večinoma se zaključi s kaseto v omarici ker se na ostale tri vlakna lahko priklopi druge stranke v primeru več naročnin ali pa celo če so od bajt do bajt vlečene cevi se pač sosede gor povari (odvisno kako je kabelska kanalizacija-cevi zgrajena oz položena) načeloma pa končna stranka ne opazi razlike med eno in drugo vrsto optike, se celo t-2 kjer so bli polni sebe kako je njihova optika edina prava so sli po nekem času na eno vlakno pa pri switchu prizma, zdaj pa baje da tudi oni gradijo GPON.

Glede pluvanja samemu sebi, jaz nisem več pri GVO tako da sem si nehal pljuvat... sem pa enakega mnenja oziroma sem imel boljšo idejo da se pač s strani telekoma izda lepo tehnične smernice kako mora zgledat inštalacija. Torej kaj mora lastnik objekta ( bodmo pošteni bajte, stanovanja so naša vaša itd...) pripravit preden se ga priklopi na omrežje, definart velikost omarice, cevna napeljava in prostor za zaključevanje doze. Tako kot ima elektro ampak jaz sem to zastonj dajal predloge, telekomu pa tudi dol visi... sam pol ko so pa pizdarije ko se kabli poškodujejo pol je pa veselo če ni po reglcih da se popravi oz se moram komplet vse novo vlečt ampak pustmo to...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

Karen ::

Meni je T-2 kake pol leta nazaj po naročilu mirno potegnil kakih 30m - mislim da so mi celo rekli da je do 50m zastonj, naprej se doplača. Tako da 18m ni problem, skleni pogodbo, pa ti pripeljejo mirno (pri meni je šlo iz kleti v mansardo in od tam v 1. nadstropje v enem kosu, direkt do routerja.

starfotr ::

Prednost "T-2 edine prave optike" je, da uporablja zelo poceni FP laserje na obeh straneh. 1310 nm. Tega pri GPONu ni. Niti s prizmo ne moreš tega naredit, moraš potem uporabit vsaj en drag in energijsko potraten laser.

Stranke še kako občutijo tehnologijo. Gpon ima ozko grlo, ne moreš imeti več kot n ljudi na eni geografski lokaciji, ki bi želele hiter dostop. Če imajo vsi povprečne hitrosti potem je ok.

Potem cena. Na P2P lahko dobiš pri npr T-2 500 M ali 1G, brez problema, medtem ko na bitnem toku preko Gpona se jim ne izplača zakupiti več od 100/20,ker je bitni tok predrag. Tako, evo, vidiš, da stranke občutijo.

Še nekaj, pri F2 je drugo vlakno za RF (kabelsko TV). Ali so vlakna ista, iz istega kabla? Kakšna je tipologija, najbrž je P2MP, ker je povsod isti signal? Kje se to razdeli, že v centrali ali na terenu, kot GPON?

gregor_m ::

starfotr je izjavil:

Prednost "T-2 edine prave optike" je, da uporablja zelo poceni FP laserje na obeh straneh. 1310 nm. Tega pri GPONu ni. Niti s prizmo ne moreš tega naredit, moraš potem uporabit vsaj en drag in energijsko potraten laser.


Mi ogrede, t2 po novem (zadnje pol leta) ponuja na lastni optiki samo še GPON in še vedno lahko naročiš max paket 500/100 in deluje s polno hitrostjo.

Optika za kabelsko TV je iz istega materiala kot "navadna" optika, samo konektorji so drugega tipa.

starfotr ::

Topologija za kabelsko je najbrž drugačna. P2MP. Zanima me, kako je to izvedeno.

Res je, tudi na GPONu se da dosegat višje hitrosti. V primeru T-2 lastnega GPON omrežja fizikalne zakonitosti omejitev hitrosti na neko geografsko lokacijo ostajajo. Omejitev prodaje hitrosti pa ni, ker nikomur ne plačujejo bitnega toka, tako kot je treba to v primeru najema bitnga toka alternativnih operaterjev pri telekomu.



Tukaj imaš cene za BRO, kjer vidiš, da so cene glede na hitrost različne:
https://www.telekom.si/operaterji/bro/B...


Tukaj imaš cene za P2P, kjer ni omejitev:
https://www.telekom.si/operaterji/ruo/R...

MadMax ::

starfotr je izjavil:

Me pa zanima še nekaj. Zakaj se od jaška, kjer je spojka ali pa delilnik za GPON ne vleče v enem kosu do doze? Zakaj prekinitev v omarici in tam zvar? Saj debelina kabla ni nekaj problem, recimo, da je ta 3 mm, tisti 4 vlakenski je pa na primer 5-6 mm
Jaz imam v enem kosu od delilnika do doze. Saj se da vse zmenit. No, skoraj vse...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Furbo ::

Joj kakšne komplikatorske stiskaške razvajene jokice so eni, jaz dam jurja prec, če mi en jutri potegne optiko. Tle se pa trese, če bo morda moral 20€ doplačat.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

starfotr ::

Ne jokcaj preveč, ker boš slej ko prej dobil fiber. Sedaj delajo res na polno povsod, čez ene 8-10 let bo pokrita Slovenija, če upoštevamo današnjo hitrost izgradnje.

MadMax ::

Ni to kar vsak dan vidiš že cela Slovenija...
Še GSM povsod ne dela (in nikoli ne bo), ne se slepit z obljubami-volitve so pravkar bile, zdaj 3 leta ne bo prav dosti po manj izplačljivih krajih.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

starfotr ::

Naj te razveselim, poznam 2 lokaciji, kjer optika je, mobilni signal pa prisoten bolj zaradi odbojev, kot, pa da bi načrtno bilo pokrito.

Jaz sem optimist, da bodo napeljali fiber tudi v vukojebine ;-) Sicer ne v vse, bodo pa pokrite tudi kake grape, ki so bogu za nogu.

MadMax ::

Saj ponekod je že (poznam primer v jebovcih s tremi bajtami, od katerih je ena zapuščena), pa še bo marsikje.
Pravim samo da se ni prehitro za veselit.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

WhiteAngel ::

MadMax je izjavil:

Saj ponekod je že (poznam primer v jebovcih s tremi bajtami, od katerih je ena zapuščena), pa še bo marsikje.


Pri svaku so ravno menjali bakrene parice po luftu z optiko isto po štangah. Sem se še spraševal, zakaj je treba riti po/ob cestah za optiko, če bi lahko le kable zamenjali in pustili štange. No, evo.

DeeCoy ::

WhiteAngel je izjavil:

MadMax je izjavil:

Saj ponekod je že (poznam primer v jebovcih s tremi bajtami, od katerih je ena zapuščena), pa še bo marsikje.


Pri svaku so ravno menjali bakrene parice po luftu z optiko isto po štangah. Sem se še spraševal, zakaj je treba riti po/ob cestah za optiko, če bi lahko le kable zamenjali in pustili štange. No, evo.

Ker je stvar po zemlji bolj kot ne trajna, po zraku pa ti jo potrga 2x na leto. Veš kako drago je švasanje optičnega vlakna? Pa verjamem, da ko vlečejo, ne peljejo 10 žilnega.

videc ::

Švasanje optike ni več tako drago. :)

starfotr ::

Optike ne strgaš kar tako. Net je še kar delal v času žleda, ko so veje bile čez kable in je bilo vse po tleh, Potem so prišli gasilci, gozdarji in so povedali, da so ali prežagali optiko ali pa da je medtem, ko so sprostili veje, optika zanihala in je takrat šlo po gobe.

Marsikaj zdrži.

sirotka ::

Meni so brez problema vlekli cca 20m kabla iz omarice po ceveh do mrežne omare v garaži. Je pa OP zajeb naredil, če si ni pustil pod novo fasado par praznih cevi.

p.s.
na telekomu imaš brez problema višje hitrosti, ne vem o čem govoriš starfotr?

starfotr ::

Kar vprašaj na T-2, zakaj nočejo dati več od 100/20 na telekomovi optiki, ki gre preko bitnega toka. Kupiš si paket z downloadom 500/100, dobiš 100/20. Nekdo, ki je pa na LLU, dobi pa brez težav 500/100.

Zakaj ima A1 tako nizke hitrosti? Le zakaj?

sirotka ::

Ne vem, sem na Telekomu in nimam teh težav.

Vanadium ::

starfotr je izjavil:

Kar vprašaj na T-2, zakaj nočejo dati več od 100/20 na telekomovi optiki, ki gre preko bitnega toka. Kupiš si paket z downloadom 500/100, dobiš 100/20. Nekdo, ki je pa na LLU, dobi pa brez težav 500/100.

Zakaj ima A1 tako nizke hitrosti? Le zakaj?


Jah glej to so pa poslovne odločitve lastnika omrežja, ne pa problem in topologija omrežja, npr telemach ima tudi na svoji optiki GPON in ima oziroma je imel simetrične pakete, T-2 je tudi začel samo GPON delat ker je pač sama izgradnja ceneje, kar jaz vedno trobim pa so bili vsi neki pametni da je GPON dražji. Potem imaš cevi manj zasedene tako da imaš opcijo not pihnt nove kable za nadgradnjo infrastrukture... Mogoče je oprema dražja kot za P2P ampak gradbena del je pa manj, ki so pa najdražji del izgradnje omrežja v začetni fazi investicije. Drugače na dolgi rok se bo pa pač videlo kaj je ceneje in kaj ne, to bo pa samo čas pokazal. Drugače pa pač oni že vejo zakaj imajo tako ponudbo za najemnike (na Telekom omrežju) mi si pa tudi lahko predstavljamo zakaj...

Daniel ::

Pri nas je Teleing, ko je še prodajal storitve napeljal vlakna v hišo, pa še enih 10 metrov kabla s štirimi vlakni je viška ostalo, ker so morali vpihovati nekje 200 metrov in so raje pustili malo rezerve (mi še sedaj leži v kleti). Vlakna so mi po podometni cevi lepo napeljali na podstrešje in dol v mansardo, kjer imam razvod za celo hišo. Nobenega problema. Takrat so me priklopili na P2P, torej imam ločeno vlakno za CATV. Potem je Telemach kupil Teleing in od takrat se v istem naselju vse nove naročnike priklaplja na GPON. In tako imam jaz npr. P2P, sosed, 30 metrov stran, ki je naročil kasneje pa je na GPON čeprav je vlaken dovolj (so že ob izgradnji napeljali tiste kable z veliko vlakni za povezovanje jaškov), in še na vsako hišo so kabli s štirimi vlakni. Predvidevam, da so ravno zaradi tega tako oklestili upload na novih paketih.

Drugače pa v naši občini (5 naselij) le štiri hiše nimajo možnosti optike zaradi oddaljenosti. 2 naselji sta pokriti z OŠO, 3 pa z Telemachovo optiko.

Mislite da bo kdaj AKOS zahteval od njih, da spustijo druge ponudnike v omrežje?

starfotr ::

Gradbenih del je isto, ne glede na topologijo. Na GPONU dajo tudi 110 mm cevi. Ralika med debelino kablov je minimalna, če vzameš podatke od kablov, je 2 vlakenski ista debelina kot 72 vlakenski.

Konkretno: 4-72 vlaken ima 10 mm, 288 vlaken 16,3 mm, 432 vlaken 18,6 mm. To so podatki oz datasheeta od fibrain kabla.

Glede stroškov:
https://www.cisco.com/c/dam/en_us/solut...

Vanadium ::

Gradbenih del je ali pa ni isto. Če moraš ti vlečt od centrale ki je od neke vasi oddaljena cca 10km do naselja npr 8x110 da pokriješ celo vas z p2p optiko ali pa 1x110 do vasi, pa potem v jaških spliterje je razlika tko da gpon je cenejši. Tudi meni ne diši gpon in imam raje tudi p2p ampak nekdo je nekje že naredil kalkulacijo da je ceneje. Kabli so pa drugače popolnoma enaki kot na p2p optiki in je vedno treba gleda širšo sliko: gradbena dela, vpihovanje kablov, švasanje spojk itd... Drugače dober whitepaper iz leta 2012, ampak do sedaj se je oprema že malo spremenila in je zihr energijsko bolj učinkovita.

starfotr ::

V 110 mm cev lahko napelješ optike P2P za eno manjše mesto ;-)

GPON se dela zaradi prodaje bitnega toka. Ker več iztržijo.

starfotr ::

V 110 mm cev lahko napelješ optike P2P za eno manjše mesto ;-)

GPON se dela zaradi prodaje bitnega toka. Ker več iztržijo.

starfotr ::

V 110 mm cev lahko napelješ optike P2P za eno manjše mesto ;-)

GPON se dela zaradi prodaje bitnega toka. Ker več iztržijo.

Mikrohard ::

Če bi se GPON gradil samo zaradi bitnega toka, se tega ne bi šla tudi T-2 in Telemach. GPON je na dolgi rok cenejši za operaterja, ker potrebuje manj aktivne opreme na operaterjevi strani, pokuri manj elektrike, zahteva manj hlajenja in zavzame manj prostora.

starfotr ::

Suma summarum porabi več. Poglej link zgoraj.

Mikrohard ::

Vem... ampak zgornja analiza je narejena za kampus, kjer celotne stroške krije univerza. Pri klasičnem internetnem dostopu pa stroške ONT elektrike operater prevali na naročnika. Kolikšen delež elektrike pa pokurijo ONT-ji, lahko pa sam zgoraj v svojem linku pogledaš.

PS: Točno o stroških GPON-a s točno tem linkom, ki si ga prilepil, je že tekla debata na enem izmed slovenskih forumov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mikrohard ()

Daniel ::

Vsekakor se operaterju to splača, če npr. 2500 ONTjev porabi dobrih 31 kW elektrike, ki jo morajo plačati uporabniki. Tukaj na operaterju ostane samo 3386 W elektrike, dočim pri P2P je strošek operaterja 18.691 W kar je kar konkretna razlika v mesečnem računu in to pri 2500 priključkih. Kaj če jih imaš 200.000.Pri P2P je strošek operaterja 7,47 W na uporabnika, pri GPON pa le 1,35W, kar je približno 5.5 krat manj. Pri 200.000 naročnikih znesek nikakor več ni zanemarljiv. Če ob tem morda še ne rabiš laufat klime na centrali si pa sploh zmagal. Tukaj imajo ogromne prihranke, čeprav na račun uporabniške izkušnje.

starfotr ::

Fora je, da je ta elektrika zanemarljiv strošek. Ker čez n let, bodo nadgradili na 10 GPONin bo ves prihranek energije šel v luft ko keks. Misliš, da bo taka nadgradnja zastonj? Medtem, kot na P2P ne bo treba narediti nič. Če imaš kakega zelo hudega uporabnika na P2P, mu daš 10 G SFP, port v centrali menjaš in to je to.


Pri nas je telekom tako zelo teplo v preteklosti, ker so delali dvojčke in slabo so polagali in vzdrževali kable. Koliko spojk so morali narediti povsem na novo, ker niso bile ustrezne za DSL.

Da ne omenjam ostalih stroškov, ki se pojavijo. Je neka napaka na liniji in morajo potrgati vse spoje na GPONU, da lahko testirajo. In nato znova švasati nazaj.

GPON se uvaja, ker so kablaši delali hibridno koaksialno omrežje, sedaj pa so ugptovili, da je optika cenejša za vzdrževanje. In je enostavno odklopit coax in ga nadomestit z optiko na zadnjem koraku.

In še enkrat, na primer 800 parni bakreni kabli so bili debeli in tam si res potreboval konkretne cevi. Pri fibru je to zanemarljivo. In včasih so baker polagali P2P (tam, kjer niso delali dvojčkov), sedaj je pa fiber tak problem? Kot družba smo v pizdi s takimi potezami.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1116209906 (1577) starfotr
»

GPON z enim ali dvema vlaknoma? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
576627 (3856) Lonsarg
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30659548 (25607) Lonsarg
»

Zakaj telekom na optiki za domače uporabnike umetno omejuje upload na sramotnih 40 mb (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9621642 (16067) korenje3
»

priklop optičnega kabla

Oddelek: Omrežja in internet
378563 (7096) Vanadium

Več podobnih tem