Forum » Programiranje » Koliko uporabljate AI pri svojem delu?
Koliko uporabljate AI pri svojem delu?
Tero ::
Kot so chatgpt ali copilet in podobno? Bo programiranje sčasoma izumrlo?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
bciciban_ ::
Jaz sem probal spisat eno PS skripto z uporabo gpt4.
Začnem z osnovnim delom skripte, mu napišem kaj želim in vrne sicer naivno implementacijo ampak lepo spisano in z uporabo rekurzije.
Mu rečem, da mi to v iterativni obliki in evo prepiše v iterativno obliko.
Rečem, da naj optimizira in zamenja powershell commandlete z klici .net metod
Mu še enkrat rečem da naj optimizira in zamenja uporabo arraya z queue iz .net
Do tu vse lepo in prav, dejansjo zgleda impresivno.
Potem pa se začno težave, ko začneva razširjat kaj vse je treba naredit, pa preverjat robne primere itd...
Recimo že takoj je narobe napisal nek if stavek. Rečem, da je tam npaka in odgovori, da ja res je napaka in popravi. Ampak vsaka naslednja iteracije je spet napaka tam.
In več ko se dodaja potem stvari več je bilo takih napak.
Na koncu sem prišel do tega, da se je neka metoda vedno zaciklala, ker ni bilo več pravega pogoja ustavitve in tam čez nisva prišla.
Trenutno mu še precej manjka, je pa definitivno uporabno orodje za boilerplate kodo ali kake manjše koščke.
Ali pa za nek začetek, ker kot rečeno oni osnovni del, okostje če tako rečemo je zelo lepo napisal in komentiral.
Pa uporabno je za neke manjš snippete, ki bi jih sicer verjetno šel pogledat na stackoverflow.
Pod črto bi rekel pa da dejansko lahko zadevo uporabiš da si bolj produktiven.
harvey ::
Kot so chatgpt ali copilet in podobno? Bo programiranje sčasoma izumrlo?
Intelektualna dela bodo precej bolj na udaru z novimi tehnologijami kot navadne "roke". Določeni profili - recimo copywriterji bodo zelo kmali čisto odveč.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Spura ::
Zaenkrat se nic. Enkrat sm malo probal, pa je proizvedel kar uredu kodo, s tem da je imel napako notri, ki je ni znal odpraviti, pa performancno ni ravno optimalnih operacij izbral. Sm ga pa prosil za tako solsko zadevo, funkcijo, ki ne rabi konteksta.
Utk ::
Tody ::
Pa se vi zavedate da je vse kar zna naredilo človeštvo? Če mi nehamo ustvarjati bo tudi njemu kmalu zmanjkalo in bo recikliral? Tisti ki že zdaj to delajo pač... Postavljanje wp strani pač ni posel z visoko dodanostjo.
Miki N ::
Eni, ki bi morali začeti uporabljati AI čimprej so pisci holywoodskih remajkov. Ker če se pa tega ne da bolje narediti z Četom pa ne vem kaj
nosiyo ::
V službi delam. Z AI sem se nekaj igral doma, ampak še niti slučajno ni na ravni, da bi ga uporabljal v praksi. Za to kar se komu morda zdi, da mu prav pride, imam že vse svoje avtomatizme spisane.
FrRoSt ::
Pa se vi zavedate da je vse kar zna naredilo človeštvo? Če mi nehamo ustvarjati bo tudi njemu kmalu zmanjkalo in bo recikliral? Tisti ki že zdaj to delajo pač... Postavljanje wp strani pač ni posel z visoko dodanostjo.
To je vse res! Se pa AI šele razvija in uči!
Mi smo brali Walt Disneya, današnja mladina naj gleda Matrico in Terminatorja!!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
AtaŠtumf ::
Na začetku sem se malce igral s tem, ugotovil, da samo živce izgubljam s tem, sedaj ne uporabljam več.
Še najbolj tečno je pa, če ti nekaj napiše, potem pa greš debugat to kodo in je čisti clusterfuck zadeva.
Deluje pa vredu, če pišeš vedno isto kodo oz. običajne funkcije.
Še najbolj tečno je pa, če ti nekaj napiše, potem pa greš debugat to kodo in je čisti clusterfuck zadeva.
Deluje pa vredu, če pišeš vedno isto kodo oz. običajne funkcije.
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AtaŠtumf ()
klemenSLO ::
Pogrne pri osnovnih nalogah : prvič se je zmotu za faktor 10 premalo, drugič pa za faktor 10 preveč..
... Tako da bolj za hec kot za res. Gre pa v pravi smeri.
Primer:
... Tako da bolj za hec kot za res. Gre pa v pravi smeri.
Primer:
Koliko litrov vode potrebujemo da napolnimo valj s premerom 30 cm in višino 2,5cm
2 / 2
Za izračun volumna valja uporabimo formulo V = ?r^2h, kjer je ? približno 3,14, r je polmer valja (ki je enak polovici premera) in h je višina valja.
Polmer valja r = 30 cm / 2 = 15 cm = 0,15 m
Višina valja h = 2,5 cm = 0,025 m
Volumen valja V = ?r^2h = 3,14 x 0,15^2 x 0,025 = 0,000176625 m^3
Za pretvorbo kubičnih metrov v litre pomnožimo z 1000, torej:
0,000176625 m^3 x 1000 = 0,176625 litra (zaokroženo na 3 decimalna mesta)
Za napolnitev valja s premerom 30 cm in višino 2,5 cm potrebujemo približno 0,177 litra vode.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
BlaY0 ::
ChatGPT zna lepo govoriti/pisati, ni pa nujno da je to kar izpljune tudi res. Ne ve kaj je res in kaj ne, predpostavi pa, da večkrat ko neko zadevo sliši/prebere, bolj je za njega to res, kar pa zna biti nevarno.
Meni recimo je šele v tretjem poizkusu pravilno izračunat naklon vijačnice.
True. Pomaga če ga vprašaš kako bi to še drugače lahko naredil. Včasih primer, ki je najbolj uporabljan ni ravno primeren za uporabo v tvoji aplikaciji. Potem dobiš par primerov in lahko "gradiš" na tistemu, ki se ti zdi najboljši.
Meni recimo je šele v tretjem poizkusu pravilno izračunat naklon vijačnice.
True. Pomaga če ga vprašaš kako bi to še drugače lahko naredil. Včasih primer, ki je najbolj uporabljan ni ravno primeren za uporabo v tvoji aplikaciji. Potem dobiš par primerov in lahko "gradiš" na tistemu, ki se ti zdi najboljši.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
FireSnake ::
Vso kodo napravim sam (programiram samo še za hobi).
Zaenkrat si z AI še ne pomagam. Želim imeti popolno kontrolo kako zadeve delujejo.
Ker postajam len ne izključujem, da bi si v prihodnje pomagal. Bom pa v vsakem primeru kodo dodobra prečesal.
Zaenkrat si z AI še ne pomagam. Želim imeti popolno kontrolo kako zadeve delujejo.
Ker postajam len ne izključujem, da bi si v prihodnje pomagal. Bom pa v vsakem primeru kodo dodobra prečesal.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Lowink ::
Večkrat sem opazil, da bi izraz logika v neki razlagi šlo bolje skoz kot uporaba AI ali umetna intiligenca, kje imate mejo med logika-AI. Ni mi ušeč definicija: AI je vse kar dela bolje kot človek, en 555 števc vs človek ne.
dunda ::
Praktično nič. Sicer spremljam in jih redno preizkušam, vendar še ne vidim posebne koristi. Za moje potrebe namreč. Verjamem, da komu lahko koristi.
Rezultati so sicer navdušujoči, vendar silno nepredvidljivi. Pri besedilih se čuti, da ni tiste osebne note, tistega žmohta, ki je večinoma vražje pomemben pri komunikaciji.
Resda AI preseneča, vendar se mi postavlja tudi kup pomislekov:
- kot je pred kratkim dejal Uroš Ahčan - če smo se stalno borili proti plagiatom in priznavali avtorske pravice, sedaj dopuščamo, da uporabljamo tuja avtorska besedila s svojim imenom
- ljudje z uporabo AI vse manj razmišljajo, odgovori so vse bolj plehki in površni
- (še posebej) mladina silno poenostavlja proces izobraževanja, kar bo dolgoročno imelo hude posledice
- Vse več besedil nastaja s pomočjo AI in AI se vse bolj uči iz teh besedil. Imajo sicer nekaj detekcije, pa vseeno - kdaj se bo zadeva začela vse bolj učiti iz enega "pofla" in družbi predajati "plehki pofl"
- prepričan sem, da bodo velike korporacije začele v odgovore AI vgrajevati "reklame", ki bodo težko izsledljive. Odgovori bodo pristranski, pač glede na to, kaj bo kapital zahteval.
...
Sicer povsem razumem, da marsikje zadeva pride prav. Mogoče olajša pridobivanje kakšne informacije, pripravi predloge (na kakšno stvar sam sploh pomislil ne bi), rešuje težave ... bo pa silno težko družbi v prihodnosti.
Rezultati so sicer navdušujoči, vendar silno nepredvidljivi. Pri besedilih se čuti, da ni tiste osebne note, tistega žmohta, ki je večinoma vražje pomemben pri komunikaciji.
Resda AI preseneča, vendar se mi postavlja tudi kup pomislekov:
- kot je pred kratkim dejal Uroš Ahčan - če smo se stalno borili proti plagiatom in priznavali avtorske pravice, sedaj dopuščamo, da uporabljamo tuja avtorska besedila s svojim imenom
- ljudje z uporabo AI vse manj razmišljajo, odgovori so vse bolj plehki in površni
- (še posebej) mladina silno poenostavlja proces izobraževanja, kar bo dolgoročno imelo hude posledice
- Vse več besedil nastaja s pomočjo AI in AI se vse bolj uči iz teh besedil. Imajo sicer nekaj detekcije, pa vseeno - kdaj se bo zadeva začela vse bolj učiti iz enega "pofla" in družbi predajati "plehki pofl"
- prepričan sem, da bodo velike korporacije začele v odgovore AI vgrajevati "reklame", ki bodo težko izsledljive. Odgovori bodo pristranski, pač glede na to, kaj bo kapital zahteval.
...
Sicer povsem razumem, da marsikje zadeva pride prav. Mogoče olajša pridobivanje kakšne informacije, pripravi predloge (na kakšno stvar sam sploh pomislil ne bi), rešuje težave ... bo pa silno težko družbi v prihodnosti.
https://www.kacnje.eu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dunda ()
WizzardOfOZ ::
Ko moram kako pošto napisat zunanjim izvajalcem in v tujem jeziku, naročim copilotu, da napiše osnovo z izmišljenimi "ključnimi" podatki v slovenščini, potem mu pa naročim naj to prevede v jezik za izvajalca in še sam popravim ter dopolnim s pravimi ključnimi podatki, ki niso za v javnost.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
PunkDude ::
Pravzaprav vse kar sem prej iskal na Googlu, sedaj iščem preko ChatGPT, imam tudi kupljeno verzijo.
Če rabim kakšno skripto sprogramirat se tudi sploh ne ukvarjam, samo AI-ju rečem naj naredi.
Če rabim kakšno skripto sprogramirat se tudi sploh ne ukvarjam, samo AI-ju rečem naj naredi.
c3p0 ::
Uporabljam, predvsem Claude. Reši me pisanja skriptic, kakšnega lookupa za kako kompleksno nastavitev. Prihrani precej časa. Nepogrešljivo orodje. Moraš pa mu dat jasna navodila, da ne začne halucinirat. Ko začne, pa pravi čas to videt.
Miha 333 ::
Ne uporabljam, ker je nezanesljivo in zato zaenkrat za kaj drugega kot igračkanje neuporabno.
Lonsarg ::
Za regex pisat je zakon (sploh je blo fino k sem imel en omejen regex engine ko sem pisal Grafana template in mi je prvo predlagal neki k ni šlo skoz pa sem rekel da moj engine ne podpira tega in da naj da alternativo pa sva se vse zmenla da je na koncu delalo). Al pa nasploh če moraš kaj nahitro sprogramirat v jeziku ki ga sicer ne poznaš.
V primeru jezika ki ga poznaš pa uporabnost precej pade, imam sicer Copilot integriran v Visual Studio in zadeva deuje kot izbljšani intelisense in občasno dejansko kaj dobrega predlaga (vidi naprimer da nekaj refaktoriraš pa refaktorira namesto tebe, brez da mu sploh poveš da boš refaktoriral ker spremlja kaj delaš), ampak moja groba ocena je da mi prihrani morda 30 minut mesečno, tak da nič kaj takega.
V primeru jezika ki ga poznaš pa uporabnost precej pade, imam sicer Copilot integriran v Visual Studio in zadeva deuje kot izbljšani intelisense in občasno dejansko kaj dobrega predlaga (vidi naprimer da nekaj refaktoriraš pa refaktorira namesto tebe, brez da mu sploh poveš da boš refaktoriral ker spremlja kaj delaš), ampak moja groba ocena je da mi prihrani morda 30 minut mesečno, tak da nič kaj takega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
sbawe64 ::
Pravzaprav vse kar sem prej iskal na Googlu, sedaj iščem preko ChatGPT, imam tudi kupljeno verzijo.
Tu imaš večino zbranih na kupu
https://lmarena.ai/
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Netrunner ::
Jaz se poslužujem AI predvsem za pisanje e-pošte in da mi naredi nek headstart kode ki jo potrebujem in nato nadaljujem sam. Se ne bojim da bo AI kmalu zamenjal programersko ampak bo v veliko pomoč in bo pohitril delo, 100% zamenjal pa še dolgo ne bo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
MikeRotch ::
Pri besedilih se čuti, da ni tiste osebne note, tistega žmohta, ki je večinoma vražje pomemben pri komunikaciji.
Se ne strinjam. Z dobrimi prompti se da pisati besedila, ki jih ljudje ne ločijo od človeških.
Sem stestiral parkrat na malo večjem vzorcu ljudi (50-100) pa nikoli nisem dobil rezultatov, ki bi očitno kazali na AI generirano besedilo. Je pa res, da rabiš nekaj časa in truda, da razložiš in podaš vse parametre. Jaz imam naložen od firme style guide z vsemi pravili in določenih par person, pa dela odlično.
Za regex pisat je zakon (sploh je blo fino k sem imel en omejen regex engine ko sem pisal Grafana template in mi je prvo predlagal neki k ni šlo skoz pa sem rekel da moj engine ne podpira tega in da naj da alternativo pa sva se vse zmenla da je na koncu delalo). Al pa nasploh če moraš kaj nahitro sprogramirat v jeziku ki ga sicer ne poznaš.
Tole. regex, kakšne bolj kompleksne SQL querryje za analitiko, bolj napredne formule za google sheets... Precej pohitri vse skupaj.
klemenSLO ::
+1 : Za pomoč pri skriptnih jezikih ki jih občasno uporabljam in jih nisem tako vešč.
Pa za splošen search za kako zadevo. Mam pa raje copilota kot chatgpt, ker v copilotu navede VIR.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
dunda ::
Pri besedilih se čuti, da ni tiste osebne note, tistega žmohta, ki je večinoma vražje pomemben pri komunikaciji.
Se ne strinjam. Z dobrimi prompti se da pisati besedila, ki jih ljudje ne ločijo od človeških.
Sem stestiral parkrat na malo večjem vzorcu ljudi (50-100) pa nikoli nisem dobil rezultatov, ki bi očitno kazali na AI generirano besedilo. Je pa res, da rabiš nekaj časa in truda, da razložiš in podaš vse parametre. Jaz imam naložen od firme style guide z vsemi pravili in določenih par person, pa dela odlično.
To sem mislil tako, da sam svoje stavke (tudi v komunikaciji, seveda pa tudi pri nekem drugem pisanju) pogosto večkrat spreminjam. Da ujameš ton, ki ga želiš v tistem trenutku podati bralcu. To pomeni, da boš morda jutri napisal drugače. In da večkrat prebereš, premisliš ...
Razumem pa, da lahko besedila AI pripravlja veliko hitreje kot jaz. In je bolj produktiven, če gledamo golo ekonomiko. Ni pa to stvar, ki bi si jo želel kot vseprisotno. Smo ljudje z dušo in srcem.
https://www.kacnje.eu
RedDrake ::
Osebno ne uporabljam AI pomočnikov, vidim pa, da me bodo kmalu zamenjali na veliko področjih.
Recimo znanec mi je kazal, kako je naredil simpl JS webapp v dveh minutah z dvema promptoma, za nekaj kar bi jaz rabil cca 30-40 minut. Očitno je, da bodo code monkey-ji (tudi tisti malo bolj "algoritmično usmerjeni", med katere pašem tudi sam, skupaj z vsaj 90-95% "IT" kadra) kmalu zamenjani, in bo treba najti kaj drugega za početi.
Recimo znanec mi je kazal, kako je naredil simpl JS webapp v dveh minutah z dvema promptoma, za nekaj kar bi jaz rabil cca 30-40 minut. Očitno je, da bodo code monkey-ji (tudi tisti malo bolj "algoritmično usmerjeni", med katere pašem tudi sam, skupaj z vsaj 90-95% "IT" kadra) kmalu zamenjani, in bo treba najti kaj drugega za početi.
Pinzl ::
Vse več uporabljam Copilot za odgovore na kakšne maile kjer želiš napisati veliko a povedati malo/nič.
c3p0 ::
Code Monkeyem je odklenkalo v roku par let. Lahko bi že zdaj, ampak se ne premika tako hitro. Ko Cursor ipd. projekti še malo evolvirajo.
estons ::
Uporabljam večinoma takrat, ko nimam inspiracije za kakšno besedilo, pa dam iztočnice v chatgpt, pa mi ven izpljune nekaj brezveznega, ampak s tem vsaj dobim par idej. Zadnjič sem ga vprašal kako napisat skripto za avtomatizirat določeno zadevo, pa se je gladko izmislil neke funkcije, ki sploh niso podprte. Prihranil mi je 2 uri googlanja s tem, da mi je dal že osnovno skripto, dodal pa 2 uri googlanja, ker tiste izmišljene funkcije niso delovale in sem moral ugotavljati zakaj.
fikus_ ::
Kdor bo znal/zna delati z "AI", bo v prednosti, predvsem pri porabi časa. Kvaliteta "izdelka" bo/je še vedno odvisna od glave med stolom in tipkovnico.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
RedDrake ::
To je vedno. Ampak na to je potrebno gledati tudi drugače.
Pred izumom kalkulatorja je bila "napredna" matematika (koreni, logaritmi, trigo funkcije, ipd ...) rezervirana za izobražene ljudi, ki so to potrebovali. Bili so celi oddelki ljudi, ki so bolj ali manj bili neke vrste človeški "kalkulatorji". Podobno bo s "programerji". Mi smo "vmesnik" med idejo (ki jo lahko ima vsak) in implementacijo. AI to super zapolni. Rezultat bo še vedno odvisen od glave tistega z idejo ali bo znal pravilno artikulirati/narediti zahteve in omejtive, preveriti kaj je nastalo, ipd ... Ampak dejstvo je, da ne bo rabil znati sintakse neke XY programskega jezika, ne bo potreboval IDE, ne bo potreboval, ... We're a dying breed ;)
Pred izumom kalkulatorja je bila "napredna" matematika (koreni, logaritmi, trigo funkcije, ipd ...) rezervirana za izobražene ljudi, ki so to potrebovali. Bili so celi oddelki ljudi, ki so bolj ali manj bili neke vrste človeški "kalkulatorji". Podobno bo s "programerji". Mi smo "vmesnik" med idejo (ki jo lahko ima vsak) in implementacijo. AI to super zapolni. Rezultat bo še vedno odvisen od glave tistega z idejo ali bo znal pravilno artikulirati/narediti zahteve in omejtive, preveriti kaj je nastalo, ipd ... Ampak dejstvo je, da ne bo rabil znati sintakse neke XY programskega jezika, ne bo potreboval IDE, ne bo potreboval, ... We're a dying breed ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
bm1973 ::
AI bo znal nasrati cel kup kode, izdelek bo hitreje na trgu, ampak AI ne bo popravljal izdelka.
Ko se bodo začeli problemi, bo pa kaj?????
Ko se bodo začeli problemi, bo pa kaj?????
gozdar1 ::
AI je trenutno samo bolj napreden code completion, večkrat zna delat konkretne neumnosti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 34368 (5248) | dronyx |
» | Večina ne uporablja umetne inteligence (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 8965 (1955) | Mr.B |
» | Regexp izraz za filtriranje imen datotek (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programiranje | 12978 (2531) | GupeM |
» | Kako vam je ChatGPT (oz. A.I) že spremenil življenje?Oddelek: Znanost in tehnologija | 2370 (995) | BorutO |
» | New York v šolah prepovedal ChatGPT (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 16063 (8761) | G0zdar |