» »

Sekanje drv/uporaba cepilca

Sekanje drv/uporaba cepilca

1
2
3 4

fikus_ ::

Najprej se dogovorite, o kakšnih enotah se pogovarjate.
1 m3 je 1 m3 volumna lesa
za drva 1 prm je okrog 0,65 m3 lesa

S hobi cepilci (elektromotor do 2 kW) in en človek se ne da v enem dnevu scepiti 10 prm drv ter jih zložiti.
Jaz sem jih v ~ 10 urah s traktorskim cepilcem na sveder nacepil okrog 18-19 prm. S tem da je bil to les javorja, polena cepil na pol ali 4 dele, nekaj na več, polena jemal z zloženega kupa in drva zlagal nazaj. Ampak to je skrajni primer, ko je sveder malo zavrtal, pa je poleno počilo.
Sedaj s hidravličnim se ne da toliko scepiti, je počasnejši, je pa boljši za drva, ki težje gredo narazen.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

poweroff ::

Ne vem, ampak jaz se spomnim, da sva v Sloveniji s hidravličnim cepilcem s kolegom v kakšnih 2 urah nacepila ene 3-4 metre drv. Je seveda lažje, če sta dva, eden drugemu podaja.

Ampak kot rečeno, jaz sem prejšnji teden cepil na roke in sem popoldan po končanem delu z računalnikom šel vihtet sekiro za uro in pol do dve in je šlo tri metre v treh dneh. No, druga runda malo več, ker sem vmes zlomil sekiro, ampak pustimo podrobnosti. :))

Tako da če imaš samo tri metre drv po moje več kot en teden res na easy nimaš kaj delat.
sudo poweroff

Machete ::

lol, kira tema. Niste resni.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

LeXani ::

Fotr jih je za šalo scepil s sekiro po 15 metrov na leto, sam imam cepilec, gre kar hitro edino večje prej razkolem z macolo, so težki za dvigovat.
Čas prve prijave 04.11.2005

WaterBoy ::

starfotr je izjavil:

https://www.locoshark.com/si/loco-wood-...

Mi neko takšno verzijo uporabljamo za treske delati. Gre kar hitro.
Za polena pa traktorski hidravlični cepilec

aviator ::

Mislim 3m2 letno je res milina.

Vsak dan 1 eno uro,s sekiro pa si do konc tedna fertik, ter se malo premigas.

Twixz ::

Mi kupimo hlode dolge 4 metre, 7 m3. Razrežemo na 33, scepimo na roke.
Dva sva to naredila (zrezala in scepila) v 5ih urah, z malico vred. Samo kako sem se potem 2 dni počutil raje ne omenjam :))

fur80 ::

Če boš sam delal je slabše kot s sekiro, drugače ti pa eden daje drva gor, drugi stiska, tretji pa stran meče, pa gre kot šus! :) Če bodo pa malo mokre in prepletene, bo pa cepilec zagrabil, moraš poiskat potem tehniko kako to dobiti dol, če boš sam boš zgubil živce! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

BorutO ::

Imam cepilec drv na trofazni štrom ... Uporabljam ga samo, ko morem kakšne grče razsekati, ostalo uživam, ko peš kalam drva. Lepo v naravi. Zdaj naslednje leto bom zasadil na nekaterih mestih mlada drevesa. Nekje so že, nekje pa še bodo. Za delo zunaj mi ni bilo nikoli škoda cajta.

Jnou ::

Sadil boš v gozdu? Ima to kaj smisla? Ne narobe razumeti, resnično se sprašujem, ker sem sam tudi že posekal kar nekaj gozda in gledano dolgoročno mogoče ne bi bilo slabo kaj takega ampak itak se kakšna bukev sama zasadi nazaj?

WizzardOfOZ ::

Tudi meni je logar odredil, da je treba vse kar je bilo od lubadarja poškodovano ven reč. Pa mi je potem tudi on dostavil nova dreveščka, da smo pogozdili nazaj (res je bilo pa to 15 let nazaj).

Tako da vprašaj logarja, ki skrbi za tvoj revir, mogoče ti jih pa on dostavi.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

GupeM ::

Kar posekaš, moraš na novo zasadit. Razen, če so tam že poganjki novih rastlin. Potem moraš pa pri spravilu lesa zelo paziti, da jih ne poškoduješ.

LeXani ::

Odvisno od revirja ter odnos lastnika do gozda. Mislim da ni nič zakonsko nič predpisano.
Čas prve prijave 04.11.2005

fikus_ ::

V SLO se izvaja t.i. sonaravno gospodarjenjem z gozdom, kar pomeni, da se gozd redči in še to najraje slabša, poškodovana in oslabela drevesa. Če je to uspešno, ni potrebe po pogozdovanju. Drugo so vetrolomi, lubadar, ...., kjer se ponavadi po čiščenju gozda/površin zasadi mlado drevje.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

GupeM ::

LeXani je izjavil:

Odvisno od revirja ter odnos lastnika do gozda. Mislim da ni nič zakonsko nič predpisano.

Ja, mišljeno je bilo, da moraš to kot dober gospodar narediti, ne da je predpisano. Ali pa če hočeš določeno vrsto drevesa. Posekaš smreko, posadiš bukev/javor, recimo

BladE_ ::

Kako pa legalno posekaš svoje drevo v svojem gozdu? Je treba kaj prijaviti za posek ne vem 5 dreves?
Akcija - Reakcija

WizzardOfOZ ::

pokličeš revirnega logarja in se zmeniš.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

BladE_ ::

Sprašujem ali je to nujno potrebno, če gre za par dreves? Mi smo 4 orehe podrli 20m pred gozdom, ker so bili ob cesti in je bilo motče pa še svinjarija je bila ves čas... To pa ni potrebno prijaviti oziroma se "zmeniti" ali bi moral?
Akcija - Reakcija

primoz4p ::

BladE_ je izjavil:

Sprašujem ali je to nujno potrebno, če gre za par dreves? Mi smo 4 orehe podrli 20m pred gozdom, ker so bili ob cesti in je bilo motče pa še svinjarija je bila ves čas... To pa ni potrebno prijaviti oziroma se "zmeniti" ali bi moral?

Podiranje dreves ob cesti
"Podiranje dreves ob javni cesti

Podiranje dreves ob javni cesti je zelo nevarno in zahtevno opravilo, za katerega je treba pridobiti posebna dovoljenja za delo ob cesti in za postavitev morebitne zapore. Zakon o cestah v 27. členu določa, da je treba za podiranje dreves v območju ceste pridobiti dovoljenje upravljavca ceste, ki tudi določi pogoje dela. Če gre za občinske ceste, mora dovoljenje izdati občina, če pa gre za državne ceste, pa Direkcija republike Slovenije za ceste.

Zapiranje lokalnih in državnih cest je zelo moteče za njihove uporabnike, zato je treba delo zelo dobro načrtovati. Zapiranje je tudi povezano z znatnimi stroški, ki znašajo nekaj sto evrov ali več. V primeru lokalne ceste je treba pri vzdrževalcu ceste naročiti izdelavo elaborata, ki je osnova za izdajo dovoljenja, zaprositi za dovoljenje lokalno skupnost (občino) in nato najeti prometno signalizacijo (prometne znake). V primeru ene izmed slovenskih občin to znese več kot 500 evrov.

Kazen za delo v območju ceste brez dovoljenja znaša za posameznika 2.000 € za pravno osebo pa 6.000 €.
"

LeXani ::

Sam sem ponavadi na naši lokalni cesti (zelo malo prometa) ko sem podiral čez, dal navadni trikotnik in z obeh strani osebo, samo to je primer ko imaš par dreves zrihtaš to v nekaj minutah. V nasprotnem primeru, če imaš veliko za podret in zelo prometna cesta je bolje da najameš sečnjo in oni zrihtajo vse.
Čas prve prijave 04.11.2005

Avenger ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Cepilec za 3 metre razklat? Pa to ti je 3 ure dela z dobro sekiro, pa še no urco da počasi zložiš.


Rad bi te videl, res. A to si mislil taka polena iz ravnih dreves, ko ga rahlo pokneš in se razleti?

Ko nekdo rabi neki od mene je zmer, ah, sej to boš hitr, kaj je to zate, to maš pol urce vožnje/dela pa je. Pa njegov avto, ki ga je kupil po 50% tržne cene ni imel nikol nobenih problemov, žre 4l/100km, 250 po avtocesti kot nič, servis mu kolega mehanik zrihta za 50€ pa en pir (ampak samo za njega), z ženo seksa vsak dan po 2 uri, da se cela bajta trese, otroci so multitalentirani geniji v šoli, superšportniki izven, v službi ne dela nič, zasluži noro dobro, ampak nekako vedno brez keša.

Ko bi ti pa reku prid mi pomagat, bova v par urcah tole skp zmetala bi blo pa sam, jao pa glih zdej si mene najdu, ful mam gužvo a veš, pa u križu me je usekal, sej boš hit zmazu ta drva, ne 3, 2 ure boš rabu k si še bl poskočen kot jaz.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

GupeM ::

Tko nekako, ja. Tri ure dela za 3 kubike je z dobrim cepilcem in tremi osebami. Pa dokaj lepa drva morajo bit. Ne pa sam s sekiro.

kuall ::

odvisno kaj kolješ. ena so zelo zajebana. enkrat sem s sekiro tako klal, da sem vzel zalet, zalaufal šprint in pol zabil sekriro v un les, ki je bil na tleh z max silo in to ponovil ene 10x, da se je končno razklal, sem bil trmast pa mi je uspelo. sem imel dvojno vadbo, za noge in roke. jaz bi še klal, raje to kot dvigat uteži ampak nekak mi brat noče prištimat drv čez zimo za klat, čeprav sem mu rekel, da naj mi. se pa kolje pozimi to pri kakšni luči, ko prideš iz pisarne da se mau razmigaš namesto dviganja uteži je prav fajn, poleti je prevroče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

GupeM ::

Tako kot mora riba trikrat plavati (v vodi, v olju in v vinu), moraš pri drvah trikrat švicat. Ko jih spravljaš iz gozda, ko jih kolješ in ko jih kuriš.

DamijanD ::

Seveda, ker drugače samo enkrat grejejo (in to poslabša izkoristek) :D

starfotr ::

GupeM je izjavil:

Tako kot mora riba trikrat plavati (v vodi, v olju in v vinu), moraš pri drvah trikrat švicat. Ko jih spravljaš iz gozda, ko jih kolješ in ko jih kuriš.


Včasih so ljudje res "švicali". Danes, ko ima vsak traktor in vitel, motorko, cepilec ... Je pa tega znoja mnogo mnogo manj.

GupeM ::

Tudi s traktorjem in vitlom se kar fajn švica. Razlika je bolj v tem, da v enakem času veliko več narediš.

Podobno kot električna kolesa. Tudi na električnih kolesih lahko enako švicaš kot na navadnem. Le da boš v enem primeru naredil 100 km, v drugem pa 35.

PacificBlue ::

Zna bit zabavno ja:D

Bud_Bundy ::

@PacificBlue
Lepa mehanizacija

Tako bukev bi pa imel dela na roke razkalat, čeprav tista 2 metra, ko je gladka, bi najbrž šlo lepo...

PacificBlue ::

Najdebelejse dele debla sem mogel razrezat na 30-40cm debele kolute, ker je enostavno pretežka, da bi jo cepil na meter. Že sam premer je bil blizu metra.
Pa bila je zelo vejata in košata bukev.
To je samo glavno deblo. Rasla je na 1200m nad visine. Malo sem odlašal skozi leta, ker je tezko dostopen teren pa strmina.
Traktor je new holland t4050, pa vitla krpan 5.5eh. Ima odvijalni oz navijalni sklop, ki ga upravljaš preko daljinca.
Zelo olajsa delo, če si kje v bregu pa se ti ni treba pol vračat nazaj k traktorju, da bi začel na vitlo vlečt.
Po eni strani pa tudi nevarno, če imaš traktor slabo postavljen in ti ga potegne po bregu ali obrne..

Bud_Bundy ::

^Imaš tudi komando za plin na daljincu?

Da imaš novejši traktor, je treba kar ziheraško vse skupaj delat, škoda bi ga bilo, ni to imt.

PacificBlue ::

Možnost je, samo nimam vgrajenga motorčka za plin, je bila opcijska varianta. Zaenkrat ni neke prevelike potrebe.

kuall ::

starfotr je izjavil:

GupeM je izjavil:

Tako kot mora riba trikrat plavati (v vodi, v olju in v vinu), moraš pri drvah trikrat švicat. Ko jih spravljaš iz gozda, ko jih kolješ in ko jih kuriš.


Včasih so ljudje res "švicali". Danes, ko ima vsak traktor in vitel, motorko, cepilec ... Je pa tega znoja mnogo mnogo manj.

zato pa je toliko debeluhov na svetu

aviator ::

Avenger je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Cepilec za 3 metre razklat? Pa to ti je 3 ure dela z dobro sekiro, pa še no urco da počasi zložiš.


Rad bi te videl, res. A to si mislil taka polena iz ravnih dreves, ko ga rahlo pokneš in se razleti?

Ko nekdo rabi neki od mene je zmer, ah, sej to boš hitr, kaj je to zate, to maš pol urce vožnje/dela pa je. Pa njegov avto, ki ga je kupil po 50% tržne cene ni imel nikol nobenih problemov, žre 4l/100km, 250 po avtocesti kot nič, servis mu kolega mehanik zrihta za 50€ pa en pir (ampak samo za njega), z ženo seksa vsak dan po 2 uri, da se cela bajta trese, otroci so multitalentirani geniji v šoli, superšportniki izven, v službi ne dela nič, zasluži noro dobro, ampak nekako vedno brez keša.

Ko bi ti pa reku prid mi pomagat, bova v par urcah tole skp zmetala bi blo pa sam, jao pa glih zdej si mene najdu, ful mam gužvo a veš, pa u križu me je usekal, sej boš hit zmazu ta drva, ne 3, 2 ure boš rabu k si še bl poskočen kot jaz.


Placaj 100+ potne pa ti jih pridem sam zrihtat. Sam ne me zj zajebat in same grce nastimat xd

Scepljene mas res v 3 urah.

cvalsr ::

enkrat sem s sekiro tako klal, da sem vzel zalet, zalaufal šprint in pol zabil sekriro v un les, ki je bil na tleh z max silo in to ponovil ene 10x,


Daj, čisto po pravici mi povej - ali ti sploh veš, kaj je to sekira???

kuall ::

cvalsr je izjavil:

enkrat sem s sekiro tako klal, da sem vzel zalet, zalaufal šprint in pol zabil sekriro v un les, ki je bil na tleh z max silo in to ponovil ene 10x,


Daj, čisto po pravici mi povej - ali ti sploh veš, kaj je to sekira???

verjamem, da si štor kot si ti težko predstavlja šprintanje s sekiro :))
če hočeš res max silo moraš zalaufat. no al pa če zabijaš železno špico, ampak tisto ni tako zabavno.
imel sem dost placa na travniku, to je pa tudi res. ne moreš to delat v drvarnici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

Utk ::

Haha, sori, meni se to sliši kot otrok, ki si vzame 30 metrov zaleta, da bo čim dlje skočil...

zk_eu ::

Jaz pri tastu cepim s cepilcem pri nas doma pa s sekiro. S cepilcem je seveda veliko manj naporno, a meni se zdi počasneje :). Odvisno je kako se navadiš in oboje ima svoje prednosti.

Je pa pomembno seveda, da imaš tudi cepilko dobro. Jaz one super cepilke od Tovarne kos in srpov ne zamenjam za nič :).
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

GupeM ::

Utk je izjavil:

Haha, sori, meni se to sliši kot otrok, ki si vzame 30 metrov zaleta, da bo čim dlje skočil...

Tudi jaz si ta njegov opis z zaletom predstavljam nekako tako, ja :D

To se mi ne zdi niti učinkovito, še manj pa varno :D

WizzardOfOZ ::

Eni to rešujemo z macolo, drugi pa z zaletom. :))
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

cvalsr ::

kuall je izjavil:

cvalsr je izjavil:

enkrat sem s sekiro tako klal, da sem vzel zalet, zalaufal šprint in pol zabil sekriro v un les, ki je bil na tleh z max silo in to ponovil ene 10x,


Daj, čisto po pravici mi povej - ali ti sploh veš, kaj je to sekira???

verjamem, da si štor kot si ti težko predstavlja šprintanje s sekiro :))
če hočeš res max silo moraš zalaufat. no al pa če zabijaš železno špico, ampak tisto ni tako zabavno.
imel sem dost placa na travniku, to je pa tudi res. ne moreš to delat v drvarnici.



Bodi tako prijazen, pa posnemi en filmček, kako to delaš. Da bo štor, kot sem jaz - očitno me poznaš??? - razumel. Ker si res težko predstavljam. Boš? Ali boš raje naredil kupček v pleničke in me še malo žalil?

fikus_ ::

Da ne bo ta filmček tekanja in cepljenja drv kot v risanki "A je to" :)) Na koncu pa pristanek na urgenci.

Ker jemljete info z interneta, vam dam ta link
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

GupeM ::

Tri kubike takšnih drv, kot jim ima tale v videu, pa res v treh urah razcepiš na roke. Še prej verjetno. Ko pa dobiš drva, kjer rabiš pa za vsak razcep vsaj dvakrat uporabiti njegovo "napredno" tehniko, pa nimaš šans. Že zato, ker boš po enem kubiku tako utrujen od dvigovanja celih polen, da na preostala dva kubika niti pomislil ne boš, da bi se ju lotil.

Sicer pa obe tehniki, ki ju je prikazal, uporabljam tudi sam. Povsem enako, kot ju je opisal. Razen tega, da meriš vrh podstavka. To pa nisem povsem prepričan, kam točno merim. Se pa ne spomnim, da bi mi kdaj sekira zletela "med nogami" ali bog ne daj v nogo. Pa ko imaš dovolj izkušenj, lahko že "na daleč" oceniš, kako se bo poleno razklalo, glede na osušenost, vrsto lesa, grčavost, ... Tako da hitro veš, ali bo treba bolj močno zamahnit, ali lahko bolj na izi.

Sicer je pa tale "advanced" tehnika precej utrujajoča, če imaš kakšna debela, frišna bukova polena.

l0g1t3ch ::

Eden boljših sort lesa za cepljenje je zelo suh kostanj. Tak je že ves napokan in ga cepaš ko za šalo. Daleč najslabše po mojih izkušnjah je pa kak gaber, gost les, ves skrivenčen in kar zasukan okoli osi da vlakna ne potekajo lepo v ravni liniji.
Pa močno olajša delo sekira za cepljenje, ki ima dodatno razširjen zadnji del, da les porine bolj narazen. Tako ti prihrani marsikateri udarec.

Za 3m lesa bi sam verjetno hlode nažagal na 33cm in scepil s sekiro.

fikus_ ::

"Daleč najslabše po mojih izkušnjah je pa kak gaber, gost les, ves skrivenčen in kar zasukan okoli osi da vlakna ne potekajo lepo v ravni liniji. "

Podoben za cepit je Brest, še posebej, če je pol suh.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

GupeM ::

Hruška je tdi "super" za cepit. To nima dveh centimetrov, ki ne bi bila zavita in zamežljana.

Sicer pa moker jesen je tudi zoprn, ker se nitke kar držijo skupaj, ko ga cepiš. Je že povsem razcepljen, samo vmes je še milijon nitk, ki jih nikakor ne spraviš narazen.

PrimoZ_ ::

Dosti teh malo bolj "eksotičnih" listavcev je sila smotanih za klat.
Bukev načeloma gre še kar lepo, hrast tudi, kostanj pa sploh odlično če je suh.

Je pa cepilec milina, če moraš stvari zares narediti in ti ni to sam fitnes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

donvito ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Eni to rešujemo z macolo, drugi pa z zaletom. :))

Tako je, sekiro zapičiš v les, nato pa z macolo udarjaš po njej, da se razspoči, je pa seveda posebna sekira za klanje drv.

nekineki592 ::

Odločil sem se, da bom kupil 1 poceni cepilec, saj najem ni tako preprost, kot sem misli. Oglaševano je že, samo dobiti pa je zelo težko. Vsaj v mojem okraju.

Ker o cepilcih ne vem nič, sem malo pogledal po trgovinah. Za to ceno ~300 € pride v poštev samo ležeči tip cepilca.

Gledam tele (večinoma REM Power) na mimovrste:
https://www.mimovrste.com/cepilci-cepil...

... in tele Scheppach v Bauhausu:
https://www.bauhaus.si/orodje-in-stroji...

Merkur ima dosti dražje:
https://www.merkur.si/vrt-in-okolica/km...

Na kaj moram gledati, če bom cepilec drva dolžine 25 cm, ki so že bila sekana na četrtine? Menda je pomembno, da je hod dovolj dolg in se poleno porine čim bolj do konca?

Hvala za odgovore in komentarje.

PacificBlue ::

Moje mnenje je se vedno, da bi s sekiro cepil hitreje. Na yt imas posnetek cepilca iz drugega linka. Oseba na posnetku celo ne uporablja zascitne mreze, kar je zelo nevarno. Se eno drvo mu tam izstreli na drugo stran. Drugace pa gre počasi. Pa mrezo moras premakniz najbrz da das poleno gor.
Iz prvega linka je na yt ena drugi model istega proizvajalca. Izgleda mocnejsi.
Ce poleno ne razcepi do konca, ga celega obrnes in ponovis na drugi strani.
Men se zdi tole se kar zamudno.
Lahk pa probas pa boš videl, ce ti odgovarja. Prodas ga lahk se vseeno kasneje.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21937748 (14388) fikus_
»

Se splača nakup gozda za ogrevanje? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15719800 (15024) energetik
»

Cepilni kriz za cepilec uniforest

Oddelek: Loža
181274 (753) mailer
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28335427 (30247) louser
»

Strošek drv (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18331137 (26321) stara mama

Več podobnih tem