Forum » Loža » Kvalitetna kava
Kvalitetna kava
yansek ::
Pozdravljeni,
pred časom sem pri znancu okusil kaj pomeni kava višje kvalitete, za razliko od kave, ki jo sicer navadno sam kupim v
kavarnah.
Doma ima znanec sicer kavni aparat, kavo pa tudi kupuje v specializirani trgovini in naj bi bila iz Kolumbije in je boljše kvalitete.
Razmišljam, da bi enkrat, ko bom imel malo več časa, da se s temi stvari ukvarjam, kupil kavni aparat in takšno kavo boljše kvalitete. Naj pa bi bila priprava kave manjša znanost, kot mi pravijo nekateri baristi in se mora poklopiti cel spekter dejavnikov, da je kava res dobra.
Nazadnje sem sicer npr. v bolj specializiani kavarni poizkusil kavo Brazilija Macaubas de Baixo, če slučajno kdo pozna in mi je bila všeč.
pred časom sem pri znancu okusil kaj pomeni kava višje kvalitete, za razliko od kave, ki jo sicer navadno sam kupim v
kavarnah.
Doma ima znanec sicer kavni aparat, kavo pa tudi kupuje v specializirani trgovini in naj bi bila iz Kolumbije in je boljše kvalitete.
Razmišljam, da bi enkrat, ko bom imel malo več časa, da se s temi stvari ukvarjam, kupil kavni aparat in takšno kavo boljše kvalitete. Naj pa bi bila priprava kave manjša znanost, kot mi pravijo nekateri baristi in se mora poklopiti cel spekter dejavnikov, da je kava res dobra.
Nazadnje sem sicer npr. v bolj specializiani kavarni poizkusil kavo Brazilija Macaubas de Baixo, če slučajno kdo pozna in mi je bila všeč.
A110 ::
Ni nobene umetnosti pri kavi. Potrebuješ mletje na pravo velikost in ustrezno kave potem dati v lonček. Se pa to razlikuje od kave do kave, ampak ko to enkrat veš ni več ravno umetnosti
TheBlueOne ::
Ce imas primerno masinerijo so tudi Lavazza, Illy itn. vec kot OK in absolutno boljsa kot v vecini lokalov. Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Masinerija, ki jo potrebujes je primeren mlin na katerem lahko fino nastavljas granulacijo. Potem pa, ce ti pase espresso se primeren stroj. Cene za stroj so nekje od 500€ naprej.
Kar pa se tice eksperimentiranja z razlicnimi sortami pa je zadeva kar smotana, ker moras vedno na novo prilagajati mlin.
Masinerija, ki jo potrebujes je primeren mlin na katerem lahko fino nastavljas granulacijo. Potem pa, ce ti pase espresso se primeren stroj. Cene za stroj so nekje od 500€ naprej.
Kar pa se tice eksperimentiranja z razlicnimi sortami pa je zadeva kar smotana, ker moras vedno na novo prilagajati mlin.
m0LN4r ::
Escobar ma dobre tiste z poreklom. Trgovinske so slabo prazena, stara zluftana zrna.
Iz Avstrije dobis podobne kot pri Escobarju mal cenej. Razlika je kr ocitna ze pri vonju oz. ce pogledas zrna.
Iz Avstrije dobis podobne kot pri Escobarju mal cenej. Razlika je kr ocitna ze pri vonju oz. ce pogledas zrna.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
yansek ::
Potrebno je tudi redno čistiti stroj.
Sicer pa naj bi bilo v kavarnah oz na teh kavnih aparatih potrebno nastaviti od primerne temperature, pritiska, ustrezno čistiti napravo idr. da je na koncu kava res dobra. Sam se na to ne spoznam ampak tako sem slišal.
Sicer pa naj bi bilo v kavarnah oz na teh kavnih aparatih potrebno nastaviti od primerne temperature, pritiska, ustrezno čistiti napravo idr. da je na koncu kava res dobra. Sam se na to ne spoznam ampak tako sem slišal.
showsover ::
Priznam (nerad), da nisem poznavalec in ljubitelj kave, pač turško in bosansko in tisti espresso dolce gusto, tu pa se neha potem, pa kakšne caffe latte in to, pa kakšne ledene kave iz 'tetrapaka'... Kakšna je to takšna high-end kava, če se da opisati, samo za ilustracijo? Aroma, okus, tekstura, itd.? A to je tudi tisti legendarni iztrebljen kopi luwak ali kaj je že? Bi en tak kavni podpovprečnež (kot jaz) sploh zaznal razliko in bi sploh znal (o)ceniti tole višjost? Aja, pa z dodatki žganic tudi, tista irska, pa mogoče se vseh ne spomnim sedaj, no.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
TheBlueOne ::
Highend kava ne obstaja. Dobra masinerija je ponovljivost, trpeznost in estetika. Zadeve imas desetletja.
Kava pa, ko je enkrat kakor je treba, je pac kakor je treba. Nianse so priblizno kot pri pivu. Nekateri postopki so bolj kompleksni, nekateri izdelki so v majhnik kolicinah, morda nek ekstrem za poznavalce in nikakor za vsak dan...
Jaz imam masinerijo ze rad kot estetiko in rad pijem dobro kavo, delam razlicne zrazlicno penjenim mlekom itn.
Kava pa, ko je enkrat kakor je treba, je pac kakor je treba. Nianse so priblizno kot pri pivu. Nekateri postopki so bolj kompleksni, nekateri izdelki so v majhnik kolicinah, morda nek ekstrem za poznavalce in nikakor za vsak dan...
Jaz imam masinerijo ze rad kot estetiko in rad pijem dobro kavo, delam razlicne zrazlicno penjenim mlekom itn.
showsover ::
Ok, kar ostajam pri tem, kar poznam, ne bom nič fancy in eksperimentiral, če že kdaj priložnost nanese... Kakšna 'oplemenitena' s šilčkom kakšne žganice mogoče mi še najbolj paše in po možnosti brez sladkorja. Sem sicer prebral, da je kopi luwak samo 'moderen', da je okus zares bolj za za en dre., ja :-) Drag (sicer ne ekstremno drag) prestiž pač... Ja, pitje kave je tudi precej 'družabna reč', ki spremeni 'doživljaj'...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
yansek ::
Gtfo
Dobra kava ima zame taksen bogat okus kot za nekoga morda dobro vino.
Dokler nisem parkrat pil res dobro kavo nisem vedel kakšen zdris od kave dejansko pijem
Dobra kava ima zame taksen bogat okus kot za nekoga morda dobro vino.
Dokler nisem parkrat pil res dobro kavo nisem vedel kakšen zdris od kave dejansko pijem
energetik ::
Po drugi strani je veliko odvisno od osebnega okusa. Morda bo nekomu highend kava zanič.
Jaz sem sprobal že precej kav, priznam pa da neke eksotike niti ne, pa cena ali znamka niso bili ravno merilo, kaj je meni bilo najbolj všeč. Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna". In ne vem, če niso bile ravno najdražje kave take bolj "sadne".
Jaz sem sprobal že precej kav, priznam pa da neke eksotike niti ne, pa cena ali znamka niso bili ravno merilo, kaj je meni bilo najbolj všeč. Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna". In ne vem, če niso bile ravno najdražje kave take bolj "sadne".
m0LN4r ::
Potrebno je tudi redno čistiti stroj.
Sicer pa naj bi bilo v kavarnah oz na teh kavnih aparatih potrebno nastaviti od primerne temperature, pritiska, ustrezno čistiti napravo idr. da je na koncu kava res dobra. Sam se na to ne spoznam ampak tako sem slišal.
Ja, ampak dajmo predpostaviti, da sta stroj, nacin, nastavitve enake oz. konstanta.
Samo kavna zrna zamenjas. Razlika je kr velika in ne ni kot pri pivu, ampak ze ko povohas kavo vidis razliko.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
m0LN4r ::
Po drugi strani je veliko odvisno od osebnega okusa. Morda bo nekomu highend kava zanič.https://escobar.si/brazilija-pico-miran...
Jaz sem sprobal že precej kav, priznam pa da neke eksotike niti ne, pa cena ali znamka niso bili ravno merilo, kaj je meni bilo najbolj všeč. Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna". In ne vem, če niso bile ravno najdražje kave take bolj "sadne".
Pa zdaj naj nekdo rece, ko bo to spustil cez masino in sprobal, takoj za tem pa bo dal notr neko kavo iz "diskonta" pa da ne opazi razlike, mu pac ni pomoci. Pa to je se najcenejsi "upgrade"
Niti tiste fensi natiskane pakunge od Bariste Selection, Juliusa, Crema od Lidla, Tchibo, Illy ne pridejo temu okusu blizu. Tisto so pac diskont industrijske kave.
Isto kot pr psenici, koruzi, A razred, B, C itn. pol pa se seveda kakovost prazenja in dobis kaj dobis na koncu. Pa pokupit 5 let stare vrece se pozna na ceni.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
showsover ::
Potrebno bilo it najprej v kavarno (do naslednjega lockdowna) ali v obiske, kjer bi naredili kofe kot zagre in nekega majstra, da malo usmeri pozornost pri degustaciji... Potem naprej, če sploh šmeka, morda še malo teorije in to, da je bolj zanimivo. Doma bo redkokdo eksperimentiral sam po sebi.
Vetrpiha ::
Gtfo
Dobra kava ima zame taksen bogat okus kot za nekoga morda dobro vino.
Dokler nisem parkrat pil res dobro kavo nisem vedel kakšen zdris od kave dejansko pijem
A vidiš, jaz sem po moral iti po svetu, da sem ugotovil, kako dobro vino pijem v rodni deželi.
To, kar je v tujini special draga varijanta je pri nas "Franček, a boš še enga?"
MH0 ::
Potrebno bilo it najprej v kavarno (do naslednjega lockdowna) ali v obiske, kjer bi naredili kofe kot zagre in nekega majstra, da malo usmeri pozornost pri degustaciji... Potem naprej, če sploh šmeka, morda še malo teorije in to, da je bolj zanimivo. Doma bo redkokdo eksperimentiral sam po sebi.
Pa niti ne. Sicer ja ... poskusiti čim več. Ampak, ko enkrat veš kaj delaš, si boš iz istega zrna sam zase naredil boljši napitek, kot ti ga naredi natakar. Osnovni nasvet pri tem bi bil - NIKOLI enojni espresso, VEDNO dvojni, VEDNO!
ripmork ::
TheBlueOne je izjavil:
Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Sem enkrat od lastnika lokala slišal, da razliko naredi predvsem redno čiščenje in vdrževanje aparatov. :)
Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna".
+1
MH0 ::
TheBlueOne je izjavil:
Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Sem enkrat od lastnika lokala slišal, da razliko naredi predvsem redno čiščenje in vdrževanje aparatov. :)
Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna".
+1
Razliko naredi roka. :-)
yansek ::
Potrebno bilo it najprej v kavarno (do naslednjega lockdowna) ali v obiske, kjer bi naredili kofe kot zagre in nekega majstra, da malo usmeri pozornost pri degustaciji... Potem naprej, če sploh šmeka, morda še malo teorije in to, da je bolj zanimivo. Doma bo redkokdo eksperimentiral sam po sebi.
Pa niti ne. Sicer ja ... poskusiti čim več. Ampak, ko enkrat veš kaj delaš, si boš iz istega zrna sam zase naredil boljši napitek, kot ti ga naredi natakar. Osnovni nasvet pri tem bi bil - NIKOLI enojni espresso, VEDNO dvojni, VEDNO!
Sem naročil nazadnje 1 ekspreso naredil pa je kave za dve porciji.
Pa kava s sladkorjem in mlekom meni tudi ne gre, zgolj dodam espressu malo mlačne ali tople vode
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: yansek ()
TheBlueOne ::
MH0 ::
TheBlueOne je izjavil:
Sem enkrat od lastnika lokala slišal, da razliko naredi predvsem redno čiščenje in vdrževanje aparatov. :)
Pa niti ne, pri espressu nimas dosti za cistit. Kakovost naredi predvsem pravilno mleta kava in brezhiben stroj. To zmore marsikateri geek doma.
Amm, da ne bo pomote, ni bila to zgoraj moja izjava. :-)
"Čiščenje" naredi razliko predvsem pri tistih, ki uporabljajo filtre z dvojnim dnom. Tisto je pa nujno treba po uporabi še enkrat vpeti in čakati, da priteče čista voda.
reeves ::
Ko sem odprl lokal sem sklenil pogodbo z ELLEGI d.o.o. (Bar 2000), ker poznam lastnika. Dobil sem tudi tečaj za barista poleg tega je eden njihov barist je kakšen teden hodil vsak dan v lokal preverjati temperaturo, pritisk in mlinček. Ko imaš to enkrat nastavljeno je vse odvisno od tistega, ki kuha (in kvalitetne kave seveda).
No, in kuhanje espressa je res umetnost. Eno je skuhati ga, drugo pa skuhati dobrega. Pomembni so detajli. Temperatura skodelice, koliko stisneš,...
Poleg kuhanja kav pride zraven tudi penjenje mleka, ki pa je tudi znanost zase.
Razlike so neverjetne. Jaz seveda nisem niti blizu kakšnim baristom ampak razlika med cappuccinom, ki sem ga pripravil jaz in barist iz iste kave na mojem kavomatu je bila ogromna.
Kar se tiče čiščenja. Ročko in mrežico se čisti s čopičem takoj po vsaki uporabi. Na koncu dneva se čisti s posebno tekočino za kamen. Pri tem uporabiš nastavek za čiščenje namesto mrežice in "skuhaš" kavo. To ponoviš parkrat. Mrežico se očisti ročno z isto tekočino. Dobro je imeti mehčalec vode oz. v lokalih je to kar obvezno.
No, in kuhanje espressa je res umetnost. Eno je skuhati ga, drugo pa skuhati dobrega. Pomembni so detajli. Temperatura skodelice, koliko stisneš,...
Poleg kuhanja kav pride zraven tudi penjenje mleka, ki pa je tudi znanost zase.
Razlike so neverjetne. Jaz seveda nisem niti blizu kakšnim baristom ampak razlika med cappuccinom, ki sem ga pripravil jaz in barist iz iste kave na mojem kavomatu je bila ogromna.
Kar se tiče čiščenja. Ročko in mrežico se čisti s čopičem takoj po vsaki uporabi. Na koncu dneva se čisti s posebno tekočino za kamen. Pri tem uporabiš nastavek za čiščenje namesto mrežice in "skuhaš" kavo. To ponoviš parkrat. Mrežico se očisti ročno z isto tekočino. Dobro je imeti mehčalec vode oz. v lokalih je to kar obvezno.
yansek ::
Kakšna je to takšna high-end kava, če se da opisati, samo za ilustracijo?
Jaz bi jo opisal da takšna po kateri imaš občutek da si popil nekaj res dobrega in hranljivega in ima okus brez da bi karkoli dodajal. Jaz dodam le malo vode
Jaz bi jo opisal da takšna po kateri imaš občutek da si popil nekaj res dobrega in hranljivega in ima okus brez da bi karkoli dodajal. Jaz dodam le malo vode
Horas ::
Kakšna je to takšna high-end kava, če se da opisati, samo za ilustracijo?
Jaz bi jo opisal da takšna po kateri imaš občutek da si popil nekaj res dobrega in hranljivega in ima okus brez da bi karkoli dodajal. Jaz dodam le malo vode
hranljivega? kava vsebuje samo kofein. +neki malga kalija
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
gruntfürmich ::
dober članek o kavi je v sedanji reviji dolce vita.
da ne boste mislili da je kava ena sama in da nima veze kako se vzgoji in pripravi. čisto enako kot pri vinu...
da ne boste mislili da je kava ena sama in da nima veze kako se vzgoji in pripravi. čisto enako kot pri vinu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
bambam20 ::
TheBlueOne je izjavil:
Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Sem enkrat od lastnika lokala slišal, da razliko naredi predvsem redno čiščenje in vdrževanje aparatov. :)
Zame kava ne sme biti kiselkasta, vodena, sadna, ampak gosta, kremasta, "čokoladna".
+1
Jaz tudi prisegam na gosto, kremasto kot je od Illya. Samo ne evem, ali je to illy premium ali kako se imenuje. Ima pa Barcaffe tudi kremasto kavo, kar pa nisme vedel, če je ne bi pil v enem lokalu. DObra kava je takšna, da ne potrebuje sladkorja.
3p ::
Skupna lastnost kav "iz trgovine" je v glavnem to, da so, za moj okus, preveč pražene. S tem se baje lepo skrije tudi slabša kakovost zrnja, pa še bolj enoten in večini všečen, ker smo ga navajeni, okus dobiš. Če se komu ljubi hecati s tem, naj se spravi v trgovino (a la Cafetino), kupi parkrat po 100g kave in preizkuša (jo tudi zmeljejo pripravi ustrezno).
Tudi jaz se nimam za nekega resnega poznavalca, sem pa ugotovil, da mi usteza ena od vrst manj pražene kave, pripravljene v "avtomatski" espresso "mašini". Niti kava ni draga kot žafran, pa tudi avtomat je razreda 300€ brez fensi funkcij. No, za mene je to to. Le o količini, ki jo "stankam" rajši ne bi. Ampak saj vemo: no coffee => no code!
Tudi jaz se nimam za nekega resnega poznavalca, sem pa ugotovil, da mi usteza ena od vrst manj pražene kave, pripravljene v "avtomatski" espresso "mašini". Niti kava ni draga kot žafran, pa tudi avtomat je razreda 300€ brez fensi funkcij. No, za mene je to to. Le o količini, ki jo "stankam" rajši ne bi. Ampak saj vemo: no coffee => no code!
koyotee ::
Meni je barcaffe med najslabšimi kavami, ki jih dobiš pri nas, ubistvu je sploh ne bi smeli prodajati, ker je tako zanič.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
yansek ::
Meni se res zdi kvalitetna kava ki jo pijem v specializirani kavarni nekaj kar ima dobrodejne in koristne učinke in kot krepčilo, ki ni zgolj kofein.
In okus ima res bogat in ni kot nek zdris.
In okus ima res bogat in ni kot nek zdris.
111111111111 ::
TheBlueOne je izjavil:
Ce imas primerno masinerijo so tudi Lavazza, Illy itn. vec kot OK in absolutno boljsa kot v vecini lokalov. Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Masinerija, ki jo potrebujes je primeren mlin na katerem lahko fino nastavljas granulacijo. Potem pa, ce ti pase espresso se primeren stroj. Cene za stroj so nekje od 500€ naprej.
Kar pa se tice eksperimentiranja z razlicnimi sortami pa je zadeva kar smotana, ker moras vedno na novo prilagajati mlin.
Mogoče imaš kakšen link do teh mlinov, kjer se lahko nastavlja granulacija?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
TheBlueOne ::
111111111111 je izjavil:
TheBlueOne je izjavil:
Ce imas primerno masinerijo so tudi Lavazza, Illy itn. vec kot OK in absolutno boljsa kot v vecini lokalov. Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Masinerija, ki jo potrebujes je primeren mlin na katerem lahko fino nastavljas granulacijo. Potem pa, ce ti pase espresso se primeren stroj. Cene za stroj so nekje od 500€ naprej.
Kar pa se tice eksperimentiranja z razlicnimi sortami pa je zadeva kar smotana, ker moras vedno na novo prilagajati mlin.
Mogoče imaš kakšen link do teh mlinov, kjer se lahko nastavlja granulacija?
To se prakticno pri vseh nad 50€. Boljsi imajo samo bolj fino. Praviloma se vrti tisti del, ki ima zgoraj zalogovnik "hopper", kjer reguliras se imenuje "grinder dial".
Vazno je, da je mlin (mehanski del, ki mleje) cim vecji, ker se manj greje in praviloma ga lahko bolj tocno nastavljas.
Bolj poceni imajo konicni "Burr Grinder", bolj dragi pa "Flat Burr Grinder".
Jaz imam mlin na nivoju boljsih gostilniskih, sem pa za mamo vzel za darilo enega za 50€ ampak iz skatle ni mlel dovolj fino in sem ga moral nekoliko predelati.
Tu lepo razlozi...:
cerial ::
https://youtube.com/channel/UCMb0O2CdPB...
Tale tip ima meni kar zanimiv kanal o kavi, naslavlja različne teme, od kave in postopkov do mašinerije in reviewjev in je zelo analitičen.
Tale tip ima meni kar zanimiv kanal o kavi, naslavlja različne teme, od kave in postopkov do mašinerije in reviewjev in je zelo analitičen.
||_^_|| ::
TheBlueOne je izjavil:
Ce imas primerno masinerijo so tudi Lavazza, Illy itn. vec kot OK in absolutno boljsa kot v vecini lokalov. Mi nikakor ni jasno, da ne uspejo delati boljse kave, ceprav je glavni izdelek.
Masinerija, ki jo potrebujes je primeren mlin na katerem lahko fino nastavljas granulacijo. Potem pa, ce ti pase espresso se primeren stroj. Cene za stroj so nekje od 500EUR naprej.
Kar pa se tice eksperimentiranja z razlicnimi sortami pa je zadeva kar smotana, ker moras vedno na novo prilagajati mlin.
Pred približno dvema letoma sem kupil prvi aparat na ročko in mlinček, sedaj sem presedlal na malo bolj resnega in vse je točno tako, kot si napisal. V lokalih pa večinoma niso podučeni ali pa se jim ne da.
p.s. Še en glas za Jamesa Hoffmanna, ki ste ga nekateri že omenili. Ima izredno poučne prispevke na YT.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ||_^_|| ()
Map ::
Skupna lastnost kav "iz trgovine" je v glavnem to, da so, za moj okus, preveč pražene. S tem se baje lepo skrije tudi slabša kakovost zrnja, pa še bolj enoten in večini všečen, ker smo ga navajeni, okus dobiš. Če se komu ljubi hecati s tem, naj se spravi v trgovino (a la Cafetino), kupi parkrat po 100g kave in preizkuša (jo tudi zmeljejo pripravi ustrezno).
Tudi jaz se nimam za nekega resnega poznavalca, sem pa ugotovil, da mi usteza ena od vrst manj pražene kave, pripravljene v "avtomatski" espresso "mašini". Niti kava ni draga kot žafran, pa tudi avtomat je razreda 300€ brez fensi funkcij. No, za mene je to to. Le o količini, ki jo "stankam" rajši ne bi. Ampak saj vemo: no coffee => no code!
Kako masino pa imas?
3p ::
Kako masino pa imas?
Delonghi 21.117b. (Podoben v tem razredu je še Philips 222x.)
Če smo že pri tem: Zgleda plastično, je plastična, vidi se kje so varčevali pri izdelavi (ostra pločevina pri posodi za odpadno vodo), ima retro krmiljenje (nobenih osebnih nastavitev ipd.), ima pa dobro črpalko in nastavljiv mlin, deluje bp, in z mojim srednje sofisticiranim okusom ne opazim razlike pri kavi z 2-3x dražjimi avtomati. Od bolj "naprednih" funkcij se ne bi branil dveh posodic za kavo, ki jo imajo nekateri dražji avtomati.
TheBlueOne ::
Kako masino pa imas?
Delonghi 21.117b. (Podoben v tem razredu je še Philips 222x.)
Če smo že pri tem: Zgleda plastično, je plastična, vidi se kje so varčevali pri izdelavi (ostra pločevina pri posodi za odpadno vodo), ima retro krmiljenje (nobenih osebnih nastavitev ipd.), ima pa dobro črpalko in nastavljiv mlin, deluje bp, in z mojim srednje sofisticiranim okusom ne opazim razlike pri kavi z 2-3x dražjimi avtomati. Od bolj "naprednih" funkcij se ne bi branil dveh posodic za kavo, ki jo imajo nekateri dražji avtomati.
Take zadeve srecam dosti na podjetjih, smo imeli enega v pisarni, pa mi ga nikakor ni uspelo spraviti na nek dostojen nivo. Pa ne, da sem fin in ne spijem kave, ker jo spijem in me niti ne moti, ce ni optimalna.
Torej govorim o sorodnem stroju (podoben mlin in crpalka, ce ne enaka). Pri nasem nikakor ni uspelo mleti dosti fino. Vedno je prisla cez palec trikrat podaljsana kava (pri ca 30s ekstrakcije). Poleg tega se mi zdi, da je bil pritisk prenizek, ker ce sem nasul ze mleto kavo (kar je tisti strojcek omogocal), ni priteklo skoraj nic. Ne vem, ce je tu podobno, ampak sem nasel ventil za uravnavanje tlaka pri katerem bi lahko zamenjal vzmet in malo povecal tlak.
Kot alternativo imas Gaggio Clasic za ca. 350EUR + recimo 100EUR mlin in imas dosti vec maneverskega. Da ne govorimo, da je zadeve kar estetska, ko pa se je navelicas pa ne gre naprej za par EUR ampak obdrzi lep del nakupne cene. Relativno je morda cenejsa in pa tako enostavna, da lahko skoraj vsak z malo elektro znanja kaj dodaja, popravlja itn.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
3p ::
TheBlueOne je izjavil:
Kot alternativo imas Gaggio Clasic za ca. 350EUR + recimo 100EUR mlin in imas dosti vec maneverskega. Da ne govorimo, da je zadeve kar estetska, ko pa se je navelicas pa ne gre naprej za par EUR ampak obdrzi lep del nakupne cene. Relativno je morda cenejsa in pa tako enostavna, da lahko skoraj vsak z malo elektro znanja kaj dodaja, popravlja itn.
Seveda, za prave kofe (oz espresso) geeke so klasične "mašine". Ampak meni se res ne ljubi ukvarjati s tem. Pa z raznimi stiskalnicami, pa mlini za 500€. Enostavno nimam tako prefinjenega okusa, na srečo.
Mleto kavo lahko uporabiš tudi pri najcenejših avtomatih. Običajna navodila na internetih, za štelanje teh mašin so itak: nastavi na tako fino, da črpalka še ravno zmore.
Če bi izbiral za image bi pa verjetno vzel tole: https://www.terrakaffe.com/
darkolord ::
james hoffman na ytJoj, tale model je pa tak bullshitter, da ne moreš verjet.
Ne mu verjet.
Ima lepo sproducirane videe in zgleda učen, ampak naklada pa kar v tri krasne.
Če se vrnem na kavo, precej več razlike kot blagovna znamka in cena naredi že sploh vrsta kave. Veliko kav je mešanic in nekatere enim ustrezajo bolj kot drugim. Neumnost je, če takoj kupiš neko fensi drago kavo, če niti ne veš, katera sorta oz. mešanica ti je najboljša.
Pri nas smo kupili cel kup različnih kav in jih sprobali. Začeli smo pri "aha...", ena vmes je bila "woooo" in sedaj uporabljamo to.
Za avtorja teme bi bilo verjetno najbolje, da kupi takšno kavo, kot jo je pil pri znancu. Ni treba, da iz tega doktorira.
Tile, ki ti prodajajo drage aparate pa drage mlinčke pa drage kave, in češ da je vse drugo zanič, so nategunski snobi. Mogoče se tega ne zavedajo, so pa vseeno snobi in bullshitterji.
Tisti Hoffman ne bo NIKOLI pristal na to, da naredi ta pravi double blind test, ker bi se mu cela kulisa porušila.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
TheBlueOne ::
james hoffman na ytJoj, tale model je pa tak bullshitter, da ne moreš verjet.
Ne mu verjet.
Ima lepo sproducirane videe in zgleda učen, ampak naklada pa kar v tri krasne
Je bil svetovni barista prvak in je soustanovitelj Square Mile Coffee Roasters. Kot poznavalec kave imas tezko boljse reference. In vsaj meni je profi nivo videov vsec.
Tisti Hoffman ne bo NIKOLI pristal na to, da naredi ta pravi double blind test, ker bi se mu cela kulisa porušila.
Kaj v tem stilu?
Drugace kar govori vecinoma niso neumnosti. Si mislim, da si ti bolj bos kot kaj drugega.
Arey ::
James kar dobro ve o čem govori, drugo vprašanje pa je koliko je to komu pomembno.
Meni je sicer zanimivo pa fajn mi je da malo več vem o kavi zaradi njega, ampak nimam pa ne želje ne časa it res v njegov nivo.
Dejstvo pa je da že manjše investicije, kot so približno kvaliteten mlinček za kavo, primeren načinu priprave, naredijo ogromno razliko. Čeprav se ne more primerjat z dobro "specialty" kavo, že slovenski staple Barcaffe kar zaživi ko ga ročno zmelješ in pripraviš na kakršen koli že način.
Meni je sicer zanimivo pa fajn mi je da malo več vem o kavi zaradi njega, ampak nimam pa ne želje ne časa it res v njegov nivo.
Dejstvo pa je da že manjše investicije, kot so približno kvaliteten mlinček za kavo, primeren načinu priprave, naredijo ogromno razliko. Čeprav se ne more primerjat z dobro "specialty" kavo, že slovenski staple Barcaffe kar zaživi ko ga ročno zmelješ in pripraviš na kakršen koli že način.
darkolord ::
@TheBlueOne:
Se popravljam. Glede vrst kav verjamem, da lahko loči med njimi, ker se dejansko močno razlikujejo.
Tukaj tudi nimam za burek, to priznam.
Ne dvomim v njegove reference, pri raznih reviewih je pa zelo močno biased. Spusti dobro kavo čez poceni avtomat, in kar naenkrat postane, citiram "hollow, empty, sour, bitter, disgusting.". To je nek drama bullshit.
Moj point je, da je to subjektivno. Kot pri vinih, pivih, zrezkih, picah ... Eni so mahnjeni na to, da je samo en pravi način, kako lahko neko stvar narediš, in je potem zanje "disgusting", če ni narejeno točno tako, po nekem čisto arbitrarnem standardu.
Dražje niti približno ne pomeni nujno bolje, razen tistega cosy feelinga, da si bolj fancy in ekskluziven.
Se popravljam. Glede vrst kav verjamem, da lahko loči med njimi, ker se dejansko močno razlikujejo.
Tukaj tudi nimam za burek, to priznam.
Ne dvomim v njegove reference, pri raznih reviewih je pa zelo močno biased. Spusti dobro kavo čez poceni avtomat, in kar naenkrat postane, citiram "hollow, empty, sour, bitter, disgusting.". To je nek drama bullshit.
Moj point je, da je to subjektivno. Kot pri vinih, pivih, zrezkih, picah ... Eni so mahnjeni na to, da je samo en pravi način, kako lahko neko stvar narediš, in je potem zanje "disgusting", če ni narejeno točno tako, po nekem čisto arbitrarnem standardu.
Dražje niti približno ne pomeni nujno bolje, razen tistega cosy feelinga, da si bolj fancy in ekskluziven.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
MH0 ::
Spusti dobro kavo čez poceni avtomat, in kar naenkrat postane, citiram "hollow, empty, sour, bitter, disgusting.". To je nek drama bullshit.
Motiš se. ni nujno, da s poceni aparatom ne bo šlo narediti željenega espressa ampak če npr. temperatura ne štima, pa nimaš šans.
Moj point je, da je to subjektivno. Kot pri vinih, pivih, zrezkih, picah ... Eni so mahnjeni na to, da je samo en pravi način, kako lahko neko stvar narediš, in je potem zanje "disgusting", če ni narejeno točno tako, po nekem čisto arbitrarnem standardu.
Dražje niti približno ne pomeni nujno bolje, razen tistega cosy feelinga, da si bolj fancy in ekskluziven.
Ni subjektivno nakladanje kot pri pivu ... poguglaj "q-grader".
Pri mlinu do neke meje zagotovo dražje pomeni tudi bolje.
Pri espresso mašini pa se da tudi ceneje, sploh pa če ti ni vsakič za čakati 20 minut, da se ogreje.
Mislim, da veliko prej s solidno opremo iz "slabega" zrna narediš sprejemljiv espresso, kot pa z zanič opremo iz "dobrega" zrna.
SuperKripto ::
Koliko izmed vas je taksnih, ki ste uzival ob vasem prvem pozirku crne kave. Ko ste prvic v svojem zivljenju sprobal pravo kavo? A vam je bila vsec? Resno? Ali pa vino? Zganje? A ni ponavad bljak tist prvi pozirek. Ne vem zakaj se potem folk kar nekaj sili s pitjem tega?
FiReFTW ::
Pa kaj neke sanjate to sranje slovensko, če hočete dobro kavo bo potrebno zrihtat kakšno iz kolumbije, kosta rike, etiopije...
||_^_|| ::
SuperKripto je izjavil:
Koliko izmed vas je taksnih, ki ste uzival ob vasem prvem pozirku crne kave. Ko ste prvic v svojem zivljenju sprobal pravo kavo? A vam je bila vsec? Resno? Ali pa vino? Zganje? A ni ponavad bljak tist prvi pozirek. Ne vem zakaj se potem folk kar nekaj sili s pitjem tega?
Hehe kavo sem začel piti v srednji šoli, ker je bilo to najceneje in ker je bilo "kul". Seveda s sladkorjem, mlekom ali smetano, da je bila dobra. Sčasoma sem pa presedlal na espresso in uživam v vsakem požirku in v pripravi:)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ||_^_|| ()
TheBlueOne ::
SuperKripto je izjavil:
Koliko izmed vas je taksnih, ki ste uzival ob vasem prvem pozirku crne kave. Ko ste prvic v svojem zivljenju sprobal pravo kavo? A vam je bila vsec? Resno? Ali pa vino? Zganje? A ni ponavad bljak tist prvi pozirek. Ne vem zakaj se potem folk kar nekaj sili s pitjem tega?
Ker ce bi konzumiral samo to, kar ti pase kot frocu, bi verjetno celo zivljenje pil softdrinke in jedel hrenovke ali pizzo ter seveda kolikor se da sladkarij.
koyotee ::
Barcaffe je kozlarija, ampak vecina slovencev jo ima za sveto, nazalost.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 96826 (255) | kuglvinkl |
» | Kateri kavni apart? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 50689 (706) | Map |
» | Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 65055 (5897) | nokken |
» | Koliko kave porabiš za eno kuhanje v aparatu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4380 (3084) | Dwupo |
» | Kavni avtomatOddelek: Loža | 10779 (9635) | karosha |