» »

Zaradi uporabe brezplačnih aplikacij vojaki razkrili jedrske skrivnosti

Zaradi uporabe brezplačnih aplikacij vojaki razkrili jedrske skrivnosti

Slo-Tech - Vojaki, ki so si morali zapomniti protokole za rokovanje z jedrskim orožjem, so uporabljali aplikacije za izdelavo virtualnih učnih kartic (flashcard apps), ki so javno razkrile tajne informacije o jedrskem orožju. Preiskovalni portal Bellingcat je ugotovil, da so bile številne učne kartice, ki so si jih izdelali vojaki, javno dostopne. Na njih so bile dostopne informacije o protokolih za jedrsko orožje in nekatere lokacije v Evropi. Šest lokacij neuradno že poznamo, uradno pa jih niti ZDA niti nobena izmed gostiteljskih držav ne potrdi.

Na učnih karticah so tudi informacije, kateri bunkerji vsebujejo pripravljeno orožje (hot) in koliko jih je. Razkrili so tudi podatke o lokaciji nadzornih kamer, patruljiranju, identifikacijske podatke za vstop v baze, protokole za komuniciranje ogroženosti vojakov itd. Odkrili so kartice, ki so jih pripravili vojaki iz vseh šestih lokacij jedrskega orožja v Evropi (Kleine Grogel v Belgiji, Aviano in Ghedi v Italiji, Büchel v Nemčiji, Volkel na Nizozemskem in Incirlik v Turčiji).

Nekatere izmed kartic so bile na internetu dostopne od leta 2013, najnovejše pa so bile iz letošnjega aprila. Pred objavo članka so pristojni poskrbeli, da so vse vsebine odstranili z interneta. Zanimivo je, da jih ni bilo težko najti. Kljub temu da uradno ne vemo niti lokacij jedrskega orožja v Evropi, je na internetu moč najti precej informacij in tudi s tem povezane kratice in žargon. Iskanje po teh izrazih na platformah za učne kartice, kot so Chegg, Quizlet in Cram, je odkrilo skupine kartic, ki jih je bilo potem enostavno pregledati.

Nekatere platforme imajo privzeto nastavitev, da so kartice javno dostopne, razen če jih ročno ne spremenimo v zasebne. Vojaki so pač uporabljali te platforme s privzetimi nastavitvami. To ni prvi spodrsljaj, ko je uporaba brezplačnih aplikacij razkrivala vojaške skrivnosti. Spomnimo, da so pred nekaj leti ameriški vojaki uporabljali Stravo, iz česar je bilo možno ugotoviti lokacije baz na tujem in dogajanje v njih, zlasti rutinske premike.

6 komentarjev

HotBurek ::

NATO okupatorji raus!
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

dexterboy ::

Zmagovita :))
Hvala, Matej, za takšne novice!
Polepša dan, s soncem ali pa brez ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

estons ::

Mogoče bi morali vojake najprej poslati na temeljito cybersecurity izobraževanje, pa še par tečajev zdrave pameti, preden jim dajo v roke jedrsko orožje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: estons ()

Markoff ::

 Nič čudnega, da nas Kitajci prehitevajo po levi in desni.

Nič čudnega, da nas Kitajci prehitevajo po levi in desni.

Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

joze67 ::

Markoff je izjavil:

Nič čudnega, da nas Kitajci prehitevajo po levi in desni.
Ker ko njim kartice uidejo, so nečitljive :))

Bwaze6 ::

Že tisti spodrsljaj z aplikacijo za jogging je bil kar epski lapsus. V bistvu brez popolnega nadzora elektronskih napravic vojakov ni šans, da njihovi položaji ne bi leakali, temu pa se ameriški vojaki ne bodo pustili odreči, freedom. :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NATO odobril vojaške napade na hekerje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9018591 (14248) nekikr
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539968 (37211) Mipe
»

Izrael uspešno ubranil svoj narod pred terorističnim konvojem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23346233 (41316) Gregor P
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1117911 (6452) freserovski

Več podobnih tem