» »

Disneyjevi robotski kaskaderji so tu

Disneyjevi robotski kaskaderji so tu

Slo-Tech - Ko razmišljamo o prihodnosti kaskaderjev in posebnih učinkov v filmih, največkrat pomislimo na računalniško grafiko (CGI). Pričakovali bi, da bo CGI v prihodnosti skrbel za vse več in za čedalje bolj nore prizore, a to ni edina pot. Disneyjev raziskovalni oddelek je za TechCrunch pokazal svoje robote-kaskaderje, ki so jih razvili v okviru projekta Stuntronics. Roboti, ki letijo po zraku v popolnih superjunaških pozah, za zdaj še ne bodo zamenjali filmskih igralcev ali njihovih kaskaderskih dvojnikov, saj bodo prvo zaposlitev našli v zabaviščnih parkih, kakršen je Disneyland. Jih bodo pa morda v prihodnosti.

Kot je pojasnil Tony Dohi, glavni raziskovalec v oddelku Walt Disney Imagineering, so videli, kaj njihovi liki počno v risankah in filmih. Najsi gre za like iz Vojne zvezde, Pixarjeve ali Marvelove like ali pa Disneyjeve junake, vsi so na ekranih zelo aktivni. Skačejo, letijo, delajo salte itd. Zato so morali nekaj podobnega izumiti tudi za svoje zabaviščne parke, kjer so ljudje lahko razočarani, če vidijo le statične like oziroma robote (animatronic figures jih imenujejo). Začelo se je z roboti, ki so se plazili, hodili in na primer veslali, sedaj pa so usvojili še zračno akrobatiko.

Robotom to uspeva, ker so opremljeni s pospeškomeri, žiroskopi in laserskimi merilniki razdalje, zato so ves čas seznanjeni s svojim natančnim položajem. Tako lahko že v zraku izvajajo minimalne korekcije, ki so potrebne, da pristanejo točno na želenem mestu, hkrati pa zavzamejo res junaško držo. Morgan Pope, raziskovalni sodelavec v Disneyju, pojasnjuje, da imajo roboti v modernem svetu pogosto težavo z dolino neprijetnosti - so zelo podobni ljudem, a ne še čisto, zato nam niso simpatični. Pri Disneyjevem projektu drži obratno. Roboti letijo po zraku po lepih parabolah, kar je videti spektakularno, a po drugi strani, čeprav humanoidni, niso podobni ljudem.

Stuntronics se je razvil iz projekta, ki ni imel jasno določenega cilja ali načrtovane uporabne vrednosti. BRICK (Binary Robotic Inertially Controlled bricK) je bil projekt, kjer so na kovinsko klado namestili senzorje, ji omogočili spreminjanje lokacije težišča in jo rotirajoče metali v zrak. Iz tega se je razvil Stickman, kjer so imeli več nadzora nad rotacijo in pristanki. Stickman ni bil dolgo časa Stickman in kmalu je nastal Stuntronics. Vse to iz projekta, za katerega sploh niso vedeli, ali bo kdaj kaj koristnega iz njega. Na začetku so raziskovalci zgolj želeli vrteti opeke in poskrbeti, da vsakokrat padejo na tla z isto stranjo.


1 komentar

mrTwelveTrees ::

Dokler nimajo jet-pack-a ne bo zanimivo :))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Westworld (Tv serija 2016- ) (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Sedem umetnosti
1009245349 (1333) oo7
»

Roboti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25031610 (9199) DarwiN
»

Google kupil Boston Dynamics

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
2513675 (10821) Jst
»

Članek: Roboti malo drugače

Oddelek: Novice / Nova vsebina
52232 (2232) Ziga Dolhar

Več podobnih tem