» »

Ranljivosti v Linuxu za pol milijona dolarjev, v iOS za poldrugi milijon

Ranljivosti v Linuxu za pol milijona dolarjev, v iOS za poldrugi milijon

Slo-Tech - Čeprav številni proizvajalci programske opreme ponujajo nagrade za odkrite in prijavljene ranljivosti, pa lahko sposobni strokovnjaki zaslužijo bistveno več, če odkritih lukenj ne prijavijo proizvajalcu ali obešajo na veliki zvon, temveč jih prodajo specializiranim podjetjem, ki trgujejo z njimi. Eno najbolj znanih je Zerodium, ki ga je ustanovil francoski strokovnjak Chaouki Bekrar. Pred tem je bil ustanovil tudi skupino VUPEN, ki je bila znana kot eden najuspešnejših udeležencev hekerskih tekmovanj, kot je Pwn2Own, in kot velik preprodajalec ranljivosti različnim državnim službam po celem svet. Zerodium redno odkupuje ranljivosti po visokih cenah, občasno pa objavi posebno akcijo, kadar potrebuje ranljivost za točno določen sistem.

To pot ponujajo
pol milijona dolarjev nagrade za prvenstveno odkrite (zero-day) ranljivosti v Unixovih operacijskih sistemih (OpenBSD, FreeBSD in NetBSD) ter v več distribucijah Linuxa (Ubuntu, CentOS, Debian, Tails). Višina nadomestila je odvisna od resnosti ranljivosti. Preprosta eskalacija privilegijev v Linuxu prinese do 30.000 dolarjev, če pa je luknja v jedru oziroma kako drugače zadeva vse distribucije, gre tudi do 100.000 dolarjev. Luknje, ki omogočajo oddaljeno izvajanje kode na Linuxu, pa prinesejo do 500.000 dolarjev. Še višje so cene nekaterih ranljivosti v iPhonu, kjer lahko zaslužimo tudi poldrugi milijon dolarjev.

Chaouki Bekrar je pojasnil, da so cene odvisne od tržnega deleža platforme, ki je zlomljena. To pomeni, da je namiznih računalnikih luknja v Windows dragocenejša kot v Linuxu, za strežnike pa velja obratno. Še vedno so najdragocenejše luknje v mobilnih napravah. Zerodium ima vedno dve ali tri ranljivosti za katerokoli priljubljeno platformo, ki jih prodajajo zainteresiranim kupcem, ves čas pa so na preži za novimi. Ker niso dobrodelna ustanova, je logično sklepati, da z milijonsko ranljivosti iztržijo še bistveno več. Različne države so namreč zelo zainteresirane za informacije o teh ranljivostih, ki so jih pripravljene zelo drago plačati. Zato so programi prijavljanja ranljivosti proizvajalcem (bug bounty), kjer lahko v najboljšem primeru računamo na nekaj tisoč dolarjev, relevantni samo za zelo poštene in načelne, predvsem pa preskrbljene hekerje.

6 komentarjev

Master_Yoda ::

Kako je to sploh legalno ? Drzava v kateri to podjetje posluje kar pusti da se ranljivosti v OSih preprodajajo, ne glede na to da so lahko oni tarca napada s taksno ranljivostjo.

Razen seveda ce imajo "svoje" v teh podjetjih in imajo svoje naprave ze ustrezno popatchane preden se ranljivost proda.

filip007 ::

Popravek mora narediti proizvajalec opreme, oni bolj težko.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

PARTyZAN ::

"Proizvajalec" bi že zaflikal, problem je samo v tem, da je ostalim v interesu, da so napake čim dlje skrite.

Furbo ::

Taka podjetja že nimajo svojih okostnjakov v na internet povezanih mašinah.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

poweroff ::

Hackingteam tudi ne?
sudo poweroff

wechta ::

Verjemi, da država ne samo ve za ranljivost ampak tudi kdo jo je kupil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene za ranljivosti v programski opremi rastejo

Oddelek: Novice / Varnost
65519 (4688) FTad
»

Za vdor v iPhone poldrugi milijon dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
64241 (2568) no comment
»

Milijonski vdor v iOS 9

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4822106 (18216) nekikr
»

Tudi Microsoft bo plačeval za najdene ranljivosti

Oddelek: Novice / Varnost
134628 (3282) filip007
»

Kdo so VUPEN in kako s preprodajo ranljivosti služijo milijone

Oddelek: Novice / Varnost
4018857 (15896) Iatromantis

Več podobnih tem