» »

Umor v Šoštanju

Umor v Šoštanju

«
1
2 3

tratto ::

Pred dnevi se je v Šoštanju zgodil grozovit umor, v katerem so neki mulci sadistično umorili klateža. Danes sem v Dnevniku prebral na kakšen način so se izživljali nad njim. Podatke so novinarji dobili neuradno od prič, ker policija verjetno ne bi na tiskovni konferenci objavila tako 'sočne' detajle.:( :( :(
Kako je možno, da normalen človek stori drugemu človeku (no verjetno udeleženci niso sodili v predal, kjer piše 'NORMALNI')?
Kaj menite, kaj pripelje človeka do takega dejanja? Kakšne bi morale biti po vaše kazni?

P.S: osebno menim, da je delno razlog tudi 'skupinska psihologija' - v skupini se človek znebi zadržkov. Podobno kot med vojnami v ex. YU, ko so skupine vojakov (iz katerekoli strani) mučile ujetnike in civiliste.8-O

snow ::

Kaj? Sem slišal, da se je to zgodilo, ampak nisem vedel, da tako blizu mojega doma. No saj kar prebereš, se ti tak zdi: Meni se pa to ne more zgoditi, dokler te ne doleti.

>Kako je možno, da normalen človek stori drugemu človeku

Po mnenju večine, to ni normalno.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Dr.SmaSh ::

Ne mislim si kupovati casopisa...tak, da daj ti napisi kaj je te bilo.
..:: LIVE 2 OVERCLOCK, OVERCLOCK 2 LIVE! ::..

snow ::

> Kaj menite, kaj pripelje človeka do takega dejanja? Kakšne bi morale biti po vaše kazni?

Mogoče močan udarec v glavo? Elektroterapija? Huda mutacija genov?
Kazen...smrtna ali dosmrtna ječa. Ja kruto, ampak poizkusite se poistovetit z žrtvijo. Ma mogoče sem prehudo kazen rekel...
Ampak pri nas dobijo par let, pa še izpustijo jih prej. Mogoče jih dajo 'samo' v poboljševalnico.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

tratto ::

No, če bi bil med storilci kak sinko bogatih staršev, bi verjetno najeli dr. Petra Čeferina & Co. in po dolgotrajnih kolobocijah na sodišču bi 'fantka' verjetno oprostili in bi se mu morala država še opravičiti (primer Makoter in Kamenik).
Pri nas verjetno ne moremo računati na kake dolgotrajne kazni, ker so policija in tožilci predobro plačani in se jim ne ljubi delati kot je treba.

Keyser Soze ::

Po eni strani je tudi za nas dobro, da imamo takšne zakone. Če slučajno kdaj zabredeš v težave, ki niso tvoje maslo je dobro imeti milejše zakone.

Po drugi strani,...?

Je pa jasno, da si v skupini pogumnejši. Saj preneseš odgovornost. Nimaš več osebne ampak kolektivno odgovornost, ki pa ima zelo ohlapne meje. Sploh če je "vodja" brez norm in moralnih zadržkov.
Zato pa vidiš toliko policistov na množičnih zborovanjih ali pa kakšnih tekmah. In ne zaradi policijske represije.
OM, F, G!

krneki0001 ::

Jst mislim, da so te mulce preveč na kratko držali doma in so morali nad nekom znesti svoj bes. To se dogaja ponavadi v družinah, kjer so starši zelo strogi in so potem otroci doma vsi blagi, zunaj pa znašajo bes na vse kar jim pride pod roko.

LP
Nebivedu

darh ::

> kjer so starši zelo strogi in so potem otroci doma vsi blagi,
> zunaj pa znašajo bes na vse kar jim pride pod roko.

Itak.. blame it on the parents...
V vsakem primeru! Toda ne v današnjem času, ne za "mestne" otroke. Vplivi so od vse povsod in IMHO tole ni krivda staršev. Najbrž je Marshall kriv... :\ Al pa M. Manson....

Vsakdo ki je sposobn nekomu vzet življenje je sposobn in MORA za to tudi odgovarjat.
Excuses are useless! Results are priceless!

ABX ::

Krive so igrice.

Garant je igral GTA.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Brane2 ::

IMHO je izživljanje nad folkom povsem človeško. Vsi mso kdaj občutili potrebo po tem. Razlika je samo ali si to priznamo ali ne.

Ko človeka zadosti degradiraš (ali pa ko se degradira sam), pravzaprav ni več dosti razlike med njim in živaljo. Mogoče pa se jim ni zdelo to dosti drugače, kot če bi se izživljali nad denimo mačko ali psom.

V stilu -sedaj si močnejši, izkoristi to dokler traja. Pozneje boš šibkejši in drugi se bodo po volji izživljali nad tabo.
Mogoče pa tudi kar tko. Če se izživljaš nad nekom, pomeni da si močejši od njega. Karkoli se zgodi, ti nisi zadnji obroč v verigi...

free ::

Očitno nastniško morisltvo, ki je v Ameriki že vsakdan, prihaja k nam.

O vzrokih... čredno obnašanje, alkohol, brezperspektivni obup, ki je danes v mladini prevladujoče. Morda ni kriva "prestroga vzgoja" , morda je ravno obratno: doma niso bili dovolj strogi, jih niso učili odgovornosti in treznega odnosa do soljudi. Tisti serijski mučilci mačk, ki so lani napolnili naslovnice časopisov, so bili iz samih "uglednih" družin.

Mulci so seveda krivi, a vsi tisti, ki so s svojimi bolestnimi idejami vsekakor prispevali k oblikovanju njihovega karakterja, so nič manj kot sokrivi. Krvavo-strejlaška zabaviščna industrija Hollywooda, bolestne nasilne igrice... vse to pri manj stabilnih mladih, ki imajo malo resnejše emocionalne težave, zagotovo deluje kot "sprostitveni" navdih. More samo priti do trenutka, ko človeku od obupa postane vseeno, pa pokne film. Potem se Matrix-shooting ideje pretakajo v krvavo realnost, kot so se na gimnaziji Columbine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: free ()

darh ::

@free
če nisi sposoben razlikovati realnosti od filma ali igrice in po vrhu vsega še posnemaš to (do neke mere je to ok... vsi smo bli ninđe >:D) je že v osnovi nekej stabo narobe.
Excuses are useless! Results are priceless!

free ::

Ja, z mnogimi je marsikaj narobe. A kaj to pomeni, da je z nekom "v osnovi" nekaj narobe?

Nekdo lahko ima hude psiho-emocionalne probleme, ker ga doma oče posiljuje. Treba je računati na to, da je mnogo mladine v resnih emocionalnih problemih in depresijah.

Avtorji nasilno krvavih igric in filmov, ki jim je namen samo en - namreč zaslužiti čim več denarja na račun kogarkoli (le paziti je treba, da še vedno ne bo izgledalo očitno protizakonito) - preprosto rečejo "Kaj nas briga, we are in free country!" Temu jaz rečem brezobraznost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: free ()

darh ::

Ja, maš prav.. mene po petih urah igranja Quejka tud prime da bi komu plasmagun v glavo spraznu... not.
Excuses are useless! Results are priceless!

Paramedic ::

xbite: točno tko. Po eni strani bi blo dober, da takoj ko ugotovijo, da ne razlikuješ dobro med realnostjo in ostalim, bi blo dobro tega dat enmu psihologu >:D. Ampak tko to žal ne gre, in potem se dogajajo taki masakri že v mladosti. Ampak dvomim, da so tile v prostem času igrali igre in gledali matrico. To je verjetno pač še ena 'šoštanjska banda'.
PS: sm tut doma doma lučaj od Šoštanja, pa res ne pomnim česa podobnega v bližini.
End transmission.

darh ::

Ehm.. nism reku tega... Pravim samo, da naj se neha folk pritoževat nad avtorji filmov, iger, muzike in naj se osredotočijo na tiste, ki niso sposobni potegnit črte med fikcijo in realnostjo. Jest jo lahko.
Excuses are useless! Results are priceless!

kuglvinkl ::

Primer ni ni znan, sploh ne vem, kaj se je zgodilo in me v tem primeru niti najmanj ne zanima. Predvsem me zanimajo vaše reakcije. Super avtonomno nadaljevanje teme Slovenski mediji in kultura (ne)nasilja.

tomzi: Kako je možno, da normalen človek stori drugemu človeku

Pravilno vprašanje, ki pa ga takoj spodibje: (no verjetno udeleženci niso sodili v predal, kjer piše 'NORMALNI')?

Mislim, kaj ko bi vsaj kdo začel razmišljat s svojo glavo?! Zaboga, veš kako eleganto se je zadeve lotiti s tem, da nekoga označiš za nenormalnega? Ja, in mirno zamahneš z roko.

V exp. Stanfordske univerze, psihološki testi, ki so jih prej izvedli, niso pokazali nikakršne anomalije v osebnosti. Kaj se je zgodilo vemo, in predvsem! tudi če bi se odločili, da bi skupini zaamenjali, bi se zgodilo povsem enako!

Ni normalno, kar tolažite se (mislim, da Brane spodaj to pravilno ugotavlja).

Kakšne bi morale biti po vaše kazni?

snow:Kazen...smrtna ali dosmrtna ječa. Ja kruto, ampak poizkusite se poistovetit z žrtvijo. Ma mogoče sem prehudo kazen rekel...

Še enkrat, javnost je sposobna samo linčat. Tudi zato ni nobene nevarnosti, da pozabimo na to civilizacijskopridobitev.

Ampak pri nas dobijo par let, pa še izpustijo jih prej. Mogoče jih dajo 'samo' v poboljševalnico.

hehe, takorekoč šolsko obnašanje. (sarcasm) Ja, tako je, policiji več pooblastil (jebeš zakonitosti obtožnice), nabijmo večje kazni (/sarcasm).

Ok, naj bo nekdo car, in mi pokaže razsikavo, ki dokazuje, da visoke kazni učinkovito vplivajo na število KD. Mimogrede, ne trudite se. Taka empirična razsikava ne obstaja, oz. obstajajo in dokazuje ravno nasprotno.

Brane V stilu -sedaj si močnejši,

Ja, točno to potrebuješ, občutek moči. Običajno je to starši-otroci.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

cekr ::

Zabijanje steklenice v zadnjično odprtino, ugašanje cigretov na spolovilu...
Iz nekih virov sem slišal, da so mu s količkom čisto potrgali čreva...

Zanima me poreklo teh mladcev? A niso mogoče prišleki iz kakšnih yugo krajev?
Nočem polemike o Slovencih in neslovencih, samo takšna ravnanja prihajajo iz balkanskih krajev.

Zanimivo bi pa bilo tudi slišati zgodbo o tem kroničnem pijancu?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

kuglvinkl ::

Zanima me poreklo teh mladcev? A niso mogoče prišleki iz kakšnih yugo krajev?

ne moreš verjet. to je še lažje, kot nekoga označit z nenormalnim.

...
Your focus determines your reallity

snow ::

> Še enkrat, javnost je sposobna samo linčat.

Takega dejanja ne bom odobraval, dvomim da strokovnjaki bi? Sicer pa ne posplošuj na enem primeru, poleg tega pa si rekel da o primeru ne nisi bral.

> hehe, takorekoč šolsko obnašanje. (sarcasm) Ja, tako je, policiji več pooblastil (jebeš zakonitosti obtožnice), nabijmo večje kazni (/sarcasm).

Hm? Pustimo izvršno oblast na strani, pogovarjali smo se o kaznih. Mislim, da so kazni pri nas nižje, kot pri večini držav?

Pa bi mi prosim pojasnil: šolsko obnašanje?

> Ok, naj bo nekdo car, in mi pokaže razsikavo, ki dokazuje, da visoke kazni učinkovito vplivajo na število KD. Mimogrede, ne trudite se. Taka empirična razsikava ne obstaja, oz. obstajajo in dokazuje ravno nasprotno.

Dokazujejo da nižja kazen zmanjšuje število kriminalnih dejanj? Najnižja kazen = nična kazen. Zakaj imamo potem sploh kazni, če raziskave kažejo drugače.

> ne moreš verjet. to je še lažje, kot nekoga označit z nenormalnim.

cekr se je spraševal o poreklu teh ljudi, saj po moje razmišlja o povezavi med poreklu in agresivnostjo, za kar je možno iskati vzrok v večji raznolikosti med posameznimi rasami/plemeni kot znotraj le te. Vsaj jaz pa nisem zasledil ničesar, kar bi izdajalo njegovo nejevero dogodka.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kuglvinkl ::

> Še enkrat, javnost je sposobna samo linčat.

Takega dejanja ne bom odobraval, dvomim da strokovnjaki bi?


Ne, ne bi. Ena izmed nalog kazenskopravnega sistema je brzdati reakitvne emocije.


icer pa ne posplošuj na enem primeru, poleg tega pa si rekel da o primeru ne nisi bral.

Si hotu rečt, naj ne posplošujem na njegovi reakciji? ... Tako se obnaša javnost, ko tistemu, ki sporoča uspe, da se dovolj poistovetijo z nastalo situacijo. Sem več o tem pisal v sorodni etmi (Kultura (ne)nasilja).

Glede mojega branja primera. Povsem zadosti mi je podatek, da se je zgodilo kaznivo dejanje, ki je dovolj slikovito, ker me zanimajo zgolj vaše reakcije.

Hm? Pustimo izvršno oblast na strani, pogovarjali smo se o kaznih. Mislim, da so kazni pri nas nižje, kot pri večini držav?

Ne, kazni so povsem v povprečju (glede na Evropo). Poleg tega se precenjuje generalna prevencija. Storilci takih kaznivih dejanj običajno nimajo dovolj informacij o kaznih, ki so zagrožene. Tu so še sodniki, ki izrekajo sankcije v razponu.

Recimo Nemčija. Tam imajo doživljensko zaporno kazen. V raziskavah so ugotovili, da v povprečju na tako kazen obsojena oseba, tam preživi največ 17 let.

Pa bi mi prosim pojasnil: šolsko obnašanje?

Pričakovano obnašanje.

cekr se je spraševal o poreklu teh ljudi, saj po moje razmišlja o povezavi med poreklu in agresivnostjo, za kar je možno iskati vzrok v večji raznolikosti med posameznimi rasami/plemeni kot znotraj le te.

Odstotek "južnjaške krvi" je, če sploh, zanemarljvi pri izvršitvi. Najprej si je potrebno postaviti veliko drugih vprašanj. Zakaj sem skočil. Enako kot zaradi norosti. Kot rečeno, zelo eleganto je nekomu pripisati norost ali divje poreklo, kot se pa resnično vprašati o razlogih nagiba - to je seveda težje in ni nekakšne splošne nalepke, oz. te niso dosegljive javnosti.

Dokazujejo da nižja kazen zmanjšuje število kriminalnih dejanj?

To ne, pojasnjujejo pa, da sistem zagroženih kazni zadošča. Ko bo prišlo do temeljnih premikov o družbi (ki še niso na vidiku od pohoda neoliberalizm), se bo o tem ponovno _temeljito_ premislio.

Najbednjeje pri tem pa je, da politiki te emocije javnosti izrabljajo pri nabiranju političnih točk in zagotavljajo več reda in miru. Kakopak, izvrstno si je to pogledati na ameriški vojni proti mamilom.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

OrlyTM ::

ma dj dj .. ta banda je za zaprt u cuzo pa pozabt je treba na njih ... alpa prisilno delo do smrti ... demet me jezi ko so pol kr eni solidarni pa neki bi se sli psihologe ...

kdorkoli si je vzel pravico, da je na tako grozovit in hladnokrven nacin umoril cloveka, nam je dal pravico, da mu vsaj zagrenimo zivljenje do konce, ce ze ne koncamo (jst bi pristal edino v prisilno dosmrtno delo oz. smrtna kazen, vse ostalo se mi zdi premilo) !!!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

kuglvinkl ::

OrlyTM: veš kaj je super? Da si (in skupina tebi podobnih) popolnoma nerelevanten za tiste, ki bodo odločali.
Your focus determines your reallity

snow ::

> zelo eleganto je nekomu pripisati norost ali divje poreklo

Ni šlo za priprisovanje(vsaj pri meni). Jaz temu pravim bolj možnost vzroka. Norost...njim se njihovo početje najbrž ni zdelo noro, no lahko si so rekli, da je noro, ampak to bolj v mišljenju splošne populacije oziroma večinskega tolmačenja norosti.

> V raziskavah so ugotovili, da v povprečju na tako kazen obsojena oseba, tam preživi največ 17 let.

Preživi ali odsluži?


> Najbednjeje pri tem pa je, da politiki te emocije javnosti izrabljajo pri nabiranju političnih točk in zagotavljajo več reda in miru.

Da. :(

Hvala za odgovore, pa še eno vprašanje.
Tvoj predlog za takšna kriminalna dejanja?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

OrlyTM ::

kukr kol, kuglvinkl ... i don't care much ... jst sm sam izrazu svoje mnenje.

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Neon87 ::

Kdor je to storil drugemu je to treba njemu nazaj 10x več in to pred množico ljudi, kot so to delali včasih.
Samo tako se bodo okrutni zločini vsaj malo umirili. ;(( ;((

Barakuda1 ::

Da se ne ponavljamo:D

Od vseh dosedanjih poustov na to temo , se le s pousti kuglvinkla strinjam 99.99 %

barakuda

kopernik ::

kuglvinkl, barakuda:
ali sta prepričana, da bi tako skrbela za zločince, če bi vama ubili sorodnika (ženo/otroka/starše)?

Brane2 ::

Kar se ustrezne kazni tiče:


Jaz se sploh ne bi trudil s kaznijo v smilsu kaznovanja.

Ukvarjal bi se samo s tem, kaj je najboljše za okolišnjo družbo v tem primeru, vendar na splošen način. Mislim, to rešietv bi potem uporabljal v vseh podobnih primerih in rešitev bi bila znana širši javnosti.

Kaj bi naredu ? Nč posebnega. Poslal bi tipe v roke zdravnikom, verjetno v kako mentalno ustanovo. Če bi se izkazalo, da se tipov ne da/ne znajo "predelati" v ustrezne občane in da bo vedno znatna nevarnost ponovitve, bi jih ugasnil s strupeno injekcijo, ustrelitvijo, whatever.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

kopernik:

ALi si prepričan, da bi bil tako zagnan, če bi bil zločinec npr tvoj sin ali brat ?

Phoebus ::

Mah kaksni bolniki, pa ljudje cudnega porekla, pa nevemkaj se. To je navadna najstniska objestnost. Na zalost v obliki za bruhat.

In bodite dobri kolikor hocete; ce en mulc (ali skupina) iz objesnosti razbije avto, mora placat za to, ko fotr zve za to, ima pa se viola rit in poglihane zobe.
Ce pa se gre za umor (to ni nic drugega kot hladnokrvni umor), pa te smrkavci ne rabijo nobenega zdravnika, nobenega psihiatra ali kogarkoli, ampak eno zares vzgojno.

In eni pravijo "vsega so krivi starsi", drugi pravijo "ja, ja, zdaj pa vse valite na starse", ampak ce bi imeli te mulci normalno vzgojo (torej, da bi jih starsi naucili kaj je prav in kaj ne; tudi z batinami), jim niti na kraj pameti ne bi prislo kaj takega. Vsak normalen se bo samo obrnil ko se gre za mucenje cloveka!

IMHO rabijo te mulci eno zares vzgojno. Pa naj si bo to zapor, prisilno delo ali karkoli, ampak ne mi o nekih zdravnikih.

Pomislite sami - ce ste naredili kaksno pizderijo v soli, je lahko razrednik ali psiholog se tolk blebetal in je slo skozi levo noter in skozi desno ven. Ko so ble pa doma za to batine ali kaksna lepa kazen, se je pa stvar prijela.

kopernik ::

Brane2:
definitivno, se je že zgodilo. Sicer ne moj brat, ker ga nimam, ampak bratranec. Če človek dela pizdarije, ga je potrebno ustaviti. Kako? zapor. Razni zdravniki, psihologi in podobni strokovnjaki so lahko zraven, ampak tak človek ne sme biti na prostosti. Niti pod točko razno. To je moje mnenje. Če bi pa ti bil pri sorodnikih bolj popustljiv, je to tvoj problem, ne moj.

Brane2 ::


Pa naj si bo to zapor, prisilno delo ali karkoli, ampak ne mi o nekih zdravnikih.


Misliš, da je življenje v mentalnih ustanovah lepo ?
Imeti stalno nekoga okrog riti, ki te ocenjuje iz dneva v dan (niti veš ne, kdaj si opazovan) in te stalno sili v to, da se spremeniš. Pri tem ima na razpolago praktično vsa sredstva, tudi palico.

Če bi se ljudje lahko tako zlahka spremenili, pri nas ne bi blo več alkoholokov in kadilcev. Pa se mnogim zatakne že tam. Spreminjanje sebe je na nek način izredno nasilno.

Brane2 ::

kopernik:

Sem mislu da zagovarjaš bolj drastične metode, ne pa zapor, zato moj odziv ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kopernik ::

ne, ne. Nobenih linčanj ali kaj podobnega. Na živce mi pa gre, ko dobijo nasilneži kako leto ali dve (po možnosti še pogojno) in so potem že zunaj. Pri nasilju ni heca, ker se lahko hitro stopnjuje, posledica pa je mogoče tudi umor ali kaka invalidnost. Zato mi gre na živce, ko poslušam kakšne strokovnjake, ki zagovarjajo neke alternativne metode za prevzgojo takih ljudi. Jaz sem mnenja, da je potrebno takega človeka odstraniti iz družbe vsaj kakih 8 let, še bolje pa 20 (pri hujših oblikah - umori, invalidnost in podobno).

snow ::

Ja saj so vse oblike kaznovanja ne preveč dobre rešitev. Se strinjam, da bi najboljša rešitev problema kaznovanja bila preprečitev dejanj, ki vodijo v postopek kaznovanja. Ampak to je zaenkrat še samo ideja.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Barakuda1 ::

kuglvinkl, barakuda:

ali sta prepričana, da bi tako skrbela za zločince, če bi vama ubili sorodnika (ženo/otroka/starše)?


Čeprav je vprašanje namenjeno obema, odgovarjam samo v svojem imenu.

V zgoraj navedenem hipotetičnem primeru, če sem iskren, ne vem kako bi se odzval. Verjetno bi bil moj odziv čustven in temu primerna reakcija. To je toliko bolj verjetno, ker se relativno (mislim vsaj) dokaj dobro poznam. Po naravi sem pač (ne po lastni krivdi) bolj kolerik kot ne.
Temu primerna bi bila vrjetno moja prva (ali vsaj prve) reakcija. Ko bi se nekoliko umiril, pa ne vem.
To je še najbolj iskren odgovor.

In ker je tako in ravno zato, je prav, da smo dosegli družbeni konsenz, ki tudi v takšnih primerih takšnim kot sem jaz in meni podobnim (ali še hujšim od men>:D ) prepreči, da bi vzeli "zakon" v svoje roke.
Množica tako čustveno prizadetih je namreč največja nevarnost za družbo. Navzven se manifestira z logiko linča, ki se "moralno" opravičuje z "pravičnim" maščevanjem, kar pa je, bodimo pošteni, nesprejemljivo.

Torej kratek rezime

Kot prizadeta oseba, bi najverjetne odreagiral neadekvatno in čustveno prizadeto, kot razmišljujoče bitje z izoblikovano etiko in moralo, pa bi še naprej zagovarjal že podana stališča, neglede na to da bi zaradi tega trpel hude notranje traume.

Zadovoljni z odgovorom


barakuda

kuglvinkl ::

snow: > V raziskavah so ugotovili, da v povprečju na tako kazen obsojena oseba, tam preživi največ 17 let.

Preživi ali odsluži?


Odsluži.

Tvoj predlog za takšna kriminalna dejanja?

To KD nič ne odstopa. Oz. takšno KD je že definirano v KZ. Simple, ZKP + KZ + ZIKS.

Razen, če si mislil kaj drugega?

spyboy: kdor je to storil drugemu je to treba njemu nazaj 10x več

Zakaj pa ravno 10×? To bi šlo po naravnem pravu? Dej sine...

in to pred množico ljudi, kot so to delali včasih.

To ti odgovorim, če prebereš Foucaulta: Nadzorovanje in kaznovanje.

kopernik:kuglvinkl, barakuda:
ali sta prepričana, da bi tako skrbela za zločince, če bi vama ubili sorodnika (ženo/otroka/starše)?


Ravno zaradi tega je kaznovanje odvzeto prizadetim. Jaz _ne morem_ biti pravičen, če nekdo poseže po moji dobrini. Ne gre.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Ok, sem si vzel pravico in odgovoril v svojem in barakudinem imenu. Opravičilo naj izostane, ker meni enako kot jaz.
Your focus determines your reallity

kopernik ::

kuglvinkl:
Ravno zaradi tega je kaznovanje odvzeto prizadetim. Jaz _ne morem_ biti pravičen, če nekdo poseže po moji dobrini. Ne gre.

ja, pa saj je zločinec tebe oškodoval, ne pa nekoga tretjega, ki mu dol visi, kako si ti "oškodovan".

snow ::

>To KD nič ne odstopa. Oz. takšno KD je že definirano v KZ. Simple, >ZKP + KZ + ZIKS.

>Razen, če si mislil kaj drugega?

Ehem, misliš da vsi vemo tele kratice? 8-O
Nebodigalen jaz bi jih lahko poiskal, kaj pomenijo.
Nebodigalen ti bi lahko napisal cele besede. :)

Mislil sem tvojo idejo najbolj idealnega kaznovanja kriminalnih dejanj.
Dobro ker si omenil KD v KZ...(kazenski zakon?), me zanima ali in če kako bi ti te definicije spremenil.

Se vidi, da te zadeve obvladaš, jaz pa niti nimam nekega koherentnega mnenja o zadevi, zato pa sprašujem.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kuglvinkl ::

kopernik: kuglvinkl:
Ravno zaradi tega je kaznovanje odvzeto prizadetim. Jaz _ne morem_ biti pravičen, če nekdo poseže po moji dobrini. Ne gre.

ja, pa saj je zločinec tebe oškodoval, ne pa nekoga tretjega, ki mu dol visi, kako si ti "oškodovan".


Jaz sem to pojasnil zelo zgoščeno. Nima smisla, da ti razlagam smiselnost prepovedi krvnega maščevanja, taliona, ... ker je o tem napisalnih lepo število knjig, ki so jih podpisale kompetentne osebe. Sam mislim, da je, v kolikor ni bilo vzgojeno vprimarni in kasneje v sekundarni socializaciji, nujno prebrati kakšno knjigo o tem. Malo bolj poljudnega gradiva ti žal ne morem predlagati, piše pa Boštjan M. Zupančič dovolj poljudno, da tudi brez globljega poznavanja prava, predvsem pa filozofije, razumeš. Za začetek prdlagam njegovo Pravo in prav (glej na COBISS).

In preberi Barakudin post.

snow: >To KD nič ne odstopa. Oz. takšno KD je že definirano v KZ. Simple, >ZKP + KZ + ZIKS.

>Razen, če si mislil kaj drugega?

Ehem, misliš da vsi vemo tele kratice?
Nebodigalen jaz bi jih lahko poiskal, kaj pomenijo.
Nebodigalen ti bi lahko napisal cele besede. :)


Aha. :8) Ko je storjeno dejanje, ki ima znake kaznivega dejanja (KD), policija postopka po Zakonu o kazenskem postopku (ZKP). Tožilec sestavi obtožnico in obdolženega (prej osumljenega) obtoži pred sodiščem. Sodišče uporabi Kazenski zakonik (KZ) po katerem mu izreče sankcijo, če ugotovi, da njegovo dejanje ustreza znakom kaznivega dejanja za katerega je obtožen. Po izreku sankcije, sedaj je obsojenec, se uporabi Zakon o izvrševanju kaznenski sankcij.

Mislil sem tvojo idejo najbolj idealnega kaznovanja kriminalnih dejanj.

Ne čutim se dovolj kompetentega, da bi podal neko izjavo, kaj se meni zdi najprimerneje. Niti nimam dovolj informacij. Poznam vrsto penoloških teorij, nobena pa seveda ni popolna. Poleg tega, trdno sem prepričan, da je idealni model toliko idealen, da niti k njemu ne moremo stremeti. Zdi se, da denimo v US. niti ne obstaja razmen konsenz s tem, v Evropi je le malo bolje ... Ja, lepe so teorije na pogled, ampak najbolj zanimive terjajo padec kartezijanske paradigme...

Edino kar vas prosim je to, da vsaj malo razmislite. Zadeve v takih primerih so izjemno kompleksne in brez zelo dobrega poznavanja določenih teorij ter brez dobrih informacij (filozofskih, pravnih, psiholoških, socioloških, medecinskih) se ne pride nikamor. Nikar ne norite z glavo skozi zid in se takoj zadovoljite z odgovorm. Stalno se sprašujte, ne bodite mentalni pešci. Dvomite!! + in skušajte najti nove razlage.

Se vidi, da te zadeve obvladaš, jaz pa niti nimam nekega koherentnega mnenja o zadevi, zato pa sprašujem.

Če te res zanima, preberi tisto zgoraj navedeno knjigo. Če te bo še zanimalo, pošlji mail, PM in svetoval ti bom nadaljne naslove.

Sicer pa, kazensko pravo me spet zanima po sili razmer. Spisati moram seminar. Ampak nekdanja ljubezen do kazenskega procesa me je pripraivla do tega, da sem se stvari lotil resno.

Če kje nisem bil dovolj jasen, prosim vprašaj.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Še nekaj prosim. to se je zgodilo danes? Oz. v časopisju je bilo že objavljeno? Če še ni bilo, ali bo jutri, bi bil lhako kdo toliko dober in preskeniral naslovnico _Slovenskih novic_ in jo postal v to temo?

Hvala.
Your focus determines your reallity

Thomas ::

Umori so v človeški družbi precej normalna zadeva.

V lovsko nabiralniški družbi so bili praktično vsakdanji.

Še v Srednjem veku, je Višnja Gora imela gavge. Pa vsa večja od tega Slovenska mesta - tudi. Kjer so dokaj često obešali morilce in izvrševali druge krvave rihte.

Zelo naravno. To danes vemo. Ampak nekaterim od nas, "naravno" ni ekvivalentno z "potem je pa vse v redu".

Upanje, da bi z "družbenim razvojem" kdaj prišli ven iz tega je jalovo. Edino totalen nadzor in takojšnja intervencija po potrebi, bi kaj spremenila.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

Edino totalen nadzor in takojšnja intervencija po potrebi, bi kaj spremenila.

totalen nadzor ni mogoč. Razen, če imaš v mislih prozorne stanovanjske bolke?

Da najprej o nadzoru.
Your focus determines your reallity

Thomas ::

AI naj gleda vsakega, kaj počne, 24 ur na dan.

Če začne s kakšno prekrškasko raboto, naj ga lep glas opozori. Če začne pa s kakšno težjo zadevo - naj takoj alarmira policijski oddelek.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

No go(pa ne zaradi tehnične izvedbe), in to sam dobro veš.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Should go! Če nočemo 10000 zlorabljenih otrok na leto v Sloveniji.

Če se nam pa nadzor AI zdi večje zlo kot to in vse ostalo - potem tega pač ne bo.


As simple as that!

:)

Tehnika ne bo problem, jasno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

NIsem se hotu umešavati v tehnična vprašanja tega početja dosedaj. Upal sem, da bom spregledal kak manjkajoči kos mozaika, preden s svojimi vprašanji vsem pokvarim zabavo.

A še vedno ne vidim, kako je to vprašanje moč rešiti s tehniko.

Recimo, da bo AI nekega dne nadzorovala vse nas. Recimo, da bo to počela brez napak in bo zaznala vse sorte skritih napadov, tako telesnih kot psiholoških, ki se jih bodo ljudje spomnili sčasoma.

ALi ne bo s tem postala pravzaprav mnogo vrednejša in dovršenejša v evolucijskem smislu od ljudi, ki jih nadzira ?
Zakaj bi AI to počela trajno, ne pa denimo "odšla na svoje" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Brane,

Inteligenca sama po sebi nima nobenih želja. Bi morala (tako kot pri človeku) imeti naklopjene želje, ki izvirajo od nekod drugod. Da jih maksimalno možno realizira.

To je drug modul. Brez tega modula - noče nič.

Pravzaprav en tak modul bo imela. Računaj in sporočaj!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predvajano nasilje v živo preko facebooka na dolenjskem (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
957162263 (101226) nevone
»

Nekdo posili in ubije vašega otroka... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11514704 (11942) donfilipo
»

Pet let zapora za nesrečo, ki je zahtevala dvoje mladih življenj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16211523 (7903) Pyr0Beast
»

Pijan in bistveno manj prišteven... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
916639 (4764) nevone
»

Smrtna kazen in mladoletniki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1329149 (7779) Brane2

Več podobnih tem