» »

Katere zimske gume?

Katere zimske gume?

««
67 / 68
»»

BlaY0 ::

fikus_ je izjavil:

stara mama je izjavil:

GY UG nikol več!
Sicer dobre vozne lastnosti, ampak nova guma iz fabrike jajčasta!!

Nekdo jih je skladiščil pokonci postavljene...

Kar je pravilno oziroma definitivno bolje kot če so naložene ena na drugo. Če govorimo o gumah, ki še niso na platiščih in napumpane. Dobro jih je potem tudi obračati vsake toliko cajta... ampak to malokdo počne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

stara mama ::

fikus_ je izjavil:

stara mama je izjavil:

GY UG nikol več!

Nekdo jih je skladiščil pokonci postavljene, po možnosti še kaj čez naloženo,.... in ti nikoli več GY.
Res racionalno razmišljanje.

Seveda!
Made in Slovenia (Torej iz Kranja), stare ne več kot mesec ali dva.
Ekologija™ in Trajnost™

fikus_ ::

Nekje pod nekim kupom so bile...l
Jih nisi reklamiral?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

forplan ::

Hi Kaj bi rekli se lahko da guma 205/60/16 92h čeprav je homologirana 96h?
Pa še to kako bi se obnesla 5 let stara guma? Dunlop winter 5. Prevoženo 12kkm imajo še 7mm profila.
da se strinjam

Utk ::

Kaj je pa to en tank da ima 96, kombi?
5 let stare preobremenjene gume na kombiju, po možnosti max naloženem. Jaz sem za...

Kombi :)
Limuzina. Skupna masa 1575KG
da se strinjam

kriptobog ::

stara mama je izjavil:

fikus_ je izjavil:

stara mama je izjavil:

GY UG nikol več!

Nekdo jih je skladiščil pokonci postavljene, po možnosti še kaj čez naloženo,.... in ti nikoli več GY.
Res racionalno razmišljanje.

Seveda!
Made in Slovenia (Torej iz Kranja), stare ne več kot mesec ali dva.

GY UG performance3? Kaksno dimenzijo pa imas? Jaz sem jih vzel za zenino Teslo in je DOT septemberski, gume pa made in Germany, ne kranjske.
Sem pa lani delal reklamacijo za Pireli zimske gume od Urusa. Guma 600eur po komadu, prisle pa s stopnicasto bocnico. Vsaj tako je rekel vulkanizer. Treslo je pa ni bilo sanse scentrirati. Je rekel majstr, da je to pogosto pri nepravilnem skladiscenju in se sfuka bocnica :))

feryz ::

Ojoj, zakaj pa ne 96h?
Jaz imam 106h, nič posebnega. Na osebnem, seveda.
Ni pa tega nikoli še nihče preverjal, zakaj bi?

feryz je izjavil:

Ojoj, zakaj pa ne 96h?
Jaz imam 106h, nič posebnega. Na osebnem, seveda.
Ni pa tega nikoli še nihče preverjal, zakaj bi?

Vprašal sem tudi za stare gume...

Bi imel 5-let stare 92 ali treba nove 96 kupit?
da se strinjam

Moj ima tudi dobre 1,5 tone in razred 91. Tako da 96 je malo pretirano. Ampak 5 let starih ne bi natikal.

Ker? So segnile vmes?

Preveč forume berete. In preveč pametnih ljudi je na njih.

starfotr ::

Model ima verjetno kombi(-je) dostavne službe in bi rad čim ceneje prišel skozi. Zato išče bližnjice. Tudi na račun tega, da bi nataknil nehomologirane in stare gume na vozilo.

Star si ti. In betežen, pozabljiv, pa še branje ti ne gre prav dobro.
Zato posebej zate, še enkrat.

forplan je izjavil:

Limuzina. Skupna masa 1575KG

easyrider3 ::

Preveč se denar špara na gumah večina bi radi 10 let vozil skoz z enimi gumami in nič kaj denarja zapravili za nove gume. Jaz bi tudi rad denar prišparal in ne kupoval gume ampak tega ne delam ker varnost,sigurnost je na prvem mestu pa lahko rečem,da snega sploh ni v mojih krajih.
Isto je z vzdrževanjem vozila,ko je potrebno menjavati določene materiale sploh filter goriva je zelo pomemben to velja za dizel motorje saj nafta ni čista ta pri nas in zato najbolj vbrizgalne šobe trpijo. Dati dobrih 10 Eur za filter goriva ob menjavi zraven olja je nič v primerjavi s tem,da se ti šobe prehitro uničijo, če bi menjaval takrat kot je tovarniško zapisano.
Maksimalno pri meni 3 leta gume pa še to zadnje leto je potrebno vedeti,da ob mokrem cestišču treba biti pazljiv in pripravljen na kakšno nenadno reagiranje.

feryz je izjavil:

Ker? So segnile vmes?

Preveč forume berete. In preveč pametnih ljudi je na njih.

Če bi stale v skladišču ok, te so pa bile zmontirane, če so nekaj vseeno prevozile. Čeprav ne dost.
Jaz že 3. zimo nikamor ne pridem z zimskimi gumami, kaj šele 4., 5. in 6. Tudi če je profila.

easyrider3 je izjavil:

Isto je z vzdrževanjem vozila,ko je potrebno menjavati določene materiale sploh filter goriva je zelo pomemben to velja za dizel motorje saj nafta ni čista ta pri nas in zato najbolj vbrizgalne šobe trpijo. Dati dobrih 10 Eur za filter goriva ob menjavi zraven olja je nič v primerjavi s tem,da se ti šobe prehitro uničijo, če bi menjaval takrat kot je tovarniško zapisano.

Imaš sicer prav, ampak so mimo časi, ko so bili naftni filtri samo papirnati vložki.
Pri mojem je 40€ (Mahle), pa še to dostopen če snameš dno podvozja stran (torej najlaže na dvigalu).
Slišal sem za neke hujše primere z dodatnimi senzorji.

forplan je izjavil:

Hi Kaj bi rekli se lahko da guma 205/60/16 92h čeprav je homologirana 96h?
Pa še to kako bi se obnesla 5 let stara guma? Dunlop winter 5. Prevoženo 12kkm imajo še 7mm profila.

V praksi ne bo narobe nič.
Ob morebitni kontroli se boš pa sam dogovarjal naprej...
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Za enega tukajšnjega povprečneža, pravzaprav za skoraj celo Slovenijo, je popolnoma vseen k..., kakšne so. Lahko so stare 5, lahko 10, lahko 15 let.
Lahko so nalite ali pa kar polne. Kakor ljudje danes vozijo, res ni popolnoma nobene potrebe, da se sekirajo za gume. Tistih 105 km/h na ac in 65 km/h na regionalkah zvozijo popolnoma vsake.

Jaz sem prejšnji teden menjal gume, prednje so dimenzij 255/40R21 102V XL.
Stare 9 mesecev, prevoženih 35 tisoč km. Profila je bilo še okrog 3 mm, ampak ...
Problem so ovinki in vožnja skozi njih. Zelo hitra, jasno. Zunaj je bila guma znucana do gladkega, znotraj do dratov.
Pa da ne bo kdo mislil, da po praznih vozim. Priporočeno, glede na oznako na avtu, je 2,4 bara, jaz imam nažokane na 2,8 bara.
Kar pa vseeno ni dovolj, da se ne bi gume polegle v ovinkih in peljale praktično le po robu.
Btw, tam kjer se skoraj drati vidijo oz. kjer je znucano, je znucana površina več kot centimeter nižja od tekalne površine. Se pravi se za toliko guma diagonalno poleže v ovinku.
V glavnem, ko boste gume tako nucali in znucali, se pa sekirajte ali so premium, koliko je stara, kaj testi pravijo in podobno.

Se kdo vozi po AC LJ-NM?! Poglejte pri Trebnjem, kako ima Bartog skladiščene pnevmatike.

feryz je izjavil:

V glavnem, ko boste gume tako nucali in znucali, se pa sekirajte ali so premium, koliko je stara, kaj testi pravijo in podobno.

Sej tako bojo kmal vse nove gume tud na avtih nedeljskih voznikov.
So nam v EU parlamentu lepo zrihtal, da morjo bit gume bolj zaobljene da se raje kotali namesto bočnica drsi => boljša ocena za učinkovitost!
Vsaj varčne so in vsi bodo mel bolj nove (če se že vozijo kot po jajcih + pogosteje se jih menjuje)

Preverite jih lahko pod tržnimi imeni: Sport BluResponse, Michelin Energy Saver, Bridgestone Turanza ECO in podoben bulšit!!
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

fikus_ je izjavil:

Se kdo vozi po AC LJ-NM?! Poglejte pri Trebnjem, kako ima Bartog skladiščene pnevmatike.

Sem že videl to in ja katastrofa,da so gume zunaj na soncu,dežju pa še naložene so tako v eno velko stolpnico. Kako bo potem takšna guma kot bi morala biti. Kolega je avtomehanik in vulkinizer pa je imel na avtu premium gume a sam pravi,če je avto doma stal čez vikend je v ponedeljek bilo potrebno narediti nekaj kilometrov preden so se spet ulegle-enostavn so hopsale pa so bile u piko scentrirane-balansirane.

Ne bi rekel ravno katastrofa, bolj je gre za zavajanje, kako skladiščijo pnevmatike in da se pri tem ne starajo,....

Goran's Blog ::

Sam sem lansko zimo imel continental wintercontact 225 45 r18 katere sem "pojedel" v eni zimi in sicer so naredile samo 8000km. Prvič, da sem gume v eni sezone znucal, ponavadi vedno dve sezoni. So me pa prav razočarale. Je že res, da imam veliko ovinkov in težko nogo, ma vseeno sem bil razočaran.

chucki ::

Goodyear UltraGrip 9+ . Te imam na bmw sedaj ze 5 sezono, res pa da vozim samo AC relacija CE - LJ. Se vedno so mehke in polovico profila.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Jaz na več kot dve sezoni lahko sanjam. Ampak 1 sezona to mi je pa bilo waw za gume katere niso lih poceni.

profii ::

Goran's Blog je izjavil:

Sam sem lansko zimo imel continental wintercontact 225 45 r18 katere sem "pojedel" v eni zimi in sicer so naredile samo 8000km. Prvič, da sem gume v eni sezone znucal, ponavadi vedno dve sezoni. So me pa prav razočarale. Je že res, da imam veliko ovinkov in težko nogo, ma vseeno sem bil razočaran.

Jaz imam obraten problem, delam malo km, vozim "počasi" in se mi gume obrabljajo prepočasi. Imam pa Michelin Alpin 6.
Naslednjič kupim Contintal.

denabiker ::

Iz katere trgovine sedaj naročujete? Katera je zanesljiva trgovina, pa da dobiš čim mlajše gume?

Saj veš, da cela Slovenija dobi gume iz istega konca?
Ko jaz iščem gume za mojega, jih, seveda, nimajo. In če pokličem na 10 koncev, bo odgovor pri vseh popolnoma enak. Dobavni rok je 2 do 3 tedne. Ker vsi gledajo isto na ekranu dobavitelja.

energetik ::

Goran's Blog je izjavil:

Res me zanima, kako to voziš.
Tole so moje Eskimo HP2 po 4 zimah in 30Mm prevoženih (nekje 7-8mm profila še):

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Ghost7 ::

feryz je izjavil:

Za enega tukajšnjega povprečneža, pravzaprav za skoraj celo Slovenijo, je popolnoma vseen k..., kakšne so. Lahko so stare 5, lahko 10, lahko 15 let.
Lahko so nalite ali pa kar polne. Kakor ljudje danes vozijo, res ni popolnoma nobene potrebe, da se sekirajo za gume. Tistih 105 km/h na ac in 65 km/h na regionalkah zvozijo popolnoma vsake.

Jaz sem prejšnji teden menjal gume, prednje so dimenzij 255/40R21 102V XL.
Stare 9 mesecev, prevoženih 35 tisoč km. Profila je bilo še okrog 3 mm, ampak ...
Problem so ovinki in vožnja skozi njih. Zelo hitra, jasno. Zunaj je bila guma znucana do gladkega, znotraj do dratov.
Pa da ne bo kdo mislil, da po praznih vozim. Priporočeno, glede na oznako na avtu, je 2,4 bara, jaz imam nažokane na 2,8 bara.
Kar pa vseeno ni dovolj, da se ne bi gume polegle v ovinkih in peljale praktično le po robu.
Btw, tam kjer se skoraj drati vidijo oz. kjer je znucano, je znucana površina več kot centimeter nižja od tekalne površine. Se pravi se za toliko guma diagonalno poleže v ovinku.

Naredi optiko.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Aha, spet eden pameten na forumu.
In kaj bo naredil na optiki, da gum ne bo radiralo znotraj ali zunaj 1 cm nižje od tekalne površine? Ki je, btw, znucana popolnoma enakomerno.
Jih bo nagnil ven pod kotom 75 stopinj? Da bom zunaj po feltni peljal?

Bizkit45 ::

Tole bo najverjetneje napačna dimenzija gum in drgnejo nekje po koloteku?
Me res zanima razlog takšne obrabe..

Saj ti ga jaz povem.
Skozi vsak ovinek se peljem z dvojno brzino tvoje. 24/7/365. Če pred mano ni nikogar, seveda. In če se da, poti izbiram tako, da ni nikogar. Ali zelo malo.
Ko se vsedem v avto, ima da gre. Za to so narejeni.
In ko dve tone in pol rine na polno v ovinku ven, guma pelja le še po robu.

Js sm vama pa tud povedal razlog.
Premehke bočnice zaradi teženja k manjši porabi.
Ekologija™ in Trajnost™

Bizkit45 ::

A ni tako, da so bočnice pri "xl" ali "suv" ali podobni oznaki, ojačane?
Je možno da Fery nima takšnih oznak, za tako veliko "kravo" (2,5T)?

edit: nvm, sem pogledal poste višje in se Fery malce bolj razpiše :)
A je to EV?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

denabiker ::

ravno sem naročil za en avto gume Conti TS WinterContact TS 870, v isti trgovini so imeli različne cene za iste gume, ker so v različnih skladiščih, v enem skladišču ena cena, v drugem druga cena, približno 20% razlika.
Ja res pobira Continental, ampak sem zelo zadovoljen, držijo odlično. Isto Premium Contact sem uničil v enem letu, šlo je 3/4 profila, potem sem jih zamenjal, ampak v ovinku je pa držalo kot pribito:)
zdaj pa še dva avta preobut, denar kar leti za te gume.

Bizkit45 je izjavil:

A ni tako, da so bočnice pri "xl" ali "suv" ali podobni oznaki, ojačane?
Je možno da Fery nima takšnih oznak, za tako veliko "kravo" (2,5T)?

edit: nvm, sem pogledal poste višje in se Fery malce bolj razpiše :)
A je to EV?
Ne, ni ev.

In gume takih dimenzij sploh ne moreš kupiti brez xl.
Pa tudi drugih ne. Tole sem zadnjič naročil.

Zimska pnevmatika CONTINENTAL 235/60R18 107H XL FR TS870P WinterContact 4 kos
Zimska pnevmatika CONTINENTAL 235/50R17 96V FR TS870P WinterContact 4 kos

Zimska pnevmatika CONTINENTAL 255/40R21 102V XL FR TS870P WinterContact 2 kos
Zimska pnevmatika CONTINENTAL 285/35R21 105V XL FR TS870P WinterContact 2 kos

Očitno je zdaj vsaka guma "xl". V resnici pa nobena.

gruntfürmich ::

stara mama je izjavil:

Js sm vama pa tud povedal razlog.
Premehke bočnice zaradi teženja k manjši porabi.

ja feryz, na zafiri nimaš kaj kupovati gum za najnižjo porabo! :D kupi gume za performance!

btw, zakaj pa z zafiro delaš toliko kilometrov? nimaš za posel kombija?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Kombije imam za drva voziti čez vikend.
Čez teden se drugi vozijo z njimi, zakaj bi se jaz?

a pol greš ti na posel s svojim avtom ali kako?

Sklepat posle, misliš? Ja, s svojim.
Ampak ne vedno z zafiro, včasih s kakšnim drugim, recimo fordom. Odvisno od situacije.
Enim je zafira všeč, drugje je lahko kontraproduktivno.

ok. thx.

Daj ti meni gume bilo katere in seveda optika mi je v NULO pa boš videl kako ti bom robe na gumah pobral. Al jaz ko se mi zahoče čez zavoje pritisnem sploh v krožnem križišču to mora it makar poprek-driftanje. Katera guma bo potem zdržala toliko tisoč kilometrov ali toliko sezon. Jaz še na kombiju pobiram robove seveda,da voziš pa zmerno sploh čez zavoje ja potem pa bo res guma zdržala dlje.

Saj guma sploh ni zdržala malo. Pol zime, celo poletje, 35 tisoč km zelo težke noge. Pravzaprav je zdržala presenetljivo veliko.

Sem pa mislil, da je še dobra, pač človek nima filinga kako popuščajo, ker je to postopoma. Kot žaba, ki se počasi kuha.
Zdaj sem pa nove dal gor in je razlika neverjetna. Nema driftanja, nema podrsavanja po ovinkih, gume brutalno grabijo. Bomo videli koliko časa bodo.

Đabe ti je bavarc, ki ne zmore driftat....
Ekologija™ in Trajnost™

GenZNPC ::

2,5 ton res ni avto, to je traktor
skibidi

energetik je izjavil:

Goran's Blog je izjavil:

Res me zanima, kako to voziš.
Tole so moje Eskimo HP2 po 4 zimah in 30Mm prevoženih (nekje 7-8mm profila še):

Hja 25k letno imam, od tega 95% je ovinkov.
Ti kolikšno razmerje avtocestaa ali podeželje imaš ?

energetik ::

Goran's Blog je izjavil:

Hja 25k letno imam, od tega 95% je ovinkov.
Ti kolikšno razmerje avtocestaa ali podeželje imaš ?
Nekje 25% primestje, 75% AC (LJ obroč).
vires in numeris

GenZNPC je izjavil:

2,5 ton res ni avto, to je traktor
Se strinjam.
Ampak tudi traktor pride do 100 km/h v 4,3 sekunde. Nije baš nešto, nekaj pa je.

DamijanD ::

Moj avto ne omogoča Feryjevih hitrosti, ampak gume pa vseeno uničim v 2 sezonah...

Men je uspel par na zadnji osi v pol leta,
imam pa znanca ki je v 1 letu menjal 6 parov..

če si jih že merimo.....
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

««
67 / 68
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letne gume (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Na cesti
49388664 (3718) Buggy
»

Gume 2019 (strani: 1 2 )

5715159 (12809) matobeli
»

Letne gume 2016 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28790173 (60955) slemarko
»

2015 Testi letnih pnevmatik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382113705 (86118) gruntfürmich
»

Gume za zimo. (strani: 1 2 3 )

10627771 (23625) Domobrancek

Več podobnih tem