» »

Homeopatija

Homeopatija

««
7 / 17
»»

poweroff ::

Glede "double-blinded", sem družboslovka - nisem znanstvenica, ampak človek prakse. Te metode enostavno ne morete uporabiti pri homeopatiji - gre za povsem drugačno filozofijo kakor pri alopatski medicini. Poenostavljeno: farmacevtska družba izumi sredstvo proti glavobolu, testirajo ga tako, da isto sredstvo, dajo npr 100 osebam, ki jih boli glava in nato ugotovijo, da je 80% oseb po použitju sredstva brez glavobola. Pri homeopatiji pa je vsak posameznik dejansko posameznik s svojo sliko, lahko ima 100 oseb glavobol, ampak obstaja velika verjetnost, da bo vsak dobil svoje zdravilo. In ravno zaradi različnega pristopa ta tolikokrat opevana "dvojno-slepa" ne pride vpoštev.

Hja, jaz sem tudi družboslovec, pa si čisto enostavno lahko zamislim, kako bi ta preiskus izgledal. Po individualni obravnavi bi homeopat vsakemu predpisal unikatno zdravilo. Ampak pol oseb bi dobilo to zdravilo, pol pa "žegnano vodico". Potem bi pa videli, če se skupini kaj razlikujeta.

Pri vsej tej silni znanosti bi, če bi se kdo resnično želel potruditi, že zdavnaj našli metodo, ki bi lahko merila uspešnost homeopatskih zdravil.
Obstaja pa še druga možnost. Da zadeva preprosto ne deluje. Zato se tudi ne da dokazati da deluje. Ker ne.
sudo poweroff

antonija ::

1. Atoma niso odkrili med drugo svetovno vojno, ampak pred njo. Edino kar so naredil med WWII je to, da so teorija preizkusili v praksi (s tragicnimi posledicami).

2. Ravno vceraj sem iskal etikete iz embalaze za hrano, ki lahko vsebuje alrgene. Med vsemi googlovimi zadetki, bilo se najvec takih, ki pripadajo taksnemu ali drugacnemu homeopatskemu preparatu. Vsi "zdravijo simptome brez stranskih ucinskov", vsi so "popolnoma varni", skratka vsi so super. Ampak glej ga zlomka: na CISTO VSAKEM je v drobnem tisku napisano: "Ce se vase stanje ne izboljsa/se poslabsa, se takoj posvetujte z zdravnikom (uradne medicine)"

WTF???

Pri vsem silnem delovanju se sami priznajo da nimajo za burek proti klasicni medicini? "Ce nam ne bo uspelo bo kalsicna medicina pozdravila karkoli smo zajebali."???:\

Se o double blind testu: Pri tem bi slo za dokazovanje ucinkovitosti preparata. Vsak preparat se daje z namenom, da v telesu sprozi dolocene klinicne procese, ki jih lahko navzven merimo ali direktno (recimo vsebnost ucinkovine v krvi/urinu), kot direktna posledica (zmanjsanje stevila bakterij, znizanje krvnega tlaka,...) ali kot indirektna posledica (boljse pocutje pacienta,...).
Za homeopatske preparate noben ne ve kako delujejo, zato prva moznost odpade. Noben homeopat (tud tista velika francoska firma) ne bo dal roke v ogenj in zagotovil, kaksne direktne ucinke ima njegovo homeopatsko zdravilo. Ostane nam le tretja moznost: osebna izkusnja posameznika. Za to pa vemo da je odvisna od veliko vec pojavov, kot le prejemanje dolocenega zdravila, sploh ko gre za bolj "banalne" primere, kot je glavobol. Tukaj je pac treba nacrtovat poizkus tako, da lahko pri meritvah jasno pokazemo, da ima na rezultate najvecji vpliv prav sam preparat, ne pa razni placeboti (od avtosugestije do sugestije homeopata).
To se pravi: najde se skupina (cimvecja, cimbolj raznolika, brez homeopatske "selektivnosti" pri izbiri pacientov), razdeli se jo na najmanj dve skupini (za osnovni test, lahko tudi 4 ali vec za navzkrizni test). K nobeni od teh skupin ne spustimo homeopata (ni stika med skupino in njim). Homeopat v vnaprej pripravljene posode razdeli zdravilo in placebote, ki izgledajo natanko tako kot zdravilo (izgled (oblika, velikost, barva), vonj, okus,...). Homeopat ne sme vedeti katera oseba dobi katero zdravilo (to ve tisti, ki poizkus vodi in ga opazuje, brez stika s homeopatom(i) in prostovoljci), kakor tudi prostovoljci ne vedo kaj bojo dobili. Po aplikaciji se pocaka dolocen cas (dolocen s strani homeopata za delovanje), nakar se izvede meritve. V nasem primeru bojo ti najverjetneje vprasalniki v katerih prostovoljci opisejo stanje na zacetku, stanje na koncu, opazne spremembe,... Rezultate se statisticno obdela, izloci se nepravilnosti in pokaze se, ce obstaja povezava med aplikacijo homeopatskega preparata in ucinkov na prostovoljce, ali ne.

Meotodlosko je stvar sila preprosta, saj gre za poskus, ki ga MORA naredit vsaka farmacevtska tovarna, preden sploh zacne razmisljat o tem da bi dobila dovoljenje za promet s svojim zdravilom. Tako kot farmacevtska industrija placuje za svoje raziskave, ne vidim razloga zakaj nebi tudi drugi. Saj smo vsi enaki.

Sicer mi ni cisto jasna distinkcija "nisem znanstvenica - sem clovek prakse" ampak "cloveku prakse" bi pojmi kot je metodologija double-blind testa nekako morali biti poznani. Brez njega (in njemu podobnih) je vse skupaj le teortiziranje.

Iniciativa za potrditev delovanja homeopatskega zdravila bi po vsej logiki morala biti na strani tistega, ki ima od tega korist: tovarn, ki ta zdravila izdelujejo. Samo dejstvo da nihce izmed njih ne izvaja takih poskusov samo krepi dejstva, ki vztrajno potrjujejo da homeopatski pripravki ne delujejo (in nikoli niso).
Moderejsi poskusi delovanja homeopatije izven znanstvenega podrocja (a se vedno po par sto let starih teorijah brez osnov in argumentov) nekako ne delujejo v prid homeopatije, saj so le (bolj slab) poskus mistifikacije celotnega podrocja. In ljudje imajo radi carovnije (samo poglejte enkrat otroke ko vidijo "carovnika" ko iz nic naredi rozo) in kopujejo vse kar jim bo "cudezno" spremenilo zivljenje na bolje. Religije, alternativna zdravilstva, vse mozne (preverjeno delujoce:\) diete, 5 novih revolucionarnih telovadnih pripomockov na mesec,... Isto kot narkomani: sam da zadane. Sam pri njih vsaj dokazano dela, tukaj pa se to ne...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

gzibret ::

> Ampak pol oseb bi dobilo to zdravilo, pol pa "žegnano vodico". Potem bi pa videli, če se skupini kaj razlikujeta.

1/4 bi dobila zdravilo, 1/4 homeopatsko zdravilo, 1/4 nič, 1/4 placebo. Seveda na dovolj velikem vzorcu, minimalno 30 komadov iz vsake skupine. Na koncu testiraš, ali se povprečne vrednosti in variance razlikujejo, torej, ali gre za za iste populacije ali je opazna signifikantna razlika (na ravni zaupanja recimo 95%).

Torej homeopatske pripravke bi bilo potrebno izdelati recimo za 30 ljudi, za ostale pa itak nebi bilo problema (30 aspirinov, 30 bombonov in 30 doz "zraka" :D ).

Cena raziskave, če uporabimo neke prostovoljce z glavobolom bi se gibala tam do 2 mio SIT (od oka). Ta cena bi vključevala tudi ceno delovne sile (izvajalcev poiskusa) ter delo homeopata.

Saj bodo razpisi za znanstvene projekte na ARRS, pa naj nekdo napiše prijavo..... ;) Tudi za mnogo večje neumnosti se zapravlja denar.....
Vse je za neki dobr!

Manu ::

Gruntam kako so uspeli vodo nahecat, da si zapomne samo dobre lastnosti aspirina... Tu so homeopati pred klasično medicino - superselektivnost in brez stranskih učinkov.

Kaj je namen aspirina? Je namen, da deluje s stranskimi (neželenimi) učinki ali indikativno? Ima aspirin negativne lastnosti? Si mogoče mislil na neželene učinke?
V navodilih zdravil (konkretno pri aspirinu) piše: možni neželeni učinki. Poudarek na besedo "možni". Možni pri učinku z kemično reakcijo.

Važna je indikacija zdravila, stranski neželeni učinki pa nastanejo pri kemičnih reakcijah, kar pa pri homeopatskih pripravkih ni.
Obstaja pa še druga možnost. Da zadeva preprosto ne deluje. Zato se tudi ne da dokazati da deluje. Ker ne.

Tu se zelo motiš.

Meta analyses

http://www.homeopathyeurope.org/FAQ.html
How is it possible that such small doses that are used in homeopathy, have any physiological effect?
Although it is not precisely understood how homeopathic medicines work, there is clear evidence that the medicines are active and can be curative. Homeopathic medicines also have been shown to work on babies and on animals (including dogs, cats, horses and cows) where it is highly unlikely that they are acting as a placebo. The documented results from thousands of experienced homeopathic practitioners and from millions of their patients clearly show that these small individualized doses produce profound health benefits.

It is important to know that the small doses used by homeopathic doctors only have an effect when a person has a hypersensitivity to the small doses given. If the wrong medicine is given to a person, nothing happens. If the correct medicine is given, the medicine acts as a catalyst to the person's defences. In any case, homeopathic medicines do not have side effects.
"Ce se vase stanje ne izboljsa/se poslabsa, se takoj posvetujte z zdravnikom (uradne medicine)." Pri vsem silnem delovanju se sami priznajo da nimajo za burek proti klasicni medicini? "Ce nam ne bo uspelo bo kalsicna medicina pozdravila karkoli smo zajebali."???

To je tvoja interpretacija.
To piše tudi na vseh kemičnih zdravilih. Če jemlješ kemično zdravilo pa ne deluje, pojdi do zdravnika, ki ti bo dal drugo ali svetoval kaj drugega. Ravno tako pri homeopastkih pripravkih. Če se stanje ne izboljša, pojdi do zdravnika (ki obvlada homeopatijo) in ti bo svetoval kaj drugega. Kaj je tukaj nenavadnega?

Klasični zdravnik z znanjem homeopatije - je tu kaj čudnega?
Moderejsi poskusi delovanja homeopatije izven znanstvenega podrocja (a se vedno po par sto let starih teorijah brez osnov in argumentov) nekako ne delujejo v prid homeopatije, saj so le (bolj slab) poskus mistifikacije celotnega podrocja.


Mistifikacija je tam, kjer se nekaj dogaja pa ni dovolj znanja in informacij. Intenca je, da se poglobi znanje o nas in svetu v katerem živimo.
Veliko je takih nenadnih ozdravitev, ki jih uradni zdravniki ne znajo razložiti. Namesto, da bi znanstveno začeli raziskovati (kako itd...) pa sčasoma pozabijo na dogodek ali pa se pretvarjajo, da se ni nič zgodilo in mrtvo živijo dalje.
So pa znanstveni ljudje, ki jih živo zanima vse, kar se dogaja in pogumno raziskujejo področje. Ostali pa se jim posmehujejo in z zavračanjem mistificirajo tisto, kar bi se lahko z več volje in sredstvi znanstveno raziskalo.

Znanstveno področje??? Znanost je način razumevanja sveta in sebe. Področje, ki ga je do zdaj človeštvo na znanstven način raziskalo je materijalni svet. Področje subtilnih energij nam je na znanstven način še neznan. Namesto, da ga zanikamo, ga raziskujmo. In potem se bo tisto čemur ti rečeš znanstveno področje razširilo.
(a se vedno po par sto let starih teorijah brez osnov in argumentov)...

Da ne govorim o teorijah atoma, ki ni imelo osnove in argumentov zelo dolgo časa.

Teorija o subtinih energijah pa tudi že obstaja, ravno tako kot je o atomu. Namreč poleg štirih osnovnih elementov (ogenj, zrak, voda, zemlja) obstaja še peti Akasha (sanskrtsko) ali Aether (grško).

"Oliver Nicholson points out that, in contrast to the better known luminiferous aether of the 19th century, the older concept of the classical aether had three properties. Among these characteristics, the classical aether had a non-material property, was "less than the vehicle of visible light", and was responsible for "generating metals" along with fostering the development of all bodies."

Kot sem že rekel: človeštvo bo nekoč odkrilo peti element ... subtilne energije ... aether ... črna energija... in potem sčasoma še poglobilo znanje o njem. Homeopatija deluje na podlagi subtilnih energij.

jype ::

Manu> there is clear evidence that the medicines are active and can be curative.

I am most fond of this evidence of which you speak. Can I see it, please?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

snow ::

Kaj je namen aspirina? Je namen, da deluje s stranskimi (neželenimi) učinki ali indikativno? Ima aspirin negativne lastnosti? Si mogoče mislil na neželene učinke?
V navodilih zdravil (konkretno pri aspirinu) piše: možni neželeni učinki. Poudarek na besedo "možni". Možni pri učinku z kemično reakcijo.

Važna je indikacija zdravila, stranski neželeni učinki pa nastanejo pri kemičnih reakcijah, kar pa pri homeopatskih pripravkih ni.


Ko sem omenjal stranske učinke, sem imel v mislih predvsem neželene stranske učinke.
No, da se ne boš zopet obešal na moje besede te bom tokrat vprašal bolj natančno.

Imajo homeopatska zdravila stranske učinke (željene in neželjene)?
Imajo homeopatska zdravila neželjene stranske učinke?
Imajo homeopatska zdravila škodljive stranske učinke?

Zaradi možnih stranskih učinkov aspirina ljudje umirajo, ti pa praviš da homeopatsko zdravilo ne bo izkazovalo takšnih učinkov?

Pri homeopatskih zdravilih ni kemijske reakcije?? Tu si jo pihnil mimo, da je bolj nebi mogel.
V homeopatskih zdravilih (govorimo o vodnih pripravkih se razume) ves čas poteka kemijska reakcija.


Delujejo homeopatskih pripravki na živalih?
Delujejo homeopatski pripravki in vitro - recimo na izoliranih celicah?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

drejc ::

Oh my god...eter...kje si to iz naftalina potegnu...

However, the null result of the Michelson-Morley experiment led (from 1887 onwards) to the decline of an aether model's wide acceptance

(vir=Manujev vir)

...prešprical srednješolsko fizko eh?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

snow ::

Da ne govorim o teorijah atoma, ki ni imelo osnove in argumentov zelo dolgo časa.


Katero teorijo in kateri argument imaš v mislih?


edit: slovnica
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

Manu ::

Da ne govorim o teorijah atoma, ki ni imelo osnove in argumentov zelo dolgo časa.
Katero teorijo in kateri argument imaš v mislih?

Tu se bom popravil. Nisem se dobro izrazil. Mislil sem na dokaze. Teorija atoma je bila dolgo časa samo teorija.

Tudi teorija o petem elementu oz. subtilnih energijah je za zdaj teorija, ampak ti poskusi s homeopatijo (in tudi na drugih področjih) indicirajo na obstoj subtilnih energij. Samo vprašanje volje, časa in sredstev je, kdaj jih bomo dokazali.

Tehnologije subtilnih energij bodo zelo revolucionarne. Človeštvo še ni pripravljeno, da uporablja to tehnologijo, ki je lahko z nepravilno uporabo zelo destruktivno. Nepravilna uporaba je mišljena uporaba v namene vojaške industrije. Ko bomo uvideli nesmiselnost vojn in reševali probleme na drugačen bolj razumevajoč način, nam bodo napredni znanstveniki (ki so veliko pred našim časom) razkrili tehnologijo, ki temelji na subtilnih energijah (kot ji rečemo).

I am most fond of this evidence of which you speak. Can I see it, please?

Klikni na meta-analyses, klikni na link pod njem, klikni na linke raziskav malo nazaj... Preberi si, malo bolj natančno in ne površno.

Ko sem omenjal stranske učinke, sem imel v mislih predvsem neželene stranske učinke.
No, da se ne boš zopet obešal na moje besede te bom tokrat vprašal bolj natančno.

Ne, nisem se mislil obešat na tvoje besede. Nič nimam proti tebi. Problem je v nerazumevanju predvsem v nekem določenem konceptu.

Imam občutek, da ne moreš (in ostali) sprejet teorijo oz. koncept subtilnih energij. Samo za to gre. Homeopatija ne deluje preko kemijskih reakcij (čeravno se pri redčenju dogajajo [ko si se obešal na moje besede :-) ], ampak je koncentracija premajhna, da bi kakorkoli delovala - tako pravi kemija). Deluje preko subtilnih energij. Mislim, da smo o tem že posredno govorili. Končno sem dal povezave in članke, ki o tem govorijo. Pravzavprav se največ pričakuje od fizikov (tako je tudi povedala dr. Ružič). Tu se ne ujamemo. V tem konceptu.

Na odgovore ostalih vprašanj pa pričakuj pozneje, ker jih bom poslal dr. Ružič. Itak pa je nekaj odgovorov v mojem prejšnjem postu in v povezavah, ki sem jih dal.

Manu ::

Ko sem postavljal vprašanja dr. Ružič na drugem forumu sem zasledil še to:

Spoštovani!

Ob poslušanju medijskih nastopov ali branju pisane besede ljudi, ki
zasedajo odgovorne funkcije, vedno znova ugotavljamo, da je njihov glavni očitek homeopatiji to, da je brez znanstvene podlage. Opazovalec tako lahko dobi vtis, kot da znanstveniki, uredništva znanstvenih revij, organizatorji znanstvenih konferenc idr., o homeopatiji, ali še bolj natančno, o znanstveni teoriji ki bi razložila homeopatijo, sploh ne razpravljajo več.
Vendar to enostavno ne drži. Zato vsem tistim, ki imate motiv ter obvladate angleški jezik, priporočamo v tem trenutku ključne članke, ki bi jih moral vsak, ki javno govori ali piše o homeopatiji, prebrati in upoštevati.
V oklepaju je naše videnje članka, ki naj Vam služi le kot dodaten motiv za začetek iskanja. Nekateri članki so dostopni na spletu, druge pa poiščite v ustrezni knjižnici ali kar direktno pri avtorju, najboljše bo preko elektronske pošte. V primeru, da Vam katerega od njih ne uspe dobiti, nam to sporočite, in Vam bomo članek poslali v pdf obliki.

· Becker-Witt C., Weißhuhn T.E.R., Lüdtke R., Willich S.N. 2003. Quality assessment of physical research in homeopathy. J Altern Complement Med, 9: 113–132 (Avtorji ocenijo metodologijo homeopatskih študij in zaključijo, da je večina fizikalnih študij opravljenih z neprimernimi kontrolami in torej iz njih ne moremo prav nič zaključiti. Spodaj našteti članki v to kategorijo ne sodijo.)

· Belon, P., Cumps, J., Ennis, M., Mannaioni, P.F., Roberfroid M, Sainte-Laudy J, Wiegant FAC. 2004. Histamine dilutions modulate basophil activation. Inflamm Res, 53: 181-188. (Avtorji so ponovili rezultate skupine, ki jo je vodil dr. Jacques Benveniste. Študijo so opravili vzporedno v več znanstvenih centrih).

· Del Giudice, E. 1994. Is the “memory of water” a physical impossibility. In Endler, P.C., Schulte, J. eds. Ultra High Dilution: Physiology and Physics, Netherlands: Kluwer Academic Publishers, pp. 117-119 (Članek govori o tem, da fizikalna teorija polja, katere glavni protagonist je italijanski kvantni fizik prof. Emilio Del Giudice, spomin vode dopušča)

· Del Giudice E., De Ninno A., Fleischmann M., Mengoli G., Milani M., Talpo G., Vitiello G. Coherent Quantum Electrodynamics in Living Matter.
2005. Electromagnetic Biology and Medicine, 24: 199 – 210 (Članek nadgrajuje razmišljanje italijanske skupine iz leta 1994).

· Elia V., M. Niccoli. 2004. New Physico-Chemical Properties of Extremely Diluted Aqueous Solutions. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 75: 815–836 (Članek govori o tem, da ima homeopatski pripravek višjo električno prevodnost in višji pH kot kontrolna neobdelana voda).

· Elia, V., Niccoli, M. 1999. Thermodynamics of extremely diluted aqueous solutions. Ann NY Acad Sci 879: 241-248. (Avtorja sta s standardno kalorimetrijo pri 25°C ugotovila, da mešanje 0.01 mol/kg NaOH z informacijo HCl, ali obratno, mešanje 0.01 mol/kg HCl z informacijo NaOH, sprosti značilen presežek toplote.)

· Jerman I., R. Ružič, R. Krašovec, M. Škarja, and L. Mogilnicki. 2005. Electrical transfer of molecule information into water, its storage and bioeffects on plants and bacteria. Electromagnetic Biology and Medicine, 24: 341-353. (Članek demonstrira, da je homeopatska metoda le ena od metod, s katero se informacija lahko prenese v vodo. Raziskave na rastlinah in bakterijah so namreč pokazale, da je informacijo moč prenesti tudi preko močnih električnih pulzov).

· Rey, L. 2003. Thermoluminescence of ultra-high dilutions of lithium chloride and sodium chloride. Physica A, 323: 67-74. (Znanstveno zelo dobro utemeljena metoda imenovana termoluminiscenca, kjer solna raztopina oddaja svetlobo v času segrevanja, je pokazala, da raztopina z informacijo LiCl ali informacijo NaCl oddaja svetlobo valovne dolžine, ki povsem ustreza emitirani svetlobi kontrolne raztopine LiCl in NaCl)

· Jonas WB, Ives JA, Rollwagen F, Denman DW, Hintz K, Hammer M, Crawford C, Henry K. 2006. Can specific biological signals be digitized? FASEB J., 20(1): 23-8. (Izjemna raziskava, ki uporabi robotiziran in vitro sistem. Avtorji v diskusiji ugotovijo, da le nekateri eksperimentatorji dobivajo konsistentno pozitivne rezultate, drugi pač ne. O enakih izkušnjah je osebno spregovoril tudi dr. Jacques Benveniste. Katere lastnosti eksperimentatorja so to, niso preverjali. Članek ima še eno izjemno kvaliteto, saj so v raziskavo vključili komunikologe, ki so skrbeli za spoštljiv odnos, kooperacijo in dobro vzdušje v času raziskave tega zares kontroverznega pojava imenovanega tudi digitalizacija informacije.)

· Walach H., Jonas W.B., Ives J., Van Wijk R., Weingãrtner O. 2005. Research On Homeopathy: State of the art. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 11(5): 813–829 (Izjemen pregleden članek vseh relevantnih objav na temo klinične homeopatije in temeljne znanosti o
homeopatiji. Avtorji zelo jasno povedo, kateri rezultati so ponovljeni iz
strani neodvisnih laboratorijev in kateri ne. Tu boste tako prebrali, da
raziskavi avtorjev Elia in Nicoli ter Reya še čakata na neodvisno
ponovitev).

· Baumgartner. S. Reproductions and Reproducibility in Homeopathy: Dogma or Tool? 2005. THE JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE, 11(5), 2005, 771–772 (Članek zelo dobro izpostavi problem ponovljivosti pri homeopatiji. Na primer uporaba nuklearne magnetne resonance homeopatskih raztopin je v nekaterih študijah dokumentirala razlike (Demangeat in sod. 2004, Demangeat in sod. 1992, Jonas in Dillner 2000). Vendar nekatere druge neodvisne študije razlik niso zaznale (Weingãrtner 1992, Aabel in sod. 2001). Neponovljivost teh študij avtor razlaga z dejstvom, da znanstvenik v času izvajanja poskusa ni poznal vseh parametrov oz. jih tehnično tudi ni mogel kontrolirati).

Iz člankov postane razvidno, da so temeljne raziskave tiste, ki so osnova nastajajoče teorije, ki bo razložila delovanje homeopatije. Temeljne raziskave namreč raziskujejo mehanizme in lastnosti spomina vode, za kar pa je nujno potrebno sodelovanje fizikov, biologov in kemikov. Končni cilj vsake znanosti je razumevanje lastnosti in delovanje pojava, s čimer je njegovo učinkovanje mogoče napovedati z zelo visoko zanesljivostjo. Klinične raziskave pa ugotavljajo kako učinkovito zdravilo deluje na neko izbrano skupino ljudi in temeljnih mehanizmov delovanja ne preverjajo. Brez dvoma pa so klinične raziskave seveda nujno potrebne za praktično uporabo pripravkov ali zdravil.

Veliko potrpežljivosti in srečno!

drejc ::

Ti besedo eter, razn v povezavi z živim oddajanjem radia, rajš pozab Manu. :\
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

snow ::

Imam občutek, da ne moreš (in ostali) sprejet teorijo oz. koncept subtilnih energij. Samo za to gre. Homeopatija ne deluje preko kemijskih reakcij (čeravno se pri redčenju dogajajo [ko si se obešal na moje besede :-) ], ampak je koncentracija premajhna, da bi kakorkoli delovala - tako pravi kemija).


Kje sem jaz rekel, da potekajo kemijske reakcije pri redčenju?
No, ko smo ravno pri tem... katero kemijsko reakcijo imaš v mislih pri redčenju?

Tu se bom popravil. Nisem se dobro izrazil. Mislil sem na dokaze. Teorija atoma je bila dolgo časa samo teorija.


Vprašam znova. Katera teorija atoma?



Da vsem člankom, katerih naslove si objavil, dodam eno protiutež z nekaj novejšimi članki o kliničnih raziskavah homeopatije:

European Journal of Clinical Pharmacology, Volume 56, Number 1 : Evidence of clinical efficacy of homeopathy

British Journal of Clinical Pharmacology, Volume 56, Number 5 (November 01, 2003) : Ultramolecular homeopathy has no bservable clinical effects. A randomized, double-blind, placebo-controlled proving trial of Belladonna 30C

European Journal of Cancer, Volume 42, Issue 3, February 2006, Pages 282-289 : Efficacy of homeopathic therapy in cancer treatment

The Lancet, Volume 366, Issue 9487, 27 August 2005-2 September 2005, Pages 726-732 : Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy

Trends in Pharmacological Sciences, Volume 26, Issue 11, November 2005, Pages 547-548 : Is homeopathy a clinically valuable approach?

Journal of Psychosomatic Research, Volume 56, Issue 2, February 2004, Pages 189-197 : A randomised, controlled, triple-blind trial of the efficacy of homeopathic treatment for chronic fatigue syndrome

Journal of Psychosomatic Research, Volume 50, Issue 3, March 2001, Pages 155-160 : The effects of homeopathic belladonna 30CH in healthy volunteers — a randomized, double-blind experiment

...

Še en, ki govori o mehanizmu delovanja homeopatskih zdravil :
Medical Hypotheses, Volume 45, Issue 3, September 1995, Pages 292-296 : Molecular mechanism of biological responses to homoeopathic medicines




Elia V., M. Niccoli. 2004. New Physico-Chemical Properties of Extremely Diluted Aqueous Solutions. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 75: 815–836 (Članek govori o tem, da ima homeopatski pripravek višjo električno prevodnost in višji pH kot kontrolna neobdelana voda).

· Elia, V., Niccoli, M. 1999. Thermodynamics of extremely diluted aqueous solutions. Ann NY Acad Sci 879: 241-248. (Avtorja sta s standardno kalorimetrijo pri 25°C ugotovila, da mešanje 0.01 mol/kg NaOH z informacijo HCl, ali obratno, mešanje 0.01 mol/kg HCl z informacijo NaOH, sprosti značilen presežek toplote.)


Gremo probat?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

jype ::

Manu> Samo vprašanje volje, časa in sredstev je, kdaj jih bomo dokazali.

Pozabil si omeniti moznost, da bomo te teorije ovrgli kot napacne, tako kot smo npr. flogistonsko v kemiji.

gzibret ::

Malo kontroverzno, ampak znanstvene teorije se ne da dokazati, da je pravilna. Lahko le dokažeš, da je napačna.

Hecno, ne.....
Vse je za neki dobr!

jype ::

Obicajno se teorije zgolj "potrdi", ko se njene napovedi ujemajo z opazovanji.

Je pa jasno, da teorija ne drzi, ce lahko najdemo primer, ki ga teorija opise narobe.

Maria Zdovc ::

National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM; http://nccam.nih.gov) in the USA may fund European CAM research proposals. Foreign institutions may not only apply for direct funding under selected grant initiatives at NCCAM/NIH, but also receive support through subcontracts agreements, as collaborators of investigators at U.S. institutions.

Pa tudi EU ponuja nekaj denarja v okvir The 7th Framework...

Zanima me, kateri inštitut v Sloveniji bi lahko izvedel študijo o (ne)učinkovitosti homeopatskih zdravil.

snow ::

Inštitut za farmakologijo na medicinski fakulteti?
Razne katedre na fakulteti za farmacijo?

Ampak po moje, da zastonj ne.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

antonija ::

Teorije atoma niso bile brez podlage. Vsaka teorija je imela svoj zacetek in svoj konec. Vsaka od teh stvari je bila dokumentirana in razlozena. Ni ga bilo heroja na svetu (tud einsteinu ni ratalo) ki bi lahko tako teorijo ovrgel; veliko jih je probali (tud einstein), samo ni nobenemu ratalo.
Kar je pa najhuje: noben se ni trudil dokazat svetu da njegova teorija za vsako ceno drzi. Vse kar so delali je to, da so predstavljali dejstva, ki jih nihce ni znal ovrect (in vise-manje veljajo se danes).

Homeopatijo razlagat s petimi elementi (in podobnim bluzenjem) je pa ze.... hja, mogoce je se oddaja za na descovery (glede na to kaksne buce prodajajo zadnje case), nikakor pa ni na nivoju resne razprave.

Al pa ce hoces novo alternativno zdravilstvo: po neki stari teoriji (prisla je od vesoljcev in sigurno drzi, sam dokazov nimamo za to) je v supersolju (to je nekaj kar tvorijo vsa vesolja skupaj v celoto) pet elementov, med njimi je en ki konstantno izginja in se zope pojavlja. Imenujemo jih:
-Stan
-Kyle
-Eric
-Kenny
-Chef
Najpomembnejsi med njmi je Eric, ker je odgovoren za vse slabe stvari, ki se nam zgodijo (in velikokrat povzroci zacasno izginostje Kennyja). Njegovo nasprotje je Kyle, ki ga zna ustaviti (s pomocjo Stana in Chefa in Kennyja, ce je se prisoten). Torej vse kar potrebujemo je cimvec Kyla, in bomo zdravi (pa se Kenny bo konstantno prisoten).
Vse to drzi (brez znanstvenih dokazov). Ne, noben se ni sel preverjat ce to drzi (ker pac vemo da drzi in hkrati trdimo da znanost ni dovolj napredovala da bi znala preveriti naso teorijo). Ce hoce kdo dokaz da to drzi (ker mi ga ne rabimo ker vemo da drzi) naj si organizira klinicno studijo in sam preiskuje efekte Erica in Kyla na klinicno stanje pacienta. Mi pac vemo da to drzi in veselo zivimo naprej.

Kaj je narobe s tako teorijo, Manu? (razen da zgleda podobna popolarni risanki, ceprav je vsaka podobnost zgolj nakljucna)

P.S.: Moja teorija poseka homeopatijo na vsakem koraku in deluje destet tisoc milijonkrat miljadokrat boljse kot homeopatija in nima nobenih skodljivih stranskih ucinkov. Ubistvu ce bi melal kakersenkoli stranski ucinek bi to bilo ozdravitev raka ali pa HIVa.

EDIT: Ne nimamo dokazov da poseka homeopatijo, mi to vemo ker smo vidli nekaj posameznikov ki so cudezno ozdravili, pa tega ne zna pojasnit ne sodobna medicina ne homeopatija. Homeopati so probavali, sam smo jih z svojih superiornim znanjem o nasi teoriji prepricali da mamo prav (brez dokazov in argumentov, mi vse to pac vemo):\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Thomas ::

Hehe, dobr Antonija!


> Homeopatijo razlagat s petimi elementi

Kot tudi naprimer budaljenje radijskih uslužbencev z zasvojenostjo z etrom ... priča samo o enem. Nekateri ne delajo updateov. Niti stoletnih ne.

Manu ::

Štirje elementi, kot so jih poimenovali v zgodovini, je bil način kako razložiti svet in vesolje v katerem živimo. Teorija je bila ( po wikipediji) že v daljnem času v Indiji in pozneje so o njej govorili še v stari Grčiji.

Štirje elementi se nekako povežejo z agregatnimi stanji materije. Trdno (zemlja), tekoče (voda), plinasto (zrak). Ogenj naj bi predstavljal elektromagnetna valovanja. Tako so si včasih razlagali svet materije. Pozneje so dodali še peti element Aether, ki pa naj bi bil ne-materijalen, elastičen in kot nekakšna matrica, ki naj bi držala svet materije skupaj.

Znimivo je, da je NASA objavila sestavo vesolja, ki naj bi bila taka.
Znane so nam manj kot 5% sestave vesolja. Ostalih 95% naj bi sestavljala črna materija in črna energija o katerih pravijo, da ne vemo nič.

Spomnim se, da je pred leti bila na poročilih na POP TV objavljena novica, kjer je znanstvenik objavil, da priznavajo, da večine vesolja ne poznajo. Da poznajo trenutno samo cca. 5% vesolja. Omenil je še, da je možno, da v tem trenutku te neznane kompozicije prehajajo skozi naše telo in se tega ne zavedamo.

Priznat moramo, da ne poznamo vsega. To kar poznamo je le delček. Veliko stvari je nepojasnjenih in seveda si znanost želi vse popolnoma pojasniti. Da to pojasnimo, potrebujemo popolnejšo teorijo. Ne moremo izključit teorijo o petem elementu .. etru .. etru2.. subtilnih energij .. polje .. polje ničte točke .... bioenergiji .. črni materiji in energiji .. akasha in prana (ki ali chi) .., ki so samo različna imena za eno in isto stvar.

Ne samo na področju homeopatije, ampak tudi na drugih področjih so ZNANSTVENIKI prišli do točke, kjer naj bi ta teorija razložila fenomene, do katerih rezultatov so prišli. O tem govori tudi knjiga POLJE - Lynne McTaggart.

Prepričan sem, da bo znanost dokazala obstoj subtilnih energij v bližnji prihodnosti (odvisno seveda od volje). Takrat se bo naša tehnologija močno spremenila, kot se je že spreminjala v zgodovini.

Misliš, da smo obstali na točki, kjer vse znamo? Prepričanje, da obstaja samo materija je iluzija.

Thomas ::

Torej homeopatija je handle do dark matter in dark energy?

Nimam nič proti. Samo bi rad vidu ene eksperimente narejene v to smer.

Ni treba, da ravno dokažejo neposredno zvezo med visokim krvnim tlakom in dark energy v homeopatskem pripravku. Dovolj bi bila statistično neoporečna raziskava, ki bi kazala na kakršenkoli pozitiven rezultat tistih pripravkov. Potem pa bila notri dark energy ali karkoli.

Do tedaj grem pa spat, tozadevno.

antonija ::

Teorije, na katerih sloni homeopatija, so ravno toliko vrjetne, kot teorija o south parku (vsaka podobnost z resnicnim svetom je zgolj nakljucna). Dokazat se je se ne da, pozna jo pa veliko ljudi (vsaj tam kjer je TV razsirjena).

Ljudje so poznali (nekaj tisoc let nazaj) pet elemntov. Danes jih mamo za cel periodni sistem (pa se nove delamo!!!8-O) in z obstojecimi lahko razlozimo tistih pet. Torej je tistih pet nepotrebnih, ker so odvisni od "nasih" elementov.

Jst srcno upam da bo cimprej nekdo odkril katerokoli subtilno energija, pa ceprav bojo to le "Cheffs salty chocolate balls". Ker potem boste mel zanesenjaki vsaj en argument s katerim se bo dalo dokaj dostojno pogovarjat. Vsa ker se zdaj slisi je: "Znanost je pa tako boga da ni sposobna dokazat nasih (superiornih znanosti) teorij", in "subtilne energije (WTF naj bi sploh bilo to??) zagotovo so, ceprav jih nihce ni videl, ne izmeril in ni nobenih podatkov o njih (razen porocila posameznikov ki se zanasajo na svoje obcutke, najveckrat iz kakih "duhvnih" stanj)".

A je tako tezko kaj razmislit? A vas kaj boli ce mislite? A ratate zadihani? Zmanjka kondicije?

Delovanje homeupatije je nepotrjeno. PROSIM VAS ZAGOVORNIKE HOMEOPATIJE DA NAJDETE EN SAM SAMCAT DOKAZ DA STVAR DELA!!!! Pa to tak da zdrzi zunanje kritike, kot jih mora zdrzav vsak drug znanstveni argument. Vsi s(m)o enaki, tud homeopatija ni nad nami.
Delovanje homeopatije je nerazlozena. Who gives a fuck. Stvar uradno sploh ne dela, torej se vsi, ki razuskujejo delovanje homeopatije, ukvarjajo s pravljicami. Rekla-kazala. Za boga milega dajte se najprej prepricat da to, kar delate, sploh obstaja. Pa ne mislim prepricat sebe (ta del je se najlazji), ampak najdet tak argument ki potrjuje delovanje homeopatije (kot smo ze napisali obstaja tak argument tudi brez poznavanja mehanizma delovanja).

Skratka nehajte nakladat!!! Aspirin ne deluje zato ker informira vodo, ampak zato ker inhibira delovanje encima ciklooksigenaza, ki katalizira sintezo prostaglandinov iz arahidonske kisline. Sprobano, preverjeno. Veckrat. Celo doze so zanane se od starih grkov (ja, Grki so znali uporabljat aspirin, ceprav niso vedli kako dela. Pridobivali so ga pa iz lubja vrbe).

Predvsem pa ne vsakemo placebotu pripisovat nekih magicnih lastnosti. Placebo je (danes) dobro znana stvar, ceprav njegove meje niso popolnoma znane. Je pa jasno da ne pozdravi vsega (zato tud napis na homepoatskih zdravilih (takoj pod imenom, ne mores falit), da ce ne dela pejd k pravemu zdravniku). Vecino placebo efektov se da ponovit pod hipnozo (ki ni nic drugega kot ugasnjen logicni filter).

Se o knjigah: Na svetu je veliko knjig. Ene so za otroke, ene za odrasle. V enih so pesmice, v drugih zgodbice, tretje so sestavljene pretezno iz slikic. Nekaterim knjigam recemo, da so znanstvene, druge so poljudne. Tiste poljudne se deli na vec zanrov.....

Nikjer pa ni nobene garancije da tisto, ker pise v knjigah, velja. Za razliko od poljudnih knjig, v znanstvenih VEDNO najdemo reference, na katere se text sklicuje (z namenom da lahko preverimo pravilnost trditev). Ce je vsaka od referenc napisana v skladu z zgornjo trditvijo, lahko dokaj enostavno pridemo do najosnovnejsih dejstev na katerih sloni trditev, zapisana v knjigi. Ta osnovna dejsta MORAJO bit preverljiva (ja, obstaja folk ki gre tud to preverjat ce je res; ce najde napako jo objavi).
Ker trdite da so teksti o homeopatiji znanstveni, potem ni noben problem z nekja casa priti do osnov delovanja hoeopatije. Ali pa vsaj do raziskave, ki je potrdila delovanje homeopatije. Samo teh linkov se noben ni objavil. Zakaj?

a) Noben nima tolko casa da bi se zares poglobil v en text
b) Noben noce objavit linkov ker je prevec egoisticen in noce delit informacij z drugimi
c) Abraham Lincoln
d) Teh _dejstev_ ni nikjer objavljenih, ker jih ni noben raziskal
e) All of the above
f) None of the above
g) And now for something completely different... The Larch. T H E L A R C H.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

snow ::

Bioenergija... a to je ono ko mi z ohmmetrom zmerijo v sparu na hodniku? :\

Dark energy... hja to ze... ampak Big Gay Al energija je 1000x mocnejsa in se jo da preprogramirat.


Kot sem ze prej rekel... gremo merit tiste prevodnosti in pHje?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_marko ::

-> Bioenergija... a to je ono ko mi z ohmmetrom zmerijo v sparu na hodniku?

Mene tile gospodje sploh nimajo radi :)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Jst ::

> g) And now for something completely different... The Larch. T H E L A R C H.

Toliko casa je ze mimo, ampak Phyton je se vedno aktualen. Si me pa nasmejal s to izjavo.

Manu: a lahko razlozis, kaj pomeni subtilna energija? Jaz poznam izraz v kontekstu "subtilna raziskava", torej natancna, pogljobljena raziskava. Ker meni se zdi, da ti je bil ta izraz ful vsec in zdej ga tlacis, kamor definitivno ne spada. Sploh pa teorija stirih elementov. In da bomo odkrili peti element. Bolj za kak scenarij za grozljivko, kot pa zdanstveno teorijo...

jype ::

Men so prsli enkrat v server room pri eni stranki zmerit neki gospodje z enimi sumljivimi napravcami.

"TUKEJ JE POLNO NEGATIVNE ENERGIJE!"

Sem samo hladno odvrnil "Mi mamo vse na izmenicni tok, kokr je plusa, tolk je tut minusa".

So se takoj pobral :)

Maria Zdovc ::

Hvala za sugestije. Ali mogoče poznate, kakšno konkretno osebo na teh inštitutih, ki je odprt za take raziskave. Če bi bil za, potem verjetno ne bi bilo težko napisati projektno dokumentacijo in kandidirati za EU ali NCAM finančna sredstva.

Antonia, zanima me tvoje mnenje o naslednje. Homeopatija je del uradne medicine v Indiji, Braziliji itd. V Avstriji, Švici, ZRN, Franciji, VB, Španiji, Rusiji itd itd jo poučujejo na fakultetah in jo lahko delajo tudi zdravniki z licenco (op. v nekaterih od naštetih držav samo zdravniki z licenco!), zavarovalnica pa krije stroške zdravljenja. Najbližja homeopatska bolnica, ki je del klasične bolnice, je par deset kilometrov stran od Ljubljane, to je v Celovcu. Najbolj znana homeopatska bolnica pa je v Londonu, njen patron pa je kraljeva družina. Le zakaj je to tako?

Thomas ::

Po moje ti bo Antonija reku, da so mau zblojeni. S kraljevo družino vred.

Če bo res rekel kaj takega, potem bo samo povedal na glas, kar jaz mislim!

jype ::

Kraljeva druzina hodi tudi v cerkev.

snow ::

Kralj/kraljica lahko tudi reče, da so na oni strani lune Marsovci, pa to še ne pomeni, da je to res.
Niso oni delali/naročali kakšnih znanstvenih raziskav, pa ravno tam je homeopatija najbolj popularna. Naj ugibam zakaj. Ker zadeva ne deluje in zavarovalnici prinaša izgube.


Zavarovalnice v Nemčiji in Švici so nehale plačevati homeopatska zdravila pred parimi leti.



Kaj ma voda z dark energy?

Na tem linku o vodi sem prebral, da naj bi clustri vodnih molekul nosili informacijo in ne posamezne molekule vode... kar je pač še večja traparija.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

antonija ::

Nisem siguren ampak zdi se mi da je v kanadi popolnoma legalno da ti zdravnik po lastni presoji predpise placebo (bonboncek). Znanost ve da bonboncek iz farmacevtskega vidika nima ucinka, ima ga pa iz psiholoskega. In zato forsirajo placebote v banalnih primerih, ki jih drugi zdravijo s homeopatijo.

Po drugi strani imas pa drzave (in njihove vlade, voditelje), ki podpirajo se vecje bedarije. Recimo vse naorto islamisticne drzave po spisku, pa polovica afrike,....

Homeopatija naj kar bo del uradne medicine, me nic ne moti. Moti me edino to, da nihce se ni pokazal da stvar deluje. In da noben ne zahteva od homeopatov tega, kar se zahteva od cisto vseh drugih udelezencev v procesu zdravljenja. Homeopatijo (in se nakj takih obstaja) se tretira kot neko uber magijo, ceprav sploh ni dokaza da deluje. Tud mehanizem delovanja ni pojasnjen, razen s teorijami v rangu south parka.

Sej res lahko privzamemo da je tist mozakar 100 let nazaj mel prav, samo "assumption is the mother of all fuckups", zato ne privzemamo, ampak preverjamo in se prepricamo. Razen homeopatov seveda, oni "vedo".

Me pa zmoti nekaj pri vseh teh silno drzavno in financno podprtih projektih: kako da se tud eden izmed njih ni spomnil narest poskusa, s katerim bi koncno dokazal da homeopatija deluje? Sej majo kraljico za sugar daddyja, ziher bo dala tolk kesa da stvar stece?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

> Sej majo kraljico za sugar daddyja, ziher bo dala tolk kesa da stvar stece?

Pa njenega sina Korlna, še zlasti. Ta bluzi še bolj kot matka. Samo "organic", "natural" in take meče iz sebe. Še dobro, da je samo za cirkus, tam na Angleškem.

Manu ::

Ali mogoče poznate, kakšno konkretno osebo na teh inštitutih, ki je odprt za take raziskave.

Že večkrat sem omenjal inštitut BION, ki so odprti za takšne raziskave.

................
Je kar nekaj znanstvenikov na svetu, ki se ukvarjajo z dokazovanjem subtilnih energij. Nekateri zavestno, drugi se ne zavedajo ko pri raziskavah pridejo do zanimivih rezultatov, ki jih uradna znanost ne zna razložiti, ker še ni vsevedna. (Je znanost vsevedna?)

Homeopatija je eno takih področij, kjer se dokaže, da se homeopatski pripravek obnaša enako, kot kontrolna neobdelana voda. Dal sem že kar nekaj kvalitetnih novejših znanstvenih člankov, ki jih je treba prebrati, kontrolirati reference in po možnosti kontaktirati z avtorji člankov preden se karkoli sodi o njih. Imam prav?

Ni treba nikomur slepo verjeti. Preprosto preberite znanstvene članke navedene zgoraj.

Dokaz (kot sem že napisal) je izkušnja, ki temelji na naših čutilih. Še enkrat: izkušnja temelji na naših čutilih. Naša čutila pa vemo, da niso vedno najbolj zanesljiva in popolna. Jasno je, da naša čutila ne zaznavajo čisto vsega, celo fizičnega ne (npr. barvni spekter). Zato potrebujemo pripomočke.

Lahko, da so se v tem neskončnem vesolju razvila bitja z drugačnimi čutili, ki zaznavajo tisto kar mi ne moremo. Je naše vesolje res sestavljeno samo iz elementov, ki jih lahko zaznajo naša čutila? Prosim lepo ... trditev, da je vse samo materija, ki jo zaznavajo naša čutila, iz katere so tudi sestavljena, je nerealna trditev. Popolne realnosti ne poznamo. Poznamo samo nam zaznavno realnost. Nam nezaznavna realnost nam je neznana.

Ljudje so poznali (nekaj tisoc let nazaj) pet elemntov. Danes jih mamo za cel periodni sistem (pa se nove delamo!!!)

Elementi periodnega sistema niso ekvivalentni teoriji petih elementov. Razlikuješ med abstraktnim in konkretnim? Teorija o petih elementih je abstraktni pojem. Današnji elementi periodnega sistema predstavljajo konkretni pojem.
Če razumeš razliko med abstraknim in konkretnim potem razumeš smisel konkretne teorije petih elementov. (Opaziš, kako sem uporabil besedo konkretno?)

(razen porocila posameznikov ki se zanasajo na svoje obcutke, najveckrat iz kakih "duhovnih" stanj)

Če znanstveno ne preučiš tehnik npr. mentalne meditacije (Patanjalijev sistem) ne moreš trdit, da ne deluje in da je nerealna. Vsi, ki se resno ukvarjajo s to meditacijo govorijo o svojih izkušnjah, ki so abstraktno podobna. Besedičenje, da so te izkušnje "nerealne", "izmišljene" itd..., če prej sam ne preizkusiš (to pomeni dokažeš) je čista neznanstvena izjava.

A je tako tezko kaj razmislit? A vas kaj boli ce mislite? A ratate zadihani? Zmanjka kondicije?

Ha, ha, ha... A si resno prebral kakšen znanstven članek in preveril reference? Se ti ne da brat? Razmišljat? Pač zato, ker ne verjameš?

Me pa zmoti nekaj pri vseh teh silno drzavno in financno podprtih projektih: kako da se tud eden izmed njih ni spomnil narest poskusa, s katerim bi koncno dokazal da homeopatija deluje?
PROSIM VAS ZAGOVORNIKE HOMEOPATIJE DA NAJDETE EN SAM SAMCAT DOKAZ DA STVAR DELA!!!!

ŠE ENKRAT bom dal povezavo in iz nje kopiral raziskave spodaj.

Kleijnen J., Knipschild P., Riet G., Clinical trials of homeopathy, British Medical Journal,1991; 302 : 316-323.

Boissel J.P., Cucherat M., Haugh M., Gauthier E., Overview of data from homeopathic medicine trials: report on the efficacy of homeopathic interventions over no treatment or placebo, Report to the European Commission, D.G. XIII, 1996.

Linde K., Clausius N., Ramirez G., Melchart D., Eitel F., Hedges V.L., Jonas W.B., Are the clinical effects of homeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials, The Lancet, 1997 ; 350, 9081 : 834-843.

Skratka nehajte nakladat!!! Aspirin ne deluje zato ker informira vodo, ampak zato ker inhibira delovanje encima ciklooksigenaza, ki katalizira sintezo prostaglandinov iz arahidonske kisline.

Prosim ne bit površen. Kdo pa pravi, da aspirin deluje, ker informira vodo? Joj, joj, zelo smo bili površni, ko smo brali odgovore. Res zelo razmišljajoče.

Preberi še enkrat o čem, kako, zakaj smo govorili, ko smo govorili o aspirinu!!! Govora je bilo o homeopatskem pripravku aspirina.

(zato tud napis na homepoatskih zdravilih (takoj pod imenom, ne mores falit), da ce ne dela pejd k pravemu zdravniku)

Spet ponavljaš svojo interpretacijo.

Vecino placebo efektov se da ponovit pod hipnozo (ki ni nic drugega kot ugasnjen logicni filter).

In kako to deluje??? Logični filter se zmede in možgani mislijo, da ni več bolečine, čeprav je prej bila? Misli (ki so kemija in elektroni?) v možganih pošljejo nek kemični element, ki čudežno popravi bolezensko stanje v telesu? Samozdravljenje? Precej ezoterična izjava!

Ker trdite da so teksti o homeopatiji znanstveni, potem ni noben problem z nekja casa priti do osnov delovanja hoeopatije.

To je precej čudna izjava. Ali lahko z vsakim znanstvenim člankom nekega eksperimenta z določenimi rezultati razložiš, kako je do tega rezultata prišlo? Ne, pri preverjenih vendar nerazložljivih rezultatih to ni mogoče.

Gremo probat?
Kot sem ze prej rekel... gremo merit tiste prevodnosti in pHje?

Dvomiš raziskavi? Lahko preizkusiš sam, če imaš možnosti. Izvoli. Kaj, si upaš rečt, da so znanstveniki, ki so delali ta eksperiment neznanstveni?

Thomas ::

> Že večkrat sem omenjal inštitut BION, ki so odprti za takšne raziskave.

Potem naj pa to raziskavo naredijo, pa mir!

snow ::

Manu

Še vedno čakam na odgovore na vprašanja, ki si jih posredoval nekam.

Noben pa noče komentirat člankov, ki sem jih jaz navedel o kliničnih raziskavah.

Poleg tega me zanima tvoje mnenje o mehanizmu delovanja homeopatija, kot je opisan v enih izmed člankov, ki sem jih dal. Nisem zasledil 'subtilnih energij' in temne snovi tam notri. Zakaj razlaga vsak nekaj po svoje?

Ali je potrebno za izdelavo homeopatskega pripravka ročna izdelava?



Ja sprašujem če gremo merit prevodnosti, ampak moram prvo članek dobit. Trenutno lahko berem samo abstract in gruntam kako oni imenujejo:

The iteration is repeated until extreme dilutions are reached (less than 1·10-5mol kg-1) to the point that we may call the resulting solution an extremely diluted solution, namely the composition of the solution is identical to that of the solvent used (e.g. twice distilled water).


Ja kaj je zdej manj kot 10-5? Meni se ne zdi to ravno znanstveno podajanje koncentracije. Poleg tega sem mislil, da so homeopatsko oziroma zelo nizke koncentracije 10-30, kot se pogosto omenja v ostalih homeopatskih člankih.

Here we thus show that successive dilutions and succussions can permanently alter the physico-chemical properties of the water solvent.


Aha. A recimo tudi ko gre voda po potoku navzdol in se meša z raznimi ioni in razredčuje z dodatnimi pritoki in meša in meša. A tam pa ne ostane potem trajni spomin?
Pa ko pride voda v želodec, tam nikakor noče pridobit informacije o izjemni kislosti... pa čeprav se razredčuje tud tam raztopina in meša - in to na povsem naraven način.

Zakaj pa se tu ne dopušča prenosa informacije?



Ok sem dobu članek zdej.
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, Vol. 75 (2004) 815–836
NEW PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF EXTREMELY DILUTED AQUEOUS SOLUTIONS

tabela 1.
pH bidistelirane vode je 5.8 +- 0.2 (kera voda s takim pH ma prevodnost 1.2 mirkosiemensa? - vprašanje za kakšenga kemika bolj kot kakšnega Manuja)
intervali so podani zgolj za čisto vodo, ne pa za homeopatske raztopine. Halooo? 1x zmeriš in gremo dalje al kaj? Ja valda.
Se pravi znotraj tega intervala (ne da bi znanstvenik napisal za kakšno stopnjo zaupanja gre) nimamo kaj govorit o kakšnih razlikah.
Poleg tega sem zelo razočaran nad temle nizkim pH. Lahko bi imeli malenkost bolj čisto vodo. Dobra voda naj bi imela pH mal bolj blizu 7. pH se nič kaj bistveno ne spreminja (logično, ker sam dodajamo vodo), prevodnost pa skače ker steklo odpušča Na+ ione - kar je tudi zapisano v tabeli. Kako lahko človek bluzi o nekih superrazredčenih raztopinah, ko pa:
a) mu steklo odpušča razne ione, tako da je koncentracija teh ionov veliko večja kot predvidena koncentracija kisline.
b) ne preverja količine CO2 v vodi, niti ni nikjer v članku omenjeno kako se rešuje problem glede CO2.

tabela 2.
kaj ma veze raztopljen homeopatski NaCl s sproščeno toploto z raztapljanjem NaOH v vodi? od kje ta logika? Itak so cifre mal gor dol za vedno večja redčenja.
pH NaCl najprej naraste (glede na vodo) na 7.1, potem pade... na 6.3 potem spet naraste. Lahko na hitro potegnem eno korelacijo? Homeopatski pripravek vpliva na pH čeprav drugače zadeva na vpliva na pH. Funkcijska odvisnost je pa... v obliki črke V glede na log koncentracije? A naj nebi šlo za neko potenciranje efekta?
Prevodnost enako skače...
Pa polno enih drugih ionov je zraven raztopljenih.
Pa pH je podan na dve decimalki, v metodah pa piše da so merili na 3.

Odgovori mi zdej na ta vprašanja... aja se ne ve?

No če sklepamo, da imajo homeopatska zdravila učinek v takšni korelaciji s potenco (redčenjem, koncentracijo) kot v tem primeru... potem dejansko ne vemo kako močno bo zadeva delovala.


Ni mi jasno par zadev sedaj.
A ti Manu dejasnko prebereš in razumeš članke, ki mi jih pastaš sem?
A veš da so tile članki bolj tako tako... sploh tale zadnji, ki sem ga komentiral.
Kako je možno, da so tak članek sprejeli... treba preverit SCI mal za tele tvoje vire.

S takšno meglo kot jo daješ tu lahko večino ljudi prepričaš, da homeopatija deluje... ampak ne ljudi tukaj, ki podpiramo racionalno in znanstveno pot.

Uradna medicina na srečo (+zavarovalnice v razvitih državah, kot so Nemčija in Švica) tudi podpira to pot.


Lahko grem ponavljat zgornji poizkus, lahko te naučim kako ponovit metode v zgornjem poizkusu... ampak stavit grem, da ne boš dobil niti slučajno statistično enakih rezultatov.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Manu a pol tud homeopatski aspirin blaži bolečine?
Pa rano na želodcu povzroča tud?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

antonija ::

Manu, cloveska cutila ne da so relativno slab instrument za zaznavanje (ceprav znajo bit zeli obcutljiva). Totalen poden so. To pa zato, ker vsak signal obdelajo mozgani in ga prilagodijo trenutnem pocutju in okolici. Recimo zvecer, ko sedis v sobi in pri luci beres knjigo, se ti zdi list bel, ali vsaj skoraj bel (mogoce malo rumenkast). List je takrat (ce gori zarnica z wolframovo nitko) oranzen kot pomaranca.
Drug primer je vonj: na vonj se navadimo tako hitro, da se lahko zastrupimo celo z H2Som. Pa ga vsak prvic zavoha daaalec pod toksicno mejo, samo kaj ko mozgani zacnejo kompenzirati.
S sluhom je isto. Malo glasne muzike in izginejo detajli.

O tistih abstraktnih 5ih elementih... Stan, Kyle, Kenny, Eric in Chef so tud abstraktni, pa se elemnti jim lahko recem. Zakaj ne razlagas homeopatije z njimi?

pH bidistelirane vode je 5.8 +- 0.2
Tole vodo bi pa jaz rad vidu... Ubistvu me bolj zanima tisti destialator, iz katerega je pritekla...

Za "cisto" vodo sta danes dve opciji: ali ciscenje na smolah (ionsko izmenjevalne kolone; komercialno dostopen MilliQ) ali nakup reagentne vode (mislim da Merck ziher prodaja). Tista voda ima zagotovljenih najmanj 18,2 M(Ohm)a upornosti (za stevilko nisem ziher, ziher sem pa za predpono 'M'). Pa tud pH ma bolj "vodni".
Pa seveda se za tako vodo uporablja posebna posebna stekla ki sicer niso draga (za kemijski laboratorij), niso pa poceni (za navadne smrtnike).

Glede sproscanja toplote pri raztapljanju: Ko pade delec (kristal) NaOH v vodo, se na njegovi povrsini naberejo molekule vode (pravilno orientirane; vodik na kisik; ata na mamo). Ko se molekulam vode rata zrinit "okrog" vsakega iona (Na+ oz. OH-) se "vez" (gre samo za ionsko vez, ne kovalentno) prekine, njena energija pa se sprosti.
Ce je pa v raztopini se kaj drugega (povisana ionska moc), potem se pa ob raztapljanju sprosti sicer enaka kolicina toplote, je pa hitrost sproscanja drugacna, ker se voda ne more vec tolk prosto gibat kot v cisti vodi (ker je ze koordinirana na druge ione). Ampak ta efekt se pojavlja pri koncentracijah okrog 1M (pa recimo tri rede na dol), ne pa pri 10^-30.

10^-5 je pa pomojem kar nekaj 'klasicnih' zdravil, tko da homeopati tam nimajo kaj iskat.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

> Na tem linku o vodi sem prebral, da naj bi clustri vodnih molekul nosili informacijo in ne posamezne molekule vode... kar je pač še večja traparija.

Snow, tisti link ju ena boljših ZNANSTVENIH strani, ki govori o vodi z ogromno podatki, diagrami, ter kjer jer vsaka treditev REFERENCIRANA. Poleg tega že zdrava pamet pove, da clustri vodnih molekul obstajajo, saj ima voda največjo gostoto pri 4 stopinjah nad ničlo. To močno nakazuje na to, da je struktura vode pri 4 stopinjah bolj UREJENA, kot pri ledu.

Preberi še poglavje "A Brief History of Water Clusters" ter "Introduction to Water Clustering".

Nekaj za pokušino iz drugega poglavja (številke v oglatih oklepajih so številke citirane literature, seznam katere najdeš na isti WEB strani):

Whilst the molecular movements within liquid water require the constant breaking and reorganization of individual hydrogen bonds on a picosecond timescale, it is thought by some that the instantaneous degree of hydrogen-bonding (i.e. its connectivity) is very high (>95%, [13, 168] at about 0°C to about 85% at 100°C [168]) and gives rise to extensive networks, aided by bonding cooperativity. It has been suggested that there will be a temperature-dependent competition between the ordering effects of hydrogen-bonding and the disordering kinetic effects [17]. There are many pieces of evidence indicating that the time-averaged hydrogen-bonded network possesses a large extent of order. These include the fine structure in the diffraction data [9], microwave dielectric relaxation measurements on glucose solutions [6], vibrational spectra that have indicated the presence of large clusters [18] and the formation and properties of low-density water in gels [4]. There is some evidence that water is self-organizing [581].
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

Tkole bom reku.

V led lahko kaj izklešeš - vneseš info. V diamant še lažje, v smislu obstojnosti potem. V vodo pa težko napišeš karkoli trajnega.

Ne medsebojni položaj molekul, ne kakšno njihovo stanje, ne more biti medij za kodiranje.

Vsa informacija hitro izgine v termičnem gibanju molekul.

Thomas ::

Sej ne da se je izgubila. Informacija se NIKOLI ne izgubi v zaprtem sistemu. Samo berljiva ni bolj, kot v ognju atomske bombe sežgana knjiga. Vsa vsebina pa ostane. Vedno. Le preleni smo, da bi jo restavrirali. Pa škoda se nam zdi milijona let za to.

gzibret ::

Jah, kaj je sedaj berljivo. Za naše oči so črke (v primerni velikosti in napisane s primernim kontrastom v primerni pisavi ter primernem jeziku) kar lahko berljive. Neka razporeditev nečistoč v diamantu s posebnim fraktalnim kodiranjem je dokaj težko berljiva zadeva, razen, če nimamo nekih naprav in zadostne računske moči.

Kaj pa na ravni celice. Zanjo je informacija na ravni molekule, za naše oči pa popolnoma neberljiva zadeva. Kar je za nas na ravni z inštrumenti zaznavnega, je za njo na ravni očitnega, "obvious" (kot primer naj navedem recimo hormone v telesu, kjer izredno majhna vsebnost teh hormonov povzroči specifične reakcije tarčnih celic). Težko to dvoje primerjaš med sabo.

Sedaj je vprašanje, ali razporeditev vodnih molekul lahko nosi informacijo, ki je berljiva na celičnem nivoju in ki je dovolj obstojna. Homeopati trdijo JA, nekateri drugi NE, jaz pa pravim NE VEM. Lahko, da je odgovor tudi JA, ni pa trenutno kaj prida dokazov za to. Obstajajo pa neka, tudi ZNANSTVENA" nakazovanja, da pa je tudi možen odgovor JA.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Vse, kar je zapisano v strukturo takoimenovanih kapljevin, je samo kapljica v morje entropije tiste kapljevine.

Entropija potem to kapljico absorbira podobno hitro, kot se kapljica raztopi v morju.

Ko nek kozarec vode stoji nekaj ur na polici, vsaka molekula večkrat zamenja svoje sosede. Difundirajo naokoli, da je veselje!

Kaos.

gzibret ::

> Difundirajo naokoli, da je veselje!

Khm?!?

Difuzija je v vodi je zelo počasna. Pazljivo nalij malinovec v kozarec vode, prav počasi, tako, da se malinovec potopi na dno. Kozarec vode pusti v mirnem okolju pri recimo konstantnih 293K. Verjetno boš prej umrl, predno se bo zadeva homogenizirala zgolj z difuzijo.

Še celo pri plinih, kjer so povprečne hitrosti molekul pri sobni temperaturi tam nekje 500 km/h, je difuzija kar počasna zadeva. Kako hitro difundira cigaretni dim v zraku? Zakaj vidimo pri laminarnem toku tega dima jasno mejo med dimom in zrakom. Zakaj lahko vidimo jasne obrise dima tudi mekaj minut (ob izredno mirnem zraku)?

Difuzija deluje na mikrometrski skali, na makro svet pa sama po sebi nima signifikantnega vpliva.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Slab primer si dal. Malinovec je gostejši, težje molekule se ne dvigajo.

Raje nalij navadno vodo na kos ledu težke vode. Kmalu po tistem, ko se bo led raztopil, bosta povsem razmešani obe vodi.

Thomas ::

Da o dveh navadnih vodah, ne govorimo.

Poleg tega, če bi dve molekuli vode tudi dolgo časa ostali skupaj, ti tega ne moreš razbrati. Če sta še isti. Tako da tak način kodiranja ne pride v poštev. TUDI zato ne.

gzibret ::

> Slab primer si dal. Malinovec je gostejši, težje molekule se ne dvigajo.

Ampak difuzija vseeno deluje, a ne (saj molekule glukoze difundirajo skozi vodo). Mislim, da primer ni glih slab, če druga ne, je malinovec obarvan in ga lahko vidiš. Če ti je gostota glavni problem, pa probaj isto zadevo z rdečim vinom. Mislim, da sem rahlo pretiraval s časom (nisem dovolj hitro našel podatkov). Se pa vrednosti difuzijskega koeficienta gibljejo med 10^-10 do 10^-5 cm^2/sek za vodo in pribl. 10^-1 cm^2/sek za pline. Če imamo koef. 10-5 in rečemo, da potuje molekula 12 cm (toliko je visok kozarec, ki ga imam na mizi), potem dobimo čas pribl. 12 let.

Je pa hitrost difuzije lahko v kar velikem velikostnem razponu.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

Do druge molekule je samo kakšen nanometer. Tam je precej hitreje, se ti ne zdi?

snow ::

gzibret ja klustri vode že, ampak kaj se z njimi dogaja ko jih pogreješ na 37°C in daš v pH 1 in 300mosm in mešaš z mukusom in vlečeš skozi aquaporine?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Manu ::

Potrpežljivo prosim. Ne visim ravno vsak dan na internetu. Lepo počasi.

Tu so odgovori na tista vprašanja:

Imajo homeopatska zdravila stranske učinke (željene in neželjene)?
Imajo homeopatska zdravila neželjene stranske učinke?
Imajo homeopatska zdravila škodljive stranske učinke?

Zaradi možnih stranskih učinkov aspirina ljudje umirajo, ali homeopatsko zdravilo ne bo izkazovalo takšnih učinkov?

Delujejo homeopatskih pripravki na živalih?
Delujejo homeopatski pripravki in vitro - recimo na izoliranih celicah?

Ali pri homeopatskih zdravilih ni kemijske reakcije?
...

Spoštovani,

Pri nas se bolj kot s homeopatijo v praktičnem smislu ukvarjamo z znanstvenimi osnovami za njeno učinkovanje, zato bom začela z zadnjim vprašanjem.

Ali pri homeopatskih zdravilih ni kemijske reakcije?
Odgovor je da in ne, odvisno od tega, kako gledate na vprašanje. Neposrednega učinkovanja vsekakor ni, saj ti pripravki nimajo dovolj energije za neposredne kemijske učinke. Ta zdravila učinkujejo predvsem na biopolje oziroma na energijsko plat živega organizma, šele v naslednji fazi se lahko sprožijo ustrezne fiziološke spremembe oziroma v ožjem smislu kemijske reakcije. Telo ima samo dovolj sposobnosti, da sproži homeostatske fiziološke procese, ki vodijo v normalno, zdravo stanje, homeopatski ali kak podoben pripravek deluje bolj kot vir informacije, seveda pa ne vemo, na kakšen način ta prenos in vivo poteka. In vitro pa so dobili učinke tudi pri povsem klasičnih kemijskih reakcijah (glej članke avtorjev Elia and Niccoli spodaj).

Delujejo homeopatski pripravki in vitro - recimo na izoliranih celicah?
Navajam nekaj znanstvenih člankov s poskusi in vitro, ni pa nam znano, da bi jih izvedli na izoliranih celicah:

- Belon, P et al. 2004. Histamine dilutions modulate basophil activation. Inflamm Res, 53: 181-188.
- Davenas E et al (1987): Effect of mouse peritoneal macrophages of orally administered very high dilutions of silica. European Journal of Pharmacology 135: 313-319
- Davenas E et al (1988): Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE. Nature 333: 816-818.
- Sukul NC et al (2002): Potentized mercuric chloride and mercuric iodide enhance alpha amilase activity in vitro. Homeopathy 91: 217-220.
- Lorenz I et al (2003): Influence of the diluent on the effect of highly diluted histamine on basophil activation. Homeopathy 92: 11-18.

Delujejo homeopatskih pripravki na živalih?
Vsekakor, tudi tu imamo nekaj študij, če pa jih boste načrtno iskali, jih boste našli še precej več:
Eden boljših preglednih člankov je: Hektoen L. Review of the current involvement of homeopathy in veterinary practice and research. Vet Rec. 2005 Aug 20;157(8):224-9). Tu izvemo, da se v veterini najbolj uporablja akupunktura, zeliščarstvo in homeopatija. In to največkrat za kronična obolenja, kot so alergije in degenerativne poškodbe sklepov, kjer medicina deluje le blažilno. Na živalskih farmah se homeopatija uporablja pogosto. Npr. 15% norveških organskih kmetov uporablja homeopatijo, večina britanskih kmetov jo prav tako uporablja, homeopatija je glavna alternativa antibiotikom in je uporabljena v 50% vseh zdravljenj mastitisa. Homeopatija se uporablja bolj pogosto na organskih kot na konvencionalnih kmetijah. Kmetje se odločijo za homeopatijo predvsem zaradi ekonomskih razlogov, saj prepovedi prodaje mesa ni, če zdravi žival s homeopatijo. Avtor tudi meni, da sta učinka pogojevanja in pričakovanja, ki inducirata placebo, v kliničnih testih na živalih eliminirana. Placebo v kliničnih testih nima toliko teže in ima pri živalih manjši učinek kot pri ljudeh.

Navajam še nekaj drugih člankov:
- Endler PS et al (1994): Effect of highly diluted agitated thyroxine on the climbing activity of frogs. Veterinary and Human Toxicology 38: 56-59.
- Guajardo-Bernal G et al (1996): Growth-promoting effect of sulphur 201c in pigs. British Homeopathic Journal 85:15-16
- Sukul NC et al (2001): Nux vomica 30 prepared with and without succussion shows antialcoholic effect on toads and distinctive molecular association. British Homeopathic Journal 90:79-85.
- Ruiz Vega G et al (2002): Comparative effect of Coffea cruda potencies on rats. Homeopathy 91: 80-84.
- Ruiz Vega G et al (2003): A kinetic approach to caffeine-Coffea cruda interaction. Homeopathy 92: 19-29.

Za nas pa so seveda najpomembnejši fizikalno kemijski članki, ki skušajo razumeti princip delovanja homeopatskega postopka.
Npr: - Elia V, Niccoli M (2004): New physico-chemical properties of extremely diluted aqueous solutions. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 75: 815-836.
- Elia, V., Niccoli, M. 1999. Thermodynamics of extremely diluted aqueous solutions. Ann NY Acad Sci 879: 241-248
- Rey, L. 2003. Thermoluminescence of ultra-high dilutions of lithium chloride and sodium chloride. Physica A, 323: 67-74.
- AAbel A (2001): Nuclear magnetic resonance (NMR) studies of homeopathic solutions. British Homeopathic Journal 90: 14-20
- Lobyshev VI et al (1999): Experimental evidence for intrinsic luminescence of water. Journal of Molecular Liquids 82:73-81
- Del Giudice, E. 1994. Is the “memory of water” a physical impossibility. In Endler, P.C., Schulte, J. eds. Ultra High Dilution: Physiology and Physics, Netherlands: Kluwer Academic Publishers, pp. 117-119
- Del Giudice E., De Ninno A., Fleischmann M., Mengoli G., Milani M., Talpo G., Vitiello G. Coherent Quantum Electrodynamics in Living Matter. 2005. Electromagnetic Biology and Medicine, 24: 199 – 210
- Schulte J (1999): Effects of potentization in aqueous solutions. British Homeopathic Journal 88: 155-160.

Če vas zanima trenutno stanje na področju znanosti in homeopatije, priporočam v branje članek Walach H et al (2005): Research on homeopathy: state of the art. The Journal of Alternative and Complementary Research 11(5): 813-829.

Kar pa se tiče stranskih in škodljivih učinkov pa naslednje:

Visoke razredčitve (ki pa so paradoksno včasih bolj učinkovite od nizkih) vsekakor ne morejo imeti stranskih učinkov, saj nimajo dovolj energije za neposredno kemijsko delovanje, možne so manjše prehodne reakcije. Bolj tvegane so nizke razredčitve, ko se za izvorno substanco uporabi različne strupe. V teh primerih jih je potrebno uporabiti v točno določenem trenutku bolezni ali pa mora bolnik imeti zdrava ledvica ali jetra in podobno, v teh primerih gre pač za neposredno delovanje strupov, ki v zelo nizkih koncentracijah še obstajajo v zdravilu. Ni nam znano, da bi kdo zaradi homeopatskih pripravkov umrl, se pa dogaja, da pripravki včasih ne delujejo vendar ne toliko zaradi neučinkovitosti ali neustrezno pripravljenega zdravila, pač pa zaradi kompleksnosti bolezenskih motenj. Isti simptomi včasih odražajo zelo različne fiziološke motnje, ugotoviti, katera učinkovina pa bo v danem primeru nekemu človeku najbolj koristila, pa ni vedno odvisno samo od izkušenosti homeopata. Klasična zdravila delujejo bolj agresivno in zato je tudi več možnosti, da povzročijo stranske učinke.

Sem pa sem mnenja, da je pri vseh tovrstnih zadevah tako, pretehtati je potrebno vrednost koristi nekega pripravka ali zdravila nad možnostjo, da lahko škoduje in seveda se ta faktor razlikuje od bolezni do bolezni in od zdravila/pripravka do zdravila/pripravka, kar pa zahteva seveda ogromno truda in raziskav tako v klasični farmakologiji kot kje drugje. Jamstva, da bomo z vsakim zdravilom ali pripravkom lahko vedno in povsod brez vsake škode lahko pomagali bolnikom pa seveda ni.


Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič

Thomas ::

> Ta zdravila učinkujejo predvsem na biopolje oziroma na energijsko plat živega organizma

Totalen nonsens.
««
7 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveno priznan Zdenko Domančić (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
40289382 (77149) mlamat
»

Homeopatska zdravila v Sloveniji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14738559 (35744) alphasaphir
»

Placebo učinek deluje tudi, če zanj vemo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10815183 (12913) ParanoiD
»

Cepljenje (otrok) - prikrita resnica ?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8910719 (8859) Maria
»

HORIZON

Oddelek: Znanost in tehnologija
102396 (1913) snow

Več podobnih tem