» »

Nakup stanovanja kot naložba

Nakup stanovanja kot naložba

««
2 / 11
»»

user4683 ::

Tudi sam že nekaj časa razmišlam o nečem podobnem, s tem da bi pri cca 100k vrednem stanovanju lahko primaknil polovico lastnega denarja, pa še bi nekaj ostalo za "rainy days". Tole se mi zdi precej boljša ideja, kot imeti denar na banki in samo razmišljati kaj z njim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

Smurf ::

Utk je izjavil:

Pomeni, da so stanovanja še zmeraj predraga, ker najemnine strašno nizke niso.

Trend gre v podrazitev najemnin, ne pocenitev nepremicnin.

(govorim za LJ)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

Invictus ::

gruntfürmich je izjavil:

folk v sloveniji ne zna računat, to je prvi problem. nakup stanovanja za 100k€ brez keša ni 100k€ na 20 let, ampak 200k€ na 20 let, s krediti, stroški, investicijami, popravili... skratka ×2.
zdaj pa slovenski finančni geniji računajte naprej...

Ne nabijaj. 100% obresti na 20 let ni. Zdaj so na letni ravni obresti s fiksno mero reda 3,5%. Banke imajo dovolj keša. Problem je samo v ljudeh, ki niso kreditno sposobni ker so banke zaostrile pogoje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

S4ul3 je izjavil:

Dejansko smo posebnost kar se tiče težnje po "lastnem" stanovanju. Jaz sem bil 1 leto nazaj pred tem, da kupim stanovanje. Dokler nisem malo bolje poračunal in ugotovil kar je že zgoraj napisano: namesto 600EUR bom naslednjih 20 let plačeval 1000EUR+.
Kaj pa potem naslednjih 20 let? Še naprej boš moral plačevati 600 EUR najemnine, če bi kupil stanovanje, bi pa naslednjih 20 (ali 40, 50 ... odvisno, kako dolgo misliš živeti) plačeval samo še sprotno vzdrževanje, na koncu pa, ko boš recimo šel v dom za stare, boš lahko stanovanje prodal (ali pa ga zapustil otrokom).

Tako pa se zna zgoditi, da boš šel, star 65 let, v penzijo, in boš ugotovil, da niti nisi privarčeval dovolj denarja za nakup stanovanja, niti nimaš dovolj visoke penzije, da bi še naprej plačeval 600 EUR najemnine. In se boš moral na stara leta selit v kakšno lukno (in ko boš star 80 let, ti morda lastnik ne bo več podaljšal najemnine, in se boš moral še enkrat selit).

Smo na slo-techu že v več kot eni temi to obdelali - če znaš dobro vlagati (in pri tem nimaš ravno smole), ter si dovolj discipliniran, da redno (dovolj) varčuješ in sproti modro vlagaš privarčevano, je bolje biti v najetem stanovanju. Ampak mogoče je 5% takih, ki znajo dolgoročno gledano razliko med najemnino in obrokom stanovanjskega posojila dovolj dobro oplemenititi, da se jim to dejansko splača. Si prepričan, da si med temi 5%?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

MoRp ::

Veste kaj mi je všeč pri albancih? Da stopijo skupaj. Če je poslovni prostor vreden 100.000€ jih 10 da po 10k€ in kupijo. Potem pa odvisno od situacije ali kupujejo naprej ali pa delijo dobiček... Pri slovencih pa dva imata 50k€ in ga ni vraga, da bi skupaj nekaj naredila (če pa že, se bosta skregala kdo je več delal ali kaj podobnega)

nekikr ::

Smo na slo-techu že v več kot eni temi to obdelali - če znaš dobro vlagati (in pri tem nimaš ravno smole), ter si dovolj discipliniran, da redno (dovolj) varčuješ in sproti modro vlagaš privarčevano, je bolje biti v najetem stanovanju.

Precej mimo si usekal z izbiro besede, sicer drži. Tisti bolje zamenjaj s ceneje, pa bo ok. Ker "bolje" je subjektivno in lastništo nepremičnine je sigurno boljša opcija od najema. Največkrat pa ni cenejša.

Okapi ::

Oddajanje nepremičnin je načeloma dobičkonosna gospodarska dejavnost, pri kateri lastniki nepremičnin služijo na račun najemnikov. Se pravi je načeloma nemogoče, da bi bil najem dolgoročno gledano cenejši. V praksi pa je to seveda odvisno od različnih dejavnikov. Tudi v številnih računicah glede prednosti najema je predpostavka, da si najemnik samo toliko časa, dokler ne privarčuješ za nakup.

Drugače pa imaš seveda popolnoma prav - lastništvo je lahko veliko boljše od najema, čeprav dražje. Plačuješ recimo temu luksuz, da si gospodar na svojem.

bbbbbb2015 ::

alkor je izjavil:

Pozdravljeni,

Ne vem, ce je ze bila debata na to temo. Skratka kaj menite o nakupu stanovanja kot nalozba? Eni pravijo, da se ne splača.
Sam sem drugega mnenja.

Se pravi vzamem kredit ccc 100k eur. Kupim stanovanje in ga oddajam v najem. S tem odplačujem kredit. Cez X let je stanovanje moj.

Verjamem, da ce bi imel 100k gotovine, bi ga bilo bolje vloziti drugam. Tako jih pa nimam.

Prosim za mnenja.

Hvala.
LP;
a

ps. prosim moderatorja za popravek naslova


Eno mojih podjetij se ukvarja točno s tem.

Samo realno na 280 000 investicije, kjer nepremičnino kupiš po cca 800 €/m2 moraš imeti vsaj 100 tisoč svojega denarja. In če ti najemnik izpade (ali ne plačuje) plan B, kako boš premostil vsaj 6-9 mesecev izpada najemnin.

In še takrat se ti, ob pogoju današnjih davkov, to izplača po cca 7-12 letih. V realnosti 15 letih.

Ter ob dodatnem pogoju, da si agilen. Ter imaš izkušnje. In poznanstva od FURS do upravne enote.

Agilen pa zato, ker npr. se mi je zgodilo, da je najemnik zatajil račune za elektriko in ostalo. In so mi dali izvršbo na naslov poslovnega prostora, kar je najemnik gladko zatajil.

Kolegu pa so najemniki poslovni prostor uničili. Po parketu je tekla voda, nihče ni skrbel za to, praktično je moral v nulo renovirati prostor.

Meni se je zgodilo, da je najemnik pozabil zapreti okno. Hud naliv je povzročil za 15 tisoč evrov škode, voda je tekla skozi 2 etaži. Zavarovalnica povrnila cca 5 tisoč, nekaj prenovili sami, nekaj pomagal najemnik, požreti sem moral cca 7 tisoč škode.

Po pravici povedano, če nisi profesionalec v tem, bi moral imeti izjemno srečo. Verjetno je ne boš imel in raje pozabi na tole.

bbbbbb2015 ::

MoRp je izjavil:

Veste kaj mi je všeč pri albancih? Da stopijo skupaj. Če je poslovni prostor vreden 100.000EUR jih 10 da po 10kEUR in kupijo. Potem pa odvisno od situacije ali kupujejo naprej ali pa delijo dobiček... Pri slovencih pa dva imata 50kEUR in ga ni vraga, da bi skupaj nekaj naredila (če pa že, se bosta skregala kdo je več delal ali kaj podobnega)


Ti o albancih nimaš pojma.

Če je prostor vreden 100 tisoč:

a) stopijo skup, gre prvi do prodajalca, pa mu ponudi 60 tisoč - prodajalec ga nažene
b) stopi drugi do prodajalca, pa mu ponudi 130 tisoč - prodajalec ves slinav, ja ja ja
c) stopi tretji do prodajalca, pa mu ponudi 160 tisoč - prodajalec mu pena gre ven nad ušesa, ja ja ja
d) stopi četrti do prodajalca, mu natvezi neko zgodbo da kupuje za sina, sinu to všeč, on bi dal 200 tisoč
e) prodajalec na robu kapi....
f) ...pavza...
g) četrti se oglasi prodajalcu, pa pravi da je glih nekje nekaj kupil za 250 tisoč, pa da se mu zdaj ne da
h) prodajalec rahlo razočaran pokliče tretjega, pa ga tretji odbije pa pravi, da se je naveličal čakati ne bo nič
i) prodajalec zelo razočaran pokliče drugega, drugi glumi gljivo pa pravi, da je nekje že kupil nekaj za milijon, pa da je zdaj brez keša
j) prodajalcu se svet sesuje, pokliče prvega vsaj za 60 tisoč
k) prvi se pripelje z merđotom, onim pravim ukradenim, ne nekim ciganskim
l) pa pravi - majstore, evo po bratski, potegne 50 tisoč v gotovini - ampak res pravih 50. Pa mu pravi e tu podpiši.
m) pa prodajalec podpiše...
n) zgodbe konec


Ne lomi ga. Poleg tega, če en albanec posodi drugemu, pa če plan vračanja denarja ni ravno blistav, glej tu ni modrih kuvert, tu je kaliber 9mm. Če pa sklepaš posle z njimi in oni majo 9mm, ti pač moraš imeti 10mm

ne mi s takimi. od albancev beži stran, če nisi bolj prebrisan kot oni

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

OP: po možnosti si 100k sposodi od kakih lokalnih posojevalcev, ko ti banka ne bo hotela 100k na lepe oči dati...
Ü

thramos ::

Okapi je izjavil:


Smo na slo-techu že v več kot eni temi to obdelali - če znaš dobro vlagati (in pri tem nimaš ravno smole), ter si dovolj discipliniran, da redno (dovolj) varčuješ in sproti modro vlagaš privarčevano, je bolje biti v najetem stanovanju. Ampak mogoče je 5% takih, ki znajo dolgoročno gledano razliko med najemnino in obrokom stanovanjskega posojila dovolj dobro oplemenititi, da se jim to dejansko splača. Si prepričan, da si med temi 5%?


Pravzaprav smo upoštevali konzervativne donose - takšne kot pri varnem bančnem depozitu. Višji donosi oz. večje tveganje so le še bolj premaknili tehtnico na stran najema.

Drugače se strinjam, da imaš kronične težava z zapravljanjem je nakup lahko boljša opcija. No, še boljša pa ustrezni načini varčevanja.

nekikr je izjavil:


Precej mimo si usekal z izbiro besede, sicer drži. Tisti bolje zamenjaj s ceneje, pa bo ok. Ker "bolje" je subjektivno in lastništo nepremičnine je sigurno boljša opcija od najema. Največkrat pa ni cenejša.


V enem stavku da je "bolje" subjektivno a da je nakup "boljši" od najema? :)

Najem je boljša izbira za marsikoga - nezakreditiranost, preroste selitve oz. fleksibilnost so za nekatere zelo privlačne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

nekikr ::

Je kar ok stavek, zato pa je "boljše" tam. Slovenci smo znani po tem, da hrepenimo po lastni nepremičnini. Če kdo sem in tja ceni preprosto selitev jih je takih tako malo, da niso pomembni. Ostali hočejo "svojo bajto", pa boljši avtomobil od soseda.

thramos ::

In? A potem kar pozabimo na izjeme in rečemo da je za vse "boljše" tisto, kar je za večino?

Poleg tega se časi in miselnost spreminjajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

Tody ::

Tukaj je res treba spremenit mislnost. Odvisno od situacije in pogojev, ki jih ima posameznik. Jaz sem podedval 65k eurov in potem vzel kredit še za 65k in kupil stanovanje, moj obrok za stanovanje je tako tam 350 eur za 72 kvadratov v lj. Meni se zdi to neprimerno bolje kot najemnina, ker sem ubistvu dost bolj samostojan kaj lahko naredim in kaj ne. Poleg tega pa je tudi faktor ali si želiš ustvariti družino ali si pač še free and single...

Druga zadeva je da ne misliš na kredit kot eno veliko kuglo. Tudi jaz lahko prodam stanovanje, iz kupnine se poplača kredit in srečno živimo vsi naprej. Kaj lahko potem kupim za preostanek je drugi problem.

Prav tako če zadanem na lotu lahko še vedno poplačam preostanek kredita in tako nisem lih obsojen da bom točno 20 let plačeval ta kredit.

Kako pridit do kake bolj večje vsote denarja, terja vztrajnost, čas in disciplino, to pa so vrednote ki jih marsikdo od nas nima.

Tilen ::

Jaz sem podedval 65k eurov in potem vzel kredit še za 65k in kupil stanovanje, moj obrok za stanovanje je tako tam 350 eur za 72 kvadratov v lj. Meni se zdi to neprimerno bolje kot najemnina, ker sem ubistvu dost bolj samostojan kaj lahko naredim in kaj ne.


Prav nič samostojen nisi. Nepremičnine za pametno ceno ne moreš prodati, kot si že sam ugotovil, istočasno ne moreš v boljšo službo 300km stran, ker si privezan na opeko. Ne boš si upal drzno nastopati v službi, ker veš, da imaš 20 ali 30 let kredita po 350 EUR in je zate bolje, da si konzervativen, kot da ti vzamejo opeke, ker ti to veliko pomeni.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Kar je seveda res samo, če si se zakreditiral do vratu in ti mesečni obrok kredita preprečuje, da bi se preselil.

Če tega ni potem selitev ni nič bolj zahtevna če si lastnik ali najemnik. Oziroma imaš kot lastnik bistveno več opcij (oddaja v najem ali prodaja) kot najemnik, ki ga zavezujejo odpovedni roki, varščina...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Tody ::

Tilen, tukaj se zelo motiš, in kažeš bolj svojo mentaliteto kot mojo. Jaz lahko stanovanje jutri oddam za vsaj 400 eur in tako imam pokrite stroške mojega strašnega kredita. V mojo toliko boljšo službo 300 km stran se lahko odeslim takoj, ker pa vrjemam da bo moja toliko boljša služba 300 km stran tok dobra, da se mi splača selitev bo toliko dobra da sem vrjetno sposoben dat za mesec ali dva najemnine/ kredita če bo potrebno. Poleg tega sem se socialno toliko izobrazil da sem si priskrbel družico, ki bo v primeru pizderije lahko tudi ona dala za kak mesec ali dva.

Moj cegel je zaradi opciji, ki sem jih imel tako dobra naložba, ki mi lahko pomaga tudi pri pokojnini, ker če oddam stanovanje za cca 500 eur na mesec in vzamem še del kredita za hišo (skupaj z partnerko seveda) mi lahko kr najemnina plačuje kredit za hišo!

Lej to dve neprepmičnini pa še vedno sem živ! Seveda so to idealni pogoji, tukaj se najde veliko if / če then else bula...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

Tilen ::

Jaz lahko stanovanje jutri oddam za vsaj 400 eur in tako imam pokrite stroške mojega strašnega kredita.


Ne bodi tako prepričan. Od tega odštej še DDV, zavarovanje, stroške z morebitnim vzdrževanjem/popravilom, prispevek stanovanjskemu skladu, plačilno nedisciplino, nezasedenimi kapacitetami, ...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

theBill ::

Tilen je izjavil:

Jaz sem podedval 65k eurov in potem vzel kredit še za 65k in kupil stanovanje, moj obrok za stanovanje je tako tam 350 eur za 72 kvadratov v lj. Meni se zdi to neprimerno bolje kot najemnina, ker sem ubistvu dost bolj samostojan kaj lahko naredim in kaj ne.


Prav nič samostojen nisi. Nepremičnine za pametno ceno ne moreš prodati, kot si že sam ugotovil, istočasno ne moreš v boljšo službo 300km stran, ker si privezan na opeko. Ne boš si upal drzno nastopati v službi, ker veš, da imaš 20 ali 30 let kredita po 350 EUR in je zate bolje, da si konzervativen, kot da ti vzamejo opeke, ker ti to veliko pomeni.


Zakaj že ne more 300 km stran? Še vedno lahko svoje LASTNIŠKO stanovanje odda in gre sam v najem 300 km stran v boljšo službo. Ko bo enkrat odplačal kredit gre pa najemnina le in samo v njegov žep, v končni fazi si lahko z dodatnim denarjem od najemnine prvega stanovanja kupi oziroma plačuje obroke še za drugega, na koncu ima tako dva lastniška stanovanja.

Razni "star sem 35 let in še vedno doma pri ta starih, ker je to ceneje", pa recimo "živim v najemu in tako bom do konca življenja, pa tudi če zdaj najemnino komaj plačujem, in bi v primeru izgube službe moral na cesto zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine" imate vedno bolj zanimive izgovore, zakaj lastništvo nepremičnine ni smiselno.

Vsem je fino, ko kaj podedujejo (tudi tistim ki so tako proti lastništvu), tako imajo zagonski kapital za lastno stanovanje, začetek biznisa ali pa samo dodatna sredstva da si lahko kaj privoščijo, za uživanje v življenju. Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči? In kako bi se vi počutili, če bi bili prisiljeni začeti v življenju iz čiste nule?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

Tody ::

Tilen preberi do konca, kjer piše if else then... Če vzamem in če mi dajo 250.000 eur kredita za hišo bo seveda obrok toliko večji da ga 3 stanovanja ne pokrijejo. Treba se tudi pametno zadolževati ne pa kar 100% pa udri miško bomo pa kruh pa vodo 20 let natepaval.

Tilen ::

Ideja, da je neizkušenim lastnikom nepremičnin oddajanje le teh suhi keš, je zgrešena. Poizkusi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Tody ::

Tilen, tukaj se strinjamo ni to lih tko kot si ljudje predstavljajo, kot zagovarjam je pa to odvisno od situacije in tehtnega premisleka.

thramos ::

theBill je izjavil:

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Za moje dediče iskreno upam, da bodo podedovali čim več čim bolj likvidnih sredstev. In ne 50+ let starega betona, na lokaciji ki je bila zanimiva pred pol stoletja.

In kot že stokrat: če s "vztrajnost, časom in disciplino" podeduješ kup česarkoli, se računica (za lastno streho nad glavo pa sploh) začne obračati proti smiselnosti nakupa. Ne nujno obrne, še vedno je cel kup drugih faktorjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

Tilen ::

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Ogromno fleksibilnega kapitala.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

theBill ::

Tilen je izjavil:

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Ogromno fleksibilnega kapitala.


Ja seveda, kolikšen procent otrok oziroma dedičev? Ob slovenski povprečni plači 1000€ (in dejanski mediani 800€) so to za večino zgolj mokre sanje.

Po drugi strani, kako pa veš, koliko let boš v penziji in koliko tega tvojega "fleksibilnega kapitala" bo sploh ostalo za dediče?

K3kec ::

thramos je izjavil:

theBill je izjavil:

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Za moje dediče iskreno upam, da bodo podedovali čim več čim bolj likvidnih sredstev

Seveda pod pogojem da ne boš v času pokoja sam zapravil ta likvidni kapital ;)

Tilen ::

theBill je izjavil:

Tilen je izjavil:

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Ogromno fleksibilnega kapitala.


Po drugi strani, kako pa veš, koliko let boš v penziji in koliko tega tvojega "fleksibilnega kapitala" bo sploh ostalo za dediče?


Ni pomembno, koliko let bom v penziji. Zakaj bi moral dedičem karkoli zapustiti? Misliš, da se jype sekira, ker se je upokojil pred 40?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

theBill ::

Tilen je izjavil:

theBill je izjavil:

Tilen je izjavil:

Kaj bodo za vami "najemniki" podedovali vaši dediči?


Ogromno fleksibilnega kapitala.


Po drugi strani, kako pa veš, koliko let boš v penziji in koliko tega tvojega "fleksibilnega kapitala" bo sploh ostalo za dediče?


Ni pomembno, koliko let bom v penziji. Zakaj bi moral dedičem karkoli zapustiti? Misliš, da se jype sekira, ker se je upokojil pred 40?


Ja seveda, in enako flegma boš če se recimo tvoj oče odloči vse zapustiti bratu, zate bo pa rekel "zakaj bi moral njemu sploh kaj zapustiti".

Močno dvomim, da si začel iz čiste nule v življenju. Seveda je marikomu to samoumevno in tega ne zna ceniti, zato pa razmišlja na tak način, v stilu: moja rit je preskrbljena, kaj bo z mojimi otroci me pa boli kurac.

Boli men k* za jypa, zame ni nobena referenca ampak en navaden troll, lahko bi še kaj hujšega napisal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

thramos ::

K3kec je izjavil:

Seveda pod pogojem da ne boš v času pokoja sam zapravil ta likvidni kapital ;)


Jasno. Pa če ga bom sploh prislužil.

Tilen ::

Ja seveda, in enako flegma boš če se recimo tvoj oče odloči vse zapustiti bratu, zate bo pa rekel "zakaj bi moral njemu sploh kaj zapustiti".


Ne bi mu mogel vsega zapustiti, saj ti to veš.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Magic1 ::

Da ne bomo na pamet, 1 minuta na netu:

skupni znesek kredita: 100.000,00 EUR
mesečna anuiteta: 672,68 EUR
odplačilna doba (v mesecih): 240
datum črpanja: 6.10.2015
namen: namenski
sodelovanje z Abanko: komitent
kreditna obrestna mera (letna): 5,229 % - EURIBOR + fiksni prib. (spremenljiva obr. m.)
interkalarne obresti: 358,15 EUR
stroški odobritve: 450,00 EUR
stroški zavarovanja: dejanski stroški hipoteke
skupaj stroški: 450,00 EUR
EOM: 5,410 %
skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 162.237,65 EUR

Torej imaš 650EUR na mesec za stanovanje za katerega boš dobil 400-450EUR. Odštej davek in ostale stvari in ti ostane max 300EUR.
Za to štorijo moraš nasljednjih dvajset let vsak mesec dodat vsaj 350EUR.
Pa ne pozabit, nepremičninski davek prihaja, ki zna imeti kar fajn % v Ljubljani.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

St235 ::

Tale minuta ne netu je bolj kot ne brezveze. Kredita ti nihče ne da v 100% znesku in mora ti nekaj fajn falit v glavi, da vzameš kredit z 5% obrestno mero pri trenutni vrednosti EURIBORA.

Je pa dejstvo, da so zgodbe o tem kako kupiš na kredit in potem z rentanjem odplačaš stanovanje bolj kot ne utopične, če nimaš dovolj kapitala in izkušenj. Samo je čist brez veze v to zgodbo mešat debato nakup vs. najem.

Magic1 ::

Huh, nisem si mislil, da je lahko taka razlika med bankami. Ni čudno da gre Abanka nekam v 3pm.

Skupni znesek kredita: 100.590,00 €
Mesečna anuiteta: 506,15 €
Odplačilna doba (v mesecih): 241
Datum izračuna: 6.10.2015
Namen: Namenski
Sodelovanje z Sberbank banko: Komitent pri Sberbank banki
Kreditna obrestna mera (letna): 1,98 % (6 M EURIBOR + 1,9500 %)
Interkalarne obresti: 143,77 €
Stroški odobritve: 700,00 €
Stroški zavarovanja: 0,00 €
Skupni stroški kredita: 22.235,99 €
Efektivna obrestna mera: 2,0880 %
Skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 122.825,99 €
Magic

theBill ::

Tilen je izjavil:

Ja seveda, in enako flegma boš če se recimo tvoj oče odloči vse zapustiti bratu, zate bo pa rekel "zakaj bi moral njemu sploh kaj zapustiti".


Ne bi mu mogel vsega zapustiti, saj ti to veš.


Seveda bi mu lahko
https://zakonodaja.com/zakon/zd/a-odsek...

Tilen ::

Nikoli ne bi zadostil tem pogojem, zato je tole no-go.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Magic1 je izjavil:

Huh, nisem si mislil, da je lahko taka razlika med bankami. Ni čudno da gre Abanka nekam v 3pm.

Skupni znesek kredita: 100.590,00 €
Mesečna anuiteta: 506,15 €
Odplačilna doba (v mesecih): 241
Datum izračuna: 6.10.2015
Namen: Namenski
Sodelovanje z Sberbank banko: Komitent pri Sberbank banki
Kreditna obrestna mera (letna): 1,98 % (6 M EURIBOR + 1,9500 %)
Interkalarne obresti: 143,77 €
Stroški odobritve: 700,00 €
Stroški zavarovanja: 0,00 €
Skupni stroški kredita: 22.235,99 €
Efektivna obrestna mera: 2,0880 %
Skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 122.825,99 €


Po mojih info je fiksi pribitek dandanes med 2% in 2,5%, samo nekatere banke to takoj napišejo, pri drugih pa so informativni izračuni napihnjeni zato, da imaš občutek, a si ne vem kaj izpogajal.

Magic1 ::

Pa ti dajo fiksnega 2-3% za več kot 10 let?
Magic

St235 ::

fiksni pribitek ni enako fiksni obrestni meri.

In ne, fiksna obrestna mera je bistveno dražja in se v 99% primerov ne splača.

theBill ::

Tilen je izjavil:

Nikoli ne bi zadostil tem pogojem, zato je tole no-go.


Go ali no-go, še enkrat si lepo dokazal, da ti gre le za lastno rit. Tega, da ti oče ne bi ničesar zapustil, ne bi mirno požrl in se že zgovarjaš na zakonodajo. Medtem ko ti je pa za tvoje morebitne otroke precej vseeno, tudi če ne bodo podedovali nič, ker je pač bil njihov stari ena sebična rit. In to je bil tudi moj point, če prebereš moj prvi post v tej temi.

Val202 ::

Mimogrede: nisem gledal, ali je že kateri izmed forumašev to komentiral, vendar se vidi, da imaš "poklicno" internetno deformacijo. Da si napisal "naked" namesto "nakup" (vsaj tako mislim) je preprosto zabavno. Torej tako nekako kot tale niz "_UCK __ IN THE A__ TONIGHT" :)

Tilen ::

theBill je izjavil:

Tilen je izjavil:

Nikoli ne bi zadostil tem pogojem, zato je tole no-go.


Tega, da ti oče ne bi ničesar zapustil, ne bi mirno požrl in se že zgovarjaš na zakonodajo.


Kako misliš ne bi mirno požrl? Brez problema bi se sprijaznil s tem, da ne bi dobil toliko, kot bi mogoče lahko, vendar ne vem, zakaj bi se odpovedal nečemur, kar mi pripada. Mimogrede, zakonodajo si v debato prinesel ti.

Medtem ko ti je pa za tvoje morebitne otroke precej vseeno, tudi če ne bodo podedovali nič, ker je pač bil njihov stari ena sebična rit.


Nikjer nisem napisal, da mi je za otroke vseeno, samo rekel sem, da ni nujno, da kdo sploh kaj deduje, ne da bo v mojem primeru tako.

Se pravi nekdo, ki ne zapusti blagostanja, je po tvoje sebična rit, tisti, ki zapusti dolgove in podrtijo je pa v redu?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Invictus ::

Evo, SKB po minuti iskanja ... Fiksna obrestna mera ...

Dolgoročni stanovanjski krediti - izračun kredita

Znesek kredita: 100.000,00 EUR
Doba odplačila: 240 mesecev
Mesečna anuiteta: 585,11 EUR
Stroški odobritve kredita: 450,00 EUR
Mesečni stroški vodenja kredita: 0,00 EUR
Mesečni stroški vodenja osebnega računa: 2,20 EUR
Stroški zavarovanja kredita pri zavarovalnici: 0,00 EUR
Skupni stroški kredita: 41.457,07 EUR
Efektivna obrestna mera: 3,76%
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik: 141.457,07 EUR

Pregled podatkov, uporabljenih pri izračunu:

Referenčna obrestna mera: 0,000%
Obrestna mera: 3,600%
Skupna obrestna mera: 3,600%
Izračun je informativen in upošteva pogoje veljavne na dan 06.10.2015.

St235 je izjavil:

fiksni pribitek ni enako fiksni obrestni meri.

In ne, fiksna obrestna mera je bistveno dražja in se v 99% primerov ne splača.

Zdaj se zgleda splača. Ne vem pa če ni notri kak droben tisk ...

Drugače pa je amortizacijska doba za stanovanje 30 let ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Tr0n ::

20 let lol. Takrat me vec ne bo. :)

St235 ::

Invictus je izjavil:

Evo, SKB po minuti iskanja ... Fiksna obrestna mera ...

Dolgoročni stanovanjski krediti - izračun kredita

Znesek kredita: 100.000,00 EUR
Doba odplačila: 240 mesecev
Mesečna anuiteta: 585,11 EUR
Stroški odobritve kredita: 450,00 EUR
Mesečni stroški vodenja kredita: 0,00 EUR
Mesečni stroški vodenja osebnega računa: 2,20 EUR
Stroški zavarovanja kredita pri zavarovalnici: 0,00 EUR
Skupni stroški kredita: 41.457,07 EUR
Efektivna obrestna mera: 3,76%
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik: 141.457,07 EUR

Pregled podatkov, uporabljenih pri izračunu:

Referenčna obrestna mera: 0,000%
Obrestna mera: 3,600%
Skupna obrestna mera: 3,600%
Izračun je informativen in upošteva pogoje veljavne na dan 06.10.2015.

St235 je izjavil:

fiksni pribitek ni enako fiksni obrestni meri.

In ne, fiksna obrestna mera je bistveno dražja in se v 99% primerov ne splača.

Zdaj se zgleda splača. Ne vem pa če ni notri kak droben tisk ...

Drugače pa je amortizacijska doba za stanovanje 30 let ...


V kateri dimenziji se EOM 3,76% bolj splača od EOM 2%?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

K3kec ::

Tr0n je izjavil:

20 let lol. Takrat me vec ne bo. :)

Ker si star 60 let... pač ja, nekoč boš mogel odrasti in se zavedati da ni konec življenja po 30 in gledati dolgoročno... ali pa v hotelu mama živet do konca :))

Tr0n ::

36, ze skoraj 15 let nisem vec v hotelu mama, ampak 20 letni kredit je pa no-go.

Bellzmet ::

@lakotnik29: v dimenziji kjer upoštevaš, da se lahko EURIBOR zelo poviša

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

St235 ::

Poglej si trende gibanja EURIBORJA in oceni koliko časa bo EURIBOR rabil, da zraste za 1,8 odstotne točke, pa ti bo jasno zakaj se fiksna obrestna mera ne splača.

K3kec ::

Tr0n je izjavil:

36, ze skoraj 15 let nisem vec v hotelu mama, ampak 20 letni kredit je pa no-go.

Ker?
Imaš svoj flet, podedovan/podarjen?

fosil ::

St235 je izjavil:

V kateri dimenziji se EOM 3,76% bolj splača od EOM 2%?

V kateri dimenziji pa imaš EOM pri kreditu 2%?
Tako je!
««
2 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21058675 (40208) Mato989
»

Najemnine vs. lastništvo nepremičnine (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Loža
1029162888 (132833) thramos
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132144 (29186) Ganon
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9015284 (13587) Matako

Več podobnih tem