Forum » Problemi človeštva » V Jugoslaviji se je živelo bolje
V Jugoslaviji se je živelo bolje
Temo vidijo: vsi
BigWhale ::
Jaz sem precejkrat kupoval kruh in wc papir v trgovinah.Moja stara mama recimo ni nobenega vece papirja kupovala, je lepo časopis razrezala. Zakaj bi čisto uporaben papir stran metali?
Moja je imela tanobl wc papir notr na straniscu, zuni na strbunk je bil pa casopisni papir. Zuni je blo manj dolgcas na sekretu sedet ... :D
francek1 ::
Res zanimivo, da se vse blagovne znamke in tovarne, ki so bile ustvarjene v tistih slabih časih, zdaj v dobrih prodajamo....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
sheeshkar ::
In to je tudi jedro kje je OP naredil napako. V naslov je dal čustva. Večina ljudi se bo vedno z nostalgijo spominjala starih časov in tega jim ne bo spremenilo nobeno dejstvo, noben podatek in nobena razlaga. To so čustva. To nima nič z resničnostjo. In, če bi bil OP malo manj užaljen, potem bi malo bolj pozorno bral in bi videl, da ima največ ljudi najlepše spomine na domnevno najboljše čase SFRJ ravno iz konca 70. in začetka 80. Iz obdobja, ko je bilo vsem po vrsti kristalno jasno kako so vse republike in tudi celotna SFRJ pred bridkim koncem, ko je ta bridki konec prišel in, ko se je dejansko začel ekonomski razkroj, ki je bil pogojen s togostjo političnega sistema.
Ironija, mar ne? Obdobje zategovanja pasu, splošnega varčevanja, odplačevanja kreditov, devalvacije valute (novi dinarji, yay!) je pri danes živeči večini zapisano boljše, kot pa vse prej in potem. Če OP tega ni opazil, potem seveda tudi ne bo opazil ali razumel zakaj je sam stopil v svojo past čustvenega naslova.
Verniki?
Seveda. In kaj potem.
In ti seveda še vedno ne želiš razumeti, da nimam prav nič proti nostalgiji in izlivom čustev, če se to ne posplošuje na vse. Da bodo nekateri kljub vsej statistiki in zdravi pameti vseeno čustveno reagirali in se požvižgali na vse številke, sem tudi vedel, ker za tiste je povsem vseeno, če ima naslov čustveno noto ali ne. Razumni ljudje so čustva sposobni izolirati, še posebej ko vidijo številke in statistiko.
Tole je pa čisto tvoje osebno mnenje, ki ga zelo pokroviteljsko širiš že drugi dan:
največ ljudi najlepše spomine na domnevno najboljše čase SFRJ ravno iz konca 70. in začetka 80. Iz obdobja, ko je bilo vsem po vrsti kristalno jasno kako so vse republike in tudi celotna SFRJ pred bridkim koncem, ko je ta bridki konec prišel in, ko se je dejansko začel ekonomski razkroj, ki je bil pogojen s togostjo političnega sistema.
Obdobje zategovanja pasu, splošnega varčevanja, odplačevanja kreditov, devalvacije valute (novi dinarji, yay!) je pri danes živeči večini zapisano boljše, kot pa vse prej in potem.
Kako se OP in naslov sploh dotika ljudi, katerim je bilo najlepše takrat, ko je že vse propadalo (in to jasno povedo vključno s svojimi zgodbicami o pijančevanju in izletih)? Problem imam z ljudmi, ki širijo mite o polni zaposlenosti, veliko manjšem dolgu, vrhunski industriji in izvozu - ti ljudje so kljub svojim očitnim lažem in zavajanjem živeli v obdobju (ali pa se na to obdobje sklicujejo, ker so premladi), ko je brezposelnost vseeno bila nizka (seveda se ignorira masovno gastarbajterstvo in fiktivne zaposlitve), ko je dolg kljub vsemu še vedno bil obladljiv (če bi sprejeli drugačne odločitve) in ko bi ob pravilnih odločitvah lahko industrija res postala močnejša ter okrepila izvoz. To, da se pri zavajanju s podatki govori o časih konca Jugoslavije je plod tvoje domišljije in očitno tudi način diskreditacije OPja.
lexios ::
moja je, da je življenje danes boljše, delno zaradi razvoja tehnologije in globalizacije, v velikem delu pa v zamenjavi socializma s kapitalizmom, ki nam je omogočil hitrejši razvoj (hitrejše približevanje bolj razvitim državam) in s tem višji življenjski standard (brez pomanjkanja osnovnih dobrin), manjšo realno brezposelnost (ker pri Jugoslaviji je potrebno upoštevati masovno gastarbajterstvo in fiktivne zaposlitve) in pa predvsem mnogo boljše obete za prihodnost (ker socializem je bil obsojen na propad, kapitalizem pa kljub vzponom in padcem omoča kontinuiran razvoj).
Kar se Slovenije glede gastarbajterstva in fiktivnih zaposlitev tiče v povezavi z "realno brezposelnostjo" bi se lahko še kaj reklo, oba fenomena imamo namreč še danes! Kar se boljših obetov za prihodnost tiče tudi! V ostalem delu pa se načeloma strinjam, se je pa še nedolgo tega tudi o Sloveniji širil nek mit, ki se ga bo mogoče lotila rzbijat naslednja generacija!
Ima. Hkrati pa jih je sposobna sprotno odplačevati
Pokrivamo komaj obresti. Višina dolga (22-->80% BDP) sicer (še) ni problematična, temveč predvsem dinamika, trend rasti! Problem je tudi deficit, ki je zadnja leta višji kot v večini EU držav. Do 2008 smo bili zadolženi manj kot večina EU držav, leta 2015 okoli 35 milijard eurov... Do že znanega scenarija nam manjka še nekaj let, če Slovenija ne proda državnega premoženja (cca. 12 milijard eurov, torej 1/3 dolga) in uredi javnih financ... Ob trenutnih cenah zadolževanja so zadeve bolj kritične kot se mogoče zdi na prvi pogled glede na standard ljudi! ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
AndrejO ::
In ti seveda še vedno ne želiš razumeti, da nimam prav nič proti nostalgiji in izlivom čustev, če se to ne posplošuje na vse.
Sprijazni se, da se te reči seveda posplošujejo na vse. Vsekakor pa z logiko ne more nihče spremeniti čustev. Tudi ti ne.
Tole je pa čisto tvoje osebno mnenje, ki ga zelo pokroviteljsko širiš že drugi dan:
Beri bolj pozorno, pa boš videl s kom in s čim se ukvarjaš. Čeprav moram reči, da se tem "pokroviteljstvom" brcaš v temo in vedno bol se mi dozdeva, da imaš težave s sprejemanjem kulturno posredovanih mnenj.
Bi morda bolj delovalo, če te bi začel s čim obkladati?
Kako se OP in naslov sploh dotika ljudi, katerim je bilo najlepše takrat, ko je že vse propadalo (in to jasno povedo vključno s svojimi zgodbicami o pijančevanju in izletih)?
Kaj naj rečem. Cel kup ljudi se je odločilo, da se je v SFRJ živelo bolje. Karkoli od podatkov boš natrosil, ne boš naslavljal njihovih občutkov in vsaj pri njih ne boš ničesar spremenil.
Problem imam z ljudmi, ki širijo mite o polni zaposlenosti, veliko manjšem dolgu, vrhunski industriji in izvozu
Dovoli, da te povzamem: problem si sam zase ustvarjaš, ker te moti kar si drugi mislijo o svoji preteklosti ali preteklosti svojih staršev.
Kajti lahko ti s popolno gotovostjo zajamčim, da nihče od teh ljudi, ki te tako motijo, tega ne počne zato, da se bi ti slabše počutil. Ti pa se očitno in vztrajno trudiš, da bi jim porušil njihovo lastno zgodbo o temu kako je bilo in zakaj jim je bilo fajn.
Srčno upam, da boš lahko čez 20, 30, 40 in več let počel natačno to, kar sedaj počno drugi: idealiziral trenutno obdobje razcveta Slovenije, demokracije in gospodarskega čudeža, kjer je lahko vsakdo uspel, če je le želel malo poprijeti za delo.
Kar seveda ne bo imelo nič s trenutno realnostjo, ampak to bo takrat popolnoma nepomembno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
moja je, da je življenje danes boljše, delno zaradi razvoja tehnologije in globalizacije, v velikem delu pa v zamenjavi socializma s kapitalizmom, ki nam je omogočil hitrejši razvoj (hitrejše približevanje bolj razvitim državam) in s tem višji življenjski standard (brez pomanjkanja osnovnih dobrin), manjšo realno brezposelnost (ker pri Jugoslaviji je potrebno upoštevati masovno gastarbajterstvo in fiktivne zaposlitve) in pa predvsem mnogo boljše obete za prihodnost (ker socializem je bil obsojen na propad, kapitalizem pa kljub vzponom in padcem omoča kontinuiran razvoj).
Kar se Slovenije glede gastarbajterstva in fiktivnih zaposlitev tiče v povezavi z "realno brezposelnostjo" bi se lahko še kaj reklo, oba fenomena imamo namreč še danes! Kar se boljših obetov za prihodnost tiče tudi! V ostalem delu pa se načeloma strinjam, se je pa še nedolgo tega tudi o Sloveniji širil nek mit, ki se ga bo mogoče lotila rzbijat naslednja generacija!
Da, se strinjam. Tudi danes gre del prebivalstva v tujino (čeprav je to povsem primerljivo z ostalimi državami in v veliko manjši meri kot nekoč), tudi danes se ponekod v javnem sektorju in državnih podjetjih najdejo ljudje, ki so povsem nepotrebni za delovanje teh organizacij in poleg tega se del brezposelnih (ali bolj natančno - delovno neaktivnih) skrije v povišani študentski populaciji. Čisto tako čez palec (priznam, tukaj nimam virov, ki bi lahko natančno potrdila moje trditve) bi vseeno rekel, da je brezposelnost danes bolj "realna" kot nekoč (se pa pustim prepričati v nasprotno).
Boljše obete za prihodnost imamo po mojem mnenju predvsem zaradi kapitalizma in globalnega trga, ki nam omogoča veliko več priložnosti za razvoj kot socializem. Na nas je, če bomo te priložnosti uspeli izkoristiti. Glede na to, da ponavljamo napake preteklosti, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da obstajajo takšne teme, ki na te napake (in širjenje neresnic o uspešnosti preteklega sistema) opozarjajo. Vem, da je to absolutni minimum, ki ga lahko storim v boju za boljšo prihodnost in da je to enako butanju glave v zid, ampak vseeno. Morda pa to temo bere bodoča generacija in se bo namesto zgledovanja po preteklosti, raje usmerila v prihodnost.
O katerem mitu o Sloveniji pa govoriš?
@AndrejO
Nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Nekateri so funkcionalno pismeni, drugi mi razlagajo, kaj si jaz mislim in počnem.
Prav, bom domneval, da je pokroviteljski ton samo tvoj stil komunikacije in ni namenjen trolanju. O tem v prihodnjih prispevkih ne bom več govoril, ne glede na to, kolikokrat mi boš kot retardiranemu petletniku povedal, kaj v resnici mislim, pišem, berem in sporočam.
Če je nekaj tako nesmiselno, zakaj sploh kaj reči? In spet - nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Povsem se zavedam, da vernikov ne bom spremenil, spremenim pa morda lahko mišljenje tistih, ki si o tem še ustvarjajo mnenje in/ali niso zaslepljeni s čustvi. Zakaj se ti tako sekiraš, da mi že več dni zapored govoriš o (ne)smiselnosti mojega početja, mi niti malo ni jasno. Morda imaš samo neko čudno željo po zadnji besedi, kar pa vedno bolj dojemam kot trolanje. Bom pa domneval, da temu ni tako.
Zakaj je moj ton občasno malce "siten"? Ker sem to že n-krat razložil in nekateri (ja, tudi ti), še vedno ignorirate in trmasto vztrajate na svojih mlatenjih slamnatega moža. NE MOTI ME, kaj si drugi mislijo o svoji preteklosti ali preteklosti svojih staršev in nikomur ne želim odvzeti spominov. Motijo me ljudje, ki svojo osebno zgodbo POSPLOŠIJO na celotno obdobje. Ne, tega ne počnejo vsi, kar je povsem razvidno v tej temi. Nekateri so povsem zmožni povedati osebno zgodbo, povedati, da jim je bilo takrat bolje in hkrati ne trdijo, da je bilo bolje vsem. To počnejo samo nekateri in pri tem ponavadi uporabljajo mite iz OPja. Nevem kako naj ti tole že n-tič in še bolj natančno razložim, brez, da ti zraven ne napišem še kaj o funkcionalni (ne)pismenosti. In tole je tudi primer pokroviteljskega tona, kjer mi razlagaš, kaj si jaz mislim in kaj počnem.
Če boš ponovno govoril stvari, ki si jih že povedal, potem te naprošam, da se ne ponavljaš, ker se vrtiva v krogih. Sprejemam, da imaš drugačno mnenje. Če pa ne moreš zaključiti debate, brez da bi imel zadnjo besedo, pa izvoli.
Sprijazni se, da se te reči seveda posplošujejo na vse. Vsekakor pa z logiko ne more nihče spremeniti čustev. Tudi ti ne.
Nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Nekateri so funkcionalno pismeni, drugi mi razlagajo, kaj si jaz mislim in počnem.
Beri bolj pozorno, pa boš videl s kom in s čim se ukvarjaš. Čeprav moram reči, da se tem "pokroviteljstvom" brcaš v temo in vedno bol se mi dozdeva, da imaš težave s sprejemanjem kulturno posredovanih mnenj.
Bi morda bolj delovalo, če te bi začel s čim obkladati?
Prav, bom domneval, da je pokroviteljski ton samo tvoj stil komunikacije in ni namenjen trolanju. O tem v prihodnjih prispevkih ne bom več govoril, ne glede na to, kolikokrat mi boš kot retardiranemu petletniku povedal, kaj v resnici mislim, pišem, berem in sporočam.
Kaj naj rečem. Cel kup ljudi se je odločilo, da se je v SFRJ živelo bolje. Karkoli od podatkov boš natrosil, ne boš naslavljal njihovih občutkov in vsaj pri njih ne boš ničesar spremenil.
Če je nekaj tako nesmiselno, zakaj sploh kaj reči? In spet - nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Povsem se zavedam, da vernikov ne bom spremenil, spremenim pa morda lahko mišljenje tistih, ki si o tem še ustvarjajo mnenje in/ali niso zaslepljeni s čustvi. Zakaj se ti tako sekiraš, da mi že več dni zapored govoriš o (ne)smiselnosti mojega početja, mi niti malo ni jasno. Morda imaš samo neko čudno željo po zadnji besedi, kar pa vedno bolj dojemam kot trolanje. Bom pa domneval, da temu ni tako.
Dovoli, da te povzamem: problem si sam zase ustvarjaš, ker te moti kar si drugi mislijo o svoji preteklosti ali preteklosti svojih staršev.
Kajti lahko ti s popolno gotovostjo zajamčim, da nihče od teh ljudi, ki te tako motijo, tega ne počne zato, da se bi ti slabše počutil. Ti pa se očitno in vztrajno trudiš, da bi jim porušil njihovo lastno zgodbo o temu kako je bilo in zakaj jim je bilo fajn.
Zakaj je moj ton občasno malce "siten"? Ker sem to že n-krat razložil in nekateri (ja, tudi ti), še vedno ignorirate in trmasto vztrajate na svojih mlatenjih slamnatega moža. NE MOTI ME, kaj si drugi mislijo o svoji preteklosti ali preteklosti svojih staršev in nikomur ne želim odvzeti spominov. Motijo me ljudje, ki svojo osebno zgodbo POSPLOŠIJO na celotno obdobje. Ne, tega ne počnejo vsi, kar je povsem razvidno v tej temi. Nekateri so povsem zmožni povedati osebno zgodbo, povedati, da jim je bilo takrat bolje in hkrati ne trdijo, da je bilo bolje vsem. To počnejo samo nekateri in pri tem ponavadi uporabljajo mite iz OPja. Nevem kako naj ti tole že n-tič in še bolj natančno razložim, brez, da ti zraven ne napišem še kaj o funkcionalni (ne)pismenosti. In tole je tudi primer pokroviteljskega tona, kjer mi razlagaš, kaj si jaz mislim in kaj počnem.
Če boš ponovno govoril stvari, ki si jih že povedal, potem te naprošam, da se ne ponavljaš, ker se vrtiva v krogih. Sprejemam, da imaš drugačno mnenje. Če pa ne moreš zaključiti debate, brez da bi imel zadnjo besedo, pa izvoli.
SeMiNeSanja ::
Do zdaj je edino fartman razkril svoje prave razloge, zaradi katerih je 'alergičen na razne mite o SFRJ', ki so (razloge mislim) za moje pojme povsem legitimni. Se mu je pač naša nekdanja domovina po domače povedano 'zasrala'. Tudi meni bi se, na njegovem mestu. Priznam.
Od ostalih, ki tu nabijajo, pa še nisem slišal ene iskrene besede ZAKAJ jih moti, če nekdo o svoji nekdanji domovini govori v pozitivnem smislu. Meni je to podobno, kot bi o svoji bivši punci ali ženi nekdo samo najslabše govoril. Že samo po sebi se ne spodobi. Tu pa imamo primer, ko celo tretje osebe grdo govorijo čez tvojo 'bivšo' - sicer ne punco, a vendarle DOMOVINO.
Ne govorim o statistikah, govorim o čustvih ljudi, ki jim je bila SFRJ domovina od rojstva in so kljub vsemu bili tudi ponosni na to, da so ji pripadali. Res je, da nas je domovina izdala, da je bila mačehovska - a vendarle je na koncu še vedno bila naša domovina - druge nismo imeli.
Kako to dopovedati nekomu, ki se je rodil po samosvojitvi, ki še Slovenijo ni sposoben dojemati kot domovino? Nekomu, ki gleda na svet skozi statistiko in številke? Nekomu, ki s posmehom in zaničevanjem negira karkoli mu skušaš dopovedati?
Domovinska zavednost je danes tako na psu, da slabše skoraj ne more biti. Gledaš smučanje, Mazejeva na 10. mestu, sledi javno pljuvanje po forumih, povzdigujejo pa kakšno Vonnovo. Tudi tu se kaže domovinska zavednost!
Pa ni domovina neka statistična zadeva, da je vredna toliko, kolikor je 'investirala' vate ali manj vredna, če si moral kakšen eur več davka plačati. Tudi nima ljubezen do domovine nič skupnega s tem katere stranke imamo in katera je trenutno na oblasti.
Zato tudi ne moreš nekomu dopovedati, da se to ne da izbrisati, pa če se postaviš na glavo. Pa to ni nek lokalni fenomen. Naj gredo pogledat v Nemčijo. DDR je bila približno isti šmoren kot Juga, mogoče še malo bolj mačehovska in zafurana - pa je danes celo moderno zganjati nostalgijo v zvezi z njo! Marsikatera reč, ki so jo pred združitvijo poznali le na vzhodu, danes navdušuje tudi nekdanje zahodne nemce. Na pamet jim ne pada, da bi teptali čustva ljudi, ki so živeli v takratni DDR in jih celo spodbujajo pri ohranjanju te nostalgije (deloma tudi zato, ker se da iz tega kovati dobiček).
Ampak ni nobenega strahu ali panike zato ker ta nostaljija obstaja. Vsi se dobro zavedajo, da so tisti časi enkrat za vselej minili in se nikoli ne bodo vrnili. Čemu bi potem zganjali cirkus okoli tega?
Kaj pa pri nas? Ravno obratno! Karkoli rečeš pozitivnega o Jugi, si že rdečkar, levak, kreten, debil,..........
Kdo mi lahko pojasni, od kod pri nas ta strah pred vsakršno pozitivno omembo bivše domovine? Meni je popolnoma nerazumen. Zakaj bi jo moral prikazovati v najslabši luči - koneckoncev smo jo preživeli in nam je bila odskočna deska, da smo si lahko ustvarili samostojno Slovenijo. Pozno, a vendarle.
Od ostalih, ki tu nabijajo, pa še nisem slišal ene iskrene besede ZAKAJ jih moti, če nekdo o svoji nekdanji domovini govori v pozitivnem smislu. Meni je to podobno, kot bi o svoji bivši punci ali ženi nekdo samo najslabše govoril. Že samo po sebi se ne spodobi. Tu pa imamo primer, ko celo tretje osebe grdo govorijo čez tvojo 'bivšo' - sicer ne punco, a vendarle DOMOVINO.
Ne govorim o statistikah, govorim o čustvih ljudi, ki jim je bila SFRJ domovina od rojstva in so kljub vsemu bili tudi ponosni na to, da so ji pripadali. Res je, da nas je domovina izdala, da je bila mačehovska - a vendarle je na koncu še vedno bila naša domovina - druge nismo imeli.
Kako to dopovedati nekomu, ki se je rodil po samosvojitvi, ki še Slovenijo ni sposoben dojemati kot domovino? Nekomu, ki gleda na svet skozi statistiko in številke? Nekomu, ki s posmehom in zaničevanjem negira karkoli mu skušaš dopovedati?
Domovinska zavednost je danes tako na psu, da slabše skoraj ne more biti. Gledaš smučanje, Mazejeva na 10. mestu, sledi javno pljuvanje po forumih, povzdigujejo pa kakšno Vonnovo. Tudi tu se kaže domovinska zavednost!
Pa ni domovina neka statistična zadeva, da je vredna toliko, kolikor je 'investirala' vate ali manj vredna, če si moral kakšen eur več davka plačati. Tudi nima ljubezen do domovine nič skupnega s tem katere stranke imamo in katera je trenutno na oblasti.
Zato tudi ne moreš nekomu dopovedati, da se to ne da izbrisati, pa če se postaviš na glavo. Pa to ni nek lokalni fenomen. Naj gredo pogledat v Nemčijo. DDR je bila približno isti šmoren kot Juga, mogoče še malo bolj mačehovska in zafurana - pa je danes celo moderno zganjati nostalgijo v zvezi z njo! Marsikatera reč, ki so jo pred združitvijo poznali le na vzhodu, danes navdušuje tudi nekdanje zahodne nemce. Na pamet jim ne pada, da bi teptali čustva ljudi, ki so živeli v takratni DDR in jih celo spodbujajo pri ohranjanju te nostalgije (deloma tudi zato, ker se da iz tega kovati dobiček).
Ampak ni nobenega strahu ali panike zato ker ta nostaljija obstaja. Vsi se dobro zavedajo, da so tisti časi enkrat za vselej minili in se nikoli ne bodo vrnili. Čemu bi potem zganjali cirkus okoli tega?
Kaj pa pri nas? Ravno obratno! Karkoli rečeš pozitivnega o Jugi, si že rdečkar, levak, kreten, debil,..........
Kdo mi lahko pojasni, od kod pri nas ta strah pred vsakršno pozitivno omembo bivše domovine? Meni je popolnoma nerazumen. Zakaj bi jo moral prikazovati v najslabši luči - koneckoncev smo jo preživeli in nam je bila odskočna deska, da smo si lahko ustvarili samostojno Slovenijo. Pozno, a vendarle.
Looooooka ::
-So mel starši "izkaznico" oz a so bli na pravi strani je lahko razlog za njihovo mnenje in finančno stanje. Ampka sorry ta problem je obstajal tudi po osamosvojitvi in tudi danes. Levi, desni, menjava oblasti in službe v javnem sektorju oz novinarstvu. Kopija jugoslovanskega/socialisticnega/titovskega/komunističnega režima. Ne se delat, da je danes bolje. Je samo drugače in bolj prefinjeno. Ne greš na otok, te pa lahko politično in finančno še zmeraj uničijo.
-Je merilo boljšega to koliko izdelkov je v trgovini ali to koliko ljudi si lahko izdelke privošči?
-Smo bili takrat vsi na istem nivoju pa pač ni blo revežev, ker tud ni blo bogatašev pa je blo zato bolje?
-Lahko rečeš, da je danes bolje, ker imaš mercedeza kljub temu, da sosed nima za telefon?
Še en problem. V Jugoslaviji se je razvoj delal po regijah in fazah brez upoštevanja nekih faktorjev. Jebeš dejstvo, da nekje jabolke ne rastejo...jabolk mora bit tok pa tok.
Potem bomo danes prvo razvili en del, ki bo potem finančno podpiral razvoj drugih. Zato je mela vsaka država neko veleuspešno podjetje(slovenci radi živimo v prepričanju, da so vsa podjetja zrastla brez sosedov pa nas potem Bruselj spomni na dejstva)...in ko je šel profit v druge regije smo se pač vsi skregal. Vse-jugoslovanska korupcija in mutna posla.
Danes recimo pizdimo čez financiranje glavnega mesta in zanemarjanje ostalih regij, ki se zaradi tega ne morejo razviti. Isto sranje, drugo pak...
Kako boš pol pri vsem tem prišel do realnih kriterijev za boljše življenje ob 3-4ih generacijah z različnimi vrednotami.
Enim je bolj pomembno to, da ne vidijo lačnih ljudi brez denarja za en klinčev kino...drugim je boljše življenje nič manj kot 2 plazmi v dnevni sobi.
En je v jugi mogoče prešvercal tv pa kdaj ni mel za večerjo, drug je jedel kar je hotel pa ni znal švercat in je tv gledal pri sosedu. Oba zaradi tega danes nosita različne travme in imata verjetno drugačne poglede glede "boljšega življenja".
Evropska merila si pa lahko v rit vtaknemo. Ta na balkanu ne veljajo :)
-Je merilo boljšega to koliko izdelkov je v trgovini ali to koliko ljudi si lahko izdelke privošči?
-Smo bili takrat vsi na istem nivoju pa pač ni blo revežev, ker tud ni blo bogatašev pa je blo zato bolje?
-Lahko rečeš, da je danes bolje, ker imaš mercedeza kljub temu, da sosed nima za telefon?
Še en problem. V Jugoslaviji se je razvoj delal po regijah in fazah brez upoštevanja nekih faktorjev. Jebeš dejstvo, da nekje jabolke ne rastejo...jabolk mora bit tok pa tok.
Potem bomo danes prvo razvili en del, ki bo potem finančno podpiral razvoj drugih. Zato je mela vsaka država neko veleuspešno podjetje(slovenci radi živimo v prepričanju, da so vsa podjetja zrastla brez sosedov pa nas potem Bruselj spomni na dejstva)...in ko je šel profit v druge regije smo se pač vsi skregal. Vse-jugoslovanska korupcija in mutna posla.
Danes recimo pizdimo čez financiranje glavnega mesta in zanemarjanje ostalih regij, ki se zaradi tega ne morejo razviti. Isto sranje, drugo pak...
Kako boš pol pri vsem tem prišel do realnih kriterijev za boljše življenje ob 3-4ih generacijah z različnimi vrednotami.
Enim je bolj pomembno to, da ne vidijo lačnih ljudi brez denarja za en klinčev kino...drugim je boljše življenje nič manj kot 2 plazmi v dnevni sobi.
En je v jugi mogoče prešvercal tv pa kdaj ni mel za večerjo, drug je jedel kar je hotel pa ni znal švercat in je tv gledal pri sosedu. Oba zaradi tega danes nosita različne travme in imata verjetno drugačne poglede glede "boljšega življenja".
Evropska merila si pa lahko v rit vtaknemo. Ta na balkanu ne veljajo :)
Boljše obete za prihodnost imamo po mojem mnenju predvsem zaradi kapitalizma in globalnega trga, ki nam omogoča veliko več priložnosti za razvoj kot socializem. Na nas je, če bomo te priložnosti uspeli izkoristiti. Glede na to, da ponavljamo napake preteklosti, se mi zdi še toliko bolj pomembno, da obstajajo takšne teme, ki na te napake (in širjenje neresnic o uspešnosti preteklega sistema) opozarjajo. Vem, da je to absolutni minimum, ki ga lahko storim v boju za boljšo prihodnost in da je to enako butanju glave v zid, ampak vseeno. Morda pa to temo bere bodoča generacija in se bo namesto zgledovanja po preteklosti, raje usmerila v prihodnost.
O katerem mitu o Sloveniji pa govoriš?
"Švici"! Boljše obete za prihodnost zaradi globalnega trga in kapitalizma, kar (kao) furamo že zadnjih 24 let? Statistika in trendi (če nočeš verjeti "mitom") o tem povedo svoje! Mit o Sloveniji pa bo čez kakšnih 30 let "idealiziral trenutno obdobje razcveta Slovenije (op. a. do leta 2008), demokracije in gospodarskega čudeža, kjer je lahko vsakdo uspel, če je le želel malo poprijeti za delo."
In sledile bodo besede: "Sledila je svetovna gospodarska kriza..." Kar seveda ne bo imelo nič s trenutno realnostjo in razlogom za težave Slovenije!
;-) ::
Razlike med jugo in sedaj po pricevanjih starsev in starih starsev.
-Cela familija je mela en avto, redka dva.-zdaj ima vsak svojega.
-Gradili so hise, material svercali, pomagali so kolegi in znanci-zdaj kupujemo ze zgrajene
-V ulici je bil 1tv ali 2 gledalo ga je 10 ljudi-sedaj imamo vsak svojega ki laufa po cel dan gledan pa je 40% casa od tega ko je prizgan
-brezposelnost je bila manjsa vsi so delali, sedaj okoli 200.000 ljudi nerabi delat ker je socialka dovolj visoka
-hodili so v avstrijo po cokolado, kavo, sladkarije-sedaj hodimo v nemcijo po merkle in bmwje
-ob nedeljah so hodili na kmecke turizme in kosila v gostilne-zdaj gremo 5x na teden
-1tank benza na mesec je bil dovolj pa so avti bli pozeruhi- zdaj mamo sparovcke pa tankamo konstantno 3tanke minimalno
Dajte ga srat, tako lepo kot nam gre sedaj nam vec nebo slo, le pohlepni smo
-Gradili so hise, material svercali, pomagali so kolegi in znanci-zdaj kupujemo ze zgrajene
-V ulici je bil 1tv ali 2 gledalo ga je 10 ljudi-sedaj imamo vsak svojega ki laufa po cel dan gledan pa je 40% casa od tega ko je prizgan
-brezposelnost je bila manjsa vsi so delali, sedaj okoli 200.000 ljudi nerabi delat ker je socialka dovolj visoka
-hodili so v avstrijo po cokolado, kavo, sladkarije-sedaj hodimo v nemcijo po merkle in bmwje
-ob nedeljah so hodili na kmecke turizme in kosila v gostilne-zdaj gremo 5x na teden
-1tank benza na mesec je bil dovolj pa so avti bli pozeruhi- zdaj mamo sparovcke pa tankamo konstantno 3tanke minimalno
francek1 ::
Koliko si star in kdaj si kupil hišo? Pa s kakšnim avtom se voziš? A 5x na teden greš na kompletno kosilo(ne mi o McDonaldsu...)?
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
krneki0001 ::
Koliko si star in kdaj si kupil hišo? Pa s kakšnim avtom se voziš? A 5x na teden greš na kompletno kosilo(ne mi o McDonaldsu...)?
Je kar prav napisal.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
D3m ::
Napisal je že. Ampak takrat ni bilo, zdaj pa je. Pa ne veš, če si lahko provoščiš.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
krneki0001 je izjavil:
Je kar prav napisal.
Ja! Sicer pa pretirava ravno tako kot miti o Jugi in po potrebi primerja enkrat 70-ta, drugič 80-ta, večji del pa je zasluga tehnološkega napredka, globalizacije in manjših proizvodnih stroškov... Fact, s katerim nima odcepitev in ureditev Slovenije skoraj nič! Ampak vam rečem, da bo iz tega čez kaki dve desetletji, ko utegne iti standard krepko po zlu, postal ponarodel mit tudi o Sloveniji!
Zgodovina sprememb…
ohnowhy ::
Napisal je že. Ampak takrat ni bilo, zdaj pa je. Pa ne veš, če si lahko provoščiš.
In zakaj dejansko bi to bil njegov problem in razlog diskreditacije? Spet nekdo, po možnosti mlad, ne sme napisati svojega mnenja, samo kimati mora, kot mu starine vsiljujejo svojo edino zveličavno resnico o najboljšem, vendar kratkotrajnem življenju v Jugoslaviji? Ker ni zadovoljen, se mora klanjati preživelim in propadlim časom? Mimogrede, teoretično se kosilo je 7x na teden, navadno je pa tako, da med šihtom za slow-food nimaš ravno časa, če se sploh razumemo glede terminologije. Avti in nepremičnine se kupujejo navadno na kredite, imaš pa tudi izjeme. Kakšni bebci ste, namesto, da bi ga spodbujali, da nekaj naredi, v dobro (najprej) sebe, (posledično) skupnosti, ga zatolčete. Res, super, prava šentflorjanska pamet.
Ja! Sicer pa pretirava ravno tako kot miti o Jugi in po potrebi primerja enkrat 70-ta, drugič 80-ta, večji del pa je zasluga tehnološkega napredka, globalizacije in manjših proizvodnih stroškov... Fact, s katerim nima odcepitev in ureditev Slovenije skoraj nič! Ampak vam rečem, da bo iz tega čez kaki dve desetletji, ko utegne iti standard krepko po zlu, postal ponarodel mit tudi o Sloveniji!
Ja, če se bo tako investicijsko ksenofobno obnašalo in volilo ZL ipd., se bo to precej verjetno zgodilo, da bo standard dodatno padel. Zakaj pa vsi mislite, oh, propadlo bo, kar vse, standard bo šel dol? Ker ni več zlatočasne Jugoslavije? Če ne bo šlo drugače, bo pa šel v tujino, zadnji pa naj ugasne luč. Do takrat bo bolj verjetno še kakšne kriza minila, ampak ne, apokalipsa bo, to je prva misel ostarelih Slovencev, tistih, na liniji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ohnowhy ()
m0LN4r ::
Slovenija domovina, ponosni pa nevemkaj?
Me prav zanima, kako se bomo pogovarjali o Sloveniji, čez 50+ let, ko se bo 2x vsula do takrat.
Kaj bodo rekli tisti ko so se rodili v 80, 90, 2000 in 2010.
Mel smo teve, avto, pa telefon....
Me prav zanima, kako se bomo pogovarjali o Sloveniji, čez 50+ let, ko se bo 2x vsula do takrat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Slovenija domovina, ponosni pa nevemkaj?
Nacionalnost, domnevam, takrat ne bo več igrala posebne vloge.
Večina tržljivih intelektualcev se bo izselila, kot se dogaja že zdaj, pa bodite jezni na to ali ne.
Ostali bodo starci, javni sektor, dodelavni delavci in priseljenci.
Ampak to bodo menda spet zlati časi.
thramos ::
Če se bomo kaj naučili iz preteklosti, ne bomo ponavljali napak naših očetov in bodo naši otroci imeli bisteno boljši standard kot mi. Stari prdci pa bodo tako kot danes jamrali o nespoštljivi in razvajeni mladini, kako soo jim priborili vse in je bilo včasih življenje sicer težko a veliko boljše.
Cikel se ponavlja že vsaj dve tisočletji, verjetno še dlje.
Cikel se ponavlja že vsaj dve tisočletji, verjetno še dlje.
Ja, če se bo tako investicijsko ksenofobno obnašalo in volilo ZL ipd., se bo to precej verjetno zgodilo, da bo standard dodatno padel. Zakaj pa vsi mislite, oh, propadlo bo, kar vse, standard bo šel dol? Ker ni več zlatočasne Jugoslavije? Če ne bo šlo drugače, bo pa šel v tujino, zadnji pa naj ugasne luč. Do takrat bo bolj verjetno še kakšne kriza minila, ampak ne, apokalipsa bo, to je prva misel ostarelih Slovencev, tistih, na liniji.
Smo naivni?
Sj lepo, da imamo tudi takšne komentatorje, ki stresajo svoje subjektivne primerjave na življenje nekoč in danes, ampak enega od časov poznajo zgolj po pričevanjih staršev. Valda nato primerjajo s tem kaj si lahko danes vse privoščimo! Ko tako napiše Solatko ga vsi označite za jugonostalgika in kretena, kaj naj pol temu mladcu rečemo, da je idiot, njegov ata pa državni parazit ali tajkun?
Smo naivni?
Morda, zagotovo pa nismo pozabili, kako dolgo in zakaj je najboljše življenje v Jugoslaviji (in širše) trajalo in zakaj je propadlo.
Očitno bomo šli celoten cikel obnavljanja zgodovine še enkrat skozi kar zdaj.
Gospodarski indikatorji in primerjave pa bodo ostali (namerno) prezrti.
Ostale pa bodo spet samo grožnje in diskreditacije, predvsem ostarele generacije...
...ki je uvedla sistem, ki ga ves čas pogreša, čeprav je že doživela njegov globalni razpad.
Kdo je zdaj dejansko naiven?
Zgodovina sprememb…
Smo naivni?
Morda, zagotovo pa nismo pozabili, kako dolgo in zakaj je najboljše življenje v Jugoslaviji (in širše) trajalo in zakaj je propadlo.
Ostale pa bodo spet samo grožnje in diskreditacije, predvsem ostarele generacije...
...ki je uvedla sistem, ki ga ves čas pogreša, čeprav je že doživela njegov globalni razpad.
To da nekdo pogreša star sistem si si izmislil. Nihče ga ne pogreša. Je preživet in gremo dalje, smo v novem sistemu (ki itak deluje tako kot star sistem, le vodilne face so druge, več jih je in bolj smo obdavčeni). Pogovarjamo pa se kje se je živelo bolje, tako je bilo vprašanje v naslovu teme. In ne kje je bil standard višji in ne zakaj je zadeva propadla ali pa še bo propadla.
In če je 99% ljudi približno enako revnih, vozi enako zanič avtomobile, živi v približno enakih hišah in stanovanjih, ter ima enako opremo v stanovanju, dela od 6h do 14h in je potem frej (velika večina), ter večina teh dobi plačo vsak mesec petnajstega, s katero lahko preživi mesec, je to lahko slabo ali dobro? Napram danes? Če neveš, da je nekje boljše, potem niti ne boli.
Za tiste, ki danes delajo cel mesec po 12 ur na dan in zaslužijo minimalca, je bilo tisto prej raj, za tistega, ki si prej ni mogel nič privoščit in ima danes večjo plao, je pa tisto bil pekel.
Ampak je vseeno, če na policah ni bilo toliko izdelkov kot danes, še vedno si lahko živel kakovostno in dobro. Danes je na policah mnogo več stvari. Večina je takih ki jih ne rabiš (in če pokličeš takoj, dobiš še dodatno stvar zraven, ki je ne rabiš ). Ljudje jih kupujejo zakaj? Zakaj moraš kupit nekaj kar ne rabiš? Zakaj mora mulc v osnovni šoli imeti mobitel? Za osnovnošolca je sola obveza in popoldne igrišče s sovrstniki. Je napredek res tako dober, da mulci presedijo cele dneve za računalniki?
Misliš da danes ni problem debelost? V osnovnih šolah? (od kje izvira?, če bi mulc cele dneve preživel naokoli po naravi, igral nogomet, košarko,... misliš da bi bili potem predebeli? Ko smo bili mulci, smo bili stalno v naravi ali pa po igriščih (nisi rabil fitnesa, da si se razgibal). Danes je večina za računalnikom. Povprečna teža mulcev v osnovni šoli je 30% višja kot je bila leta 1990, prelaufajo pa približno 50% manj kot smo mi nekoč na krosih (to je bilo javno objavljeno, da je to zelo velik problem ratal). Otroci so dobesedno predebeli, premalo se premikajo in zelo zelo bolani - alergije na vse kar si izmisliš. V časih ko sem bil mulc, so bile edine alergije na penicilin in cvetni prah (pa sosed je dobival alergije, ko smo mu jagode in češnje robutal), danes so alergije na taiste jagode, sir, mleko,...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Če se bomo kaj naučili iz preteklosti, ne bomo ponavljali napak naših očetov in bodo naši otroci imeli bisteno boljši standard kot mi. Stari prdci pa bodo tako kot danes jamrali o nespoštljivi in razvajeni mladini, kako soo jim priborili vse in je bilo včasih življenje sicer težko a veliko boljše.
V družbenih ciklih, ki privedejo do razkroja družbe in posledično revolucij so vzrok medgeneracijske, ideološke in ekonomske razlike, ne "ponavljanje napak naših očetov", floskula, ki jo naprej mečete že 5., vsak po vrsti! Velike krize kapitalizma niso nikoli zgolj ekonomske krize! Ampak tisto kar razlagam je, da bo čez 10 let v Sloveniji standard nižji, ker se že sedaj zadolžujemo, da ta standard lahko vzdržujemo, višja bo stopnja kriminala, več delež bo revnih in socialno ogroženih družin... Ne o postapokalipsi! Kaj bo čez 20 ali 30 let nihče ne ve, če pa lahko ugibam glede na trend in mentaliteto ljudi stavim, da boljše (kar se življenja, ne zgolj preživetja, ljudi tiče) ne bo nikoli!
Kdo je zdaj dejansko naiven?
Socializma v tej državi ne bo nikoli več (oz. še dolgo ne), tko da brez skrbi, razn če te nemara skrbi, da bomo mogoče imeli hard core kapitalizem in ne socialne mame države, ki bi v vato zavijala privat kapital in firme... No bo bonbončkov kot je javno "brezplačno" šolstvo in "brezplačno" zdravstvo, od plače ti jih bodo pa še vedno trgali! Ali kako in kdo misliš, da bo odplačal dolg Slovenije? Vsi upokojenci na horuk naslednje leto?
"Gospodarske indikatorje in primerjave", dinamiko zadolževanja in ostalo statistiko med letom 1991 in 2015 imaš par postov nazaj, če se glede na te podatke tebi zdi, da smo danes na boljšem kot pred 20-imi leti odlično! Kar tako dalje!
Zgodovina sprememb…
gruntfürmich ::
SeMiNeSanja je izjavil:
Od ostalih, ki tu nabijajo, pa še nisem slišal ene iskrene besede ZAKAJ jih moti, če nekdo o svoji nekdanji domovini govori v pozitivnem smislu.
ne dojameš da se je lepo živelo na podlagi nategovanja drugih, ne lastnega dela. in to poleg drugega je sproduciralo mentalne invalide ki niso sposobni lastnega in odgovornega življenja in kot taki onemogočajo družbo in državo za 21. stoletje. dodaj temu blakansko mentaliteto in je že tu recept za katastrofo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
krneki0001 je izjavil:
To da nekdo pogreša star sistem si si izmislil. Nihče ga ne pogreša.
Domnevam, da če nekdo reče, da se je "živelo bolje", da to pogreša, morda pa res ni nujno.
Sam pač čutim notranjo potrebo, da tole uravnotežim, tako ali drugače.
Imam konkretne razloge.
krneki0001 je izjavil:
In če je 99% ljudi približno enako revnih, vozi enako zanič avtomobile, živi v približno enakih hišah in stanovanjih, ter ima enako opremo v stanovanju, dela od 6h do 14h in je potem frej (velika večina), ter večina teh dobi plačo vsak mesec petnajstega, s katero lahko preživi mesec, je to lahko slabo ali dobro?
To je slabo za razvoj družbe in gospodarstva, najbrž dobro pa za teh 99%.
krneki0001 je izjavil:
Za tiste, ki danes delajo cel mesec po 12 ur na dan in zaslužijo minimalca, je bilo tisto prej raj, za tistega, ki si prej ni mogel nič privoščit in ima danes večjo plao, je pa tisto bil pekel.
No, evo, saj morda pa se razumemo, ampak družba ne sme ciljati s tolažbo k tistim, ki zaslužijo minimalca, spodbuditi mora vse, da dajo iz sebe kar najboljše, kar zmore. In tržno gospodarstvo je tu bolj učinkovito, zaradi človekove nečimrnosti, sebičnosti, požrešnosti, napuha (in ostalih od teh 7 smrtnih grehov). Niso hvalevredne lastnosti, ampak tak'le 'mamo, takšni smo. Tehnološki napredek ni nastal, ker so vsi hoteli biti enaki med sabo, ampak, ker je 1% (ali pa več) hotel drugače, kako se že reče, mejni donos je hotel večji (večji dodatni izplen na dodatno vložen trud). Dobro, to je malo teorije, ampak še vedno se boljše obnese kot tam, kjer so vsi enaki na mikro nivoju.
krneki0001 je izjavil:
Ampak je vseeno, če na policah ni bilo toliko izdelkov kot danes, še vedno si lahko živel kakovostno in dobro. Danes je na policah mnogo več stvari. Večina je takih ki jih ne rabiš (in če pokličeš takoj, dobiš še dodatno stvar zraven, ki je ne rabiš ). Ljudje jih kupujejo zakaj? Zakaj moraš kupit nekaj kar ne rabiš? Zakaj mora mulc v osnovni šoli imeti mobitel? Za osnovnošolca je sola obveza in popoldne igrišče s sovrstniki. Je napredek res tako dober, da mulci presedijo cele dneve za računalniki?
Morda se lahko v grobem strinjam s tem, vendar v trgovini te nihče ne sili, da izkoristiš popuste, dajo ti možnost, seveda pa niso butasti, da sebi v škodo; stalne kupce pa tudi morajo nagrajevati. Ali pač ne?
krneki0001 je izjavil:
Misliš da danes ni problem debelost? V osnovnih šolah? (od kje izvira?, če bi mulc cele dneve preživel naokoli po naravi, igral nogomet, košarko,... misliš da bi bili potem predebeli? Ko smo bili mulci, smo bili stalno v naravi ali pa po igriščih (nisi rabil fitnesa, da si se razgibal). Danes je večina za računalnikom. Povprečna teža mulcev v osnovni šoli je 30% višja kot je bila leta 1990, prelaufajo pa približno 50% manj kot smo mi nekoč na krosih (to je bilo javno objavljeno, da je to zelo velik problem ratal). Otroci so dobesedno predebeli, premalo se premikajo in zelo zelo bolani - alergije na vse kar si izmisliš. V časih ko sem bil mulc, so bile edine alergije na penicilin in cvetni prah (pa sosed je dobival alergije, ko smo mu jagode in češnje robutal), danes so alergije na taiste jagode, sir, mleko,...
Ok, potrjujem ta problem, meritve zagotovo potrjujejo kar govoriš, pa tudi sam opažam. Hrana je danes prepoceni, zabave je preveč, najboljša je tista, pasivna/odvisniška (podobno kot droge in še kaj bi se našlo:), aktivna/fizična ni več tako zanimiva. Mogoče potem, ko se začnejo parčkat in to, nek motiv morajo dobit. Ja, je problem, se strinjam s tem.
Zgodovina sprememb…
Ja, problem, ampak daleč od tega, da bi bil posledica kapitalizma oz. socializma. Oziroma le v tem pogledu, da je počasnejši napredek in nižji standard v socializmu za nekaj let odložil prihod interneta, pametnih telefonov, tablic in podobnih izumov.
Za nekaj časa res. Ko pa teh 99 % po desetletjih stagnacije ugotovi, da imajo le malo bolj prizadevni sosedje boljše in večje praktično vse (stanovanja, zdravstveno oskrbo, plačo) se zgodi kar se je zgodilo konec '80.
To je slabo za razvoj družbe in gospodarstva, najbrž dobro pa za teh 99%.
Za nekaj časa res. Ko pa teh 99 % po desetletjih stagnacije ugotovi, da imajo le malo bolj prizadevni sosedje boljše in večje praktično vse (stanovanja, zdravstveno oskrbo, plačo) se zgodi kar se je zgodilo konec '80.
krneki0001 je izjavil:
No, evo, saj morda pa se razumemo, ampak družba ne sme ciljati s tolažbo k tistim, ki zaslužijo minimalca, spodbuditi mora vse, da dajo iz sebe kar najboljše, kar zmore. In tržno gospodarstvo je tu bolj učinkovito, zaradi človekove nečimrnosti, sebičnosti, požrešnosti, napuha (in ostalih od teh 7 smrtnih grehov). Niso hvalevredne lastnosti, ampak tak'le 'mamo, takšni smo.
Družba ne sme ciljati s tolažbo k tistim, ki zalužijo minimalca? Kako pa boš potem reševal vse skupaj in zapeljal v boljšo prihodnost, če ne boš poštimal osnovnih zadev, kot so normalno preživetje delavcev.
Samo primer:
Steklarna hrastnik - kljub krizi, so dvignili plačo vsem z minimalcem na 700 evrov. Kaj se je zgodilo? Naenkrat nič več bolniških, preverjanje izhodne kvalitete se je dvignilo in delavci so začeli odlično delat. Zakaj?
In iz 3 miljone izgube so prišli v parih letih na 4 miljone dobička.
Poleg tega, ker imajo delavci višjo plačo, dobiva tudi država več davkov od plač, ljudje si več privoščijo in dobi država še več ddv-ja.
Misliš da to ni povezano? Več bodo ljudje zapravljali, več bo davka državi. Ampak če nimaš niti za osnovne pogoje zadosti, potem ne moreš zapravljat.
Tehnološki napredek ni nastal, ker so vsi hoteli biti enaki med sabo, ampak, ker je 1% (ali pa več) hotel drugače, kako se že reče, mejni donos je hotel večji (večji dodatni izplen na dodatno vložen trud). Dobro, to je malo teorije, ampak še vedno se boljše obnese kot tam, kjer so vsi enaki na mikro nivoju.
Moje osebno mnenje je da smo ljudje leni. Od tod pridejo potem tehnološki napredek in inovacije. Da ti ni treba delat, ampak narediš mašino, ki bo delala namesto tebe in ti lahko počivaš.
krneki0001 je izjavil:
Družba ne sme ciljati s tolažbo k tistim, ki zalužijo minimalca? Kako pa boš potem reševal vse skupaj in zapeljal v boljšo prihodnost, če ne boš poštimal osnovnih zadev, kot so normalno preživetje delavcev.
Določene službe države morajo poskrbeti za deprivilegirane, ne sme pa to postati osnovno vodilo/gonilo družbe, skrbeti za enakost. Družba mora stremeti k napredku, omogočiti mora nagrado za trud (iz lenobe, če res želiš), ne glede na politične preference. Ne poznam Steklarne Hrastnik, bi moral pogledati, ampak dvomim, da je prav dvig minimalne plače (strošek dela) doprinesel toliko k dobičku, bolj verjetno so dobili večja nova naročila. Tole se zagotovo ne bi dobro izšlo, če bi vsak mesec poviševali minimalno plačo
krneki0001 je izjavil:
Moje osebno mnenje je da smo ljudje leni. Od tod pridejo potem tehnološki napredek in inovacije. Da ti ni treba delat, ampak narediš mašino,
ki bo delala namesto tebe in ti lahko počivaš.
Morda, vendar pregovor "necessity is mother of invention" tega ne potrjuje. Ta tvoja lenoba je malo romanticirano tisto, da hočeš več outputa pri istem inputu. Prava lenoba je nekaj drugega, delaš toliko, da preživiš (ali pa še to ne, če si res vrhunski lenobnež), dolgoročni napredek ti ni prva skrb.
Zgodovina sprememb…
krneki0001 je izjavil:
Določene službe države morajo poskrbeti za deprivilegirane, ne sme pa to postati osnovno vodilo/gonilo družbe, skrbeti za enakost. Družba mora stremeti k napredku, omogočiti mora nagrado za trud (iz lenobe, če res želiš), ne glede na politične preference. Ne poznam Steklarne Hrastnik, bi moral pogledati, ampak dvomim, da je prav dvig minimalne plače (strošek dela) doprinesel toliko k dobičku, bolj verjetno so dobili večja nova naročila. Tole se zagotovo ne bi dobro izšlo, če bi vsak mesec poviševali minimalno plačo
Steklarna hrastnik ima direktorja, ki naokoli hodi in ne jamra kako jim gre slabo. Vzame kovček in gre iskat nove stranke. Ampak vseeno je sam potrdil, da se je največ spremenilo, ko so plače dvignili, ker so ljudje dobili večjo voljo za delo.
Problem pa nastane, ko je teh na minimalnih plačah preveč (v sloveniji mislim da okoli 34%). In pri nas je še vedno miselnost, da je delavec strošek za firmo.
krneki0001 je izjavil:
Problem pa nastane, ko je teh na minimalnih plačah preveč (v sloveniji mislim da okoli 34%). In pri nas je še vedno miselnost, da je delavec strošek za firmo.
Saj je, povsod se tako misli, tudi na Kitajskem (recimo že iz Mladine:); tudi tam že ponekod uvajajo povsem avtomatizirane tovarne.
Saj veš, več outputa pri istem inputu.
Ali pa, enak output pri nižjem inputu.
Zgodovina sprememb…
A potem ostali direktorji ne dvignejo plač svojim delavcem zato ker ne marajo dobička?
Pa mimogrede, delež minimalnih plač v Sloveniji je malo več kot 5 %.
Gladi ::
Realno gledano, če delaš za minimalca, boš delal ravno toliko da te nekdo ne bo odpustil. Definitivno dobri pogoji in dvig plače pomagajo k produktivnosti podjetja, že zaradi tega da se manj ukvarjaš z eksistenčno krizo in se posvečaš službi in družini. Seveda to ni ključ do uspeha, ker zadevo itak morš prodat končnemu kupcu, je pa definitivno faktor pri tem.
Aston_11 ::
Če hočeš, da dobro dela, ga moraš dobro plačati. Eni direktorčki pa vidijo samo neposreden učinek višje plače, torej višjo maso plač... in kljub temu, da bi vedeli, da bo višji dobiček, čutijo, kot da dajo svoje rebro. Uni klinac od Šešoka je tak primer.
krneki0001 je izjavil:
Saj je, povsod se tako misli, tudi na Kitajskem (recimo že iz Mladine:); tudi tam že ponekod uvajajo povsem avtomatizirane tovarne.
Saj veš, več outputa pri istem inputu.
Ali pa, enak output pri nižjem inputu.
Delavec je naložba, ne strošek.
A potem ostali direktorji ne dvignejo plač svojim delavcem zato ker ne marajo dobička?
Delež minimalnih plač je 19%, malo nad minimalcem pa še dodatnih 15% (ravno toliko da jim rečejo, ne dobivate minimalca). Po podatkih za leto 2014 - statistični urad.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
solatko ::
V poznih 80-ih mi je poslovni partner povedal nekaj, kar bi vi radi zanikali na vseh področjih.
Dejal mi je neka, kar mi je dolgo kopalo po možganih, da sem dojel, kako prav ima.
Bil je velik podjetnik (cca 10k zaposlenih v nekaj podjetjih na zahodu Nemčije). Dejal je nekako takole -
Firma je vredna toliko, kolikor je vreden najslabši del te firme in niti centa več.
Druga izjava, mi je dala mislit še več - Najraje nemški podjetniki zaposlujemo Turke in Balkance. Zakaj?
Te nacije so zaradi naravnih pogojev in mentalitete, po defaultu lene, hočejo rezultate s čim manj napora in ker so navajeni razmišljat, kako, pametni to tudi pogruntajo.
V Nemški prostor preneseno, je to pomenilo - delavec na stroju ima normo za polno zaposelnost 8 ur, normalnega tempa, saj se zavedajo, da mora nemški delavec delat 40 let (kar za razvojnike in managment ne velja, zato tudi imajo drugačne delovne pogodbe), da pride kolikor toliko zdrav, do zaslužene upokojitve.
Tuji delavci iz prej omenjenih koncev, niso navajeni 8 urnega efektivnega dela, zato pričnejo razmišljat, kako peljati delo, da se to naredi prej in v večini primerov, jim to uspe z inovacijo, drugačnim pristopom k delu, drugačno pripravo dela, ......, skratka delo z manj napora uspešno naredijo, kot "pridni" Nemci.
Če mora klasična lenoba nekaj narediti in to celo delati dolgo časa, slej ko prej, najde način, da to naredi hitreje in v kvaliteti, ki se zahteva, nikakor pa ni zainteresiran delati 8 ur.
Priden človek ne razmišlja, naredi tisto, kar mora, po postopku, ki mu je dan.
Dejansko so večino naprav in orodij v zgodovini, izumili leni člani družbe, da so se za enako produktivnost manj matrali in odvečni čas lahko porabili za lenarjenje.
Kdor teh enostavno osnovnih pojmov o delovanju človeka ne zastopi, tudi nikoli ne bo razumel dogajanj v steklarni Hrastnik in drugih firmah, ki ne prosperirajo na praktično brezplačni delovni sili, katero stalno silijo v efektivno delo, predlogov za izboljšanje postopkov, drugačno organizacijo in predvsem tako nagrajevanje, da zaposleni nimajo problemov s preživetjem (večina delavcev hoče samo to in to je bilo v bivšem sistemu samoumevno), konstantno zavračajo, na more postavit uspešne, na dolgi rok razvijajoče se firme, pa če je pripravljen še toliko sredstev vložiti v razvoj in posodobitve.
Tudi mašine, ki jo ne vzdržuješ, ne boš dolgo gonil in večina lastnikov sužnjev je to že vedelo.
Višje plače pomenijo propadanje samo tistih firm, ki delajo lon posle in životarijo brez svojega razvoja - to pa je danes večina firm v SLO.
Staro pravilo balkanskega delavstva je bilo - nikad me ne možeš tako malo platiti, koliko mogu ja malo napraviti.
Pametni kapitalisti se trudijo, da ljudi ne plačujejo preveč, ker se potem hitro pokvarijo, nikakor pa si ne privoščijo, da bi delavce plačali tako malo, da imajo existenčne probleme, saj to pomeni zelo hiter zaton firme, zaradi kraj in padca kvalitete, obnašanja in slabega imena, ki se ga zelo lahko dobi tudi zaradi gostilniških pogovorov.
Dejal mi je neka, kar mi je dolgo kopalo po možganih, da sem dojel, kako prav ima.
Bil je velik podjetnik (cca 10k zaposlenih v nekaj podjetjih na zahodu Nemčije). Dejal je nekako takole -
Firma je vredna toliko, kolikor je vreden najslabši del te firme in niti centa več.
Druga izjava, mi je dala mislit še več - Najraje nemški podjetniki zaposlujemo Turke in Balkance. Zakaj?
Te nacije so zaradi naravnih pogojev in mentalitete, po defaultu lene, hočejo rezultate s čim manj napora in ker so navajeni razmišljat, kako, pametni to tudi pogruntajo.
V Nemški prostor preneseno, je to pomenilo - delavec na stroju ima normo za polno zaposelnost 8 ur, normalnega tempa, saj se zavedajo, da mora nemški delavec delat 40 let (kar za razvojnike in managment ne velja, zato tudi imajo drugačne delovne pogodbe), da pride kolikor toliko zdrav, do zaslužene upokojitve.
Tuji delavci iz prej omenjenih koncev, niso navajeni 8 urnega efektivnega dela, zato pričnejo razmišljat, kako peljati delo, da se to naredi prej in v večini primerov, jim to uspe z inovacijo, drugačnim pristopom k delu, drugačno pripravo dela, ......, skratka delo z manj napora uspešno naredijo, kot "pridni" Nemci.
Če mora klasična lenoba nekaj narediti in to celo delati dolgo časa, slej ko prej, najde način, da to naredi hitreje in v kvaliteti, ki se zahteva, nikakor pa ni zainteresiran delati 8 ur.
Priden človek ne razmišlja, naredi tisto, kar mora, po postopku, ki mu je dan.
Dejansko so večino naprav in orodij v zgodovini, izumili leni člani družbe, da so se za enako produktivnost manj matrali in odvečni čas lahko porabili za lenarjenje.
Kdor teh enostavno osnovnih pojmov o delovanju človeka ne zastopi, tudi nikoli ne bo razumel dogajanj v steklarni Hrastnik in drugih firmah, ki ne prosperirajo na praktično brezplačni delovni sili, katero stalno silijo v efektivno delo, predlogov za izboljšanje postopkov, drugačno organizacijo in predvsem tako nagrajevanje, da zaposleni nimajo problemov s preživetjem (večina delavcev hoče samo to in to je bilo v bivšem sistemu samoumevno), konstantno zavračajo, na more postavit uspešne, na dolgi rok razvijajoče se firme, pa če je pripravljen še toliko sredstev vložiti v razvoj in posodobitve.
Tudi mašine, ki jo ne vzdržuješ, ne boš dolgo gonil in večina lastnikov sužnjev je to že vedelo.
Višje plače pomenijo propadanje samo tistih firm, ki delajo lon posle in životarijo brez svojega razvoja - to pa je danes večina firm v SLO.
Staro pravilo balkanskega delavstva je bilo - nikad me ne možeš tako malo platiti, koliko mogu ja malo napraviti.
Pametni kapitalisti se trudijo, da ljudi ne plačujejo preveč, ker se potem hitro pokvarijo, nikakor pa si ne privoščijo, da bi delavce plačali tako malo, da imajo existenčne probleme, saj to pomeni zelo hiter zaton firme, zaradi kraj in padca kvalitete, obnašanja in slabega imena, ki se ga zelo lahko dobi tudi zaradi gostilniških pogovorov.
Delo krepa človeka
krneki0001 je izjavil:
Delavec je naložba, ne strošek.
Tole je zelo tako, teoretično, čeprav sem tudi sam v mezdnem odnosu (morda samo gledam iz povsem iste perspektive), če je delavec naložba ali strošek, je odvisno, koliko je delavec (ne)pogrešljiv in zamenljiv. Zagotovo rešitev nizko plačano ročno delo, vsaj dokler se spet tukaj ne izplača zaradi nizkih stroškov in zakonodaje.
krneki0001 je izjavil:
Delež minimalnih plač je 19%, malo nad minimalcem pa še dodatnih 15% (ravno toliko da jim rečejo, ne dobivate minimalca). Po podatkih za leto 2014 - statistični urad.
Možno, ampak to je posledica... Saj veš, česa, velja za večino vse post- države, ene se hitreje prilagajo kot druge.
zmaugy ::
Če hočeš, da dobro dela, ga moraš dobro plačati. Eni direktorčki pa vidijo samo neposreden učinek višje plače, torej višjo maso plač... in kljub temu, da bi vedeli, da bo višji dobiček, čutijo, kot da dajo svoje rebro. Uni klinac od Šešoka je tak primer.
Ne pozabi še na nekaj, kar je (ne samo) slovenska bolezen: če so v določenem večjem podjetju zelo dobre plače in pogoji dela, se nad določeno velikostjo ali ob državni lastnini (oboje konvergira k socialističnim metodam) začne dogajati, da so novi zaposleni povezani s starimi - največkrat gre za sorodstvene vezi. In potem gre vse tja, kjer sonce ne sije.
Ne bo držalo!
Ampak tisto kar je bistveno, ne minimalna plača, je kupna moč! Dodaj še upokojence s pokojnino nižjo od 500eurov, študente in brezposene pa smo nekje na 1/3!
EUROSTAT 2010: Med državami članicami EU, ki imajo določeno minimalno plačo, je delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot 105 % nacionalne minimalne plače, znašal več kot 9 % v osmih državah članicah, in sicer v Sloveniji (19,2 %), Litvi (13,7 %), Latviji (11,8 %), Luksemburgu (10,2 %), na Poljskem (9,9 %), Irskem (9,2 %), v Franciji (9,2 %) in na Hrvaškem (9,2 %). Španija (0,2 %) je zabeležila najmanjši delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot 105 % nacionalne minimalne plače, medtem ko je delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot to, v preostalih 11 državah članicah znašal med 2 % in 4,7 %.
Oz. natanko to:
Precej porazna situacija tudi glede na opevani preostali del zahodne EU!
Zgodovina sprememb…
gruntfürmich ::
tudi take zadeve so smrt za moderno državo, ker folk na balkanu dejansko misli kako so lenuhi in hvatalci krivin zlato družbe. tistih par ki je pametno-lenih, preostali zagovejen folk kar na sebe prezrcali in potem ima prebliske o večvrednosti. jok brate, odpade.
naslednjič pa raje namesto besed drugi podaj svoje izkušnje, ko boš zaposloval lenuhe in brezvezneže, ko bi bodo firmo pomagali povzdigniti na višji nivo in ti boš od zadovoljstva vriskal... LOOOOOOL
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
...
Torej bi bilo tem podjetnim delavcem v interesu, da naredijo robote in odprejo novo firmo (staremu delodajalcu pokažejo jezik, stare sodelavce pa spravijo ob zaposlitev), ne pa, da se udinjajo za minimalno plačo pri dodelavnih poslih. Ja, potem pa tisto ne velja, da se moramo Slovenci/Balkanci/Grki tujine bati, saj bomo tujim investitorjem izboljšali proces zaradi svoje pregovorne lenobe. To bi jaz malo z rezervo vzel vse skupaj.
gruntfürmich je izjavil:
tudi take zadeve so smrt za moderno državo, ker folk na balkanu dejansko misli kako so lenuhi in hvatalci krivin zlato družbe. tistih par ki je pametno-lenih, preostali zagovejen folk kar na sebe prezrcali in potem ima prebliske o večvrednosti. jok brate, odpade.
naslednjič pa raje namesto besed drugi podaj svoje izkušnje, ko boš zaposloval lenuhe in brezvezneže, ko bi bodo firmo pomagali povzdigniti na višji nivo in ti boš od zadovoljstva vriskal... LOOOOOOL
Pozabljaš, da v tujini balkanci in turki vseeno, tudi če jamrajo, delajo 8 ur za trakom, ker so vsaj plačani toliko, da se jim to splača. Tisti procent, ki pa pogrunta izboljšave pa ne dela več, ker dobi dovolj denarja.
En tak primer je bil pokojni Ivan Kramberger, ki je izboljšal dializni aparat. Mu ni bilo treba več delat, je dobival dovolj denarja samo od tega.
Možno, ampak to je posledica... Saj veš, česa, velja za večino vse post- države, ene se hitreje prilagajo kot druge.
Evo tebi ga prilepim še enkrat. Ne mi o prilagajanju!
EUROSTAT 2010: Med državami članicami EU, ki imajo določeno minimalno plačo, je delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot 105 % nacionalne minimalne plače, znašal več kot 9 % v osmih državah članicah, in sicer v Sloveniji (19,2 %), Litvi (13,7 %), Latviji (11,8 %), Luksemburgu (10,2 %), na Poljskem (9,9 %), Irskem (9,2 %), v Franciji (9,2 %) in na Hrvaškem (9,2 %). Španija (0,2 %) je zabeležila najmanjši delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot 105 % nacionalne minimalne plače, medtem ko je delež zaposlenih, ki zaslužijo manj kot to, v preostalih 11 državah članicah znašal med 2 % in 4,7 %.
nurmaln ::
dej prilepi še koliko znašajo te minimalne plače
EDIT.
to da je v sloveniji največji delež plač pod 105% minimalne plače lahko generalno pomeni dve stvari:
- da izkoriščamo folk in jih namenoma držimo na minimalcu
ali pa
- da je minimalna plača glede na povprečno plačo višja kot v ostalih državah
in ko pogledam na eurostat vidim tole
EDIT.
to da je v sloveniji največji delež plač pod 105% minimalne plače lahko generalno pomeni dve stvari:
ali pa
in ko pogledam na eurostat vidim tole
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
gruntfürmich - Seveda, najbolje je firmo utemeljit na zajamčenih plačah in gorjači.
Govorim pač o podjetniku, ki fura družinsko podjetje in gleda v prihodnost. Ni govoril o večini zaposlenih, temveč o posameznih delovnih mestih, ki so utečena in sprememb v nekaj letih, pa pride vmes lenuh, katremu se ne da delat tako, kot dela večina, temveč najde pot, do bolj lagodne in hitrejše variante/enak rezultat.
Ne govorim o ljudeh, katerim se sploh ne ljubi delat, temveč o lenuhih, ki so sicer pripravljeni delat, vendar so iznajdljivi in to storijo na svoj način v krajšem času.
Samo od pridnih, nerazmišljajočih delavcev, firma nima velikih extra zaslužkov, tako kot dobički iz nerizičnih naložb, niso veliki, so pa lahko stalni. Tako je tudi v podjetju s samimi pridnimi delavci - dobiček je stalen, vendar se ne povečuje, razen z nalaganjem novih in novih nalog. Za hitro spremembo v taki skupini, poskrbijo iznajdljivi leni posamezniki.
Če to trdi podjetnik s sto let staro družinsko firmo, mu bom prej verjel, kot nekomu, ki še svojega podjetja ne more peljat brez podplačane delovne sile.
Govorim pač o podjetniku, ki fura družinsko podjetje in gleda v prihodnost. Ni govoril o večini zaposlenih, temveč o posameznih delovnih mestih, ki so utečena in sprememb v nekaj letih, pa pride vmes lenuh, katremu se ne da delat tako, kot dela večina, temveč najde pot, do bolj lagodne in hitrejše variante/enak rezultat.
Ne govorim o ljudeh, katerim se sploh ne ljubi delat, temveč o lenuhih, ki so sicer pripravljeni delat, vendar so iznajdljivi in to storijo na svoj način v krajšem času.
Samo od pridnih, nerazmišljajočih delavcev, firma nima velikih extra zaslužkov, tako kot dobički iz nerizičnih naložb, niso veliki, so pa lahko stalni. Tako je tudi v podjetju s samimi pridnimi delavci - dobiček je stalen, vendar se ne povečuje, razen z nalaganjem novih in novih nalog. Za hitro spremembo v taki skupini, poskrbijo iznajdljivi leni posamezniki.
Če to trdi podjetnik s sto let staro družinsko firmo, mu bom prej verjel, kot nekomu, ki še svojega podjetja ne more peljat brez podplačane delovne sile.
Delo krepa človeka
Ja, res je, moja napaka.
V Sloveniji imamo sicer poleg neto plače redno zaposlenega še neobdavčena prihodka v obliki potnih stroškov in malice. Pri nizkih plačah predstavljata kar lep del prejemka (pri določenem deležu pa način izogibanja obdavčitvi in prispevkom), kar dvomim da upoštevajo v teh statistikah.
V Sloveniji imamo sicer poleg neto plače redno zaposlenega še neobdavčena prihodka v obliki potnih stroškov in malice. Pri nizkih plačah predstavljata kar lep del prejemka (pri določenem deležu pa način izogibanja obdavčitvi in prispevkom), kar dvomim da upoštevajo v teh statistikah.
Aston_11 ::
To, da jim ne pokrije stroškov vožnje nima popolnoma nobene veze (verjetno jim prejemek ne pokrije še marsičesa).
Glede različnih okoliščin se povsem strinjam, kar želim povedat je le to, da so zaradi naših (in tujih) posebnosti pri izplačilu prejemkov primerjave zelo otežene.
Glede različnih okoliščin se povsem strinjam, kar želim povedat je le to, da so zaradi naših (in tujih) posebnosti pri izplačilu prejemkov primerjave zelo otežene.
Dejstvo je, da naše minimalne plače, ne pokrijejo osnovne reprodukcije delavca, vse ostalo je brez veze.
Delo krepa človeka
Dejstvo je, da naše minimalne plače, ne pokrijejo osnovne reprodukcije delavca, vse ostalo je brez veze.
Zakaj ne? Kaj je razlog, da je slovenski (fizični) delavec tako malo ocenjen?
...
Ta % primerjava ni zadosten podatek, to lahko tudi pomeni, da je minimalna plača v Sloveniji previsoka. Auch.
...
Ja, imaš prav, lahko gre za ekstremno izkoriščanje ali pa previsoko minimalno plačo glede na povprečno/mediansko.
Zgodovina sprememb…
dej prilepi še koliko znašajo te minimalne plače
EDIT.
ali pa
"Tvoj graf" prikazuje pa minimalne plače kot delež povprečne vrednosti bruto mesečnih dohodkov, kar zgolj pomeni, da so povprečno višje.
Sj pravim, bistvena je kupna moč, ne višina plače. A ti prlepim tudi cene življenskih potrebščin in storitev v primerjavi z ostalo EU?
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 22161 (14124) | 2dark |
» | Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v WisconsinuOddelek: Novice / Rezultati | 18030 (14774) | FireSnake |
» | Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Problemi človeštva | 99393 (85075) | Karaya 52 |
» | odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20951 (18704) | Matako |