Forum » Loža » Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada?
Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada?
korenje3 ::
odkar pa sem dal čez skoraj popolno redukcijo cukra iz prehrane, precej bolj cenim temne čokolade.Ker ti drugega niti ne preostane. Nekdo te je nategnil, da je sladkor strupen, in sedaj se pač tolažiš z grenko čokolado.
Za povrhu pa s Sagotom itak ne razumeta, kaj sem sploh hotel povedati. Namreč to, da hipsterji vidijo velik % kakava na ovitku čokolade in mislijo, da potem pa že mora biti dobra. Razlike med temnimi čokoladami so ogromne. Nekateri (beri: mnogi) izdelovalci pač ne obvladajo čokoladnega posla, vržejo noter enormno količino kakava (ker je to moderno), po možnosti najcenejšega, in se zanašajo na to, da hipsterji itak nimajo pojma, kaj je v resnici dobra čokolada.
O.
sladkor v večjih količinah je strup in največji krivec za debelost. to vem iz lastnih izkušenj. je več problemov s sladkorjem kot z mastno hrano.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
vostok_1 ::
naredi sam svojo čokolado
Dejansko če v dobrem multipraktiku zmelješ 100% kakav, dateljne in malo kokosovega masla dobiš odlično čokolado :)
Holy f***. To pa se sliši slastno! Moar info please.
Aja, glede milke. Se strinjam z tistim gospodom, ki je rekel, da ga peče požiralnik po njej. Meni podobno. Pa ne samo milka, vse uber cukrane čokolade. Precej nadležen občutek. Ko poskusiš Lindt tega ni, tudi Lindtovo mlečno. Jaz ji rečem...gladka.
killa bee ::
Pomoje je to najbolša čokolada samo vzet si morš čas. Baje se da kupit v trgovini "cacao nibs" in lahko preskočiš "feniranje".
bosmla ::
hunter01
Kje jo pa kupiš?
V Sloveniji sem jo do sedaj videl le v trgovini Norma (pa se dobra cena ce jo primerjam z Anglijo).
cortez ::
Tisti, ki hvalite milko...bogi
Sicer pa tle je še par testov. In če se le da, predlagajte best for the buck čokolado, do 1€ - 100g
Sicer pa tle je še par testov. In če se le da, predlagajte best for the buck čokolado, do 1€ - 100g
c3p0 ::
Za povrhu pa s Sagotom itak ne razumeta, kaj sem sploh hotel povedati. Namreč to, da hipsterji vidijo velik % kakava na ovitku čokolade in mislijo, da potem pa že mora biti dobra. Razlike med temnimi čokoladami so ogromne. Nekateri (beri: mnogi) izdelovalci pač ne obvladajo čokoladnega posla, vržejo noter enormno količino kakava (ker je to moderno), po možnosti najcenejšega, in se zanašajo na to, da hipsterji itak nimajo pojma, kaj je v resnici dobra čokolada.
Enim tako ali tako ni pomoči. Kar pa sem jaz v prvem svojem postu napisal je, da v Lidlu dobiš dobro temno čokolado, za malo denarja, s kvalitetnim kakavom iz točno določenega porekla. Za Lidl jih bojda dela Rausch, ki ni neka no-name poljska firma.
Je pa velik problem skoraj vse čokoladne industrije izkoriščanje pridelovalcev kakava. Sem gledal nek dokumentarec in noben, sicer že starejši pridelovalec kakava ni vedel, kaj iz kakava sploh proizvajajo. Nekateri so mislili da vino. Ko jim je nato dal za probat čokolado, so bili izredno presenečeni, kaj je mogoče dobiti iz tega grenkega zrnca. Odkupne cene seveda omogočajo le golo preživetje.
Kontra temu je npr. avstrijski Zotter, ki kakav odkupujo po fer cenah, vsaj tako trdijo. Rezultat je nekoliko višja cena, imajo pa ogromno vrst čokolade, tudi zelo čudnih kombinacij, probajo pač vse, in odličen tasting tour, ki se ga splača dat skozi.
cortez ::
No, čokolade s tem znakom naj bi bile fer do pridelovalcev.
Our Partners: UTZ Certified
UTZ Certified is a sustainability programme which concerns the cultivation of coffee, cocoa and tea, and the training of producers in order to improve their professional skills, as well as the yield and the sustainability of their farming activities. The farmers are also trained in company management, safety at work and environmental management. The aim of the programme is to help farmers to obtain more favourable prices in exchange for better products.
The UTZ Certified traceability system is synonymous with transparency in the commercialization of certified goods: in fact, it guarantees that the raw materials used were actually grown and harvested with a sense of responsibility towards the environment. In this way there will be greater credibility, both for the traders and the buyers, allowing all subjects involved to negotiate reasonable prices for goods produced in a sustainable way.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cortez ()
sensei ::
privleče psihoanalizo hipsterskih teženj kunzumantov temnih čokolad
Ta pojav je dejansko zanimiv in stvari, ki jih ljudje dovolj ljudi pocne, sploh ce zadeva postane nek opazen trend, je mogoce analizirat in potem tvoj "jaz vem zase, ti pa zame ne" drzi tko kot zdrava kmecka pamet. Ljudi je ogromno mnogo, ampak najpogostejsi vzroki za vedenje v tej druzbi niso lih stevilcni :)
Pri meni je boljsa polovica zacela kupovati samo se 70+% cokolade in se to iz hoferja in podobnih. Nekako mi po njenem vztrajanju s temi procenti se vedno ni jasno zakaj bi, ko hocem pojesti nekaj sladkega (torej sproziti dolocene procese v mozganih), v resnici pojedel nekaj kislega.
reader ::
Pri meni je boljsa polovica zacela kupovati samo se 70+% cokolade in se to iz hoferja in podobnih. Nekako mi po njenem vztrajanju s temi procenti se vedno ni jasno zakaj bi, ko hocem pojesti nekaj sladkega (torej sproziti dolocene procese v mozganih), v resnici pojedel nekaj kislega.
E, če lahko še jaz malo špekuliram, sodiš pač po tvoji boljši polovici, zato se ti očitno čoko-hipsterizem zdi kot najverjetnejši racionalni vzgib. Evo, Meta Malus&dr. Rugelj še od mene...
Ampak jaz pravim, da je vse to brezzveze. Če se meni pri navadnih čokoladah zdi, kot da jem cuker z žlico ne pa čokolade, mi en Okapi pa Sensei že ne bosta solila pameti in me prepričevala, da je to zaziher pa zato, ker sem jaz hipster. Okus je namreč subjektiven. Poskusim pa vse - mlečne, temne, z okusi, brez, še iz kinder jajčka se ne branim. Slaba je še vedno ponavadi dobra. Preferiram pa temne, to pa...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: reader ()
sensei ::
E, če lahko še jaz malo špekuliram, sodiš pač po tvoji boljši polovici
Ne. Z njo sem uspel zadevo predebatirat. Trend se vidi tudi drugje, recimo na prodajnih policah, kar ponavadi dovolj dobro odraza nakupovalne navade vecine.
Okus je namreč subjektiven.
Ti meni raje povej kaj se je spremenilo, da je temna cokolada toliko bolj popularna kot prej. Lahko se je spremenil cloveski okus (otrokom odrekajo sladkor, ker je sladkor evil in posledicno se jim spremeni okus za sladko kot sam pravis), ti otroci odrastejo in hop temna cokolada.
Lahko pa je tudi samo to, da se proizvajalci hrane z marketingom obracajo tudi na tiste, ki jim zdravje nekaj pomeni in jim zdaj prodajajo cokolade z vec kakava, ker se slisi bolj zdravo. Pa procenti, ki oznacujejo vsebnost kakava so postavljeni tako stratesko, da je iluzorno pricakovat, da folk tega ne povezuje z neumostmi.
Pojavil se je torej porast temnih cokolad, ki obstajajo ze od nekdaj in so jih tisti, ki jim je vsec kakav ali grenka cokolada, lahko kupovali ze ves cas. Zdaj pa jih kupuje ogromno ljudi. Ali so ti ljudje spremenili okus in jim zdaj ko hocejo sladko bolj pase grenko, al pa jih je nekdo preprical. Kdo prepricuje kupce pa tud ni treba, je pa res, da ima danes "zdrava" prehrana precej free marketinga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sensei ()
reader ::
Dobro, to ti že dam prav, da je healthy food šele zadnja leta postala kao "in". Ampak:
A da je? Kaj pa jaz vem. Sem mislil, da ljudje pač jedo, kar jim je všeč. Čisto možno, da je enim morda všeč to, da jim nakupovalna košarica zgleda tako kot Oprah reče. Tudi prav. Who am I to argue.
Obenem me to niti slučajno ne pripravi do tega, da bi izvajal kvazi psihoanalize in antropološke študije na podlagi svojega (močno biased) subjektivnega mnenja.
Ti meni raje povej kaj se je spremenilo, da je temna cokolada toliko bolj popularna kot prej.
A da je? Kaj pa jaz vem. Sem mislil, da ljudje pač jedo, kar jim je všeč. Čisto možno, da je enim morda všeč to, da jim nakupovalna košarica zgleda tako kot Oprah reče. Tudi prav. Who am I to argue.
Obenem me to niti slučajno ne pripravi do tega, da bi izvajal kvazi psihoanalize in antropološke študije na podlagi svojega (močno biased) subjektivnega mnenja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: reader ()
sensei ::
V temi, kjer je govora o kvaliteti cokolade se je izkazalo, da je percepcija sodelujocih taka, da so najboljse cokolade tiste, ki imajo veliko kakava, ostale pa so cukr z mlekom. Ampak z vidika sladkanja je cukr z mlekom se vedno boljsi od kakava, ki je grenak. Zato je ta pojav zanimiv.
Jah, naceloma imajo ljudje precej malo vpliva na to kaj jim je vsec. To so dokazali nedolgo nazaj, ko so ultra avdiofil-level gurmanom servirali lepo narezane McDonald's burgerje in so jih gurmani ocenili kot vrhunec kulinarike. Ti isti gurmani, ki se sicer zmrdujejo nad fast foodom in grejo celo tako dalec, da se imajo zaradi svojih posiljenih navad za nekaj vec kot ostali.
Sem mislil, da ljudje pač jedo, kar jim je všeč.
Jah, naceloma imajo ljudje precej malo vpliva na to kaj jim je vsec. To so dokazali nedolgo nazaj, ko so ultra avdiofil-level gurmanom servirali lepo narezane McDonald's burgerje in so jih gurmani ocenili kot vrhunec kulinarike. Ti isti gurmani, ki se sicer zmrdujejo nad fast foodom in grejo celo tako dalec, da se imajo zaradi svojih posiljenih navad za nekaj vec kot ostali.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sensei ()
Utk ::
Pojavil se je torej porast temnih cokolad, ki obstajajo ze od nekdaj in so jih tisti, ki jim je vsec kakav ali grenka cokolada, lahko kupovali ze ves cas. Zdaj pa jih kupuje ogromno ljudi. Ali so ti ljudje spremenili okus in jim zdaj ko hocejo sladko bolj pase grenko, al pa jih je nekdo preprical. Kdo prepricuje kupce pa tud ni treba, je pa res, da ima danes "zdrava" prehrana precej free marketinga.Avti s klimo tudi obstajajo že več kot 60 let, zakaj zaboga jih zdaj naenkrat vsi kupujejo? A prej jim pa ni blo vroče?
driver_x ::
Jaz tudi piva preferiram bolj grenka, čokolade takisto. Milke sem v življenju pojedel verjetno več, kakor vsi vi skupaj, sedaj pa mi ne potegne več, ker me zaradi pretirane količine sladkorja vse peče. Kje lahko sedaj dobim hipstersko izkaznico?
sensei ::
Avti s klimo tudi obstajajo že več kot 60 let, zakaj zaboga jih zdaj naenkrat vsi kupujejo? A prej jim pa ni blo vroče?
Obratno bi veljalo. Hoces se hladit, ampak vzames avto brez klime. Hoces se sladkat in vzames cokolado, ki je grenka.
energetik ::
UTZ čokolade imaš v Hoferju.Od čokolad jaz nabavljam samo še tele. Ponavadi 75 in 85% brez sadnih dodatkov. Sem poskusil tudi podobne take Lindtove in nisem okušal nobene razlike. Noben me ne prepriča, da pri Lindt & Co ne plačuješ zgolj imena.
S tem da je tole na cenovni ravni navadne cukraste milke.
Ja, ko enkrat greš iz "cukrove diete", je 85% čokolada odlična. Tako kot kava in čaj brez cukra.
Grenka je morda za tistega, ki je zasvojen s cukrom. Meni se zdi 85% odličnega okusa. Tudi pri kavi - včasih sem dodajal 2 žlički cukra, zdaj mi pokvari okus, če je samo pol žličke v šalčki. Od rojstva so nas pač filali s cukrom in nam zj... okus.Avti s klimo tudi obstajajo že več kot 60 let, zakaj zaboga jih zdaj naenkrat vsi kupujejo? A prej jim pa ni blo vroče?
Obratno bi veljalo. Hoces se hladit, ampak vzames avto brez klime. Hoces se sladkat in vzames cokolado, ki je grenka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
reader ::
Tako kot kava in čaj brez cukra.
Jap. Včasih si nisem znal predstavljat, da ne bi v vsak kafe in vsak čaj stresel še vsaj ene žlice cukra. Danes sta mi pa sladkana kava in čaj milorečeno zanič.
Hoces se sladkat in vzames cokolado, ki je grenka.
Ne, hočeš jest čokolado. Če bi bil jokica, bi rekel, da hočeš čokolado pa vzameš 100g cukra.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: reader ()
noraguta ::
Dobro, to ti že dam prav, da je healthy food šele zadnja leta postala kao "in". Ampak:
Ti meni raje povej kaj se je spremenilo, da je temna cokolada toliko bolj popularna kot prej.
A da je? Kaj pa jaz vem. Sem mislil, da ljudje pač jedo, kar jim je všeč. Čisto možno, da je enim morda všeč to, da jim nakupovalna košarica zgleda tako kot Oprah reče. Tudi prav. Who am I to argue.
Obenem me to niti slučajno ne pripravi do tega, da bi izvajal kvazi psihoanalize in antropološke študije na podlagi svojega (močno biased) subjektivnega mnenja.
genetsko imamo nagnenje h cukru. tole z "zdravo" prehrano je bolj hype. če nebi bilo hiperprodukcije hrane bi vsi navijal za šečerno tablo. rešitve sta potem itak dve ena je manjŽri, druga pa žri"Zdravo".
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
opeter ::
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
energetik ::
Ja imamo nagnjenje k cukru, ampak praktično celo našo zgodovino nismo imeli dostopa do neomejenih količin čistega poceni cukra, kvečjemu do sadja, ki pa te zafila, preden poješ absurdne količine. Danes pa ni problema pojesti 200g milke v parih minutah, kar je 120g cukra.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Looooooka ::
Ti meni raje povej kaj se je spremenilo, da je temna cokolada toliko bolj popularna kot prej. Lahko se je spremenil cloveski okus (otrokom odrekajo sladkor, ker je sladkor evil in posledicno se jim spremeni okus za sladko kot sam pravis), ti otroci odrastejo in hop temna cokolada.
Folk tud žre hrano brez glutena čeprav niso alergični na gluten in očitno nimajo pojma o temu kaj je gluten.
Marketing.
Če nekomu rečeš, da je bela čokolada nezdrava, ker ma not preveč sladkorja, velika večina ljudi sploh ne bo šla pogledat, koliko sladkorja ima njihova temna čokolada. Bodo kar za dejstvo vzeli tvojo izjavo, da je bela slabša, in je zato njihova temna, avtomatično boljša.
Enako velja za prej napisano dejstvo...da mamo isto znamko čokolad(v bistvu vseh izdelkov) za različne trge, in da nas nategujejo z najcenejšimi. 90% drek kakava, je še zmer drek, če je namenjeno v Bulgarijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
cortez ::
okus se skozi čas spreminja.
Je pa tudi res, da se eni držijo enega produkta k pijanc plota, in samo tega zagovarjajo kot oh in sploh najboljšega.
Ko pa jih vprašaš za alternativo, ti pa ne znajo povedat, saj so sprobal samo en produkt.
Druga skrajnost so pa produkti, ki imajo za osebo sentimentalen pomen.
Je pa tudi res, da se eni držijo enega produkta k pijanc plota, in samo tega zagovarjajo kot oh in sploh najboljšega.
Ko pa jih vprašaš za alternativo, ti pa ne znajo povedat, saj so sprobal samo en produkt.
Druga skrajnost so pa produkti, ki imajo za osebo sentimentalen pomen.
[D]emon ::
Zvezdica27 je izjavil:
Bele:
-nobena
Tehnicno gledano "bela cokolada" ni cokolada, ker ne vsebuje tzv. "cocoa solids" t.j. trdnih delcev kakava.
Jaz osebno vsake toliko posezem po beli cokoladi, katera je se ne sekiram. Ponavadi zagrabim Mercatorjevo. Drugace se pa drzim Manner jedilne cokolade.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Okapi ::
No, čokolade s tem znakom naj bi bile fer do pridelovalcev.Ta "fair trade" je pa tudi nateg svoje vrste. Ampak to je že čisto druga zgodba.
Our Partners: UTZ Certified
UTZ Certified @ Wikipedia
Tilen ::
Edini skupen problem teh premium rebrandanih čokolad je, da niso nič cenejše od recimo kakšne boljše Gorenjke. Mercator Premium čokolade so kar lepo 1,5 EUR in več. Vsaj tiste boljše. Npr tale s poprovo meto, ki je, vsaj meni, precej dobra.
Najboljši P/P pomoje nudi Hofer s Choceur(2) pod 1 EUR.
Najboljši P/P pomoje nudi Hofer s Choceur(2) pod 1 EUR.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
NonPlusUltra ::
I'm doing this shit!
Kje se dobi kakavovo maslo?
Kalček, VitaCare, Norma, Leclerc, DM, nekateri Mercatorji, razne bio trgovine, spletne trgovine.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
No one distinguishes me from who I am."
killa bee ::
Kje se dobi kakavovo maslo?
mislim da je kakavovo maslo kemijski proizvod in ni preveč zdrav.
Buggy ::
mal za testiranje
katero prvo...hmm ?
jep to so te dobre iz Hoferja, in pomaranca je zadnje case redko prisotna.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tilen ()
PrihajaNodi ::
Znate zakomplicirat vse skupej. Kaj konu pase je stvar posameznikia.
Kakorkoli je ze kdo videl na nasih policah cokolade Rošen od Porosenkota. Baje da so fantasticne.
Kakorkoli je ze kdo videl na nasih policah cokolade Rošen od Porosenkota. Baje da so fantasticne.
vostok_1 ::
NonPlusUltra je izjavil:
I'm doing this shit!
Kje se dobi kakavovo maslo?
Kalček, VitaCare, Norma, Leclerc, DM, nekateri Mercatorji, razne bio trgovine, spletne trgovine.
Tnx. Bom pogledal, kje je najcenej, ker te bio zadeve ponavad so nesramno drage. 200g, +10€
Kje se dobi kakavovo maslo?
mislim da je kakavovo maslo kemijski proizvod in ni preveč zdrav.
Nisem se pozanimal, ampak kakorkoli obrneš je prisotno v vsaki čokoladi tk da.
niti ni tko draga ta Mercator Premium 0,79€
http://trgovina.mercator.si/market/merc...
Jp.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vostok_1 ()
killa bee ::
Nisem se pozanimal, ampak kakorkoli obrneš je prisotno v vsaki čokoladi tk da.
Ja ampak ta čokolada je narejena samo iz tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: killa bee ()
[D]emon ::
Kje se dobi kakavovo maslo?
mislim da je kakavovo maslo kemijski proizvod in ni preveč zdrav.
Prodajas meglo.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
vostok_1 ::
Nisem se pozanimal, ampak kakorkoli obrneš je prisotno v vsaki čokoladi tk da.
Ja ampak ta čokolada je narejena samo iz tega.
Sm malo bral, pa ne najdem nič oprijemljivega, da bi nakazovalo na kemično ekstrakcijo (recimo s topili ali čim podobnim).
Drgač pa seveda razmerja določiš z prakso. V štartu bi poskusil 1/3 ->kakav, maslo, mleko v prahu.
NonPlusUltra ::
Sm malo bral, pa ne najdem nič oprijemljivega, da bi nakazovalo na kemično ekstrakcijo (recimo s topili ali čim podobnim).
Drgač pa seveda razmerja določiš z prakso. V štartu bi poskusil 1/3 ->kakav, maslo, mleko v prahu.
Jaz sem uporabila razmerje 1:1:1:1 = kakavovo maslo:kokosovo olje:surovi kakav:med.
Mleka v prahu nisem dala, sem pa na koncu dodala mandeljne in par ur hladila v hladilniku.
Kakavovo maslo dobiš v ploščicah in kosih. Tisto v kosih naribaj na strgalu za sir, se lepše stopi.
Imaš tudi dve vrsti kakava: "komercialni" in surovi kakav (raw). V surovem so ohranjeni encimi in hranilne vrednosti, običajen kakav pa je osiromašen, ker je pred mletjem pražen in je v bistvu soprodukt kakavovega masla, ki ga pridobijo s stiskanjem praženih kakavovih zrn.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
No one distinguishes me from who I am."
NonPlusUltra ::
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
No one distinguishes me from who I am."
Tilen ::
niti ni tko draga ta Mercator Premium 0,79EUR
http://trgovina.mercator.si/market/merc...
Tole zame pač ni premium, ker je čisto navadna mlečna čokolada z 33% kakava in napisom premium. Zgoraj nalepljene Hoferjeve za to ceno ponujajo več. Ostale premium Mercatorjeve so pa med 1,3 in 1,7 EUR po kosu.
mal za testiranje
katero prvo...hmm ?
jep to so te dobre iz Hoferja, in pomaranca je zadnje case redko prisotna.
2 imam še na zalogi :)
@cortez
Začni kar iz leve proti desni. :D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Matija82 ::
DIY čokolada je kar zahteven postopek, tempering pa to.
http://www.seriouseats.com/2014/12/the-...
Sam preferiram težko-kakavove, nisem namreč sladkosned in uživam v bolj grenkih tonih (četudi mi je 99% Lindt preveč).
http://www.seriouseats.com/2014/12/the-...
Sam preferiram težko-kakavove, nisem namreč sladkosned in uživam v bolj grenkih tonih (četudi mi je 99% Lindt preveč).
cortez ::
prva je banana.
Me je kr presenetla, 55% čokolade, ostalo trdi delci banane, vendar zelo majhni,ki se ti počasi raztopijo v ustih.
priporočam.
Me je kr presenetla, 55% čokolade, ostalo trdi delci banane, vendar zelo majhni,ki se ti počasi raztopijo v ustih.
priporočam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cortez ()
vostok_1 ::
NonPlusUltra je izjavil:
Sm malo bral, pa ne najdem nič oprijemljivega, da bi nakazovalo na kemično ekstrakcijo (recimo s topili ali čim podobnim).
Drgač pa seveda razmerja določiš z prakso. V štartu bi poskusil 1/3 ->kakav, maslo, mleko v prahu.
Jaz sem uporabila razmerje 1:1:1:1 = kakavovo maslo:kokosovo olje:surovi kakav:med.
Mleka v prahu nisem dala, sem pa na koncu dodala mandeljne in par ur hladila v hladilniku.
Kakavovo maslo dobiš v ploščicah in kosih. Tisto v kosih naribaj na strgalu za sir, se lepše stopi.
Imaš tudi dve vrsti kakava: "komercialni" in surovi kakav (raw). V surovem so ohranjeni encimi in hranilne vrednosti, običajen kakav pa je osiromašen, ker je pred mletjem pražen in je v bistvu soprodukt kakavovega masla, ki ga pridobijo s stiskanjem praženih kakavovih zrn.
Kokosovo olje, da ja? To za redčenje predvidevam?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Okus nutelle (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 63389 (24046) | Zvezdica27 |
» | Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 110429 (46887) | zmaugy |
» | cocacola (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25113 (21275) | Super Sonic |
» | vroča čokoladaOddelek: Loža | 4358 (3174) | Pyr0Beast |
» | čokolada (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8343 (7024) | DoloresJane |