» »

Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada?

Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada?

1 2 3
4
5

killa bee ::

Sm malo bral, pa ne najdem nič oprijemljivega, da bi nakazovalo na kemično ekstrakcijo (recimo s topili ali čim podobnim).
Drgač pa seveda razmerja določiš z prakso. V štartu bi poskusil 1/3 ->kakav, maslo, mleko v prahu.


pomoje je najbolje narest iz "chocoa nibs" glej moj youtube posnetek zgoraj. Uporablja zelo malo masla oz nič(verjetno z razlogom).

DIY čokolada je kar zahteven postopek, tempering pa to.


tempering ni obvezen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: killa bee ()

radmannsdorf ::

2+1 gratis = 3,28€

NonPlusUltra ::

vostok_1 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

vostok_1 je izjavil:


Sm malo bral, pa ne najdem nič oprijemljivega, da bi nakazovalo na kemično ekstrakcijo (recimo s topili ali čim podobnim).
Drgač pa seveda razmerja določiš z prakso. V štartu bi poskusil 1/3 ->kakav, maslo, mleko v prahu.

Jaz sem uporabila razmerje 1:1:1:1 = kakavovo maslo:kokosovo olje:surovi kakav:med.
Mleka v prahu nisem dala, sem pa na koncu dodala mandeljne in par ur hladila v hladilniku.
Kakavovo maslo dobiš v ploščicah in kosih. Tisto v kosih naribaj na strgalu za sir, se lepše stopi.
Imaš tudi dve vrsti kakava: "komercialni" in surovi kakav (raw). V surovem so ohranjeni encimi in hranilne vrednosti, običajen kakav pa je osiromašen, ker je pred mletjem pražen in je v bistvu soprodukt kakavovega masla, ki ga pridobijo s stiskanjem praženih kakavovih zrn.


Kokosovo olje, da ja? To za redčenje predvidevam?

Bolj za mehčanje. Ker nisem želela hrustljavo trde čokolade, kakavovo maslo se ohlajeno spet strdi, kokosovo olje pa je v ohlajenem stanju bolj mazavo. Poleg tega pa naj bi bila kokosova maščoba (hladno stiskana) malo bolj zdrava od kakavove (pražena). Mislim pa, da sem dala preveč kakava, naslednjič bom manj.
Sem pa pred leti enkrat pripravila čokolado z mlekom v prahu in kolikor se spomnim, ni bila zelo trda, morda je mleko pripomoglo k temu, ne bi vedela.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

vostok_1 ::

No sej, to je bolj stvar okusa.
Osebno mam rad trde ampak tanke čokolade.

otago ::

Je še kdo ljubitelj čokolade z marcipanom? Kje kupit?

Pred časom je lila krava imela različico z marcipanom za isto ceno kot navadno čokolado. V preteklih nekaj mesecih pa marcipana nisem zasledil ne pri gorenjka, poceni hoffer in lidl, milka, lindt prouvajalcih.

dzinks63 ::

piromanček ::

evo ta mi je všeč z lešniki, ker so okusnejši kot tisti obični turški

vostok_1 ::

Meni osebno te "fine" čokolade s polnili so precej nerodne za jest. Če je samo čokolada, se jo ponavadi delno raztopi v ustih in s tem izpostavi okus. Če imaš trdna polnila not pa je potrebno grist kar nekako prikrije okus.

Keyser Soze ::

Hofer 85% zmažem polovico BP. Lindt Excellence Dark 99% pa kakšno vrstico, dve, če me potegne not.

Navadne mlečne načeloma ne prebavljam več, ker mi je zadevo preprosto presladka. Sem se namreč kar konkretno odvadil jest sladkarije in mi je že bolj safr kot užitek (hvala bogu). Temne čokolade so pa bomba zato, ker so bolj grenke kot sladke in jih moraš jest res počas. Ne pa da se nafilaš kot balon z eno kiblo gorenjke in ti je pol še pol dneva slabo. Najboljši bang4buck bi pa rekel, da ima Hoferjev Šokur 85% - zame.
OM, F, G!

sočan ::

Za posladkat za moje pojme celo boljše od milke tudi krašu,Dorinipopolnoma nič ne manjka ...Še okusov je nekaj na izbiro..

lp

mihec87 ::

Milka je čokolada za basat pred tv-jem... Zadnje čase pa ne paše več saj me po njej peče grlo oz ni ok.. Vmes sem poskusil čokolade z več kakava(prej nikoli, saj sem imel nekako v glavi(privzgojeno) da je to full grenko) in sem bil prodan..Od takrat naprej če si privoščim je toto(lindt,hoferjeva že prej omenjena)..

Okapi ::

Pred televizijo se je nutelo z žlico;-)

sammy73 ::

Okapi je izjavil:

Pred televizijo se je nutelo z žlico;-)


Absolutno. Poleg tega kruh redi in se ga je dobro izogibati.

NonPlusUltra ::

Okapi je izjavil:

Pred televizijo se je nutelo z žlico;-)

Homemade. Ali pa kak resnično kvaliteten lešnikov namaz z min. 45% lešnikov, da ne omenjam tistih resnično vrhunskih stvari.
Če že tako kompliciramo okrog čokolad ...
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Tilen ::

No, kateri je ta namaz? Katere so tiste resnično vrhunske stvari?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

NonPlusUltra ::

Tilen je izjavil:

No, kateri je ta namaz? Katere so tiste resnično vrhunske stvari?


Nutela vsebuje kakih 10-15% lešnikov, ne vem točno.
Novi crema 45%, Baratti&Milano ravno toliko - obe dobiš v supermarketih v Italijanskih trgovinah, cena za 200g pribl 3,5 eur.
Najboljša kar sem jih kdaj poskusila je od proizvajalca Nocciole d'ELite iz Piemonta. Vsebuje preko 60% lešnikov, in to tistih iz Piemonta, ki slovijo za najboljše lešnike na svetu. Sestavine: lešniki, mleko v prahu, kakav, trsni sladkor in nič drugega. 250g stane pribl. 9 eur.
Razlika z Nutelo in podobnimi zadevami je prevelika, da bi jih lahko stavil v isti koš. To so vrhunske stvari, če potegnemo vzporednico s temi "čokoladnimi" merili o katerih je tekla beseda tu.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

NonPlusUltra ::

P. S.
Zdaj sem se spomnila, da sem videla tudi Lindt-ovo kremo s 45% lešnikov (brez dodatka olj (Nutella vsebuje palmino olje na drugem mestu po količini sestavin, na prvem je sladkor), a s kakavovim maslom), a je nisem še kupila in poskusila. Zgoraj omenjene sem vse.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Okapi ::

Če bi rad jedel lešnike, kupiš lešnike, tiste 100%. Ali pa jih greš nabrati v gmajno, če veš, kam;)

Mišljenje, da je nekaj boljše, če ima več % nečesa (lešnikov, kakava ..., česarkoli pač), je popolnoma zgrešeno.
Eni bi očitno radi jedli lešnikovo čokolado, ki ima 70% kakava in 60% lešnikov:))

O.

Tilen ::

Več lešnikov ne pomeni nujno, da je nek namaz boljši, kakor tudi ne višja vsebnost kakava.

edit: Me je Okapi prehitel.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

NonPlusUltra ::

Sem napisala sestavine (po količini od največ do najmanj) od Nocciole d'Elite: lešniki 65%, mleko v prahu, razmaščen kakav, trsni sladkor. Napišem še od Nutelle (od največ do najmanj): sladkor, palmino olje, lešniki (13%), kakakv, mleko v prahu, serum (ne vem, če sem to prav prevedla) mleka v prahu, sojin lecitin, umetna aroma vanilije.

Če bi rad jedel lešnike, kupiš lešnike. Če bi rad jedel sladkor zmešan s palminim oljem - kupiš Nutello.
Eni bi radi jedli lešnikov namaz, ki vsebuje 13% lešnikov in to izredno slabe kvalitete (lahko dam link na neodvisen članek, a je v italijanščini).
Dajte si ljudje poglejte kak dokumentarec, v katerem boste izvedeli, zakaj nam je večini (ljudem) nekaj dobro in okusno.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Okapi ::

Eni pa očitno rabite deklaracijo o vsebini, da veste, kaj je okusno.;)

reader ::

Okapi je izjavil:

Eni pa očitno rabite deklaracijo o vsebini, da veste, kaj je okusno.;)


A smo spet pri hipsterjih?

NonPlusUltra ::

Okapi je izjavil:

Eni pa očitno rabite deklaracijo o vsebini, da veste, kaj je okusno.;)

Neverjetno. A hkrati zanimivo.
Ko človeku poveš, da mu je všeč in da je svinjarijo, postane napadalen (wannabe subtilno sarkastičen), namesto, da bi se zamislil in skušal razumeti (da to ni bila kritika ad hominem, sam pa v repliki uporabi ravno to).
Ali ne bi bilo bolje, da bi se, če dobiš informacijo, ki ti pravi, da morda nekaj, kar počneš, ni zdravo ali ok, zamislil nad tem (če te lastno zdravje zanima), se morda celo zahvalil ali pa, če te lastno zdravje ne zanima, povedal, da te pač ne, da veš, kaj počneš in da ti je to olje zmešano s sladkorjem všeč in ga boš še naprej jedel, ne glede na dejstva?
Mimogrede, svinjarijo jemo vsi, tudi jaz (nisem hipster, priznam pa, da sem na dobri poti proti bio eko friku). Sicer ne Nutelle, pač pa druge stvari.
Vemo, da je človeku večinoma najbolj okusno tisto, kar je pre-sladko in pre-mastno. Saj to že ptički čivkajo, niso potrebne deklaracije, samo malo odprte glave, stvar ali dve prebrati, dokumentarec ali dva pogledati, posrfati kdaj tudi kako stran v zvezi s tem.
Mimogrede, samo en primer: od 60-ih let do današnjega dne, se je količina sladkorja v Kellog's-ovih corn fakes-ih povišala za skoraj 70%. Bi ugibali zakaj?
Daj Okapi, ne bodi napadalen, jaz nisem napadla tebe, ker ješ Nutello, pač pa Nutello samo, ker je v svojem bistvu precej velika svinjarija (ki nam je všeč, tudi meni (a je ne jem)).
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Roadkill ::

Lešnikove namaze in podobno se dobi v cool house-u (LJ-šiška), edino cena je trgovini primerna...

http://coolhouse.si/spletna_trgovina/sl...
Ü

NonPlusUltra ::

Roadkill je izjavil:

Lešnikove namaze in podobno se dobi v cool house-u (LJ-šiška), edino cena je trgovini primerna...

http://coolhouse.si/spletna_trgovina/sl...


Ja, tistega prvega sem omenjala, kot (zame in tudi za nekatere ocenjevalce na italijanskih kulinaričnih in potrošniških straneh) za enega najboj vrhunskih.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

sammy73 ::

Okapi je izjavil:

Če bi rad jedel lešnike, kupiš lešnike, tiste 100%. Ali pa jih greš nabrati v gmajno, če veš, kam;)

Mišljenje, da je nekaj boljše, če ima več % nečesa (lešnikov, kakava ..., česarkoli pač), je popolnoma zgrešeno.
Eni bi očitno radi jedli lešnikovo čokolado, ki ima 70% kakava in 60% lešnikov:))

O.


Če ti všeč okus lešnikov, je lahko lešnikov namaz z večjim % lešnikov boljši od tistega z manjšim %. Nekomu je všeč grenak okus kakava in bo zato raje imel tiste čokolade, ki ga vsebujejo več.
Mimogrede, obstaja tudi 100 gramska čokolada, ki ima 70% kakava in 60% lešnikov. Tehta 150g.

NonPlusUltra je izjavil:

Najboljša kar sem jih kdaj poskusila je od proizvajalca Nocciole d'ELite iz Piemonta. Vsebuje preko 60% lešnikov, in to tistih iz Piemonta, ki slovijo za najboljše lešnike na svetu. Sestavine: lešniki, mleko v prahu, kakav, trsni sladkor in nič drugega. 250g stane pribl. 9 eur.


Hvala za informacijo, bom ob priliki poizkusil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sammy73 ()

NonPlusUltra ::

sammy73 je izjavil:


Mimogrede, obstaja tudi 100 gramska čokolada, ki ima 70% kakava in 60% lešnikov. Tehta 150g.


Hvala za informacijo, bom ob priliki poizkusil.


Katera čokolada je to?

Samo nasvet. Če boš kupil kremo Nocciole d'Elite, naj te od nakupa ne odvrne cm olja, ki plava po vrhu kreme. To je lešnikovo olje, ki se loči od suhe snovi, ker krema ne vsebuje emulgatorjev. Ko jo odpreš, jo preprosto premešaš in tako olje spet vmešaš vanjo. Ne priporočam odlivanja, ker izgubi na kvaliteti in mazavosti.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

vostok_1 ::

A Nutella ponuja kako low-sugar varjanto?
Maščobe niso niti tolk bav bav, bolj OH je problem.

Drugače morate poskusiti....domači polnozrnati kruh + nutella.

piromanček ::

js sm enkrat probal caferel (nevem če prav pišem italjinaska roba) lešnikov namaz in je bil zelo dober, sam tudi cena temu primerna...

andromedar ::

Ker sem nor na lešnike, smo lani prišli iz dopusta močno obloženi s tem:

 Findik Ezmesi

Findik Ezmesi



70% lešnikov. Se pa slabo maže, ker niso gladko mleti, ampak bolj grobo...direkt za na žlico :)
Eh?

denisbegood ::




Po mojem okusu.

Glodko ::

Meni najboljša:

http://www.vivani-chocolate.de/P_Bars_D...

Ima daleč najbolj intenziven okus in hkrati ni grenka.

negot ::

Glodko je izjavil:

Meni najboljša:

http://www.vivani-chocolate.de/P_Bars_D...

Ima daleč najbolj intenziven okus in hkrati ni grenka.


Kje se da kupiti te čokolade?
Hvala, :)

Glodko ::

Pri nas sem jo videl v Maximarketu in v Kalčku.

dj_uro ::

denisbegood je izjavil:




Po mojem okusu.


zelo dobra, vendar me motijo tisti lešniki... nekak ''čudni so'' :S
vw-klub.si

c3p0 ::

Seveda so čudni, ker sploh niso lešniki.

Dejan_007 ::

denisbegood je izjavil:




Po mojem okusu.


Tudi po mojem.

Tilen ::

E.Leclerc ima v ponedeljek 40% vračila na kartico za vse čokolade. Opominjam še ostale, ker bom naredil zalogo priljubljenih, katere ponavadi niso v tako hudi akciji. ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Tilen ::

Raje pohitite, ker je precej zanimanja. Hecno, da so nekatere police z Lindt že bile prazne, Milke pa kolikor hočeš. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

korenje3 ::

A je kdo jedel lindt z 99% kakava? malo mi je škoda dat 3,5€ za 50g take čokolade... v leclercu jo sicer prodajajo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Tilen ::

Seveda. Ni najbolj užitna. Suha, bridka, še z mlekom gre težko dol. Jaz sem jo kupil samo enkrat in najverjetneje nikoli več. Če imaš doma 100% nesladkan kakav v prahu si daj eno žlico v usta. To je to.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

korenje3 ::

Torej močno precenjena čokolada... verjetno se jo uporablja za naribat na kakšne luksuzne jedi :p
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Tilen ::

Ne vem, če je precenjena. Meni ni bila všeč. Verjetno je že umetnost 99% kakav spraviti v trdo ploščico.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

rini ::

Čokolade pojem razmeroma veliko.

Zelo dobra mi je:
-švicarska Ragusa
-RitterSport Fine extra Dark 73% - prav čutiš žlahtnost
-RitterSport Dark Whole Hazelnuts 50%
-švicarska Villars mlečna 30% z lešniki

Dobra je tudi:
-Lindt
-Toblerone

Milka je ostudno sladka, se kar lepi na prste. Če se kvaliteto čokolade loči po deležu kakava, Milka pa nima v svojem programu temne čokolade, to pove vse.

V leclerc imajo veliko čokolad od proizvajalca Cote d'or, a kaj ko je povsod prisoten gluten. Je dober pokazatelj, da želijo na goljufiv način izboljšati okus.

Choceur Noir iz Hoferja mi smrdi, ker se čokolada naleze vonja embalaže. So mi pa dobre Hoferjeve mlečne čokolade, ki so vakumsko zapakirane in še smešno poceni (z lesnikom je 49 centov, z lesnikom in rumom pa 45 centov). Dobra mi je tudi vakumsko pakirana Lidlova mlecna cokolada s celimi lesniki (cena 75 centov ni več tako ugodna).

Na dan pojem 2x po 100 gramov. Najbolj mi pa zapaše, ko po dvodnevnem postu ugriznem v temno čokolado in poleg vzamem še pest oreščkov.

hunter01 ::

rini je izjavil:

Čokolade pojem razmeroma veliko.
V leclerc imajo veliko čokolad od proizvajalca Cote d'or, a kaj ko je povsod prisoten gluten. Je dober pokazatelj, da želijo na goljufiv način izboljšati okus.


Zelo argumentirana izjava. Bravo ... Na deklaracijah različnih čokolad piše:
Lindt: lahko vsebuje sledi pšenice
Cote d'or: lahko vsebuje gluten
Gorenjka: lahko vsebuje pšenične beljakovine

Naivnost si pa pokazal/a s tem, da ne ugotoviš, da je to vse isto. Dejansko ima edino Leclerc deklaracija toliko med nogami, da so alergen primerno izpostavili, vsi ostali pa ovinkarijo.

energetik ::

rini je izjavil:

Milka je ostudno sladka, se kar lepi na prste. Če se kvaliteto čokolade loči po deležu kakava, Milka pa nima v svojem programu temne čokolade, to pove vse.
Se strinjam, odkar sem se navadil na 65% in več kakava, mi je Milka neužitno sladka.

rini je izjavil:

Choceur Noir iz Hoferja mi smrdi, ker se čokolada naleze vonja embalaže. So mi pa dobre Hoferjeve mlečne čokolade, ki so vakumsko zapakirane in še smešno poceni (z lesnikom je 49 centov, z lesnikom in rumom pa 45 centov).
Choceur Noir je zašvasana v alufolijo, kako se bi lahko "nalezla" vonja embalaže? Večinoma jem samo Choceur Noir (65-85%) pa nisem nikoli opazil, da bi imela kakšen vonj po embalaži. Kakšen sploh naj bi bil ta vonj??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

bauci ::

Pravkar prisel iz Mercatorja. Zgleda da cistijo skladisca in ponujajo Mercator Premium mlecno cokolado UTZ certified cocoa 33% za 0,29€. Ne ni napaka, cena je 29 centov. Rok uporabe 10.05.2015. Za tak ceno zelo dobra. Prodajalka je rekla, da so jih dobili danes.

killa bee ::

Mogoče kdo ve če prodajajo v Merkatorju čokolado sladkano z medom?

Thuban ::

Dejan_007 je izjavil:

denisbegood je izjavil:




Po mojem okusu.


Tudi po mojem.


toblerone je zakon ja! tudi temna gorenjka je super, ali pa nekatere čokolade od Lindta. Ostale pa so več ali manj bolj kot ne razmetane v smislu posamezna čokolada od določenega proizvajalca.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

The Player ::

Sem jedel švicarsko čokolado Ours de Berne. Razen lepe embalaže, ni nič posebnega, ni nobenega presežka



Toblerone tudi ne vem zakaj je tako priljubljena? Najbolj me pa moti, ko se ti začne popati vsebina na zobe ;(( Kaj točno je tisto sploh? Med ali kaj drugega?

Milka se je pokvarla odkar za naš trg delajo v Bolgariji in Poljskem, čudim se, da jo raja še zmerja kupuje, ker si milka ne zasluži cene, ki jo ima. Tudi Gorenjka se je na žalost poslabšala :(

Glasujem za Lint, z njo v 99% ne moreš sfalit.
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Okus nutelle (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32652147 (12804) Zvezdica27
»

Hrana iz Lidla, Spara, Hoferja, Tuša, Mercatorja itd. (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34795252 (31710) zmaugy
»

cocacola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12521065 (17227) Super Sonic
»

vroča čokolada

Oddelek: Loža
363858 (2674) Pyr0Beast
»

čokolada (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
697354 (6035) DoloresJane

Več podobnih tem