» »

Evtanazija

Evtanazija

««
7 / 15
»»

sheeshkar ::

jype je izjavil:

Barakuda1> Bi bil pa to nardil, ko je še lahko. Enako velja za tiste, ki si že dolgo želijo. Kaj še čakajo.

Če bi jaz bil podobno neolikan bi zdaj trdil, da ti hočeš samo povzročiti val samomorov in da ti je vseeno za človeška življenja, pa ne bom.

Bom napisal, da si verjetno samo omejen, pa ne razumeš, zakaj je ljudem v stiski kot rešitev predlagati samomor ena najbolj abotnih reči, ki jih lahko izjaviš.

Tega tudi sam ne razumem, po eni strani se nasprotniki evtanazije sklicujejo na svetost človeškega življenja in podobna kvazimoralna sranja, po drugi strani pa pridejo ven s takšnimi povsem neokusnimi izjavami glede samomorov.

Samomori v današnji obliki lahko potencialno ogrožajo tudi druga, nedolžna življenja. Razen, če živimo v svetu, kjer krogla lahko ubije samo enega človeka, kjer skok s stolpnice vedno zgreši mimoidoče in kjer vožnja v nasprotno smer na avtocesti nikoli ne povzroči nedolžnih žrtev. Poleg tega je "nenadzorovan" samomor izjemno tvegan, krogla lahko tudi zgreši, skok s stolpnice se lahko preživi, tablete ali kislina povzočijo nehumane bolečine, smrti pa ne - samomorilec pa nato trpi še veliko hujše muke kot prej (in zaradi neurejenega področja evtanazije nima več možnosti umreti). Tudi tukaj ne vem, kaj je tako humanega pri preprečevanju dostojanstvene smrti skozi evtanazijo, hkrati pa je povsem vseeno, če si trpeči razstreli glavo in umre na res grozljiv in popolnoma nedostojanstven način.

Vajenc ::

Barakuda1 je izjavil:

Ko postane legalizirano ubijanje družbeno sprejemljiva praksa, se moramo bati vsi...tudi tisti, ki si evtanazije (za razliko od tebe in tebi podobnih) želijo

V nobeni kolikor toliko normalni družbi (kar Nizozemska je) ni kar tako legalizirano ubijanje. To so špekulacije. Če se evtanaziranec (oz. njegov zastopnik, če je ta neprišteven, opravilno nesposoben itd.) ni strinjal z evtanazijo je to tudi na Nizozemskem umor in ne evtanazija.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Barakuda1 ::

"V nobeni kolikor toliko normalni družbi (kar Nizozemska je) ni kar tako legalizirano ubijanje. To so špekulacije. Če se evtanaziranec (oz. njegov zastopnik, če je ta neprišteven, opravilno nesposoben itd.) ni strinjal z evtanazijo je to tudi na Nizozemskem umor in ne evtanazija."

Načeloma bi se s tabo strinjal. Žal praksa kaže drugače. Nizozemska ni preganjala zdravnikov ki so prakticirala evtanazijo ni takrat, ko je bila evtanazija še nelegalna. Po legalizaciji, pa smo doživeli praktčno nepredstavljiv porast evtanzij. Po izledkih neodvisnih državnih komisij, pa se je število zlorab (celo na zelo ohlapno zakonodajo) povspelo kar na 1/3 vseh evtanazij...odgovarjal pa kljub vsemu ni nihče.
Razloge za takšno stanje pa gre med drugim iskati ravno v tem, na kar opozarjam.
Ko postane evtanazija družbeno sprejemljiva praksa in družbeno zaželjena oblika reševanja problemov (zdravstvenih, socioloških in ekonmskih), se žal zelo približujemo popolni dehumanizaciji družbe, ko je govora o obolelih, hendikepiranih, starostnik in podobno.
Zadeve (in na to vezani problemi - predvsem družbeni) so zato vse prej kot marginalne.

sheeshkar ::

zmaugy je izjavil:

A se zagovorniki zavedajo, da pričakujejo, da bo nekdo zaradi njih moral vzeti človeško življenje?

Torej moramo ukiniti tudi policijo in vojsko? Tudi od njih se v določenih okoliščinah pričakuje, da bodo morali vzeti človeško življenje, pogosto vzamejo tudi povsem nedolžno življenje in ne samo življenje zlobnih teroristov. Nevem, zakaj bi pri zdravnikih bilo drugače. Lahko se pa tudi naredi možnost izbire, kjer zdravnik že vnaprej pove, da ne želi nikoli izvesti evtanazije zaradi moralnih zadržkov. S tem jaz ne bi imel nobenih problemov in bi to odločitev povsem spoštoval. Je veliko drugih zdravnikov, ki takšnih zadržkov že danes nimajo.

m0LN4r ::

Em tudi, ko ženska ni zmožna rodit se vsame eno življenje. V zapor znjim.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Barakuda1 ::

"Tega tudi sam ne razumem, po eni strani se nasprotniki evtanazije sklicujejo na svetost človeškega življenja in podobna kvazimoralna sranja, po drugi strani pa pridejo ven s takšnimi povsem neokusnimi izjavami glede samomorov."

Za začetek. Pojem svetosti življenja, ni nobeno kvazi moralno sranje.
Dalje.
V diskusiji ne nemoralno zmanipulirati tekste dveh avtorjev v en tekst, ki tako dobi drugačen pomen in ga nato pripisati samo tistemu, katerga mnenja ne želiš sprejeti.
Osebno ves čas zagovarjam pravico do samoodločitve on riglozno določenih pogojih s pomočjo kvalificirane osebe, vendar pod pogojem, da ta ki želi umreti, tud sam izvrši to dejan je, pod dodatnim pogoje, da tisti ki pri tem pomaga, od tega ne sme imeti nobene koristi.
Dokler pa se za te usluge plačuje, je pa to nič več in nič manj kot "gospodarska dejavnost" v kateri se trguje s smrtjo

thramos ::

Ja, ugovor vesti, ki že obstaja za splav vsekakor velja tudi za evtanazijo.

m0LN4r ::

Nisem omenil splava. Kdor ve kaj več o porodih, ve kaj sem imel v mislih.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mn ::

Osebno ves čas zagovarjam pravico do samoodločitve on riglozno določenih pogojih s pomočjo kvalificirane osebe, vendar pod pogojem, da ta ki želi umreti, tud sam izvrši to dejan je, pod dodatnim pogoje, da tisti ki pri tem pomaga, od tega ne sme imeti nobene koristi.


Ampak nočeš pa sprejeti dejstva, da tisti ki najbolj potrebuje to dejanje tega fizično ne more več narediti sam. Kar pomeni, da se mora odločiti preden je čas zato ali pa trpeti. Jaz nočem oditi dokler sem še luciden. Ko pa se zgubim v bolečinah in od mene ne ostane nič pa bi bil hvaležen.

thramos ::

@mOLN4R Nanašal se je na sheeshkarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

Barakuda1 ::

"Ampak nočeš pa sprejeti dejstva, da tisti ki najbolj potrebuje to dejanje tega fizično ne more več narediti sam. Kar pomeni, da se mora odločiti preden je čas zato ali pa trpeti. Jaz nočem oditi dokler sem še luciden. Ko pa se zgubim v bolečinah in od mene ne ostane nič pa bi bil hvaležen."

Sem razumel, kaj hočeš. Sam, vsaka sebičnost pač ima svojo ceno. Ti pa jo sprejmi ali pa ne.

jype ::

Barakuda1> Žal praksa kaže drugače.

Ne, ne kaže drugače. To si si ti izmislil na podlagi ene arbitrarne številke.

Barakuda1> Kdaj se bo pa tebi zdel visok...a takrat ko bo več kot 50 - 60 - 70 % popolacije evtanizirane...al kdaj je zate tista meja.

Ko bo evtanaziranih več kot točno 100% tistih, ki si evtanazije želijo zase.

Barakuda1> Pojem svetosti življenja, ni nobeno kvazi moralno sranje.

Ja, je.

Barakuda1> Sem razumel, kaj hočeš. Sam, vsaka sebičnost pač ima svojo ceno. Ti pa jo sprejmi ali pa ne.

V tem primeru ima _tvoja_ sebičnost zelo visoko ceno zanj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Barakuda1 ::

"Barakuda1> Pojem svetosti življenja, ni nobeno kvazi moralno sranje.

Ja, je."


Če zate ni, še ne pomeni, da ni za nikogar.

jype ::

Barakuda1> Če zate ni, še ne pomeni, da ni za nikogar.

Ja, saj meni je vseeno na podlagi kako zelo zgrešene morale svoje odločitve sprejemajo drugi, me pa zelo skrbi, da sem jaz z zakonodajo prisiljen v odločitve, ki niso v skladu z mojo moralo, čeprav na druge v resnici popolnoma nič ne vplivajo.

Barakuda1 ::

"Barakuda1> Sem razumel, kaj hočeš. Sam, vsaka sebičnost pač ima svojo ceno. Ti pa jo sprejmi ali pa ne.

V tem primeru ima _tvoja_ sebičnost zelo visoko ceno zanj."


Ne, gre se za razmerje med eventuelno škodo na enio strani in koristjo na drugi, na ravni celotne družbe.
Preprosto, tvoj egoizem ne more biti nad interesi družbe.

"....čeprav na druge v resnici popolnoma nič ne vplivajo."

Če je potrebno to zakonsko regulirati in celo doseči nek družbeni konsenz, potem to ni nekaj, kar se tiče samo tebe, pač pa se tiče celotne družbe.

"Ja, saj meni je vseeno na podlagi kako zelo zgrešene morale svoje odločitve sprejemajo drugi,"

kaj pa je moralno zgrešenega v tem, če spoštujem tuje življenje? A bi bil tolk dober in me razsvetlil v tej smeri?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

jype ::

Barakuda1> Ne, gre se za razmerje med eventuelno škodo na enio strani in koristjo na drugi, na ravni celotne družbe.

Seveda se gre, ampak mi sploh ne razpravljamo o konkretnem predlogu, razpravljamo o tvoji (IMO strahovito napačni) interpretaciji podatkov o posledicah legalizacije evtanazije v neki drugi državi.

Barakuda1> Če je potrebno to zakonsko regulirati in celo doseči nek družbeni konsenz, potem to ni nekaj, kar se tiče samo tebe, pač pa se tiče celotne družbe.

A tako kot se celotne družbe tičejo pravice ciganov, sužnjev, samskih žensk in podobnih? Vsaj ti bi lahko vedel, kaj je to demokracija (in da so v demokraciji pravice posameznika zaščitene ravno napram večini, ki se ima za moralno).

PaX_MaN ::

Barakuda1 je izjavil:

Pojem svetosti življenja, ni nobeno kvazi moralno sranje.

Mhm, tako sveto je, da zaradi tega ubijajo nosečnice.

jype ::

Barakuda1> kaj pa je moralno zgrešenega v tem, če spoštujem tuje življenje? A bi bil tolk dober in me razsvetlil v tej smeri?!

Da ga spoštuješ premalo, da bi mu dovolil, da si najde nekoga, ki mu ga bo pomagal odvzeti.

To je posledica versko blazne morale, ki je popolnoma brezkompromisna in se sploh ne ozira na specifične okoliščine, ampak vse obravnava z abotnim absolutizmom božje pozicije.

mn ::

Ne, gre se za razmerje med eventuelno škodo na enio strani in koristjo na drugi, na ravni celotne družbe.
Preprosto, tvoj egoizem ne more biti nad interesi družbe.


Se strinjam. In ko boš dokazal, da je nesorazmerna škoda družbi neizogibna se bom strinjal s teboj. Zaenkrat samo postavljaš trditve, kako je na Nizozemskem ogromno zlorab, ki pa jih nisi podkrepil z ničemer. In ne, čustveno nabit tekst od tistega akademika ni vreden nič, ker tudi ni podkrepljen s podatki.
Poleg tega obstaja tudi vmesna pot med Nizozemsko verzijo in popolno prepovedjo. Kot sem že parkrat napisal - jaz ne bi dovolil, da kdorkoli drug da dovoljenje zame. Samo jaz.

Barakuda1 ::

PaX_MaN
...in kaj imam jaz s tem in meni podobno misleči...ne mi podtikat..

Invictus ::

Barakuda1 je izjavil:

jype

zmeraj teže se znebim občutka, da je pri tebi poudarke na pobit _VSE_, ki ne delijo tvojega mnenja in pogleda na življenje, starost in smrt.
pravzaprav, če to dosežeš, bodo tvojo zahrtevo celo brez problema uzakonli >:D

To je samo blodnja v tvoji glavi.

On (in tudi jaz) se zavzema za to dase ima pravico ubiti, ne da bi zaradi tega trpeli njegovi pomagači. In bili sodno preganjani.

Želimo si samo pravico do smrti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Barakuda1> ...in kaj imam jaz s tem in meni podobno misleči...ne mi podtikat..

Precej več kot si misliš.

WarpedGone ::

bi pa želel da uspavajo mene če izrazim željo po tem. In samo če izrazim željo po tem!

A pa mora bit izpolnjen še kak drug pogoj al je dovolj samo tvoja želja?
Mora bi podana 'neozdravljiva diagnoza' al ne? Mora bit tvoj podpis al je dovolj beseda?
Morajo bit priče? Moraš trpet bolečine al ne treba. Morajo te bolečine bit potrjene s kakšno 'zunanjo' diagnostiko ali ti je treba verjet na besedo?

Mal karikature, kam ciljam:
Možakarja srednjih let vprašajo, zakaj je ustrelil očeta: Jah, reku je, da mu ni več za živet.

Kje se postavi barikada proti tuji samovolji?
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Kje se postavi barikada proti tuji samovolji?

Stvar (zanimive in zelo pomembne) debate.

Kategorično zanikanje upravičenih razlogov za evtanazijo pa ni nič od tega.

Barakuda1 ::

jype

...ne seri....resno.
Nikjer ti nisem odrekal pravice do samoodločitve. pravzaprav sem zlo kopromisarski (predvsem pa za nasprotnike evtanazije).
Problem je v tem, da si skrajen ti, to skrajnost pa projeciraš name.

"On (in tudi jaz) se zavzema za to dase ima pravico ubiti, ne da bi zaradi tega trpeli njegovi pomagači. In bili sodno preganjani."

Očitno kar nekaj stvari ne ločiš. med pomagačem in izvajalcem je velika razlika. Poleg tega jype pa še kdo, ne govorijo o pomagačih, pač pa o aktivnih izvajalcih.
Tko da mal poglej kaj je zame še sprejemljivo in kaj ne več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

mn ::

A pa mora bit izpolnjen še kak drug pogoj al je dovolj samo tvoja želja?


Kot sem že zgoraj pisal. Neozdravljiva diagnoza z slabo prognozo, napisano in podpisano dovoljenje ko sem še opravilno sposoben, in izvedeno dejanje šele ko ne bom več luciden. To je po moje sprejemljivo. Dokler lahko dejanje človek fizično izvede sam, ni sprejemljivo, da to naredi kdo drug. Če človek ni sposoben sam odločati o tem, nima nihče drug te pravice.

Moj predlog je takšen. Karkoli drugega se jaz ne bi strinjal. Potem imam raje popolno prepoved.

jype ::

Barakuda1> Problem je v tem, da si skrajen ti, to skrajnost pa projeciraš name.

Ne, ti si!

(Si pa utegnem premislit, ko se bomo pogovarjali o konkretnih predlogih, kjer bo veliko bolj jasno, kaj kdo želi in do česa je pripravljen popustiti.)

IMO k "svetosti življenja" spada še veliko več, kot si ljudje običajno predstavljajo.

WarpedGone ::

Še malo soli na rano:
Zakaj "milostno smrt" nameniti le neozdravljivo bolnim?
Kaj pa bolestno depresivnim? Zadolženim za tri življenja?
Ljudem, ki trpijo psihološke bolečine zaradi recimo povzročitve smrti. Šofer avtobusa zakinka in fenta 50 otrok. Mu bomo omogočili prihranitev duševnih muk do konca živlenja in ga s strelom v glavo olajšali?
Kaj pa tistim, ki je enostavno dolgčas?

Nonstop ponavljate "če izrazim željo".
Kdor lahko izrazi željo, si lahko tudi sam prekine muke. Če maš 'premalo jajc' za to, pa ne meni obešat psihičnega bremena povzročitve tvoje smrti.
Če ti ni več za živet, se fentaj.
Pozdravljam javno debato, kako je "najbolje" umret oz. storiti samomor s čimmanj dodatnimi mukami. Je že bla tule na ST taka tema pa so jo hitro zaklenili, ker je bila 'nevarna'.

Narobe je debatirat kako končat lastno življenje, OK je pa debatirat kako končat tuje življenje, kadar js vem da si on tako želi.
Resno?
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> Kaj pa tistim, ki je enostavno dolgčas?

Vsi, vključno s to zadnjo kategorijo, imajo vedno na voljo možnost, ki se imenuje samomor.

Problematični so v resnici izključno tisti, ki za samomor nimajo fizičnih možnosti.

Barakuda1 ::

IMO k "svetosti življenja" spada še veliko več, kot si ljudje običajno predstavljajo.

eee...a res...a veš, tega pa do zdaj nisem vedel.>:D
Sicer pa, kako pa ti to veš, če pa je to eno navadno moralistično sranje;(

jype ::

WarpedOne> Kdor lahko izrazi željo, si lahko tudi sam prekine muke.

Ko pa ne more več, si jih pa ne sme več? Kaj pa če je med stanjem, ko muk ni in si jih lahko prekine in stanjem, ko so muke nevzdržne, in si jih ne more več prekiniti, le stotinka sekunde?

Barakuda1> Sicer pa, kako pa ti to veš, če pa je to eno navadno moralistično sranje

Ker moja morala izhaja iz razumskega vrednotenja stanj, pri svojih opisih uporabljam manj meglenih fraz (kar "svetost življenja" vsekakor je) in poskušam biti jasnejši, kot si trenutno ti.

Barakuda1 ::

"
Problematični so v resnici izključno tisti, ki za samomor nimajo fizičnih možnosti."

In takšnih je v Nizozemski cca 3-4.000 na letni ravni.

perci ::

Barakuda: Danes samomor ni legalen. Res je, da ni kriminaliziran, legalen pa tudi ne. Poskušaj ga narediti v prisotnosti policista in mu razlagaj, da ti ga ne sme preprečiti, ker samomora noben zakon ne prepoveduje.

Skratka, narediti neboleč, neškodljiv in zanesljiv samomor, ni enostavno. Z nebotičnika se ne moreš vreči, ker obstaja zelo realna (in celo že uresničena) možnost, da boš nekomu priletel na glavo. Obešanje kot najbolj pogost način storitve samomora pri nas tudi ni najbolj luštna stvar. Če skočiš na prehodu za pešce pred avtobus ali se postaviš pred vlak na železniške tire tudi ni najbolj ugodno za voznika.

Vse osebe s terminalnimi boleznimi tudi niso farmacevti in kirurgi, da bi znali sami to neboleče izvesti. Poleg tega je samomor (v obliki tovrstnih dejanj) bistveno bolj nedostojanstven in stigmatizirajoč za družinske člane. Če otroku razložiš, da se boš zaradi neznosnih bolečin vrgel pred vlak (ko niti pokop v odprti krsti ne bo mogoč), je malo drugače kot če mu razlošiš, da ti bo zdravnik pripravil koktejl s katerim se boš poslovil in šel v večna lovišča.

Long story short. Enake dileme kot pri evtanaziji se pojavljajo tudi pri darovanju organov. Tudi zlorab je pri slednjem precej več. Koliko ugrabitev je že bilo na to temo - pa ne prav daleč, v sosednji državi. Tudi slovenci so že bili ugrabljeni za rezervne dele. In nikomur na kraj pameti ne pade, da bi prepovedali darovanje organov.

Evtanazijo se da delati na legalen način, dokler ne bo legalizirana pa se bo delala (in se dela) na nelegalen način. Samo ta privilegij je trenutno rezerviran za bolj iznajdljive in tiste z vezami. To je stanje, ki ga promovirate tisti, ki ste proti.

Barakuda1 ::

"Ker moja morala izhaja iz razumskega vrednotenja stanj, pri svojih opisih uporabljam manj meglenih fraz (kar "svetost življenja" vsekakor je) in poskušam biti jasnejši, kot si trenutno ti."

Da nisi ti slučajno pomešal pojmov "razumske jasnosti", s pojmom "vzvišane nesramnosti in podcenjevalnega odnosa s sogovornikom"

jype ::

Barakuda1> In takšnih je v Nizozemski cca 3-4.000 na letni ravni.

Kako veš? A si preštudiral njihovo zakonodajo?

thramos ::

Barakuda1 je izjavil:


In takšnih je v Nizozemski cca 3-4.000 na letni ravni.


A nismo razčistil, da je ta številka brez dodatnih podatkov o načinu smrti Nizozemcev nepomembna?

Barakuda1 ::

perci
...pred me česa obtožuješ, daj bod fer, pa preberi kakšno je v resnici moje stališče o tej problematiki...resno

jype ::

Barakuda1> preberi kakšno je v resnici moje stališče o tej problematiki...resno

Saj ga še nisi napisal.

Barakuda1 ::

"Kako veš? A si preštudiral njihovo zakonodajo?"

Toliko jih na letni ravni evtanazirajo...;)

#
al pa ga ti nisi prebral (morda namerno spregledal)

Barakuda1 :: danes, 00:53:46
citiraj

#
"PacificBlue

No, kljub tvojim dobrim namenom, je tudi takšna dikcija preohlapna.
Dosedanje prakse (izstopa Nizozemska) so pakazale, da se skupaj z legalizacijo povečuje zloraba po eni strani, po drugi pa opušča paliativna oskrba, ki pa bi v civilizirani in humanistično naravnani družbi morala biti postavljena na nivo temeljnih človekovih pravic.
Če v izjemnih primerih še soglašam s tem, da se posamezniku omogoči suicid ob pomoči kvalificirane osebe (zdravnika), pod dodatnimi pogoji,
1. da je takšna nesporna (oseba mora biti prištevna in ne sme biti nanjo kakorkoli vplivano) volja (želja) dokazano izražena večkrat
2. da prosilec izvede dejanje sam
3. da pri tem ne sme nihče za pomoč dobiti kakršnokoli nagrado ali plačilo.

Vse drugo pušča vrata zlorabam in dehumanizacije celotne družbe, naa široko odprta. "

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

perci ::

Barakuda, lahko odgovoriš na vprašanje, ali pa se izmikaš.

Samomor ni dostojanstven, vsaj ne v obliki, kot ga danes povprečen človek lahko naredi, je stigmatizirajoč, je invaziven do drugih.

Evtanazija po drugi stran je nasprotje vsega tega

Možnost zlorab pa ni in sme biti protiargument. Zlorabe se namreč dogajajo na vseh področjih normativnega urejanja. Če bi hoteli svet brez zlorab predpisov, bi jih morali ukiniti - torej vrnitev v stanje pred državo.

Ampak, čak - v tistem stanju evtanazija je možna. Šment.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

jype ::

Barakuda1> Toliko jih na letni ravni evtanazirajo...

Ja, ampak o njihovih predpisih ne vem ničesar. Pa ti očitno tudi ne veliko.

Barakuda1 ::

"Ja, ampak o njihovih predpisih ne vem ničesar. Pa ti očitno tudi ne veliko."

Očitno še zmeraj več kot ti. Ampak to nema veze.
zadeve, ki se dogajajo (tega se zavedam) se morajo pač zakonsko urediti. kako, je pa drugo vprašanje. zagotovo pa ne tako, da bodo izpolnjene vse želje in vsakomur.

jype ::

Barakuda1> Očitno še zmeraj več kot ti.

Vsekakor. Ampak ti praviš, da je to preveč, jaz pa mislim, da je najbolje, če je evtanazij in samomorov skupaj 100% in nihče ne umre, ne da bi si tega zares želel.

Barakuda1 ::

perci
...preden pametuješ si najprej preber, kaj je bilo o tem že napisanega. ker v nasprotnem si do sogovornika lahko malce žaljiv.

jype ::

Barakuda1> zagotovo pa ne tako, da bodo izpolnjene vse želje in vsakomur.

Če te samo skrbi, da bi bile vsem izpolnjene želje, dajmo potem samo z zakonom določit, da nikomur ne smejo bit izpolnjene vse želje.

Da ne bomo nekaj brezveze mutili.

Barakuda1 ::

"Vsekakor. Ampak ti praviš, da je to preveč, jaz pa mislim, da je najbolje, če je evtanazij in samomorov skupaj 100% in nihče ne umre, ne da bi si tega zares želel."
Če te prav razumem, smrti po naravni poti sploh ne dopuščaš??
Ali sem morda kaj v jasnosti tvojega logičnega rezimiranja spregledal?

"Da ne bomo nekaj brezveze mutili."

Sej ne mutim. Če hočeš konkretno...to kar si ti želiš, jaz zakonsko ne bi omogočil. To je vse.
Kaj pa bi omogočil; in pod kašnimi pogoji, ter brez izjeme za vse, ki bi tak pogoj izpolnjevali, pa sem že povedal. V takšni kategoriji, pa če bi se našel, o.k., če se ne bi...pač sory.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

jype ::

Barakuda1> to kar si ti želiš, jaz zakonsko ne bi omogočil. To je vse.

Ja, to razumem, da ti ne bi, ne vidm pa, v čem so tvoji argumenti boljši od mojih.

Barakuda1> V takšni kaegoriji, pa če bi se našel, o.k., če se ne bi...pač sory.

No, jaz nisem tako brezsrčen. Jaz bi pogoje postavil bistveno bolj življensko in omogočil vse, kar ima smisel, potem pa šele prepovedal tiste reči, ki predstavljajo očitno zlorabo.

Pa ne bi kompliciral z eshatološko obravnavo: Oprl bi se na nevrologijo, psihiatrijo in druga relevantna področja znanosti, ki mi lahko precej bolj jasno zagotovi, kdaj ima nekaj zares smiselno in racionalno podlago in kdaj je morda tudi nima, čeprav je tako videti.

Barakuda1 ::

"Oprl bi se na nevrologijo, psihiatrijo in druga relevantna področja znanosti, ki mi lahko precej bolj jasno zagotovi, kdaj ima nekaj zares smiselno in racionalno podlago in kdaj je morda tudi nima, čeprav je tako videti."

Zagotovo bi se pri odločanju prisluhnilo tudi njihovim mnenjem. Vendar jaz ne bi spregledal tudi drugih, kot so filozofi, moralni-teologi (pa ne mislim s tem tistih ki so povezani z katerokoli religijo, čeprav bi prislihnil tudi njim), sociologi, pravniki in še bi jih lahko naštel.
Pravzaprav ti predlagaš le tisto stroko, ki naj odloča, ko je norma že sprejeta.
Jaz pa zagovarjam, da moramo vsem prisluhniti preden normo sploh sprejmemo.
To kar ti imenuješ kompliciranje, jaz pojmujem kot nujen predpogoj, za uredite regulative.

"Ja, to razumem, da ti ne bi, ne vidm pa, v čem so tvoji argumenti boljši od mojih."

V čem so pa tvoji boljši od mojih??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

SimplyMiha ::

Če je vpleten vsaj en človek, bo ziher prihajalo do zlorab. Kaj, če bi izključili človeka iz odločanja o človekovem življenju? Razvijmo umetno inteligenco, ki bo na podlagi parametrov (življenjepis, zdravstveni karton osebe, davčna knjiga itd.) odloči, če si človek zasluži evtanazijo ali ne.

In vsem davčnim dolžnikom zavrne evtanazijo. Pay up!

Barakuda1 ::

"
In vsem davčnim dolžnikom zavrne evtanazijo. Pay up! "


Pa ne sam davčnih...vse kar se najde...>:D
««
7 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evtanazija da ali ne?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1338922 (6362) solatko
»

Evtanazija

Oddelek: Problemi človeštva
161812 (1485) MIHAc27
»

Evtanazija - zakaj tabu? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31556252 (51615) jype
»

Prošnja za uspavanje človeka. Kako je s tem v Sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6416442 (14805) jype
»

zakaj ne evtanaziramo prizadetih otrok? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
401103643 (96441) Pyr0Beast

Več podobnih tem