» »

Programerska plača

Programerska plača

thramos ::

Dpool je izjavil:

Zanima me, med vami, kateri že delate v isti stroki, ali je možno iztržit 1800€ neto oz. 3000€ bruto plačo z mojim profilom v dobro-stoječi IT firmi v LJ?


Ja.

Vsekakor pa ne kot zgolj code monkey, ampak to verjetno nisi.

Če zmoreš ponudit tudi nekaj načrtovalskih spretnosti, zelo prav pa pride tudi vsebinsko poznavanje področja, je takšnen znesek vseakor dosegljiv. Tudi za ne vodstvene položaje in tudi z urejenimi delovnimi razmerami. Občasni (plačani!) naduri pa se že zaradi narave dela ponavadi ne da izognit.

KraitPay ::

No ko boš šel na razgovor, povej kako je šlo. Me prav zanima o kakšni plači/nalogi se bo pogovarjalo. Za klasičen delovni čas oz 7h-3h, brez nadur, brez kakeršnih koli zadolžitev, bo težka 3000€, sem tudi že poudaril.

Ampak da delaš na dan 10+ ur, za takšno plačo, bi se pa tudi vprašal, če je plača res tako pomembna, ali pa me samo izkoriščajo.

Dpool ::

thramos je izjavil:

Dpool je izjavil:

Zanima me, med vami, kateri že delate v isti stroki, ali je možno iztržit 1800€ neto oz. 3000€ bruto plačo z mojim profilom v dobro-stoječi IT firmi v LJ?


Ja.

Vsekakor pa ne kot zgolj code monkey, ampak to verjetno nisi.

Če zmoreš ponudit tudi nekaj načrtovalskih spretnosti, zelo prav pa pride tudi vsebinsko poznavanje področja, je takšnen znesek vseakor dosegljiv. Tudi za ne vodstvene položaje in tudi z urejenimi delovnimi razmerami. Občasni (plačani!) naduri pa se že zaradi narave dela ponavadi ne da izognit.


No super, vidite fantje, da obstoja tudi v SLO takšne plače. Vsekakor ne zagovarjam sedaj, da iz AUT se splača iti v SLO delat, ker kot pravim, teh 3000€ bruto bi bila 30% manjša plača od moje trenutne v AUT, tako da vseeno je razlika. Pa tudi 13. in 14. plače tu ni.. tak da na letni ravni, kar nekaj tisočakov manj bi zaslužil s tako plačo v SLO. Je pa narava dela povsem drugačna, škoda, da nisem imel že razgovora, da bi lahko bolj javno to debatiral in bi takoj izvedli, kaj je to tako popolnoma drugačnega v SW. No v SLO ta firma se s tem področjem SW ukvarja, katera me še najbolj veseli. Rahel vpliv pa priznam je tudi ta, da punca / partnerka, bi si dosti lažje našla službo v LJ, kot v MB ali potencialno v AUT. Zdaj pa, ker si oba želiva kasneje imeti družino, nama ni idealno da oba potrebujeva 1.30h v eno smer do službe. Ona bo v teh mescih končala študij slovenistike in primerjalne književnosti, za lažjo predstavo, za kaj je morda težje najti službo v njeni stroki v AUT.

Thamos, imam načrtovalske izkušenj zagotovo. V podjetju kjer delam namreč opravljam full-stack JAVA developement, kar pomeni da tudi sam dizajniram arhitekturo kode. Moje trenutni mentor je bolj iz Management voda, tako da mi ne ve definirati tehniško kako naj zadevo razvijem. On pove "človeške stavke" jaz pa jih na to prevedem v "programske stavke" in mu zadevo predstavim z blokovnimi shemami / pseudo kodami, in se tako pogovarjamo. Tako da nekaj načrtovalske žilice imam, pa tudi Managementa. Sem imel vmes med tremi leti, 3 mesečni trening za Product Management v firmi.

Mufasa ::

Seveda se splača it v slo delat...če imaš familijo in ti v slo ni treba plačevati 1500EUR za najem stanovanja v centru mesta (kdo od sorodnikov zrihta poceni/free rešitev stanovanjskega problema), je za 80% gledalcev te teme (glede na njihov domet) ostat/preselit se nazaj v Slovenijo non-issue.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mufasa ()

Invictus ::

Dpool je izjavil:

Ona bo v teh mescih končala študij slovenistike in primerjalne književnosti, za lažjo predstavo, za kaj je morda težje najti službo v njeni stroki v AUT.

Preselita se v Avstrijo. Saj službe s tem študijem tudi v SLO ne bo dobila.

Poleg tega bo v Avstriji kot "Hausfrau" bolje prišla skozi kot pri nas... pa še ti boš dobil večjo olajšavo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

FTad ::

Nisi še povedal razloga, zakaj bi se rad vrnil v Slovenijo. A samo zato, ker v tej firmi razvijajo sw, ki je tebi všeč? V katerem mestu pa si, če smem vprašat?

Ja pri nas v firmi tudi kolegi ostajajo še kako uro dlje na dan. Se pravi od 8-18h npr. Tiste extra ure se potem seštevajo, ki jih lahko potem koristiš kot dopust, ali pa greš kak dan prej domov, ali pa kak dan prideš malo kasneje v službo, ali pa skočiš vmes k zdravniku npr. Odvisno, kako si dogovorjen.

krneki0001 ::

Dpool je izjavil:

Mufasa,

Management work ni sploh problem. Tudi moje trenutno delo vkljucuje precej managementa (v AUT), organiziram delo za skupino študentov SW Developerjev v firmi, poleg tega da tudi sam razvijam SW.
Za tiste procentualno razmerje nisem še slišal - kaj točno to pomeni? A da ti 30% plače ne garantirajo, da ti bodo izplačali?

Dobra plat AUT je morda to, da občutek za delovnik (tukaj znan kot 8ur) ne obstaja. V službi si, dokler zadevo ne opraviš. ZAGOTOVO NE VSI !! Tudi v AUT ljudje gledajo na uro in ko odcinka 16.00h, bežijo domov. Sam sem se zgledoval po mojem mentorju / šefu, ki pa je v službi tudi do 19.00h (cca 10-11 ur), pa ne dobi za to nadur. Nevem ali zaradi tega, ker jih ne bi izplačali, ali pa sam niti ne omeni...saj ve da mora delo opraviti. Je pa res, da ni to vsakdan.. zagotovo pa (konkretno moj šef) dela vsaj 9ur dnevno. Brez pritoževanja ali jamranja, kvečjemu celo z veseljem. Zame je tudi enako, pri meni pa še dodajte 1uro vožnje potem še domov iz službe, pa me ne moti, če delam več kot 8ur. Mislim da k temu pripomore sproščeno vzdušje v firmi, noben te zares ne preganja - seveda obstojajo deadlines, ampak ti v večini zaupajo šefi. S tem mislim povedat, ni nič če si tudi dnevno po 2h na pavzi v tvojem delovnem času, pač greš na kavo, ko si nemiren in se malo pogovoriš s kolegi, da osvežiš možgane in takoj najdeš rešitev za problem, ki ti je prej povzročal preglavice in si se samo utapljal v njem zaradi posledične jeze.

Skratka: Ne bi me motilo ostat v službi uro ali dve več nekatere dneve, kadar tudi sam se zavedam, da je treba zadevo dokončat, če pa bo kmalu release mi pa nimamo dokončanega projekta. Logično.


Zakaj potem sploh razmišljaš o službi v sloveniji? V sloveniji boš zelo težko prišel v tak team, kjer bodo vsi vedeli, da se dela, dokler zadeva ni narejena. Tukaj bežijo domov po 8 urah dela, ker nihče ne plača nadur. In potem iščeš kot bedak nekoga, ki bi naredil restart ene mašine, ker ti nimaš pravic, tebe pa gnjavi helpdesk, da tvoja aplikacija ne deluje pravilno (ker je sistemc spustil ob 15h upgrade serverja in šel domov, tvoja aplikacina pa dela na tem serverju. Pa še upgrade ni uspel in je bilo treba restore delat)

Dpool ::

@Invictus: Ja tako se zdi trenutna situacija s tem poklicem. Ampak ne želim ji takoj uničit sanje, saj ni šla za brezveze študirati to smer, njo dejansko zanima poklic profesorice. Ni ena izmed tistih tipičnih FF študentk, ki so tam, zaradi statusa ali ker niso znale kaj bi vpisale, pa tukaj pač ni bilo omejitev. Sem bolj optimistične narave, in če morda v 2-3 letih ne bi uspela najt službe v LJ, bi verjetno tudi sama uvidela to, pa bi iskala oba službo v AUT. Dosedaj sem prejel veliko ponudb v AUT in tujini, kjer so me razni agenti / firme same kontaktirale na LinkedIn, če bi prišel delat za njih, tako da morda v moji stroki ne bo težko najti službo tudi v prihodnje. Težko pa zagotovo povedat, pa ne bi rad nekaj na pamet govoril. Ampak, ČE bi se odločil za LJ, potem to ne pomeni da zagotovo se tam zapečatim dokonca življenja.

@FTaD: Ja tako. Narava SW je drugačna, če bi ti že kaj malo več povedal, bi vsi tukaj takoj znali za kaj se gre in tudi podjetje. Trenutno živim na Štajerskem, delam pa v okolici Graza.

@nebivedu: Osebnih izkušenj nimam z delom v SLO, moj edini vir tega ste vi tukaj. Sam imam izkušnje z delom v AUT in kako to tam poteka, tako da je logično da pričakujem, da je povsod v IT firmah tako..saj je to edino kar sem videl na lastni roki in vidim da deluje, torej ne vidim razloga, zakaj bi kdo hotel imeti slabše okolje, če negativno vpliva na lifecycle in počutje kolegov.
Si pa dal primer res ko bi lahko ga opisal kot tipičen "slovenski", ampak ne na podlagi izkušenj v stroki... ampak po izkušnjah drugih, ki jih slišim od prijateljev. "S pritiskom tega rdečega gumba lahko rešiš firmo pred propadom!!!" -"Ne smem! Nimam pristojnosti! Kolega, ki ima, pa je že na kosilu doma!!"

Mavrik ::

Shejn: Upam da razumeš, da je podjetij v Sloveniji precej in veliko uspešnih se ne oglašuje na veliko. Vsakdo izmed nas v tej temi bo imel precej drugačne izkušnje.

Načeloma so podjetja, ki boljše plačujejo, pri nas nekoliko mlajša in velikokrat podružnice drugih tujih podjetij oz. so financirana s tujega VC denarja. V teh manjših podjetjih je tudi kultura velikokrat precej boljša in ljudi ki jih "boli" po 16:00 tudi manj. Je pa res da jih precej malo uporablja Java Enterprise stacke in se večinoma premikajo na bolj popularne cloud stacke (Google in AWS in z njima povezane tehnologije so kar pogoste).

Drugače pa... a si razmislil o delu na daljavo? Večina razvijalcev, ki jih poznam in imajo plače preko 3000 bruto dela na daljavo za tuje firme s Slovenije. Se da dobiti kar dobro razmerje stroškov proti plači v tem primeru.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

jukoz ::

Pa kje vi delate, da mate štemplanje in odhajanje iz dela ob 16:00?A dress code mate tudi al kaj?
V normalni firmi ni štemplanja in je vseeno ali prideš ob 9ih, 11ih ali pa nikoli, če je delo opravljeno. Na sestankih 1x na teden/mesec moraš biti, ostalo pa po želji oz kolikor te tvoja ekipa rabi. Kot delodajalec se mi sicer zdi boljše da so sodelavci prisotni, ampak da ma kdo slab dan ali teden in mi visi po pisarni in teži mi pa tudi ne ustreza - je bolje da je doma/kjerkoli in se ukvarja s svojim hobijem. Seveda je pa tu potrebno zaupanje.

Shejn, take plače so mogoče, vendar pa bodo verjetno prek s.p.-ja, ker si za delodajalca cenejši. Plus omogoča ti večjo svobodo.
Če boš delal v velikem podjetju s tako plačo ne bo nič, ker jo morajo potem povečati še n številu drugih ljudi, ki so pri njih dlje časa - preko s.p. si pa najeti zunanji strokovnjak. In pri takem denarju nadure niso plačane. Nadure se plačujejo proizvodnim delavcem, ostalim se ob koncu projekta izplača nagrado (če seveda ni minus na projektu - kar pa tako ali tako veš da je, če si delal na njem).

Pa pomoje glej tudi izven LJ - v LJ je večina firm samo prelaganje neke e-birokracije za državo (ala NLB, železnice, dars, ...), izven LJ imaš firme, ki delajo dejanske izdelke. Plača zna biti slabša, vendar je delo veliko bolj zanimivo.
Pa še to - da bo tvoja boljša polovica "hausfrau" celo življenje - to bi šlo leta 1950, danes pa ne.

FTad ::

Invictus je izjavil:

Dpool je izjavil:

Ona bo v teh mescih končala študij slovenistike in primerjalne književnosti, za lažjo predstavo, za kaj je morda težje najti službo v njeni stroki v AUT.

Preselita se v Avstrijo. Saj službe s tem študijem tudi v SLO ne bo dobila.

Poleg tega bo v Avstriji kot "Hausfrau" bolje prišla skozi kot pri nas... pa še ti boš dobil večjo olajšavo...



Tako, kot je Invictus rekel, oba se preselita v AT. Še vedno bo bolje, če bo ona 1-2 leti brez službe v AT, kjer boš ti lepo vlekel lepe denarje, pa ona se bo naučila nemško, kar jo bo naredilo zaposljivo vsaj v gostinstvu (pa že tukaj bo imela večjo plačo, kot natakar v slo).

Mavrik ::

Nasvete o preselitvi nekam jaz ne bi jemal o ljudeh, ki živijo v Sloveniji, nimajo pojma o tvojih osebnih okoliščinah in so se večkrat dokazali da nimajo pojma o čem govorijo.
The truth is rarely pure and never simple.

krneki0001 ::

jukoz je izjavil:

Pa pomoje glej tudi izven LJ - v LJ je večina firm samo prelaganje neke e-birokracije za državo (ala NLB, železnice, dars, ...), izven LJ imaš firme, ki delajo dejanske izdelke. Plača zna biti slabša, vendar je delo veliko bolj zanimivo.
Pa še to - da bo tvoja boljša polovica "hausfrau" celo življenje - to bi šlo leta 1950, danes pa ne.


Zanimivo razmišljanje - IT banke je prelaganje e-birokracije za državo. Ti pa še nisi bil v srednje velikem IT-ju, da take bedarije govoriš. IT ima ogromno dela v banki. Še posebaj, ker velika večina iz marketinga misli, da obstaja 150 vrst kreditov in ne samo en. In potem razvijalci delajo čudeže zato, ker se je nekdo v marketingu spomnil, da vejica ne stoji dost postrani.

Dpool ::

Mavrik je izjavil:

Shejn: Upam da razumeš, da je podjetij v Sloveniji precej in veliko uspešnih se ne oglašuje na veliko. Vsakdo izmed nas v tej temi bo imel precej drugačne izkušnje.

Načeloma so podjetja, ki boljše plačujejo, pri nas nekoliko mlajša in velikokrat podružnice drugih tujih podjetij oz. so financirana s tujega VC denarja. V teh manjših podjetjih je tudi kultura velikokrat precej boljša in ljudi ki jih "boli" po 16:00 tudi manj. Je pa res da jih precej malo uporablja Java Enterprise stacke in se večinoma premikajo na bolj popularne cloud stacke (Google in AWS in z njima povezane tehnologije so kar pogoste).

Drugače pa... a si razmislil o delu na daljavo? Večina razvijalcev, ki jih poznam in imajo plače preko 3000 bruto dela na daljavo za tuje firme s Slovenije. Se da dobiti kar dobro razmerje stroškov proti plači v tem primeru.


Mavrik: Saj imaš prav. Konkretno podjetje se smatra kot zelo uspešen start-up, je precej mlado. Zato imam tudi nekoliko več upanja, da je to ena izmed boljših izjem v SLO. Nisem pa razmišljal o delo na daljavo, sliši se mikavno, a rad bi še nekaj izkušenj dobil še v "regularnih" službah, kasneje pa velja premislit. Sklepam, da je potreben sp.

Jukoz: Nisem tega omenjal za AUT, to so tukaj kolegi povedali da je baje tako v SLO. V AUT je, kot sem omenil že, delo fokusirano v uspeh. Če je bolje, da si v službi danes samo 3 ure, potem boš delal samo 3 ure in greš domov, pa potem se zvečer ob 22.00h povežeš na VPN podjetja in nadaljuješ svoje delo, ker si naprimer dobil zvečer inspiracijo in motivacijo za delo. Imamo sicer monthly meet-up z glavnimi šefi, kjer povzameš kaj počneš trenutno, ker ti glavni šefi navadno niso neposredno povezani s tvojim delom.. a ni konkretnega gledanja pod prste. Najlažje bi opisal da je delo orientirano tako, da je benefit za podjetje. Benefit podjetja pa je, če se njegovi zaposleni dobro počutijo in so motivirani za delo. Če si ti v službi motiviran in poln enerigje, tudi navdušiš druge okoli tebe. Veliko veliko veliko "Team Building Eventov" imamo na to tematiko.. dobro počutje v službi in širjenje le tega med druge.

Glede preselitve v AUT ni tako samoumevno za naju. Jaz osebno ne želim da bi delala kot natakarica. Nevem kako je pri vas, ampak saj imate verjetno partnerice / žene / punce, in če so študirale 5 let, da bi postale nekaj kar jih veseli..kdo sem jaz, da ji to željo odvzamem po svoji volji (ne njeni). Vedno pravim: Za najbolj motivirane, se vedno najde tudi služba. Nimava še družine, tako da nisva vezana na nujen višji prihodek za preživetje. Ne rabiva pa tudi živet na visoki nogi do takrat. Samo da sva oba zadovoljna in da je denarja dovolj za normalno življenje = moj cilj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dpool ()

Invictus ::

Dpool je izjavil:

@Invictus: Ja tako se zdi trenutna situacija s tem poklicem. Ampak ne želim ji takoj uničit sanje, saj ni šla za brezveze študirati to smer, njo dejansko zanima poklic profesorice. Ni ena izmed tistih tipičnih FF študentk, ki so tam, zaradi statusa ali ker niso znale kaj bi vpisale, pa tukaj pač ni bilo omejitev.

Mislim, da ji lahko že takoj zatreš to idejo o delu v našem šolstvu. Brez slabe vesti.

Če hoče biti profesorica, mora narediti strokovni izpit za katerega je pogoj eno leto delovne dobe.

Good luck with that...

Bolje, da se preselita na Dunaj in tam odpreta uro slovenščine za otroke slovenskih izseljencev. Bo bolje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jukoz ::

krneki0001 je izjavil:

jukoz je izjavil:

Pa pomoje glej tudi izven LJ - v LJ je večina firm samo prelaganje neke e-birokracije za državo (ala NLB, železnice, dars, ...), izven LJ imaš firme, ki delajo dejanske izdelke. Plača zna biti slabša, vendar je delo veliko bolj zanimivo.
Pa še to - da bo tvoja boljša polovica "hausfrau" celo življenje - to bi šlo leta 1950, danes pa ne.


Zanimivo razmišljanje - IT banke je prelaganje e-birokracije za državo. Ti pa še nisi bil v srednje velikem IT-ju, da take bedarije govoriš. IT ima ogromno dela v banki. Še posebaj, ker velika večina iz marketinga misli, da obstaja 150 vrst kreditov in ne samo en. In potem razvijalci delajo čudeže zato, ker se je nekdo v marketingu spomnil, da vejica ne stoji dost postrani.


nebivedu > In potem razvijalci delajo čudeže zato, ker se je nekdo v marketingu spomnil, da vejica ne stoji dost postrani.

In to je zate zanimivo delo? Kako že gre - vsake oči imajo svojega malarja =)

Invictus ::

Dpool je izjavil:

Jaz osebno ne želim da bi delala kot natakarica. Nevem kako je pri vas, ampak saj imate verjetno partnerice / žene / punce, in če so študirale 5 let, da bi postale nekaj kar jih veseli..k

Kaj pa misliš da bo delala tukaj? Zgleda si šel premlad v Avstrijo da bi razumel sranje okoli diplomirancev pri nas ;). Sploh FF diplomirancev.

Poleg tega nočeš imeti doma "profesorice" (ki je mimogrede napačen naziv) prepucane po našem kurjem šolskem sistemu ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

bambam20 ::

FTad je izjavil:


Ja pri nas v firmi tudi kolegi ostajajo še kako uro dlje na dan. Se pravi od 8-18h npr. Tiste extra ure se potem seštevajo, ki jih lahko potem koristiš kot dopust, ali pa greš kak dan prej domov, ali pa kak dan prideš malo kasneje v službo, ali pa skočiš vmes k zdravniku npr. Odvisno, kako si dogovorjen.



Torej nekje 250-260 ur mesečno? Za kakšen denar ? Drugače je delovni mesec 176 ur.

Dpool ::

@Invictus: Omenjala je sedaj nek program, kjer naj bi profesorji lahko delali voluntersko da pridejo do strokovnega izpita. In še neka opcija, da če se najde profesor, ki gre počasi v pokoj, ga lahko brez izkušenj diplomiranec sledi 1 leto in se uči od njega, da potem prevzame njegovo mesto v šolstvu.
Saj je res, da je tu dosti igre na srečo, ker spet moraš ravno take primere najt trenutno v SLO.

Tvoja ideja za poučevanje SLO v tujini ni tako zgrešena - vredna za zapomnit in morda kaj v tej smeri realizirat celo!

Mufasa ::

jukoz je izjavil:

Pa kje vi delate, da mate štemplanje in odhajanje iz dela ob 16:00


V kateri državi pa ti živiš da so vrtci odprti dlje kot do 17h? Aja sorči starći grejo babi pa dedi po njih oder? Aja nimaš otrok... Well pol pa fuck off.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mufasa ()

jukoz ::

Mufasa je izjavil:

jukoz je izjavil:

Pa kje vi delate, da mate štemplanje in odhajanje iz dela ob 16:00


V kateri državi pa ti živiš da so vrtci odprti dlje kot do 17h? Aja sorči starći grejo babi pa dedi po njih oder? Aja nimaš otrok... Well pol pa fuck off.


Dej preberi kaj sem napisal - zakaj sploh štemplanje? Če narediš kar je treba, ni potrebe da si na šihtu od 08:00 do 16:00. Predvidevam da SW razvijalci nismo kreativni samo in edino med 08:00 in 16:00, ampak tudi kdaj drugič. In predvsem ne vedno med 08:00 in 16:00.

Če vam pa to ustreza pa tudi prav, vsak se mora sam odločiti kako in kaj.

Invictus ::

Zato, ker je to edini nadzor nad zaposlenimi, ki ni prekompliciran za slovenske šefe.

In ker preprosto obstaja uzakonjem 40 urni delovnik. Kar je plusa, se morajo izplačati nadure ali dati proste dni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Dpool ::

Hehe, velikokrat se zgodi, da najraje delam zvečer, takrat je največ kreativnosti z moje strani. Predvsem to počnem kadar je faza definiranja aplikacije. Enkrat ko imam definirano aplikacijo, pa mi čist ustreza delovni čas, ker potem je to že tisto regularno programiranje. Za kreativnost pa definitivno zvečer. V AUT se ne štemplamo z namenom nadzora delovnega časa, ampak ker nimajo vsi dostop do pisarn (različni security leveli) in ima vsak svojo Contactless kartico, za dostop do pisarne. Nazadnje, kjer sem videl štemplanje za nadzor časa je bilo v Iliriji, ko sem delal kot dijak za tekočim trakom. Škoda, da v SLO to počnemo tudi v bolj razvitih panogah, imaš občutek kot da te želijo imeti pod nadzorom vsak korak.

Invictus ::

Meni so v firmi težili, ker sem prišel 3 minute čez 8:00. Se imel pol zagovor pri šefu, pa sem ga prav butasto gledal, ker mi nič ni bilo jasno. Sicer jim pa tudi ni bilo všeč, ker nisem hoteldelati zastonj nadur :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

thramos ::

Dpool je izjavil:

Jukoz: Nisem tega omenjal za AUT, to so tukaj kolegi povedali da je baje tako v SLO. V AUT je, kot sem omenil že, delo fokusirano v uspeh.


Kot so ti že povedali, verjetno pa veš tudi sam, je v Sloveniji kljub majhnosti dovolj podjetij, da se med njimi kultura poslovanja in dela zelo razlikuje. Tako tudi tukaj najdeš podjetja "fokusirana v uspeh". Pa tudi 3000 € bruto ni nobena zgornja meja. Je pa res, da se zaradi zelo visokih (bistveno višjih kot v AUT) davčnih in drugih obremenitev redne zaposlitve, izplačila višjih zneskov rada gravitirajo v bolj davčno prijazne (in sporne) oblike.

jukoz ::

Pri firmah s katerimi sodelujemo je za softveriste približno tako:
- kartice oz štemplanje je zaradi vstopne kontrole, ne ker bi se ure beležile sem in tja
- nadure se ne plačajo --> plačan si da nekaj narediš, ne da sediš v pisarni, če nisi naredil v času ki si ga definiral sam, potem je to tvoj problem
- na šiht se prihaja med 08:00 in 09:30, odhaja pa odvisno:
a) če je zima s snegom, sonce in rok za oddajo daleč, ob 14:00
b) če je petek ob 14:00 (+/-)
c) če je kakšna kriza oz rešuješ tekoč problem - nikoli oz se dela od doma ponoči/vikende/... dokler ni rešeno
d) če delaš s strankami pa delaš do 16:00

Pri nas imamo podobno in noben ne komplicira če te pokličejo v torek ob 20:00, ker je nek upgrade crknil. Poveš da maš otroke za dat spat in se lotiš ko utegneš. Nikoli ni taka panika da ne more počakat 4 ure, tudi zato ker takih urgenc nihče noče plačati. Seveda pa se izplačajo nagrade ob koncu projekta/leta/obračuna.

FTad ::

bambam20 je izjavil:

FTad je izjavil:


Ja pri nas v firmi tudi kolegi ostajajo še kako uro dlje na dan. Se pravi od 8-18h npr. Tiste extra ure se potem seštevajo, ki jih lahko potem koristiš kot dopust, ali pa greš kak dan prej domov, ali pa kak dan prideš malo kasneje v službo, ali pa skočiš vmes k zdravniku npr. Odvisno, kako si dogovorjen.



Torej nekje 250-260 ur mesečno? Za kakšen denar ? Drugače je delovni mesec 176 ur.


Ne drži.

Delavnik je 38.5h/teden. Pa kosilo 30-60min (po želji) se ne šteje v delavnik. Torej, če si v službi od 8-17h, s pol ure pavze za kosilo, delaš dnevno 8.5h, s tem, da lahko npr v petek potem delaš od 8-12h. Pri povprečni plači 2500EUR bruto v AT.

Invictus je izjavil:

Dpool je izjavil:

Jaz osebno ne želim da bi delala kot natakarica. Nevem kako je pri vas, ampak saj imate verjetno partnerice / žene / punce, in če so študirale 5 let, da bi postale nekaj kar jih veseli..k

Kaj pa misliš da bo delala tukaj? Zgleda si šel premlad v Avstrijo da bi razumel sranje okoli diplomirancev pri nas ;). Sploh FF diplomirancev.

Poleg tega nočeš imeti doma "profesorice" (ki je mimogrede napačen naziv) prepucane po našem kurjem šolskem sistemu ;).



Glej, nisem rekel, da bi morala delati kot natakarica za vedno, vendar če nima delovnih izkušenj in pride v tujino samo z znanjem tujega jezika, v začetku so to podobna dela, kjer bi jo sprejeli.

Roko na srce, kje točno bi jo res zaposlili s to izobrazbo? Pa še enkrat, nisem rekel, da se za diplomo ni potrudila, in da si zaposlitve ne bi zaslužila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FTad ()

Dpool ::

Jaz ne razumem zakaj imamo npr v naši državi tak odnos v službi? Pa dajmo se samo osredotočit na našo stroko. To je privatni sektor, to tudi privzamem v mojem besedilu. Zakaj bi komu težil ker je nekaj minutk zamudil v službo oz. zakaj mu ne bi omogočil fleksibilen čas dela in si kolega naj sam določi kdaj je najbolj produktiven? Kako pa bom imel "nadzor" nad njim? Ja preprosto - management (torej v tej zgodbi, jaz) sem tisti, ki je definiral nek delivery time za določen produkt / aplikacijo. Torej mi je posledično ČISTO VSEENO, če je koelga to razvil na stranišču v 2 urah ali pa je potreboval 20ur za konkreten projekt. Meni je važno, da sem svoji stranki zagotovil aplikacijo / produkt v času, kot smo ga v managementu določili. Ali je to kolega razvil od 09.00-17.00h, ali od 22.00-02.00h, me ne zanima, samo da imam produkt do dogovorjenega datuma v dogovorjeni kvaliteti.

Verjetno idila za nas? No nevem, v AUT delamo na zelo podobnem principu. Tudi v pogodbi mi dejansko pise bolj ali manj: "Vseeno je kje in kdaj delaš, le če upoštevaš dogovorjene datume in priskrbiš v dobri kvaliteti produkt".


@FTaD: Upava tudi na morebitna dela v založništvu, kar ji omogoča drugi del dvo-predmetnega študija, primerjalna književnost, kjer so jih tudi nekaj o tem učili. Ampak tudi tukaj sva ugotovila, da ne bo lahko najti službe v SLO.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dpool ()

krneki0001 ::

jukoz je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

jukoz je izjavil:

Pa pomoje glej tudi izven LJ - v LJ je večina firm samo prelaganje neke e-birokracije za državo (ala NLB, železnice, dars, ...), izven LJ imaš firme, ki delajo dejanske izdelke. Plača zna biti slabša, vendar je delo veliko bolj zanimivo.
Pa še to - da bo tvoja boljša polovica "hausfrau" celo življenje - to bi šlo leta 1950, danes pa ne.


Zanimivo razmišljanje - IT banke je prelaganje e-birokracije za državo. Ti pa še nisi bil v srednje velikem IT-ju, da take bedarije govoriš. IT ima ogromno dela v banki. Še posebaj, ker velika večina iz marketinga misli, da obstaja 150 vrst kreditov in ne samo en. In potem razvijalci delajo čudeže zato, ker se je nekdo v marketingu spomnil, da vejica ne stoji dost postrani.


nebivedu > In potem razvijalci delajo čudeže zato, ker se je nekdo v marketingu spomnil, da vejica ne stoji dost postrani.

In to je zate zanimivo delo? Kako že gre - vsake oči imajo svojega malarja =)


Ne, to ni zanimivo delo. To je delo zato, ker ljudje, ki odločajo, nimajo pojma, kaj točno bi radi in morajo opravičiti svoja filozofiranja.
In ta ves drek morajo potem razvijalci požret pa narest tako kot so si filozofi zamislili. In to delo je garaško. Za zelo majhno plačo.

jukoz je izjavil:

Mufasa je izjavil:

jukoz je izjavil:

Pa kje vi delate, da mate štemplanje in odhajanje iz dela ob 16:00


V kateri državi pa ti živiš da so vrtci odprti dlje kot do 17h? Aja sorči starći grejo babi pa dedi po njih oder? Aja nimaš otrok... Well pol pa fuck off.


Dej preberi kaj sem napisal - zakaj sploh štemplanje? Če narediš kar je treba, ni potrebe da si na šihtu od 08:00 do 16:00. Predvidevam da SW razvijalci nismo kreativni samo in edino med 08:00 in 16:00, ampak tudi kdaj drugič. In predvsem ne vedno med 08:00 in 16:00.

Če vam pa to ustreza pa tudi prav, vsak se mora sam odločiti kako in kaj.


Na žalost je v večini firm v sloveniji še vedno določen čas prihoda in odhoda, delo je razporejeno tako, da se dela 8 ur, viška ur pa ne bo noben plačal.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

Dpool je izjavil:

Jaz ne razumem zakaj imamo npr v naši državi tak odnos v službi? Pa dajmo se samo osredotočit na našo stroko. To je privatni sektor, to tudi privzamem v mojem besedilu. Zakaj bi komu težil ker je nekaj minutk zamudil v službo oz. zakaj mu ne bi omogočil fleksibilen čas dela in si kolega naj sam določi kdaj je najbolj produktiven? Kako pa bom imel "nadzor" nad njim? Ja preprosto - management (torej v tej zgodbi, jaz) sem tisti, ki je definiral nek delivery time za določen produkt / aplikacijo. Torej mi je posledično ČISTO VSEENO, če je koelga to razvil na stranišču v 2 urah ali pa je potreboval 20ur za konkreten projekt. Meni je važno, da sem svoji stranki zagotovil aplikacijo / produkt v času, kot smo ga v managementu določili. Ali je to kolega razvil od 09.00-17.00h, ali od 22.00-02.00h, me ne zanima, samo da imam produkt do dogovorjenega datuma v dogovorjeni kvaliteti.

Verjetno idila za nas? No nevem, v AUT delamo na zelo podobnem principu. Tudi v pogodbi mi dejansko pise bolj ali manj: "Vseeno je kje in kdaj delaš, le če upoštevaš dogovorjene datume in priskrbiš v dobri kvaliteti produkt".


@FTaD: Upava tudi na morebitna dela v založništvu, kar ji omogoča drugi del dvo-predmetnega študija, primerjalna književnost, kjer so jih tudi nekaj o tem učili. Ampak tudi tukaj sva ugotovila, da ne bo lahko najti službe v SLO.


Sej tak odnos ni povsod, to je samo v velikih podjetjih. S tem da v SLO je veliko podjetje že pri 50 zaposlenih, v AT pa verjetno 200. In če imaš v SLO podjetje s 100 zaposlenimi softveristi, potem verjetno delate ali za večje naročnike v tujini, ki to zahtevajo, ali pa za državo. Oboji zahtevajo da imate žnj ISO standardov in posledica je tu. Če prodajaš manjši firmi, ji je vseeno za standarde čistoče, ki jih dosegate v WCjih. Če si iz bananastana, imaš 100 zaposlenih in hočeš prodajati v tujino, moraš biti certificiran. Če ne si one-man-band in naročnik skrbi za certifikate.

krneki0001 ::

jukoz je izjavil:

Pri firmah s katerimi sodelujemo je za softveriste približno tako:
- kartice oz štemplanje je zaradi vstopne kontrole, ne ker bi se ure beležile sem in tja
- nadure se ne plačajo --> plačan si da nekaj narediš, ne da sediš v pisarni, če nisi naredil v času ki si ga definiral sam, potem je to tvoj problem
- na šiht se prihaja med 08:00 in 09:30, odhaja pa odvisno:
a) če je zima s snegom, sonce in rok za oddajo daleč, ob 14:00
b) če je petek ob 14:00 (+/-)
c) če je kakšna kriza oz rešuješ tekoč problem - nikoli oz se dela od doma ponoči/vikende/... dokler ni rešeno
d) če delaš s strankami pa delaš do 16:00

Pri nas imamo podobno in noben ne komplicira če te pokličejo v torek ob 20:00, ker je nek upgrade crknil. Poveš da maš otroke za dat spat in se lotiš ko utegneš. Nikoli ni taka panika da ne more počakat 4 ure, tudi zato ker takih urgenc nihče noče plačati. Seveda pa se izplačajo nagrade ob koncu projekta/leta/obračuna.


Nekateri smo delali na področju in branži, kjer mora biti napaka odpravljena najkasneje v 45 minutah. Če ni, potem je treba izredno obvestit vse ostale v tej branži, da plačilni promet ne bo tekel tako kot mora. In nič ne pomaga, če imaš otroka in mora ta spat ali karkoli drugega. Otroka k babici, ženi,... in takoj v službo ali pa se prijavit preko oddaljenega dostopa in popravit zadevo v tem roku.
Zneski za zamude so lahko tako visoki, da se ti zmeša. Ena manjša banka v sloveniji ima lahko ob nedelovanju plačilnih sistemov tudi miljonske zneske za poslovno škodo, da ne govorimo o večjih bankah, kjer zneski segajo v miljarde.

Dpool je izjavil:

Glede preselitve v AUT ni tako samoumevno za naju. Jaz osebno ne želim da bi delala kot natakarica. Nevem kako je pri vas, ampak saj imate verjetno partnerice / žene / punce, in če so študirale 5 let, da bi postale nekaj kar jih veseli..kdo sem jaz, da ji to željo odvzamem po svoji volji (ne njeni). Vedno pravim: Za najbolj motivirane, se vedno najde tudi služba. Nimava še družine, tako da nisva vezana na nujen višji prihodek za preživetje. Ne rabiva pa tudi živet na visoki nogi do takrat. Samo da sva oba zadovoljna in da je denarja dovolj za normalno življenje = moj cilj.


Če nimata družine, je toliko lažje. Sej njej na začetki ni potrebno delat. V AT dobiš ti dodatek pri plači, ker imaš nezaposlenega doma, za katerega skrbiš. Potem se pa počasi tudi ona vklopi in si najde delo, ki ji ustreza.
Delo natakarice ni ustrezno za nobeno žensko. Čeprav jih veliko to dela.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

nebivedu > Na žalost je v večini firm v sloveniji še vedno določen čas prihoda in odhoda, delo je razporejeno tako, da se dela 8 ur, viška ur pa ne bo noben plačal.
Sej se plača, samo ne takoj ob prvi plači. Hitro se pozabi da regres ni minimalen in da 13. plača ne pade iz neba.

Sej, kako pa imate urejeno nagrajevanje? Sej ga imate, ne?

nebivedu > Nekateri smo delali na področju in branži, kjer mora biti napaka odpravljena najkasneje v 45 minutah.
Mi nimamo takih naročnikov. 4 ure so še pripravljeni plačati, več pa ne. V 4 urah si iz Krka v LJ, če je res kriza in ne moreš urediti na daljavo. Manj kot to je pa že tako skoraj nemogoče zagotavljati - spomnite se žleda 2014.

Mufasa ::

V slo kjer sem prej delal je bil določen jedrni čas 9-15 ker je biu takrat pač peak usage naša aplikacije in smo imeli podpisan z stranko tak SLA. Vseeno je potrebno odklenkat na koncu meseca zakonsko določeno število ur, če se zadošča raznim dogtag isoxxxxxx standardom in v izogib potencialnim tožbam delavcev ki so vsak dan od 7-21h na šihtu in nič ne rečejo.

Enako je tudi v trenutni firmi v Nemčiji - torej je nek Kernzeit prisotnosti in to z razlogom (lahko tudi home office če ni posebnih kontaktov). Vseeno se oddela 8ur plus xmin malice ki ni všteta v delovni čas.

Kar se tiče kreativnega procesa je spet tako da razni lonewolfi čutite da je kreativni proces 00-04 ponoči, sam pa rabim imeti input od senior devov in ostalih stakeholderjev idealno takrat ko sem na šihtu in po nekem naklučju so tudi šole in vrtci slučajno takrat odprti in ne 20-04 zjutraj kot bi marsikateri ego tu želel.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mufasa ()

Dpool ::

Mufasa, saj ne pravim da mi je delovnik zvečer. Ampak tak kot si rekel, ko opraviš meeting s Stakeholderji, lahko grem domov in potem lažje tem premislim o najboljših solucijah za dan problem. Tako pač meni ustreza. Potem enkrat ko imam to definirano pa je itak proces razvoja projekta samega, ki pa traja potem en čas, in takrat sem redno v službi, kjer dajem inpute ostalim Devom in se vmes tudi pogovarjamo in razvijamo skupaj. Govoril sem o tistem 1x - 2x na mesec, kjer je definicija projekta.. potem pa mi je res lažje doma, v miru, premislit kako se najbolje tega lotit. V službi nimam svoje lastne pisarne, kjer bi bil sam not in to lahko počel v miru. Razni Chill Rooms pa mi tudi ne zadoščajo, vseeno mi je lepše biti doma, kjer sem sproščen in potem pride tista iskrica, kako se najbolje lotiti projekta!

jukoz ::

Mufasa je izjavil:

V slo kjer sem prej delal je bil določen jedrni čas 9-15 ker je biu takrat pač peak usage naša aplikacije in smo imeli podpisan z stranko tak SLA. Vseeno je potrebno odklenkat na koncu meseca zakonsko določeno število ur, če se zadošča raznim dogtag isoxxxxxx standardom in v izogib potencialnim tožbam delavcev ki so vsak dan od 7-21h na šihtu in nič ne rečejo.

Enako je tudi v trenutni firmi v Nemčiji - torej je nek Kernzeit prisotnosti in to z razlogom (lahko tudi home office če ni posebnih kontaktov). Vseeno se oddela 8ur plus xmin malice ki ni všteta v delovni čas.

Kar se tiče kreativnega procesa je spet tako da razni lonewolfi čutite da je kreativni proces 00-04 ponoči, sam pa rabim imeti input od senior devov in ostalih stakeholderjev idealno takrat ko sem na šihtu in po nekem naklučju so tudi šole in vrtci slučajno takrat odprti in ne 20-04 zjutraj kot bi marsikateri ego tu želel.


Ko že omenjaš vrtce in Nemčijo - kako je pa pri vas kaj s tem? So odprti do 16ih? Ali je partnerka doma?

Mufasa ::

@shejn Šele sedaj sem prebral da še nisi delal v Sloveniji. To bo pa res hard hit / reality check če boš šel dol, sploh glede na primerjavo stanja Arbeitsmarkta v DACH regiji vs mizeriji v Sloveniji. Gor lahko vedno rečeš fuckoff in dobiš kadarkoli vedno isto / boljšo plačo/službo, v Sloveniji greš potem v 90% na 1100-1300 neto crapjob. Temu primeren je odnos ko je gor standard da te lepo hvalijo/pedenajo in opominjajo če slučajno nisi naredil kakšnega izobraževanja in dajejo projektne nagrade ipd... no tega v slo povečini ni

> Ko že omenjaš vrtce in Nemčijo - kako je pa pri vas kaj s tem? So odprti do 16ih? Ali je partnerka doma?

@jukoz ne do 17h so. En gre prej v službo in jih potem pobere in obratno gre en kasneje v službo ko jih odda in pride kasnej domov...vse se pa vrti med 7-17 to uro..
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mufasa ()

jukoz ::

Mufasa je izjavil:

@shejn Šele sedaj sem prebral da še nisi delal v Sloveniji. To bo pa res hard hit / reality check če boš šel dol, sploh glede na primerjavo stanja Arbeitsmarkta v DACH regiji vs mizeriji v Sloveniji. Gor lahko vedno rečeš fuckoff in dobiš kadarkoli vedno isto / boljšo plačo/službo, v Sloveniji greš potem v 90% na 1100-1300 neto crapjob.

> Ko že omenjaš vrtce in Nemčijo - kako je pa pri vas kaj s tem? So odprti do 16ih? Ali je partnerka doma?

@jukoz ne do 17h so. En gre prej v službo in jih potem pobere in obratno gre en kasneje v službo ko jih odda in pride kasnej domov...vse se pa vrti med 7-17 to uro..


Vau, razvoj prihaja tudi v DE. Kje pa si? Par let nazaj so bili vrtci do max 16:00. Emancipacija pa to =)

Isotropic ::

Dpool je izjavil:

Sem imel vmes med tremi leti, 3 mesečni trening za Product Management v firmi.

kaj ste pa jemali na temu tečaju?

@shejn Šele sedaj sem prebral da še nisi delal v Sloveniji. To bo pa res hard hit / reality check če boš šel dol, sploh glede na primerjavo stanja Arbeitsmarkta v DACH regiji vs mizeriji v Sloveniji. Gor lahko vedno rečeš fuckoff in dobiš kadarkoli vedno isto / boljšo plačo/službo, v Sloveniji greš potem v 90% na 1100-1300 neto crapjob.

haha, klasika za slovenijo. glavn da se hitro dela.
čeprav verjetno je že kaj delal kot študent.

Zgodovina sprememb…

Dpool ::

Fantje, depresiven bom postal kakšne pišete za stanje v SLO! :D
Res je, v stroki nimam izkušenj v SLO. Kot sem omenil v prejšnem postu, sem kot dijak delal večino poletij v Iliriji za tekočim trakom..pač moral sem si denar sam zaslužit za študij. Takrat sem se odločil, da končam faks in si najdem neko dobro službo. Zato sem že med samim študijem se zaposlil v AUT. Našel sem tako podjetje, ki zaposluje študente za takrat-še part-time pogodbe in se pričel 2x tedensko gor vozit in dela po 10ur gor. Kasneje sem tu ostal in sedaj delam full-time.


@Isotropic: Ni vbistvu tečaj, bolj kot SHADOW role imamo to. Slediš v službi enemu ekspertu iz te stroke in ti je kot mentor. Si prisoten na vseh sestankih kjer je on in potem imaš nekaj minut po vsakem sestanku čas da ga izprašaš kaj ti ni bilo jasno ipd. V tem smislu je ta "tečaj", je interno, ker me je zanimala vloga SW Arhitekta, kjer pa je potrebno tudi nekaj management znanja, poleg tehničnega.

Invictus ::

FTad je izjavil:


Roko na srce, kje točno bi jo res zaposlili s to izobrazbo? Pa še enkrat, nisem rekel, da se za diplomo ni potrudila, in da si zaposlitve ne bi zaslužila.

O tem bi morala razmišljati pred študijem... Saj noben ne trdi da si ne zasluži zaposlitve. Samo realno stanje je malo drugačno. Še vedno lahko dela kot lektor, če je dobra.

jukoz je izjavil:


Sej tak odnos ni povsod, to je samo v velikih podjetjih. S tem da v SLO je veliko podjetje že pri 50 zaposlenih, v AT pa verjetno 200.

Odvisno od odsedenosti in razledanosti lastnika.

- Ponavadi se še špara na vsakem koraku in se ne kupi/najame orodij, kjer lahko delavca nadzoruješ indirektno (recimo JIRA)
- Taski so slabo definirani, ker manager zna polizat rit lastniku in za vse probleme kriviti inženirje.
- Roki so prekratki, ker jih je definiral butast prodajalec, ki vidi samo svojo provizijo.
- Treba je zamenjati 2 leti star BMW.

Inženir pa naj usklajuje vse to sranje in bo zadovoljen za 1200-1500 neto. Pa je lahko samo 5 zaposlenih. Slovenci so zaenkrat še dovolj naivni, ker jih velika večina (95%) še ni videla kako razvojni proces lahko poteka 8 ur na dan brez nekih težkih motenj.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Mufasa ::

Invictus je izjavil:

FTad je izjavil:


Roko na srce, kje točno bi jo res zaposlili s to izobrazbo? Pa še enkrat, nisem rekel, da se za diplomo ni potrudila, in da si zaposlitve ne bi zaslužila.

O tem bi morala razmišljati pred študijem... Saj noben ne trdi da si ne zasluži zaposlitve. Samo realno stanje je malo drugačno. Še vedno lahko dela kot lektor, če je dobra.


Kolikor vem je obmejna Avstrija še posebaj zanimiva saj od 2-3. generacije Slovencev tam noben več ne zna slovensko in jim učiteljev slovenščine v šolah/tečajih primanjkuje. Tudi razni konzulati/veleposlaništva dostikrat kake nediplomatske vloge dokaj brez uspeha razpisujejo. Vredno se je pozanimat.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Isotropic ::

kjer lahko delavca nadzoruješ indirektno (recimo JIRA)

kako pa zgleda delo s to Jiro?

SambaShare ::

Če ti je trenutna situacija v Avstriji OK ostani tam. Se bo lažje partnerka prilagodila tebi kot obratno. Se je treba sprijazniti, da tu kakorkoli se že podjetja trenutno hvalijo, trg dela je še vedno v 3pm. Slovenija je žal premajhna mlaka za nek funkcionalen trg dela.

Mavrik ::

SambaShare je izjavil:

Če ti je trenutna situacija v Avstriji OK ostani tam. Se bo lažje partnerka prilagodila tebi kot obratno. Se je treba sprijazniti, da tu kakorkoli se že podjetja trenutno hvalijo, trg dela je še vedno v 3pm. Slovenija je žal premajhna mlaka za nek funkcionalen trg dela.


EU pa je zato čisto dovolj velika in v kombinaciji s poceni stroški ter domačim jezikom ti kot ITjevcu pri nas nič ne manjka.
The truth is rarely pure and never simple.

krneki0001 ::

jukoz je izjavil:

nebivedu > Na žalost je v večini firm v sloveniji še vedno določen čas prihoda in odhoda, delo je razporejeno tako, da se dela 8 ur, viška ur pa ne bo noben plačal.
Sej se plača, samo ne takoj ob prvi plači. Hitro se pozabi da regres ni minimalen in da 13. plača ne pade iz neba.

Sej, kako pa imate urejeno nagrajevanje? Sej ga imate, ne?


Kaj je to nagrajevanje, 13. plača, božičnica????
Ne, nič ni bilo od tega, če si bil res dober so ti s težkim srcem dali od 50 do 100€ bruto ob plači enkrat na 3 mesece. To je bilo pa vse. Pa pred vsemi si bil pohvaljen, ampak to mojega otroka ne nafutra.

Šmorn ::

Kakršnakoli programska oprema za projektno vodenje je boljša kot nič. Kolikor vidim stanje po nekaterih podjetjih, ne ve nihče, kaj kdo dela. Pri nas če rečemo, da bomo naredili projekt v 100 urah bo narejeno v 100 urah. Če vmes vskočita dva nova projekta se rok izvedbe ustrezno podaljša. Bom jaz kurac visel popoldne v službi zaradi slabega planiranja. Hvala lepa. Popoldne in za vikend delam samo vzdrževalna dela na infrastrukturi, ki jih drugače ne bi mogel izvesti, če crkne strežnik ali pa zgori firma.

Mavrik ::

Šmorn je izjavil:

Kakršnakoli programska oprema za projektno vodenje je boljša kot nič. Kolikor vidim stanje po nekaterih podjetjih, ne ve nihče, kaj kdo dela. Pri nas če rečemo, da bomo naredili projekt v 100 urah bo narejeno v 100 urah. Če vmes vskočita dva nova projekta se rok izvedbe ustrezno podaljša. Bom jaz kurac visel popoldne v službi zaradi slabega planiranja. Hvala lepa. Popoldne in za vikend delam samo vzdrževalna dela na infrastrukturi, ki jih drugače ne bi mogel izvesti, če crkne strežnik ali pa zgori firma.


Poanta je bolj da lahko tistih 8 (al pa 6 al kolk) ur oddelaš kadarkoli v dnevu ne pa točno od A-B. Posledično je kvaliteta življenja boljša - izogneš se jutranjim konicam, v trgovine in druge opravke greš ob manj gužvastih urah, na kosilo greš kadarkoli ali s komerkoli, v snegu ti ni treba riniti z doma v nevaren kaos na cesti, ipd.
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Isotropic je izjavil:

kjer lahko delavca nadzoruješ indirektno (recimo JIRA)

kako pa zgleda delo s to Jiro?

Definiraš taske, zaposleni jih privzame in vsak dan napiše kratko poročilo kaj je delal in kako daleč je task.

Napišeš poročila v JIRI in ti ni treba težiti delavcu. Samo pogledaš na portalu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Šmorn ::

@Mavrik
To je res za čisto programiranje, sploh kjer rabiš mir. Če pa nudiš zraven še splošno IT podporo in če se nate stalno obračajo še za druge stvari, potem pa moraš biti prisoten v rednem delovnem času.

@Invictus
Tale Jira bi bila super rešitev za za našo ekipo. Hvala za omembo.

Dpool ::

Jira je standarden tool pri nas v SW. Oziroma je v veliko firmah, ki se držijo SAFe (Scaled Agile Framework) oz bolj splošno Scrum / Agile metodologij. Kako je kaj v IT firmah po SLO? Imate uveljavljen Scrum?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaposlitev preko SP-ja vs. za nedoločen čas (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17920972 (13410) Gregor P
»

Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
823160292 (125112) jype

Več podobnih tem