Forum » Programiranje » stemming, variations, lemmatization, character folding in slovenščina
stemming, variations, lemmatization, character folding in slovenščina
buandrej ::
pozdrav
lotil sem se izdelave iskalnika v spletni aplikaciji. ta je narejena v pythonu (web2py), za iskalnik sem uporabil whoosh.
pri tem sem naletel na pojme, ki so tudi v naslovu teme: stemming, variations, lemmatization, character folding.
in sedaj me zanima: kaj od tega obstaja za slovenščino, po možnosti že za python? oz. se da kaj priredit (tudi za angleščino je v whoosh prirejeno iz jave)
andrej
lotil sem se izdelave iskalnika v spletni aplikaciji. ta je narejena v pythonu (web2py), za iskalnik sem uporabil whoosh.
pri tem sem naletel na pojme, ki so tudi v naslovu teme: stemming, variations, lemmatization, character folding.
in sedaj me zanima: kaj od tega obstaja za slovenščino, po možnosti že za python? oz. se da kaj priredit (tudi za angleščino je v whoosh prirejeno iz jave)
andrej
Mavrik ::
Uporabiš lahko lematizator LemmaGen, ki so ga razvili na IJS.
Starejšo C različica (za katero lahko spišeš Python bindinge) in pokriva lematizacijo (in Java bindinge ter modul za Solr) lahko najdeš v mojem BitBucket repozitoriju tule.
Za character folding pa lahko najdeš zelo preprost slovar v izvorni kodi Lucene-a.
Starejšo C različica (za katero lahko spišeš Python bindinge) in pokriva lematizacijo (in Java bindinge ter modul za Solr) lahko najdeš v mojem BitBucket repozitoriju tule.
Za character folding pa lahko najdeš zelo preprost slovar v izvorni kodi Lucene-a.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
buandrej ::
Najbolj enostavno za uporabo (z Whoosh) bi bilo, če bi v pystemmer uspel zapakirat slovenščino.
Postopek tule http://stackoverflow.com/questions/8714... mi uspe naredit do izdelave dveh datotek: stem_UTF_8_slovene.c, stem_ISO_8859_2_slovene.c
Potem pa ne vem, kako to zapakirat v pystemmer. Kakšna ideja?
lp
andrej
Postopek tule http://stackoverflow.com/questions/8714... mi uspe naredit do izdelave dveh datotek: stem_UTF_8_slovene.c, stem_ISO_8859_2_slovene.c
Potem pa ne vem, kako to zapakirat v pystemmer. Kakšna ideja?
lp
andrej
acookook ::
Uporabiš lahko lematizator LemmaGen, ki so ga razvili na IJS.
Zdravo!
Ravno hočem nucat tale Lemmagen pa dobivam neke errorje. Trenutno probavam zadnjo opcijo
python setup.py install, moram pa verjetno drug interpreter namestit. Ker tale mi javlja
[Errno 13] Permission denied: 'C:\\Program Files\\WindowsApps\\PythonSoftwareFoundation.Python.3.10_3.10.3056.0_x64__qbz5n2kfra8p0\\Lib\\site-packages\\test-easy-install-16068.write-test'
.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako in kam deployati lastne aplikacijeOddelek: Programiranje | 1584 (738) | keworkian |
» | Kateriega git repository providerja uporabljate?Oddelek: Programiranje | 1948 (1190) | Spura |
» | Sinhronizacija dveh računalnikov, programiranjeOddelek: Programska oprema | 1802 (1464) | matejm1994 |
» | Source version control za domačo uporabo?Oddelek: Programiranje | 7051 (6122) | MrBrdo |
» | [python] prednosti in slabostiOddelek: Programiranje | 2571 (2147) | Gundolf |