» »

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Slo-Tech - Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping, poenoteno iskanje, sinhronizacija podatkov, odklep s potegom in samodejno dokončanje, zahtevajo 40 dolarjev odškodnine na vsak prodan telefon. V postopku proti Motoroli je Apple enega izmed navedenih patentov ocenil na 60 centov na prodan telefon, tu pa zanj zahtevajo 12,49 dolarja. Apple pričakuje, da bo Samsung ceno svojih izdelkov preprosto dvignil za 40 dolarjev, a Korejci imajo drugačne načrte.

Da postavimo številke v perspektivo, lahko konzervativno ocenimo, da v povprečnem modernem pametnem telefonu najdemo zagotovo 125.000 patentov. Po Applovem izračunu je torej tak telefon vreden milijon dolarjev. Povemo lahko še drugače. Samsung je lani prodal dobrih 300 milijonov pametnih telefonov. Če bi za vse moral plačati zahtevani znesek, bi to letno naneslo več kot 10 milijard dolarjev. Četudi bi licenca zajemala le desetino telefonov, bi bilo to še vedno več, kolikor je moral lani plačati odškodnine. In to bi bilo vsako leto. Ali še z drugega zornega kota: Samsung za uporabo vseh svojih patentov, ki pokrivajo standardizirane tehnologije, zahteva 2,4 odstotka od prodajne vrednosti telefona. Pri tipičnem pametnem telefonu je to okrog 12 dolarjev, pa je Apple na sodiščih zatrjeval, da je to preveč. Microsoft pa naj bi za celoten portfelj patentov, ne le pet, od vsakega prodanega androidnega telefona dobil med 10 in 20 dolarji. Nokia se je leta 2011 poravnala z Applom in tedaj je Apple plačal 10 dolarjev za vse Nokiine patente v telefonu.

Sojenje se začne 31. marca in tudi zatem nam zgodb še ne bo zmanjkalo, saj ta postopek še ne vsebuje najnovejših modelov Galaxy in iPhone 5S. Sodni mlini meljejo počasneje od inženirjev. Kar se tiče konkretnega postopka, pa očitno Apple zelo dobro ve, da mora zahtevati bistveno več, kot pričakuje.

17 komentarjev

alexa-lol ::

MS lahko financira razvoj Windowsa in Windows Phone samo iz patentov, ki jih prodajo v telefonih z Androidom.

mrTwelveTrees ::

mene pa tudi zanima koliko odvetniške pisarne potegnejo denarja....

toplakd ::

Največ izmed vseh udeleženih

LJ4L ::

Hehehe. Že spet! :))
LP from LJ

nekikr ::

Seveda, da zahtevajo 40 dolarjev. Da je potem veliko pogajalskega prostora med "pravično" ceno in temi 40 dolarji. A še nihče ni rabljenega avtomobila kupoval? Če je cena 10.000 ponudiš 7.000, potem se pa nekje vmes najdeš. Če bi v osnovi ponudil 9.990 si že končal s pogajanji. Poleg tega je super PR. Spet vsi pišejo o tem. Zastonj reklama na vsakem vogalu.
Se pa pridružujem prvemu komentarju :)

LJ4L ::

In kako bo na koncu? Hmm ali nič, ali pa okoli 30$ ...
LP from LJ

Looooooka ::

Me zanima kako jim bo šlo s temi patenti na Kitajskem :)

Brane22 ::

Mogoče prihaja čas, ko bo ameriški trg namenjen samo patentnemu boju, glavnina prodaje bo pa na Kitajskem in drugje.

Tarzan ::

Bo počasi konec z Applom imam občutek. Po mojem si rešujejo kožo kakor vejo in znajo, znajo in vejo pa bolj malo zadnje čase.

VaeVictis ::

Tarzan je izjavil:

Bo počasi konec z Applom imam občutek. Po mojem si rešujejo kožo kakor vejo in znajo, znajo in vejo pa bolj malo zadnje čase.


Spet Apple is doomed bedarije...

Mislim, da bi večina podjetij v praktično katerikoli branži bila srečna, da bi bila tako doomed kakor je Apple!

Začeli so se pogajati, kakor je uporabnik nekkir rekel, saj na koncu se bodo domenili za cca. 10 dolarjev ali kaj podobnega na telefon, zaćeli so pri 40 dolarjev.

Samsung bo dal protiponudbo 1 dolar in počasi bodo prišli na neko cifro, ki bo odgovarjala obema.

1fris ::

Tarzan je izjavil:

Bo počasi konec z Applom imam občutek. Po mojem si rešujejo kožo kakor vejo in znajo, znajo in vejo pa bolj malo zadnje čase.


Toporišič zavija z očmi !

védeti vém nedov.

1. imeti kaj v zavesti a) na osnovi zaznav, obveščenosti: ljudje marsikaj vedo; vedeti novico, resnico; vem, da si bil doma; vedeti za ime, naslov; dosti, za trdno vedeti; takoj sem vedel, kdo je; vedeti iz izkušenj, pripovedovanja; vedeti od prijatelja; ne ve se, kdo je to naredil / elipt. odšel je in ne vedo kam / ne ve se še, kje je bil center potresa; kolikor (jaz) vem, je bilo drugače; kje si bil, je hotela vedeti žena; in koliko stane, če smem vedeti; to je vaša dolžnost, če prav vem / že veš zaradi denarja? Vem; več bodo vedeli o tem sosedje; vedeti po soncu, koliko je ura; ali veš za kakega dobrega obrtnika / ekspr. za cigarete tak otrok še vedeti ne bi smel b) na osnovi učenja, študija: strokovnjak mora marsikaj vedeti; ali veš, koliko je sedem krat pet c) na osnovi spominjanja: ime vem, naslova pa ne več; ali še veš, kako lepo je bilo č) na osnovi sklepa, odločitve: ne vem še, za kaj se bom odločil; vnaprej vem, kaj bo / elipt. ne vem, kaj bi / zanj vem, da bo zmogel d) glede na posledice, odgovornost: saj ne vedo, kaj delajo; vedi, kaj govoriš; vedeti moramo, da je vsako pretiravanje škodljivo zavedati se

scorpy ::

1fris je izjavil:

Toporišič zavija z očmi !

Pred klicajem ni presledka. :)

Markoff ::

scorpy je izjavil:

1fris je izjavil:

Toporišič zavija z očmi !

Pred klicajem ni presledka. :)

Mar ni Toporišič mrtev? Torej še semantična napaka, poleg slovnične, seveda. :)
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

ToniT ::

Zaenkrat še Toporišič živi...
Se pravi, da smo brez semantične napake...

sash69 ::

da v povprečnem modernem pametnem telefonu najdemo zagotovo 125.000 patentov


Komentar ni potreben.... katastrofa.
So, Eclipse and Xdebug walk into a bar, and then my Apache server dies.

noraguta ::

Haha RAND očitno velja zgolj za Samsungove patente. Enostavno bi moral Apple zbrcat iz komitejev za standarde. Potem pa ocurit do daske.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

1fris ::

scorpy je izjavil:

1fris je izjavil:

Toporišič zavija z očmi !

Pred klicajem ni presledka. :)


Moja napaka.

Pred nekaterimi ločili (npr. pika, vejica, klicaj pa še kaj) je takoimenovani nedeljivi presledek.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče: Samsung mora Applu plačati 539 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84510 (2782) Ghost7
»

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
95814 (4715) Ganon
»

Prvi spor Apple proti Samsungu končan z Applovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
115010 (3817) mauriciofabi
»

Prizivno sodišče pritrdilo Applu, Samsungu se v ZDA obeta prepoved prodaje nekaterih

Oddelek: Novice / Rezultati
1515251 (10635) MrStein
»

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
2512940 (10808) FlyingBee

Več podobnih tem