»

Intel mora zaradi kršitev patentov plačati 2,2 milijarde dolarjev

Bloomberg - Zvezno sodišče v Teksasu je na prvi stopnji razsodilo, da mora Intel plačati 2,18 milijarde dolarjev zaradi kršitve dveh patentov. Gre za patenta, ki ju ima v lasti VLSI Technology. Patenta sta bila predhodno v lasti NXP Semiconductors, ki ju je kasneje odprodal VLSI Technology, ki sicer nima svojih izdelkov in bo omenjena odškodnina predstavljala edine omembe vredne prihodke. Intel je v zagovoru trdil, da niso kršili ničesar, VLSI Technology pa da je imel 10 let stare patente, ki jih niso uporabljali (non-practising entity ali po domače trol), sedaj pa želijo milijardno odškodnino. Sodišče mu ni prisluhnilo. Intel je zato že najavil, da se bo na odločitev sodišča pritožil. Sodba še ni pravnomočna in torej še lep čas ne bo.

Zgodba s patentoma ima dolgo brado. Prvega je leta 2012 dobil Freescale Semiconductor, drugega pa leta 2010 pa SigmaTel. Freescale je kasneje kupil SigmaTel, oba pa je leta 2015 pohrustal NXP. Ta je patenta leta 2019 odprodal VLSI. Patenta pokrivata način za...

6 komentarjev

Nizozemska: Samsungu ni treba posodabljati starih telefonov

vir: BBC
BBC - Eden večjih očitkov proizvajalcem pametnih telefonov je hitro zastarevanje njihovih izdelkov, ki ga še pospešuje hitro prenehanje izdajanja posodobitev. Čeprav Google Android sorazmerno zgledno krpa in posodablja, imamo pri androidnih telefonih srečo, če telefon po dveh letih še dobi kakšno posodobitev, saj se zatakne pri proizvajalcih. To je bila srž spora med Samsungom in potrošniško organizacijo Consumentenbond na Nizozemskem. V tožbi iz leta 2016 so Samsungu očitali, da prehitro preneha ponujati posodobitve in zahtevali, da v prihodnje telefone posodablja vsaj štiri leta po začetku prodaje ali dve leti po koncu prodaje. Sodišče je zahtevo zavrnilo.

Consumentenbond je trdil, da Samsung pomanjkljivo obvešča kupce o trajanju podpore za telefone in da čeprav...

22 komentarjev

Microsoft mora plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi samodejne namestitve Windows 10

Slo-Tech - Lastnica turistične agencije v Kaliforniji Teri Goldstein je dobila tožbo zoper Microsoft, po kateri ji mora podjetje plačati 10.000 dolarjev odškodnine zaradi neuspele samodejne namestitve Windows 10, ki je izjemno upočasnila njen računalnik. Microsoft je bil v preteklosti že precej na tapeti zaradi agresivnega oglaševanja Windows 10 in različnih poizkusov uporabnike ukaniti v njegovo namestitev, to pa je prvi sodni epilog tega početja.

Teri Goldstein trdi, da ni niti vedela za Windows 10 in da ni nikoli odobrila namestitve sistema na svoj računalnik. Samodejna posodobitev se je vseeno sprožila, a ni uspela, rezultat pa je bil pohabljen računalnik, ki je deloval izjemno počasi in se večkrat zrušil. Stopila je v stik z Microsoftovo podporo za uporabnike,...

63 komentarjev

Marvell bo univerzi CMU plačal tri četrt milijarde dolarjev odškodnine

Slo-Tech - Marvell in Carneige Mellon University (CMU) sta končala več let trajajoč spor zaradi kršitev patentov 6.201.839 in 6.438.180, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih nosilcev. Marvell bo univerzi izplačal 750 milijonov dolarjev odškodnine, sta se v poravnani dogovorili obe strani.

CMU je tožbo vložil že leta 2009, saj je Marvell uporabljal metode, opisane v leta 2001 in 2002 podeljenih patentih. Marvell je trdil, da sta patenta neveljavna, ker naj bi bil nekaj podobnega opisoval že starejši Samsungov patent. Leta 2012 je sodišče razsodilo, da mora Marvell plačati 1,17 milijarde dolarjev odškodnine, na kar so se seveda pritožili. Predlani je sodišče znesek dvignilo na...

10 komentarjev

Samsung bo Applu plačal odškodnino, bitke pa še ni konec

Slo-Tech - Apple in Samsung končno zapirata več let trajajočo pravno bitko, ki je postregla s številnimi preobrati, a jo je na koncu dobil Apple. V znamenitem patentnem sporu je že leta 2012 sodišču Applu prisodilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine (Apple je sicer zahteval dvakrat več), ki jo je leto pozneje sodišče znižalo na 599 milijonov dolarjev, ker je del postopka razveljavilo. V ponovljenem postopku je odškodnina znašala 929 milijonov dolarjev, letos pa je ta znesek upadel na 548 milijonov dolarjev, ker je prizivno sodišče ugodilo Samsungovi pritožbi in izločilo zahtevke zaradi kršitve zaščite videza, postavitve, razstavitve in predstavitve izdelka (trade dress). In to bo tudi končni znesek.

Samsung je namreč potrdil, da...

8 komentarjev

Prodaja Applove pametne ure upadla, a še vedno melje konkurenco

Slate - Ob izidu so kupcu Applovo pametno uro dobesedno razgrabili, saj so jih v enem samem dnevu prodali milijon. Po norem prvem dnevu je bilo povprečje za tisti dan 200.000 ur na dan, kar je še vedno lepa številka. Danes je zanimanje precej splahnelo, kažejo neuradne statistike.

Analitiki pri MarketWatchu ocenjujejo, da Apple dnevno proda manj kot 20.000 ur dnevno, neredko pa številka pade pod 10.000. Večina prodanih ur je iz najnižjega cenovnega razreda Sport, ki stanejo 350 dolarjev, medtem ko jih je iz srednjega razreda, ki se začne pri 550 dolarjih, bistveno manj. Ni presenetljivo, da so prodali vsega dva tisoč luksuznih modelov, ki stanejo 10.000 dolarjev.

Če pa postavimo te številko v...

60 komentarjev

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev

Bloomberg - Apple je izgubil tožbo s podjetjem Smartflash, v katerem mu je slednji očital kršitev treh patentov s storitvijo v iTunes. Sodišče je pritrdilo Smartflashu in Applu naložilo plačilo 533 milijonov dolarjev odškodnine. Smartflash je sicer zahteval 852 milijonov dolarjev, Apple pa je trdil, da patenti skupaj niso vredni več kot 4,5 milijona dolarjev.

Apple je udaril z vsemi topovi. Trdil je, da Smartflashevi patenti ne pokrivajo tehnologij v iTunes, temveč da je Smartflash tipični patentni trol. Slednje drži, saj Smartflash ne proizvaja ničesar, nima zaposlenih in nobenega predstavništva v ZDA. Preživlja se s tožarjenjem domnevnih kršiteljev sedmih patentov, ki jih imajo v lasti. Apple vztraja, da so njihovi...

73 komentarjev

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Reuters - Po pričakovanjih bosta Samsung in Apple vztrajala v grenko-sladkem zavezništvu, ki navkljub občasno drugačnim predstavam v javnosti obema podjetjema izdatno koristi. Samsung bo ostal glavni proizvajalec čipov za prihajajoč Applov pametni telefon iPhone, kar smo napovedovali že decembra.

Samsung naj bi bil odgovoren za proizvodnjo približno treh četrtin vseh dobavljenih čipov, piše Reuters, sklicujoč se na južnokorejske časnike. Samsung bo čipe za Apple proizvajal v tovarni v Austinu v Texasu, ki je ena izmed dveh, ki so ju opremili za proizvodnjo v 14 nm-FinFET tehnologiji. Apple bo tako dobil čipe, na katerih se bo svetil dragocen napis Izdelano v ZDA.

Podatkov o teži pogodbe ni, a zagotovo ne gre za malo denarja. V letu 2013 naj bi Apple za...

47 komentarjev

Samsung Applu konkurira z Gapgate

Moj telefon je lahko držalo za vizitke

vir: Android Central
Android Central - Po prvih poročilih, da se Applova nova iPhona precej zlahka ukrivita, je sledil val reklam konkurentov, da so njihovi izdelki brez težav na tem področju. Med njimi je bil tudi Samsung, ki je zdaj deležen učinka karme. Nekateri primerki novega paradnega konja, Galaxy Note 4, namreč v roke južnokorejskih kupcev prihajajo z nepričakovano veliko režo med steklom zaslona in kovinsko obrobo stekla. Pričakovali bi, da reže sploh ne bo, tako je namreč na nekoliko manjšem in prav tako svežem Galaxy Alpha ter na praktično vseh modernih mobilnih telefonih. V nekaterih primerih je bojda v režo mogoče vstaviti celo vizitko ali dve. Mnogi so seveda takoj pomislili, da bi to lahko izničilo odpornost telefona na prah in vodo.

Izkaže se, da je...

19 komentarjev

Apple in Google zakopala bojno sekiro

Slo-Tech - Apple in Google sta se sporazumela, da končata vse sodne postopke, ki tečejo med podjetjema zaradi domnevnih kršitev patentov z ene ali druge strani. Gre predvsem za tožbe, ki jih je Apple vložil zoper Motorolo še pred njenim prevzemom in obratno (v letih 2010-2011) ter jih je potem podedoval Google z nakupom Motorole leta 2012.

Podjetji sta napovedali, da ne bosta le končali vseh odprtih postopkov, temveč začeli sodelovati pri pripravi reforme patentnega sistema. Zanimivo pa je, da dogovor ne vključuje navzkrižnega licenciranja trenutne in prihodnje...

2 komentarja

Porota brez sprememb v primeru Apple proti Samsungu

Slo-Tech - Porota je danes dokončala razsodbo v primeru Apple proti Samsungu, ki so jo izrekli v petek, pa se je potem izkazalo, da je pomanjkljiva. Konec je bil še bolj vodén, kot petkova sodba, saj porota skupne višine odškodnine ni spremenila. Samsung je Applu še vedno dolžan 119,6 milijona dolarjev.

Po preučitvi petkove razsodbe je namreč Apple opazil, da porota ni izračunala višine odškodnine zaradi kršitve patenta '172 v modelu Galaxy S2, medtem ko so za kršitev tega istega patenta v Galaxyju S2 Epic 4G Touch dosodili štiri milijone dolarjev, za Galaxy S2 Skyrocket pa 5,8 milijona. To so morali ta teden popraviti in to so storili zelo salomonsko.

Po dveh urah so namreč sporočili odločitev,...

3 komentarji

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

The Wall Street Journal - Končal se je drugi veliki sodni postopek Appla proti Samsungu, ki se je začel še pred koncem prvega. Če je predlani porota določila, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev, kar so kasneje delno razveljavili znižali in v ponovljenem delu sojenja dorekli končno številko 929 milijonov dolarjev, je to pot Apple iztržil le dobrih pet odstotkov želenega.

Porota je včeraj zvečer tik pred koncem posvetovalnega časa tretjega dne najavila, da so sprejeli odločitev in da se sojenje ne bo zavleklo še v naslednji teden. Zaradi kršitve dveh izmed petih patentov, ki jih je porota spoznala, in kršitve tretjega, ki jo je predhodno dosodila že sodnica, mora Samsung Applu plačati 120 milijonov dolarjev. Dva patenta pa...

25 komentarjev

Applov patent za blokado pisanja sporočil med vožnjo

Slo-Tech - Eno izmed najbolj nevarnih početij med vožnjo je gotovo pisanje sporočil po telefonu, kar odvrne voznikovo pozornost od dogajanja na cesti in zlahka povzroči prometno nesrečo. Če ne gre zlepa, gre zgrda, zato je Apple v ZDA dobil patent za sistem, ki bo ugotovil, ali uporabnik telefona upravlja vozilo in v tem primeru onemogočil pisanje sporočil.

Ali je uporabnik dejansko voznik, ni enostavno ugotoviti. Vgrajeni GPS in merilniki pospeška lahko ugotovijo, kako hitro se telefon giblje in ali to ustreza cestnemu vozilu ali ne. Precej teže pa je ugotoviti, ali telefon v roki drži voznik ali sovoznik. To bo telefon, sodeč po patentu, ugotovil z analizo slike, ki jo...

31 komentarjev

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Slo-Tech - Nadaljuje se sodna bitka med Applom in Samsungom zaradi domnevnih kršitev patentov. Leta 2012 je kalifornijsko sodišče razsodilo, da mora Samsung Applu plačati 1,05 milijarde dolarjev odškodnine zaradi uporabe njegovih patentov v svojih telefonih, a je bil potem del sodbe razveljavljen, v ponovitvi pa se je znesek nekoliko znižal na 929 milijonov dolarjev. Konec meseca pa se bo začel nov postopek, kjer bo Apple dokazoval, da mora Samsung zaradi uporabe patentov v Galaxyju S III plačati pravično odškodnino.

Tokratna Applova zahteva je na meji razumnega, saj za pet patentov, ki se nanašajo na (a ne v celoti pokrivajo!) funkcije tapping,...

17 komentarjev

Samsung mora Applu plačati 929 milijonov dolarjev

Sodnica Lucy Koh med branjem odločitve porote.

vir: CNet
Slo-Tech - Samsung je uspel doseči malenkostno znižanje lanske odškodnine v višini 1,05 milijarde dolarjev, katere plačilo mu je zaradi kršitve Applovih patentov s svojimi telefoni prisodilo kalifornijsko sodišče. Marca letos je namreč sodnica v postopku Lucy Koh odločila, da se odškodnina zniža na 639 milijonov dolarjev, ker je znaten del razsodbe porote razveljavila. Samsung je namreč po prejemu sodbe razstavil utemeljitev porote na prafaktorje in ugotovil številne nepravilnosti. Na kratko povedano je porota uporabljala napačno metodologijo izračuna pavšalne odškodnine, ker so pri različnih izdelkih v Samsungu kršili različne patente in modele, od koder se odškodnina računa povsem drugače. Prav...

15 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev

Apple je poroti pokazal nazorne 'before and after' slike, s katerih naj bi neodvoumno izhajalo, da je Samsung preprosto skopiral njihove izdelke.

vir: CNet
CNet - Sinoči je porota v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom presenetila z rano razsodbo: Samsung so spoznali krivega kopiranja 6 patentov oziroma modelov (design patenta na izgled izdelka), od tega petih naklepno (kar prinaša trojno odškodnino), razvrednotenja blagovne znamke in za nameček še, da so nazakonito izkoriščali obvladujoči položaj na trgu UMTS tehnologij. Za ugotovljeno so Cupertinu dodelili dobro milijardo odškodnine (eno milijardo, 51 milijonov in 855 tisoč dolarjev), od. skupaj zahtevane poltretje milijarde. Nasprotno so zavrnili prav vse Samsungove zahtevke, za skupaj po milijarde, in jim dodelili točno 0 dolarjev.

Odločitev porote že odmeva, seveda na celem spektru od veselja...

340 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev

Microsoft želi 15 dolarjev za vsak Samsungov pametni telefon

vir: Reuters
Reuters - Po poročanju Reutersa, sklicujoč se na informacije korejskega časnika Maeil Business Newspaper, Microsoft od Samsunga terja 15 dolarjev za vsak prodan pametni telefon, ki uporablja Android. Platforma je resda Googlova in odprtokodna, a Microsoft še vedno trdi, da krši nekaj patentov, ki jih imajo v lasti, zato zahtevajo plačilo licenčnine. Iz istega razloga je Microsoft marca letos vložil tožbo zoper Barnes & Noble, saj naj bi njihova Nook in Nook Color prav tako kršila isti patent z uporabo Androida.

To ni prva tovrstna zahteva, saj je Microsoft že sklenil tovrstne patentne dogovore z mnogo proizvajalci naprav, na katerih teče Android. S HTC-jem so se na primer sporazumeli, da Microsoft prejme pet dolarjev za vsak prodan pametni...

61 komentarjev