Prijavi se z GoogleID

» »

Marvell bo univerzi CMU plačal tri četrt milijarde dolarjev odškodnine

Marvell bo univerzi CMU plačal tri četrt milijarde dolarjev odškodnine

vir: BBC
Slo-Tech - Marvell in Carneige Mellon University (CMU) sta končala več let trajajoč spor zaradi kršitev patentov 6.201.839 in 6.438.180, ki opisujeta metodi za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih nosilcev. Marvell bo univerzi izplačal 750 milijonov dolarjev odškodnine, sta se v poravnani dogovorili obe strani.

CMU je tožbo vložil že leta 2009, saj je Marvell uporabljal metode, opisane v leta 2001 in 2002 podeljenih patentih. Marvell je trdil, da sta patenta neveljavna, ker naj bi bil nekaj podobnega opisoval že starejši Samsungov patent. Leta 2012 je sodišče razsodilo, da mora Marvell plačati 1,17 milijarde dolarjev odškodnine, na kar so se seveda pritožili. Predlani je sodišče znesek dvignilo na 1,54 milijarde dolarjev, saj so nekoliko dvignili odškodnino zaradi dobička ter dodali kazensko odškodnino zaradi namerne kršitve. Lani je potem prizivno sodišče odškodnino znižalo na 278 milijonov dolarjev, za znaten del pa stranki napotilo na novo pravdo, med drugim tudi zato, ker kršitev ni bila namerna.

Počasi so si preračunali, da bodo sodni stroški požrli vse koristi, zato sta sedaj CMU in Marvell podpisala poravnavo v višini 750 milijonov dolarjev. Znaten delež tega denarja bosta dobila prijavitelja patenta José Moura (profesor na fakulteti za elektrotehniko in računalništvo na CMU) in Aleksandar Kavčić (tedaj doktorski študent CMU, sedaj profesor na Havajih). Ko bodo plačali še pravdne stroške, bo CMU ostalo okrog 250 milijonov dolarjev, so še sporočili. Obljubili so, da bodo večino tega denarja namenili za šolnine za dobre študente, ki si sicer študija na CMU ne bi mogli privoščiti.

10 komentarjev

Redorange ::

500 Miljonov? pravdnih stroškov?

Ales ::

Ne. Krili bodo do sedaj nastale stroške, znaten delež gre prijaviteljema patenta, za CMU ostane 250 MIO. V bistvu iz članka ni moč ugotoviti, koliko dobita Moura in Kavčić, koliko pa gre za stroške, navedli so le, da univerzi ostane četrt miljarde.

Mimogrede, Aleksandar je iz Srbije in kolikor vidim, ima kar impresivno akademsko in profesionalno pot za in pred sabo. Lepo, Havaji in desetine če ne par stotin miljonov na računu.
https://modronebo.net
Domene, gostovanje, strežniki, design

RatedR ::

Tožibabe pa denar...ala Apple in Samsung itd. itd.

tikitoki ::

Pr teh zneskihse vprasam, ce se ni patentni sistem za zdavnaj izrodil.

c3p0 ::

Jaz se ne rabim vprašat.

mrTwelveTrees ::

če bi bil vedež, bi bil odvetnik v kakšni takšni veliki odvetniški firmi, to je keša da sam gledaš.

Magic1 ::

mrTwelveTrees je izjavil:

če bi bil vedež, bi bil odvetnik v kakšni takšni veliki odvetniški firmi, to je keša da sam gledaš.

Zakaj bi se pa matral??? Če bi bil "vedež" imaš n načino za zaslužit miljone brez dela...
Magic

SuperVeloce ::

tikitoki je izjavil:

Pr teh zneskihse vprasam, ce se ni patentni sistem za zdavnaj izrodil.

Zakaj? Na račun patenta se služijo miljarde, tebi so pa miljoni za odškodnino "vprašljivi"?
Main: i7 4790 + 212evo, h87m pro4, XFX rx480 GTR black, 4x8GB 1600CL8, 850evo

Magic1 ::

Bolj problem patentov je to, da se da patentirat vsak drek in potem se gre loto. Npr.: danes neka osnovna tehnološka rešitev ni aktualna, ki bi jo znal razvit vsak Janez z malo znanja in seveda jo nekdo vseeno patentira ter igra s tem loto, da pa bo to nekoč aktualna. Potem zadeva postane aktualna zaradi preboja neke druge tehnologije in se jo zaradi preprostosti razvije takoj, sploh da nisi še slišal za patentirano rešitev. Ti zadevo uspešno narediš in prodajaš, potem pa uleti dobitnik srečne "srečke" po nagrado...
Vsa stvar se je izrodila, ker patentni uradi konkretno služijo s tem in je dobesedno cela zadeva eno velko navskrižje interesov.
Magic

antonija ::

No, eno so patentni trolli ki stancajo in kopujejo patente da potem izsiljujejo druge, v primeru CMUja bi pa rekel da je slo za cisto pravi patent ki je nastal kot plod akademskega raziskovanja. Tole niso patenti za vleceno prsta cez ekran pod tocno dolocenim kotom, ampak (vsaj meni) delujeta kot cisot pravi tehnoloski iznajdbi.

Ce je firma njihove patente zlorabila in ni hotela placati licencnine, naj zdaj kar lepo placa odskodnino. Zelo verjetno bi bila licencnina cenejsa, ampak so bili pozresni in so hotli imet vse.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tor Project: FBI plačal univerzi milijon dolarjev za vdor v Tor

Oddelek: Novice / NWO
73937 (2838) Markoff
»

Apple izgubil patentni dvoboj z Univerzo v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Tožbe
135765 (3231) noraguta
»

Ameriška univerza dobila poldrugo milijardo dolarjev odškodnine zaradi patentnih krši

Oddelek: Novice / Tožbe
75058 (3653) tikitoki
»

Apple hoče za pet patentov 40 dolarjev na telefon

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
175700 (3232) 1fris
»

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

Oddelek: Novice / Tožbe
255733 (3387) nekikr

Več podobnih tem