» »

Šešok in tajkunski prevzem (MAOS, Iskra d.d, Iskra sistemi d.o.o)

Šešok in tajkunski prevzem (MAOS, Iskra d.d, Iskra sistemi d.o.o)

Temo vidijo: vsi

Mcsin ::

Mr.B je izjavil:

Mcsin,
tvoj odgovor je tipičen odgovor HLAPCA.
Če bi imel ti poštimane osnove ekonomije, bi z lahkoto ugotovil, da si štrajka, Šešok ne more privoščiti, ker bo moral vzeti premostitvene kredite. Novih delavcev pa v času štrajka , ako bi imeli dejanske sindikate, ne more privoščiti... No nekateri tako in drugače zgoraj trdijo, da tako čez noč ne more najti ustrezno kvalificiranega kadra, tako da komot lahko štrajkajo v nedogled, dokler seveda v normalni državi,ker bi se podržavljanji obnašali odgovorno, fant doživel razsvetljenja...

Hlapec si torej če opozoriš na tvoje izrečeno protislovje?
Boš mogel še malo odrastit preden začneš žalit sinko. Hvala, nasvidenje.

mat xxl ::

Firma ne gre v propad, delavci pa, on tudi če likvidira firmo bo pa nepremičnine prodal, pa saj če dobro razmisliš, so mu delavci kupili firmo oziroma odplačujejo kredite....

Sramota za tega človeka, pa je, da je Tajkun brez vesti, je skoraj novinarko prepričal, da je ona nora in ne on.

Žal za neizobražene delavce žal ni pomoči, izobražen kader mu je pa z posli vred ušel v Idrijski Kolektor , kjer poslujejo tudi tajkuni po načelu deli in vladaj in ne kot Šešoki, nagrabi kolikor se da, vsak eur za delavce je stran vržen..... in ja razvoja Iskra več nima , kaj bo pa naprej je pa vprašanje ......

Mr.B ::

Mcsin,
Ej res ne vem v čem je problem. ČE mu delajo za tak denar in take pogoje ? res ne vem zakaj bi jim dajal boljše pogoje. Če bi pa sindikati pokazali finger, potem pa bi imel on problem. Do sedaj si TI samo nakazal, sej mu nič ne moremo.

No verjenot pa bi se pridružil telebancu, če bi imeli UDT, bi se cedil med in mleko. Za delavce seveda.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Pšenični ::

mat xxl je izjavil:

Firma ne gre v propad, delavci pa, on tudi če likvidira firmo bo pa nepremičnine prodal, pa saj če dobro razmisliš, so mu delavci kupili firmo oziroma odplačujejo kredite....

Sramota za tega človeka, pa je, da je Tajkun brez vesti, je skoraj novinarko prepričal, da je ona nora in ne on.

Žal za neizobražene delavce žal ni pomoči, izobražen kader mu je pa z posli vred ušel v Idrijski Kolektor , kjer poslujejo tudi tajkuni po načelu deli in vladaj in ne kot Šešoki, nagrabi kolikor se da, vsak eur za delavce je stran vržen..... in ja razvoja Iskra več nima , kaj bo pa naprej je pa vprašanje ......

Dolgoročna tragedija za Slovenijo je, da se je z odplačevanjem tajkunskih kreditov ustavilo vlaganje v razvoj.

In to v večini proizvodnih podjetij. Ker ni razvoja, ni tehnološko novih proizvodov, ni varčevanja z energijo, ni inovacij. Tudi ni ustvarjalnosti. V takem okolju seveda je nemogoče, da bi bili ljudje ustvarjalni. Kakšen bo rezultat ni potrebno posebej poudarjati.

Če bi meli UTD, ne bi se cedla med in mleko. Samo lažje bi delavci Šešoku rekli "NE".

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

Direktorja slabe banke dobita vsak po 21600 evrov na mesec, torej 252000 na leto, poleg tega si bosta sama lahko določala koliko nagrade za dobro opravljeno delo bosta dobila letno. Tale šešok je klošar proti direktorjema slabe banke.
(14 zaposlenih dobiva na mesec take plače: 2x direktor - 21600, 2x poddirektor 9800, 10x delavec 3500)

V DUTB oziroma slabi banki so po razkritju visokih plač menedžerjev - glavni izvršni direktor in novi izvršni direktor družbe Christopher Gwilliam in Janez Škrubej bosta na mesec zaslužila 21.533 evrov bruto, začasni izvršni direktor Aleš Koršič in v. d. izvršnega direktorja Torbjörn Mansson pa 9.800 evrov - končno razodeli tudi pravila, po katerih si bodo ob koncu leta lahko izplačali nagrade. In kako visokih nagrad bodo deležni že sedaj odlično plačani menedžerji, bo odvisno od pravil, ki si jih bodo zastavili sami.

Kot so zapisali v slabi banki, bo tako imenovani variabilni del plače odvisen od upravnega odbora, ki ga sestavljajo prav že prej omenjeni ljudje. Kot pojasnjujejo, sicer ta pravilnik za določitev uspešnosti še ni sprejet. "Upravni odbor bo pravilnik za določitev uspešnosti sprejel, ko bo imel jasen pregled nad vsemi prenesenimi primeri in bo cilje lahko postavil na podlagi v realnem času relevantnih informacij. Na podlagi ciljev družbe bo potem postavil tudi cilje za vsakega posameznega izvršnega direktorja in pripadajoče nagrade v primeru doseganja teh ciljev," pravijo na slabi banki in dodajajo, da si za leto 2013 nihče ni izplačal nobenih nagrad.

Na slabi banki pa tudi preostalim zaposlenim ne gre slabo, saj je deset zaposlenih za decembrsko delo v povprečju prejelo kar 3.500 evrov bruto.

vir: www.siol.net
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Mr.B je izjavil:

Mcsin,
Ej res ne vem v čem je problem. ČE mu delajo za tak denar in take pogoje ? res ne vem zakaj bi jim dajal boljše pogoje. Če bi pa sindikati pokazali finger, potem pa bi imel on problem. Do sedaj si TI samo nakazal, sej mu nič ne moremo.

No verjenot pa bi se pridružil telebancu, če bi imeli UDT, bi se cedil med in mleko. Za delavce seveda.

Potem si me narobe razumel, sem samo hotel reči, da si dal dve opcije, ali se sprijaznejo, da se z njimi dela ustrezno, ali pa se obrnejo na sindikate, ki pa nič ne bodo mogli narest.

Se pa nebi strinjal, ko si rekel da si "naš Šeško" ne more privoščiti štrajka. Pomoje je pa edini, ki si ga lahko. Njegovi krediti, s katerimi je prevzel Iskro so nezavarovani, kar je sam potrdil v intervijuju, da so mu že očitno banke toliko zaupale (to pove z zelo arogantno mimiko kot glasom). Če gre firma v k.... (magari zaradi stavke) on trenutno ne izgubi več ničesar.
Prav tako pa govoriti o dobičku njegovega podjetja je nepredmetno, saj naj bi šel ves za odplačevanje kreditov njegovega prevzema in posledično vlaganja v razvoj sploh ni. In potem je nekje na začetku teme bilo govora o njegovem tržnem gospodarstvu....

telbanc,
Če bi meli UTD, ne bi se cedla med in mleko. Samo lažje bi delavci Šešoku rekli "NE".

Še sploh, ker bi bili potem sposobni s kazanjem FINGRA Šešoku, odplačati vse ostale kredite ?

Mcsin,
ki pa nič ne bodo mogli narest.
Napačno, ščitili bi delavske pravice, torej opravljali svoje prvotno poslanstvo...
Pomoje je pa edini, ki si ga lahko
, Težko ker verjetno ob nsaldnjih volitvah tudi Rigelnik ne bo več tako veselo piskal, Šešoku, bodo pa še prej spodnesli kolena, ko mu bo recimo "rigelnik" spodnesel podjetje in to tik pred poplačilom kredita. Torej na koncu zaključiš to , kar si v prvem stavku hotel zanikati...

Z tujimi miljoni ni težko razmetavat, če veš da sta na koncu edina možna rezultata, da boš postal lastnik miljonske firme ali pa končaš na čisti 0 (oziroma si toliko let še vlekel menedžersko plačo).

Takšen Loto bi jaz igral kadarkoli.

Mcsin,
da ampak to je možno več ali manj samo v banana državah, v katerega spada kot kaže tudi Slovenija. V večini primerov, ravno zaradi mentalitete naroda.

Dejan_007 ::

Mr.B je izjavil:

Mcsin,
da ampak to je možno več ali manj samo v banana državah, v katerega spada kot kaže tudi Slovenija. V večini primerov, ravno zaradi mentalitete naroda.

Ni to zaradi mentalitete naroda, temveč je zaradi pohlepa posameznikov in politične klientele, ki to dopušča in piše zakone po meri kriminalcov !!!

Dejan_007,
sej vemo zato pa se ne upajo delvci štrajkat. Bo AB poslala nad njih vojsko. Me zanima kako bo levi narod potem od-reagiral...

mikic007 ::

Mr.B je izjavil:

Dejan_007,
sej vemo zato pa se ne upajo delvci štrajkat. Bo AB poslala nad njih vojsko. Me zanima kako bo levi narod potem od-reagiral...

Jih je ze 15 opisalo polozaj Iskre in kdo je Sesok, torej izjave o privatnem in menedzerjih odpadejo. Levemu narodu pa se je zgodilo prevec tajkunov in slabih bank, da bi se lahko zacel pobirati, preden pade do dna.

Mcsin je o slovenskih trznih in naprednih menedzerjih lepo povedal, jaz pa bom se malo razsiril: "Takšen Loto lahko vsak igra kadarkoli."

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mikic007 ()

mikic007,
torej še en : SAJ NIČ NE MOREMO. Da ker si hlapec. Pa naj se to še tako grdo sliši. Po dveh mesecih stavke, bo Šešok še prav lepo dal povišico. In prvi delavec, ki bo posledično odpuščen, bo fasal naslednjo stavko. Ups sej res, je ne odobrava Sindikat.

dejch79 ::

mikic007 je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Dejan_007,

Jih je ze 15 opisalo polozaj Iskre in kdo je Sesok, torej izjave o privatnem in menedzerjih odpadejo. Levemu narodu pa se je zgodilo prevec tajkunov in slabih bank, da bi se lahko zacel pobirati, preden pade do dna.

Mcsin je o slovenskih trznih in naprednih menedzerjih lepo povedal, jaz pa bom se malo razsiril: "Takšen Loto lahko vsak igra kadarkoli."

No Loto je žal samo za posvečene. Ostali lahko igrate/igramo loto naše loterije slovenije :). Ker smo bili prej tako pridni igralci so nam še tega povišali, da bomo še bolj pridni. Malo za hec :)
Vidim da je večina udeležencev v tej debati, po občutku sodeč še v šolskih klopeh in se še ni spopadla z resnješimi življenskimi izzivi. Z lahkoto je reči, zakaj se pa 1000 delavcev ne zbuni in štrajka, naj "pokaže" direktorju da brez njih ne gre itd. Kot prvo 1000 ljudi nikoli ne bo složnih. Saj ste verjetno to že kdaj sami občutili, ko ste v osnovni/srednji šoli špricali pouk. Redko, ampak res redko se zgodi da je cel razred složen in gre špricat. Pa jih je v razredu 30 in to(večinoma) vsi z istimi cilji, po zabavi. V 90% ostalih primerov pa ostane par oseb zaradi takšnih in drugačnih razlogov.
V podjetju, kjer 1000 delavcev dela za plačo postanejo osebni razlogi glavni motivator za eno ali drugo akcijo. Torej kot nekdo temu reče HLAPČEVSTVO ali drugi PUNT.
V obeh primeri izgubite. Če ste kot pravite hlapec, vedno nosite ves breme na svojih plečih, delate za mezdo, nekako se prebijete skozi življenje in če so vam bile zvezde naklonjene imate otroke in dočakate solidno starost.
V primeri da ste puntar, imate težave povsod. V službi, saj vas vodje nočejo v timu, ker ga po njihovem razdirate, doma imate probleme ker nosite težave iz službe domov. Verjetnost da boste zboleli je večja(rana na želodcu itd.), še večja pa da boste precej težje našli novo zaposlitev v naši mali "vasi".

Srž problema ni v tem ali nekdo, ki je zaposlen kot proizvodnji delavec v podjetju spada terminološko v eno ali drugo kategorijo. V obeh primerih je njegovo življenje z finančnega in "duhovnega" vidika oteženo. Srž problema, je zame osebno da ljudje ki delajo po hierarhiji višje ne ustavijo tak način vodenja in upravljanja. Da je skrb za sočloveka v tej mali državici preprosto zbrisana. Ne glede na to kakšne zakone si ljudje zmišljujejo in preganjajo narod, da vsak posameznik pri sebi nima več čuta za osebo, ki je poleg. Da je tisto kar nas je definiralo tisočletja in je eden od večjih razlogov da smo danes tukaj kjer smo in ne v želodcih kakšne velikih mesojedcev, preprosto izpuhtelo v zadnjih 20 letih. Oprostite, ampak jaz si s težavo predstavljam kako bo čez 20 let, če bo šlo tako dalje. Predvsem ko berem kako z vnemo razlagate, da si ljudje z tako osebnostjo po zakonu to lahko dovolijo.
Dovolijo si lahko samo zato,ker je v osnovi večina ljudi poštenih. Če bi bilo obratno, danes človeško stopalo verjetno nebi več stopalo po zemlji.

PaX_MaN ::

BALAST je izjavil:

Je kdo pogledal prispevek na današnjih 28.1.2014 Preverjeno, ko se Šešok bohoti s prek 160k EUR plače in s svojimi besedami omeni da "živi skromno" in da njihov pretekli "prevzem Iskre d.d. ni tajkunski".

160 jurjov plače ma snažilka v kterikol povprečni zahodni firmi, tko da to res ni ne vem kolk.

BALAST je izjavil:

Pri tem da ponuja delavcem anekse z znižanjem plače, potem računanje parkirnin svojim zaposlenim...

Aneksov se pač ne podpiše, če se hočš z avtom vozit moraš pa pač računat na stroške parkinga.

BALAST je izjavil:

Nasprotuje seveda vsakršnim predlogom sindikatov in se obnaša kot nemoralen do samih zaposlenih.

Ojoj, nemoralen je ker fura svojo firmo kakor se njemu zdi.

BALAST je izjavil:

Mene bi bilo pošteno sram, da se tako obnaša "top slovenski menedžer".

Zakaj, saj menedžer ni država deb ti rit brisu.

tony1 ::

Firma je še daleč (kakšnih 100 mio daleč) od tega, da bo njegova.

T0RN4D0 ::

Morda bi delavcem sedajle lahko začel računat ogrevanje firme? Saj je menda za njih, je že prav da bi vsak primaknil kakšnih 50€. :)

Ne razumem kako tak človek še ni dobil šusa v glavo. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

dejch79, a dej dej dej.
Hočeš reči če jih bo 50% štrajkalo, bo firma delala ? Zresni se.
Poleg tega si nakazal eno hudo problematiko. Vis ti ljudje so in bodo v bodoče, sploh pa na svojo starost SOCIALNA BOMBA. Tega pa v večini pozabljajo.

ssokec ::

A se da kje dobit podatek koliko državne pomoči so dobila njegova podjetja oziroma koliko denarja smo mu podarili davkoplačevalci?

dejch79 ::

Mr.B je izjavil:

dejch79, a dej dej dej.
Hočeš reči če jih bo 50% štrajkalo, bo firma delala ? Zresni se.
Poleg tega si nakazal eno hudo problematiko. Vis ti ljudje so in bodo v bodoče, sploh pa na svojo starost SOCIALNA BOMBA. Tega pa v večini pozabljajo.

Številka 50% je pravzaprav enormna. V podjetju kjer je zaposlenih več kot 1000 ljudi je pomoje to praktično nemogoče. In ja imaš prav, podjetje ne bo delalo če bi 50% ljudi štrajkalo. Po mojem mnenju, pa bi se v tem primeru zgodilo sledeče. Polovica ljudi bi normalno delalo, saj bi jim bilo obljubljeno da dobijo ta sedaj odzveti delež prihodka nazaj. Štrajkajoči bi se lahko vrnili nazaj na delovna mesta pod prejšnjimi pogoji ali pa cesta. Močno, močno dvomim da bi ljudje s takim egotom popustili pred štrajkom. Za kaj takega, bi potrebovali bistveno večji pritisk.

Si kdaj pomislil da boš tudi ti star? Če jih danes recimo šteješ 25, verjemi da boš pri 45 že precej star model. In takrat te bodo zamenjali z novim, hitreje učečim in ubogljivim kot si sam. Torej praviš da boš socialna bomba?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dejch79 ()

alexa-lol ::

OMFG, sem videl intervju z njim na Svetu.. če bi mel js takega debila za šefa bi zamenjal službo ASAP.

Mi ni jasno kako lahko tako govedo sploh vodi firmo oz. kako lahko kogarkoli prepriča da zanj dela, za kakršnokoli plačilo.

Ko ga vidim mi gre na kozlanje.

PS evo zdj sem se skozlal

dejch79,
Cifra 1000 JE RAKTIČNO MAJHNA.

PaX_MaN ::

tony1 je izjavil:

Firma je še daleč (kakšnih 100 mio daleč) od tega, da bo njegova.

Če sploh ni njegova, zakaj ne dissate tistega od čigar je?

ssokec je izjavil:

A se da kje dobit podatek koliko državne pomoči so dobila njegova podjetja oziroma koliko denarja smo mu podarili davkoplačevalci?

Kučana morš prašat.

jalovec09 ::

Moja zgodba pred nekaj leti, ko sem še delal preko študenta pri enmu privatniku, res sem bil priden, delal sem kot je bilo rečeno, vmes so prihajali in odhajali študenti, jaz vztrajal.

Tip si je tisti čas kupil terenca za 35.000 evrov, fural je tud še laguno in imel še enga terenca istočasno si je kupil v naši občini hišo za 400.000 evrov.

OK, mene to ni tolk zanimalo, si zasluži, če dela dobro, išče posu, ampak zalomil se je pri mojem plačilu preko napotnice, na roko mi je dal 100 evrov, ker sem mu rekel, prosil, da bi si rad nekaj kupil.

Čez nekaj tednov mi je študentski servis založil zaslužek, oni so od njega terjal in zgodba se je zaključila po tistem, ko sem ga komaj prosil, da vrne napotnico.

Tolk o tem in na splošno kaj se dogaja v SLO, noben ne ukrepa !!!

Kupil terenca (na kredit) - 35.000 EUR
SKB Dolgoročni avtomobilski krediti - izračun kredita
Znesek kredita: 35.000,00 EUR
Doba odplačila: 96 mesecev
Mesečna anuiteta: 434,81 EUR
Stroški odobritve kredita: 164,00 EUR
Mesečni stroški vodenja kredita: 2,80 EUR
Mesečni stroški vodenja osebnega računa: 2,16 EUR
Stroški zavarovanja kredita pri zavarovalnici: 0,00 EUR
Skupni stroški kredita: 7.382,95 EUR
Efektivna obrestna mera: 5,04%
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik: 42.382,95 EUR

Hiša - 400.000 EUR
Dolgoročni stanovanjski krediti - izračun kredita
Znesek kredita: 400.000,00 EUR
Doba odplačila: 300 mesecev
Mesečna anuiteta: 1.959,85 EUR
Stroški odobritve kredita: 438,00 EUR
Mesečni stroški vodenja kredita: 0,00 EUR
Mesečni stroški vodenja osebnega računa: 2,16 EUR
Stroški zavarovanja kredita pri zavarovalnici: 0,00 EUR
Skupni stroški kredita: 189.193,40 EUR
Efektivna obrestna mera: 3,37%
Skupni znesek, ki ga mora plačati potrošnik: 589.193,40 EUR

Torej za 2500 EUR mora neplačati/nategniti študente na mesec da mu sfolga ta biznis. 2500EUR/5EUR/h = 500h = 3-4 študenti na mesec

Zdaj veš kje je tvoj denar. Varno naložen pri njemu.

Zgodovina sprememb…

Da ampak za to je kriv narod, ker politiki so odraz naroda.

mat xxl ::

T0RN4D0 je izjavil:

Morda bi delavcem sedajle lahko začel računat ogrevanje firme? Saj je menda za njih, je že prav da bi vsak primaknil kakšnih 50€. :)

Ne razumem kako tak človek še ni dobil šusa v glavo. :)

Ja pa na WC papir, pa čiščenje objektov je tudi še pozabil .... čudno, da jim še tega ne računa !

Pa vsaj del računovodstva, saj konec koncev plače računajo za delavce .....

Upam, samo, da ga kak delavec, ki ga bo prignal povsem na rob ali čez, vzame s seboj, ko bo šel tja gor v višave ....

Karaya 52 ::

RejZoR je izjavil:

fantasycamp je izjavil:

V Sloveniji bi morala biti uvedeno kot pravilo, recimo matematični račun kjer se na osnovi profita firme veča plača zaposlenih, ne more biti samo plača menedžerja neproporcionalno večja medtem ko delavec nima olajšav niti povišice...

Bi že našli luknjo, da bi to zaobšli. Minimalna plača je že delno na tem mestu, da varuje pred izkoriščanjem, pa samo poglej kako mutijo s slednjo, da pod plačo prikažejo še vse mogoče stvari, samo da jim je treba manj plačat.

In flance o tem da naj bomo srečni da imamo službe. Eden najbolj univerzalnih in svinjskih izgovorov delodajalcev. Ja, sem srečen, da imam službo za nedoločen čas v teh časih, sam ne pa mi to naprej metat ob čist vsaki jebeni priložnosti, kot da mi to rešuje vse težave na tem svetu.

Ni svinjski izgovor. To je racionalno razmišljanje, ko na trgu ni prostih delovnih mest, je bolje imeti službo s 400€ neto plače kot 0€ prihodkov. In poznam kup ljudi, ki so zaradi zakona o minimalni plači nezaposljivi in morajo preko s.p.jev in kot honoraraci iskati delo. Tako da verjemi, če Šešok koga odpusti, bo hitro našel zamenjavo. Razmere v svetu so se spremenile in standard bo še dalje padal, kar pomeni vedno več ljudi na minimalni plači.

Lahko se primerjamo z Češko in Slovaško ter Poljsko, kjer je minmalc pol nižji.

MadMicka ::

Karaya52, seveda bi Šešok hitro našel zamenjavo za tistega, ki bi ga odpustil. Ampak hvala bogu v razvitem svetu zakon ščiti šibkejšo stranko pred močnejšo. Verjamem, da če ne bi bilo zakona o minimalni plači, bi za Šešoka delali delavci za polni delovni čas za 400 EUR na mesec. Ampak, ni problema, če rabi takšne, naj se preseli na luno ali mars, dokler pa proizvaja na tem planetu, bo pa moral bolj pravično deliti pogačo med lastniki in delavci.

Si pa izpustil problem z visoko minimalno plačo, ki sem ga zgoraj opisal. Očitno zakon ne ščiti šibkejšega ampak redno zaposlenega. To pač ni najšibkejša kategorija.

driver_x ::

fantasycamp je izjavil:

V Sloveniji bi morala biti uvedeno kot pravilo, recimo matematični račun kjer se na osnovi profita firme veča plača zaposlenih, ne more biti samo plača menedžerja neproporcionalno večja medtem ko delavec nima olajšav niti povišice...

Saj to smo imeli, a smo se na referendumu '91 izrekli proti temu.

Kar povej, katerem referendumu in kaj smo se odločili na njem? :|

dzinks63 ::

Recimo tako kot to naredijo pri Fordu:

Detroit News poroča, da je Ford v lanskem letu zabeležil 8,6 miljarde dolarjev dobička (7,2 milijarde dolarjev neto), kar predstavlja 26 odstotno povišanje v primerjavi z letom poprej. Levji delež dobička je Ford zabeležil v ZDA in ker si je sindikat delavcev UAW leta 2011 izposloval dobre pogoje za delavce, bodo ti zdaj deležni nagrade. Tako bo vsak dobil 8800 dolarjev predčasne letošnje božicnice.

Torej kaj takega si lahko izborijo sindikati, v državah z dolgo tradicijo že vedo čemu so le ti namenjeni.

tony1 je izjavil:

Kar povej, katerem referendumu in kaj smo se odločili na njem? :|

Pardon, ni bilo leta 91 ampak leta 1990.

Na listku je pisalo (da ne bom šel iskat) nekaj takšnega: "Ali se strinjate, da Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Pa povej, kje kaj piše o ekonomskih sistemih, v katerih bomo ali ne bomo živeli...

Menda je bilo jasno, da smo se s tem odrekli socializmu.

V socializmu če je šef hotel višjo plačo, se je moral držat tega, da ima v povprečju 4.8X plačo čistilke. Torej če je hotel 1000 takratnih nemških mark višjo plačo, je moral dat proporcionalni del tudi delavcem zraven pri plači.
Recimo Litostroj je imel tako razmerje 4.8:1 (direktor vs čistilka), v Emoni so imeli 3:1, v NLB pa 4:1 (danes pa je v NLB razmerje 48:1 (21600:450)

Zgodovina sprememb…

nebivedu,
ja in kaj polj če je razmerje 48:1. Podjetje tipa NLB je v DRŽAVNI lasti, torej lasti davkoplačevalcev. Verjetno zelo dobro del, ker nihče od državljanov, ego plačnikov noče protestirati...

krneki0001 je izjavil:

V socializmu če je šef hotel višjo plačo, se je moral držat tega, da ima v povprečju 4.8X plačo čistilke. Torej če je hotel 1000 takratnih nemških mark višjo plačo, je moral dat proporcionalni del tudi delavcem zraven pri plači.
Recimo Litostroj je imel tako razmerje 4.8:1 (direktor vs čistilka), v Emoni so imeli 3:1, v NLB pa 4:1 (danes pa je v NLB razmerje 48:1 (21600:450)

Nabijač. Medja ima bruto 10.700€, minimalec pa je 780€. Kar je 1:14. Če pa gledamo neto, pa je razmerje še manjše, blizu 1:10.

mgermo ::

Koliko pa Medja&Co dobijo nagrade, božišnice, regresa etc. in koliko čistilka?

Karaya 52 je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

Nabijač. Medja ima bruto 10.700€, minimalec pa je 780€. Kar je 1:14. Če pa gledamo neto, pa je razmerje še manjše, blizu 1:10.

Koliko ima čistlka na NLB plače? 780€??? Sanjaš mogoče? Iz prve roke (sem se parkrat pogovarjal z eno čistilko, ki pride vsak dan pucat našo sobo, pa je povedala, da če cel mesec dela, dobi komaj 450 evrov, če je pa par dni na bolniški pa okoli 370 evrov.

Medja ima najnižjo plačo od vseh na vrhu banke, pa še ta je veliko nad 10.700 evrov. Nisi štel sejnin, dnevnic in vsega ostalega? Ostali v upravi imajo vsi višjo plačo kot Medja (so jo imeli že tudi ko je bil Kramar glavni in to vsaj za 50k več na letni ravni od kramarja). In najnižja plača člana uprave je nekje 230.000 evrov na leto, povprečje je pa nekje 21.600 mesečno (zato je toliko tudi izsilil direktor slabe banke).

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

S tem da čistilko odpustijo, če ne počisti dobro.
Quack !

TESKAn ::

driver_x je izjavil:

Takrat so se odrekli Jugoslaviji. Nihče se pa takrat ni izrekel za ponovno uvedbo mezdnega dela, kar so sicer želje nekaterih "top" slovenskih meneđerjev, ki si predstavljajo, da bo firma lahko preživela z štancanjem istega v nedogled, brez trohice razvoja. Bi rekel da naj delajo kar želijo, jih bo že prosti trg spravil na realna tla, ampak bo ta realnost prizadela delavce, razni Šešoki pa bodo spi***** v tujino.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

nebivedu; Ampak ne vem zakaj še kar primerjaš bruto bruto visoke z neto nizkimi? Uporabljaš samo cifre, ki ti ustrezajo. In bruto neto plača (minimalna) je 780€, toliko je tudi znaša božičnica. Za vse isto, kar tista razmerja še zniža.

LeQuack je izjavil:

S tem da čistilko odpustijo, če ne počisti dobro.

Sej Medja bo tudi popucal. In to orenk, vprašanje pa če dobro. Vsaj četrtina ljudi bo ven letela.

P.S. Nekateri tudi samo še odgovor iz vrha čakamo, če se sami lahko postavimo na spisek za odpuščanje. Pol pa poberem za mojih 20 let delovne dobe na banki še nagrado za 20 let (tistih 300 evrov) in odpravnino (nekje 400 evrov) pa se zaposlim drugje ali pa se samozaposlim, pa poberem še od zavoda 4500 evrov.

Karaya 52 je izjavil:

nebivedu; Ampak ne vem zakaj še kar primerjaš bruto bruto visoke z neto nizkimi? Uporabljaš samo cifre, ki ti ustrezajo. In bruto neto plača (minimalna) je 780€, toliko je tudi znaša božičnica. Za vse isto, kar tista razmerja še zniža.

Zato ker je to bruto plača. Minimalna plača za 8 delovnih ur na dan in cel mesec je res 780 evrov.
Koliko je pa za 3 ure dela na dan? Saj čistilke delajo od 16h do 19h na tej banki. S tem ko ne delajo polne 4 ure, jim niti malica niti prevoz ne pripadata. Dobijo torej do 450 evrov bruto.

Zgodovina sprememb…

nebivedu,
če bi bilo temu res, kar pišeš v PS, je samo možno eno :
1. Tako nič ne delaš, da drugje za gubljenje vremena nebi dobil službe.
2. Če bi bil spososben, in nehal sanjat, bi že zdavnaj našel drugo "kvalitetnejšo" delo.
3. Veš da bi, ko bi te odpustili obstal dolgoročno na zavodu, kot trajno nezaposlen, ker JU&JS vsaj uradno ne zaposlujeta...

Torej pod katero točko se vidiš...

Spet neki bluzite.

Uspeh podjetja v svetu je odvisen od njihovih produktov, torej od R&D. Šešok lahko zamenja neko nekvalificirano delavko/delavca, ne more pa na hitr zamenjati R&D kader, in brez R&D je dolgoročno obsojen na propad. Verjetno že kar kratkoročno glede na to da more vračati kredita.

krneki0001 je izjavil:

Koliko je pa za 3 ure dela na dan? Saj čistilke delajo od 16h do 19h na tej banki. S tem ko ne delajo polne 4 ure, jim niti malica niti prevoz ne pripadata. Dobijo torej do 450 evrov bruto.

Če dobi 450 bruto za 4 ure je plačana bolje kot tisti, ki dela 8 ur na dan za 780€ (minimalc). Vsaj na uro. Malica ji pa res ne pripada ampak to vprašanje je za MadMicija, ki piše, da je zakon na strani šibkejšega.

driver_x je izjavil:

Že mogoče, da si je vsak po svoje predstavljal, kaj bo, ko je ZA obkrožil, pisalo pa je na papirju nekaj drugega.

alexa-lol je izjavil:

Spet neki bluzite.

Uspeh podjetja v svetu je odvisen od njihovih produktov, torej od R&D. Šešok lahko zamenja neko nekvalificirano delavko/delavca, ne more pa na hitr zamenjati R&D kader, in brez R&D je dolgoročno obsojen na propad. Verjetno že kar kratkoročno glede na to da more vračati kredita.

Veliko večino razvoja v firmi so že zdavnaj dali na cesto (ali pa, sploh super, prodali konkurenci).

Sicer pa se SuperMeneđer zdajle gotovo (kljub 100 (?), 200 (??) mio pufov) malo tudi po glavi tolče zaradi svojih medijskih izpadov. Včeraj se je za 20 mio EUR prodali Američanom Fotono, katere 10%ni lastnik je tudi Iskra d.d., tako da mu je vsaj za trenutek voda nehala teči v grlo :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Mr.B je izjavil:

nebivedu,
če bi bilo temu res, kar pišeš v PS, je samo možno eno :
1. Tako nič ne delaš, da drugje za gubljenje vremena nebi dobil službe.
2. Če bi bil spososben, in nehal sanjat, bi že zdavnaj našel drugo "kvalitetnejšo" delo.
3. Veš da bi, ko bi te odpustili obstal dolgoročno na zavodu, kot trajno nezaposlen, ker JU&JS vsaj uradno ne zaposlujeta...

Torej pod katero točko se vidiš...

4. Za svojih 20 let dela, bi rad dobil odpravnino in se spokal od tam, ker sem nezadovoljen z odnosom do strank in do delavcev samih (včasih sem bil idealist, da bom lahko še kaj spremenil, z leti pa vidim, da se to ne splača).

P.S. drugo službo imam že nekaj let (sicer je popoldanska - od 16 ure dalje - rihtam hardware in software za kar nekaj firm po pogodbi), zato da si lahko malo več privoščim, ker s tistim jurčkom iz banke si bi lahko bore malo privoščil (sem pa zavarovan in se mi štejejo leta)

P.S.1 Če misliš, da lenarim in sviram k***u v službi, se zelo motiš. Svoje delo opravljam tako kot je treba in še nikoli nisem zamudil rokov (čeprav so večinoma prekratki, ker se vedno predolgo pogovarjajo, kaj in kako narest, za izvedbo pa potem zmanjka časa). Dostikrat sem se raztrgal in delal pozno v noč, da sem kaj dokončal, v dobri veri, da mi bo uspelo kaj spremeniti, kaj izboljšati... Sicer pa v našem celem oddelku ni nič lenarjenja. Pač smo zadolženi za tako zadevo, ki mora biti stalno v pogonu in mora res vse delat 24/7.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lepo je v ZDA biti mlad inženir (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7327199 (23127) avani
»

Demokratični socializem (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Problemi človeštva
1989263793 (215168) Mr.B
»

Referendum za dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 )

12121191 (17954) donfilipo
»

Delitev dela dobička odslej obvezna (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

55368705 (60084) TESKAn

Več podobnih tem