» »

Delitev dela dobička odslej obvezna

Delitev dela dobička odslej obvezna

««
4 / 12
»»

Daedalus ::

Zato pa prihaja do non-stop palamudenj pri prikazu poslovnih rezultatov, do fiktivnih računov jaz tebi-ti meni, pa do bega kapitala ven iz Slovenije. Jemali bi vsepovsod, nazaj dajejo zgolj svojim. Zlobirana banda, kar se mene tiče.


Seveda da prihaja do palamudenj. Ni lepo gledat, kako ti država požira prigaran dobiček. Za to pa dobiš recimo afero na afero, pa čakalne vrste v zdravstvu. Da nasploh zelo racionalnega dela z denarjem ne omenjamo. Recimo zadnjo cvetko - poskusa sofinanciranje Zokijevega spomenika v Lj s strani ministrstva za šolstvo in šport. Ustvari normalno podjetniško okolje, pa se čudi. Večina podjetništva pri nas so male firme, ki se ne grejo tajkunstva. Rabijo samo bolj normalne pogoje za poslovanje. Pa bolj racionalno državo (v vseh pogledih).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

CoolBits ::

Odločte se.

Mene je zmotilo samo kar praviš, da naj bi delavec bil deležen tudi negativnega dobička... kar pa ne gre.
Delavec namreč nemore ustvarjat zgube, to je povsem na vodstvu.
On je zaposlen, da naredi svoje delo in tako se mora delo organizirat... to je odgovornost vodstva.

Če delavec ne dosega normativov mu pade negativna stimulacija na plačo takoj... če jih dosega ali pa presega se mu v redkih primerih dodeli kakšna minimalna pozitivna stimulacija.
Tukaj je problem.

Vodstvo pa brez delavcev nemore delat dobička ne... s čim le... z mešanjem zraka?

Z ostalim se večinoma strinjam.

WarpedGone ::

Mene je zmotilo samo kar praviš, da naj bi delavec bil deležen tudi negativnega dobička... kar pa ne gre.

Kot sam praviš, je za izgubo odgovorno vodstvo. Po tej isti logiki je tudi za dobiček odgovorno le vodstvo. Delavec dela, kar mu vodstvo naloži.
Zakaj bi bil nekako zaslužen in nagrajen za pravilne odločitve vodstva, za napačne pa ne kaznovan?

Izguba/dobiček je ena in ista kategorija, razlika je le v predznaku rezultata izračuna.

Dobiček ni plačilo za delo (= plača) ampak nadomestilo za vložen kapital. Lahk temu rečeš tudi obresti. Js teb posodim jurja, da najameš delavca in odpreš firmo. Delavcu daješ dogovorjeno plačo za njegovo delo. Zakaj bi sedaj js, ki sm vložu kapital moral s tem delavcem deliti dobiček, ki ga boš uspel ustvarit. Če bo pa zguba, bom pa na zgubi samo jaz?

Gre za mešanje kategorije lastnine in dela. Če želi delavec biti udeležen pri dobičku naj postane (so)lastnik (magari lastnega) podjetja. Potem bo avtomatsko udeležen pri dobičku, a tudi izgubi. Tale zakon je logično ideološko skropucalo nevredno fakultetno izobraženih ljudi.
Zbogom in hvala za vse ribe

CoolBits ::

Ni tako enostavno kot govoriš... če bi bilo pol ta zakon nebi bil niti v obravnavi.

Problem je ker se delavca izkorišča z minimalcem tudi za dobro opravljeno delo... če bi bil delavec plačan kot mu gre bi avtomatsko bil dobiček malo manjši ne.
Pravice delavcev se v grobem vedno bolj izkorišča z namenom večjih dobičkov.

Mogoče ta zakon ni prava smer... je pa začetek.

WarpedGone ::

Če ni prava smer, je to poslabšanje.
Delavce se ne izkorišča zarad švoh zakonodaje ampak zaradi zanič izvajanja zakonodaje. In ker se delavci pustijo. In ker so nekateri postopki zapeljani tako, da delavca omejujejo v njegovi svobodi. Zakaj mora minit tri mesece brez plače, predno lahko delavec da odpoved in vseeno prejme podporo?

Glede izkoriščanja: kačje mleko. Delavec prodaja svoje delo. Če njegovo delo ni nič posebnega (ogromno drugih ki znajo in delajo enako) enostavno ne more pričakovat kej veliko denarja za tisto delo. Glej eno drugo temo glede ponudbe in povpraševanja. Če bi delavec rad dobro plačo, si naj najde nišo, kjer bo boljši od večine drugih in bo primerno plačan.

A da tega ni sposobn? Js tut nism mister univerese in me babe še pogledajo ne. A naj sedaj zarad tega uzakonimo blondinke za vse?

Kapital je zelo plašna žival, taki ukrepi so pa zelo glasni klopotci. Posledica bo, da ga bo še manj k nam in delavci bojo mel še manj dela in plač. Plosk plosk plosk.
Zbogom in hvala za vse ribe

49106 ::

Žal se nekateri tega ne zavedajo

CoolBits ::

Da je poslabšanje dvomim, če pride na delitvi dobička samo 100EUR na delavca je to že nekaj... čeprav le metanje peska v oči po drugi strani.
Pomaga delavcu do boljšega občutka če ne drugo.
Če si delavec ni sposoben najt bolje plačano delo pa še ne pomeni, da ni sposoben dobro delat.

Da bi pa zaradi tega bežal kapital v tujino smo pa slišali že večkrat pri enih drugih ukrepih...

Neorganizirana potratna država pač... je še marsikaj drugega narobe v naši kokoški.

WarpedGone ::

Da bi pa zaradi tega bežal kapital v tujino smo pa slišali že večkrat pri enih drugih ukrepih...

Težko beži, če ga pa skorajda ni.
Revoz in renault, .... hmmm še kakšna večja investicija? Mogoče kej čist na frišno in kjer nismo le par 1000 km bližji kitajci?

Neorganizirana potratna država pač... je še marsikaj drugega narobe v naši kokoški.

Ja, ampak slabi in zanič ukrepi stanje le poslabšujejo. Švoh tolažba, da je že itak slabo.
Zbogom in hvala za vse ribe

CoolBits ::

No ja... sej tudi dobički bežijo v tujino... še v večjih količinah menda :)

Matako ::

Ne gre samo za tujino. Predvsem moramo sami podpirati podjetništvo. Tak zakon je le še en razlog več, da se ljudem dobesedno ne _izplača_ odpreti lastnih podjetij in zaposlovati. Slaba stvar.

EDIT: take odločitve so šolski primer _strateške_ napake. Na kratki rok se mogoče zdi fino, ampak ko bo zaradi tega odprtih manj podjetij in manj zaposlovanja, delitev dobička (potencialnim) delavcem ne bo nič pomagalo. Vse skupaj je en velik avtogol.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Furbo ::

Zanimivo je brati, kako tukaj ljudje pričakujejo, da bodo slovenska podjetja delila dobiček in odlično plačevala delavce.
V temi o stolih, vas je pa vse kap, ker slovensko podjetje noče delati neprofitno in si drzne pričakovati dobiček.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

oldguy ::

WarpedOne:
Kapital je zelo plašna žival, taki ukrepi so pa zelo glasni klopotci. Posledica bo, da ga bo še manj k nam in delavci bojo mel še manj dela in plač. Plosk plosk plosk.


CoolBits:
No ja... sej tudi dobički bežijo v tujino... še v večjih količinah menda :)


Da, in še bolj bodo. Ker ima WarpedOne tule povsem prav.

BALAST ::

@Furbo

Saj to povezano proti "bogatenju lastnikov in uprave".

Če je podjetje uspešno ponavadi nadgradi najboljše. Če imajo vodilni daljše prste od celotnega kolektiva gre nagrada samo njim. S tem zakonom bodo primorani vodilni skriti denar v dvomljive naložbe, ki so ponavadi nek način pranja denarja ali pa kot drugo opcijo deliti med zaposlene.

Nikakor pa to ni dobiček od nepoštenega monopolnega položaja in prej nedoločenega zastopstva v primeru "nakupa stolov na S-T". To vprašanje je v tipa kje kdo dobi dobiček. Za delitev dobička pa je vprašanje kdo bo dal komu del od dobička.

Beli_Zajcek ::

Furbo je izjavil:

Zanimivo je brati, kako tukaj ljudje pričakujejo, da bodo slovenska podjetja delila dobiček in odlično plačevala delavce.
V temi o stolih, vas je pa vse kap, ker slovensko podjetje noče delati neprofitno in si drzne pričakovati dobiček.


Tam ni bil problem, da oni nočejo delati neprofitno. Problem je bil metanje polen pod noge ob poskusu samoorganizacije in nižanja stroškov. Ta poskus je šel preko meja normalnih poslovnih odnosov.

solatko ::

Ceno dela določi lastnik kapitala na povprečno pričakovanih rezultatih, ko odpira firmo in dela kalkulacije, glede dobička.
Če se zakalkulira, za to niso krivi delavci, ki jih je zaposlil, če delajo več in bolje, kot je pričakoval in je dobiček zaradi tega višji, ni pa jim izplačal dodatka za dobro opravljeno delo, so delavci vsekakor upravičeni do dobička, saj bodo v nasprotnem primeru izgubili voljo do dobrega dela, posledično bo dobiček padel.
Sposobni lastniki tudi pazijo na renome firme in lepo je slišat v gostilni, ko delavci pri piru delajo pozitivno ali (večkrat) negativno reklamo za svojega delodajalca. Tudi to vpliva na status in kvaliteto firme.
Problem pri nas je v tem, da večina ustanoviteljev firm, ne gleda na dolgoročnost oplemenitenja kapitala, saj se na hitro lahko zasluži samo z monopolom, novim izdelkom, privlačnim za širše množice ali z nakupom in ureditvijo firme za 1EUR. Naši "kapitalisti" imajo željo po extremnih zasluških, niso pa pripravljeni pravilno poprijeti za delo, gredo se velike šefe, najamejo vse možno na leasing, štartajo z velikimi dolgovi, radi živijo na veliki nogi, za stroške dela, pa so pripravljeni dati minimum minimuma, s tem, da pričakujejo ogromno motiviranost zaposlenih in še hvaležnost zraven. Dečki, tako enostavno to ne gre.
Dobre firme se gradijo leta in leta, s pravimi odločitvami (tudi na kadrovskem področju), s pridobivanjem pripadnosti firmi s strani zaposlenih, s sodelovanjem družinskih članov, odrekanji lastnikov, nekaj letni abstinenci dopusta.........
Pa še ob tako skrbnem upravljanju kapitala, lahko gre vedno kaj narobe. Naši podjetniki niso pripravljeni se odrečt svojim željam in zahtevam po lagodnem življenju v korist firme, ravno to pa pričakujejo od zaposlenih.
Davki in prispevki so znani več ali manj v naprej, je pa sigurno, da z lon posli, dobre firme ne moreš ustvarit, MORAŠ imeti nek zanimiv SVOJ izdelek, da bo firma uspešna in dobiček stalen. Več lastnih, tržno zanimivih izdelkov imaš, več je možnosti, da boš na trgu uspešen in te bo v najslabšem primeru, pod okrilje vzela kakšna korporacija.
Lahko pa odpreš neko firmo s služnostno dejavnostjo, kjer moraš pač biti, cenejši, hitrejši in kvalitetnejši od konkurence. Taka firma lahko uspe samo, če je lastnik tudi izvajalec, saj v teh poslih že en prisklednik pomeni prevelik zalogaj v finančnih rezultatih. K uspehu take firme pripomore predvsem samostojnost izvajalcev, pripravljenost do dela v 24/7 sistemu in z niskimi plačami zaposlenih niti slučajno ne boš uspel, saj bo reklamacij in negativne reklame, enostavno preveč.
Največje bogastvo za lastnika pa je ravno znana dobro stoječa, razvijajoča se firma in v takih tudi 13, 14 in nadpovprečna plača ni tabu.

49106 ::

Koliko odstodkov slovenskega podjetništva predstavljajo tajkuni

Matako ::

solatko je izjavil:

Ceno dela določi lastnik kapitala na povprečno pričakovanih rezultatih, ko odpira firmo in dela kalkulacije, glede dobička.


Normalno ceno dela določi zakon povpraševanja in ponudbe.

Nekdo rabi delavca za max 600EUR na mesec in ga načeoma ne zanima nekdo, ki zahteva 700.
Spet nekdo nekdo išče službo za najmanj 700EUR in se ne ozira na ponudbe za manj.

AMPAK... V primeru, da delodajalec ne more in ne more najti delavcev s svojo ponudbo jo bo moral zvišati ali si spomniti nek drug način služenja denarja. Enako velja za delavca, če s svojo ponudbo ne uspe nikjer, jo bo moral znižati ali se preusmeriti nekam drugam, odpreti lastno podjetje, karkoli.

V resnici v normalni ekonomiji delavci in delodajalci "izkoriščajo" drug drugega (ja, izkoriščajo - za doseganje ciljev). Ravnovesje. Tak zakon ti ga lahko podre in potem gre vse navzdol.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

solatko ::

V tej čorbi je ene začimbe (delavcev) preveč, za popolnoma liberalen trg dela. Centrale sindikatov so pač v spregi s kapitalom in so najnižjo dopustno ceno dela, postavili pod minimum enostavne reprodukcije, tako da vladajo pri nas anomalije, po katerih si s poštenimi in celo odličnim delom ne moreš zagotovit preživetja. Zaradi sklepanja napačno postavljenih KP, smo praktično izenačili socialne prejemke za nedelo z delom. To situacijo boš težko nešel še kje v svetu.
Tudi tam, kjer je cena dela najnižja, lahko družina preživi mesec s temi dohodki, pri nas je to nemogoče, brez čezglavega zadolževanja in iskanja dodatnih zaposlitev.
To je največji problem države, delodajalcev in delojemalcev.

Zato nehajte z raznimi takimi trditvami, katere ne pokažejo vašo nesposobnost pridobivanja dela, ki se dolgoročno splača in nosi poštene dohodke tako lastnikom kot izvajalcem del.

Cela naša država je eno ogromno skarpucalo posamičnih interesov politike in kapitala.

Matako ::

solatko je izjavil:

V tej čorbi je ene začimbe (delavcev) preveč, za popolnoma liberalen trg dela. Centrale sindikatov so pač v spregi s kapitalom in so najnižjo dopustno ceno dela, postavili pod minimum enostavne reprodukcije, tako da vladajo pri nas anomalije, po katerih si s poštenimi in celo odličnim delom ne moreš zagotovit preživetja.


Dovolj plačanega dela marsikdo ne najde, ker je premalo delodajalcev. Delodajalcev ni dovolj, ker se pri nas bolj splača biti delavec in je zaposlovanje polno pasti in ovir. Začaran krog.
/\/\.K.

WarpedGone ::

Mene prijetno preseneča relativno visok delež forumašev, ki problem razumejo malo globlje.
Kolikor se spomnim (pa menda spomin olepšuje pretekle čase) je bil včasih delež takšnih prispevkov manjši.

Vernikov v Državo je blo včasih več. To me veseli.
Zbogom in hvala za vse ribe

Manu ::

Mislim, da je treba na trg gledati drugače.

Problem pri današnjem gospodarstvu je v tem, da gledamo napačno na življenje (delo, delavec, potrebe, dobrine, storitve...).

Celotno gospodarstvo vse gleda skozi denar. Kot npr. zdaj v EU. Politiki se borijo za ohranitev evra za vsako ceno, namesto, da se borijo za ljudi, njihove potrebe, njihovo ustvarjalnost itd... Mislijo, da z ohranitvijo evra ohranjaš gospodarstvo. Napačno.

Pri gospodarstvu gre za ljudi, njihove potrebe, ustvarjalnost in enakomerno distribucijo dobrin. To je bistvo ekonomije. Denar je samo sredstvo, ki olajša menjavo dobrin in storitev.

Zato, ker nas pumpajo s temi simboli $ € £ Ž vidimo pred očmi samo to, ne pa bistva.

Na delavce se mora gledat kot na soustvarjalce, ki soustvarjajo neko dobrino, ki jo potrebujemo. Na delodajalce se mora gledat kot na nekoga, ki organizira da se ta dobrina konkretizira iz neke ideje.

Podjetja so danes neuspešna zato, ker namesto, da se popolnoma osredotočijo na ljudi in dobrine (storitve) se osredotočajo na generiranje denarja, ki sam po sebi nima vrednosti, če ni tistih ljudi, ki hkrati ustvarjajo in hkrati uporabljajo.

Problem je v tem, ker na življenje gledamo kot na kapital in zreduciramo ljudi na delovne stroje in podjetja na molzno kravo, ki nam bo dala mleka, da preživimo.

Denar izkoriščamo in ga uporabljamo drug proti drugemu. Z denarjem izkoriščamo tiste, ki morajo preživeti, z denarjem izkoriščamo slabosti drugih ljudi (droge, orožje - nacionalna sovraštva, pohlep - piramidne sheme ...), ...

Namesto, da delamo drug za drugega, delamo drug proti drugemu, ker smo zaljubljeni v denar in spregledamo bistvo in to je sočlovek, ki skupaj z nami soustvarja dobrine in storitve, ki jih potrebujemo in želimo.

CoolBits ::

Evo zelo lepo povedano. +1

solatko ::

WarpedOne - Ob 20 letnem realnem padanju dohodkov iz dela, so ljudje pač spoznali, kar smo nekateri vedeli že l.91, da država ne bo več skrbela za blaginjo svojih otrok in, da se bo potrebno za vsak fičnk borit. V 20-ih letih, so nekaterim začele delati sive celice - tudi to je možno v naravi.
Na žalost tega niso spoznale sindikalne centrale in so dogovorile bagatelno urno postavko I. tarifnega razreda, ki je sicer takrat omogočal kolikor toliko solidno preživetje DVEM zaposlenim v družini, so se pa zaradi prihvatizacije razmere toliko spremenile, da so DVE plači, pa še kolikor toliko redni, v redkih družinah, nekje pa so celo samo socialne podpore, ki ravno tako ne zagotovijo minimalnega preživetja. Tu so še zapuščine prejšnjega sistema (70% individualnih hiš, je v rokah lastnikov, ki imajo prenizke dohodke za vzdrževanje leteh), poslušnost, strah pred brezposelnostjo, delo za vsako, tudi najnižjo ceno, naveličanost vsega, obupanost (se vidi po številu samomorov)......

Manu - To nam je jasno. Vsaj tistim, ki včasih razmišljamo s svojo glavo, vendar v tvojem postu manjka nekaj bistvenega - REŠITEV

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Matako ::

Manu je izjavil:


Na delavce se mora gledat kot na soustvarjalce, ki soustvarjajo neko dobrino, ki jo potrebujemo. Na delodajalce se mora gledat kot na nekoga, ki organizira da se ta dobrina konkretizira iz neke ideje.


Stvar je še bolj hecna. V resnici je v moderni družbi delitev na delavce in delodajalce precej manj jasna. Npr. ko gre delavec po službi v trgovino - sodeluje z lastnikom trgovine pri zaposlovanju prodajalcev in drugih zaposlenih v trgovini. Dejansko je v tem trenutku "v timu" skupaj z delodajalcem teh ljudi. De facto jim... daje delo! In kot "delodajalec" se ravno tako znajde pred državnimi neprijetnostmi kot so obveznosti in dajatve, ki tokrat delajo proti njemu.

Ravno zato so vsi ukrepi, ki poizkušajo pomagati delavcem na Robin Hood način v osnovi strel v nogo in so nepotrebni - blaginjo lahko država zagotavlja veliko bolje z delodajalci na svoji strani.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

podbevna ::

Tako je kot je napisal WarpedOne.

Edino plačilo za delo je tisto čemur zakon pravi "plačilo za delo" Kdo bi si mislil, da to to pomeni! To je plača, dodatki za uspešnost, drugi dodatki....

Edini prejemek kapitala je delitev dobička, če do nje pride.

Kdor to razume, ve zakaj je obvezna delitev dobička zaposlenim popoln idiotizem.

Popolnoma enak kot obvezna delitev dobička upnikom, strankam ali kateremu koli drugemu deležniku. Banke tudi soustvarjajo rezultat. Res je da dobijo obresti, a zaposleni tudi plače. Stranke tudi soustvarjajo rezultat, res je da dobijo robo, a zaposleni tudi plače. Ekološko okolje tudi soustvarja rezultat, res je da družba plačuje okoljske takse in se drži okoljske zakonodaje, a se drži tudi delovne zakonodaje in plačuje plače.

Jaz pravim da mora 10 % dobička kupcem, 10 % dobaviteljem, 10 % upnikom, 60 % zaposlenim, 10 % pa veprom in ščinkavcem. Seveda po tem ko je država pobrala 25 %. Lastnikom kapitala pa prst v rit. Itak jih ne rabimo, ker so "vsi tajkuni in lopovi".

gruntfürmich ::

bi lahko za monster-x-a zvedel, če je zaposlen in če je, kje približno dela (privaten sektor, državni..), ker bluzenje, kakeršno on spušča te ne more pustiti ravnodušnega...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

djordjevic ::

Načeloma imajo monster-x, warpedone in podbevna čisto prav. Hudič je samo v tem, da je kapitalizem pri nas (v večini primerov) še na tisti stopnji, ko se teorija, ki jo zagovarjajo, v praksi ne pokaže. Žal. Tudi jaz bi si želel, da bi bilo tako.
No grave is deep enough to keep us in chains.

solatko ::

Po 20 letni praksi je sodelovanje oblasti in kapitala pogreb za ljudstvo. Država je blaginjo zagotovila 10-15%-om ljudi, srednji sloj so naši sposobni kapitalisti praktično sesul, revni sloji pa so še bolj revni, kot so bili v enoumju.
Pametna politika vodi državo tako, da ni neupravičenega šopirjenja z ukradenim pirjem (prihvatizacija), zakonodaja, sodstvo...., da je trg brez monopolov, skrbeti mora za plačilno disciplino, zmanjševati možnost nelojalne konkurence na vseh področjih, skrbeti mora za razvoj podjetništva, poštenega odnosa do zaposlenih (sindikati), poskrbeti mora za šolanje, zdravstvo, infrastrukturo, socialo, starostnike in otroke.
Ker smo v situaciji, da je bilo družbeno premoženje pokradeno, denacionalizacija je prinesla več novih krivic, kot popravila starih, pokradena je bila pokojninska blagajna, ki bi morala, glede na vplačila od leta 1945, biti najmočnejša finančna institucija v državi, zakonodajo imamo zneseno skupaj, kot da bi jo nastrelali s fračami, šolstvo, zdravstvo in socialo smo sesuli, oziroma naredili neke stihijske monopolne institucije.....
V takih razmerah je delavec, brez vsaj majhne pomoči državne zakonodaje, postavljen v vlogo hlapca ali celo v nekaterih primerih najslabšo obliko sužnjelastništva, zato je prav, da se uzakoni delitev dobička, tudi med delavce, kadar ta delitev presega 25% dobička, pa naj si ga potalajo samo 24,9% ostalo pa naj vložijo v razvoj (če so sploh sposobni razmišljat v to smer) ali v rezervo za hude čase.

Lonsarg ::

Ne štekam zakaj je vodstvo povezano z dobičkom/izgubo. Z tem je povezan IZKLJUČNO lastnik. Vodstvo so samo DELAVCI, kot vsi ostali delavci v tovarni. Če slabo vodi leti iz službe, ne pa odgovorja za izgubo/dobiček.

Tak da ta nov zakon obsolutno potreben, v kolikor se namreč deli dobiček med vodstvo/DELAVCE, naj jih še med delavce/DELAVCE ane!

Edino prav, ni pa to nobeno deljenje dobička, kot nekateri narobe razumete. Obvezo glede deljenja niso nič spremenili z zakonom, razlike z novim zakonom je samo ta, da je prisiljen delite med VSE delavce, tako vodstvo kot navadne.

Res ne vidim, kje tle vidite problem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

BlueRunner ::

Ne štekam zakaj je vodstvo povezano z dobičkom/izgubo. Z tem je povezan IZKLJUČNO lastnik. Vodstvo so samo DELAVCI, kot vsi ostali delavci v tovarni. Če slabo vodi leti iz službe, ne pa odgovorja za izgubo/dobiček.

Ja, saj imaš prav. Samo slabo si povedal. Najeto vodstvo v podjetju je odgovorno za izgubo/dobiček, ker so to pač rezultati njihovega dela. Če je dovolj dobička, jim lastnik(i) pogodbo podaljša(jo), če ga ni, pa letijo ven. Tako, kot leti ven čistilka, ki ne čisto dobro.

Res ne vidim, kje tle vidite problem.

Po moji oceni so nekateri obsedeni s podjetji, ki se jih non-stop vleče po medijih, ker se v njih pojavljajo lastniki v vlogi vodstva podjetja. Posledica nedokončanih managerskih odkupov... Ostala podjetja pa kar nekako spregledajo.

Daedalus ::

Pametna politika vodi državo tako, da ni neupravičenega šopirjenja z ukradenim pirjem (prihvatizacija), zakonodaja, sodstvo...., da je trg brez monopolov, skrbeti mora za plačilno disciplino, zmanjševati možnost nelojalne konkurence na vseh področjih, skrbeti mora za razvoj podjetništva, poštenega odnosa do zaposlenih (sindikati), poskrbeti mora za šolanje, zdravstvo, infrastrukturo, socialo, starostnike in otroke.


Kdo pa lahko zahteva pamet od politike? Eni živite resno na drugem planetu. Politika v demokraciji je lahko dobra/slaba/neki na pol poti. Odvisno zelo od mentalnega stanja volilcev. In mentalno stanje slovenskega volilca je... ubogo. Non stop nekaj pričakuje, zahteva, vije roke v nebo nad lastno žalostno usodo in se jada komurkoli pač že. Ko pa rečeš folku, pejd na volitve in izvoli še koga drugega, pa ne. Ko mu rečeš, da naj se zberejo in na sodišču testirajo tezo, da jih je občina okoli prinesla pri xyz zadevi, ne. Al pa da naj grejo kandidirat na volitvah za mesto nekje. Al pa vsaj menjaj delodajalca, ki ti gre na živce. Ne, itak. Se boš še komu zameril.

Po moji oceni so nekateri obsedeni s podjetji, ki se jih non-stop vleče po medijih, ker se v njih pojavljajo lastniki v vlogi vodstva podjetja. Posledica nedokončanih managerskih odkupov... Ostala podjetja pa kar nekako spregledajo.


Zarad par Strojanov so pač vsi Cigani slabi. Tako to gre, pri ljudeh kratke pameti, ki preveč berejo pozarreport.si. Jaz sem nad stanjem duha v Sloveniji že napol obupal... še malo slabše rata, pa bo res treba zamenjat državo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Lonsarg ::

BlueRunner je izjavil:


Po moji oceni so nekateri obsedeni s podjetji, ki se jih non-stop vleče po medijih, ker se v njih pojavljajo lastniki v vlogi vodstva podjetja. Posledica nedokončanih managerskih odkupov... Ostala podjetja pa kar nekako spregledajo.


Ja na taka podjetja pa ta zakon seveda močno vpliva. Če je lastnik podjetja hkrati tudi v vodstvu in lepo vodstvu napiše velike nagrade/izplačila in z tem iz podjetja spravlja denar, namesto, da bi dobil denar kot del dobička.

Taki lastniki izkoriščajo luknje in ta novi zakon to popravi, tak lastnik ne bo mogel več ven denarja iz podjetja v svoj žep tako lahko filati, ker bi potem moral še delavcem dati:)

solatko ::

Daedalus - Že v nekaj postih sem napisal, da so volitve ena velika prevara, saj prvič voliš stranke, drugič nimaš izbire, ker gledaš stalno ene in iste obraze v taki ali drugačni barvi.
Politikom že v osnovi ne zaupam, stranke pa niso tako kot v starih demokracijah, kjer veš, da če voliš SDS - je to stranka, ki jo kapital ne mara, če voliš KS, veš v ktero opcijo spadajo in kakšno politiko boš občutil do naslednjih volitev, če voliš nacionaliste pa pač veš, da izzivaš konflikte in nemire.
Pa je res tako.
Slovenci imamo pač v glavah neke heroje (pa če prav so daleč od dejanskih herojev) in še tako slabi rezultati, nas ne prepričajo, da bi volili drugega. V svetu se volitve med desnim in levim blokom odločajo z glasovi parih procentov volilcev in se tako odločijo za zategovanje pasu ali, pa za juhuhu delitve.

Daedalus ::

Že v nekaj postih sem napisal, da so volitve ena velika prevara, saj prvič voliš stranke, drugič nimaš izbire, ker gledaš stalno ene in iste obraze v taki ali drugačni barvi.


Pol pa je itak vse brezveze. Čimprej na štrik, pa bo. Al maš kak drug recept?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

Ne štekam zakaj je vodstvo povezano z dobičkom/izgubo.

V podjetju je vsakdo odgovoren, da čimbolje izvaja svoje naloge. "Delavevc" mora izvajat konkretno operativo, vodstvo pa odločat in usmerjat to operativo tako, da bo čimveč dobička. Naloga delavca je da proizvaja mize, naloga vodstva pa da proizvodnjo miz tako organizirajo, da lastniku kapitala prinaša dobiček. Na lastniku je pa, da se odloči, kaj bo z njim počel. Brez njegovega začetnega vložka, namreč tega dobička nebi bilo sploh, niti že izplačanih plač.

Problem ni "nedelujoč" kapitalizem, problem sta nedelujoča država in sodstvo, katere se da če se pravilno pišeš obračat v svojo korist.

V današnjih financah je opisan lep primer: Trije se najdejo in zmenijo da bodo odprli skupno firmo. Vsak vloži 10 jurjev lastnih prihrankov in je 33% solastnik podjetja. Biznisl laufa in zaposlijo računovodjo - edinega zaposlenega. Na koncu leta imajo 20.000 EUR profita, katerega bi si želeli izplačat. Opa cupa - temu računovodji morajo sedaj izplačat točno enak znesek profita, kot ga lahk izplačajo sebi. Pa ta zaposleni ni ničesar lastnega vložil v to firmo, le delal je in dobival plačo, medtem ko so oni trije tvegali da izgubijo večletne prihranke, pa še eno dodatno delovno mesto so ustvarili.

Tako se naj nagrajuje tiste, ki si drznejo odpirat nova podjetja?
Zbogom in hvala za vse ribe

solatko ::

Vidim, moj stalni kandidat je Plemeniti, saj točno vem, kaj lahko pričakujem od njega, bi ga pa vseeno rad videl namesto Barbike ali JJ, pa da vidmo česa je sposoben, morda bi bili pa prijetno presenečeni. Edini še ni bil pri taglavnem koritu.

solatko ::

WarpedOne - kje pa piše, da MORAJO nagraditi računovodjo, če pa ga bojo z več kot 25% dobička, morajo tudi ostale delavce, ravno v tem je point.
Lahko ves dobiček investirajo, lahko ga iz podjetja naložijo kam drugam - gre zato, da če že nagradijo upravo in nadzorni svet, drobtinico od tega 25%-ov od podarjenega, dobijo tudi delavci in ne samo uprava in nadzor.
Ni mi jasno, kako ste lahko tako trdi v svojih razmišljanjih.

WarpedGone ::

Vživi se v njihovo kožo, pa ti bo jasno zakaj. Vsak je dvignil deset jurjev iz banke. V podjetju so skupaj ustvari 20 jurjev dobička, vsak bi rad sedaj vsaj del začetnega vložka nazaj dobil. Če ga hočejo res dobit, ga morajo en del dat tut tistemu, ki začetnega vložka sploh nima.
Zbogom in hvala za vse ribe

BlueRunner ::

Taki lastniki izkoriščajo luknje in ta novi zakon to popravi, tak lastnik ne bo mogel več ven denarja iz podjetja v svoj žep tako lahko filati, ker bi potem moral še delavcem dati:)

Hm... ne razumem. Kakor berem ta zakon, govori o izplačilu bilančnega dobička lastnikom preko mehanizma "izplačilo dobička". Nikjer nisem prebral, da je potrebno dobiček deliti, če se nekaterim zaposlenim (recimo direktorjem ali upravi) izplača bonuse k plači na podlagi individualne pogodbe. Pač plača s fiksnim in gibljivim delom. Saj to ni delitev dobička. Dobiček je menda to, kar bo po izplačilu teh bonusov podjetju ostalo.

Torej se to ne bo niti najmanj spremenilo. Ali pa sem kje zalutal...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

WarpedGone je izjavil:

V današnjih financah je opisan lep primer: Trije se najdejo in zmenijo da bodo odprli skupno firmo. Vsak vloži 10 jurjev lastnih prihrankov in je 33% solastnik podjetja. Biznisl laufa in zaposlijo računovodjo - edinega zaposlenega. Na koncu leta imajo 20.000 EUR profita, katerega bi si želeli izplačat. Opa cupa - temu računovodji morajo sedaj izplačat točno enak znesek profita, kot ga lahk izplačajo sebi. Pa ta zaposleni ni ničesar lastnega vložil v to firmo, le delal je in dobival plačo, medtem ko so oni trije tvegali da izgubijo večletne prihranke, pa še eno dodatno delovno mesto so ustvarili.

Tako se naj nagrajuje tiste, ki si drznejo odpirat nova podjetja?


nope. napačno si razlagate ta ukrep.
ta ukrep je povezan s tistimi delodajalci (čeprav se bo morda po novem to tikalo vseh), kateri izplačujejo minimalne plače, vodsto pa miljardne nagrade + tega da so to firme, ki niso v lasti vodstva, ampak nekako naspol državne ali pa podarjene.

tisti lastniki, ki so firme postavili iz nič in delavce dobro plačujejo s postavitvijo tega zakona nimajo nič. nastradajo zaradi drugih psihopatov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Daedalus ::

Vidim, moj stalni kandidat je Plemeniti, saj točno vem, kaj lahko pričakujem od njega, bi ga pa vseeno rad videl namesto Barbike ali JJ, pa da vidmo česa je sposoben, morda bi bili pa prijetno presenečeni. Edini še ni bil pri taglavnem koritu.


Mi je vse jasno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Furbo ::

Lol, plemeniti je ves čas pri koritu, samo ni pa toliko neumen, da bi šel kdaj v koalicijo, ker tako lahko ves čas vleče lepo poslansko plačo, nikoli pa ne prevzame nobene odgovornosti.
Vse kar mora narediti je to, da vsako leto nekajkrat primitivno opozori nase, pa bodo nekateri glasovali zanj, češ fant ma jajca. V bistvu ga pa varuje imuniteta.
Ampak nekateri so dovolj naivni, da jim to ni jasno.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

BlueRunner ::

ta ukrep je povezan s tistimi delodajalci (čeprav se bo morda po novem to tikalo vseh), kateri izplačujejo minimalne plače, vodsto pa miljardne nagrade + tega da so to firme, ki niso v lasti vodstva, ampak nekako naspol državne ali pa podarjene.

Čak malo... bom še enkrat vprašal: kje piše, da so nagrade delitev bilančnega dobička. Ali niso nagrade preprosto to: nagrade. Dodaten prihodek iz delovnega razmerja, ki ga lahko dobiš zaradi česar koli. Zakon pa cilja na to, da si družbeniki (ali pa delničarji) razdelijo dobiček (dividende).

Torej si bodo lastniške uprave lahko še naprej nemoteno izplačevale nagrade, mali delničarji bodo ostajali brez dividend, zaposleni pa brez deleža dobička. Brez dodatnih mahinacij. Preprosto tako, kot so to počeli že do sedaj.

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

solatko, sem si le vzel čas in ti bom odgovoril:
monster-x - In ti boš trdil, da naši kapitalisti z vložkom cca 9kEUR in 0 premoženja, nosijo riziko. Česa? Z minimalnimi vložki in ogromnimi krediti, so se polastili družbenega premoženja, ohranili nekaj delovnih mest na minimalni plači ter tulijo v en rog, da je delovna sila občutno predraga in zato na trgu nekonkurenčna, nimajo pa svojih ali sredstev strateških vlagateljev, da bi posodobili prej večinoma kar uspešno proizvodnjo, glavna strategija jim je nekje na daljnem vzhodu poceni kupit in tukaj drago prodat. Iz večine pokradenih firm, so naredili trgovske pajzle, v katerih se prodaja roba, sumljive kvalitete.

To, kar ti opisuješ so večinoma bivši komunisti, ki so se polastili družbenega premoženja samo zato, ker so bili blizu korita. To nima nobene veze s tistimi pravimi kapitalisti. Če imamo problem s korupcijo, se to rešuje tako da se take ljudi obsoja, ne pa tako, da se vsem onemogoča, da bi delali in vlagali. Takih ljudi je relativno malo (napisal sem "relativno", da se ne boš slučajno spotikal). Če igralec naredi grob prekršek, se mu da rdeč karton in se ne prekinja celotne igre. Štekaš? Mi boš pa, prosim, jasno razložil,zakaj se s tem ne strinjaš?

Ne mi govort o njihovem riziku, saj jim njihovo nesposobnost pokrivajo banke in te mi pozneje saniramo.
Zato tudi trdim, da bodo naši kapitalisti plačevali tisto, kar bo predpisala država in večina, čisto nič več.
Socialno stanje zaposlenih, je skoraj enako tistim, ki so brez dela, klošarji pa bi lahko živeli mnogo bolje, če ne bi "zaslužek" spravljali preko pulta v banko.

Podajva se dalje ... torej če sva še vedno pri tajkun=kapitalizem, potem je povsem samoumevno, da bo nekdo po političnih vezah prišel do posojil in odkupoval podjetja. Če pa kaj ne bo šlo po planih, pa bomo davkoplačevalci sanirali. Torej imamo spet dva jasna problema. Izbranci so lahko kupili (zakaj ne vsi?) in pa lastnik banke (torej država) nam pobira in zaliva banke s tem denarjem ter s tem sanira grehe posameznikov, ki jih niso nosili sami. Torej ... nismo za tak kapitalizem a ne? Prosim pokaži mi, kje sem trdil, da mora biti tako. Vedno sem trdil, da mora imeti država čim manj denarja in moči v rokah in to se samo potrjuje.

O, pa še en problem je. Nimamo učinkovite pravne države, ki bi skrbela, da se pogodbe spoštujejo (jap, tudi zaposlitev je pogodba, s katero se delavec zaveže, da bo opravljal delo in da bo delodajalec to plačeval). Kaj briga delavca, če firma nima denarja, on je svoje delo opravil. In če bo lahko ta denar normalno izterjal tako da bi lahko brez problema tožil podjetje, bi bilo tudi super. Ampak ne, za nekatere je ta način popolnoma nesprejemljiv.

Konkurence delodajalcev skoraj nimaš, tako kot ne deluje stanovanjski trg. Trg dela je poln anomalij, saj je kolikor toliko varna zaposlitev, zgolj utopija. Ob skoraj 60%-ni visokošolski izobrazbi mladih ljudi, smo na inovativnem in znanstvenem področju, skoraj na dnu svetovne lestvice, povezave med inštituti in realnim sektorjem ni, torej so inštituti sami sebi namen.

No, tukaj spet pride problem, na katerega stalno opozarjam(o). Ni svobodnega trga, na katerega se lahko brez problema vstopa in izstopa. Pazi, če imaš to možnost, lahko pride polno tujih podjetij in ko bodo iskali delavce, jim bodo morali ponuditi višje plače in boljše pogoje. Tako bodo tekmovali med seboj. Obenem pa bodo lahko tudi posamezniki odpirali svoja podjetja in tako iskali delavce. To se pa dosega s spodbujanjem podjetnišva, nizkimi davki, itd. Mislm, zakaj bi jst mogu met sedež podjetja v Sloveniji, ki mi pobere ogromn davkov, pa še profit morm dajat delavcem? Zakaj ne bi raje šel v npr. Makedonijo, ki ima nižji davek na dobiček ali pa npr. na Ciper? Pa bodo tam ljudje delali na sedežu mojega podjetja. S prisilnim prerazdeljevanjem ne boš nikoli dosegel želenega stanja na dolgi rok. Ti ne moreš kar priti do podjetij in jim reči: "Konkurajte med seboj!" V to jih prisili vedno večja konkurenca.

Stanovanjski trg pa funkcionira povsem v skladu s tržnimi zakoni. Saj vidiš ... visoke cene, katerih se investitorji držijo kot pijanec plota, jih bodo pripeljale v bankrot. Če bi sedaj znižali cene, bi preživeli, ampak bi imeli nižji profit. Pač, prilagajati se je treba trgu. Če so kupci pripravljeni plačati veliko, so pa investitorji pač toliko bolj veseli. Kvečjemu kaka birokracija viša cene stanovanj, ker onemogoča konkurenca (ker se pač vlečejo postopki, da pridobiš gradbeno dovoljenje). In torej je po tvoje kriv svobodni trg?

Glede povezav med izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom se pa strinjam. Ampak za to ni kriv svobodni trg, ki ga v Sloveniji sploh ni. Če bi imeli kakšne priznane univerze tudi pri nas, bi se slej ko prej kdo domislil tega in šel takšne stvari početi. Ampak potem se soočimo s plačljivim šolanjem, ki je tako ali tako v Sloveniji prvovrsten kriminal. Torej, bolje da nimamo tega, pa čeprav bi lahko tam sproducirali marsikaterega uspešneža. Torej, ali je kriv "svoboden trg" (ki ga ni) ali pa ščitenje slabih izobraževalnih institucij pred konkurenco?

Tujim vlagateljem mečemo toliko polen pod noge, da se premislijo, še preden bi resno začeli kak projekt. Še vedno naša industrija temelji, na dodelavnih poslih, nimamo svojih prepoznavnih izdelovalcev, še tisti, ki so bili, so se sesuli v privatizacijskih igricah. Politika se obnaša s to državo, kot otroci v peskovniku. Situacija se iz vlade v vlado poslabšuje, samo dobički nekaj desetin posameznikov, so vsak dan večji.

Opa, tu si si pa že premislil. Najprej si me napadel, češ kako slab je svoboden trg, kar naenkrat pa si za to, da imamo tuje investitorje. To pa da imamo samo določene posle, je pa pač kriva ali država, ki ne motivira ljudstva, da bi bili inovativni, ampak jim želi pobrati kar se da veliko. Vsak sam je odgovoren za tako stanje. Zakaj pa ti nisi tisti, ki bi ustanovil takšno podjetje?

Ja zadeve precej mešam, saj je tudi država s celim sistemom totalno zmešana in si Slovenci tega enostavno ne zaslužimo.
Problem je v tem, da sposobni, če jih sploh kaj premoremo, v politiko in med vodstvene kadre v firmah nočejo ali pa jih ne spustijo zraven, v glavah volilcev pa kraljujejo razni JJ, MK, BP in podobni, ki v 20-ih letih niso naredili nič pametnega za to državo, so pa izredno poskrbeli zase in svoje veze.

Ti si kle notri zmešal kar en kup stvari. Vidiš, državi dajati moč je katastrofa. Nekoč sem prebral zanimiv citat, ki se glasi nekako takole:"Dati državi moč in denar je tako kot bi dal najstniku steklenico viskija in ključe od avta."

Če bi sprivatizirali tako kot bi bilo potrebno. Torej dati tistemu, ki da največ in to možnost ponuditi vsem, bi država iztržila največ. Tako pa so lahko kupovali le izbranci. In potem je spet svoboden trg kriv? Japajade.

Naj se nek heroj sprehodi samo po dravni upravi in preveri, kaj počnejo vsi politični kadri, ki so bili nastavljeni po vsakih volitvah, za razne svetovalce, sekretarje...... in za kakšen denar to kar ne počnejo, počnejo.
Ko, če bomo uredili vsaj kakšno stvar v tej državi, tako kot je treba, bodo tudi moja razmišljanja postala bolj smiselna.

Ful dobr, že razmišljaš v pravi smeri. Kaj delajo? Popravljajo statistiko brezposelnosti. Namesto, da bi se te stvari uredlilo tako kot se mora, so tam samo za to, da imamo "socialno državo". In solatko, to ni pravi kapitalizem, ki ga mi zagovarjamo. Boš to lahko razumel? Pa prosim, še vsi ostali, ki bluzite sto na uro. Najprej se odločite, za kaj se zavzemate in ugotovite, zakaj ni tako kot bi moralo biti. Ne pa obtoževati kar vsega, kar vam pride na pamet. Je pa res, da je neoliberalizem zelo uporaben, ko je potrebno iskati krivca, to pa.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

bi lahko za monster-x-a zvedel, če je zaposlen in če je, kje približno dela (privaten sektor, državni..), ker bluzenje, kakeršno on spušča te ne more pustiti ravnodušnega...

Ne, gruntfürmich, ne moreš tega izvedeti, ker nisem na razstavi in ne razpolagam javno s svojimi osebnimi podatki.

Mi pa lahko pokažeš točno, v čem se motim. Bom zelo vesel kritike, ki naj bo seveda argumentirana.


nope. napačno si razlagate ta ukrep.
ta ukrep je povezan s tistimi delodajalci (čeprav se bo morda po novem to tikalo vseh), kateri izplačujejo minimalne plače, vodsto pa miljardne nagrade + tega da so to firme, ki niso v lasti vodstva, ampak nekako naspol državne ali pa podarjene.

tisti lastniki, ki so firme postavili iz nič in delavce dobro plačujejo s postavitvijo tega zakona nimajo nič. nastradajo zaradi drugih psihopatov.

Torej ... ker je nekaj neučinkovitega (državnega) ali pa je "podarjeno", moramo kaznovati celotno gospodarsto? Naj kaznujejo neučinkovitost ali pa naj kaznujejo podarjanje firm, ne pa uzakonijo krajo pravim kapitalistom, ki so tvegali svoj vložek.

Hudič je samo v tem, da je kapitalizem pri nas (v večini primerov) še na tisti stopnji, ko se teorija, ki jo zagovarjajo, v praksi ne pokaže.

Ne pokaže se, ker se jo ovira s protekcionizmom določenih interesnih skupin, ki lahko sežejo v politiko. Ko se bo politiki odvzelo takšno moč, bo veliko bolje, prej pa ne moreš reči, da je nekaj slabo, glede na to, da se teorije v prakso sploh ne prenese na pravilen način. To je tako kot da bi rekel, da bom naredil določen izdelek po načrtih, ki so zelo dobri, potem pa naredim nekaj tretjega in rečem, da je načrt bil zanič.

Vedno bolj opažam, da dejansko ljudje nimajo pojma o tem, kako ekonomija funkcionira in čez palec ocenjujejo, kaj je pošteno. Za precej ljudi je tako ali tako najbolj pošteno, da imajo oni največ ali pa da imajo vsi enako, samo da oni ne bodo na slabšem. Najbolj pošteno pa je da vsak dobi plačano toliko kot je sposoben glede na tržne razmere ustvariti.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Manu ::

WarpedGone je izjavil:

Problem ni "nedelujoč" kapitalizem, problem sta nedelujoča država in sodstvo, katere se da če se pravilno pišeš obračat v svojo korist.


Kapitalizem je problematičen, ker iz končne cene nekega produkta izključi vse nastale stroške v tem procesu npr.:
- onesnaževanje in uničevanje okolja,
- majhne plače delavcem (potrebna jim je državna pomoč za otroke, ostarele starše itd...),
- matere skrbijo in vzgajajo bodoče delavce popolnoma zastonj
- stroški zdravstva - poklicne bolezni in poškodbe
...

Vse te stroške plačujemo mi sami oz. država iz naših davkov. Zato je prav, da so podjetja obdavčena in delijo dobičke z zaposlenimi, saj so vzrok stroškov, ki nastajajo in jih popolnoma izključijo.

WarpedGone ::

- onesnaževanje in uničevanje okolja,

Je narhujše v socializmu/komunizmu.
Kapitalist lahko največ uniči tisti kos zemlje, ki je njegov. Pa še potem takoj faše tožbe okoličanov, že če mu mal preveč iz ust smrdi.
Država lahko uniči komplet celo državo pa še kej zraven, pa še pisknit ne moreš proti njej.

- majhne plače delavcem (potrebna jim je državna pomoč za otroke, ostarele starše itd...),

Zakaj pa delajo za nizke plače? Če lahko dobijo več, naj grejo drugam.

- matere skrbijo in vzgajajo bodoče delavce popolnoma zastonj

Vat da fak? A zdej bi pa še ženskam moral še za otroke plačevat?

- stroški zdravstva - poklicne bolezni in poškodbe

Kdo te sili da delaš v čudnih pogojih in se nalezeš celga hudiča bolezni? Odpri svojo firmo in delaj kaj takega, kar ne škodi tvojemu zdravju.

Koncept svobodne izbire je za nekatere nedoumljiv.
Zbogom in hvala za vse ribe

solatko ::

1. Takih z 9kEUR ustanovitvenega kapitala, je večina današnjih podjetnikov v Slo. Tudi tisti, ki niso prihvatizirali družbenega premoženja, niso pa tako javno izpostavljeni. Obnašajo pa se večina enako.
2. Sam postopek je sprejemljiv, vendar traja občutno predolgo, saj je treba v tem času plačevati kredite, položnice.... ni nobene možnosti, da te upniki počakajo, toliko časa, da lahko stirjaš zaslužene denarce. Že v več temah sem predlagal rešitev, kot jo imajo v razvitem svetu, kjer nesolventnemu delodajalcu priskoči na pomoč država (sklad), ki namesto delodajalca, po predhodni napovedi, izplača plače delavcem, delodajalec pa postane dolžnik države.
3. Prosti trg lahko normalno deluje, kadar je ponudba in povpraševanje vsaj v približno enakih okvirih, pri nas to vsekakor ni trg dela in trg nepremičnin.
4. Kjer ne deluje država, tudi trg ne deluje, saj bi lahko igralci na trgu spoznali, da take politike nihče ne rabi (nekaj takega se je zgodilo v Kopru in Ljubljani, saj sta se na vrhu pojavili dve, politično skoraj nedelujoči osebnosti, vse politične zvezde pa so katastrofalno ugasnile). Misliš, da se naši glavni politiki tega ne zavedajo, zato so pa spisal popolnoma zmedeno zakonodajo, v kateri se še sodniki, tožilci in policija ne znajdejo. V razvitem svetu politike večinoma postavlja kapital in ne vox populi.

Ostalo se več ali manj strinjava, pri teh štirih točkah je pa očitno, da bo najprej treba zamenjati akterje na vrhu (pa ne Barbiko z JJ), temveč poiskat popolnoma frišne akterje, ki bodo stvari zastavili od temeljev in morda bomo lahko v kakšnih 20-30 letih naredili prijazno strehco.
Da bi se šel sam podjetništvo, pa sem že malo prestar, pa tudi ne vem, če bi se mi dalo ukvarjat z vsemi problemi, ki jih srečaš na tej poti. Predvsem je težko najt profitabilno idejo, sama izvedba je stvar tehnike. Nikoli pa ne bi počel nekaj, kar je že na štartu obsojeno na neuspeh pa nisem ziheraš, samo zdrav razum mi ne dovoljuje kockanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

nevone ::

Da bi se šel sam podjetništvo, pa sem že malo prestar,


Bistveno za našo državo je, da mladi dobijo veselje do podjetništva. Tiste starejše nekako ne moreš zdej glih ne vem kako torirat, so ipak rasli gor v državi, ki podjetništvu ni bila naklonjena. Ampak veliko škodo pa delajo starejši mlajšim s tem, da jim poskušajo pomagat tako, da kličejo na pomoč državo. Medvedja usluga pravzaprav, da sedaj propadlo socialistično maniro poskušajo ponovno obuditi z zavajanjem mladih, da je zanje obvezna skrbeti država. TO je slabo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

solatko ::

nevone - nekateri rinete v skrajnosti in v prejšnji državi, je bilo podjetništvo bolje razvito, kot je danes. Imel si cele obrtniška naselja, kjer so delali za cel svet, tudi zelo tehnološko zahtevne izdelke. Ko je propadla velika industrija, je za seboj potegnila tudi podjetnike - obrtnike.
Brez velikih igralcev, se gredo mali lahko samo uslužnostne dejavnosti in lon posle, tu pa tam pa lahko nastane kašen Akrapovič, Elektronček, Pipi strel.....
V državi, kjer igrajo veliki igralci, je cca 10% populacije podjetniško usmerjene, okoli 5-8% tudi dejansko uspe, pri nas pa bi bili radi podjetniki, kar vsi, ki so na internetu videli kak zanimiv kitajski izdelek in bi to radi tržili tukaj. Večina jih začne s krediti in lizingi, po enem do dveh letih pa enostavno bankrotirajo in živijo naprej, brez da bi dolgove vrnili.
Veliki večini zaradi naših sodnih organov in predpisov uspe to celo večkrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()
««
4 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18652541 (48623) Jarno

Več podobnih tem