» »

Delitev dela dobička odslej obvezna

Delitev dela dobička odslej obvezna

««
10 / 12
»»

Gandalfar ::

CoolBits je izjavil:

Kar je monster-x povedal sicer drži ampak v TEORIJI. V praksi je pa marsikaj drugače in vsak kapitalist gleda kako bo čimbolj izkoristil navadnega neizobraženega delavca... če nebi bil predpisan minimalc bi marsikdo delal tud sam za 200EUR recimo. Pohlep dela svoje pa še država z neumnimi zakoni, pa je.

Bi bilo priporočljivo, da bi se malo spustilo knjigo pa pogledalo v realnost pri nas.


To je vasa fascinacija. Kapitalistu je v interesu imeti cim bolj izsolano delovno silo in delati z njo cim vecjo dodano vrednost. Neizsolani delavci bodo izginili kolikor hitro lahko njihovo delo outsourcamo na kitajsko.

CoolBits ::

Aha, da boš končal višjo šolo in delal v proizvodnji za minimalca... sej to se že dogaja.

SasoS ::

Za minimalca dela manj kot 10% zaposlenih...ne vem kolikšen je % drugje, ampak meni se zdi to precej daleč od "vsi zaposleni delajo za minimalca, grdigrdi kapitalisti si pa z dobičkom kupujejo jahte in vikende".

Gandalfar ::

CoolBits je izjavil:

Aha, da boš končal višjo šolo in delal v proizvodnji za minimalca... sej to se že dogaja.


Potem si ocitno zapravljal cas na visoki soli in je to problem posameznika in ne sirsi problem druzbe.

Mr.B ::

10% je ogromno. Namreč to je toliko tudi nezaposlenih, ki tudi ne doprinesejo v blagajno toliko da so samozadostni. Torej se 100%.
Potem pa še računaj v statistiki, koliko je tistih, ki imajo 5%, 10% 15% višje plače nad minimalcem.
Rabiš kot država imeti delavce, ki doprinesejo državi vsaj 2-3x vrednosti socialnega transfera...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BlueRunner ::

Kapitalistu je v interesu imeti cim bolj izsolano delovno silo in delati z njo cim vecjo dodano vrednost. Neizsolani delavci bodo izginili kolikor hitro lahko njihovo delo outsourcamo na kitajsko.

Mnja. Sam imam bolj takšno mnenje: "Kapitalistu je v interesu imeti cim bolj izsolano delovno silo in delati z njo cim vecjo dodano vrednost. Neizsolani delavci bodo izginili kolikor hitro lahko njihovo delo outsourcamo na kitajsko najdemo način kako jih ne spremeniti v socialni problem in s takšnim mlinskim kamnom še bolj obtežiti tiste, ki ustvarjajo veliko dodane vrednosti."

dukenukem ::

še tole,današnji kapitalisti metlejo vse delovce v isti koš,al ma lopato, al ma stroj ,žerjav, vsakemu isto plačo ,se prav slabo

Gandalfar ::

Nazadnje, ko sem gledal placilne lestvice je bil razpon kar velik. Tako da tale ljudska resnica ocitno ne drzi.

solatko ::

Primoz - Nisem od včeraj in mi je jasno, da firma mora imeti dobiček ali pa je ni, vendar je način pridobivanja dobička lahko različen in je predvsem odvisen od lastnika (če je istočasno tudi vodilni delave), ali od uprave. Sposobna uprava, bo pridobila posle z veliko dodano vrednostjo in z tehnosloško bolj zahtevnimi prdmeti, neka druga firma, bo našla tržno nišo in z lepim dobičkom samo tržila nek proizvod, ki se bo praktično prodajal sam.
Nesposobni managerji, pa bodo na trgu pobrali dodelavne posle in skalkulirali, da je precej dobička, če dobijo še delavce z minimalcem. Ker je delavcev zadosti, ni problem nabavt 50 šivalnih strojev, na borzi potegniti težko zaposljive delavke, jih na hitro naučit štepat tistih nekaj šivov, dat neko žlahtnico (seveda jo temu primerno plačajo), ki je sposobna teh 50 bab gont do onemoglosti, jih stalno kritizirat, da delajo zanič, pa če prav so proizvodi nadpovprečne kvalitete in jim vsak mesec zaradi izmeta trgati še kak procent, zaradi rokov in "izmeta" jih prisilijo še za delo v soboto in kakšno nedeljo (seveda brez nadur) in dobiček je extremen, firmi se zaradi kvalitete večajo naročila, lastniki dobiček sproti pobirajo in vlagajo v svojo zabavo in nakupe nepremičnin, delavkam pa nič od nič, še prispevke jim plačuje država. Ko se izteče tisti dve leti, zamenjajo čredo dekel in posel gre naprej - in glej ga hudiča a ni to mal podobno Preventu.
Sedaj pa bom počasi nehal, saj nima smisla debatirati z ljudmi, ki se vključujejo nekje pri zadnjih postih, saj sem tudi take kot je toms, že kar nekajkrat omenil.
In tam je ALT omenil, da je dobiček nagrada za vloženi kapital (je morda igralec na borzi), dobiček je skupek kapital + delo + prodaja = zaslužek (če je pozitiven, je seveda dobiček).
Katero koli substanco izvzameš, imaš mrtev kapital, zaradi davkom pa še celo minus.
Torej fama je, da tisti, ki vložijo kapital v delo, tudi so edini zaslužni za dobiček, zaradi takih razmišljanj, je delavec tam, kot je.
Ko bo več toms-ev, ne bo potrebne zakonske prisile.
ALT - V razvitem svetu je 13.plača - regres, 14.plača - delež delavca v dobičku, torej se za podjetnike, ki že izplačujejo 13. plačo, se ne spremeni nič, samo se mi zdi, da so prispevki nižji.
In dajmo se enkrat navadit, da je 12. plač, 13.regres, 14. dobiček - ki je ali ga ni in takrat 14. plače pač ni. 13 je obveznih.
Toms- ti pa ohrani navade in firma ti bo lepo uspevala. Če si pol toliko dober delodajalec, kot se predstavljaš, boš lahko mesec dni na dopustu, pa bo posel tekel normalno, saj boš imel ob primernem nagrajevanju, odlične delavce, ki jim bo obstoj in napredek firme, pomenil še morda več, kot tebi.

Gandalfar ::

in se vedno ga bos kaznoval z njegovo uspesno tako, da mu bos se dodatno obdavcil dobicek? Super spodbuda ja.

monster-x ::

Evo, pa smo spet prišli do točke, ko lahko rečem, da eni pričakujete, da je vse vaše in da se bo igralo kot boste vi rekli.

BlueRunner, no, ti govoriš v prejšnjem postu o monopsonu (poguglaj, če ne veš, kaj je to). Logično, da če si edini kupec delovne sile, imaš visoko pogajalsko moč. Tudi ti bi imel pri nakupu npr. stanovanja visoko pogajalsko moč, če bi bil edini kupec in bi bilo mnogo ponudnikov. Preden je prišlo v določeno regijo neko podjetje, so pa delali kaj? Kaj pa če je prav zaradi tega prišlo tja, ker so videli, da bodo dobili poceni delovno silo in da se jim računica izide? Če pa ti misliš, da je to pojav večine slovenskih regij, pa se močno motiš. Obstaja jih nekaj, ampak je sicer tega malo.

To, da trdiš, da ne bi bilo novih delovnih mest ob spustu minimalne plače. Jah, nekatera dela so slabo plačana in če dvigneš nivo plaće, se računica ne izide in se pač tistega dela ne opravlja, delavec pa gre na zavod. Ti boš moral malce razmisliti s svojo glavo. Ali bi ti vlagal nekam, kjer boš imel izgubo?

Svobodno izbiro pa ima vsak. Če ne drugače pa da odpre svoj biznis. Tudi tisti ubogi delavci na minimalcu imajo ogromno možnosti in bi dejansko lahko z nekaj 100EUR začeli svoj biznis in lepo zaslužili. Najbolj žalostno pa je, da tega razmišljanja niso zmožni niti ljudje z univerzitetno izobrazbo, sploh tisti mladi, ki ne dobijo službe. Ali pa so pač preprosto preleni in se zadovoljijo s socialno pomočjo. Kdor pa pravi, da na trgu ni dovolj priložnosti, je pa preprosto z vsem na tem planetu zadovoljen. Takemu ni pomoči in tudi ne vem, zakaj bi bil upravičen do visokega dohodka.

Kar je monster-x povedal sicer drži ampak v TEORIJI. V praksi je pa marsikaj drugače in vsak kapitalist gleda kako bo čimbolj izkoristil navadnega neizobraženega delavca... če nebi bil predpisan minimalc bi marsikdo delal tud sam za 200EUR recimo. Pohlep dela svoje pa še država z neumnimi zakoni, pa je.

Bi bilo priporočljivo, da bi se malo spustilo knjigo pa pogledalo v realnost pri nas.

Ja seveda, da vsak gleda, da bo dobil čim več. Preberi še enkrat moje poste, če tega nisi sposoben dojeti. Če se nekdo zadovolji z nizko plačo in mu zadošča, je to njegov problem. Če pa ne, pa naj ne sprejme službe. Tako kot mora tudi podjetje iskati posle, ki jim ne prinašajo izgube. Za 200EUR sicer dvomim, da bi kdorkoli delal, ker bi mogoče celo pogruntal, da lahko zasluži več, če fura svoj biznis. Ampak če pa si nisi sposoben izpogajati več, je pač to tvoj problem. Pogajaj se, pokaži delodajalcu, zakaj se mu izplača najeti ravno tebe in ne nekoga drugega, ki se prav tako poteguje za isto delovno mesto. Če nisi konkurenčen je pa to izključno tvoj problem, tako kot je nekonkurenčnost podjetja problem lastnika in mu je jasen znak, da zamenja vodstvo.

Aha, da boš končal višjo šolo in delal v proizvodnji za minimalca... sej to se že dogaja.

Če niso sposobni pogruntat, da je bolje odpreti lastno podjetje, kakor delati v proizvodnji, je to resen problem njih ali pa celo celotnega izobraževalnega sistema. Sploh pa če si težko zaposljiv kader, se moraš izobraževati tudi na drugih področjih ali pa imeti dobro idejo, kaj boš po koncu šolanja. Lahko pa skočiš v vodo in upaš, da se boš naučil plavati, ne pa da se boš drl, da je država kriva.

Pa še to. Povprečna plača v Sloveniji je preko 900EUR, tako da mi ne jokati, kako ves folk dela za minimalca. Ne mi rečt, da nekaj direktorjev dviguje povprečje.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

CoolBits ::

Lepo je govorit TEORETIČNO ja... v praksi pa ni ravno tko žal.

gruntfürmich ::

točno tko se dogaja v sloveniji, kot opisuje solatko. ampak oporekajo mu verjetno tisti ljudje, ki 'pravih' proizvodnih obratov sploh niso videli, kaj šele delali tam.
potem pa ti opletajo z nekimi zakoni & povrečjem, pa regulativo... ter seveda svobodni izbiri...lol:))

potrebno bo malce sveta videt, pa glavo iz riti in izpred monitorja potegnit, da boste vidli kok se to dela v slo. če se v vaši panogi tega ne pojavlja, še ne pomeni da drugje ni stanje katastrofalno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

monster-x ::

CoolBits, kakšen konkretnejši argument? Recimo, zakaj ni tako? Recimo, zakaj ne more delavec sam odpreti podjetja in pokazati, da je dejansko njegovo delo več vredno kakor pa ga ceni kapitalist? Recimo, zakaj je vsako delo zadosti, da preživiš?

Saj sem že napisal, da delo ni pravica, ki ti pripada, ampak ga moraš nekomu ponuditi in se spogajati za dobro ceno. Če nisi sposoben, je pač to tvoj problem. Lahko upaš, da tudi kapitalist ni dober pogajalec in jo boš zaradi tega dobro odnesel.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

gruntfürmich ::

monster-x je izjavil:

CoolBits, kakšen konkretnejši argument? Recimo, zakaj ni tako? Recimo, zakaj ne more delavec sam odpreti podjetja in pokazati, da je dejansko njegovo delo več vredno kakor pa ga ceni kapitalist? Recimo, zakaj je vsako delo zadosti, da preživiš?

Saj sem že napisal, da delo ni pravica, ki ti pripada, ampak ga moraš nekomu ponuditi in se spogajati za dobro ceno. Če nisi sposoben, je pač to tvoj problem. Lahko upaš, da tudi kapitalist ni dober pogajalec in jo boš zaradi tega dobro odnesel.


v teoriji imaš prav. ampak me zanima če imaš reference, da trdiš da lahko kaj takega v veliki meri tudi v praksi zaživi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

CoolBits ::

S kom se boš pogajal za dobro delo? Veš kak odgovor dobiš? Tam so vrata, na zavodu je še polno ljudi...

monster-x ::

Gruntfürmich, ti si pa verjetno eden tistih nesposobnežev, ki samo pametuje, kako je drugje, sam pa tega ne zna prenesti k nam. Verjetno nimaš pojma o ekonomskih zakonih. Nič hudega, nisi osamljen primeru.

Kakšne reference bi pa rad? Menda lahko povem, kaj je pošteno in kaj ni. In tudi poglej si svobodne ekonomije in boš videl, da povsem super funkcionirajo.

S kom se boš pogajal za dobro delo? Veš kak odgovor dobiš? Tam so vrata, na zavodu je še polno ljudi...


Torej si le eden izmed povprečnežev. Zakaj bi si zaslužil boljšo plačo kakor tvoj sodelavec? Sicer pa lahko furaš svoj biznis. To pa kar takoj spregledaš a ne. Valda, za to je potrebno nekaj narediti in nekaj denarja tvegati. O, ne, delavec pa že ne bo razkiral a ne.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Mr.B ::

gruntfürmich :: danes, 17:37:09citiraj #točno tko se dogaja v sloveniji, kot opisuje solatko. ampak oporekajo mu verjetno tisti ljudje, ki 'pravih' proizvodnih obratov sploh niso videli, kaj šele delali tam.


Aha.
MURA, uničili so vse kar se je dalo, zgolj zato da so uničili podjetje, sedaj je pa podjetje privatno, pa še fajn smo plačevali. In glej ga delavci še vedno delajo za minimalca, podjetje pa ima dobičke. Hmm

Prevent, a ni to tista zgodba, ko se dva lastnika med sabo J, delavci pa s sindikati pridno delajo. Na koncu bodo pa ostali, ravno delavci brez vsega. Hm če bi sindikat rekel, fantje počakajte malo, mi delavci bomo počakali dokler se vi gospodje ne zmenite. Bi videl, kako bi se vse hitro uredilo, saj bi direktno oba zgubila posle.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BlueRunner ::

Preden je prišlo v določeno regijo neko podjetje, so pa delali kaj? Kaj pa če je prav zaradi tega prišlo tja, ker so videli, da bodo dobili poceni delovno silo in da se jim računica izide? Če pa ti misliš, da je to pojav večine slovenskih regij, pa se močno motiš. Obstaja jih nekaj, ampak je sicer tega malo.

Ja, vem kaj sem opisal. CoolBits-u pa bi verjetno bolj koristil opis, kot pa tujka. Sicer pa je težava v tem, da imaš v Sloveniji v prakično vseh regijah podjetja, ki se zanašajo na zaposlene na minimalcu in bi plače še spustili, če bi se dal. Hkrati pa so to najbolj ranljivi zaposleni, ker so (znotraj podjetja) izučeni za eno opravilo. Težko jih boš dal kamorkoli, kjer je zahtevano več kot pa NK delavec. Torej kvalifikacija dela, ki ga bi bilo bolje odposlati na Kitajsko in pri nas početi kaj bolj produktivnega - z več dodane vrednosti.

Če boš v takšnem okolju znižal minimalca, se nova podjetja ne bodo odprla, vsaj ne zato, ker bi bilo sedaj nhihovo delo cenejše. Razlika v ceni dela je še vedno takšna, da je ceneje to delo odpeljati v Bosno, v Romunijo ali pa kar celotno pot do Kitajske. Če boš dvignil minimalca, pa boš tvegal, da bo celotno podjetje postalo nerentabilno.

Kar se pa tiče "lastnega podjetništva", pa mi pojasni kako bo 500 šivilj v eni regiji spočelo 500 novih poslovnih idej s po 100EUR. Kako?

CoolBits ::

monster-x je izjavil:

Gruntfürmich, ti si pa verjetno eden tistih nesposobnežev, ki samo pametuje, kako je drugje, sam pa tega ne zna prenesti k nam. Verjetno nimaš pojma o ekonomskih zakonih. Nič hudega, nisi osamljen primeru.

Kakšne reference bi pa rad? Menda lahko povem, kaj je pošteno in kaj ni. In tudi poglej si svobodne ekonomije in boš videl, da povsem super funkcionirajo.

S kom se boš pogajal za dobro delo? Veš kak odgovor dobiš? Tam so vrata, na zavodu je še polno ljudi...


Torej si le eden izmed povprečnežev. Zakaj bi si zaslužil boljšo plačo kakor tvoj sodelavec? Sicer pa lahko furaš svoj biznis. To pa kar takoj spregledaš a ne. Valda, za to je potrebno nekaj narediti in nekaj denarja tvegati. O, ne, delavec pa že ne bo razkiral a ne.


Ni se treba na osebne žalitve spravljat ko zmanjka argumentov...
Zgleda, da si ti tisti manj razgledan povprečnež tukaj in ne obratno...
Drugače pač nebi samo z lepo teorijo opletal.

energetik ::

BlueRunner je izjavil:

Kar se pa tiče "lastnega podjetništva", pa mi pojasni kako bo 500 šivilj v eni regiji spočelo 500 novih poslovnih idej s po 100EUR. Kako?

Ja kaj pa predlagaš ti? Da se dvigne minimalna plača, podjetja zaprejo in imaš 500 brezposelnih šivilj? Ali pa misliš, da je lastnik dolžan kar deliti denar tem osebam?

solatko ::

Lastnik je dolžan pripeljati delo, s katerim bo ob normalnih pogojih, z normalnimi plačami zaposlenih, morda tudi z državnimi ali evropskimi vzpodbudami, posloval z dobičkom. Če tega ni sposoben, naj ne odpira firme na račun samo nizke cene dela, ker se mu račun na dolgo ne bo izšel.
Tudi delavci na Kitajskem, hočejo vsak dan višji standard in sčasoma, se bo tudi tam delo precej podražilo, bi se že, pa država umetno tišči valuto v nižji vrednosti napram $, zato, da je izvoz še vedno konkurenčen.

Gandalfar ::

Kar se pa tiče "lastnega podjetništva", pa mi pojasni kako bo 500 šivilj v eni regiji spočelo 500 novih poslovnih idej s po 100EUR. Kako?


Za zacetek lahko dajo stvari na etsy in ebay. Od tam pa dalje..

Ce lahko tile delajo neke funky hlace: http://www.fissshy.com/ ne vem zakaj se jih 1/3 ne bi mogla vrzt v lastne nishne brande.

solatko je izjavil:

Lastnik je dolžan pripeljati delo, s katerim bo ob normalnih pogojih, z normalnimi plačami zaposlenih, morda tudi z državnimi ali evropskimi vzpodbudami, posloval z dobičkom. Če tega ni sposoben, naj ne odpira firme na račun samo nizke cene dela, ker se mu račun na dolgo ne bo izšel.
Tudi delavci na Kitajskem, hočejo vsak dan višji standard in sčasoma, se bo tudi tam delo precej podražilo, bi se že, pa država umetno tišči valuto v nižji vrednosti napram $, zato, da je izvoz še vedno konkurenčen.


Sej to pocne. Ti pa pravis, da bolj kot bo uspesen .. vec mu bos vzel? :>

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Ce lahko tile delajo neke funky hlace: http://www.fissshy.com/ ne vem zakaj se jih 1/3 ne bi mogla vrzt v lastne nishne brande.

Zato:
Kot ste morda opazili, je trenutno v Fissshy zbirki kar nekaj modelov razprodanih.
Zelo kmalu pričakujemo čisto svežo pošiljko s Tajske, v kateri bodo nekateri najbolj priljubljeni stari in nekateri povsem novi modeli.

MadMicka ::

Če bi država davek na dobiček iz 25% znižala na 20%, obenem pa določila, da se 5% razdeli med zaposlene, bi še vedno temu nasprotovali?

SasoS ::

Davek na dobiček je že 20%. Poleg tega pa, kot so že povedali, deljenje dobička vsem delavcem po istem kopitu zmanjšuje motivacijo (kar naj drugi delajo, dobička bo enako...)

Gandalfar ::

PaX_MaN je izjavil:

Ce lahko tile delajo neke funky hlace: http://www.fissshy.com/ ne vem zakaj se jih 1/3 ne bi mogla vrzt v lastne nishne brande.

Zato:
Kot ste morda opazili, je trenutno v Fissshy zbirki kar nekaj modelov razprodanih.
Zelo kmalu pričakujemo čisto svežo pošiljko s Tajske, v kateri bodo nekateri najbolj priljubljeni stari in nekateri povsem novi modeli.


Jah .. ce nasi sedijo na rokah jim pac ne morem pomagat. Naj naredijo bolj kvalitetno domaco verzijo oz. drugo trzno niso.

BlueRunner ::

energetik je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

Kar se pa tiče "lastnega podjetništva", pa mi pojasni kako bo 500 šivilj v eni regiji spočelo 500 novih poslovnih idej s po 100EUR. Kako?

Ja kaj pa predlagaš ti? Da se dvigne minimalna plača, podjetja zaprejo in imaš 500 brezposelnih šivilj? Ali pa misliš, da je lastnik dolžan kar deliti denar tem osebam?

Heh. Če bi imel dober recept kako tem šiviljam dati resnično alternativo minimalcu/socialni, potem bi šel na volitve kandidirati s svojo stranko. Garant zmagamo na volitvah.

Ne vem. Ker ne vem, pristanem na minimalca, dokler ne najdemo (ti/jaz/nekdo tretji) rešitev. Vem samo to, da so med škarjami, ker bi nižji minimalc pomenil, da gre veliko ljudi še na nižjo plačo, višji minimalc bi predstavljal koketiranje z propadom nekaterih podjetij in vrnitev na socialno podporo.

Ko imaš enkrat minimalc, si v škarjah. Iz njih pa ne moreš enostavno pobegniti, če ne spremeniš gospodarskega okolja za podjetnike. Tega pa ne moreš storiti brez resnično radikalnih rezov v potrošnjo države. Vsak radikalen rez v to potrošnjo pa pomeni kratkoročen porast števila brezposelnih in upad socialne varnosti.

Da, kratkoročno. Vendar pa naj se najde korenjak, ki si upa sprejeti takšno odločitev v imenu tistih, ki bodo to strategijo morali nositi na lastnih ramenih. Tukaj je pogovarjanje zastonj. Igranje z desettisoči življenj pa je še vedno nedopustno... zaradi česar velikokrat pristajamo na gnil kompromis ohranjanja trenutnega stanja.

Edini razlog, da bi podprl radikalno rezanje števila zaposlenih v javni upravi je ta, da jih je večina visoko izobraženih. Če ti s svojo izobrazbo niso sposobni poskrbei za sebe in sami ustvariti novih delovnih mest, potem so sami zavozili in se bi morali resno vprašati kaj so počeli na fakultetah in visokih šolah... izobraževali verjetno ne.

Kam v vso to kolobocijo pride obvezna delitev dobička? Jah. Na žalost v večanje obdavčitve kapitala in s tem še dodaten udarec temu, da bi bilo več podjetništva. MadMicka je vprašala, če bi bilo sprejemljivo, če bi znižali obdavčitev za 5% in ta denar dali neposredno zaposlenim. Zame bi to bila sprejemljiva rešitev. Zato, ker se obdavčitev ne bi povečala, zaposleni pa bi imeli več za preživetje, če ne tudi za večjo potrošnjo (ta je menda v splošnem blagodejna za gospodarstvo). Še raje bi videl, da se davek zniža za 10% in da 5% zaposlenim. Ter tako po tej logiki navzodl, dokler bi šlo. Ne vidim težave v temu, da se bi bogastvo iz državne blagajne prerazporedilo neposredno v žepe zaposlenim. Vidim pa težavo v obveznem obdavčenju nad nekim pragom za lastnike kapitala...

Zgodovina sprememb…

dukenukem ::

gruntfürmich je izjavil:

točno tko se dogaja v sloveniji, kot opisuje solatko. ampak oporekajo mu verjetno tisti ljudje, ki 'pravih' proizvodnih obratov sploh niso videli, kaj šele delali tam.
potem pa ti opletajo z nekimi zakoni & povrečjem, pa regulativo... ter seveda svobodni izbiri...lol:))

potrebno bo malce sveta videt, pa glavo iz riti in izpred monitorja potegnit, da boste vidli kok se to dela v slo. če se v vaši panogi tega ne pojavlja, še ne pomeni da drugje ni stanje katastrofalno.


e si zadel bistvo ,totalno res je tole ,11 let se po slovenij plazim po strojih in žerjavih in tole drži kot pribito

solatko ::

Gandalfar - Vsi tisti kapitalisti, ki imajo večino zaposlenih na minimalcu, ne počnejo to, temveč samo stremijo po čim večjem dobičku, na račun podplačanih delavcev - tudi delavec mora pokrivat vsaj enostavno reprodukcijo, da se mu splača delat.
SasoS - Če imaš izdelano nagrajevanje po delu, ne more priti do urovnilovke, saj se dobiček tudi daje glede na uspešnost, urovnilovko narediš, ko daš vsem enako - poglej si osnove delitve plač, po opravljenem delu.
BlueRunner - Če nimaš recepta, pač ne odpiraš firme s tako dejavnostjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Mr.B ::

Solatko
tudi delavec mora pokrivat vsaj enostavno reprodukcijo, da se mu splača delat.

Oslarija. Država ne sme postiti delavc da dela za golo preživetje. Za državo je tak delavec Oseba ki danes in v bodoče izčrpava državno blagajno. Država ni in ne more funkcionirati kot Podjetje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BlueRunner ::

Če imaš izdelano nagrajevanje po delu, ne more priti do urovnilovke, saj se dobiček tudi daje glede na uspešnost

V zakonu piše samo, da mora biti delitev nediskriminatorna. Kako boš naredil nediskriminatorno, ne da te bi "prizadeta stranka" vlekla na delovno sodišče, kjer boš moral dokazati, da je nisi "kaznoval" ampak si jo samo ne-nagradil. Kako boš na sodišču verodostojno prezentiral, da je neka druga oseba bolj zaslužna za uspeh podjetja, kot pa ta, ki je dobila manj. Dvojni za**b, če je nagrajen šef in dva od petih njemu podrejenih. Kako boš na sodišču dokazal, da si je vodja zaslužil nagrado, podrejeni ne, vse skupaj pa ni diskriminacija... Na koncu se izključno v izogib pravdanju, kjer podjetje tipično izgubi na obeh nivojih, ki štejeta, odloči za varianto a) vsi dobijo enako ali pa varianto b) vsi dobijo proporcionalno s siceršnjo plačo. Oboje je uravnilovka, saj ne nagrajujejo produktivnosti in uspešnosti.

BlueRunner - Če nimaš recepta, pač ne odpiraš firme s tako dejavnostjo.

Ne, solatko. Zgrešil si kaj sem želel povedati. Če nimaš recepta, potem ne razlagaš, naj vsak postane "podjetnik" s 100EUR začetnega kapitala. Ravno tako, kot tudi ne moreš kar tako pustiti tovarno da propade, če ne narediš prej ocene, katera socialna pomoč je cenejša: podpora tovarni (in slabemu vodstvu) ali neposredna podpora brezposelnim (po propadu tovarne).

"Rekonstrukcij" in "reorganizacij" delanih kar tako na pamet je bilo že dovolj. Zadnja "uspešna" je bila v Steklarni Rogaška.

solatko ::

Mr.B - enostavna reprodukcija pomeni, da si z delom zagotovi pokrivanje stroškov preživetja, brez socialne podpore in dolgov.
BlueRunner - Poglej spet sva pri osnovah podjetništva, kjer ti kar nekaj osnov iz stroškov dela ni jasnih.
Ko izdeluješ kalkulacije za bodočo firmo, lahko stroške dela fiksiraš in se odločiš, da boš vsem zaposlenim dal plačo, glede na stopnjo izobrazbe in dodal tiste prispevke, ki so po zakonu obvezni - malica, prevoz in minulo delo, ne glede na njihov nadpričakovani prispevek. To je uravnilovka, saj zaposlenim višino plače določiš samo preko njihove izobrazbe. To je za izdelavo kalkulacij najbolj enostavno in se ne rabiš nič matrat, so pa rezultati take firme potem odvisni, od vsakega zaposlenega, koliko je pripravljen prispevati.
Lahko pa narediš analizo pričakovanih rezultatov in nato spremljaš rezultate vsakega delavca, če si planiral v redu, boš hitro opazil razlike, med tistimi, ki znajo delat (nekdo bo svoj plan dosegel v 4-ih urah, drugi, ki se ne znajde ali nima delovnih navad, bo za to delo rabil 12 ur) ter onimi, ki hodijo v službo.
Če analizi dodaš še sistem nagrajevanja rezultatov - kamor moraš vključit tudi kvaliteto (nekdo naredi sicer hitro, vendar z velikim izmetom), porabo sredstev dela in inovativnost, samostojnost, odnos do sredstev dela in delovnega okolja, pa si pri nagrajevanju po delu, kar naj bi bil cilj organizacije dela v podjetju.

Če imaš to urejeno (na žalost ima to zelo malo podjetij tudi v tujini), potem lahoko takoj izločiš slabe člene in pošteno plačaš opravljeno delo, glede na to, da je delitev dobička dodatno nagrajevanje opravljenega dela, ne moreš imeti nikakršnih problemov, kar se tiče poštenega plačevanja.
Ne boš verjel, zaradi tega, ker firme ne znajo ovrednotit opravljenega dela imaš delavce, ki naredijo tako malo (znajo se delat, da delajo), da bi morali na koncu meseca plačati zrak, ki ga dihajo v firmi, pa veljajo za nadpovprečne delavce in so tako tudi plačani.

Vse slabe firme so narejene brez kalkulacij in pričakovanih simulacij, po sistemu bo že nekako.
Normalno, da se firme ne da ustanoviti s 100EUR, ne da se dobre firme ustanoviti tudi z destimi miljoni EUR, če zadaj ni dobrih idej in proizvodov.

Pri vsakem odpiranju firme, je na začetku najvažnejša ideja, kaj sploh početi, potrebno je preštudirati trg, ugotoviti ali sploh na območju kjer boš odprl firmo imajo kadre, ki jih rabiš (neko super profitno računalniško firmo ne moreš odpreti v Prekmurju, če nisi pripravljen nositi stroškov prevoza na delo in nekaterih nujnih stanovanjskih prostorov za zaposlene), ugotoviti moraš a ta okoliš podpira banka s katero posluješ..................
Vse to moraš narediti, preden odpreš podjetje, ko ga enkrat odpreš in ugotoviš, da si se na kakšni postavki nategnu, se moraš pač prilagodit ali pa firmo zapret, preden je škoda še večja.

Po logiki, sa naj bi pomagalo firmam, ki imajo kakšno perspektivo, ni pa smiselno vlagati denar v podjetja, ki so vreče brez dna in v katerih in iz katerih lepo živijo samo pravniki in določene svetovalne firme, ravno to pa počne naša država, že od osamosvojitve, saj samo gasi požare, nič pa še ni bilo narejenega, da bi se kak požar preprečil (dokapitalizacije firm, ki imajo perspektiven progam in trg).

Mr.B ::

solatko :: danes, 08:30:49citiraj
Mr.B - enostavna reprodukcija pomeni, da si z delom zagotovi pokrivanje stroškov preživetja, brez socialne podpore in dolgov.


Solatko, jaz res upam da ti ne kreiraš politike države, socialnih transferov, itd... Tvoje ideja, oziroma ideje so ravno bankrotirale državo. Oseba s prihodki za preživetje, danes ne podpira države. Oseba ne podpira niti osnovne socialne solidarnosti. Oseba bo danes, in kot nesposobno izvoljeno telo deluje, poskrebala, da je oseba danes in za vekomaj socialni problem. Dejansko ko se bo upokojila, bo neka druga oseba morala dati država 2x toliko prispevkov kot danes, zato da bo lahko podpirala socialni problem, osebe, katere so populistično izrazoslovje imenuje Socialni Mir. ŠE huje je to, da bodo zaradi tega obremenitve gospodarstva zaradi trga dela še toliko višje. Ampak Solatko ne Skrbi Sindikalisti, in politiki imajo dovolj visoke plače, ter delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, da v tistih časih s financami ne bodo imeli problemov.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

49106 ::

BTW: Slovenija zdrsnila v recesijo.

Vsaj pomoje se že začenja održati prenašanje težav na gospodarstvo.

Mr.B ::

RECESIJA NASTOPI, KO SE BRUTO DOMAČI PROIZVOD (BDP) ZNIŽA V DVEH TRIMESEČJIH ZAPORED : http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/ne...

Od tistega vladnega medija :

V Sloveniji smo že šesto četrtletje zapored zabeležili padec BDP, država uradno spet v recesiji
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_z...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BlueRunner ::

Poglej spet sva pri osnovah podjetništva, kjer ti kar nekaj osnov iz stroškov dela ni jasnih.

Joj solatko... toliko solate, da se ven iz nje ne vidim. Če jo pomečem stran, pa ima smisla komentirati samo dve stvari, ki si jih zapisal.

Vrednotenje dela je zelo spolzek teren. Lahko ga poskusiš narediti "tehnokratsko" in s tem postaviš cilje, ki jih lahko zaposleni izpolnjujejo tudi tako, da sistem izigrajo. Cele knjige so bile že napisane na temo kako so takšni "tehnični" sistemi ocenjevanja/nagrajevanja pripeljali do padca produktivnosti po celotni črti.

Lahko to narediš tudi z "mehkim" pristopom, kjer se odpreš tveganju nepotizma in omogočanja nagrajevanja prijateljev namesto dejansko učinkovitih. Tudi na to temo so na voljo cele knjige, ki govorijo o temu kako se takšen pristop obrne v nižjo produktivnost in negativno selekcijo.

Zato se tipično uporablja mešanico obeh pristopov. Del ocene sestavljajo objektivna merila, del ocene pa subjektivna, katerih bistvena naloga je, da izločijo "player-je", ki so pogruntali sistem in ga samo izkoriščajo, ne pa dejansko večajo vrednost.

Sedaj pa pojdi na sodišče in na njemu objektivno dokaži, da je kater koli sistem nagrajevanja, ki vsebuje subjektivno komponento, takšen, da ni prišlo do kršitve v primeru delavca, ki te toži zaradi diskriminacije. Dokazno breme je pač na delodajalcu (in tam naj tudi ostane - so dobri razlogi za to). Moja ocena je, da je lažje, ceneje in mnogo manj tvegano, da najdeš drugačno rešitev nagrajevanja, ki ne vključuje zakonskih predpisov a-la nediskriminatornost, dobiček pa preliješ v svoj žep na drug način.

Kar se pa tiče tega, da mi mečeš naprej neke osnove podjetništva in podobno. Še zadnjič, ker očitno res ne razumeš te fore s 100EUR. Monster-x je vehementno izjavil, da se gre lahko vsakdo z nekaj 100EUR kar poslovneža. Kar je po mojem mnjenju navadna neumnost nekoga, ki nima pojma o temu kaj pomeni postaviti samostojno podjetje (kar vključuje tudi s.p.-je), kakšne ovire tukaj postavlja država in kakšne so čisto objektivne ovire za recimo 100 sočasno brezposelnih oseb, ki imajo praktično identične delovne izkušnje, praktično identično znanje in praktično identično kapitalsko izhodišče.

Če si nekdo predstavlja, da bo 100 šivilj v eni sami regiji nenadoma odprlo 50 šiviljstev v katerih bodo lahko vse prosperirale vsaj na minimalcu, potem ne vem v katerem svetu živi. Barčkov pa je lahko tudi samo toliko in nič več. Še posebej pa ne veliko v kakšni regiji, kjer je brezposelnost 20% in več - samo registrirane je bilo lani v Prekmurju skoraj 20% in realna številka je lahko samo še večja.

Edino kar bi lahko bil žarek upanja so davčne olajšave za podjetja v Prekmurju. S to razliko, da bi morali te olajšave omogočiti vsem podjetjem v Sloveniji, šele potem pa bi morali določiti nove dodatne olajšave za občutljive regije, kjer je objektivno težje biti poslovež.

solatko ::

BlueRunner - Kar se tiče diskriminacije - Polde dobiva celo leto plačo, ki je 50% višja od Janezove, s tem, da so znani objektivni kriteriji, subjektivne zanemarimo, saj o teh kriterijih odloča vodstvo, ko postavlja vodstvene delavce posameznih oddelkov. V celem letu Janezu ni nič smrdelo, ker je bil Polde bolje plačan, torej ni se pritožil na organ podjetje.
Pride marec in deli se dobiček, za prejšnje leto in lej ga vraga, spet je Polde prejel pol več šuškov, kot Janez. Ta se zbudi in hop na sodišče - halo!! Diskriminacija!! Šefi me jebejo v glavo!! Polde ma več dnarja kot jaz!!
In kaj bo na to reklo sodišče? Po tvojem bo kar prisodilo Janezu enak dobiček ali kaj?

Ti povem eno osnovnih napak, ki so jih delali delavci v času mojega sindikalnega mandata. Takrat so bile moderne reorganizacije podjetij - to so počeli na vsaki kurji farmi s 500 kurami in 2-mi zaposlenimi.
Najprej so naredili novo sistemizacijo delavnih mest in na podlagi tega, so delavci dobili sklepe o razporeditvi na delavno mesto. Na sklepu je bil 30 dnevni rok za pritožbo.
Ko je postal sklep pravnomočen, je sledila odločba o višini plače, takrat pa joj. Nekateri (predvsem višje šolani kadri) so takoj vložili pritožbo na delavno in socialno sodišče. Prvo vprašanje sodnika je bilo - a ste se na sklep o razporeditev pritožili. Ne. Nasvidenje, tožba se kot neutemeljena zavrne, saj niste uporabili pravnega poduka.

Delitev dobička je po delu (plači) preteklega obračunskega obdobja in nikakor ne more voditi v uravnilovko. Uravnilovka je regres, vožnja in malica.

Vrednotenje dela je osnovna postavka podjetništva, kadar hočeš narediti dolgoročno rastoče in razvijajoče podjetje (seveda poleg vseh drugi resursov).
Vsako delo je merljivo, samo kriterije je potrebno poznati in potem primerjati med seboj več izvajalcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

BlueRunner ::

Pride marec in deli se dobiček, za prejšnje leto in lej ga vraga, spet je Polde prejel pol več šuškov, kot Janez. Ta se zbudi in hop na sodišče - halo!! Diskriminacija!! Šefi me jebejo v glavo!! Polde ma več dnarja kot jaz!!

Ta primer je seveda jasen in mu nimam kaj za očitati. Janez se pač nekaj buni v prazno.

Kaj pa hudič, ko imata Janez in Polde enaki plači, na koncu leta pa želim Poldeta nagraditi, ker sem ocenil, da se je pri delu s strankami bolj trudil, za stranke pa subjektivno ocenjujem, da so bolj zadovoljne, kadarih jih streže Polde, kot pa kadar jih streže Janez.

Kako bom utemeljil to razliko, če bo delitev dobička po ključu, kjer bo Polde dobil več šuškov, kot pa Janez? Kako bom na sodišču dokazal, da sem se sicer res odločil na podlagi svoje lastne subjektivne ocene, nisem pa pri temu diskriminiral? Kajti za Janeza je dovolj, da reče, da sta se enako trudila in naredila enako prometa. Jaz pa moram dokazati precej neotipljivo zadovoljstvo strank (subjektivno merilo).

Zraven bo pa še šef, ki je dobil še več šuškov od Poldeta, zato, ker mu je uspevalo celoten oddelek vleči naprej in ljudi motivirati, da so vsi skupaj kot kolektiv dosegli več, kot je bilo načrtovano (objektivno merilo).

Uravnilovka je regres, vožnja in malica.

Vožnja in malica nista uravnilovki, ker ljudje v povprečju isto pojemo in kilometer enako stane ne glede na to, če jih je 5 ali pa 50. Če seveda odmislim izplačevanje "nagrad" skozi vožnjo... kar je pa itak davčna utaja in še kaj. Torej nekaj, kar predstavlja anomalijo in ne delo po pravilih.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Nobenega problema, boš pač Janezu povedal, zakaj bo imel Polde višji dobiček, če bo utemeljitev razumljiva, ne v smislu Polde se lepše oblači, bo Janez to razumel, čudno pa se mi zdi, da boš že med letom oba plačeval enako, torej si pristaš manjšega odpora. Smisel višjega nagrajevanja je ravno v tem, da se ti boljši delavci ne poslabšajo, slabi pa nimajo nikakršne motivacije, če dobivajo vsi enako plačo.

Dragi moj, večkrat negiraš samega sebe - utemeljuješ, da je nagrajevanje spolzek teren, pri ljudeh, ki poznajo delo podrejenih, to ni prav nikakeršen problem. Z nagrajevanjem se da tudi odlično znebit slabih delavcev.

Zato pravim, da edina uravnilovka v dobrih podjetjih je regres, malica (ne daš debelemu več za malico, saj verjetno je bolj lačen) in prevoz (vsem iz istega kraja enako).

Gandalfar ::

čudno pa se mi zdi, da boš že med letom oba plačeval enako


glede na to, da te to da das cloveku vec denarja bistveno vec stane, vec kot mu das je to kar velika dilema za delodajalca

BlueRunner ::

Nobenega problema, boš pač Janezu povedal, zakaj bo imel Polde višji dobiček, če bo utemeljitev razumljiva, ne v smislu Polde se lepše oblači, bo Janez to razumel

Samo reci mi, da pri vseh svojih izkušnjah še nisi videl kako to res izgleda, ko se začne Janez buniti.

Smisel višjega nagrajevanja je ravno v tem, da se ti boljši delavci ne poslabšajo, slabi pa nimajo nikakršne motivacije, če dobivajo vsi enako plačo.

Če hočeš lahko. Sam vidim smisel nagrajevanja v temu, da pogledaš dosežke in nagradiš presežke. Gausova krivulja. Naslednje leto se bodo tisti, ki so letos ostali brez, trudili, da bodo naslednjič oni prejemniki nagrade.

Izhodišče pa je za isto delo na istem delovnem mestu isto.

utemeljuješ, da je nagrajevanje spolzek teren

Nope. Delitev dobička je zame spolzek teren, ker z njim ne težje oziroma bolj tvegano dosegam enake učinek, kot ga lahko dosegam s premišljenim nagrajevanjem. Tudi, če pustiva ob strani sistem nagrajevanja, je nekaj, kar delam brez zakonske prisile bolj fleksibilno in učinkovito, kot pa neko talanje denarja, kjer moraš biti previden tudi zato, da komu ne stopiš na napačen žulj.

Če dam Poldetu nagrado, Janez pa gre potem juhuhu, bruhuhu na sodišče, ker je on ni dobil, ga bo to praktično odslovilo že na vhodu. Če razdelim dobiček na način, kjer me lahko nekdo obtoži diskriminacije, potem težko nagrajujem dobro delo, ne da bi nagrajeval tudi slabo delo. Ali pa bolj grobo povedano: kako naj pri delitvi dobička diskriminiram proti tistim, ki jih ne želim nagrajevati? Če tega ne morem, ali ni potem lažje, da nagrajujem po starem, dobiček pa še pred delitvijo odlijem drugam, kjer si ga izplačam z nižjim davkom, kot bi me pa stala "delitev dobička". Racionalna odločitev delodajalca, ki ni pokvarjen in svoje zaposlene še vedno spoštuje. Samo pri svoji politiki delitve denarja pa se pač ne bo pustil omejevati.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Gandalfar - Poglej, enako nagrajevanje pridnih in manj pridnih delavcev, vodi v to, da pridni postajajo vedno slabši, slabi pa nikakor boljši. Če se odločiš, da denar, ki si ga namenil za izplačilo delavcem, preko višine v kolektivni pogodbi dejavnosti razdeliš po uspehu (100% po pogodbi + 15% po uspešnosti) imaš dosti prostora za nagrajevanje pridnih, saj lahko nekomu daš 30%+, če dva tega ne zaslužita. Tebe ne košta nič, dobiček se zaradi bolj zavzetega dela veča 2x +.

Pri svojih izkušnjah sem to videl in tudi uporabljal, pa je bilo vedno brez problema, je pa res, da so se pizdili slabši delavci in, ko jim razložiš, zakaj ima nekdo več, ne boš verjel imaš kar naenkrat ves oddelek odličen.

Nagrajevanje po opravljenem delu je približno tako, kot vzgoja otroka. Če je priden so bonitete, drugače jih ni in če to delaš pravilno, ugotoviš, da s tvojim otrokom ni nobenih problemov.
Ljudje smo pač podkupljivi in samoljubni, včasih sploh ni potrebno dodatno nagrajevati, zadosti je trepljaj po rami in pohvala pred celotno skupino.
Poglej, sodišče se ne ukvarja s tistim, kar je več, kot zahteva pogodba. Za slabo delo pa imamo poglavje v zakonu o delovnih razmerjih, kjer so lepo napisani postopki za ugotavljanje, opozarjanje in prenehanje. Če imaš kakšnega slabega delavca si kriv sam, znebi se ga - seveda po predpisih, da ga ne dobiš čez dve leti nazaj z vsemi stroški.

Pri politiki nagrajevanja ni nobene omejitve, samo pošten odnos mora biti, verjemi da se slabi delavci bolj zavedajo kakšni so, kot pridni.

dukenukem ::

prašajte boscarola in akrapoviča ,ki sta najuspešnejša podjetnika ,če njihovi delavci dobijo minimalca , če hočete met uspešno podjetje nemorete odirat ljudi ,razlike v plačah so tud prevelike ,delavec 500 evrov ,direktor 10.000EUR se pravi ma on 20x večjo plačo ,to ni pošteno v nobenem sistemu

Mr.B ::

Da, ampak za to so krivi delavci, ne Delodajalec. Če so delavci pripravljeni za to delati. Pa ne mi reči bogi revčki delavci, je toliko brezposelnih, da .... da kot pravi statistika je 7.5% brezposelnih...
Sindikat naj reče za toliko denarja, no go . Če komu ni všeč, ne bo preživel pa naj zapre podjetje. Boste videli kako hitro se bo država zmenila z delodajalci...Potem pa nehajte jokati o nedelujočih sindikatih.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::

@solatko: fino. Zakaj torej rabimo zakon, ki uspesnega podjetnika kaznuje z dodatno obdavcitvijo?

nevone ::

No, zadnji solatkov post je konstruktiven.

Res je, da imamo pri nas kapitaliste, ki so do premoženja prišli na dokaj lahek način in v bistvu niso kaj prida svojega vložili vanje, in ti kapitalisti zares delujejo po principu, dejmo si nagrabit, dokler bo šlo, pol nas pa ne briga več. Zaradi takih je padla črna luč na cel kapitalizem in vse kapitaliste.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zheegec ::

kaj Akrapovič na veliko štanca varovalke, ali rabi imeti neke izobražene kadre zaposlene? Samo vprašam... Kolikor vem ima biznis od akrapoviča visoko dodano vrednost...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

solatko ::

Mr.B - Dej si enkrat za vselej zabij v glavo, da v Sloveniji sindikatov ni, so ostanki bivših režimskih sindikatov in nekaj na novo, izhajajoč iz političnih strank in ne ustanovljeni s strani delavcev. Več kot pol zaposlenih ni član nobenega od njih.

Gandalfar - Zato ker večina slovenskih kapitalistov ne pozna ali noče poznati nagrajevanja po delu in še to, ne gre za povečanje davka, saj se delitev dobička s tem zakonom poceni in deli se iz tistega, kar se lastniki prostovoljno odločijo, samo uprava in nadzorniki dobijo malo manj.

ALIEn3001 - g. Akrapovič ima visok tehnološki razvoj, samo delo pa razen nekaj orodjarjev (izdelava orodij), uporablja priučeno delovno silo (varilci, krivljenje cevi in stiskalnice) in nekaj obdelovalcev kovin za končno izdelavo izpušnih sistemov.
Seveda je osnova razvoj, vendar bi imeli vsi ostali, po logiki nekaterih na tem forumu, zajamčene plače, saj delo ni nič bolj zahtevno, kot šivanje v Muri ali Preventu.
Dodana vrednost je predvsem na izdelku in ne na izdelavi, če razumete razliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

gruntfürmich ::

Zheegec je izjavil:

kaj Akrapovič na veliko štanca varovalke, ali rabi imeti neke izobražene kadre zaposlene? Samo vprašam... Kolikor vem ima biznis od akrapoviča visoko dodano vrednost...


lol
če preoblikuješ pločevino & variš ali potrebuješ za to doktorje znanosti?
NE. enostavno imaš lahko navadne delavce brez izobrazbe, ampak bodo dobro delali ker nimajo eksistencialnih skrbi tko kot vsi njihovi stanovski kolegi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
««
10 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18652540 (48622) Jarno

Več podobnih tem