» »

Delitev dela dobička odslej obvezna

Delitev dela dobička odslej obvezna

««
11 / 12
»»

solatko ::

gruntfürmich - Zato pravim, da so naši managerji zanič, razen parih, kot je Boscarol, Akrapovič, Triler, Pečečnik, pa še kakšen bi se najdu in začuda, nihče nima trgovskega podjetja.
Kje piše, da imajo dobre plače lahko samo v podjetjih, kjer delajo v glavnem visokošolani kadri, vzemite naprimer Kanal, kjer z drekom zaslužijo delavci, kar precej več, kot pri Snagi. Tudi z najenostavnejšimi deli je možno zaslužit, vendar to ne smejo biti lon posli, temveč z dobrim razvojem in managmentom pridobljeni lastni izdelki, so lahko konkurenčni po celem svetu. Škorpjone ponarejajo po celem svetu, vendar pravi motoristi, kupijo original, ker vedo, da je to prava stvar.
S kopiranjem in dodelavo pa denarja v tej državi ne bo, bo pa za nekaj posameznikov, na račun skoraj zastonj dela.

monster-x ::

Ja, vem kaj sem opisal. CoolBits-u pa bi verjetno bolj koristil opis, kot pa tujka. Sicer pa je težava v tem, da imaš v Sloveniji v prakično vseh regijah podjetja, ki se zanašajo na zaposlene na minimalcu in bi plače še spustili, če bi se dal. Hkrati pa so to najbolj ranljivi zaposleni, ker so (znotraj podjetja) izučeni za eno opravilo. Težko jih boš dal kamorkoli, kjer je zahtevano več kot pa NK delavec. Torej kvalifikacija dela, ki ga bi bilo bolje odposlati na Kitajsko in pri nas početi kaj bolj produktivnega - z več dodane vrednosti.

Če boš v takšnem okolju znižal minimalca, se nova podjetja ne bodo odprla, vsaj ne zato, ker bi bilo sedaj nhihovo delo cenejše. Razlika v ceni dela je še vedno takšna, da je ceneje to delo odpeljati v Bosno, v Romunijo ali pa kar celotno pot do Kitajske. Če boš dvignil minimalca, pa boš tvegal, da bo celotno podjetje postalo nerentabilno.

Kar se pa tiče "lastnega podjetništva", pa mi pojasni kako bo 500 šivilj v eni regiji spočelo 500 novih poslovnih idej s po 100EUR. Kako?

BlueRunner,
1. Če bi podjetja vedela, kako sproducirati višjo dodano vrednost, bi to verjetno že počela. Se ne strinjaš? To bi jim prineslo še višji profit, saj bi delavci delali za malo denarja. Ne vem pa zakaj misliš, da bodo potem kar čez noč ustvarjali višjo dodano vrednost.

2. Če boš spustil minimalca, se bo morda odprlo še kakšno delovno mesto. Mogoče zato, ker bo lahko podjetje zaradi nižjih stroškov imelo nižje cene in s tem več naročil. Morda pa se bo še kakšno podjetje našlo in odprlo proizvodnjo tam.

3. Trenutno se spomnim kar nekaj idej, kako lahko z nekaj 100EUR, ki jih vložiš, ustvariš biznis, s katerim se preživljaš skozi mesec in to povsem lepo. Seveda ne boš ustvarjal milijonov, preživel pa boš. Nisem pa niti slučajno socialna ustanova, da bi jih brezplačno talal naokoli. Pa prosim, ne mi bluzit, da se ne da. Če ti nimaš idej, niti slučajno ne pomeni, da jih ni. Lahko se greš poslovneža, ni pa nujno, da se boš vozil z Mercedesi in ostalimi luksuznimi vozili. Upam, da biti poslovnež, zate ne pomeni, da se preseravaš z vsem živim.

Ni se treba na osebne žalitve spravljat ko zmanjka argumentov...
Zgleda, da si ti tisti manj razgledan povprečnež tukaj in ne obratno...
Drugače pač nebi samo z lepo teorijo opletal.

Jaz nisem nikogar žalil. Rekel sem, da če se pogajaš in te vržejo ven, si pač preprosto le povprečnež (povprečnežev v delu, pogajanju ali pa obojem hkrati). Aja, povprečnež ni mišljeno slabšalno, da se ne bo kdo zapičil v to. Nisem pa jaz ravno povprečnež, ampak ogromno vlagam v svojo konkurenčnost, ne bom pa prenašal, da bo zaradi tega nekdo drug profitiral na moj račun (sploh ne tisti, ki ničesar ne vloži v to, da bo bolj konkurenčen) in bo kar naenkrat vsak zaposleni po defaultu upravičen do nečesa, kar sploh ni nujno plod njegovega dela. Da se ne bomo spuščali na nivo kak primitivni nivo, kdo ima daljšega, pa predlagam, da se vrnemo na debato.

Solatko ima point. In sicer hoče dopovedati, da bi morali nagrajevati po uspehu. Nikakor pa noče razumeti, da se kapitalistu ne izplača uvesti takega sistema plačevanja, če nima po uvedbi več oz. vsaj toliko profita kot pred uvedbo (po tem, ko že razdeli). Noče tudi razumeti, da je ogromno uspešnih podjetij, ki jim ni potrebno nagrajevati po uspehu, pa vseeno zasledujejo cilj, ki so si ga zadali lastniki. Kar mu tudi ne gre v glavo je tudi dejstvo, da tudi takšni uspešno zgrajeni sistemi nagrajevanja ločujejo boljša podjetja od slabših (ne v smislu boljša do zaposlenih, temveč boljša v poslu). Zakaj bi nekdo moral po zakonu to početi. Če že sedaj ne zna s tem čarati, zakaj misliš, da bo kar naenkrat zgradil nekaj uspešnega? Ne, vsak naj se sam odloči. Če se bo odločil pravilno, bo nagrajen, sicer ne. To je tako kot bi država uzakonila nek določen postopek, ki dela podjetje A uspešno. Kar naenkrat vsem pove "skrivnost" in ga celo uzakoni. To pa ni ravno konkurenčno okolje, če država govori, kaj naj podjetja počnejo. Kaj pa če nekdo uspeva bolje brez motiviranja zaposlenih, saj mu motivacija več vzame kakor prinese?

Naj pa vsako podjetje ponuja različne sheme plačevanja (bodisi stimulativne, bodisi ne; sami naj ocenijo). Ravno to bo ločevalo dobra podjetja od slabih. Pa naj jim izplačujejo ta uspeh bodisi kot plačo (npr. uvedejo višji variabilni del) bodisi kot del profita. Naj se odloči vsak sam. Pa upam, da je potem tudi logično, da bi moral vsak zaposleni tudi nositi posledice izgub, če je že udeležen pri dobičkih. Recimo da krije izgubo ali pa dobi nizek dohodek iz naslova variabilnega dela plače.

Še vedno pa mi ni niti najmanj jasno, zakaj ni nihče od "pravičnikov" za to, da se razbremeni plače in bodo zaposleni s tem pridobili. Več bodo potrošili, več bo dela, bolje bodo živeli. Kar mi tudi ni jasno pa je tudi dejstvo, da nekateri mislite, da je vsako delo vredno za preživetje. Če ni, se ga pač ne sprejme. Bodite toliko pošteni do sebe in si priznajte, da ne morete preživete in iščite druga dela. Izobražujte se, da boste delodajalcem ponudili več in boste lahko tudi zaračunali več za svoje delo. Dokler pa se boste samo pritoževali, da ni dela, pa se le sami sebi zahvalite, da ne živite bolje. Ali se izobražujte ali pa odprite lasten biznis. Če ste brez dela, boste že našli čas, da preberete kakšno knjigo ali pa razmislite, kaj bi lahko počeli v življenju. Je pač potrebno biti samoiniciativen. Tega je pri nas še veliko premalo. Mogoče pa je ravno to krivo.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

gruntfürmich ::

joj monster-x, kok ti nakladaš. dj usaj povej če si zaposlen?

kar ti govoriš je morda res. v idealnih razmerah. ampak zdi se, kot da nisi seznanjen z razmerami v sloveniji. ali pa nočeš verjet da so takšne kot jih najbolj črni tu opisujemo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Ne vem pa zakaj misliš, da bodo potem kar čez noč ustvarjali višjo dodano vrednost.

Edin način, da začneš delati višjo dodano vrednost je ta, da začneš opravljati delo z višjo dodano vrednostjo. Npr. že nekajkrat omenjen Akrapovič... Nikjer pa nisem niti namignil, da bo eno in isto podjetje magično začelo ustvarjati več. Nagrade in delitve dobičkov gor ali pa dol. Za razliko od tebe, ki še vedno trdiš, da:

Trenutno se spomnim kar nekaj idej, kako lahko z nekaj 100EUR, ki jih vložiš, ustvariš biznis, s katerim se preživljaš skozi mesec in to povsem lepo.

Kar je čisto lepo in prav. Sedaj te pa prosim, da se jih spomneš toliko, da boš zaposlil recimo 50% bivših zaposlene iz Mure, Steklarne Rogaška in še kakšnega Vegrada. Lahko ti je tukaj pametovati o temu kako bodo ljudje kar imeli ideje in bodo preživeli s svojo investicijo. Če bi bil res faca, bi povedal kako naj to storijo tisti, ki so zadnjih 25 let delali na takšnem ali drugačnem traku. Imajo nekaj 100EUR. Imajo željo znova delati. Imajo željo preživeti. Hudiča, kako to, da ni okoli nas kar nenadoma pognalo nekaj 100 novih podjetij iz teh idej, ki jih imajo ljudje po tvojem mnenju polne glave.

Sam bi rekel, da imaš ti samo polna usta in prazno glavo...


Če boš spustil minimalca, se bo morda odprlo še kakšno delovno mesto. Mogoče zato, ker bo lahko podjetje zaradi nižjih stroškov imelo nižje cene in s tem več naročil.

V resničnem svetu bodo cene ostale iste, naročil bo še vedno enako, zaposleni bodo plačani manj, lastnik bo v žep pospravil več. Tukaj ima solatko še kako zelo prav. Delovna mesta pa ne bodo nastala iz zraka...

Morda pa se bo še kakšno podjetje našlo in odprlo proizvodnjo tam.

Delovno mesto za zaposlene na nižjem minimalcu... Uh. Seveda. Na minimalcu so največ zaposleni v proizvodnih panogah, kjer jih v kot stiska poceni Kitajska (tekstil) in v storitvenih panogah, kjer dela sicer ne moreš odpeljati na Kitajsko, imaš pa na ulici tisoče potencialnih kandidatov, ki jih vzameš namesto "težakov", ki hočejo več od minimalca (čistilni servisi). Skratka super. Tekstilcem ne boš pomagal, ker bodo še vedno 2x dražji od dela na Kitajskem + transport do EU, zafrknil pa boš vse v storitvenih dejavnostih, kjer je NK delovne sile kot listja in trave - kar omogoča cenovni dumping na trgu. Vedno je namreč na voljo še en, ki je pripravljen delati za 1EUR manj. Kvadratnih metrov pisarn, barčkov in stanovanj pa je samo toliko kolikor jih je. Pač ne moreš porabiti 100m2 barve za barvanje 1m2.

Še vedno pa mi ni niti najmanj jasno, zakaj ni nihče od "pravičnikov" za to, da se razbremeni plače in bodo zaposleni s tem pridobili. Več bodo potrošili, več bo dela, bolje bodo živeli.

Er... že navedeno. Malo poglej nazaj, če si spregledal. Verjetno ga v celotni temi ni kljukca, ki se ne bi tiho ali pa glasno strinjal s tem, da je potrebno davke znižati. Seveda vsi vemo kaj to pomeni za proračun, potem pa se lahko kregamo o temu kakšne bodo šele posledice tega početja.

monster-x ::

joj monster-x, kok ti nakladaš. dj usaj povej če si zaposlen?

kar ti govoriš je morda res. v idealnih razmerah. ampak zdi se, kot da nisi seznanjen z razmerami v sloveniji. ali pa nočeš verjet da so takšne kot jih najbolj črni tu opisujemo...

Eh, to sem ti že povedal, da podatki iz mojega zasebnega življenja niso predmet debate (ne vplivajo na debato) in jih ne mislim javno objavljati.

Kot drugo. Neka normalna debata s teboj ni možna, ker ničesar ne argumentiraš. Ko boš bil tega zmožen, pa se oglašaj. Prav? Ne mislim zapravljati svojega časa, da dobim nek bedast odgovor, kako nimam pojma o razmerah v Sloveniji. Dobro vem, kaj se dogaja. Ampak če misliš, da boš to tako reševal, se ti tudi sanja ne o posledicah.

Edin način, da začneš delati višjo dodano vrednost je ta, da začneš opravljati delo z višjo dodano vrednostjo. Npr. že nekajkrat omenjen Akrapovič... Nikjer pa nisem niti namignil, da bo eno in isto podjetje magično začelo ustvarjati več. Nagrade in delitve dobičkov gor ali pa dol. Za razliko od tebe, ki še vedno trdiš, da:

Seveda moraš to početi. Ampak moraš tudi ugotoviti, kako. Če podjetje tega ne zna, pač dela tisto, kar zna. Niso pa dolžni delavcu zagotoviti boljše plače, če tega ne znajo in če delavec pristaja na tiste pogoje dela. Če bi to znali, bi vsi bili Akrapoviči.

Kar je čisto lepo in prav. Sedaj te pa prosim, da se jih spomneš toliko, da boš zaposlil recimo 50% bivših zaposlene iz Mure, Steklarne Rogaška in še kakšnega Vegrada. Lahko ti je tukaj pametovati o temu kako bodo ljudje kar imeli ideje in bodo preživeli s svojo investicijo. Če bi bil res faca, bi povedal kako naj to storijo tisti, ki so zadnjih 25 let delali na takšnem ali drugačnem traku. Imajo nekaj 100EUR. Imajo željo znova delati. Imajo željo preživeti. Hudiča, kako to, da ni okoli nas kar nenadoma pognalo nekaj 100 novih podjetij iz teh idej, ki jih imajo ljudje po tvojem mnenju polne glave.

Zakaj? Zato, ker ljudje ne razmišljajo o tem. Ker je premalo državnih spodbud (že to, da ti država ogromno vzame in se ne moreš lotiti podjetništva) in ker je pri nas tako zagamano biti podjetnik, ker te vsak drug grdo gleda in te malo manj kot obsoja, da si baraba, pa četudi dobro plačuješ delavce.

Če bi dobro prebral, bi videl, da sem napisal, da nisem socialna ustanova, da bi talal ideje naokoli. Nisem pa nikjer napisal, da ti ljudje imajo ideje. Na žalost le čakajo, da se bo nekje nekaj odprlo in bodo tam poskušali dobiti službo. Malokdo pa začenja razmišljati o podjetništvu in o tem, da bi se sam lotil tega. Premalo razmišljajo, kaj znajo in česa bi se lahko naučili. Če si brezposeln, imaš verjetno kar nekaj časa, da se česa naučiš in potem to dejansko izvedeš. Žal pa nič ne pride samo od sebe. Ti pa predlagaš kaj? Da jih podpiramo na socialni? Če jim damo še več, se pa sploh ne bodo lotili. Kaj pa vem, mogoče pa je v Sloveniji še vedno predobra socialna pomoč.

Polna usta in prazna glava? Heh ... ne bomo se spuščali na osebno raven.

V resničnem svetu bodo cene ostale iste, naročil bo še vedno enako, zaposleni bodo plačani manj, lastnik bo v žep pospravil več. Tukaj ima solatko še kako zelo prav. Delovna mesta pa ne bodo nastala iz zraka...

Odvisno, kje konkuriraš. Če konkuriraš recmo kje v tujini, boš lahko spustil ceno in prišel do nekega posla. Ne vem, zakaj gledaš tako omejeno.

Delovno mesto za zaposlene na nižjem minimalcu... Uh. Seveda. Na minimalcu so največ zaposleni v proizvodnih panogah, kjer jih v kot stiska poceni Kitajska (tekstil) in v storitvenih panogah, kjer dela sicer ne moreš odpeljati na Kitajsko, imaš pa na ulici tisoče potencialnih kandidatov, ki jih vzameš namesto "težakov", ki hočejo več od minimalca (čistilni servisi). Skratka super. Tekstilcem ne boš pomagal, ker bodo še vedno 2x dražji od dela na Kitajskem + transport do EU, zafrknil pa boš vse v storitvenih dejavnostih, kjer je NK delovne sile kot listja in trave - kar omogoča cenovni dumping na trgu. Vedno je namreč na voljo še en, ki je pripravljen delati za 1EUR manj. Kvadratnih metrov pisarn, barčkov in stanovanj pa je samo toliko kolikor jih je. Pač ne moreš porabiti 100m2 barve za barvanje 1m2.

Ja in kaj pol, če so zaposleni v proizvodnih panogah k jih stiska poceni delovna sila iz vzhoda? Mislm, a maš ti raje ljudi na socialni kakor pa da delajo?

Er... že navedeno. Malo poglej nazaj, če si spregledal. Verjetno ga v celotni temi ni kljukca, ki se ne bi tiho ali pa glasno strinjal s tem, da je potrebno davke znižati. Seveda vsi vemo kaj to pomeni za proračun, potem pa se lahko kregamo o temu kakšne bodo šele posledice tega početja.

Oh, ko bi ti vedel, kakšne rezerve so v javnem sektorju. Ne vem, a se sprenevedaš al res ne veš, kok enga denarja zmeče država za bedarije in ravna totalno negospodarno (preplačuje, brez problema podpisuje anekse, itd.). Tukaj so ogromni prihranki, tko da ne mi bluzit, da jih ni in da se ne da nižati davkov. Še kako se jih da.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

solatko ::

monster-x - Se tebi zdi prav, da ima podjetnik, ki ima deset delavcev na minimalcu, dosti višji dobiček, kot nekdo, ki je postavil visoko razvito tehnološko firmo, v kateri ima 10 vrhunskih strokovnjakov, toda ima ogromne stroške tako s plačilom dela, kot z stalnim obnavljanjem visoke tehnologije.
Ima sicer ogromno dodano vrednost.

monster-x ::

Ja, zdi se mi prav, če mu trg to omogoča in je našel svojo nišo. Ne zdi pa se mi prav, da jih ne bi plačeval, ampak to je druga stvar.

Lepo bi te pa tudi prosil, da nam razložiš svoje pojmovanje (višje) dodane vrednosti (na zaposlenega).
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

solatko ::

Ni našel tržno nišo, temveč ceneno delovno silo. Torej je interes podjetnikov, čim več dela z nizko dodano vrednostjo in dobički bodo stalni (cenene delovne sile ne bo zmanjkalo). Zakaj bi se matrali z znanjem, razvojem, visoko tehnologijo, če lahko s šivanjem copat pridelamo večji dobiček - saj so firme zaradi dobička in ne zaradi visoko šolane, drage delovne sile.

Brutto dohodek se računa na število delavcev - materialni stroški - razlika v dohodku je dodana vrednost.
100 delavcev 100EUR materialni stroški 200EUR dohodek - dodana vrednost je 1EUR/zaposleni
100 delavcev 100EUR material 200.100EUR dohodek - dodana vrednost je 2.000EUR/zaposleni

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

49106 ::

Zakaj se pa ti delavci, ki so tako pridni in marljivi ne prekfalificirajo? Poznam ljudi, ki niso pridni in marljivi, pa so se brez težav prekfalificirali. Marljivemu in pridnemu delavcu to nebi smelo predstavljati nobene ovire

nevone ::

Zakaj bi se matrali z znanjem, razvojem, visoko tehnologijo, če lahko s šivanjem copat pridelamo večji dobiček - saj so firme zaradi dobička in ne zaradi visoko šolane, drage delovne sile.


Zato ker ti večji vložek na začetku za razvoj ali naprednejšo tehnologijo, da dolgoročno več možnosti za plasma tvojega izdelka na trg.

Za novo mašino že rabiš več sredstev, a jih z njo bistveno več prihraniš. Z razvojem si zagotoviš prednost pred drugimi.

Če razvoj ne bi prinašal prednosti že zdavnaj nihče ne bi stavil na tega konja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

49106 ::

Like it or not, Greece we are comming

solatko ::

nevone - A ne gre pri vsem skupaj samo za dobiček, če ga je v kratkem času več z NKV delavci, bom za 5 let odprl firmo s takimi, potem pa spet drugje enako. Pri visokotehnološki firmi, nikoli ne vem, kdaj me bo kdo kopiral s cenejšim proizvodom in bom ob velikem vložku, ostal s krediti na suhem.
S poceni firmo pa praktično ne reskiram nič, po 5-ih letih zaposlovanja po 3 mesece, ključavnico na vrata in adio. Ni odpravnin, potegnem iz zavoda denar za težko zaposljive, jih mam dve leti na minimalcu, če mi prinesejo vsaj toliko dobička, kot jim moram dat, sem pri 50 delavkah v petih letih miljonar.

Če se gremo dejansko samo za dobiček.

nevone ::

A ne gre pri vsem skupaj samo za dobiček, če ga je v kratkem času več z NKV delavci, bom za 5 let odprl firmo s takimi, potem pa spet drugje enako.

Nekaj kapitalistov je tudi takih. Ampak tudi oni morajo gledati, da so na trgu konkurenčni. Če bo njihova delovna sila dražja, bo dražji tudi izdelek za končnega kupca. Če bo hotel visoke dobičke, jih bo lahko dosegal le, če bo na trgu dovolj delavcev, ki bodo pripravljeni delati za nizko plačo in če bodo ljudje njegove izdelke kupovali po visoki ceni, ki jo bo postavil.

Pri visokotehnološki firmi, nikoli ne vem, kdaj me bo kdo kopiral s cenejšim proizvodom in bom ob velikem vložku, ostal s krediti na suhem.

Seveda. To je pač riziko kapitalista, ki mora čim bolje oceniti razmere na trgu. Ampak eni pač ocenjujejo, da ocenjujejo dobro in gredo zato tudi v visokotehnološke projekte.

S poceni firmo pa praktično ne reskiram nič, po 5-ih letih zaposlovanja po 3 mesece, ključavnico na vrata in adio. Ni odpravnin, potegnem iz zavoda denar za težko zaposljive, jih mam dve leti na minimalcu, če mi prinesejo vsaj toliko dobička, kot jim moram dat, sem pri 50 delavkah v petih letih miljonar.

S poceni firmo reskiraš toliko, da se prav tako pojavijo podobne firme na trgu, ki konkurirajo za kupce in delavce. Isto kot lahko nekdo kopira tehnologijo, se kopira tudi ustanavljanje poceni firm.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

monster-x ::

Ni našel tržno nišo, temveč ceneno delovno silo.

Seveda je. Našel je nišo, ki mu omogoča da s pomočjo dela, ki ga kupi na trgu, ustvari dovolj velik profit, da se mu zdi vredno vlagati. Pa daj še ti to počni, če je tok simpl. Sčasoma se bo ponudba manjšala in delavci bodo ta profit topili, saj bodo zahtevali višje plače. To je pač naraven tok dogodkov, ki bi ga nekateri radi prehiteli na škodo drugih.

Torej je interes podjetnikov, čim več dela z nizko dodano vrednostjo in dobički bodo stalni (cenene delovne sile ne bo zmanjkalo). Zakaj bi se matrali z znanjem, razvojem, visoko tehnologijo, če lahko s šivanjem copat pridelamo večji dobiček - saj so firme zaradi dobička in ne zaradi visoko šolane, drage delovne sile.

A ti sploh veš, kaj je dodana vrednost? Ker se mi zdi, da niti ne. Dodano vrednost izračunamo tako da od prodajne cene odštejemo stroške inputov. Torej če imam nek nov proizvod, lahko nabijem ceno, ampak mi to nič ne koristi, če so stroški le 1EUR nižji od te prodajne cene. Torej še vedno ustvarjam nizko dodano vrednost. Dodana vrednost niso prodajne cene.

Na dolgi rok tudi te "poceni" firme postanejo manj dobičkonosne, ker lahko vsakdo vstopa na trg in ti konkurira.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

solatko ::

monster-x - mal mešaš brutto dohodek in dodano vrednost- pri dodani vrednosti se računa samo materialni stroški, št. delavcev in končna cena, potem pa pride cena dela, davki ostali stroški in na koncu obračun in dobiček ali zguba.
V dodano vrednost se ne računa ostalih stroškov - nabavna cena kave je 3EUR za 10kg, ko jo spražimo je 30EUR, dodana vrednost je 27EUR, brez stroškov peke, kalkulacija pride po prodaji. In tistemu se reče prihodek.

darkolord ::

solatko je izjavil:

A ne gre pri vsem skupaj samo za dobiček, če ga je v kratkem času več z NKV delavci, bom za 5 let odprl firmo s takimi, potem pa spet drugje enako. Pri visokotehnološki firmi, nikoli ne vem, kdaj me bo kdo kopiral s cenejšim proizvodom in bom ob velikem vložku, ostal s krediti na suhem.
S poceni firmo pa praktično ne reskiram nič, po 5-ih letih zaposlovanja po 3 mesece, ključavnico na vrata in adio. Ni odpravnin, potegnem iz zavoda denar za težko zaposljive, jih mam dve leti na minimalcu, če mi prinesejo vsaj toliko dobička, kot jim moram dat, sem pri 50 delavkah v petih letih miljonar.

Če se gremo dejansko samo za dobiček.
V pravljici.

solatko ::

Na žalost so te pravljice še kako resnične.

monster-x ::

solatko, jaz dobro vem, kaj je dodana vrednost. Brutto dohodek? Ne vem, če to ravno obstaja. Obstajajo drugi izrazi, ki opisujejo razliko med vsemi stroški in prihodkom, ki ga ustvariš s tem proizvodom.

Sicer pa je prihodek tisto, kar dobiš, ko prodaš zadevo. Torej v tvojem primeru 30EUR.

Drugače pa to nima nobene povezave s tem, kar je naslov teme.

Še vedno pa nisi doumel, da več kot boš imel podjetij, več bodo imeli delavci izbire in za višje plače se bodo lahko pogajali. Več podjetij pa boš imel, ko jim boš omogočil višji profit in prijazno okolje brez kakih prisil v obliki visokih davkov, obveznih deljenj dobičkov. Če je zadeva prostovoljna, je čist okej. Še vedno bodo lahko delili profit in to po nižji davčni stopnji. Bolj pa ko boš podjetja omejeval, manj jih boš imel in posledično bodo delavci imeli vedno manj izbire in vedno nižje plače. No, tega pač nočeš doumeti.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

darkolord ::

solatko je izjavil:

Na žalost so te pravljice še kako resnične.
No dej kakšen primer.

MadMicka ::

SasoS, to, da delitev dobička med delavce zmanjšuje njihovo motivacijo, to pač ti misliš. Jaz mislim, da jim dviguje motivacijo, dviguje pripadnost podjetju, dviguje istovetenje s podjetjem, dviguje razpoloženje oz. klimo v podjetju, vse tisto, kar je potrebno, da delavci dajo od sebe več, kot bi sicer človek pričakoval. V takšni klimi lenuha porihta ne samo njegov šef, ampak tudi njegovi sodelavci.

monster-x, ko razlagaš o tem, kaj je potrebno za več podjetji oz. več investicij, omenjaš zgolj davke. Še zdaleč ni to edini faktor. Še zlasti ne, če vemo, da Slovenija v okviru EU nima najvišjih efektivnih davčnih stopenj. Pomembno je še vse kaj drugega. Pomembna je ustrezna infrastruktura, od cest, elektrike, optičnih kablov, do dobrih povezav z drugimi državami, ustreznih skladišč, in po drugi strani, potrebujemo izobražen kader in fakultete, ki bi tesno sodelovale z gospodarstvom. Vse mogoče se najde.

49106 ::

solatko je izjavil:

nevone - A ne gre pri vsem skupaj samo za dobiček, če ga je v kratkem času več z NKV delavci, bom za 5 let odprl firmo s takimi, potem pa spet drugje enako. Pri visokotehnološki firmi, nikoli ne vem, kdaj me bo kdo kopiral s cenejšim proizvodom in bom ob velikem vložku, ostal s krediti na suhem.
S poceni firmo pa praktično ne reskiram nič, po 5-ih letih zaposlovanja po 3 mesece, ključavnico na vrata in adio. Ni odpravnin, potegnem iz zavoda denar za težko zaposljive, jih mam dve leti na minimalcu, če mi prinesejo vsaj toliko dobička, kot jim moram dat, sem pri 50 delavkah v petih letih miljonar.

Če se gremo dejansko samo za dobiček.


Če bi tako delal nebi bil v petih letih miljonar, ampak bi v petih letih tako obubožal, da še tvoji potomci nebi mogli pufe plačat.

Imaš delavko z 600eu plače in ti ta prinese 1200eu. Ko od 1200 eu odbijemo davek (20%), ti ostane le še 960€. Zdaj je čas, da nakažeš plačo(600eu) in delavcu tudi plačaš prispevke(350eu). Koliko ostane? 10€ na delavca mesečno. Lejga zlomka, od 50 delavcev ne dobiš niti za eno minimalno plačo.

Kje je malica, kje je prevoz, kje so bolniške, kje so čistilke?

Potem pa to tvoje podjetje verjetno ne ustvarja nič in nič, torej so tu še stroški materijala oz. nasploh stroški proizvodnje in vzdrževanja. Ker nisi nič vložil, imaš objekt v najemu, torej dodaj še najemnino.

Še preden se zaveš si v tako globokem dreku, da še ven nemoreš.

SasoS ::

@MadMicka: preberi cel stavek.

CoolBits ::

Imaš delavko z 600eu plače in ti ta prinese 1200eu.

Na dan si mislu? Ker če toliko prinese na mesec nebi nihče firme odpiral...

dukenukem ::

bojo delili dobiček ja ,še zdravstvenega zavarovanja nemorejo plačat ,da ljudje umirajo

monster-x ::

MadMicka, morda res nismo prvi, ampak to niti slučajno ne pomeni, da imamo nizke davke in to ne opravičuje visokih obdavčitev. Glede na to, koliko nam država pobere, bi morali imeti vrhunsko infrastrukturo. Seveda se strinjam, da moramo imeti čim boljšo infrastrukturo. Ampak ... mi lahko potem razložiš, zakaj imajo države z nizkimi davki prav tako zelo dobro infrastrukturo? Lej, lej, morda pa ni potrebna visoka obdavčitev. Le boljša organiziranost države je potrebna, ne pa da jo lahko nateguje vsak, ki ima pet minut časa in bi rad zaslužil.

Zakaj omenjam nizke davke? Ker to podjetja hitro opazijo. Mislim, da v Evropi in na svetu ni podjetja, ki ne bi želelo imeti sedeža v državi, kjer je stopnja davka na dobiček 0% in še ni potrebno dajati zaposlenim. Zagotovo bi se kar precej podjetij preselilo v takšno državo. In zaradi tega bi imeli delovna mesta in to predvsem tista ne ravno nizko plačana, saj bi proizvodnjo verjetno pustili drugje ... tam kjer je delovna sila cenejša. Obenem pa bi rešili tudi marsikaterega gradbinca iz težav, saj bi lahko prodal nepremičnino za pisarno in prav tako bi se še kar precej stanovanj prodalo za zaposlene, ki bi prišli iz tujine. Da sploh ne omenjam, da bi se zaradi teh ljudi povečala potrošnja vseh sort izdelkov, itd. Ne vem no, zakaj se ljudem to ne zdi "kul"?


dukenukem, a lahko prosim malo bolje pišeš, ker pišeš kar nekaj tja v tri dni. Povej, komu pišeš, argumentiraj, itd. Ker takšnih ne-kvalitetnih postov ta tema res ne potrebuje.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

49106 ::

CoolBits je izjavil:

Imaš delavko z 600eu plače in ti ta prinese 1200eu.

Na dan si mislu? Ker če toliko prinese na mesec nebi nihče firme odpiral...


Ne nisem mislu na dan, ker je že on napisal 'da mu prinese dvakrat toliko, kolikor mu plača'. Plača mu pa seveda mesečno.

Ti bom dal en realen primer(avtopralnica)

En delavec lahko opere 1 avto(zunaj in notri) na 45min. V tem času lahko opere 11 avtomobilov in malica seveda. Lokalna avtopralnica ima ceno 12eu, torej če hočemo biti konkurenčni mora biti cena podobna, torej na bo 12eu. Če imaš delavca na minimalni plači, bo njegova bruto plača z malico vred okoli 1200€. Maksimalno pri tej ceni, kar lahko prinese en delavec je 132eu.

Potrebno je vedeti, da pralnice ob nedeljah in slabih vremenih ne obratujejo.

Za primer bom vzel velenje in mesec maj, za katerega sem najlažje našel podatke o padavinah.

Nedelje: 2,9,16,23,30
Padavine: 3,5,6,11,12,13,14,15,21,22,29,30,31
----------------------------------------------
Nedelovni dnevi: 2,3,5,6,9,11,12,13,14,15,16,21,22,23,30,31(Skupno 16 dni)

Iz tega izhajamo

Mesečni promet: 15(dni) x 132eu(dnevni promet)= 1980 minus DDV=1584€

Spet nisem štel stroškov vzdrževanje(voda, milo), regresa, dopusta in še kaj se najde. Štel sem pa da avtomobili čakajo na vrsto, da jih tvoje podjetje opere.

Zaključka nebom napisal in ga vam prepuščam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

solatko ::

Messiah - Če bi prebral cel post, bi opazil, da pobere še na zavodu prispevek za težko zaposljive.
Kdo je reku, da moraš odpret pralnico avtov.
Odpreš tekstilno podjetje - stroje na leasing, prostor najameš (izven večjih mest, dobiš za bagatelo) in dela se vse sobote, pa še kakšno nedeljo, tako kot se je delalo v Muri, samo da imaš manj kadra v pisarnah.
Odpreš čistilni servis z 50 snažilkami, poglej si cene na m2.
Imaš cel kup dejavnosti, kjer vhodni stroški niso veliki, poglej Sosed.si in s pravim pristopom, imaš dobička dost v nekaj letih, s tem da lahko kadarkoli firmo zapreš.
Če imaš delavko na 4EUR brutto, tisto kar naredi pa prodaš po 8EUR brutto ti od vsake ure ostane vsaj 1EUR/h čistega. Ker pa si sposoben in jim zagotoviš delo za 15-20EUR/h, plačuješ pa še vedno 4EUR/h, se računica, navkljub davkom in stroškom izide.

49106 ::

Ha? zagotoviš 15-20, plačuješ 4 ?WTF?

Da dvigneš kredit, potrebuješ nepremičnino katero boš zastavil oz redni mesečni dohodek, kar je pri podjetjih promet. Če tega nimaš se lahko obrišeš pod nosom, razen če se ne pišeš šrot ali bavčar seveda.

Zastaviš stanovanje, odpreš pralnico in če slučajno ne pokrije stroškov, si najmanj ob stanovanje.

Pri teh dejavnostih, kjer so potrebne majhne invisticije je ponavadi tudi več konkurence.

solatko ::

Zakaj misliš, da danes niso kar vsi podjetniki. Imeti moraš nekaj kapitala, da začneš, na leasing ne rabiš nepremičnin.

darkolord ::

Odpreš tekstilno podjetje - stroje na leasing, prostor najameš (izven večjih mest, dobiš za bagatelo) in dela se vse sobote, pa še kakšno nedeljo, tako kot se je delalo v Muri, samo da imaš manj kadra v pisarnah
Na tak način delajo Kitajci. Komaj prideš skozi, če sploh dobiš kaj posla.


Imaš cel kup dejavnosti, kjer vhodni stroški niso veliki, poglej Sosed.si in s pravim pristopom, imaš dobička dost v nekaj letih, s tem da lahko kadarkoli firmo zapreš.
A tale sosed:

Čisti prihodki od prodaje 54.494 EUR
Čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja -43.894 EUR

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

solatko je izjavil:

Messiah - Če bi prebral cel post, bi opazil, da pobere še na zavodu prispevek za težko zaposljive.
Kdo je reku, da moraš odpret pralnico avtov.
Odpreš tekstilno podjetje - stroje na leasing, prostor najameš (izven večjih mest, dobiš za bagatelo) in dela se vse sobote, pa še kakšno nedeljo, tako kot se je delalo v Muri, samo da imaš manj kadra v pisarnah.
Odpreš čistilni servis z 50 snažilkami, poglej si cene na m2.
Imaš cel kup dejavnosti, kjer vhodni stroški niso veliki, poglej Sosed.si in s pravim pristopom, imaš dobička dost v nekaj letih, s tem da lahko kadarkoli firmo zapreš.
Če imaš delavko na 4EUR brutto, tisto kar naredi pa prodaš po 8EUR brutto ti od vsake ure ostane vsaj 1EUR/h čistega. Ker pa si sposoben in jim zagotoviš delo za 15-20EUR/h, plačuješ pa še vedno 4EUR/h, se računica, navkljub davkom in stroškom izide.

poj pa vidis v financah (100 slo. podjetij al neki takega), da ima tekstilno podjetje (bolj proti koncu lestvice) 13k dodane vrednsoti na zaposlenega... teh 15-20e gre pa na kitajsko imo.

solatko ::

Ja ampak lastnik lepo preživi z dobičkom, saj če pa zaškriplje, pa zapreš in je. Tako se dela. V tekstilstvu je še vedno kar nekaj dela, samo firma ne prenese 5 pisarniških na 1 šiviljo.
Če maš veliko "stroškov" je normalno zguba, dokler imamo tako davčno je to možno, vendar s tem najebejo pošteni, ki vse prijavijo in jim davkarija pol stroškov ne prizna.

darkolord ::

Preživi glih ene tolk dobr, kot če bi sedel v eni pisarni in prekladal papirje...

Manu ::

Tema je že stara, ampak sem naletel na eno zanimivo novico, ki potrjuje idejo, da so podjetja z zadovoljnimi uslužbenci uspešnejša. Torej tudi ideja o kateri smo tu razpravljali.

49106 ::

Pa ustvari podjetje z zadovoljnimi uslužbenci.

oz. ustvari podjetje in zadovoljuj uslužbence

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

Manu ::

Zakaj mi govoriš kaj naj delam? Si mogoče osebno vpleten v moj komentar? Se počutiš napadanega, da si mi odgovoril na zelo oseben način? Se mogoče poznava?

Gandalfar ::

Se strinjam. Pojdi ven in delaj podjetja polna srecnih ljudi, ne pa pametovat kako naj drugi vodijo svoja podjetja, ki so jih zgradili v lastnem potu in krvi.

Manu ::

Delavci, ki so pa delali za njih pa so lenarili in se nič potili, a ne?

Če kdo pametuje, potem si to ti. Jaz sem lepo kulturno napisal komentar in dodal konkreten primer brez osebnih direktiv komurkoli, kako mora kdo delati.

Ti in pa messiah pa komentirata z osebnim napadom, verjetno zaradi nesposobnosti normalne neobremenjene komunikacije.

solatko ::

Gandalfar - V naših podjetjih je večina potu in krvi last delavcev, ko od tako izrabljenih delodajalcev, še plače ne dobivajo redno - pa ne pametovat o lastnikih in kapitalu, saj je večina lastnikov najela najprej leasing za BMW, AUDI, MERCEDES ali PORSHE.

Gandalfar ::

nakladas. To, da je nekdo dobil delavce pomeni, da je prej imel toliko prihodkov, da je koga zaposlil lahko. Zdej ce je tam 10 tepcov prislo redno delat k nekomu in ni nikoli place dobilo, potem so tepci. Ce pa temu ni tako, potem je pa moral kar sam zgradit firmo.

Razen, ce zagovarjas da firme s par 10 delavci kar padaja iz neba ljudem v narocja.

Manu ::

Ne. Ti nakladaš. Lastnik je odprl podjetje (iz denarja, ki je padlo iz neba, ker on nikoli ni ponujal delo da si je nakopičil kapital) in je le-to kar samo raslo iz trdega dela samega lastnika. Delavcev za rast podjetja ni potreboval, zaradi svoje nadnaravne sposobnosti večopravilnosti. Zdaj, če je zaposlil 10 delavcev kljub temu, da jih ni potreboval si je sam kriv, da ima delavce in njihove zahteve na grbi. Tepec pač.

Gandalfar ::

O kaksnem denarju iz neba ti to?

solatko ::

Gandalfar - počasi še parkrat preberi, morda ti bo kapnilo, kaj je hotel povedati.

Gandalfar ::

No .. da so delavci prisli je seveda lastnik rabil kar nekaj svojega truda vlozit, mar ne? :)

Manu ::

No, naj se trudi še naprej. Zakaj bi zaposloval delavce? Saj so samo strošek. Lene riti, ki radi molzejo lastnike za svoje nedelo. Pameten lastnik ostane sam in ne tvega z delavci, ampak se še bolj potrudi.

Gandalfar ::

Jah, delavce ima, ker sam ne sfolga. Za njih bo seveda placal toliko, da bo zagotavljal konkurencno ceno svojega produkta na trgu, ter zagotavljal rast podjetja.

TESKAn ::

Kaj pa če...
Kapitalist(tm) gre na banko z idejo, jo predstavi, banka mu posodi 100.000EUR, ker se jim zdi ideja dobra. Kapitalist(tm) doda še 50.000 svojih EUR (ni tak velik problem, vključiš še malo žlahte, pa je brž) in ustanovi S.P. Se matra, biznis laufa, po par letih ugotovi, da je dela več, kot bi sam zmogel, spremeni S.P. v d.o.o. in zaposli delavca, ga primerno plača in stimulira (vsako leto gre plača gor več, kot je inflacija). Po petih letih ima 20 delavcev, firmi gre dobro. In ker je zmeraj več dobička, ugotovi, da ga lahko poleg investicij še nekaj porabi zase. Zdej pa pride država in mu ukaže, da more del tega dobička razdelit med delavce? Povej mi, je fer, da človeku, ki je tvegal svoj denar, denar svoje žlahte, da ne omenjamo banke, ki bi ga veselo rubila, če ne bi mogel odplačat kredita, ki je nosil _vse_ tveganje, če bi šla firma v faliment, na koncu, ko bi lahko vendarle imel od svojega dela še kaj več, ukažemo, da more pa to dat drugim - čeprav bo že itak državi dal pol z davki, delavci pa tudi niso nosili nekega hudega tveganja, če bi firma propadla.

Na koncu je plača za delavce, razdeljen dobiček pa za tistega, ki je v firmo vložil. In me res zanima, kako bi bili ljudje na tem forumu veseli, ko bi ob nakazilu dividend imeli še postavko "delavci - xx%". Vedno se izkaže, da velika večina veselo govori, kako bi mogli delat drugi, ko pa pride vrsta na njih, veselo zamenjajo ploščo. Da ne omenjam stalnega šimfanja čez kradljivo državo, ko pa dobijo priliko, jo pa sami ocuzajo, kolikor le lahko.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gandalfar ::

Pa ne pozabi, od kar so te financne krize, dobis od banke kredit samo, ce zastavis hiso na hipoteko.

TESKAn ::

Delavcu seveda ni treba vzet ne kredita, ne dat hipoteke, ne vložit česarkoli, da lahko dela v tovarni.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

CoolBits ::

Delavec hodi delat za denar in nič drugega. Malo denarja malo muzike.
««
11 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18652540 (48622) Jarno

Več podobnih tem