» »

Smo Slovenci res nestrpni?

Smo Slovenci res nestrpni?

Bumbar ::

Na naslednjem LINKU (klik) sem prebral novico. Kar me je šokiralo so bile izjave oz. večina izjav bralcev. Kakšni so vaši komentarji.

p.s.
Moderatorji, če se bo tema preveč razplamtela jo prosim zaprite!

msmiha ::

Naj pa prinese tako sliko ko nima rute gor. Čudno da se ni dala še z masko slikat:\
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Bumbar ::

Itak da bi morala dat ruto dol. Samo ni point v tem. Govorim o komentarjih.

undefined ::

Ja če ne more dat tisti trenutek, ko se fotografira, rute dol, potem očitno tud vozit ne more. Mislim, halo. A ste se vi tud šli s kapo al pa klobukom fotografirat za vozniško? Mislim, da ne. V dokumentaciji (osebna, vozniška) mora biti viden celotni obraz, vključno z lasmi. Saj mi menda ni potrebno razlagati zakaj, a ne? Ne zato, ker imajo Muslimanke rute in Muslimani turbane, ampak zato, da se človeka lahko jasno identificira. :)

Bumbar ::

Halo!? Koga briga al' ma ruto gor al' dol. Mene zanimajo vaša mnenja samo glede komentarjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bumbar ()

MUC ::

Pred zakonom smo si vsi enaki.

Če jest ne morem met na sliki bejzbolske kapce gor, ker mi recimo paše, ne vem zakaj bi ona mela ruto.

Jest zagovarjam: Vsi enaki, vsi enakopravni. Muslimani niso in ne smejo biti nobena posebnost!

skyy779 ::

Ja, smo(so) nestrpni.

Je pa dogodek res smešen. Zakon je enak za vse. Na slikah za dokumente, pač moraš bit prepoznaven in konec.

Jaz bi se šel takoj slikat s kapo pa sončnimi očali8-)

Bumbar ::

Hval bogu vsaj en (GORun) s konkretnim odgovorom! Dol mi visi če se gre slikat pokrita s šotorom.

MUC ::

Nestrpnost s tem primerom nima nič.

Četudi je vložila pritožbo varuhu človekovih pravic ji je že zdej lahko jasno, da tukej nima kej praskat, ker zanjo ne bodo prilagajal zakonov.

Škoda je samo, da tega ne razume in namesto, da bi veselo vozila avto in si nabirala izkušnje, se bo raje pravdala par let brez smisla, nato pa bo lahko še enkart opravljala izpit, ker bo vse pozabila.

Logika?

Bumbar ::

S tem primerom ne. Ampak a si prebral tiste izjave pod člankom? Tiste izjave se mi zdijo nestrpne ne pa ker so ji rekli naj prinese novo sliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bumbar ()

MUC ::

Ne, izjav nisem prebral, verjamem pa da so bili kakšni žolčni izlivi, ker tu si muslimani jemljejo pravice, ki jim ne pripadajo.

Bumbar ::

Naprimer?

MUC ::

C... naprimer to, o čemer se pogovarjamo zdejle .. O slikah :)

Bumbar ::

No ja to maš prav. Samo vseeno se mi je zdel grdo od tistega folka da so take svinjarije pisal. Pa da ne bo kdo mislu da koga branim. Meni se zdi isto logično da se morš slikat brez pokrival.

kuglvinkl ::

Tu gre za tipično vprašanje načela sorazmernosti, ki bi ga mora zakonodajalec upoštevati. Bi me lahko kdo razsvetlil kako je po muslimanskih običajih (tudi pravu) s to ruto? O tem nisem natančno poučen.

Na drugi strani sklepam, da gre za pravilno , bolje, lažje in hitrejše ugotavljanje idnetitete.

In zgleda, da so se na občini naučili ZUPa :) "naj dopolni vlogo" :)).
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

"Draga gospodična!
V vaših pravilih, kjer je zapisano, da morate vedno nositi pokrite lase, prav gotovo tudi piše, seveda ne popolnoma direktno, da ženske ne smejo voziti avtomobilov.
Pa premislite, kaj je večji "greh"? "

Haha, tale mi je najbol všeč :)

Drugač pa mislim da slovenci nismo pretirano nestrpni. Raznih incidentov povezanih z raso ali drugimi razlikami pri nas skor ni. So izjeme ko Belino skini napadejo itd. ampak nasplošno pa nismo nestrpni.
Ampak v nekaterih primerih gre pa kdo tkole čez mejo dobrega okusa pa se tut ljudje tko odzovejo.

undefined ::

Najbolj se strinjam s tem komentarjem:

"Škoda prostora v časopisu in honorarja za novinarja za članek, ki sodi kvečjemu v rumeni tisk.
Žal pa Večer to vse bolj postaja!"

Zamislite si, da jutri berete v časopisu, kako so nekemu Bohinjcu s kapo prepovedali vozniško in iz tega delali vik in krik. :)

undefined ::

Sicer vam pa povem v čem je vsa fora tistih komentarjev in pljuvanja skozi zgodovino. Slovencem se zdi za malo, da bi Muslimani, kot tujci, prišli v Slovenijo in meni nič tebi nič ravnali naprej po svojih pravilih, namesto, da bi se prilagodili našim. Muslimanom pa gre hudo v nos, ker jim Slovenci ne pustijo, da bi oni ohranili svoj imidž™ in s tem seveda ne bi spoštovali naših zakonov, kot jih že od nekdaj spoštujemo mi. Tu pa pridemo do začaranega kroga, ki se nikdar ne konča. :)

hatch ::

Lahko pišete, kar želite, vendar pravica vedno zmaga. Pravilnik o vozniških dovoljenjih bo spremenjen in Ministrstvo za notranje zadeve se opravičuje za tak incident. Lepo se imejte še naprej.

Smeh smeh smeh;)

Ce pa zakon res spremenijo je pa z naso vlado neki narobe, sicer pa to ze vsi vemo.

Switch ::

Slovenci (ateisti, agnostiki, krščani itd.) nismo nestrpni. Tukaj gre bolj za vprašanje ali so slovenski muslimani nestrpni. Zmeraj se najdejo ljudje z veliko gofljo in delajo incidente, samo vprašanje je, do kakšne mere se ti incidenti razvijejo. Ena stran potem žali drugo, na koncu pa so vsi skregani. Vendar pa ni treba posebej poudarjati, da je članek napisan popolnoma nestrokovno in sploh ni objektiven. Če bi ljudem novinar lahko vsaj razložil pomen rute v muslimanski veri in jih s tem vsaj malo poučil, tako pa iz dogodka očitno želi narediti senzacijo in se v članku očitno opredeli za eno stran.
Če bi se Vahida zares zavzemala za svoje "pravice" bi se pa najbrž tudi spodobilo, da stopi pred mikrofon. Jesenice, kamor hodim vsak dan pa se mi zdijo prijazno, vendar zmeraj bolj pokvarjeno mesto. Tu naj bi bilo kao res veliko muslimanov, vendar sem v zadnjih štirih letih več rut na starih mamcah, kot pa na muslimankah. Ljudje na cestah si ne ogledujejo vsako muslimanko z ruto in jo jemljejo kot popolnoma normalno osebo brez kakršnihkoli predsodkov. Vsaj tak občutek imam jaz. Moje mnenje in drobec izkušenj: "Muslimanska vera je lepa, vendar naj bo enakopravna!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Switch ()

undefined ::

> Ce pa zakon res spremenijo je pa z naso vlado neki narobe, sicer pa to ze vsi vemo.

V slovensko abecedo so že vnesli mehki Ć. Od tu naprej ni več pričakovati racionalnosti. :)

smash ::

jest ko pa grem kdaj ponoč iz žura pa se ustavm na bureku, je kot da bi bil v sanjah, v drugi državi..najprej čakam u vrsti, medtem ko se vsi vrivajo pa še vsi govorijo en čudn jezik...sej je človeka kr mau strah...

glede vozniške: zadevo napihujejo mediji, sploh pa večer...oni povzročajo vso nestrpnost...ta dogodek ne bi smel dobiti na popularnosti...gre za enostavno kršitev zakona in konc...kot je en rekel..kaj bi blo če bi se jest slikal s kapco..a bi to večer napihnu?? mislm da ne...tko da če kdo povzroča nestrpnost, so to mediji, ki so poleg tega krivi še za vse drugo, vključno z vojnami

eden je omenil kratenje človekovih pravic v primeru te ženske...človekove pravice morajo biti v nekem razmerju z splošno varnostjo....kakšno varnost bi imel, če bi polcaj identificiral nekega morilca po tem, da je bil oblečen v črno kapo pa z očali??

mislm da je zakon kr dobr in ga ni potrebno spreminjat

komentarji so pa pač komentarji: vsak se rad malo pošali..sploh pa ker ve, da to razjezi tiste z nasprotnim mnenjem, sploh pa na teh forumih, ki so več al manj anonimni...jest recimo vem, da večina s takimi komentarji malce izziva, vendar ve, kaj je prau in kaj ne....medtem ko nekateri potem pograbijo te komentarje in zopet širijo nestrpnost....kao lejte slovence kaj vse pišejo o nas


eden je prej dobr povedu: a ni točudn? ko gre nekdo od nas v neko tujo državo, se poskuša čimbolje držati njihovih pravil ter tudi posnema oblačenje, se matra z govorom in ostalim....medtem ko imam občutek, da za naše obiskovalce to ne velja (vsaj večino ne) ....vedno poslušamo južnjaščino, vedno imajo nek svoj "prostor", kjer nismo zaželeni...

DSmidgy ::

Jest sploh ne vem zakaj so članek napisal. Brez pokrivala, očal, ipd. moreš bit zato da se točno ve kdo je lastnik dokumenta (v tem primeru vozniške). Če nosiš med vožnjo očala, moraš biti tudni na sliki z očali. Če bi gor imela ruto, potem kumot vozniško posodi prijateljici al pa kej - če se dobro zakrije. Zato pa to zakon prepoveduje. Drugače sploh ni smisla da maš sliko na vozniški, če se ne ve kdo je na sliki.

DSmidgy ::

Aja. Men so tudi zavrnili izdajo vozniške, ker nisem bil slikan z očali. In sem se šu pač šeenkrat slikat.

||_^_|| ::

IceMan: Kokr jst vem v slovenski abecedi ni mehkega čja, v abecedi tudi ne obstaja ü. In če se lahko ljudje podpisujejo Müller pa Küzmič, se lahko tudi Nevemkvaić.

Glede slike, ni nobenega dvoma, ženska more bit brez rute al pa ne bo mela izpita. Konc.

Glede komentarjev: primitivci.

undefined ::

> IceMan: Kokr jst vem v slovenski abecedi ni mehkega čja

Očitno ne slediš kaj preveč novicam, a? Verjamem, da ga takrat še ni bilo, ko si ti hodil v osnovno. :)

Ziga Dolhar ::

Iceman, nam lahko prosim postrežeš s kakšnim linkom? Ker tole me pa zelo zanima :-)

hehe: "No otroci, narekoval vam bom nalogo... a) vprašanje, b) vprašanje, c) vprašanje, č) vprašanje, ć) ...."
https://dolhar.si/

Thomas ::

Ker ni vse zakonodaje na netu POGUGLANE ... ti ne bo možno ustreči.

Samo JE ena uredba, ki legalizira "ć" - ne pa madžarskega a - al kaj že majo Madžari.

IceMan ma tle prov.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Kolikor vem, nimamo uzakonjenega pravopisa in slovnice. Je pa res, da pravopisa niti videl nisem (pa ne, da bi mi koristil :D ), le Pravila od cele zadeve. Tam ć, isto đ, dž, lj in nj, ni črka slovenskega pravopisa. Za mehki č in je predviden le vrstni red v slovenski abecedi: ć za č in đ za d (ostala južnjaščina, iz očitnih razlogov, nima predvidenega mesta v abecedi). (tudi sam imam v priimku eno črko več v slovenski verziji gajice)

Mercier ::

Torej, tudi mene bi zanimala kakšna boljša razlaga. (Jebiga, mogoče sem upravičen do enega nj-ja na UE. Še vedno mi pa ostane ombutsman, če ne dajo. :D )

undefined ::

Če ne verjameš v nekaj, to še ne pomeni, da dejansko ne obstaja. :)

Mercier ::

Ha?? V čem je fora tega (ne)verovanja?

Ve kdo za kaj se gre, al ne? Da formalnega vira ne bo pa je že Thomas povedal.

Thomas ::

Sem izbrskal iz svojega spomina. Pod ene dve leti debelim layerjem je blo.

Zakon o osebnih izkaznicah in potnih listih, dopušča za ime in priimek slovenskih 25 črk, pa še q,x,y,w in ć.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Sem izbrskal iz svojega spomina. Pod ene dve leti debelim layerjem je blo.
I'm impressed.

Bedno, če človek razmisli. Bo morala država še kak font dokupit.

||_^_|| ::

se vam zdijo te črke v osebnih sporne: q,x,y,w in ć?

Ikarus ::

Da.

undefined ::

> se vam zdijo te črke v osebnih sporne: q,x,y,w in ć

Mene niti ne motijo, samo ko že govorimo o tem, česa vse je zmožna naša vlada.... :)

_Mortal_ ::

NE!!!
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

||_^_|| ::

Ikarus: čemu?

Thomas ::

Ali vsa (latinska) unicoda - ali slovenska abeceda.

Vse ostale opcije - so skrpucalo.

Tudi - a "đ" pa ne, če "ć"? Po kakšni logiki to?

Diletantska rešitev, zelo značilna za zakonodajalca v Ljubljani.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tr0n ::

Glede komentarjev - komentarji otrok.

hatch ::

Kaj pa kak kitajec al pa arabec, ki hoce dobiti slovensko drzavljanstvo? Oni pa morajo spreminjati ime, da lahko postanejo nasi drzavljani. Nekemu poljaku Tomkyewitzu pa ni treba?

Thomas ::

Hja ... država ima to urejeno nekako implicitno. Predpostavlja, da obstaja latinska transkripcija imena novega državljana. Magari fonetično napišejo njegovo ime. Predpostavljajo da ga ima.

V točno kakšno abecedo, določijo na licu mesta. Koliko sme maksimalno biti dolgo to ime - ne vem če je določeno. Koliko minimalno - tudi vprašanje.

Vodi jih preprosta logika. Dokaj preprosta.

:D



Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

hatch ::

Jah pomojem bi morali foneticno napisati tudi imena z ć, y, w, q...

Thomas ::

Ti misliš. Možna opcija.

Zakonodajalec "ne misli nič". To je problem. Pa ni problem v poslancih. Problem je v strokovnih službah, ki naj bi zakone pripravljale - pa še abeced(e) ne obvladajo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pepe ::

Jaz pa mislim, da smo strpni. Včasih preveč, včasih premalo.
Negativno sliko komentarji sicer dajejo, ampak a smo zato krivi zgolj Slovenci."Svetovna" mržnja in gonja proti Islamu pač pripomore k temu. Sicer pa na podlagi parih komentarjev nemoremo posploševati a smo ali nismo.
Dobivam pa občutek, da bo podobnih pripetljajev še več, dokler bo đamija aktualna.
LP
Kaj je?
Ti samo pridi, ti mater!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nepismeni pisatelji časopisov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5411109 (9847) Meizu
»

ĐAMIJA (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60730774 (22740) KaiV6
»

Džamija v lj na cesti dveh cesarjev (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27816562 (12105) Daedalus
»

referendum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10036355 (34850) Gr0unD Zer0
»

Prevodi računalniških izrazov

Oddelek: Loža
131269 (1088) Jan987

Več podobnih tem