» »

Kavni aparat

Kavni aparat

««
8 / 8
»
»»

gruntfürmich ::

citronka v vreli vodi je zelo učinkovita. razen če že imaš kakšne druge obloge, ki je to ne bo raztopilo/odlepilo.
lahko probate z močnimi kislinami, ampak znajo biti na katerih materialih preagresivne...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Eduardo ::

Citronka malenkost deluje, če je zelo malo za počistit. V teh bojlerjih, če to ne delaš redno se nabere toliko, da niti bolj huda kemija nima šans. Taka, ki bi drugače bila problem za tesnila. Pa to ne mislim ravno neke kisline v smislu, da moraš biti diplomiran kemik, ki ima narejeno varnost pri delu, ampak kar lahko kupiš. V treh letih govorš o milimetrih ne o tanki plasti. Recimo fotka, ki sem jo poslal je potem, ko se je usulo ohoho tega drobirja, ko sem malo potolkel grelec. In te bojlerje tudi težko čistiš s pretakanjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eduardo ()

gruntfürmich ::

ko sem vrelo vodo s citronko polil po wc školjki, se je plast vodnega kamna samo odlepila. v kosu. za popolno razgradnjo bi sicer malo dlje trajalo, ampak je bilo zelo učinkovito.
37% tehnično klorovodikovo kislino (ena izmed najboljših stvari za vodni kamen) si lahko kupil v vsaki bolje založeni železnini. po mojem danes ni nič drugače.
obstajajo tudi zelo učinkovita čistila ki verjetno niso tako škodljiva, ampak teh po navadi ni v supermarketih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Eduardo ::

Jaz bi stavil z nekje 95% sigurnostjo, da teh bojlerjev s tem ne boš držal v takem stanju. Jaz sem pustil namakati čez noč v nerazredčenem čistilu, da ni bilo haska. Najprej mehansko, potem pa finese morda.

Pa ni to isto kot školka, ki je keramika in sigurno nima tako debelih depozitiv kot pa tam, kjer je v igri visoka temperatura. In tudi, če bi delovalo tako, da se samo odlepi ni optimum, ker nočeš velikih delcev v sistemu.

Klorovodikovo kislino seveda "deluje" ampak jaz je ne bi pumpal skozi sistem, kjer nisi prepričan kako se izpere. Tudi material teh bojlerjev bi ocenil, da so medenina in baker tu pa klorovodikova kislina ni optimalna. Če so kje alu deli menda še toliko slabše. 37% HClti tudi menda začne hlapeti pri okoli 50 stopinjah? Problem je, da takoj, ko boš to dal v mašinco, bo ona tudi grela in to tudi na 100 stopinj plus. Bi znalo biti kar nevarno, če narediš HCL oblak.

Drugače pri meni gredo najprej tesnila, potem pa je po specifikacijah že blizu grelec in jo moram tako ali tako razdreti. Prihranim kemijo in delo rednega čiščenja. Ko gre prvo tesnilo, kar je ca. tri leta dnevne uporabe, mehansko počistim, potem še malo s čistili, očistim 100%, menjam grelec, sestavim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eduardo ()

Arey ::

Al pa kupiš filter in si s tem prihraniš razdiranje aparata in izboljšaš okus kave. Če pa ti je razstavljanje bojlerja hobi pa je tut kul opcija, točno veš kok maš notr kamna.

Eduardo ::

Idel ja ni brez? Sem na hitro pogledal in je baje med 75 in 150 ppm? Pri nas je merjetno 11 °dH, ~110 ppm. To je nekje uradno. In kolikor sem se zanimal, ko sem kupoval mašinco, dosti barist uporablja tako vodo, kot je pri nas. Ampak absolutni optimum je nekoliko manj, samo baje ne dosti manj.

Tako, da lahko bi nekoliko zmanjšal, samo niti približno 100%. In kakor pravim, vodni kamen mi še ni kaj uničil, ker se nabira samo tam kjer je temperatura, torej bojler. In še bojler razdrem, ker gredo prej tesnila, kot kaj drugega. Potem pa zraven menjam še grelec, ker je razdrto.

Prihranim tri leta filtrov, katere moraš menjati kar pogosto in niso poceni, če hočeš kaj haska. Delo s filtri itn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Eduardo ()

gruntfürmich ::

Eduardo je izjavil:

Jaz sem pustil namakati čez noč v nerazredčenem čistilu, da ni bilo haska.

komercialno čistilo ni niti približno tako učinkovito kot vroča citronka. verjami.

Arey je izjavil:

Al pa kupiš filter...
ni ''filtrov'' za vodni kamen. edini učinkoviti filter je reverzna osmoza od komercialnih zadev.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Eduardo ::

Kaj ti reverzna osmoza ne odstrani skoraj vsega? To pa za kavo ni optimalno?

Arey ::

gruntfürmich je izjavil:

ni ''filtrov'' za vodni kamen. edini učinkoviti filter je reverzna osmoza od komercialnih zadev.

To ne drži, imaš BTW filtre ki so namenjeni ravno odstranjevanju vodnega kamna. Reverzna osmoza, sure, ampak so namenjeni domači uporabi. Ne odstrani pa vsega kamna, seveda, kar tut ne bi blo super.
BWT filtri me stanejo cca 3€ na mesec (menjam ga na 2 meseca, ker za espresso pač ne potrebuješ veliko vode) in imam zaenkrat zelo lepo ohranjen kavomat :) Ko še nisem uporabljal filtra se mi je vodni kamen začel nabirat na določenih zunanjih delih, od kar ga uporabljam se mi kamen ne nabira več.
PPM pa tudi ni vse kar je pomembno za vodo s katero pripravljaš kavo, so posamezne vrednosti bolj pomembne.

gruntfürmich ::

kakšen filter imaš potem to? ker 'filtrov' s sejalnim efektom za vodni kamen ni. porebuješ reverzno osmozo in nič manj, da ne bo spustila mimo molekule/ione 'vodnega kamna'. lahko da se ti nabira kamen pri kakšni fizikalni spremembi vode, recimo pri povečanju/zmanjšanju tlaka, spremembi temperature... 'običajnih' filtrov za vodni kamen pa ni.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Arey ::

gruntfürmich je izjavil:

kakšen filter imaš potem to? ker 'filtrov' s sejalnim efektom za vodni kamen ni. porebuješ reverzno osmozo in nič manj, da ne bo spustila mimo molekule/ione 'vodnega kamna'. lahko da se ti nabira kamen pri kakšni fizikalni spremembi vode, recimo pri povečanju/zmanjšanju tlaka, spremembi temperature... 'običajnih' filtrov za vodni kamen pa ni.

Ne vem za kaj se tok izogibaš branju mojih sporočil :D Pravim ti da BWT dela take filtre, zdej sem šel pa še po URL da tebi ni treba
https://www.bwt.com/en/shop/Soft-Filter...

gruntfürmich ::

hvala. sem mislil da je BWT kakšna besedna zveza.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

Arey je izjavil:

Ne vem za kaj se tok izogibaš branju mojih sporočil :D Pravim ti da BWT dela take filtre, zdej sem šel pa še po URL da tebi ni treba
https://www.bwt.com/en/shop/Soft-Filter...

to niso filtri ampak ionski izmenjevalci.
namesto kalcija dobiš magnezij, v soft varianti vodik in morda še natrij.
malo sem skeptičen okoli tega.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Arey ::

gruntfürmich je izjavil:

hvala. sem mislil da je BWT kakšna besedna zveza.

Aja, stekam :D Ne, dost legit firma so za filtriranje vode.

Eduardo ::

Arey je izjavil:


To ne drži, imaš BTW filtre ki so namenjeni ravno odstranjevanju vodnega kamna. Reverzna osmoza, sure, ampak so namenjeni domači uporabi. Ne odstrani pa vsega kamna, seveda, kar tut ne bi blo super.
BWT filtri me stanejo cca 3€ na mesec (menjam ga na 2 meseca, ker za espresso pač ne potrebuješ veliko vode) in imam zaenkrat zelo lepo ohranjen kavomat :) Ko še nisem uporabljal filtra se mi je vodni kamen začel nabirat na določenih zunanjih delih, od kar ga uporabljam se mi kamen ne nabira več.
PPM pa tudi ni vse kar je pomembno za vodo s katero pripravljaš kavo, so posamezne vrednosti bolj pomembne.


Tile fitri odstranijo nek odstotek. Kako veš, da si pri espresso optimumu mi ni jasno? :)

https://bartovation.com/hardness-minera...

Too soft water (TDS manj 75 ppm): can lead to under extraction;flat, sharp, thin coffee;and corrosion risks due to aggressive water attacking machine metals.


Too hard water (TDS manj 25 0ppm): over;extraction (bitter, astringent), plus heavy limescale formation.

Mi smo kar v sweet spotu in bi bilo filtriranje kontraproduktivno.

Če so filtri 3€/mesec to v treh letih nanese na 108€. Če daš na pol 54€. Kjer je pri meni tri leta recimo minimalno kako dolgo dela brez, bi šlo tudi do pet let, kar je uradna življenjska doba grelca. Če ti ne gredo tesnila, na kar to nima vpliva, boš do servisa na -180€, če razpoloviš -90€. Ampak nisi menjal nobenih potrošnih delov, kar te slej kot prej vseeno čaka. Jaz s tem denarjem, celo polovico denarja, kupim vsa tesnila in grelec in naredim mini 2h projekt z otrocmi in imam poservisiran stroj, garant čist, nov grelec, nova tesnila ...

gruntfürmich ::

tisti filtri imajo poleg ionske izmenjave še aktivno oglje, tako da malo filtrirajo večje delce.
slabo ne more biti, poleg tega ne 'zmehča' vode veliko.
morda je potem voda res malo 'boljša'. ker ponekod imajo res trdo vodo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Eduardo ::

Ja to je jasno. Problem je, da se odlaga toliko kolikor vidiš v moji fotki, kjer sem malenkost že počistil pri optimalni vodi za espresso. :)

kar se tiče teh kislin, tudi citronska pa težko priporočaš, ker tudi ta ni za vsak material. Menda slabo za aluminij? Oziroma reagiera z njim?

gruntfürmich ::

Eduardo je izjavil:

Menda slabo za aluminij? Oziroma reagiera z njim?
to pa ne bi vedel...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zulf ::

Radenska Naturelle, 150 ppm.
Za 2 dvojna espressa/dan ne gre velik vode, tak da sam še to uporablam.

Arey ::

Še enkrat bom napisal: PPM ne pove ničesar. Meri prevodne delce v vodi, ki pa so lahko marsikaj. Pač espresso voda je lahko znanost ki jo lahko greš študirat :D Jz želje tako globoko it nimam, vsekakor pa je treba nekaj imet da ne puščaš miljon kamna na grelcu. Glede stroškov filtrov pa bi skor upal trdit za 100EUR za 3 leta ni veliko denarja za nekaj kar ti prinaša veselje. Če bi moral pazit na denar bi zagotovo ne kupoval espresso stroja ampak bi uporabljal bistveno cenejše načine kuhanja.
Aluminij je problem samo pri cenejših aparatih, jaz imam jekleno notranjost tok da lahko uporabim kislino.

Je pa definitivno res da je pametno vsake par let razdret bojler (oz cel stroj) pa zamenjat tesnila in spucat vse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Arey ()

cekr ::

Kava je po čiščenju čisto druga. Toda po parih dneh smo ponovno na istem.

Je pa problem pri namiznih avtomatih, da filter včasih zavzame skoraj pol kotlička za vodo. Tako da jih večina raje filter odstrani.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Eduardo ::

Arey je izjavil:

Še enkrat bom napisal: PPM ne pove ničesar. Meri prevodne delce v vodi, ki pa so lahko marsikaj. Pač espresso voda je lahko znanost ki jo lahko greš študirat :D Jz želje tako globoko it nimam, vsekakor pa je treba nekaj imet da ne puščaš miljon kamna na grelcu. Glede stroškov filtrov pa bi skor upal trdit za 100EUR za 3 leta ni veliko denarja za nekaj kar ti prinaša veselje. Če bi moral pazit na denar bi zagotovo ne kupoval espresso stroja ampak bi uporabljal bistveno cenejše načine kuhanja.
Aluminij je problem samo pri cenejših aparatih, jaz imam jekleno notranjost tok da lahko uporabim kislino.

Je pa definitivno res da je pametno vsake par let razdret bojler (oz cel stroj) pa zamenjat tesnila in spucat vse.


Jaz ne pravim, da je denar problem, samo raje imam za denar servis, ki deluje s 100% sigurnostjo, kot pa neke filtre za ketere nihče ni prepričan kako in kaj.

In tudi, če imaš super premium mašino in ima jeklen boijler, boš še vedno imel problem s tesnili. Ampak kolikor vem ima večina prosumer podobno kot jaz, torej neka beker in še kaj zlitina.

Potem pa problemi, ki niso stvar financ. Prvi problem je, da praviloma kot prvo gredo v maloro tesnila. Preden je problem vodni kamen. No vsaj pri meni. To kisline poslabšajo in razdiraš prej. Drug problem je kako so bojlerji narejeni in kako zagotoviti, da so popolnoma izprani kisline.

V glavnem se meni zdi čudno karkoli doktorirate, če jo v praksi tako ali tako razdreš. Kar se tiče optimuma pa potrebuješ najprej analizo, potam pa primeren filter, ki ti da točno tak relultat kakor hočeš. Če denar ni problem. Ajde, če je nek ekstrem v eno ali drugo stran, ampak kako veš, da je to to? Delaš meritve?

Zulf ::

2 deci povrete radenske naturelle



2 deci vode iz pipe;






Razlika je očitna.
Me prou zanima kolk tega praha lahko filter požre, preden preneha opravljat svojo funkcijo?

gruntfürmich ::

jst bi rekel da je to hidrogen karbonat, ki se pri vrenju pretvori v karbonat, in kar ga je viška v vodi, se odloži v obliki trdne snovi kot jo vidiš.
probajte vedno s prevreto vodo zalagat aparat, pa poročajte o rezultatu. ne prav zanima če bo kaj boljše. teoretično bi moralo biti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zulf ::

Sploh pa znajo filtri za vodo zbit ph pod idealno vrednost za kavo...

Zulf ::

gruntfürmich je izjavil:

jst bi rekel da je to hidrogen karbonat, ki se pri vrenju pretvori v karbonat, in kar ga je viška v vodi, se odloži v obliki trdne snovi kot jo vidiš.
probajte vedno s prevreto vodo zalagat aparat, pa poročajte o rezultatu. ne prav zanima če bo kaj boljše. teoretično bi moralo biti.


To je vse kar je ostalo od vode;), destilat je izparel...

gruntfürmich ::

destilat pa je sploh bolj ali manj brez karbonata. ampak to je že destilirana voda.

vseeno probajte aparat zalagat s prevreto vodo. me zanima rezultat.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zulf ::

Nima smisla vodo prevrevat ker, ko se trdi delci začnejo usedat si zgubil že vsaj tretjino vode in elektrika gre na polno, če pa samo zavreš in odstaviš se pa še nič ne usede.

Se bom kr radenske držal. "usedlin" je dokaj malo, opažam pa tudi da se voda v aparatu bistveno hitreje segreje kot pa prej, ko sem uporabljal vodo iz pipe in je bil grelec "obložen". Pa še ph je top!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zulf ()

Arey ::

Zulf je izjavil:


Me prou zanima kolk tega praha lahko filter požre, preden preneha opravljat svojo funkcijo?

BWT pravi 120l kar se meni sicer zdi malo visoko, sam so naceloma dost zaupanja vredna firma. V dveh mesesecih sicer porabim manj kot 50l tko da nisem niti blizu.

Gregor P ::

gruntfürmich je izjavil:

tisti filtri imajo poleg ionske izmenjave še aktivno oglje, tako da malo filtrirajo večje delce.
slabo ne more biti, poleg tega ne 'zmehča' vode veliko.
morda je potem voda res malo 'boljša'. ker ponekod imajo res trdo vodo.
Zdaj nisem strokovnjak s tega področja, ampak za odstranjevanje vodnega kamna najbrž rabiš neke drage mehanske filtre (take bolj industrijske; nameščene tam nekje pri viru vode v objekt); vsi tile "mehčalci" ipd. vsaj po mojem nimajo nobenega učinka na ta kamen oz. minerale itd. v vodi.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Okapi ::

OK, nisi strokovnjak, ampak tudi logika ti malo šepa;)

Če deluje "industrijski" mehčalec na vhodu v objekt (očitno si mislil na večstanovanjski blok), deluje tudi njegova pomanjšana različica v kuhinji (ali stanovanju).

Tako da ne moreš reči, da "vsi ti "mehčalci"" nimajo nobenega učinka. Nekateri morda res nimajo "nobene učinka", nekateri imajo manjši in nekateri večji učinek. Samo pravega moraš izbrati, ne najcenejšega s temuja.

Pravega pa izbereš glede na kakovost vode, ki jo imeš, in glede na končni učinek. Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec.

gruntfürmich ::

Gregor P je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

tisti filtri imajo poleg ionske izmenjave še aktivno oglje, tako da malo filtrirajo večje delce.
slabo ne more biti, poleg tega ne 'zmehča' vode veliko.
morda je potem voda res malo 'boljša'. ker ponekod imajo res trdo vodo.
Zdaj nisem strokovnjak s tega področja, ampak za odstranjevanje vodnega kamna najbrž rabiš neke drage mehanske filtre (take bolj industrijske; nameščene tam nekje pri viru vode v objekt); vsi tile "mehčalci" ipd. vsaj po mojem nimajo nobenega učinka na ta kamen oz. minerale itd. v vodi.

res nisi, zato pa klamfaš bedarije. vse kar si zapisal je čisto obratno kot si ti predstavljaš da poteka kemija vode.

Okapi je izjavil:

Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec.
vodni kamen je mineral v vodi...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

gruntfürmich je izjavil:

Okapi je izjavil:

Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec.
vodni kamen je mineral v vodi...

Ja, ampak če bi bil malo bolj razgledan, bi vedel, da je vodni kamen kalcij in magnezij, v vodi so pa še mnogi drugi minerali.

Tudi očitno ne veš, da "mehčalci", ki delujejo s tehnologijo ionske izmenjave, vodni kamen odstranijo tako, da kalcij in magnezij v vodi zamenjajo z natrijem in kalijem. Vodni kamen se ne nabira, kako dodaten natrij in kalij vpliva na okus vode (oziroma kave, čaja) pa ne vem.

gruntfürmich ::

vse to vem kar si ti zapisal, in še veliko več o kemiji vode.

tako da se ne delaj pametnega, ker pišeš bedarije:
Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec.


''mehčalci'' (če smo že v navednicah) lahko kalcij in magnezij zamenjajo z vodikom. za kalij slišim prvič (razen za kakšne res specialne aplikacije).
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Saj ti ne bo težko prilepit kakšno povezavo do mehčalca (takšnega za domačo rabo), ki deluje z vodikom?

In tudi ti ne bi smelo biti težko pojasnit, kaj je v moji trditvi napačnega:
"Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec."

Gregor P ::

Okapi je izjavil:

Pravega pa izbereš glede na kakovost vode, ki jo imeš, in glede na končni učinek. Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec.
... hm pomeni torej, da se moraš najprej odločiti, ali boš vodo uporabil bolj za pitje (RO + po možnosti remineralizacija; seveda ob predpogoju, da je voda že pitna na izvoru v objekt), ali bolj za vse električne naprave doma, ki uporabljajo to vodo (mehčalec/ionski izmenjevalec za odstranitev vodnega kamna)? Ali morda še bolje alternativno k drugi rešitvi za pitje uporabim ločeno RO pipo (torej mehčalec za cel dom in RO samo za pipe iz katere pijemo vodo).
Sicer ne vem zdaj, koliko igra ta "dodatni" natrij vlogo pri zdravju človeka, predvidevam, da ne veliko, a morda vseeno rajši manj kot več?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gambino ::

Kako poteka demineralizacija?
Demineralizacija je proces odstranjevanja mineralnih soli iz vode, kar vodi do pridobivanja visoko čiste vode. Obstaja več metod za izvajanje demineralizacije, pri čemer vsaka metoda uporablja različne tehnike in opremo. Spodaj so opisane nekatere najpogostejše metode demineralizacije:

Ionska izmenjava:
Kako deluje: V tem postopku voda teče skozi kolono napolnjeno z ionsko izmenjevalno smolo. Kationska smola zamenjuje pozitivno nabite ione vode (npr. Na+, Ca2+) s kationskimi ioni smole (npr. H+). Anionska smola zamenjuje negativno nabite ione vode (npr. Cl-, SO4^2-) z anionskimi ioni smole (npr. OH-).
Uporaba: Primeren za srednje do visoke koncentracije mineralov.

Reverzna osmoza (RO):
Kako deluje: Voda je prisiljena skozi polprepustno membrano s pomočjo visokega tlaka. Membrana zadrži minerale in druge nečistoče, medtem ko čista voda prehaja.
Uporaba: Učinkovit pri odstranjevanju različnih nečistoč.

Dvojna osmoza (DI):
Kako deluje: Kombinacija obrnjene osmoze in ion izmenjave. Najprej se uporabi RO za grobo odstranjevanje mineralov, nato pa se voda prečisti skozi kolono z ionsko izmenjevalno smolo za izjemno čisto vodo.
Uporaba: Za najvišje standarde čistosti, na primer v laboratorijih.

Elektrodializa (ED):
Kako deluje: Uporablja električno polje za premikanje ionov skozi membrano. Pozitivni ioni se premikajo proti negativni elektrodi, negativni ioni pa proti pozitivni elektrodi. To omogoča ločevanje mineralov.
Uporaba: Pogosto se uporablja pri obdelavi vode za industrijske procese.

Mešane smole (MBDI):
Kako deluje: Kombinacija kationskih in anionskih ionskih smol za visoko učinkovito odstranjevanje mineralov.
Uporaba: Pogosto se uporablja za zaključno obdelavo predhodno delno demineralizirane vode.

Napredne oksidacije:
Kako deluje: Uporaba oksidantov, kot so ozon, vodikov peroksid ali UV svetloba, za razgradnjo nečistoč.
Uporaba: Uporablja se za razgradnjo organskih snovi in raznih nečistoč.
Vsaka od teh metod ima svoje prednosti in omejitve, zato je pomembno izbrati tisto, ki najbolje ustreza specifičnim potrebam in zahtevam določenega procesa ali aplikacije. Poleg tega je nujno redno vzdrževanje in nadzor sistema demineralizacije, da se zagotovi njegova učinkovitost in zanesljivost.

Zakaj je pomembna demineralizacija?
Demineralizacija je pomembna zaradi več ključnih razlogov:

Industrijski procesi: V industrijskih sektorjih, kot so farmacevtska, prehrambna, kemikalij in proizvodnja električne energije, je ključnega pomena uporaba vode brez določenih mineralov, ki bi lahko vplivali na končni izdelek ali na učinkovitost procesa.
Laboratorijske raziskave: V laboratorijskih okoljih je čista voda bistvena za zagotovitev natančnih in zanesljivih rezultatov raziskav in analiz. Tudi majhne količine nečistoč lahko vplivajo na rezultate.

Gospodinjske aplikacije: V gospodinjstvih je demineralizirana voda ključnega pomena za delovanje naprav, kot so likalniki, vlažilniki zraka, kavniki in drugo gospodinjsko opremo, ki zahteva čisto vodo.

Preprečevanje poškodb in oskrba z vodo: Demineralizacija vode zmanjšuje tveganje za kopičenje mineralnih oblog v ceveh, napravah in strojih, kar podaljšuje njihovo življenjsko dobo. Poleg tega zagotavlja tudi učinkovito oskrbo z vodo brez tveganja za zamašitve.

Izboljšana kakovost končnega izdelka: V različnih industrijah, kot so prehrambna in farmacevtska, je ključno, da končni izdelek ne vsebuje neželenih mineralnih nečistoč, ki bi lahko vplivale na njegovo kakovost in varnost.

Zmanjšanje vpliva na okolje: Demineralizacija lahko prispeva k zmanjšanju negativnega vpliva na okolje, saj čistejša voda, uporabljena v industrijskih procesih, lahko zmanjša izpuste in odpadke.

Zato je demineralizacija ključna za zagotavljanje kakovostne in čiste vode v različnih aplikacijah, ki vključujejo tako industrijske procese kot vsakodnevne gospodinjske potrebe.

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Saj ti ne bo težko prilepit kakšno povezavo do mehčalca (takšnega za domačo rabo), ki deluje z vodikom?

recimo dupont: https://www.dupont.com/brands/amber-ser...
https://www.dupont.com/content/dam/wate...
namesto 'weak' izbereš 'strong' acid cation exchange resins in wola, namesto z natrijem boš kalcij zamenjal z vodikom.
samo proizvajalec teh domačih 'filtrov' se mora odločiti, da bo namesto weak žakla smole kupil strong.

Okapi je izjavil:

In tudi ti ne bi smelo biti težko pojasnit, kaj je v moji trditvi napačnega:
"Če hočeš imeti vodo brez mineralov, izbereš nekaj z reverzno osmozo. Če je problem vodni kamen, vzameš nek ionski izmenjevalec."

produkt reverzne osmoze ni brez 'mineralov'/ionov, zato je tvoja trditev napačna. tudi produkt ionskega izmenjevalca ni brez 'mineralov'/ionov, če je vhodna voda umazana.
ampak v tehnologiji vode je reverzna osmoza čisto začetna stopnja čiščenja vode, ionska izmenjava pa čisto zadnja ki da za produkt najbolj čisto H2O.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Dal si link do industrijskih "mehčalcev". Spraševal sem za domačo rabo, o čemer se tu pogovarjamo. Enako velja za vrstni red postopkov. Ionska izmenjava, ki jih sledi reverzna osmoza, je za večino namenom boljša, ker v prvem koraku odstraniš snovi, ki v drugem koraku zmanjšujejo življenjsko dobo membran reverzne osmoze.

Tu se ne pogovarjamo o "laboratorijski" vodi, za katero v vodi tudi po reverzni osmozi ostane preveč ionov in jih je treba odstranit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Dal si link do industrijskih "mehčalcev".

nič niso industrijski. kje pa misliš da bodo proizvajalci mehčalcev vode za kavo kupili ionske smole?

in lahko daš kje kakšen sistem, kjer je ionska izmenjava pred reverzno osmozo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Arey ::

Tok besed za nic, namesto da bi si prebrali kaj tocno bwt dela in za kaj so ena izmed vecjih avtoritet na podrocju vode za kavo.
Ampak to me bi bil slo-tech ce ne bi nekdo zacel tecnarit.

Okapi ::

Spraševal sem za mehčalce vode, ne za ionske smole. Kateri domači rabi namenjen mehčalev vode uporablja vodik namesto natrija in kalija za izmenjavo ionov?

Kar se tiče kombiniranih sistemov, se pa lahko malo poučiš v tem članku.
https://www.sciencedirect.com/science/a...




Za domačo rabo:
https://waterdepot.com/why-reverse-osmo...
RO systems reduce a huge range of chemicals and contaminants, but they are not recommended for removing calcium and magnesium - two of the minerals that make up hard water. Hard water can ruin an RO membrane, rendering it useless. Installing a water softener ahead of the RO will remove these minerals and keep them from fouling the membrane. By using a Reverse Osmosis system with your water softener, you're providing your family with the best water possible.


https://www.expresswater.com/pages/wate...
If your area has hard water we recommend running your water through a water softener before it enters the RO System. A water softener helps extend the life of the RO System. Water Softeners remove calcium and magnesium by adding sodium to water. Calcium and magnesium are two of the hardest minerals for an RO Membrane to remove. Sodium (added to the water by the softener) is much easier on the membrane. 98% of the sodium water softeners add are removed by the membrane.


Mnogi, da ne rečem večina, proizvajalcev naprav za reverzno osmozo za domačo rabo priporočajo predhodno mehčanje vode, če je voda "trda".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Gambino ::

Okapi je izjavil:

Spraševal sem za mehčalce vode, ne za ionske smole. Kateri domači rabi namenjen mehčalev vode uporablja vodik namesto natrija in kalija za izmenjavo ionov?

Kar se tiče kombiniranih sistemov, se pa lahko malo poučiš v tem članku.
https://www.sciencedirect.com/science/a...




Za domačo rabo:
https://waterdepot.com/why-reverse-osmo...
RO systems reduce a huge range of chemicals and contaminants, but they are not recommended for removing calcium and magnesium - two of the minerals that make up hard water. Hard water can ruin an RO membrane, rendering it useless. Installing a water softener ahead of the RO will remove these minerals and keep them from fouling the membrane. By using a Reverse Osmosis system with your water softener, you're providing your family with the best water possible.


https://www.expresswater.com/pages/wate...
If your area has hard water we recommend running your water through a water softener before it enters the RO System. A water softener helps extend the life of the RO System. Water Softeners remove calcium and magnesium by adding sodium to water. Calcium and magnesium are two of the hardest minerals for an RO Membrane to remove. Sodium (added to the water by the softener) is much easier on the membrane. 98% of the sodium water softeners add are removed by the membrane.


Mnogi, da ne rečem večina, proizvajalcev naprav za reverzno osmozo za domačo rabo priporočajo predhodno mehčanje vode, če je voda "trda".


Sam razmišljam, da bi si naredil nekaj takega za pranje avtomobila, da po pranju ni potrebno brisati avtomobila!

gruntfürmich ::

Okapi je izjavil:

Spraševal sem za mehčalce vode, ne za ionske smole. Kateri domači rabi namenjen mehčalev vode uporablja vodik namesto natrija in kalija za izmenjavo ionov?

mehčalec JE ionska smola.
na ionski smoli imaš lahko na funkcionalni skupini vezano kar ti paše oz kar bi rad zamenjal in kar se potem bo dejansko zamenjalo (da ni nekaj močneje vezano kot tisto kar bi ti rad zamenjal).
lahko gor daš vodik in tako čistiš ali mehčaš vodo ker vodik zamenjuje natrij, kalcij, magnezij v vodi... (in v domačih sistemih vode ne boš dokončno sčistil, zato jo boš pač 'zmehčal'), lahko daš gor natrij in potem natrij zamenjuje kalcij in magnezij...
zato je čisto vseeno ali kupiš smolo z vodikom ali z natrijem, le da imata vsak svoje efekte: vodik bo morda čudno vplival na pH vode, natrija pa boš več zaužil; kar ne vem koliko je to pametno...
zato je morda še najbolje reverzna osmoza ki neselektivno odstrani ione in 'minerale' v vodi do neke mere.


Okapi je izjavil:

Mnogi, da ne rečem večina, proizvajalcev naprav za reverzno osmozo za domačo rabo priporočajo predhodno mehčanje vode, če je voda "trda".

ja, imaš prav. se posipam s pepelom.
je dosti sistemov kjer se mehča voda z natrijem pred reverzno osmozo in regenerira z navadno soljo. ni pa to preveč popularno v industrijskih obratih. oz poznam samo sisteme kjer se mehča voda izza reverzne osmoze.

Okapi je izjavil:

Kar se tiče kombiniranih sistemov, se pa lahko malo poučiš v tem članku.
https://www.sciencedirect.com/science/a...


na uč bi rekel da je ta sistem katastrofalno sprojektiran. ne vem če bi deloval. in tam je po mojem weak cation exchange resin, ne strong.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

gruntfürmich je izjavil:

Okapi je izjavil:

Spraševal sem za mehčalce vode, ne za ionske smole. Kateri domači rabi namenjen mehčalev vode uporablja vodik namesto natrija in kalija za izmenjavo ionov?

mehčalec JE ionska smola.


Prosim, ne delaj se bolj neumnega, kot si.

Mehčalec, o kakršnih se tu pogovarjamo, je napravica, skozi katero teče vodovodna voda in pride na drugi strani ven mehkejša.

ja, imaš prav. se posipam s pepelom.
je dosti sistemov kjer se mehča voda z natrijem pred reverzno osmozo in regenerira z navadno soljo. ni pa to preveč popularno v industrijskih obratih.

In kaj imajo industrijski obrati skupnega z mehčanjem vode za domačo rabo?

Skratka, če povzamemo za ostale bralce - vse, kar sem napisal glede mehčalcev vode (za domačo rabo) popolnoma drži, ti pa si se prišel v debato delati pametnega z nekimi industrijskimi zadevami, ki z mehčanjem (pre)trde vodovodne vode za pripravo kave nimajo popolnoma nič skupnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

gruntfürmich ::

nimaš prav v nobeni točki. ampak ti tega ne razumeš.

tudi da se doma voda mehča pred reverzno osmozo; tega v malih količinah ni možno, ker je NUJNO treba imeti sistem za regeneracijo ionske smole, ker ima ta sistem izredno malo kapaciteto napram reverzni osmozi. recimo za faktor 1000 ali še več, preden se 'iztroši'.
torej nobeden ne bo šel trošiti mehčalca pred reverzno osmozo, če ga ne bo regeneriral. zato pa se za doma kupi reverzno osmozo, in imaš za dalj časa mir.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Preden se osmešiš do konca si malo poglej, kakšni so mehčalci za domačo rabo in kako delujejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Badwolff ::

mal sta dosadna. PM?

gruntfürmich ::

dosaden je okapi ker trmari z neznanjem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
««
8 / 8
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
559137605 (4501) hotig
»

Kateri kavni apart? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
36367910 (7820) link_up
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
340104219 (7648) kuglvinkl
»

Kavni aparat Gorenje?

Oddelek: Loža
407212 (6069) Badwolff
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
4812144 (11000) karosha

Več podobnih tem