» »

krmiljenje kosilnice

krmiljenje kosilnice

cefizl88 ::

pozdravljeni
Mene pa zanima, če je možno preko GPS shielda za Arduino sprogramirati kosilnico, da ti kosi okoli hise. V mislih imam da bi jo nekak omejil ( da ne bi kosila sosedu) ampak samo mojo travo, da bi se ogibala stvarem. Za ogibanje stvari mi je logika nekako jasna, medtem ko pa kako bi sprogramiral pot kosilnici pa niti najmanj. Bega me pa še nekaj. Gledal sem nek video ko je nekdo sprogramiral avtek prek gpsa ter mu dal koordinate kam mora it. Vendar se je le ta vsakih nekaj sekund ustavil ter preveral pozicijo. Tako, da če je to zmeraj prisotno, potem bo treba začet razmišljat o čem drugem.

Vzel pa bi navadno bencinsko kosilnico, na katero bi privaril ogrodje ter 2 kolesi spredaj, eno zadaj, nek akumulator, Vse drugo se mi sanja nekak kak bi naredil, samo kako bi zagotovil kosilnici da bi kosila nekak normalno pa niti malo.
Ima kdo podobne težave/ ali izkušnje. Vsakršno mnenje je dobrodošlo.

Hvala.

Blinder ::

ma ne glih kosilnico, to bi blo nevarno.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

STU-III ::

@op

GPS je čisto preveč nenatančen, tudi če bi šlo, bi imel velike težave, če bi se signal izgubil, poleg tega bi bilo nevarno, če bi katerikoli od sistemov odpovedal (smrtno nevaren nož z več, kot 3000 obrati na minuto bi šel kamor bi se mu zahotelo - recimo nad majhnega otroka).

Takih stvari se lotevaj le, če si siguren, da ti ne more kam uiti in koga poškodovati ali pa vsaj nadzoruj, ko kosi.

Sicer pa malo fitnesa tudi ne škodi, ravno danes sem kosil (tudi po hribčkih) in se kar lepo utrudil ;)
Line secured.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: STU-III ()

Mesar ::

A ni tako, da ko imaš enkrat vsej zmeren signal in povezavo ni problem več podatke dost hitro dobivat, pa natančnost je tam ... do enega metra?

GPS natančnost

Zdaj če maš samo GPS podatke... al lahko dobiš še podatke o obračanju in prepotovani smeri? Ali vpivaš na le te? Pol sploh ni problema... sprogramirat si moreš samo še virtualno mrežo po kateri si premika pa noter vnest ovire, če ima zadeva senzorje pa se jim lahko kr instantno izogiba pa niti tega ne rabiš več vnašat, samo kje si bil pa kje še boš :)

Drugače pa ne poznam specifikacij omenjene kosilnice, niti katere vse senzorje ima in koliko so natančni, v grobem so to le ideje.
Your turn to burn!

čuhalev ::

Če imaš okroglo parcelo, lahko na sredini zabiješ kol, namestiš gor valj polmeterskega obsega, kamor fiksiraš vrv, ki jo navežeš še na samohodno osilnico. Nato moraš kosilnici dodati še senzor, da ob trčenju ob kol izklopi motor. Kosilnico postaviš pravokotno na vrv in jo vklopiš.

GPS je premalo natančen. Ponavadi se okoli parcele zakoplje kable, ki jih kosilnica zazna in se pri tem obrne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: čuhalev ()

Mesar ::

Če je bo sam programiral je verjetno možnost, da on določi kaj naredi ko naleti na kabel, oziroma še boljše, jo sprogramira, da kosi skoz od kabla stran čeprav zna biti to v kombinaciji z različnimi ovirami bolj zapleteno kot zgleda na prvi pogled ampak ne nemogoče.
Your turn to burn!

Yacked2 ::

Spredej si na kosilnico montiraj senzorje, pač tisto kot se montira na robotke za iskanje poti iz labirintov itd...potem pa vrst ogradi, da kosilnica nebo mogla vn
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

cefizl88 ::

Okej, Gps premalo natančen torej.
Ideja z kablom zakopanim pod zemljo mi je všeč, samo potem rabim dosti kabla:D
Kako bi pa sprogramiral virtualno mrežo. oz kako bo kosilnica ob priklopu vedela kje na tej mreži se nahaja, kajti vedno ne bo na istem mestu.

Mesar ::

Brez GPSa težko, ali pa če imaš stalne ovire na podlagi katerih se lahko orientiraš, samo če je problem, da bo kosila pri sosedu... lahko da mu pride do bajte ali pa tretje ga soseda preden ugotovi, da ni na pravi lokaciji. Bo verjetno prej boljša rešitev, da se sparkira skoz na isto mesto, ampak tudi to ni mogoče če ne ve za koliko se je premaknila v katero smer... v tem primeru je spet slepa :)
Your turn to burn!

Yacked2 ::

Eeee....uporabi stepperje. pa boš imel točno določeno lokacijo kosilnice. Tako kot CNC mašina. Sprogramiraš točno pot kam bo šla, ter se nato vrnila nazaj na izhodiščno pozicijo
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

listje123 ::

To z gps je skoraj nemogoče doma neki spackat in spet odvisno od terena itd...
Naredi na daljinsko vodenje in boš imel vsaj ti nadzor nad kosilnico če se ti že ne da hodit.

illion ::

Kaj pa triangulacija? Postavš tri oddajnike na robove parcele in senzor na kosilnico in glede na jakost signalov izračunavaš pozicijo kosilnice. Nimam sicer pojma kakšne oddajnike bi to mel, sam se spomnm da smo neki podobnga mel pri poskusih fizike v starih časih ko sm bil na gimnaziji..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: illion ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Robotska Kosilnica (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
853161696 (3750) sbawe64
»

akumulatorske kosilnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7219399 (12852) 111111111111
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13438625 (16003) urosh

robotska kosilnica za trato

Oddelek: Loža
103659 (3437) Mavrik
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7847422 (18660) SkIDiver

Več podobnih tem