» »

Vrtna kosilnica

Vrtna kosilnica

«
1
2 3

blazkorencan ::

Pozdravljeni fantje!

Čeprav ste tukaj v večini računalniški mački, pa vseeno vem da nekateri med vami obvladate tudi kosilnice.

Sam sem namreč v veliki dilemi pred nakupom. Gre se za mojo prvo kosilnico.
Imam vrt cca 1200 m2, težava pa je v tem, da je teren kar zelo strm in moje vprašanje je kako se obnesejo bencinske kosilnice po takem terenu? Zasledil sem kar nekaj objav na netu, da imajo težave zaradi olja v motorju, ki se v tem primeru prelije je na eno stran motorja.
Konkretno razmišljam o tem modelu: http://www.bfcshop.com/bencinska-vrtna-...

Danes sem jih kontaktiral, prav v zvezi s tem in dobil odgovor, da naj bi bil ta motor do vrha napolnjen z oljem, zato naj ne bi prihajalo do tovrstnih problemov...
Ali je to sploh možno?

Že ima kdo ta model? Kakšne izkušnje? Prav tako me zanima katere kosilnice uporabljate sami za košnjo strmih vrtov?

Hvala za odgovore.

lp, Blaž

francek1 ::

V tujini stane 270 €... v osnovi 4 taktni stroji niso namenjeni nekim hudim naklonom razen tistih s črpalko olja.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

mihec87 ::

Do vrha napolnjen z oljem bi pomenilo da gred in ojnica laufata v olju z tem tudi bat- kar ne bo šlo oz ne gre(saj se prostornina bloka spreminja glede na položaj bata+ deli bi tolkli v olje)... Je pa odvisno od zasnove motorja 4T nekateri laufajo bp pod naklonom(če se ne motim imajo črpalko olja), nekaterim pa primanjkuje olja v primeru 2T motorja pa katerikoli položaj velja saj se maže z oljem ki je dodano v bencin..

Shkorc ::

Za košnjo ~300m2 sadovnjaka bi kupil kosilnico na nitko. Kupil bi nekaj za dlje časa, tako da bi se izognil raznim Hofer, Bauhaus itn. ponudbam.

Gledal sem "Kawasaki-jev" model(1,6kW). Dejansko je proizvajalec drug, ampak uporablja njihov motor.

Druga opcija sta Stihl FS87 R (0,95kW), ter Husqvarna 525LK (1kw).

Pri Kawasakiju sem slišal, da so rezervni deli med dražjimi, težja je za skoraj 3kg, ter baje najbolj vibrira.

Stihl in Husqvarna sta pa šibkejši, pri isti oz. višji ceni.

Sedaj pa dilema, kaj izbrati.

Vsa mnenja dobrodošla! Hvala v naprej 8-)

Matevz96 ::

Ker kupuješ za dlje časa ti svetujem, da kupiš nahrbtno kosilnico, iz izkušenj ti povem, da je košnja z njo veliko udobnejša. Sam imam že 5+ let Kawasikijevo (ne vem modela iz glave). Rekel bi še, da če želiš top kvaliteto glej da je "made in japan".

T0RN4D0 ::

Uh nahrbtna kosilnica je (če nimaš res bregov) kar se mene tiče vse kaj drugega kot udobna. Mogoče bolj kot te varjante kjer držiš vse v roki, drugače pa X ročke in oprtano v težišču na ramah zmaga. Kose so tako par kg (polovico?) lažje, vso težo dejansko nosiš s telesom, medtem ko pri hrbtnih imaš še vedno par kg v rokah...

Kar se tiče moči, 25cc (1kw) je dovolj če kosiš redno, sicer je hitro prešvoh in jo moraš čakat. Priporočam da se malo stegneš in vzameš nekaj v 35cc razredu...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

šernk ::

Spet bo 100 nasvetov. Sam nahrbtne ne morem videt, sploh pa ne v bregu. Kosilnica na palci je celotna skoraj toliko težka, kot je težka samo ročka od nahrbtne. Na palci za moje pojme zmaga v strmini. Govorim o pravi strmini in ne o naklonu 10 stopinj, torej tam kjer je stanje na 2 nogah blizu nemogočega. Poleg tega imaš pri tej precej več maneverskega prostora, saj jo lahko poljubno obračaš kot ti srce poželi.

tisti ročaji so pri teh na palci pa spet uporabni samo za ravnino. Je super za košnjo po ravnem a tu se konča. Nahrbtna je pač neka mešanica za ravnino in naklon a spet v ekstremih odpove, saj ti težišče dvigne previsoko in preveč nazaj. Pa še skupna teža ne govori ravno v prid nahrbtni.

v končni fazi je še najbolj pomemben pas, ki ga dobiš ob kosilnici, saj slednji prinaša ali odnaša ugodje. Je pa res da klasična na palci ni ravno udobna na ravninah če si višje rasti. Kako je tu z uno z ročaji se ne spomnim točno, nahrbtno sem pa nazadnje imel na sebi ko sem bil vsaj 10cm manjši ampak ko vidim soseda mislim da je pri njej isti problem. Palica je enostavno prekratka in če jo držiš lepo vzravnan imaš glavo kosilnice v vodoravnem položaju 15cm nad tlemi. Skratka kosilnice so narejene za ljudi okoli 170 do 180cm višine. Pa ta problem je isti pri vseh kar sem jih imel v roki (ampak vse to je sedaj offtopic)

govora je o 300 kvadratnih metrih. To imaš pokošeno v 20ih minutah in kaj bistvenih razlik od kosilnice do kosilnice tu ni glede udobja. Pri nahrbtni se boš v tem času verjetno še najbolj namučil z dajanjem na hrbet in nazaj dol, kot pa s samo košnjo potem. 1kW je več kot dovolj če kosiš tam 1x na 3-5 tednov pač ko trava dobi tistih 10cm, za kaj več pa hitro zmanjka moči.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

fikus_ ::

Če imaš breg, pozabi na kakšno nahrbtno in na kakšno s posebnimi ročaji. To na ravnem in pri malih naklonih deluje ok, pri strmini pa ne.
Nabavi si eno navadno, če hočeš jo obesiš na ramenski trak (ampak pri strmini spet ni ne vem kako uporabno). Moč okrog 1 kW, ni pretežka. Pa glej, da ne bo imela upognjene gredi, ampak zobniški kotni prenos! Pri upognjeni gredi/jeklenici namreč le te rade pokajo po nekaj letih.
Pri moči 1 kW pa na kakšna trikotna rezila kar pozabi. Premajhna moč, pa še prenos ti prej uniči.

Lep dan

gruntfürmich ::

dejansko je tudi meni nahrbtna veliko težja za uporabo kot pa zelo lahka palična. pri slednji pa sploh nikoli nimam pasa preko rame, ampak jo držim samo na rokah in mi praktično ni težko.
pri sarpovi (kawasaki motor) pa je problem ker je cela gred toga in težka, zamahuješ samo levo in desno, naprej in nazaj samo s telesom. skratka ni vrhunec udobnosti kot sem si predstavljal na začetku; prej večja muka po razgibanem terenu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Shkorc ::

Fikus, bral sem, da je za trikotna rezila potrebne manj moči, da jo laks rabi več?

Minusi pri nahrbtni so teža, švicanje v hrbet, ne vem kako je z izpuhom in vibracijami.

Ker gre za sadovnjak z gosto posajenimi drevesi, zaradi lažjega manevriranja priporočajo okrogel ročaj namesto kolesarskega/dvoročnega.

Ima kdo informacije o ceni rezervnih delov, kako so med seboj primerjajo?

mn ::

Mene pa zanima koliko so te kosilnice primerne za košnjo visoke travo za živali; recimo zajce. Jo preveč zmulčajo?

fikus_ ::

S trikotnim rezilom se ponavadi kosi kakšne bolj debele trave, koprive, . . .
Tako da že v osnovi rabiš več moči oz. se vrtljaji zmanjšajo, tako da reže še slabše.
Sem pa videl na Celjskem sejmu rotor z gibljivimi rezili, ki se ob naletu na oviro lahko umaknejo. Ta zadeva je verjetno dobra, ampak dokaj draga.

"flaksarce" niso primerne za košnjo trave, katero se uporablja za krmo, ker travo preveč zdrobijo/razsekajo in je ne moreš vse pograbiti skupaj.

šernk ::

Pri moči 1 kW pa na kakšna trikotna rezila kar pozabi. Premajhna moč, pa še prenos ti prej uniči.


na triroba in štiriroba res lahko pozabiš pri švoh stvari, dvorobni je pa zakon. Za travo in manjšo robido je zakon dvorobo rezilo, ko se zažene se zlepa ne ustavi. Moči pa nož rabi samo za zagon tisto narediš v zraku.


Ker gre za sadovnjak z gosto posajenimi drevesi, zaradi lažjega manevriranja priporočajo okrogel ročaj namesto kolesarskega/dvoročnega.


vsekakor. tisti dvoročni so bolj za ravnine in košnjo naravnost.

Mene pa zanima koliko so te kosilnice primerne za košnjo visoke travo za živali; recimo zajce. Jo preveč zmulčajo?


nož daš gor in lepo odreže travo. Laks jo pa res preveč zmulča.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

mn ::

nož daš gor in lepo odreže travo. Laks jo pa res preveč zmulča.


Točno to me je zanimalo. Hvala. Ni mi bilo jasno zakaj bi jo takšna kosa bolj zmulčala kot rotacijska kosilnica.

moat ::

Pozdravljeni.
Odpiram temo, da po nepotrebnem ne začnem nove. Po praznikih nameravam kupiti vrtno kosilnico. Moje zahteve so: kolesa z ležaji, najmanj stranski izmet in lovljenje v košaro (najboljše pa 4v1 funkcija), košnja za okoli 1500 m2, samohodna (ni pa pogoj, najboljše bi bila možnost izklopa pogona) in nakup na mastercard (trgovine z možnostjo obročnega plačila NLB). Bral sem in tudi slišal hvale, da so Brigs-ovi motorji zelo dobri. Uč pa sem vrgel na vrtno kosilnico MOTORNA KOSILNICA AL-KO HIGHLINE 51.5 SP-A v Merkurju (s povezavo imam probleme), ki v Nemčiji in Avstriji stane celo 50 EUR več. Kaj pravite (čeprav nekateri ne hvalijo preveč AL-KO naprav), so pa zdaj nove AL-KO kosilnice kaj boljše, oziroma so njihovi motorji primerljivi z motorji Brigs? Dražje kosilnice ne bi kupoval. Sicer so primerljive kosilnice tudi drugih znamk (večinoma zanje še slišal nisem), imajo pa nameščene Brigs-ove motorje. Je pa res, da malce težko najdeš kosilnico z vsemi zahtevami, ki sem jih naštel na začetku posta. Torej, imam za kositi nekaj več kot 1000 m2. Večina je ravnina, nekaj malega je manjši naklon, ki pa verjetno ne bo vplival na 4 takte. Bi pa vzel tudi dvotaktno, jasno. Pa še nekaj. Nekako razmišljam tudi v drugi skrajnosti. Namreč za strmino, okoli 2000 m2 imam itak kosilnico na nitko Kawasaki. Tale položnejši del, tik ob hiši, pa sem kosil več kot dve leti kar z električno kosilnico 1,4 Kw, čeprav za to ni primerna (stiska z denarjem pač). Torej, druga skrajnost pa je, da bi kupil kaj bolj cenenega, šibkejšega, dvotaktnega, za nekaj let. kaj pravite? Prosil bi za pomoč pri izbiri. Hvala.
LP, moat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

moat ::

Se opravičujem. Povezava mi ne deluje. Gre za MOTORNA KOSILNICA AL-KO HIGHLINE 51.5 SP-A iz Merkurja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moat ()

BladE_ ::

Akcija - Reakcija

driver_x ::

Ali ima mogoče kdo izkušnje z Makitinimi vrtnimi kosami? Kako se kaj obnesejo baterijske? Do sedaj je delo opravljhala stara McCullochova kosa, ki pa je dokončno izdihnila. Površine nimam velike, je pa teren strm (stojiš na njem s težavo).

moat ::

BladE hvala za povezavo.
Prosim za mnenja, vaše izkušnje, hvala.
moat.

Vikking ::

Weibang WB506 SB ima tudi 3v1 (itak če daš koš dol, bo metalo pod noge), torej 4v1. Cena 380€, brigsov motor, trgovina akvonij plačilni pogoji: http://dev.akvonij.si/?page_id=3339. Ma kolega, zadovoljen že 5 leto. Ima vse kar si naštel. Pogon izklopiš tako, da preprosto snameš jermenico, oziroma se da tišati brez vklopljenega pogona. Problem je v tem da so po večini vse precej težke in brez pogona lahko tudi po ravnem spustiš dušo. Sploh če na koš kosiš.

Z dvotaktnimi je tako, da znajo biti drage. Imaš kakšno profi varianto od AS MOTOR, sam cena je taka da glava boli. Zakaj bi za položen teren kupoval dvotaktno mi ni jasno.

Za makito pa se probi zmenit s prodajalcem za probo.

šernk ::

Osebno od AL-KO ne kupim več ničesar. Imamo sicer strižno kosilnico in ne vrtno ampak edina dobra zadeva na kosilnici je motor ki je od Briggs&Stratton.

prenos pogona preko jermenov je tako tako ok nisem bil navdušen ko sem videl ampak mu damo probo pa zaenkrat se še obnese, sama košnja in izvedba zadeve si pa pri oceni od 1 do 10, več kot 2 ne zasluži. kvaliteta izdelave je ok, ampak zadeva je dizajnirana slabše kot če bi jo dizajniral nekdo, ki je končal triletno strojno šolo. Toliko napak v dizajnu kosilnice za "visoko travo", ki je zaradi njih na koncu neuporabna tako v visoki kot nizki travi...
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

moat ::

Hvala Viking in šernk za mnenje. Saj sem tudi sam na spletu zasledil, da AL-KO proizvode ne hvalijo preveč. Zato me je zanimalo dvoje. Ali ima dotična vrtna kosilnica, ki ima praktično vse: pogon, 4V1, kolesa z ležaji in še ugodno ceno (v Avstriji in Nemčiji je za 50€ dražja) kaj boljšo zasnovo in kvaliteto (nova serija kosilnic) in ali je AL-KO motor vsaj malo primerljiv z Briggsovim. Drugače pa so B&S motorji zakon, zato tudi premišljujem, če bi kupil neko bolj levo firmo, npr. Wolf ali malo bolj znano MTD z Briggsovim motorjem. Je pa zadeva taka, da ima samo ta AL-KO vrtna kosilnica vse tiste zahteve za primerljiv denar, medtem ko so ostale (kolesa z ležaji, 4v1,pogon) dražje.
LP, moat.

balluf ::

Pozdravljeni,

Bi mi lahko kdo priporočal kosilnico:

- za 200m2
- rabim samo stranski izmet
- po možnosti tudi za malo višjo travo
- kvalitetno zadevo ker jo rabim za vsaj 10 let
- cena max 700e

Hvala

black ice ::

Za tako majhno površino lahko vzameš skoraj karkoli. Glej, da bo kovinsko ohišje in ne plastično, po možnosti Briggs& Stratton motor. Zakaj? Ker dobiš dele tudi za 20+ let stare motorje.

balluf ::

balluf je izjavil:

Pozdravljeni,

Bi mi lahko kdo priporočal kosilnico:

- za 200m2
- rabim samo stranski izmet
- po možnosti tudi za malo višjo travo
- kvalitetno zadevo ker jo rabim za vsaj 10 let
- cena max 700e

Hvala


UPS!!:D sem falil 2000m2

chucki ::

Jaz ti priporočam Husqvarno :) Jo imam sam, tudi brat in sma oba super zadovoljna. Ima B&S motor..

http://www.husqvarna.com/si/products/la...
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

balluf ::

chucki je izjavil:

Jaz ti priporočam Husqvarno :) Jo imam sam, tudi brat in sma oba super zadovoljna. Ima B&S motor..

http://www.husqvarna.com/si/products/la...



Kateri model, če ni skrivnost.

Hvala

chucki ::

Jaz imam Lc 153s, kosim pa površino veliko približno 800m2...Jaz jo imam že 3 sezone in vžge v prvem potegu.. Svečka in filter je še prvovgradnja. One dražje imajo aluminjasto ohišje, ki ne rjavi :) Bratova ima AutoWalk, je zlo dobro, ker si sam prilagajaš hitrost, ker so kar poskočne :)
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

black ice ::

chucki je izjavil:

Jaz imam Lc 153s, kosim pa površino veliko približno 800m2...Jaz jo imam že 3 sezone in vžge v prvem potegu.. Svečka in filter je še prvovgradnja.

Sam se s tem ne bi hvalil.

chucki ::

Zakaj bi menjal, če je še kot nova? Filter pa spiham s kompresorjem, ker še ni zapacan :) Olje pa menjam vsako sezono..
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

bauci ::

Glede na prvotno vprasanje OP.
Imam 3200 m2 za kosnjo. Malo ravnine, ostalo nagnjen teren. Nekaj let sem kosil z 4 taktnimi kosilnicami in ni bilo OK (stalni problemi z motorji). Potem sem kupil 2 taktno kosilnico AS in od takrat je kosnja res uzitek. Ima funkcijo mulcanja in mocen motor tako, da tudi pri pol metra visoki travi opravi svoje delo brez problema (zmelje travo, da jo sploh ne vidis). Problem je samo cena, ki je 2k€.

GTX970 ::

motokultivator muta, spredaj mulčar.
Motor Goldoni je 4t 329 ccm (ni nova zadeva), se uporablja v vinogradu, ki ni na ravnem.Ima zaporo diferenciala.
Celotna zadeva je robustna in dela brez težav.
Edina težava je v tem, da ni primerna, če imaš na travniku veliko ovir.

http://www.struc-holding.com/muta/index...

priljučki:
http://struc-holding.com/muta/index.php...

šernk ::

Je pa zadeva taka, da ima samo ta AL-KO vrtna kosilnica vse tiste zahteve za primerljiv denar, medtem ko so ostale (kolesa z ležaji, 4v1,pogon) dražje.


ista stvar je bila pri nas. Pač kosilnico smo takrat dobili za 550€ (danes so 750€, konkurenca se je začela pri 900€) in ja gremo to je gotovo dober nakup za ta denar. Po prvi košnji ni dosti manjkalo da bi ostala sredi travnika. Pač malo dnarja, malo muzike
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

TehDucky ::

Pri nas doma smo tudi kupili AL-KO kosilnico (model 425 verjetno), sicer za okoli 300EUR v akciji v bauhausu. Kvadratov ne vem koliko je, vem da je okoli 2-3h košnje vsakih 14 dni. Sicer sem prej kosil z eno starejšo kosilnico, verjetno okoli 12 let, mogoče kakšno leto več, pa ker je že vse začelo crkvat, jermen se je snel velikrat, pa način samohoje ni več deloval oz. je oteževal košnjo zato smo kupli to.

Zaenkrat dela okej, tank ima dovolj velik, da vse naenkrat pokosim pa še malo ostane, pri prejšni 2x-3x na rundo. Malo me heca pri držalu, ker se včasih uščipem vmes in morem biti previden, da lepo primem. Kolesa so kar velika, a včasih zmanjka profila in se vrtijo v prazno, v luknje pa se nafila zemlja. Overall je kul, vem pa da ni spet ranga 1kEUR kosilnice, a mi je zaenkrat košnja še v veselje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TehDucky ()

moat ::

Evo, zdaj pa res ne vem, kaj naj kupim :)? Šernk, sicer se ta vaša izkušnja nanaša na strižno kosilnico, drži?
LP moat.

šernk ::

Šernk, sicer se ta vaša izkušnja nanaša na strižno kosilnico, drži?


res je :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Vikking ::

moat je izjavil:

Evo, zdaj pa res ne vem, kaj naj kupim :)? Šernk, sicer se ta vaša izkušnja nanaša na strižno kosilnico, drži?
LP moat.


Lej al-ko spada med "sestavljalce". Kupijo motorje od kitajcev, američanov, japoncev in vržejo skupi. Teh sestavljalcev na trgu je itak 90%, ostalo je potem še stihl (viking), husquarna, honda, makita, mogoče še kdo ki sem ga pozabil, ki delajo svoje motorje in komplet naredijo kosilnico pod svojo streho. Ampak za te kosilnice plačaš tudi premium ceno.

Tisto al-ko iz linka, ima verjetno kitajski motor. Ohišje bo zdržalo ker nima kej druga biti kot da se odvije kak vijak. Lahko da vgrajujejo motorje tudi od honde.
Pogoni so ponavadi od EFCO ali OLEOMAC in imajo vsi plastične zobnike. Ni se za sekirat, bo zdržal kot vsak drug. In ja so dragi če je potrebno zamenjati.

Večina sestavljalcev, ima svojo obliko plastike, barve in pleha, mal drugačne ročke. Motorji in pogoni pa imajo vsi enake. Ker noben ne naredi svojega.
Nekateri poleg kitajcev in briggsov vgrajujejo še hondine, kawasakijeve, subarujeve motorje.... tako kot sam ugotavljaš je teh sestavljalcev ko listja in trave.

moat ::

Hvala Viking. menim, da si mi hotel povedati, da če že izberem med sestavljalci, kupi takega s priznanim motorjem. In Brigsovi motorji so zakon. Torej kupi vrtno kosilnico z B&S motorjem, četudi je bolj kot ne no name. Če pa kupiš priznanega proizvajalca pa bo treba globlje seči v žep. Drži?

Vikking ::

Saj imaš tudi več tipov kitajskih motorjev. Naprimer MTD tudi vgrajuje briggs-e in kitajske motorje. Pa tisti s kitajskimi motorji tudi delajo bp. Je včasih odvisno od tovarne do tovarne, po kateri licenci kitajci delajo (zgleda da po večini licenci hondinih motorjev), saj so si skoraj na las podobni.

Weibang naprimer nudi prašno barvan pleh, naprimer fuxtech ponuja tudi kosilnico s plastičnim ohišjem, in še in še. Drugač če ne iščeš kosilnico z močnim motorjem, je preverjen in neuničljiv motor B&S CLASSIC 3,5km.

V bistvu si postaviš zgornjo mejo koliko si pripravljen plačati, kaj potrebuješ, včasih je pomembna tudi teža kosilnice, potem pa kupiš. Če za ta denar dobiš tisto kar potrebuješ plus še malo več kot kitajski motor se pač odločiš za to. Če ne pač kupiš več od "ohišja" (pogon, koš,...) pač malo manj dobiš od motorja.

Ponudba je ogromna, tipov ki jih ponuja sestavljalec pa tudi.

Bellzmet ::

Kako je pa z vzdrževanjem bencinskih kosilnic (ranga 200, 300 EUR)? Je treba svečke menjat, olje,...zadeva še vžge po 10 letih brez kakšnega servisa? Sedaj imam namreč električno in bi jo menjal samo zaradi kabla. Se mi pa ne da "servisirat" bencinske ali jo kam voziti na servise.

Goody ::

@Bellzmet - sam ima eno el cheapo (najcenejša takrat na trgu) že 15 let, mislim da sem olje dvakrat zamenjal, ostalo nič. Pa še zmeraj vžge iz prve...Na začetku sezone je treba mal večkrat napumpati in potegniti (zasušeno) nato pa dela bp.

black ice ::

Bellzmet je izjavil:

Kako je pa z vzdrževanjem bencinskih kosilnic (ranga 200, 300 EUR)? Je treba svečke menjat, olje,...zadeva še vžge po 10 letih brez kakšnega servisa? Sedaj imam namreč električno in bi jo menjal samo zaradi kabla. Se mi pa ne da "servisirat" bencinske ali jo kam voziti na servise.

Svečke in olje pred/po vsaki sezoni oziroma na 50 ur, filter spihaš, če je preveč zapacan ga zamenjaš. Plus brušenje noža po potrebi.

moat ::

Danes sem si v Merkurju v živo ogledal kosilnice, ki jih imajo na razpolago. Seveda sem se pozanimal tudi okoli moje favoritke motorne kosilnice AL-KO HIGHLINE 51.5 SP-A za 359,99 €, ki ima vse, kar bi pač potreboval. Oba prodajalca, ki delata na oddelku mi nista znala povedati za kakšen motor sploh gre AL-KO 140 PRO QSS, oziroma kdo ga proizvaja. Verjetno pa ne gre za motor firme AL-KO.
Lahko pa se odločim med manj znanim proizvajalcem Wolf in bolj znanim MTD. Oba imata v ponudbi tudi Briggsova motorja, toda nimata (za takšen denar pa vseh funkcij, kot npr. AL-KO (pogon, kolesa z ležaji in 4v1 funkcije: izmet v koš, mulčenje, izmet v stran in nazaj). Malo sem se začel spraševati ali pri kosilnici sploh potrebujem tudi stanski izmet, ker ima npr. za 50€ dražja WOLF-ova kosilnica motor KAWASKI FJ 180V 2.5/2900, za katerega sem prepričan, da je bolj zanesljiv, kot pri AL-KO kosilnici.
Ali pa motorji pri vrtnih kosilnicah, ki so si dejansko po zasnovi zelo podobni, niti niso tako pomembni? Torej, bom še malo pobrskal po spletu, morebiti pa bo še kdo povedal kaj iz lastnih izkušenj. Jebemti :), odločitve še vedno ni!
LP, moat.

Bellzmet ::

Pri košnji trave. Je bolje travo pograbiti (oz. to naredi kosilnica) ali jo kar pustiti, da zginje? Kaj pa kosilnice z mulčenjem delajo?

GTX970 ::

Okoli hiše jo daš v koš (oz to naredi kosilnica med košnjo), drugje naj ostane na travniku.
Navadna vrtna kosilnica travo samo odreže.


Mulčenje je drobljenje trave.
Obstajajo tudi mulčer vrtne kosilnice:
http://www.agroremont.si/programi/Proda...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

chucki ::

Saj motorji že zdržijo, problem je v ogrodju in kovini, ki začne rjavet, če ni vzdrževana. Pa seveda pri no name je tudi verjetnost, da ne dobiš rezervnih delov.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

bauci ::

Imam tudi Al-ko vrtno koso na nitko staro ze cca 15 let. Bila je takrat najcenejsa v Merkurju. V vseh teh letih nisem imel nobenih problemov. Dolivam samo mesanico, nikoli je se nisem podmazal, vzge na prvi poteg skratka idealna kosa. Ce bi pa danes kupoval bi pa kompliciral: cigav je motor, koliko je plastike, .... Na koncu je pa vse odvisno tudi od malo srece :).

Pri mulcenju kosilnica seseklja travo na tako majhne koscke, da ti segnijejo in pognojijo travo. Iz izkusenj ti povem, da tako sesekljane trave sploh ne vidis po kosnji razen ce se spravis na kolena. Dodatek mulcenja je vreden vsakega evra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bauci ()

francek1 ::

Kosilnica mora imet aluminijasto ohišje, koš iz plastike, ne blaga, zagon z gumbom za črpanje bencina(ker bo vedno vžgala iz prve) in znano ime(da boste dobili rezervne dele, ko bo kaj crknilo).
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

moat ::

Torej, koliko sem prebral je pokošeno travo dobro pograbiti, ne pa jo kar pustiti, ker s tem, da prekriva (in počasi gnije ali se suši) pokošeno travo in zemljo, ovira rast nove trave. Če pa ima kosilnica mulčer jo pa pogon praktično popolnoma zdrobi, da se lepo razporedi po travi in je dejansko gnojilo za zemljo.
Res je, da je aluminijasto ohišje najboljše za vrtno kosilnico, saj ne rjavi in je posledično kosilnica tudi lažja, zato pa je tudi dražja.
Mulčer pri kosilnici je verjetno "must have", kaj pa stranski izmet (namesto, da ti travo potiska v koš, ti jo meče na stran)? Jo pač pograbiš, pa je, a ne? Verjetno stranski izmet le ni obvezen, če pa je, itak ne škodi.
Bolj zanimivo je to, kar je napisal chucki, da motorji že zdržijo, problem je v ogrodju in kovini, če ni ustrezno vzdrževano. Verjetno so pomembni vsi sklopi, od pogona (če je), koles (če so, še bolj pa če niso z ležaji) in vsega ostalega. Če je temu tako (bog daj, da je), ne bi več premišljeval, kaj je hudiča to za en motor v AL-KO vrtni kosilnici (AL-KO 140 PRO QSS). AL-KO sicer ni no name vrtna kosilnica, poleg tega sem v bližini meje, tako da bi dele zanjo lahko dobil tudi v Avstriji. Jezi me edino to, da to ni B&S motor in to, da ne vem, če je vsaj približno primerljiv z Briggsovimi motorji. Zelo bi pomagala kakšna konkretna izkušnja z vrtnimi kosilnicami AL-KO.
LP, moat.

OldSkul ::

Jaz jo imam že nekaj let, kupil v Merkurju. Meni je super, skoraj nobenih pripomb. Ima pa B&S motor.
Edino kar se mi je zgodilo je to, da se mi je odlomil plastični ročaj za dodajanje/odvzemanje moči motorja. Sedaj mi vseskozi dela na največji moči, ampak ni problem. Prav tako se mi je kaj kmalu snela matica od palice, ki uravnava višino prednega dela kosilnice. To sem potem sam uredil. Drugih napak pa ne vidim.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrtne kosilnice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5117966 (2797) ssitcm
»

potisna kosilnica - katero kupit?

Oddelek: Loža
4212578 (4797) PrimozR
»

Nakup vrtne kosilnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7639530 (20610) forplan
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7847337 (18575) SkIDiver
»

katero motorno kosilnico?

Oddelek: Loža
2718660 (17493) kiFni

Več podobnih tem