» »

Vrtna kosilnica

Vrtna kosilnica

«
1
2

BigWhale ::

Medtem, ko poslusam, ce zadaj na vrtu kaj trava raste iscem primerno kosilnico. Bencinska, elektricna, akumulatorska? Samohodna, ne samohodna? S taksnimi kolesi kot jih imajo vozicki v trgovinah al navadnimi?

Kateri model izmed tistih 55ih, ki so na voljo v trgovinah naj vzamem? ;)

Povrsina, ki jo bom kosil je velika cca 400 kvadratov in pretezno ravna.

marS ::

evo zate, kot geeku :D ti svetujem tole:
Vrtna Kosilnica
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Jakka ::

Bencinske so glasne, treba je točit bencin notri, malo dražje so. So pa lahko samohodne in se same vozijo, pa kabla ne vlečeš s sabo. Električne so tišje, prijaznejše za okolje, manj dela (samo vštekaš kabel in pritisneš na gumb), samo pa vlečeš kabel s sabo. Za 400m^2 bi se najbolj splačalo široko okoli 50cm oz malo ožjo (takšne kot se prodajajo).

Jaz bi vzel električno širine tam 45-50cm z dovolj veliko košaro zadaj. Da ni treba velikokrat praznit. Raje kabel vlečem za sabo kot pa da se z bencinom ukvarjam.

Phoebus ::

Nikoli si nebi mislil da bom kdaj to rekel, ampak po eni strani bi ti predlagal električno "na žico"- z bencinsko (AL-KO) so bili vsako leto problemi- celo zimo stoji, se ne zakurbla, pa gre sveča, pa je treba spucat fergija, pa je kašljala, pa to pa tisto pa tretje. Kosilnica je bila na ročni vžig in mati je ni znala/mogla sama vklopit.

Enkrat mati popizdila ko kosilka spet ni vžgala in je šla po električno- vedno in kadarkoli samo vklopiš in pritisneš na gumb- in dela.

smilo ::

Hmm, saj bi ti pomagal pa sem preveč škodoželjna oseba... Lahko bi si pomagal s kozami? (Vračam od petka, hehe ;))

// Cinizem off

Za 400 m2 si kupi rotacijsko akumulatorsko kosilnico z ne več kot 38 cm reza. Stanejo od 100 do 150 eur v Bauhausu, ceneje ne boš dobil nikjer. Verjetno se splača iti pogledat tudi v Merkur. Tihe so in za 400 m2 imajo več kot preveč dosega. Samohodne kosilnice so sedaj skoraj vse, glede kolesc se splača vzeti takšno, ki ima čimtanjša kolesa, da preveč ne poškoduje zelenice.
Lažje je kositi s tanjšimi kolesi, če imaš raven teren. Za hribovit teren vzemi kosilnico na notranje izgorevanje, samohodno in z širokimi prvimi kolesi.

Ne kupuj priznanih znamk (Bosch, Gardenia, ...) Ker so to samo OEM kitajska roba in prave "kvalitete" že dolgo ni več. (Smrk, smrk, moja Husqvarna je crknila po 15 letih)

Živim v soseski, kjer sosedje "tekmujemo" v lepih zelenicah in moram reči, da sem kar uspešen :) Letos sadim zelenico na novo, tako da jeseni, preden gre zelenica počivat prilepim kako fotko ;)

-> by Zelenica Frik (tm)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smilo ()

destiny ::

Mi smo lansko leto kupili Stigo . Super je ker ti ni treba zbirat pokošene trave (trava se zdrobi in ostane na tleh kot gnojilo). Res pa je da za 400m2 najbrž res ne rabiš bencinske.

bond007 ::

Mi mamo nekaj takega že ene 15 let in verjetno je večino življenja laufala brez olja:8) . Šele pred kratkim smo nalili olje in nabrusili rezila. Prej smo jo gnali v obrate, da je kaj kosilo - ker je bilo rezilo skrhano. Sedaj odlično kosi že pri najnižjih obratih, če pa je potreba, pa se zvrti dosti dosti višje, kot prej brez olja>:D . Z vžigom nobeno sezono ni bilo problemov. Res trpežna zadeva, edino mogoče malo preveč bencina popije.

OldSkul ::

Mi imammo že nekaj let bencinsko in je super. Motor je izjemno vzdžljiv (B&S), tudi po zimskem spanju hitro zakurbla. Ni da ni:D

Izi ::

Za 400 m^2 bi jaz svetoval električno.
Električni podaljški so ponavadi dolžine do 25 metrov, kar je več pa je že pretežko in nepraktično.
Če z 25 metrov dolgim kablom dosežeš do vseh najbolj oddaljenih delov tvojega posestva :D, potem električna, če pa ne potem pa bencinska.
Razen vlečenje kabla ima električna vse prednosti pred bencinsko. Predvsem je tišja in čisto nič smrdi.
Samohodne pridejo v poštev samo za največje kosilnice, ki jih je že težko riniti naokoli zaradi njihove teže.
Če imaš ograje, drevesa in grmičke potem je bolje vzeti majhno kosilnico, ker z njo precej lažje zavijaš in vijugaš med ovirami.
Formula je: Električna, čim manjša in hkrati čim močnejša. Kakšnih 1200 Wattow že mora imeti, drugače v visoki travi motor že trpi.

gruntfürmich ::

če maš drevesa na zelenici vzemi bencinsko. tam do 200€ bo čist zadosti, s košaro. prej se posvetuj, ne pa kupovatu nekih čist levih firm iz BH ali BM.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BigWhale ::

Predvsem sem razmisljal o bencinski s stiri-taktnim motorjem. Pod pogojem, da so v resnici tisje od tistih standardnih bencinskih z dvo-taktnim motorjem. Skrbi me predvsem to, da je tole s stiri-taktnim motorjem bolj reklamna poteza kot kaj vec.

Elektricna mi je ravno zaradi kabla antipaticna, baterijske se mi pa zdijo presibke. Trenutno je povrsina v bistvu ravna, brez cesarkoli raznih stirih ravnokar posajenih ribezov, ki bodo grm sele cez kako leto. :)

Hardstyle ::

Vsekakor bencinska in ne-samohodna. Kot si rekel bodo ribezi čez čas zrastli v grm zato boš verjetno potreboval tudi t.i. silkarco, ki pa je lahko brez problema na kabl. Pravkar sem kupil v obiju eno za 15€ in je super za svoj denar. Čeprav prva rola silka je bila zelo švoh zato sem ga zamenjal z boljšim in dela kot treba. Samohodna je stran metanje denarja in sluha. Če nisi star 90let potem je nesamohodna prava zate. Ker samohodna naleti na kako oviro in potem je samohoje konec. Neke ekstra močne kosilnice(bencinske) res ni potrebno kupovati, razen, če boš kosil +25cm visoko gosto posajeno travo. Neglede nato, kakšno boš kupil pa kupi takšno z košem!

gruntfürmich ::

BW, 2 taktnih pravzaprav ni. samohodna pa je tudi zelo fina, če jo imaš. pa recimo da je motor 5 KM, več ni potrebno, veliko manj pa tudi ne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

Motorna kosilnica AL-KO, Classic 46 B. 180 € . nekaj podobno temu išči (v smislu cene, moči, oblike, namembnosti)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

destiny ::

Samohodna je čist super, vsaj če je dobro narejena (da ji jermen prec dol ne pade). Edin pazit boš moral da jo preusmeriš pred mladim ribezom ;>
Glede koša pa kot sem že rekel... obstajajo take kosilnice, ki travo zdrobijo v gnojilo. Tako imaš manj dela z gnojenjem in čiščenjem ;)

perci ::

mulčenje za zelenico baje ni kul (za tapravo zelenico)

whatever ::

IMHO bencinsko samohodno z briggs&stratton motorjem.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Mercier ::

Kabl vlečt s sabo mi je skrajno nadležno in mi čisto ubije zenovsko doživetje košnje zelenice. Samohodnost mi je pri trati čisto odveč in ena do stvari, ki lahko crknejo in nekaj o čemer moram med košnjo razmišljati (kar nerad počnem). Travo, ne glede na višino, pustim (nezdrobljeno) na mestu zločina in nikakor ne poskušam vplivati na rast trave - hudič raste brez vmešavanja vrtnarskih genijev.

Včeraj sem pa sprobal gardenin trimer na baterije. Bom nabavil, ali kaj podobnega.

gruntfürmich ::

mulčerji so dragi, zato odsvetujem s prve. samohodno zato, ker boš težko vlaču pred sabo polno vrečo trave, pustit jo na zelenici pa je ful aut.
sj on takcuntech'' motor je tut kul.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Vikking ::

kupiš lahko vse kar ima Briggs&Straton ali pa Honda motor.

Izogibaj se mulčerjev, kajti niso dobri za kosit malo višje trave. Princip mulčerja je ta, da melje travo tako dolgo, dokler je še trava tako velika da se lahko giblje. Pri večji travi ga bo dušilo in veliko ljudi je preklelo vrtne kosilnice, samo zato ker so imeli mulčerje.

Čist komot lahko vzameš kakšno 5 KM kosilnico iz baumaxa ali merkurja...

Saladin ::

Odgovor je prazaprav preprost:

Če misliš kositi malo površino precej pogosto (torej ob nizki travi) in če nisi nek šprinter (torej da "upijaš lepoto narave" med dveurnim sprehodom zunaj), potem le vzemi električno.

Če pa ti je košnja nujno zlo, nad katerega se enkrat mesečno spraviš z maksimalno brzino, ki jo kosilnica še prenese, potem pa le nabavi bencinsko znanega proizvajalca z veliko rezerve.

Sam sem druge sorte - raje redkeje, kratko, močno in hrupno kot pa pogosto, dolgo, švohneje in tiho. Hrup je tukaj bonus, ker preglasi kletvice, ki jih izustiš pri švicanju ;)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Highlag ::

Samohodna za 400m2 ravne površine? Overkill. Če imaš klanec potem mogoče že drugače se pa ne splača. Vsem samohodnim se prej ali slej pokvari "samohodni" mehanizem.
Kosilnice danes prodajajo glede na površino parcele košenja. Imam pa občutek, da so tiste za višje površine bolj kakovostne, saj imaš za obdelati večjo površino na košnjo.
Imam doma eno 18let staro 4 taktno. In je super. Po 18 letih je trenutno največji problem obraba koles pri osovinah. Vžge po zimski pavzi s prvim potegom. Naliješ 95oktanski bencin in goniš. Aja še nadomestek za svinec moram prej v bencin dodat. Mašina je 4 taktna, tako da imaš olje posebej, sem jo enkrat tudi že razstavil očistil bat in ventile ... Olje menjam na 3leta. Poškodbe do sedaj: Počena kovinska šasija - zavarjeno, zvit nož, ko je kosilnica našla kamen velikosti pesti, ki ga prej nisem videl (le kje se je vzel?) Kosim pa ene 800m2 na 1-2 tedna.
Never trust a computer you can't throw out a window

bond007 ::

Uf ta nadomestek za svinec .. am a je to nujno? Kaj lahko gre narobe. če tega ne dolivaš? Sem čisto pozabil na to:\

Yossarian ::

Lani mi je crknila 12 let stara kosilnica, najbolj osnovna. Nato pa kupil briggs-stratonov motor, 5Kw, 52 cm rez, samohodka. Kosilnica, kot se šika.

In kako se boš zdaj odločil glede na diametralne odgovore?8-)
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Vikking ::

nadomestek za svinec ni potreben.

Kolikor vem se še vsi jugeci vozijo brez nadomestka za svinec, povsem uspešno.

andromedar ::

Še en glas za Briggs & Stratton (motor) 4takter. Kosilnico smo letos upokojili po mnoooogih letih (več kot 10)...ker si je oče želel samohodno...in ker je pleh začel razpadat (tam pri kolesih). Motor (mislim da je imel 3,5 HP) je dobesedno neuničljiv in nenormalno zanesljiv. Je pa bila ob nakupu med najcenejšimi.

Nova, samohodna, s košem ima Hondin motor (300 Eur)

Ampak za 400m2 se verjetno ne splača take kupovat...
Eh?

roli ::

Tista robotska kosilnica je meni osebno zelo zanimiva. Včeraj sem jo celo videl v živo in mi nekako ne, da miru. Problem so le dokaj visoke cene, ki se gibljejo od 1000EUR dalje. Model 400 pa košta celih 1300EUR.
http://www.r00li.com

dolenska ::

doma imam bičesko, lakserco, samohodno vrtno kosilnico, koso, dve traktorske kosilnice. na tvojem mestu bi nabavil bičesko, s katero vseskupaj v parih minutah pokosiš, zbudiš sosede v treh sosednih ulicah in potlej čas katerega bi porabil za košnjo s kakšno manjšo kosilnico porabiš za pitje osvežilnega piva.
ok.šalo na stran.
na tvojem mestu nebi vzel samohodne kosilnice, saj so težave z jermeni ki poganjajo zadnja kolesa. bolje je porivati sam, saj greš lahko hitreje.

misso ::

REs to da so B%s motorji neuničlivi :), sam olje moreš vsako leto menjati pa bo ti mašina zelo hvaležna.

Jest sem prišel pri kosilnicah do sledeče ugotovitve:

Pri kosilnici moreš merkati da kupiš tako da ima celotno ohišje v enem kosu posebej to velja na tistem delu ko se vrti nož.

Kupi močnejši motor (blje da mašina dela s srednimi obrati kot pa da se muči)

Pred košnjo preglej oziroma si zapomni kje imaš kakšen kamen da neboš slučajno s nožem kej po kamu rezal... to velja tudi za kakšne veje od dreves.

Pa če boš kupoval kosilnico s košem, poglej da bo imela velik koš in nepričakuj čudeže da boš sam 2 do 3 izpraznil koš...

Kupi kašno znano ime, ko boš rabil kakšen rezerni del ga boš lahko dobil.

Res da imamo mi približno 1.500 kvadratnih metrov za kosit se samohodna zelo splače zraven samo španciraš in nič nerineš. Samo če imate pa veliko dreves (posebej majhna) pa ti samohodna zelo malo pomaga.

perci ::

če B&S po dovolj velikem stranskem naklonu voziš, čist lepo zariba po parih letih :), ker olje ne doteka lepo notri. Za take stvari je boljse dvotaktno kupit.

BigWhale ::

Kaj hudica je 'bičeska' kosilnica?!

zdobersek ::

Malo za hec:
Lahko izbiraš tudi med high-end rešitvami.

Primer zadovoljne ribe

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

YaN-cH ::

BCS

Edit: naredil link

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: YaN-cH ()

krho ::

Tisti, ki imate samohodne kosilnice, dajte mi povedat, ali kdo od vas kosi v sadovnjaku. Takem, kjer veje pridejo dol do 1,2m višine. Ker jaz mislim, da je to prekleto težko delat s samohodko. S 15let staro Alkotovo kosilnico to pokosim tako mimo grede.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

whatever ::

Pa saj lahk uravnavaš kako hitro se naj pelje samohodna kosilnica. Lahko daš na najnižjo hitrost in je ni noben problem ustavit (samo spustiš štango pri ročaju, ki jo moraš sicer držati, da se kosilnica sama pelje). Pol jo pa obrneš kakor ti paše. Edini resen problem pri bencinskih samohodnih so izpušni plini. Tisto gre res na živce, ker požiraš tist dim.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

BigWhale ::

Jaz imam obcutek, da se bom odlocil za eno tako, ki ima kolesa kot vozicek.

OldSkul ::

Mi imamo dosti jablan, grmičkov in vse lepo normalno pokosim s samohodno kosilnico. Ni problema.
Drugače pa naš B&S motor zelo rad olje pije, pravtako se kosilnica ne sme nagibati, kot je že bilo nekje rečeno.

Keyser Soze ::

Samo nekaj mi ni jasno. Ok, ali ima kosilnica v über tanka kolesa. Taka da dobesedno režejo zelenico in jo s tem tudi "zračijo". Ali pa ima kar se da široka in mehka kolesa.

Vse kar je vmes je šrot. Zakaj? Ker IMO preveč pritiska na zelenico. In če je ta razmočena ter malenkost mehkejša, kaj hitro poduši travo oz. jo zabije v zemljo.

IMO, pride v poštev bencinska kosilnica. Kabel je živa muka. Doma ima push-pull bencinsko, štiritaktno z B&S motorjem. Zadeva dela tako kot je treba. Natočiš, zalaufaš in pokosiš. Vmes pa še ene dvakrat, trikrat sprazniš koš. Da bi vlačil kabel mi na misel ne pride. Ker ne kosim fusbal placa kvadratne oblike, brez ovir (dreves, grmov, ipd.).
OM, F, G!

jype ::

400 kvadratov je 20x20 metrov, ljudje božji!

destiny ::

Razmočene trave si pa res ne želiš kosit, verjemi mi.

bond007 ::

Al pa 5*80 :) Vse je odvisno od terena... Če maš zelo razgibanga, nekaj dreves, je pomoje s kablom res mal nepraktično okol skakat...

destiny ::

jah, glede na to da maš res malo travnato površino in tista dva ribeza gor posajena je verjetno še res najbolš če si kr električno kupiš. Dobre bencinske so drage.

Keyser Soze ::

Sej ni nujno, da je trava mokra. Dost je, da je zemlja malo mehkejša ter vlažna. Se trava kar lima po tleh.
OM, F, G!

smilo ::

"Limanje" trave po tleh je znak nezdrave zelenice. Prezrači jo in naredi drenažo za vodo, pa bo stala pokonci :)

dolenska ::

ma bencinska je čist dobra. moja ne kadi in se dobr obnese. no jermen je treba vsake toliko časa nategnt ampak dobr dela. servis enkrat na dve leti in menjava olja pa dela k urca

Kaufmann ::

Ta zadeva je odlična, malo dražja v štartu, na dolgi rok pa niti ne toliko...
Automover 210 C
ni podatka

Zgodovina sprememb…

Poldy ::

Sem hotel napisati bečeesko (tako je govoril prijatelj), pa je predlog podal že nekdo drug :D:D

Za ravno podlago bi jaz rekel da kupiš takšno, brez koles, deluje pa na principu zračne blazine - propeler kosilnico privzdiguje. Malo pobrskaj, sem prelen da bi dal kakšen link.

Edini problem je, da tukaj ne moreš imeti košare.

tommy boy ::

Najboljša kosilnica je bencinska, samohodna, B&S motor nikoli nimaš nobenih problemov (govorim iz lastnih izkušenj). Pri nas jo imamo sedaj že 12 let, in šele lani je bila prvič na popravilu pa ne zaradi motorja, ampak zaradi tega ker sva jaz in oče utrgala vrv za zagon.:D
Ne vem sicer kako se obnese električna, toda malo bi mi bilo čudno vleči kabel za sabo, še posebej če imaš kakšna drevesa posajena, pa se pol še kje zamotaš okrog kakšnega debla.;)

lp

Ted ::

Sem opazil da se sedaj prodajajo tudi kosilnice s Honda motorji, ki bolje premagujejo vzpone in naklone če ma kdo potrebo po tem. Naša 5 let stara samohodna B&S pa laufa čist ok, tudi z jermenom ni težav, edino ko je koš poln mokre trave ali pa pri visoki in gosti travi ji malo zmanjka sape... Prejšnja B&S je pa točila bencin pri cevki in se zadeve preprosto ni dalo popravit... No, za naslednjih 5 let bom tale čist ok, morda tudi dlje:) .
Mah...

Daedalus ::

Še en glas za Briggs & Stratton (motor) 4takter. Kosilnico smo letos upokojili po mnoooogih letih (več kot 10)...ker si je oče želel samohodno...in ker je pleh začel razpadat (tam pri kolesih). Motor (mislim da je imel 3,5 HP) je dobesedno neuničljiv in nenormalno zanesljiv. Je pa bila ob nakupu med najcenejšimi.


+1. Uporabljamo doma in za košnjo vinograda (na vitli, ker je res konkretn hrib) in zadeva lavfa b.p. lih okoli ene 10 let. Pa je precej več površine, ko pa 400 kvadratov. Vzemi nekaj manjšega, 35 cm rezilo in je to to. Samohodna al pa ne, je pač tvoja odločitev. Ni pa neke panike po ravnem kositi, tako da verjetno niti ne rabiš samohodne...edin, če si bolj lene sorte.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potisna kosilnica - katero kupit?

Oddelek: Loža
4212562 (4781) PrimozR
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13438092 (15470) urosh
»

Informacije pred nakupom Vrtne kosilnice ???

Oddelek: Loža
167265 (5915) BigWhale
»

Nakup vrtne kosilnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7639475 (20555) forplan
»

Kosilnica za parcelo cca. 500m2

Oddelek: Loža
125313 (4920) krho

Več podobnih tem