» »

Prve Tizen naprave morda že letos

Prve Tizen naprave morda že letos

NTT DoCoMova še neimenovana tablica - bojda jeseni.

vir: Linux Gizmos

NTT DoCoMo Samurai - morda že poleti.

vir: tizen.gr

Samsung GT-I8800 Redwood, leakana slika iz meseca maja.

vir: tizen.gr
Linux Gizmos - Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna sedanji Android in iOS ponudbi, najbrž pa ne jesenskim novostim od tavečjih (sploh kar se tiče kamere).

Pa telefoni? Samsung je maja obljubil "skorajšnji" prihod prvih dveh modelov GT-I8805 in GT-I8800 Redwood, vendar vse od takrat ni izdal nobenih podrobnosti. Je pa možno, da bo eden od njih izdan pod NTT DoCoMovo znakmo "Samurai", morda že poleti. Kot možni proizvajalci se omenjajo tudi HTC, Asus, Acer in Huawei, vendar je dosedaj to potrdil le slednji, žal brez detajlov.

Pa Intel? Chipzilla naj bi ciljala bolj na prenosnike z njihovimi Atom ali Haswell čipi. Dosedaj so pokazali le tehnološki demo Tizena na prenosniku (z GNOME Shell za GUI) ter pa svoj lastni GUI, imenovan Obsidian (glej video).

Poleg njih naj bi bili v igri še proizvajalci avtomobilov (IVI) in pametnih TV-jev, a za zdaj še ni bilo nobenih najav.

23 komentarjev

RejZoR ::

Moja magična krogla napoveduje, da bo Tizen isti flop kot je bila Bada. Trg enostavno ne dopušča novega operacijskega sistema. End of story.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zheegec ::

Ni nujno, Samsung ima dosti moči, da se to bolj razširi. Samo vprašanje, če bo ta OS tako kvaliteten, kot recimo iOS, kaj šele Android.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

boolsheat ::

Ni nujno. Samsung ima v rokah Androida (saj veš 95% profita, ki ga ustvari Android pobere Samsung). Recimo, kaj je večji brand Samsung Galaxy S ali Android? Potem na Tizen-u tečejo Androidne aplikacije.

Torej, če bo Google kaj preveč tečen lahko Samsung razvije Touchwiz za Tizen (verjetno ga ravno sedaj portajo)in namestijo na naslednji SGS telefon Tizen z Touchwizom in večina folka tega tak ne opazi in ima Tizen takoj lep delež.

Furbo ::

Isti stari golaž, malce premešan in pogret. Potem pa spet presenečenje, zakaj ni tržnega uspeha.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

opeter ::

To je dobro za Samsung, da lahko drži Gugla za jajca.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RejZoR ::

Zheegec je izjavil:

Ni nujno, Samsung ima dosti moči, da se to bolj razširi. Samo vprašanje, če bo ta OS tako kvaliteten, kot recimo iOS, kaj šele Android.


Sej Bada je imela isti potencial, pa so jo zafurali do amena.

Prvi največji problem je bil nezainteresiranost samega razvijalca. Imel sem telefon, kateri je v 2 letih dobil 2 manjša updejta, ki nista prinesla ničesar novega in enega velikega, ki je dejansko odvzel skoraj vse dobre funkcije in dodal neke brezvezne. Seriously!?

Drugi problem je bil neumno zasnovan hardware. Recimo Samsung Wave je bil fenomenalen telefon. Alu ohišje, odličen ekran, super fotoaparat in zmogljiv. In pol cel telefon zajebejo s tem, da se restarta kljub zaklenjenemu zaslonu, če držiš knof za izklop dalj časa. Kar ne bi bil problem, če ne bi bil jebeno orjaški in na sprednjem robu telefona, da se pritisne jebeno VEDNO, ko je v žepu.

Tretji problem je bil kljub konstantnim obljubam, da bojo releasal appe in širili izbiro, je bilo na voljo samo trop bedno spisanih programov, ki so skoraj vsi izgledali kot neki appi, ki jih je spisal nek popoln noob. Preostanek pa so bile profesionalno narejene igre iz strani velikih ala Gameloft in EA.

Četrta pa se spet navezuje na prvo. Glede na to da je bil OS nov, bi pričakoval boljši kontakt razvijalcev in javnosti. Pa je bilo? Ne. Nobene podpore, nič. Dejansko nisi mogu ne prijaviti buge niti vprašat za workarounde. Edini način so bili 3rd party forumi. Nesprejemljivo. Vsi early adopterji smo bili nategnjeni na suho, full force.

Torej, zakaj menim, da bo Tizen fail? Zato ker ga:
a) spet vodi Sasmung
b) ker ima povsem enake temleje kot Bada
c) kot sem rekel, je obstoječ trg iOS, Android in WP7/8 nepopustljiv za še en nov OS (samo poglejte kako se bori WP, pa je za njim Microsoft)

Enkrat sem bil early adopter in bil nategnjen, nato sem šel na Androida in ne bi mogu bit bolj zadovoljen. S tem sranjem pa naj se ukvarja kdo drug. Ampak garantiram, da bo spet razočaranje in folk bo spet nategnjen.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

alexa-lol ::

Ta trg z OS bi moral uvesti eno spremembo... da bi vsak OS imel virtualno mašino, ki bi lahko laufala tudi aplikacije drugih platform in pa sinhronizacijo trgovin... tako nekako kot Samsung Ativ Q, ki je bil predstavljen tu na slo-tech pred kakim tednom. Ima Win 8 ter Android v virtualki ob sinhronizaciji slik in vsega med obema OS. Itak gre procesorska moč v višave tako, da to ni problem. Za top performance v neki igri bi še vedno moral kupiti nativ aplikacijo ampak za bolj preproste bi pa prav tako delalo v VM.

Super bi bilo če bi lahko npr. na Win Phone poganjal Android in iOS aplikacije.

CyberPunk ::

Tizen je naslednik MeeGota? A ni naslednik Sailfish? :)
Upam, da ima vsaj kaksen soliden varnostni model, ker tisti od Androida je porazen in kar klice po reviziji.

Highlag ::

S takšno odlično podporo programski opremi, kot jo ima Samsung trenutno gre tole na smetišče zgodovine.
Never trust a computer you can't throw out a window

trololo2 ::

Ja tisti ki smo že imeli kakšen njihov telefon vemo kako je s podporo. Tipično en update, ki ne izboljša ničesar potem pa je produkt pozabljen.

Če se jim ni zdelo vredno časa in denarja za Bado ga tudi za tole ne bo. Pa je bil čas za nov OS takrat boljši kot zdaj.

keitai ::

Kot rečeno, problem bo nadaljni razvoj OS, kjer ne verjamem, da lahko Intel in Samsung konkurirata razvoju Androida (čeprav je vprašanje, kam bo Google peljal Android v naslednjih letih).

smihael ::

Sailfish razvijajo bivsi Nokijini developerji in letos pride ven na vzhodnih trgih in izbranih EU drzavah, na nekih jolla device-ih. Zadeva je se vedno na QT ;), je bolj odprta (torej lahko takoj preveris ali ima NSA backdoore) in oni so se skoncentrirali na telefone. Tizen je prav tako fork, ki pa sta ga nadaljevala Intel in Samsung, zadeva tece na HTMLju in je namenjena vsemu spektru originalno predvidenih naprav, vendar se mi zdi manj dovrsen kot beta verzije MeeGa. Skoda, da je Nokia zafurala priliko. Zdaj tako Sailfish kot Tizen nimata prav veliko moznosti, tudi ob mocnih phone vendorjih, ker okoli enega vendorja je tezko narediti app ecosystem.

RejZoR ::

Men je že MeeGo izgledal luštno, ko sem ga imel na netbooku mi je bil tolk cort operacijski sistem. In isto bi mi bil na telefonu. Pa so ga kar skinli. Kako pričakujejo, da bo folk naredil neko zaupanje, ko pa še razvijalci sami nimajo pojma kaj sploh hočejo.

Google je bil eden redkih, ki je dal ven Androida, stal za njim, imel vizijo in ga popeljal tja kjer je sedaj. Še pomnite ko grd in lesen je bil Android 1.0 ? In kakšna je trenutna v4.2.2 oz v4.3, ki se že dobi za SGS4 ?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

SleepyFE ::

Ok da mal razčistmo. Tizen ni Bada. Tizen je Linux, nad katerim teče WebKit, ki ga koristi za UI (user interface). Bada je pa Samsungov Real-time sistem, ki je bil na vseh njihovih telefonih, tudi starih, ko se še ni aplikacij dajal na telefon. Posledično je bil Bada dovolj nezahteven da je tekoče laufal tudi na švoh telefonih.

Wave kot telefon (hardware) je bil super, kako so pa potem aplikacije zrihtal pa žal ne vem. Bada je mel najboljše možnosti za uspeh, ker bi lahko nad sistemom tekel prilagojen JRE (Java Runtime Environment) in bi delale tut use android alikacije, če pa bi želeli strojno nezahtevne in hitre, bi pa spisali aplikacije direkt za Bado (tu bi pasale najbolj uporabljene kot je video, music, fotoaparat, TELEFON, browser...). To da se noben ne trudi usposobit dostopa do velike zbirke aplikacij ki že obstaja je napaka vseh novih sistemov. Android je uspel kot edina konkurenca iOS, zdej ko pa obstoja Android ga pa noben drug sistem ne bo dorasel prej kot bo propadel, ker preprosto ne moreš razvit aplikacij za trg ki ga še ni in pri tem ne bankrotirat. To je velika žalost in razlog za propad BlackBerry-ja (med drugim), webOS (ki koristi Linux kot Android) in ko bosta prišla na trg tut Ubuntu in Tizen bo zgodba ista. Še nekaj, za novi BlackBerry sistem so celo kupili QNX ki je kot Bada Real-time sistem in so celo obljubljali da bodo usposobili Android aplikacije (potem bi ga jaz celo kupil) pa so se premislil in propadl.

boolsheat ::

Android aplikacije se lahko porta na BB10, prav tako pa se jih bo tudi lahko na Tizen (za Tizen že obstaja recimo nek testni port Angry Birdsov). Verjetno gre v tej smeri tudi Ubuntu?

Vse je na razvijalcih, da recompilajo svojo aplikacijo še za en OS - v bistvu je to dobro za njih.

BB še ni propadel...

keitai ::

Zakaj bi priredil aplikacijo za trg, ki ga skorajda ni. Mala baza uporabnikov - malo aplikacij/slab ekosistem - malo novih uporabnikov - malo novih aplikacij - etc. Začaran krog. Drugače bi bilo, če ne bi bilo že rivalstva med Android/iOS/WP8. Od teh wp8 komajda pridobiva trakcijo. Dvomim, da bodo lahko Sailfish/ubuntu/tizen razvijali svoj ekosistem cca 2-4 leta, da vsaj nekako dozori in privabi uporabnike, brez da bi poprej obupali. MS stoji za svojim wp8 z imenom, kapitalom in razvojem in ob nasičenosti že 2 glavnih igralcev mu ni uspel nek čudežen preboj, temveč počasno lezenje naprej. MS si to lahko privošči, za sailfish dvomim, ubuntu bo životaru, enako mozilla os kot tudi tizen. Intel se bo preusmeru z novimi atomi in naslednjo generacijo ulv na android trg, kamor ravno začenja preboj.

boolsheat ::

Ja sej, ni konkurence, lažje uspeš in kaj zaslužiš z aplikacijo na manjšem marketplacu, uporabnikov je še vedno veliko na WP in BB trgih, nekaj milijonov -> veliko denarja. iOS in Android trg z mobilnimi aplikacijami je prenasičen že. Poleg tega so recimo BB uporabniki pripravljeni plačati več in pogosteje kot npr. Android uporabniki, kjer je tudi veliko piratizacije.

RejZoR ::

To sploh ni res. Majhen trg, malo prodanih naprav, slaba podpora, to je samo razlog, da cel ekosistem prej umre in je zanič izbira appov že v šartu. Sam nisem spiratiziral niti ene Android aplikacije ali igre, pa sem do zdej dobil še čist vse kar sem želel. Tko kot na PC-ju kjer že leta furam samo freeware, pa mi nič ne manjka.

Prenasičenost je povsod, pol pa je na tebi, da si izviren in boljši od ostalih. Pa tud če nisi, če je ogromno uporabnikov se bo vedno našel dovoljšen delež ljudi, ki bojo vzljubili tvoj app. Pri majhnih ekosistemih pa si lahko super priljubljen, pa kaj ti to pomaga, ko pa ima tisti OS samo 80.000 userjev? Na Androidu pa si lahko samo "nekdo" izmed mnogih, pa imaš 200.000 userjev, ker je po svetu na miljone uporabnikov. V tem je razlika.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Nummy ::

RejZoR je izjavil:


Torej, zakaj menim, da bo Tizen fail? Zato ker ga:
a) spet vodi Sasmung
b) ker ima povsem enake temleje kot Bada
c) kot sem rekel, je obstoječ trg iOS, Android in WP7/8 nepopustljiv za še en nov OS (samo poglejte kako se bori WP, pa je za njim Microsoft)

Enkrat sem bil early adopter in bil nategnjen, nato sem šel na Androida in ne bi mogu bit bolj zadovoljen. S tem sranjem pa naj se ukvarja kdo drug. Ampak garantiram, da bo spet razočaranje in folk bo spet nategnjen.

MS se je ustrelu sam sebe v nogo z ukinitvijo XNA podpore. Če bi pustili XNA in ga razvijali naprej, bi lahko bil vodilna platforma za razvoj iger za windows telefone. Kaj imamo danes? Celo razsulo... Razvijalci so se razbežal stran od MS-ja, saj ni noben nor.

Kar se tiče androida, sem pa jaz razočaran nad njim in naslednji telefon, ki ga kupim bo navaden cegu od nokie in iPad za gledat filme in špilat igrce. Ta shit od androida pa si naj samsung vtakne nekam. Eno leto je trajal, da so posodobil 2.x androida na 4.x, še danes poraba baterije ni popolnoma pofixana, prav tako ima veliko bugov in lukenj vsepovsod. Poleg tega, pa velika večina špilov, ki pride ven pride dostikrat iOS only.

Uspeh nekega mobile OS-a ni odvisen samo od samega sistema, pač pa tudi od trga in seveda orodij za razvoj.

Highlag je izjavil:

S takšno odlično podporo programski opremi, kot jo ima Samsung trenutno gre tole na smetišče zgodovine.

Glih enako hotu napisat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

boolsheat ::

Ne razumeš, recimo za BB (in Tizen v prihodnje), razvijalec samo recompila svojo Android aplikacijo z orodjem od BB in jo objavi na marketu - "5 minut dela" za povsem nov trg, ki ima še vedno nekaj milijonov uporabnikov in ne nekaj tisoč. WP ima tudi nekaj milijonov uporabnikov, tako da številke o nekaj tisoč niso ravno realne.

keitai ::

In čudežno jih večina tega ne naredi.

boolsheat ::

Drži. :D

shubell ::

ko bi vsaj zdruzili moci z merom, jollo in skupaj delali na novem os... ne pa vsak zase nekaj. Hartmann je bil zakon!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smart TV in aplikacija EON (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Zvok in slika
341137017 (8808) zitrus
»

Samsung je predstavil Gear 2, Gear Fit

Oddelek: Novice / Android
76007 (5369) bluefish
»

Prihaja Moto X

Oddelek: Novice / Android
158241 (6666) kpkp
»

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Oddelek: Novice / Android
4513409 (10471) Marat
»

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22662133 (53740) Icematxyz

Več podobnih tem