»

Samsungov operacijski sistem Tizen je pravi raj za hekerje

Ars Technica - Operacijski sistem za pametne naprave Tizen, ki ga je Samsung razvil kot odgovor na Androida, naj bi imel več kot 40 varnostnih lukenj. Tizen je sicer v uporabi na različnih Samsungovih pametnih televizijah, pametnih urah in telefonih. Tizen tako poganja že 30 milijonih televizij, do konca letošnjega pa Korejci načrtujejo, da bi Tizen tekel tudi 10 miljonov pametnih mobilnikov.

V javnosti je varnostne luknje prvi razkril Izraelski raziskovalev Amihai Neiderman. Ta je v intervjuju za Motherboard povedal, da za odprtokodnim Tiznom stoji ena slabših kod, kar jih je kdaj videl: “Razvidno je, da nihče z osnovnim razumevanjem varnosti ni pogledal kode. Kot da bi popolnoma nevednemu študentu dal razvijati programsko opremo.” O kodi ni imel za povedati nič pozitivnega: “Vse, kar so lahko naredili narobe, tudi so.”

Za razliko od zgodbe s Samsungom in CIO, se lahko tokratnje varnostne pomanjkljivosti izkorišča tudi na daljavo.

Neiderman med vsemi varnostnimi luknjami, ki jih...

7 komentarjev

Japonci testirajo 5G

SonyEricsson - Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato...

37 komentarjev

Prve Tizen naprave morda že letos

NTT DoCoMova še neimenovana tablica - bojda jeseni.

vir: Linux Gizmos
Linux Gizmos - Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna...

23 komentarjev

Galaxy S4 v Evropi večinoma brez osemjedrnika

Samsung je podlegel noriji nad LTE-jem

vir: Android Central
Android Central - Na predstavitvi Samsungovega novega paradnega konja v svetu mobilnih telefonov, Galaxy S4, je bila nedvomno ena izmed najbolj osupljivih lastnosti uporab kar 8-jedrnega centralnega procesorja. Sistemski čip hišne zasnove, Samsungov Exynos, namreč uporablja štiri jedra na arhitekturi ARM A15, ko je potrebno zagotoviti veliko moči, ne glede na porabo energije, a uporablja do štiri jedra na arhitekturi ARM A7, ko je potrebno varčevati z baterijo - gre za tehnologijo big.LITTLE, ki ga je pripravil kar sam ARM. Načeloma so sicer vsak trenutek lahko aktivna le štiri jedra, ne pa vseh osem hkrati.

Na predstavitvi je bilo jasno povedano tudi, da bodo nekatere različice na voljo s...

61 komentarjev

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Bloomberg - Samsung je sicer poznan kot največji ponudnik androidnih telefonov, a podjetje ima tudi širše ambicije. Danes so potrdili govorice, ki so vztrajale zadnje dni; podjetje bo letos izdalo telefone na platformi Tizen.

Tizen je kakor Android v osnovi zgrajen na Linuxovem jedru, vsebuje pa še EFL (Enlightenment Foundation Libraries) in WebKit. Za Tizen skrbi Linux Foundation, upravlja pa ga Technical Steering Group, kjer sta glavna prav Samsung in Intel. Tizen je ostanek neslavno propadle Nokiinega MeeGoja, ki je dobil krušne starše v podobi Intela in Samsunga. Žal je Samsungova najava precej meglena, saj so povedali le, da bodo še letos izdali naprave s Tizenom. Povedali niso niti, koliko bo teh modelov (a zagotovo jih bo...

45 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Ogroža nas SMS spam

The inquirer - Zadnjič sem poročal, da podjetja šele ugotavljajo, da je elektronsko oglaševanje potencial, ki se ga da še izkoristiti. Z drugimi besedami, dobili bomo še več spama.

Sedaj pa sem na Inqiurerju zasledil novico, da je japonski operater NTT DoCoMo ugotovil, da je kar 14% oglasnih sporočil, poslanih na mobilne telefone, nelegalnih. Kot legalna veljajo sporočila, katera vsebujejo možnost odpovedi. Legalicija, ki je vstopila v veljavo 1. junija letos, pa predpisuje tudi kazni. 300 milijonov jenov (150 milijonov tolarjev) za pravne osebe in 3 milijone za posameznike. Več pa tukaj.

Na japonskem torej ne težite dekletom. Lahko vas drago stane..

8 komentarjev

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji