» »

FTC začenja novo preiskavo Googla

FTC začenja novo preiskavo Googla

Slo-Tech - Manj kot pol leta po zaključku zadnje preiskave zoper Google v ZDA se začenja nova. Zvezna komisija za trgovino (FTC) po neuradnih, a zelo zanesljivih informacijah začenja preiskavo domnevnih kršitev protimonopolne zakondaje, ki naj bi jih Google zakrivil s svojim oglaševalskim imperijem, pišejo New York Times, Forbes, Wall Street Journal in Bloomberg.

Preiskava je še v začetni fazi, zato sploh ni nujno, da bo dobila kakršenkoli epilog. Toda FTC načeloma ne začenja preiskav zoper velikane, kot je Google, brez utemeljenega suma. Tako je bilo tudi januarja, ko jo je Google sicer odnesel le z zelo blagimi ukrepi. To pot je jabolko spora oglaševalska platforma, ki jo je zgradil in kupil.

Google si je vstopnico v prvo ligo kupil s prevzemom DoubleClicka, saj njegova tehnologija danes poganja večino Googlovih oglasov. FTC je prevzem tedaj dovolil, ker so ocenili, da bo imel na trg minimalen vpliv in ne bo ogrožal konkurence. Toda stvari se spreminjajo. Ni znano, kdo je to pot vložil pritožbo pri FTC, a po neuradnih informacijah naj bi bil to eden izmed konkurentov in ne kakšen razočaran oglaševalec ali ponudnik oglasnega prostora, kot bi lahko pričakovali. Microsoft je poleg Facebooka edini pravi konkurent pri spletnem oglaševanju, a to pot menda ni imel prstov vmes.

In kaj Googlu to pot očitajo? Zlorabo monopolnega položaja. Google ima cel kup tehnologij in platform za prodajo oglasov, ki so jih pridobili deloma z lastnim razvojem deloma z nakupi. V zadnjih šestih letih so poleg DoubleClicka kupili še AdMob, Invite Media, AdMeld, Wilfdire in druge. Hkrati so začeli močno integracijo teh storitev, konkurenca pa Google sedaj obtožuje, da ponuja nerazumno nizke cene za uporabo paketov več storitev, s čimer onemogoča izbiro različnih storitev različnih proizvajalec. Poleg tega naj bi bilo težko uporabljati Googlove storitve s konkurenčnimi. Eden izmed pritožnikov se je neuradno pritožil, da ob uporabi DoubleClicka Google vsiljuje tudi uporabo AdMelda, medtem ko konkurenčne tehnologije sploh ni mogoče uporabljati. To so tudi razlogi, zakaj se je preiskava začela zdaj. Google ima v ZDA 24-odstotni tržni delež, ostali pa okrog 10-odstotnega; tudi globalno trend ni drugačen.

Google se je na obtožbe odzval z besedami, da ga FTC še ni uradno obvestil o kakršnikoli preiskavi. Videli bomo, kako se bo zgodba razpletala.

6 komentarjev

gendale ::

ja saj pomoje bi google blo res treba razbit na več manjših podjetji

tko kot ms, apple in še par ostalih
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Migelo ::

Najprej naj davke začnejo plačevat, kot to delamo ostali. :D Zanimivo, več zaslužiš, manj davka plačaš zgleda :D

En typo:
AdMelda, meddtem ko konkurenčne

gendale ::

žalostno ampak res, največ davkov plača srednji razred, reveži itak nimajo nič za vzet, bogati majo pa denar za računovodje, ki poznajo milijone trikov, kako se izognit davkom
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

antonija ::

Google ima v ZDA 24-odstotni tržni delež
A sem jaz kje sfalil definicijo monopola?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

keworkian ::

antonija je izjavil:

Google ima v ZDA 24-odstotni trĹžni deleĹž
A sem jaz kje sfalil definicijo monopola?


Google 24%, druga podjetja 24%<, torej monopol. Bo šlo?
Obscenities in B-Flat

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Google 24%, ostali pa po 10% vsak ce sem prav razbral iz novice. Ker skupaj rabimo 100%, google obvladuje malo manj kot 1/4 trga, 3/4 ga pa konkurenca.

??
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je Google iznašel obvoz za GDPR? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8411384 (7218) bbf
»

Oracle opušča Java Plugin

Oddelek: Novice / Brskalniki
4121074 (18377) andromedar
»

Google prevzema AdMeld

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
73395 (2589) Macketina
»

Googlove reklame postajajo personalizirane

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
254438 (2901) BigWhale

Več podobnih tem