» »

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Evropska komisija ponovno začenja preiskavo Googla

Danes ...

vir: Europa.eu

... po novem.

vir: Europa.eu
Guardian - Čeprav sta se februarja Evropska komisija in Google sporazumela o spremembah, ki jih bo Google uvedel v zameno za prekinitev štiriletnega postopka zoper njega, je Komisija ponovno odprla preiskavo. Komisar v odstopu Joaquín Almunia pojasnjuje, da so poleti prejeli izrazito negativne odzive od pritožnikov v postopku zoper Google, zato predlagane poravnave ne morejo sprejeti.

Problem ostajata Googlov iskalnik in oglaševanje, odpirajo pa se tudi nove fronte. Ni namreč izključna niti preiskava stanja na trgu mobilnih operacijskih sistemov, kjer ima Googlov Android prevladujoč tržni delež. Konkurenca namreč Googlu očita, da proizvajalce mobilnih telefonov z Androidom silijo v uporabo Googlovih zemljevidov, iskalnik itn. Samsung je že javno povedal, da je to problem, zato bodo njihovi telefoni dobili zemljevide Nokia HERE.

Predlagana februarska poravnava pa je naletela na ostre kritike zlasti v Nemčiji in Franciji, najbolj problematična točka pa so vertikalni rezultati iskanja. Gre za zadetke na Googlove lastne storitve (npr. Google Shopping, YouTube, Google Maps), ki po mnenju pritožnikov v iskalnih rezultatih zasedajo neupravičeno visoka mesta. Konkurenca je sicer imela možnost kupiti oglasna mesta nad rezultati iskanja, a gre v tem primeru za prelivanje denarja v Googlovo malho, četudi ljudje potem na te oglase kliknejo. Rešitev bi namreč morala biti brezplačna, trdi Komisija.

Googlov izvršni direktor Eric Schmidt se je na očitke pisno odzval v Financial Timesu. Poudaril je, da je Google ne preferira lastnih storitev, temveč uporabnikom vedno ponudi iskalne rezultate, ki so najuporabnejši in najrelevantnejši. Hkrati zavrača mantro, da bi Google predstavljal vrata do interneta (gateway to the internet). Številne strani imajo večino obiska z neposrednim vpisom imena strani in ne prek Googla, mobilni uporabniki pa do storitev vse večkrat dostopajo prek namenskih aplikacij in ne Googlove strani.

O časovnem okviru novega postopka in razpletu je še prezgodaj soditi.

9 komentarjev

mk766321 ::

Včasih pa res v temo brcnejo. Naj drugi naredijo dovolj konkurenčno, pa ne bo google imel prevladujoč položaj. Kdo pa koga sili v uporabo googlovih zemljevidov in ostalih zadev?!
Ker pa ne morejo naret dovolj dobro, pol pa poskušajo nekaj izsilit. EU pa to podpira. Neumnost.

Looooooka ::

mk766321 je izjavil:

Včasih pa res v temo brcnejo. Naj drugi naredijo dovolj konkurenčno, pa ne bo google imel prevladujoč položaj. Kdo pa koga sili v uporabo googlovih zemljevidov in ostalih zadev?!
Ker pa ne morejo naret dovolj dobro, pol pa poskušajo nekaj izsilit. EU pa to podpira. Neumnost.

Zamenjaj besedo Google z Microsoft pa mas zacetek dobre troll teme.
Kar se mene tiče majo vsi možnost razvoja svojega operacijskega sistema. Ko se odločiš za tujega(ker si škrt/len/nesposoben) si se pa avtomatično odločil za njihove pogoje licenciranja/poslovnega modela tega "programa" in lahko lepo utihneš.
EU bo pa jasno spet poskušala od ameriške firme potegnit par 100 mil. Nič novega. Pomojem že vedo, da bodo na koncu "krivi".

srus ::

EU se obnaša podobno kot kakšen župan večjega slovenskega mesta.

"Hočeš delati biznis v mojem mestu? Doniraj".

alexa-lol ::

Bo Alenka postala komisarka za komunikacije in bo po poteku mandata postala CEO of Google.

jype ::

Ta EU se sam na Microsoft spravla.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: bmen ()

SkipEU ::

EU se spravlja samo na podjetja v tistih sektorjih, kjer EU tehnološko zaostaja ali ne dominira. Toliko o prostem trgu. Pa da ne omenimo, da v EU skoraj nimamo sektorjev gospodarstva, kjer ne bi prevladoval dogovorni kapitalizem, podprt z državnimi vlaganji in/ali subvencijami.

In zakaj bi nekdo uporabljal slabše zemljevide od Nokie? Uporabniki se vedno odločamo tako, da uporabljamo najboljše glede na naš vložek. Ne rabimo EU, da nam govori, kaj naj izberemo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkipEU ()

johnnyyy ::

SkipEU je izjavil:

In zakaj bi nekdo uporabljal slabše zemljevide od Nokie?
Zato ker so prednameščeni in jih ne potrebuješ toliko, da bi naredil celo tržno raziskavo kateri ti bolj in kateri manj odgovarja.

SkipEU je izjavil:

Uporabniki se vedno odločamo tako, da uporabljamo najboljše glede na naš vložek.
No povej koliko avtov/OS/brskalnikov/žensk/stanovanj/zemljevidov si testiral, da si se odločil za najboljše (pa ne pogledal za 5 minut, ampak resno testiral)?

SkipEU je izjavil:


Ne rabimo EU, da nam govori, kaj naj izberemo.

Saj EU ti ne govori kaj naj izbereš, tudi Google tega ne dela. Oni ti samo uturijo svoje in na nezakonit način večajo tržni delež.

jype ::

SkipEU> In zakaj bi nekdo uporabljal slabše zemljevide od Nokie? Uporabniki se vedno odločamo tako, da uporabljamo najboljše glede na naš vložek. Ne rabimo EU, da nam govori, kaj naj izberemo.

Uporabljal boš tisto, kar ti bomo mi naročili. Bomo že poskrbeli, da bodo ostale rešitve zate praktično neuporabne.

Looooooka ::

Od kdaj so zemljevidi od nokije slabsi? :D
Men je njihova navigacija najdla ulce, ki jih googlova ni...so there.
Ampak ne spremeni dejstva, da si lahko tožniki naredijo svoj OS in dajo gor namesto zemljevida slike Jennifer Lawrence.
Verjetn ne bo delal tok dobr...se bo pa folk bistveno manj pritoževal kot na zemljevidi od Appla.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska komisija razširja protimonopolno preiskavo Googla zaradi Androida

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4516915 (15254) čuhalev
»

Komisija: Google verjetno krši protimonopolno zakonodajo

Oddelek: Novice / Tožbe
319543 (7022) lizardyou26
»

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Oddelek: Novice / Tožbe
56092 (4349) antonija
»

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Oddelek: Novice / Tožbe
117149 (5807) AndrejO
»

Schmidt pred senatom zanikal obtožbe o Googlovem favoriziranju lastnih storitev

Oddelek: Novice / Ostale najave
164709 (4100) Poldi112

Več podobnih tem