» »

Kava

Kava

TheBlueOne ::

Okapi je izjavil:

Vplivalo naj bi tudi, koliko se kavina zrna segrejejo pri mletju (zato med drugim astronomska cena nekaterih mlinčkov, ker meljejo "hladno"). A je razliko mogoče zaznati na slepem testu, pa dvomim.;)


Kolikor sem sam testiral, so bili prakticno vsi malo boljsi burr grinderji tam tam. Sam se drzim taksnih:



Pri teh zadevah kakor temperatura mletja ni bilo prave razlike. To kar klasicno varira zaradi cloveskega faktorja, kakor koliko kavo stisnes pred ekstrakcijo ali pa tista malenkostna variacija v kolicini ko jo meljes naredi vecje nihanje v karakteristikah. Brez nekih laboratorijskih pogojev niti nimas sans, da taksne zadeve kot temperatura mletja testiras.

Za moj okus najbolj vpliva to, kako dolgo zrna stojijo in se susijo. Ampak tudi pri kaksnih starejsih zrnih enostavno prilagodim granulacijo, ker so bolj suha in rezultati so priblizno enaki oziroma brez, da primerjas z optimumom tezko opazis razliko s svezimi.

Opazil sem tudi, da mnogi ne vedo kako pomembno je, da pri vsaki kavi na novo prilagodijo grinder. Sam ga prilagodim za vsako vreco na novo in prilagajam vec cas za malenkost. Sigurno vecja razlika, kot pa koliko se segreje, potem pa se cudijo, ce so slabsa zrna bolj fina.

Brane3 ::

Kje dobiš soliden mlinček in kolk to stane ?

TheBlueOne ::

Moras geldati nekaj stvari. Konicni burr grinderji so teoreticno lahko boljsi od tistih, katerih sliko sem postal. Ampak je odvisno od velikosti kling oziroma tip ni nek velik faktor. Meni bolj pasejo ploscati, ker so mi bolj domaci mehanizmi za stelanje granulacije. Obojni dosti hitro oddajo toploto. Vecje klinge so naceloma boljse, ce se prav spomnem imajo profi grinderji okoli 50mm.

Lahko najdes tudi keramicne, ampak glede na to, da ze zelezni B.P. drzijo zelo dolgo v kavarnah, jaz za domaco rabo ne bi gledal keramicnih.

Drugo kar glej je, da nima zalogovnika za mleto kavo, ker je z njim zelo tesko kaj stelati in kava, ki ostane v njem hitro izgublja kakovost. Ko imas grinder nastelan lahko kavo v zalogovniku cez en dan ze vrzes stran, ker ne bo delala lepo z masinco za ekstrakcijo.

OK grinderje za doma danes dobis ze za 100EUR+ ("kitajska revolucija"), optimalno pobolhaj za kaksnim gostilniskim ali boljsim brez zalogovnika za mleto kavo. Amazon je sigurno OK vir za nove.

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

Lahoko dađ par linkov za primer ?

TheBlueOne ::

Tezko, ker ce se ze odlocis za neke karakteristike, je pri teh zadevah dosti vazna tudi estetika. Na zacetku sem tudi jaz mislil, jebes estetiko, na koncu pa sem delal svoj mlin. :) Ce ima recimo nekje od 300W naprej in primerne klinge je zelo verjetno OK. Tega je enostavno prevec, da bi lahko svetoval nekomu, ki ga ne poznam. Praviloma pa isces kaksno akcijo, ker razlike v ceni so lahko kar velike. OK grinderje dobis nekje med 100€ in 3000€.

Brane3 ::

Kaj hočeš reč, ne poztnaš okusa ljudi, ki ti ga niso povlekli ? ;o)

Domnevam, da nama ni treba biti intimno povezana, da lahko postaš nek začetni vzorec, ki ga lahko uporabimo za brskanej po aliexpressu...

Gimme a f**ing clue - kaj iđčem, katere fraze itd.

TheBlueOne ::

Lol.. :) Glej "Burr Grinder". Potem pa bos hitro zasledil, ce kje pise recimo conical, morda cheramic.... Verjetno ima vsaka uveljavljena znamka spresso masinc svoje.

Glej, da nima zalogovnika za mleto kavo in da ti je simpaticen.

Drugace sem napisal da tezko svetujem ljudem, ki jih na poznam. Ne vidim razloga, da bi poznal vse, ki mi ga.... ;)

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

Evo recimo tole:

Coffe grinder VOSCO


A tole melje kavo z rezilom - tako da divjhaško mlati po njej ( kot ta poceni crap iz lokalnihg štacun) ali jo dejansjko melje ?

TheBlueOne ::

Na fotkah je koncni grinder, v opisu tudi. Samo zna biti, da je dosti majhen in svoh "100W" kar morda ni optimalno je, da ima malo nastavitev "8". Ker je mali, pomeni, da se bo bolj grel. Amazon ima nek Graef CM800 za 120EUR, ampak skoraj ne verjamem, da je kaj dosti razlike. VOSCO je vseeno znatno boljsi kot tisti propelerski. :)

Zna biti, da sta oba cisto OK za prvi burr grinder, da dobis malo obcutek.

Zgodovina sprememb…

Ijus ::

Jazst pa sploh nisem izbirčen pri kavah. Pa tudi nimam izbrane kave.
Pijem jo pa kar veliko: cca. 3-5 kav per day.
So tudi dnevi ko se nažrem kave - to je do 10 kav... in pol mi... ga dogaja.
Pol si lahk' predstavljate kako to zgleda. LOL.

Pijem jo pa in doma in v lokalih/barih.

coffee to go!

Sem pa že mal naštudiral delo kave doma: koliko vode, koliko sladkorja, kdaj odstavit vodo in jo zlit v šalčko s kavo. Da dobim največ pene.

Brane3 ::

WTF?

Je kdo že probu kaj takega ?

Ahh crap. Poceni kopija poceni kopije mlinčka na ventilator, ki ga sosedna gawraža dela za nemški trg...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane3 ()

Brane3 ::

Eno vprašanje:

ravno zadnjitisti VOSCO ima maljon kitajskih izvedenk in je nekje v n ajcenejšem segmentu, ki je še dosegljiv.

Opažam, dfa imajo vsi nekam rahitične motorje.

A se da dobit samo mehanizem , na katerega bi vdelal motor z visokim izkoristkom ?

Predvidevam, da je najbolj problematičen ravno mlinski del za maloserijsko proizvodnjo.

Mogoče bi bilo zanimivo dobiti mlinksi del katerega od veliko dražjih modelov.

Kolk je sploh dejansko vredna kitajska titanova litina ?

Kolk je koneckoncev sploh varna ?

TheBlueOne ::

Tezko najdes ohisje za motor in mlin, dobis pa komponente. Jaz sem iskal pred casom, ko sem delal svojega in sem potem ceneje dobil gostilnisko profi masino na avstrijski bolhi in kanabaliziral kar sem potreboval. Na nasi je sedaj ena za 50EUR, kjer v najslabsem primeru zamenjas klinge.

Racunaj, da more pasati se zalogovnik...

Tale je moja: https://ibb.co/cUZKee

Leseni del in napeljave sem naredil jaz. Na drugi strani ima se lucke za status. Ce najdes kaksen kvaliteten komplet notranjih komponent prosim porocaj. :) Je pa pri teh projektih kar nekaj dela.

Zgodovina sprememb…

Brane3 ::

Če pogleaš un vosco, ti vse dajo kitajci . Ohišje za mlin je s klingami ena logilna celota.

Nanj se privije motor, ki ga pač lahko zameš drugje.

Motor je v cevi, na katero je privajrenih še nekaj kosov, kar ti lahko naredijo lokalno.

Jazt bi namemesto tega motorja< vzel recimo modelarski motor večje moči, ki bi ga krmil s trifaznim inverterjem in tako zaklučil zadevo.

Tisti motorji imajo solidne moći in izkoristek nad 80%, sploh pa se bolje hladijo. In pa z invertrjem jih veliko lepše kontroliraš.

Ostanoejo klinge itd, v kar pa se ne bi rad vtikal iz papiroloških razlogov - dovoljeni materiali v prehrambeni indust4riji ipd.

TheBlueOne ::

Brezveze drug motor, ker so tisti, ki pase po defaulti primerni, na temperaturo pri mlinu pa ne vplivajo. Hitrosti mletja so z default motorji na vsak nacin optimalne.

Tale kitajc ima mali motor, ker ima malo klingo. Profi masine tam pri 50mm premera klinge potrebujejo vec moci, ker je povrsina mletja vecja. Ampak ko je dvolj je vsak naslednji W denar vrzen stran.

Izkoristek pri zadevi, ki se vrti max 1 min/dan (5kav) je irelevanten. Klinge se ti lahko kvecem prej obrabijo, kar se ti pri domaci rabi verjetno ne bo zgodilo.

Brane3 ::

Dobro, se pravi če vzamem zadevo z 200W motorjem je to načeloma to za domačo uporabo v tem razredu ?

TheBlueOne ::

Ce hoces, ti lahko poslejm fotke od svojega projekta, da dobis malo obcutek, tudi glede velikosti teh zadev v nekoliko visjem razredu in kako izgleda ko zadevo razdres. Mislim, da je moj 350W ampak nisem siguren. 200W je verjetno za zacetek in male kolicine vec kot dovolj.

Recimo moj je imel 350W in dosti velik zalogovnik. Pomeni, da je bil koncepiran, da melje morda dve minuti skupaj in se ne prevec segreje. Ti bos verjetno mlel za vsako kavo posebej (5s), kjer temperatura ne naraste niti priblizno tako visoko, tako da bo verjetno 200W OK.

Brane3 ::

Zakaj rabiš "projekt", če kitajci delajo načeloma ustrezne stvari ?

Jaz sem imel v mislih samogradnjo za cajtng, ki bi jo potem lahko mnogi ponovili ali prilagodili.

KAr se motorja tiče, sem imel v mislih trifazni za avtomobilčke itd, kjer se vrti ohišje in ki ima soliden navor.

Tako bi lahko uravnaval parametre bližje optimalnim in se mi ne bi bilo treba ozirati na to, kaj motor zmore.

Pa manjša frka bi bila, ko ti pride folk na kavo in je treba zmleti kajpavem, recimo 10 porcij naenkrat.

TheBlueOne ::

Za ohisje in elektroniko, ce ju delas sam. Ne pravim, da ga potrebujes, samo potem imas obcutek, kako zadeve izgledajo.

Tu je neka klasicna zasnova:



Motor, planetarna redukcija mlin...

Ne bo frka, ker vsaj ce delas espresso je med porcijami razmik.

mat xxl ::

Dobri ste tako v podrobnosti..., no sam povem, da imam izkušnje z menjavami mlinov v Jura clasic liniji F50- F90 seriji aparatov, mlin se zamenja in da od ene profi mašine, ki kave ne segreje (keramični noži) je pa občutek, da tako dober efekt doseže tudi zato, ker kavo zmelje veliko bolj na hitro in tudi v samih nožih je velikanska razlika No tudi tu se da samo nože menjati, težava pa nastane, ker potem veliko težje skuhaš ali je sploh ne moreš zelo blago kavo.

Razlika v okusu je pa prav blazna, na začetku te sezuje, ko težko verjameš, da je samo zaradi rezil lahko taka razlika, kasneje se pa pač hitro navadimo dobrega .....

echo ::

Kje pa nabavljate kavo?

TheBlueOne ::

Jaz vecinoma kupujem "Lavazza Espresso Perfetto", praviloma v supermarketu, ko mi je zmanjka :) . Vcasih sem se igral z eksoti, ampak sem na koncu imel poln kufer stelanja masinerije. Z raznimi samooklicani premium trgovinicami sem bil vecinoma razocaran, sploh, ko mi je kdo v dobri veri kupil ze mleto. Mleto kavo jim sedaj kar vrnem z obrazlozitvijo, da bo pri meni sla 99% sigurno v kos, ce ne verjamejo jim izstisnem svoj espresso potem pa se iz njihove kave.

negot ::

echo je izjavil:

Kje pa nabavljate kavo?

https://trgovina.mojakava.eu, :)

Brane3 ::

Meni je zakon kava iz Lidla ali Hofferja. Dal sem skozi marsikaj a tale najcenejša se je izkazala tudi kot najboljša.

Shkorc ::

Kupujem v Cafe Čokl.

Pika na i ::

Pithlit je izjavil:



Nagradno vprašanje... kolk naj bi imela kava temperature pri pitju? Oz, kakšno pijete? Direkt z mašina na šank, pa hit po grlu? Al mogoče počakate kako minuto, dve, sedem?

Kar je dobro tebi, ni nujno dobro vsem ostalim.
Če ti hočeš kratko kavo, nekdo drug želi tako, da se skoraj zliva iz lončka.
Če je tebi všeč brez, nekdo obožuje kapučino brez mleka.
Če je tebi všeč nesladkana, je nekomu drugemu premalo pet cukrov.

V dobri družbi še tako zanič kava ne more biti slaba.

Darko! ::

"V dobri družbi še tako zanič kava ne more biti slaba".


Hmm, ... dobro povedano.

Upam, da se bom naslednjič, ko bom na meji pritoževanja nad slabim kafetom, spomnil tega ... in raje pogledal preko mize.

:)

belo mleko ::

De'Longhi Dedica EC685 (espresso mašina) in De'Longhi Dedica KG520 (mlin) se dobita za 300€. Oba s krom-jeklom in istim dizajnom.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

m0LN4r ::

Kje pa kupujete bolj eksoticne sorte kot jih ima npr. escobar.si?
Mislim na fizicno trgovino v stajerskih koncih
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

TheBlueOne ::

Pika na i je izjavil:

Pithlit je izjavil:



Nagradno vprašanje... kolk naj bi imela kava temperature pri pitju? Oz, kakšno pijete? Direkt z mašina na šank, pa hit po grlu? Al mogoče počakate kako minuto, dve, sedem?

Kar je dobro tebi, ni nujno dobro vsem ostalim.
Če ti hočeš kratko kavo, nekdo drug želi tako, da se skoraj zliva iz lončka.
Če je tebi všeč brez, nekdo obožuje kapučino brez mleka.
Če je tebi všeč nesladkana, je nekomu drugemu premalo pet cukrov.

V dobri družbi še tako zanič kava ne more biti slaba.


Temperatura pri kateri se servira klasicni espresso nima nic z raznimi variacijami in je aboslutno dolocena. Vsaka od nastetih variacij je neprimerno bolj dobra, ce stima sama ekstrakcija, ker s tem ima glavna substanca, ki daje zeljene karakteristike okusa.

Kar se tice druzbe, je verjetno ni tako fine, da bi mi toliko zameglila okus, da ne bi opazil, ce je kava zanic. Sicer je OK tolazba, ampak mene bi prej ujezilo, ce bi mi kdo na tak nacin opraviceval pomanjkanje kakovosti. ;)

Praviloma so temperature:
- 88 stopinj +-2 kjer voda pride v stik z kavo
- 67 stopinj +-3 v skodelici (cisti espresso)

Viskoznost pri 45 stopinjah naj bi bila priblizno 1,5 mPa/s. Nekateri pocakajo nekaj minut verjetno ravno zaradi viskoznosti skozi katero se recimo okus "bolj vlece".

Zgodovina sprememb…

BCSman ::

Ve kdo kje bi dobil kak termo lonček za kavo, čim manjši, in da ni plastičen odznotraj ampak inox al karkoli
že je tisti kovinski material. Ker dajat vročo kavo v plastiko mi ni ravno razumljivo.

alkor ::

zivjo

a ima kdo tole doma:

https://www.breville.com/us/en/products...

a je ok?

hvala.
LP, a

rozman ::

Kupil sem točno tole, od iste osebe, kakšen mesec nazaj: http://www.bolha.com/dom/dodatki-in-pri...
Zdaj ne vem, ali še niso dali oglasa dol al prodajajo na veliko, ampak ta termovka je TOP.
Ob petih zjutraj si nalijem notri vročo kavo, pa jo imam ob 2 popoldan še vedno solidno toplo.

Cela je kovinska, ima silikonast oprijem in plastičen pokrov, ki ne spušča.
Perem jo samo na roke, v pomivalni stroj je še nisem dal. Edino plastika oz. tesnilna gumica ima malo vonja po kavi, kar pa je za pričakovat.

Ijus ::

phu. tole dokaj profi zgleda. 8-)


----------------


mene pa zanima ali je že kdo pil vodo po nesladkani in/ali brez mleka kavi? kavi brez dodatkov.
full zanimiv efekt. :D

isto je po želodu :)) lol
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Sanches000 ::

Ali ne potem kava dosti boljša če jo sam zmelješ in potem skuhaš?

Zgodovina sprememb…

Sanches000 ::

Sanches000 je izjavil:

Ali je potem kava dosti boljša če jo sam zmelješ in potem skuhaš?

nejcek74 ::

Sanches000 je izjavil:

Sanches000 je izjavil:

Ali je potem kava dosti boljša če jo sam zmelješ in potem skuhaš?

da, pri espressu pa tudi mokki je grobost mletja eden ključnih dejavnikov za dobro kavo, pravilno mleta povprečna kavna zrna ti bodo dala boljšo kavo kot kvalitetna kava, zmleta pregrobo ali prefino.
Gostilniški aparati dobivajo (naj bi) kavo enega izvora, aparati in mlinčki so nastavljeni za prav to vrsto kavo in se kontrolirajo.
Dobiti moraš kavo ki ti odgovarja po okusu, potem pa najti pravo grobost mletja, pazi še, da boš tlačil čim bolj enakomerno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Ijus ::

Je postana kava res škodljiva ali gre za - kako se temu reče? - mit?

Je kakšna znanstvena raziskava v zvezi s tem?

PS: Ravno sedaj pijem kavo skuhano včeraj popoldan. Je malo drugačen okus.
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ijus ()

techuser ::

Kva je polna antioksidantov, kofein je problem, če jo preveč uživaš. http://www.virmodrosti.com/prehrana/kav...

Ijus ::

Hm, hm, hm: negativne lastnost: kalcij, železo, kosti,...
Corpse & Mrhovina, Inc.
https://soundcloud.com/rising-night-wave
https://soundcloud.com/extus

Map ::

Ali bi se poznala razlika tudi pri turški kavi? In katero turško kavo sicer pijete?

mailer ::

Je kje v pri nas kakšna trgovina z veliko izbiro kav? Iščem nekaj za darilo za nekoga, ki je navajen na barcafe in podobno. Želim, da ima res dober okus cena 15-20€ za 250g. kave ne pijem tako, da ne vem kaj bi izbral.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

kuglvinkl ::

Cafetino na mestnem trgu.
Your focus determines your reallity

Steinkauz ::

STASI ::

Steinkauz je izjavil:

https://www.crnozrno.com/

Ni poceni. Kakšna pa je?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Steinkauz ::

Jst nism še probal, mi je par par ljudi toplo priporočilo, da je bila ena najboljših kav, kar so jih pili.
Ceno pa ma ja. Direkt za darila ;)
Dvomim, da ma velik ljudi tole za dnevno konzumacijo.

zavajon ::

Ja, če dobim za darilo, bom proval ;)
Sicer pa se mi zdi nenavadno, da bi nekdo iz Ljubljane mešal boljšo mešanico kot npr. Illy iz Trsta, ki ima večstoletno tradicijo trgovanja s kavo.
Pa ne trdim, da ne more biti res, a prva beseda, ki mi je prišla na misel ob kliku na ta link, je bila "hipsterija". Sploh ker je Gornji trg itak poln hipsterskih lokalov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

MihaK3 ::

mailer je izjavil:

Je kje v pri nas kakšna trgovina z veliko izbiro kav? Iščem nekaj za darilo za nekoga, ki je navajen na barcafe in podobno. Želim, da ima res dober okus cena 15-20€ za 250g. kave ne pijem tako, da ne vem kaj bi izbral.

Od Barcafeja in podobnih je velik upgrade že Lavazza Oro, katero ima Leclerc večkrat ugodno v takem všečnem pakiranju 2x250g za nekih 7€, s tem da je redna cena dosti višja, sploh drugje (MaxiMarket recimo 25€/kg)

TheBlueOne ::

Lavazza Oro je menda mleta za Moka masinco, tako da bo verjetno kot turska zanic. Kar dosti je zna plavati po vrhu, posebej, ce bo ze mleta. Jaz za espresso uporabljam vecinoma Lavazza Espresso Perfetto, za Moka masinco pa Segafredo Selecione Crema. Za tursko sta obe ob granulaciji za masine za katere sta misljeni zanic.

Ima pa Barcaffe prav poseben okus, ki je pravzaprav kar zanic, ampak tisti, ki so ga vajeni ne najdejo zamenjave. :)

Badwolff ::

Ene par solidnih imajo za 14€ kilo v Müllerju.
Lavazza, pa še ene dve, ponavadi po par različnih jakosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
518100097 (460) Pithlit
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31360414 (1256) nokken
»

Mletje kave

Oddelek: Loža
204330 (3107) TheBlueOne
»

Kavni aparat Gorenje?

Oddelek: Loža
405330 (4187) Badwolff
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
489878 (8734) karosha

Več podobnih tem