Forum » Loža » Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja
oldguy ::
Ramon dekers je izjavil:
Torej ne, človek ne stremi po spremembah in jih tudi ne izvede.
Seveda stremi po spremembah in seveda jih izvede. Precejkrat se zraven sicer močno opeče, a long-term rezulat so vseeno - spremembe. Če ne bi bile, bi še vedno živeli kot so živeli 10.000 let nazaj.
Že to, da se en iKst zavestno odloči, da se bo trudil malicat zgolj zelenje pa čeprav ima na voljo tudi meso, je sprememba. Pa to, da si ti rečeš, da imamo ljudje odgovornost do živali, tudi. Mala sicer, a sprememba nevertheless. Taka, ki je kamni in živali preprosto niso sposobne. Long term efekt je zelo dobra sposobnost populacije ljudi k prilagajanju. Razmišljaj na malce večji skali, pa boš morda videl, da je pravzaprav vse skupaj pretežno OK.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: oldguy ()
Looooooka ::
kila fižola(najbolj neeko mercator varianta) : 2,79 EUR
cel piscanec(baje kilski): 4,62 EUR
ce ga grem kupit po 19.00 ga dobim PECENEGA za dobra 2 eura.
pa recimo, da se da iz celega dobit 200-250 gramov beljakovin. Iz kile fižola bom dobil mogoče polovico?
Pojest kilo fizola je pa kar tezko.
Krompirja pac ne bom metal v primerjavo, ker je njegova beljakovinska vrednost skorajda nicna.
Soja recimo je spet neke 4-5 eur na kilo.
V najslabsem primeru 100 gramov beljakovin v najboljsem pretiravanem malce pod 200. Pojesti kilo soje...good luck. Fizol se poje lazje.
In tle gledam samo piscanca, ki ga pomojem "mucimo" v vecjih kolicinah kot krave.
Btw...seveda se da dobiti vsa ta zivila ceneje. Ampak ker hocemo zadevo posplosit na celo populacijo pridejo v postev nasi najvecji trgovski centri, ker vecina ljudi svojo hrano dobi ravno tam.
Ker se kot vecina ljudi v tej temi mecem v skupino vsejedcev me vrednosti vitaminov, ki jih dobim s sadjem in zelenjavo ne zanimajo. Ker...again...tako kot vegetarijanci jem tudi to.
Cena zelenjave je trenutno zelo zelo draga in NI cenejsa kot meso.
ZAL.
Ker vsi jemo zelenjavo in bi obratna situacija pasala vsakemu izmed nas.
cel piscanec(baje kilski): 4,62 EUR
ce ga grem kupit po 19.00 ga dobim PECENEGA za dobra 2 eura.
pa recimo, da se da iz celega dobit 200-250 gramov beljakovin. Iz kile fižola bom dobil mogoče polovico?
Pojest kilo fizola je pa kar tezko.
Krompirja pac ne bom metal v primerjavo, ker je njegova beljakovinska vrednost skorajda nicna.
Soja recimo je spet neke 4-5 eur na kilo.
V najslabsem primeru 100 gramov beljakovin v najboljsem pretiravanem malce pod 200. Pojesti kilo soje...good luck. Fizol se poje lazje.
In tle gledam samo piscanca, ki ga pomojem "mucimo" v vecjih kolicinah kot krave.
Btw...seveda se da dobiti vsa ta zivila ceneje. Ampak ker hocemo zadevo posplosit na celo populacijo pridejo v postev nasi najvecji trgovski centri, ker vecina ljudi svojo hrano dobi ravno tam.
Ker se kot vecina ljudi v tej temi mecem v skupino vsejedcev me vrednosti vitaminov, ki jih dobim s sadjem in zelenjavo ne zanimajo. Ker...again...tako kot vegetarijanci jem tudi to.
Cena zelenjave je trenutno zelo zelo draga in NI cenejsa kot meso.
ZAL.
Ker vsi jemo zelenjavo in bi obratna situacija pasala vsakemu izmed nas.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Ramon dekers ::
Seveda stremi po spremembah in seveda jih izvede. Precejkrat se zraven sicer močno opeče, a long-term rezulat so vseeno - spremembe. Če ne bi bile, bi še vedno živeli kot so živeli 10.000 let nazaj.
Gledam, berem zgodovino in večjih sprememb razen prehod iz kamene dobe v paleolitik ni bilo.
To da se pa en iKst odloči oziroma poskuša in trudi dokazati z argumenti, da se da na bolj zdrav način pridobivati hrano pa ne koristi nikomur.
Pa to, da si ti rečeš, da imamo ljudje odgovornost do živali.
No ja to je spet never ending diskusija. Saj človek nima odgovornosti v končni fazi do ničesar.
Ramon dekers je izjavil:
Gledam, berem zgodovino in večjih sprememb razen prehod iz kamene dobe v paleolitik ni bilo.
Čudno zgodovino bereš, kaj naj ti rečem. Že zanikat preprosto dejstvo, da populacija ljudi, kakršna je danes, z načinom življenja izpred borih tristo let nikoli ne bi obstajala, je neumnost. Takšne sposobnosti prilagajanja in vplivanja na okolje, v katerem živimo, nismo imeli ne mi ne nobena druga vrsta nikoli in nikdar v zgodovini zemlje.
Zgodovina sprememb…
Ravno zato smo vsejedci.
Ravno zato nas je toliko.
Ker JEMO vse.
To je korak naprej ne korak nazaj kar se tice evolucije.
Ravno zato nas je toliko.
Ker JEMO vse.
To je korak naprej ne korak nazaj kar se tice evolucije.
Ramon dekers je izjavil:
To da se pa en iKst odloči oziroma poskuša in trudi dokazati z argumenti, da se da na bolj zdrav način pridobivati hrano pa ne koristi nikomur.
Seveda koristi. Če (ko) to znanstveno dokaže, človeštvo pridobi sposobnost uvesti potrebne spremembe takrat, ko je (bo) to zares nujno.
Pokaži mi vrsto, ki zna takole na easy in pravilno spreminjat svojo naravo?
Razmišljaj na malce večji skali, pa boš morda videl, da je pravzaprav vse skupaj pretežno OK.
Marsikdo danes bi zamenjal sužnjelastniško življenje za dobo v prazgodovini, kjer so ljudje imeli minimalno življensko dobo a kljub temu življenje ni bilo sestavljeno kot delo za tekočim trakom, torej:
- delo 8 - 10 ur, vožnja, doma tečna žena in otroci - spanje in spet nov krog naslednji dan. Praktično rat race.
Čudno zgodovino bereš, kaj naj ti rečem. Že zanikat preprosto dejstvo, da populacija ljudi, kakršna je danes, z načinom življenja izpred borih tristo let nikoli ne bi obstajala, je neumnost. Takšne sposobnosti vplivanja na okolje, v katerem živimo, nismo imeli ne mi ne nobena druga vrsta nikoli in nikdar v zgodovini zemlje.
Kako da ne? Rimljani so bili sofestircirani, sanitarije, ustrezna prehrana, stanovanja. Kje so maji, inki?
Torej ti meniš da z načinom življenja uzpred 300 let populacija ne bi obstajala če te prav berem? Človek ima popolno kontrolo nad okoljem, pač prekomerno izkoriščanje.
Ramon dekers je izjavil:
Marsikdo danes bi zamenjal sužnjelastniško življenje za dobo v prazgodovini, kjer so ljudje imeli minimalno življensko dobo a kljub temu življenje ni bilo sestavljeno kot delo za tekočim trakom, torej:
- delo 8 - 10 ur, vožnja, doma tečna žena in otroci - spanje in spet nov krog naslednji dan. Praktično rat race.
Hja, marsikdo danes ne ve, kaj govori.
Ramon dekers je izjavil:
Kako da ne? Rimljani so bili sofestircirani, sanitarije, ustrezna prehrana, stanovanja. Kje so maji, inki?
Torej ti meniš da z načinom življenja uzpred 300 let populacija ne bi obstajala če te prav berem? Človek ima popolno kontrolo nad okoljem, pač prekomerno izkoriščanje.
Tako je. Ne da menim, ampak je preprosto dejstvo da 7 miljard ljudi s srednjeveškimi, kaj šele kamenodobnimi metodami pridelave hrane preprosto ne bi moglo obstajati na zemlji.
Zgodovina sprememb…
Pokaži mi vrsto, ki zna takole na easy in pravilno spreminjat svojo naravo?
Clovestvo je edina vrsta, ki ne gleda samo na hrano in potomce.
Smo ze prerastli tole.
Drugace pa...mravlje.
Mravlje delujejo na podoben princip.
Pozrejo vse...tud svoje bolhe znajo redit in pit njihov sok(nek izcdek...se ne spomnim tocno) v glavnem...mini zivinorejci.
Pa mnozijo se tko kot mi. Brez nekega pomisleka o tem ali jih je mogoce ze zdaj prevec.
Tako je. Ne da menim, ampak je preprosto dejstvo da 7 miljard ljudi s srednjeveškimi metodami pridelave hrane preprosto ne bi moglo obstajati na zemlji.
Zato pa redimo svoje krave.
In zato mamo polja.
In zato morala tle nima kaj iskat.
Zgodovina sprememb…
Tako je. Ne da menim, ampak je preprosto dejstvo da 7 miljard ljudi s srednjeveškimi metodami pridelave hrane preprosto ne bi moglo obstajati na zemlji.
Zato pa redimo svoje krave.
In zato mamo polja.
In zato morala tle nima kaj iskat.
No, iKstovi pointi z začetka teme vseeno držijo. Obenem se tudi meni zdi, da če se kdaj da relativno preprosto preprečit nepotrebno trpljenje živali, naj se seveda to naredi. Če se slučajno hrane z današnjimi oblikami pridelave pridela premalo, se najde načine, ki izkoristek izboljšajo. Če določene diete niso zdrave, se propagira boljše. To so pač povsem racionalni, da ne rečem humani razlogi. Očitno pa pač še niso dovolj pomembni, da bi jim dajali stoprocentno težo. Se pa stvari počasi premikajo - in prav je tako. Človeško...
Aja? Kaj bi imeli globalno segrevanje da bi pockrali kot muhe al kako bi to šlo. Števila ne bi bila 7 miljard, če bi bila 1 miljarda bi bilo dovolj. Sicer pa sploh veš kdaj se ja populacija začela masivno producirat? V katerem času?
Za zacetek za globalno segrevanje ni nobenega konsenza, da je dejansko posledica nasega delovanja.
Ce si vzames cas in poslusas se nasprotno stran bos hitro ugotovil, da obstaja veliko znanstvenikov, ki verjamejo, da bi se zadeva zgodila z ali brez nas.
Pa ledene dobe so tud ze ble. In se bojo.
Spekulirat kaj bi bilo ce bi bilo je spet cista spekulacija.
Zivali znajo preziveti ze iz cistega zegna. Tudi mi smo mogoce evolucijski zegn. Ampak verjamem, da se je najlazje kregati okoli stvari, ki so se zgodile, ko nas ni bilo zraven. Tam je lahko vsaka stvar pametna dokler ji ne zmanjka volje.
Obenem se tudi meni zdi, da če se kdaj da relativno preprosto preprečit nepotrebno trpljenje živali, naj se seveda to naredi
Saj delamo na tem.
Ce ne bi bilo cerkve in raznih fanatikov bi mogoce ze gojili zrezke v laboratorijih.
Ko nam bo to uspelo dvomim, da bo vecina ljudi se zmeraj podpirala masovno vzrejo zivali, ker za to ne bo potrebe.
Ampak trenutno se nismo tam.
m0LN4r ::
Kaj pa je narobe stem, če človek poje 300g mesa in kos kruha in solato in prilogo (riž, fižol, krompir) na dan in je sit in zadovoljen s hrano in poln energije za cel dan, ter zdrav?
Zdaj mi naj nekdo reče, da to zgornje ni zdravo (ziher se bo našel nek vegi nazi). Pm tak so se prehranjevali moji stari starši pa so že mal čez 80 let, pa zgleda nebojo šli kmal po gobe, babica še kr na vrtu vrta. Fizično so delal v življenju več kot trije iKtsi.
Ko je nekdo rekel, da pred 50 leti je bilo meso redkost, da so jedli meso samo za vikend. WTF, očitno sem pol na napačni strani planeta. Men dedek že iz otroštva pripoveduje, kak so meli svinje pa kokoši doma in zakajal meso, delal klobase, jedli jajca itd, pa vsakič ko je blo fizično delo niso jedli cel dan kruh pa makarone, ampak na mizi je bil kruh zravn šunke in kuhanih jajc ter vina.
Zdaj mi naj nekdo reče, da to zgornje ni zdravo (ziher se bo našel nek vegi nazi). Pm tak so se prehranjevali moji stari starši pa so že mal čez 80 let, pa zgleda nebojo šli kmal po gobe, babica še kr na vrtu vrta. Fizično so delal v življenju več kot trije iKtsi.
Ko je nekdo rekel, da pred 50 leti je bilo meso redkost, da so jedli meso samo za vikend. WTF, očitno sem pol na napačni strani planeta. Men dedek že iz otroštva pripoveduje, kak so meli svinje pa kokoši doma in zakajal meso, delal klobase, jedli jajca itd, pa vsakič ko je blo fizično delo niso jedli cel dan kruh pa makarone, ampak na mizi je bil kruh zravn šunke in kuhanih jajc ter vina.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
GGGGG ::
Jaz trdim, da je rastlinska hrana bolj optimalna in manj komplicirana. Pa še cenejša je. Sem ti že dokazal, pa še vedno nočeš sprejeti.
Kje si kaj dokazal?
Wtf?
Par strani nazaj. Pa lahko gremo še enkrat s cenami iz mercatorjeve spletne trgovine čez.
Piščanec Mercator (cel) € 3.58
Piščančja stegna brez kosti € 9.99
Goveji zrezki € 9.59
Svinjsko pleče (najcenejše) € 5.89
Ječmen € 1.06
Fižol češnjevec € 2.98
Čičerika € 4.48
Kvinoja € 6.50
Krompir (10kg vreča) € 0.59
Polnozrnata pšenična moka € 1.29
Dolgozrnati riž € 0.99
Kila mesa ima cca. 2000 kalorij (če ne šteješ priprave). Cena na kalorijo niha od 0,0018€ do 0,0048€
Kila ječmena ima cca. 3500 kalorij.
Fižol češnjevec, kvinoja, moka ima prav tako okoli 3500 kalorij na kilo.
Čičerika celo čez 3600 kalorij.
Krompir okoli 750 do 1000.
Tudi riž ima čez 3600 kalorij na kg. in pri tej ceni gladko zmaga.
Cena na kalorijo je nekajkrat nižja od mesa, vse te rastline pa vsebujejo več kot dovolj beljakovin.
Potreba po zelenjavi je podobna za mesojedce in vegane. Oz. če hočeš zdravo prebavo je treba malo več zelenjave z mesom pojesti, tako, da še dodatno nabije ceno. Vlaknine, vitamine, minerale, barvila itd. imaš pri veganski hrani že v stročnicah in drugih škrobnih rastlinah.
Tudi, če kot vegan poješ več zelenjave, pripravljaš sadne smoothije, ješ orehe, lešnike itd. lahko prideš skozi za podoben denar, s tem, da ješ neprimerno bolj raznoliko hrano.
iKst.
A ti ves, da kalorije niso edina stvar, ki je pomembna za zdravo prehrano?
Ker po tej logiki, je najceneje kupit kilo cukra.
Zgodovina sprememb…
iKst.
Vem. Ravno zato je tole še bolj epic win za rastline. O tem, da ima meso zelo slabo razmerje hranilnih snovi, omenjene rastline pa precej blizu idealnemu smo že govorili.
Cuker je podoben primer kot meso. Samo eno stvar dobiš od njega.
Kaj pa je narobe stem, če človek poje 300g mesa in kos kruha in solato in prilogo (riž, fižol, krompir) na dan in je sit in zadovoljen s hrano in poln energije za cel dan, ter zdrav?
Zato, ker s temi 300g mesa na dan svinjaš pred mojim pragom in meni preprečuješ kvalitetno življenje.
Glede tvojega dedka in 300g mesa na dan, očitno je bil med redkimi. Ali pa je bilo meso takrat pač cel praznik, in zato govori toliko o tem. Številke pa ne lažejo, povprečje se je zadnja desetletja drastično dvignilo.
Delavni ljudje (kmetje, rudarji itd) so drugače jedli pretežno škrobnate zadeve, ker so poceni in kalorično bogate.
Iz mesa ne dobis samo ene stvari...
Samo ene ne, je pa meso, zato sem napisal, da je zadeva podobna, ni enaka.
Meso je pač zelo biased kar se tiče beljakovin, pa nekateri vitamini so not, nekaj maščob. Vse to v veliko boljših razmerjih dobiš v rastlinah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GGGGG ()
Ne gre se za razmerja. Gre se za ucinkovitost.
Pa svinjarije prosim ne omenjaj.
Pesticidi...sekanje gozdov, susenje mocvirja in unicenje celotnega ekosistema...to so vse dvosmerne zadeve, ki jih ne smes ignorirat.
Eni se jih vsaj zavedamo.
Kvalitetno zivljenje bos mel, ko si bos uredil svoj vrt...ne ko bos napadal folk, ki je meso.
Pa svinjarije prosim ne omenjaj.
Pesticidi...sekanje gozdov, susenje mocvirja in unicenje celotnega ekosistema...to so vse dvosmerne zadeve, ki jih ne smes ignorirat.
Eni se jih vsaj zavedamo.
Zato, ker s temi 300g mesa na dan svinjaš pred mojim pragom in meni preprečuješ kvalitetno življenje.
Kvalitetno zivljenje bos mel, ko si bos uredil svoj vrt...ne ko bos napadal folk, ki je meso.
Zgodovina sprememb…
Ne gre se za razmerja. Gre se za ucinkovitost.
Seveda gre za razmerja. Če hočeš ostati zdrav rabiš pravo razmerje hranilnih snovi.
Pa kakšno učinkovitost imaš v mislih? Tistih nekaj procentov manjšo absorbcijo kalorij iz rastlin, ki nikakor ne nadoknadi 10x ali 20x nižje cene?
Kako mi bo vrt pomagal pri dražji nafti, pri onesnaženju z antibiotiki, dražjem zdravstvu itd.
m0LN4r ::
Ne mešaj stvari. Tlačani so res jedli samo kruh, ker so dobili samo to.
Zanimivo bi blo, da bi sužnjem dajal meso vojski pa namesto tega kruh pa fižol :D
Da bi prišel grof pa namest svinj pobral fižol in solato od kmetov :D
Haha, zanimiva bi bla taka preteklost.
Zanimivo bi blo, da bi sužnjem dajal meso vojski pa namesto tega kruh pa fižol :D
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
KOLICINSKO.
V zelodec ne mores spraviti petih kil zato, da bos pojedel enako kolicino beljakovin, kot jih dobis v eni porciji mesa.
Oz lahko ampak bos moral veckrat jest.
Saj ti pravim, da nikoli nisem trdil, da se iz zelenjave ne da dobiti vseh potrebnih stvari.(btw 5 kil pretiravam).
Ampak je veliko lazje pojest ena piscancja prsa in zraven pac solato.
Kako lahko govorimo o zdravem zivljenju, vplivu na okolje in svinjariji ce nas na koncu dneva skrbi cena nafte?
V zelodec ne mores spraviti petih kil zato, da bos pojedel enako kolicino beljakovin, kot jih dobis v eni porciji mesa.
Saj ti pravim, da nikoli nisem trdil, da se iz zelenjave ne da dobiti vseh potrebnih stvari.(btw 5 kil pretiravam).
Ampak je veliko lazje pojest ena piscancja prsa in zraven pac solato.
Kako mi bo vrt pomagal pri dražji nafti, pri onesnaženju z antibiotiki, dražjem zdravstvu itd.
Kako lahko govorimo o zdravem zivljenju, vplivu na okolje in svinjariji ce nas na koncu dneva skrbi cena nafte?
Zgodovina sprememb…
Ok...mislim, da je vsak v tej temi svoje ze ene 3x ponovil.
Ce ne bi blo raznih zaljivih provokatorjev bi bla to magicno redka tema, kjer smo se dokaj mirno pogovarjali.
Bom kar nehal dokler je se tako
Lahko noc in dober tek(ne glede na to kaj boste jedli).
Ce ne bi blo raznih zaljivih provokatorjev bi bla to magicno redka tema, kjer smo se dokaj mirno pogovarjali.
Bom kar nehal dokler je se tako
Lahko noc in dober tek(ne glede na to kaj boste jedli).
Ne mešaj stvari. Tlačani so res jedli samo kruh, ker so dobili samo to.
Tipična knapovska hrana: http://www.o-tozagorje.tb.edus.si/proje...
Če malo pogooglaš za tipičnim kmečkim jedilnikom boš našel podobno. Kaše, kruh, krompir in tako dalje. Meso je bilo takrat predrago, poleg tega pa so rabili energijo za delo.
Če bi pa sužnjem dajali meso in sami jedli kvalitetno hrano bi bila pa večina kraljev dejansko fizično fit. Tako pa so bili večinoma zavaljeni prasci s "kraljevskimi" boleznimi kot je npr. putika.
KOLICINSKO.
Količinsko ni problem spraviti v telo dovolj kalorij. Tudi kuhane škrobne rastline so precej kalorične. Pa sadje tudi ni zanemarljivo. V en sadno zelenjavni smoothie lahko stlačiš 2000 kalorij, pa ga srkaš ob delu, če ti tak način prehranjevanja bolj paše.
Beljakovine so pa overrated. Nobenega pametnega razloga ni, da bi rabil 200g na dan.
Bom rekel samo še eno za lahko noč ... tatarski biftek
Dobrtek. Če rabiš ti lahko dam svoj recept (pa link kako blažiti spimptome salmonele :))
Btw, zadnjič sem naredil tatarski biftek iz seitana (pšenično meso). Brez jajce in z vegi majonezo seveda. Zakon zadeva. Bi ti tudi za to ponudil recept, pa vem, da se boš zmrdoval :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GGGGG ()
Pithlit ::
Da mi bo pa kdo tupil da je pridelava mleka mučenje živali... Sori, amapk tolk pojma pa le imam.
Kravo umetno osemenjuješ, dokler je sposobna imeti teličke. Telička jim vzameš kmalu po skotitvi in ga strpaš v majhen prostor, kjer se ne more premikati. Po nekaj tednih takšnega življenja ga zakolješ. Krava med tem stoji v zelo omejenem prostoru priklopljena na mašino. Ko krava ne proizvaja več dovolj mleka jo ubijemo.
Vse to za mleko, ki ni ne zdravo ne potrebno za življenje niti ni nenadomestljivo.
Sej ti lahko to tupiš do onemoglosti... medtem ko jaz srkam mleko tistih krav ki se prosto pasejo pa jih nihče v nič ne sili.
Lahko pa tudi prebereš tisti del mojega posta kjer pravim da vem za izvor mesa na mojem krožniku (meni se zdi kar logično da to posledično velja tudi za mlečne izdelke, pa jajca, pa še kaj), ali pa tisti del ki pravi da bi bilo treba baterijsko rejo prepovedat.
Te pač moram spomnit ker ti tako rad vse ostale opominjaš da pomanjkljivo berejo.
Pa da ne bo pomote. Sem poizkusila še vsak 'nadomestek' tako mesa kot mleka. In si čisto noben ne zasluži naziva 'nadomestek'. So sicer nekatere stvari čisto v redu... ampak vseeno svetlobna leta od vsaj približnega nadomestka.
Life is as complicated as we make it...
Sej ti lahko to tupiš do onemoglosti... medtem ko jaz srkam mleko tistih krav ki se prosto pasejo pa jih nihče v nič ne sili.
Takšne krave so precej pogoste v Indiji, pri nas jih pa pomoje na prste ene roke prešteješ.
Sem napisal, da je paša na travniku boljša, še vedno pa to ni idealno. Poleg tega pa je takšna paša še bolj nevzdržna kot industrijska reja, ker zavzame veliko več prostora. Ali drastično omejimo porabo mesa in mleka ali pa ene 4 planete nafilamo s kravami.
Glede okusa ti pa pač ne morem govorit kaj je dobro in kaj ne. Se pa da okus spremenit. Če si navajen na zelo slano hrano, bo neslana hrana prvih nekaj dni obupna. Šele, ko se navadiš začneš bolj intenzivno okušati sestavine.
Pri mleku je bilo pri meni podobno. Sojino mleko v čaju je bilo prvi teden precej prazno in čudno. Zdaj je podobno, če spijem kaj s kravjim mlekom.
[D]emon ::
Takšne krave so precej pogoste v Indiji
Ti si Indijo ocitno videl samo na televiziji.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Pithlit ::
Takšne krave so precej pogoste v Indiji, pri nas jih pa pomoje na prste ene roke prešteješ.
Ti si Indijo ocitno videl samo na televiziji.
Pa Slovenijo tudi. Pa še kakšno drugo državo.
V bistvu taka vegi propaganda (kot se tukaj zganja) pogosto pretirava na celi črti. Tko kot PETA. Recimo. Pa razni Treehuggerji. Stik z realnostjo je bolj tako-tako.
Life is as complicated as we make it...
gruntfürmich ::
Kila mesa ima cca. 2000 kalorij (če ne šteješ priprave). Cena na kalorijo niha od 0,0018€ do 0,0048€
Kila ječmena ima cca. 3500 kalorij.
Fižol češnjevec, kvinoja, moka ima prav tako okoli 3500 kalorij na kilo.
Čičerika celo čez 3600 kalorij.
Krompir okoli 750 do 1000.
Tudi riž ima čez 3600 kalorij na kg. in pri tej ceni gladko zmaga.
Cena na kalorijo je nekajkrat nižja od mesa, vse te rastline pa vsebujejo več kot dovolj beljakovin.
bi ne bilo bolj pametno da se kalorije preračunajo na točno tiste ki se prebavijo, ker večina dolgih verig OH, ki jih prav rastline v večinski sestavi vsebujejo, nam koristijo v energijski bilanci našega organizma točno nič (ker pač nismo rastlinojedci).?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Pithlit, ne bluzi. Dobro vem kako zgleda kmetija in kaj tam delajo krave in prašiči.
Kaj točno te muči pri tem računu?
Pa zakaj trdiš, da nismo rastlinojedci, če kažemo vse znake optimizacije za prehranjevanje z rastlinami?
bi ne bilo bolj pametno da se kalorije preračunajo na točno tiste ki se prebavijo, ker večina dolgih verig OH, ki jih prav rastline v večinski sestavi vsebujejo, nam koristijo v energijski bilanci našega organizma točno nič (ker pač nismo rastlinojedci).?
Pa zakaj trdiš, da nismo rastlinojedci, če kažemo vse znake optimizacije za prehranjevanje z rastlinami?
A še se komu zdi ironija, da se za ultimativen način vsega človeštva borita samo en oziroma dva osebka.
to je na žalost že postala stalnica. ampak na žalost bo tega vedno več, namreč levičarjem se zdi 'plemenito' da se z vsakim takim pacientom ukvarjajo do onemoglosti, pa čeprav se gre samo za trolanje. ampak hej, vsak ima pravico da bozurira vse okoli sebe in trosi laži.
v kakem bolj civiliziranem sistemu bi se s takimi osebki hitreje uredilo, ampak seveda ne v 'zahodni demokraciji'...
skratka, kar navadi se na te zadeve. tudi v javnem življenju!
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: energetik ()
jype ::
gruntfürmich> v kakem bolj civiliziranem sistemu bi se s takimi osebki hitreje uredilo, ampak seveda ne v 'zahodni demokraciji'...
Intelektualno zavrti ljudje si že od nekdaj želijo fašizem.
dokler ne bomo razgrajevali daljših verig OH, bomo še zelo daleč od vsaj 'optimizacije' za rastlinsko hrano.
med tem časom (če se bomo razvili v to smer), pa raje preberi izsledke trenutnih in realnih raziskav. ne pa pristranskih ki sovpadajo v tvoj napačni koncept.
narobe jure. intelektualno zavrti si želijo pozornosti, ki ga v 'fašizmu' ne dobijo; upravičeno. v 'demokraciji' pa se to zgodi in zadeva se je odpeljala v katastrofo.
in to so realni povzetki stanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
dokler ne bomo razgrajevali daljših verig OH, bomo še zelo daleč od vsaj 'optimizacije' za rastlinsko hrano.
med tem časom (če se bomo razvili v to smer), pa raje preberi izsledke trenutnih in realnih raziskav. ne pa pristranskih ki sovpadajo v tvoj napačni koncept.
Katerih raziskav? Itak ne boš nič razumel, ker nisi strokovnjak na tem področju torej te lahko označimo kot takšnega za nepismenega v tem področju.
narobe jure. intelektualno zavrti si želijo pozornosti, ki ga v 'fašizmu' ne dobijo; upravičeno. v 'demokraciji' pa se to zgodi in zadeva se je odpeljala v katastrofo.
in to so realni povzetki stanja.
Tukaj pa se strinjam, žal. Ljudje so butasti sistem pa še bolj.
---------------------------------------------------------------------------
iKST daj ti meni povej kaj ješ za zajtrk, kaj za malico? Kruh ni preveč optimalen je pa najhitrejši in najbolj nasiten obrok. Povej še kaj spacaš če že rabiš hiter obrok. Sam si naredim tuno in riž.
energetik ::
Ramon dekers je izjavil:
iKST daj ti meni povej kaj ješ za zajtrk, kaj za malico? Kruh ni preveč optimalen je pa najhitrejši in najbolj nasiten obrok. Povej še kaj spacaš če že rabiš hiter obrok. Sam si naredim tuno in riž.Recimo jaz si za skoraj vsak zajtrk pripravim ene 80g ovsenih, veliko žlico zmletega lana pa ene 2 deci sojinega mleka. Priprava traja toliko časa, da se mleko segreje, torej ene 2min.
440kcal, 19g beljakovin, 55g OH, 14g maščob, od tega več kot dnevna doza omega3; 1/3 priporočene doze vlaknin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
WTF? Kako točno ne razgradimo daljših verig OH? Prosim, tole me pa res zanima :) Škrob je brez hranilne vrednosti za nas, al kako?
Zajtrk: ponavadi 1 liter smoothija. 2 do 3 banane, mogoče kakšno jabolko ali pomaranča, korenček, zelena, špinača, pest rozin ali oreškov, včasih pest ovsenih kosmičev, žlica lanenega semena. Pač, nafilam blender do vrha s sadjem in zelenjavo, ki je pri roki oz. mi paše.
Ja, bi bilo pa fajn, če bi ljudje razvili encim za razgrajevanje celuloze. Ko bi bil lačen, bi si enostavno ob poti utrgal eno vejo in jo poglodal.
Samo verjetno bi se potem človeštvo razmnožilo kot virusi, kar spet ne bi bilo ekološko.
Samo verjetno bi se potem človeštvo razmnožilo kot virusi, kar spet ne bi bilo ekološko.
Gregor P ::
Kot vam paše seveda ... bere se pa tako kot da skoz jeste samo enolično hrano, če malo karikiram, vsako jutro smoothije, vsako jutro, dan za dnem!?!
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Ideja.
Kaj ce bi vsak napisal po en jedilnik. Pa potem vegetarijanci napisete svojo alternativo. Zraven napisete se okvirno ceno. Cene naj bodo z interspar, mercatorja, trznice...stacune, ki jih ni v vecini krajev so OUT.
Ce nekdo napise, da je njegov obrok sestavljen tako, da ima njegova dieta 2-2.5 g beljakovin na kilogram misicne mase morate to upostevati(vasi pogledi na clovekove potrebe so irelevantni, ker ste mogoce manj aktivni od doticneza). Cilj bi bil samo, da se pogleda stroske.
V najboljsem primeru mogoce prepricate kaksnega vsejeda, da presalta na zelenjavo...v najslabsem pa veckrat pojee kaksen obrok, ki je sestavljen izkljucno iz zelenjave. Pa mogoce bo kdo se prisparal.
Needless to say se steje okus...metat korencek, cebulo in 2 kili kuskusa na kroznik zato, da ustvaris cenejsi obrok se ne steje
Kaj ce bi vsak napisal po en jedilnik. Pa potem vegetarijanci napisete svojo alternativo. Zraven napisete se okvirno ceno. Cene naj bodo z interspar, mercatorja, trznice...stacune, ki jih ni v vecini krajev so OUT.
Ce nekdo napise, da je njegov obrok sestavljen tako, da ima njegova dieta 2-2.5 g beljakovin na kilogram misicne mase morate to upostevati(vasi pogledi na clovekove potrebe so irelevantni, ker ste mogoce manj aktivni od doticneza). Cilj bi bil samo, da se pogleda stroske.
V najboljsem primeru mogoce prepricate kaksnega vsejeda, da presalta na zelenjavo...v najslabsem pa veckrat pojee kaksen obrok, ki je sestavljen izkljucno iz zelenjave. Pa mogoce bo kdo se prisparal.
Needless to say se steje okus...metat korencek, cebulo in 2 kili kuskusa na kroznik zato, da ustvaris cenejsi obrok se ne steje
Pithlit, ne bluzi. Dobro vem kako zgleda kmetija in kaj tam delajo krave in prašiči.
We're not....samo tebi niso vsec dokazi
Recimo jaz si za skoraj vsak zajtrk pripravim ene 80g ovsenih, veliko žlico zmletega lana pa ene 2 deci sojinega mleka. Priprava traja toliko časa, da se mleko segreje, torej ene 2min.
440kcal, 19g beljakovin, 55g OH, 14g maščob, od tega več kot dnevna doza omega3; 1/3 priporočene doze vlaknin.
Same here. S tem da vcasih se kaksen prasek not vrzem, ker vem, da bom mel obcutek sitosti se nekaj casa ampak vseeno ciljam na konstanten vnos beljakovin.
Aja...pa navadno mleko namesto soje, ker nimam problemov s prebavo le-tega :)
PaX_MaN ::
Beljakovine so pa overrated. Nobenega pametnega razloga ni, da bi rabil 200g na dan.
Neumnost.
Sportno aktivni ljudje rabijo tudi od 1.5 do 2.5 g beljakovin na kilo misicne mase.
To seveda ne pomeni, da toliko potrebujes tudi ti.
Mnogo bol raznoliko od vas k za zajtrk zmelete pet vrst mesa.
Pametni ljudje cim manj meljejo.
Hrano je treba prezvecit.
Kdor pije samo smoothije je padel na propagando za brezveze ujcka svoje zobe in zelodec. Saj smo baje "optimizirani" za _insert_svojo_dieto_here. Ni potrebe po miksanju.
Zgodovina sprememb…
Ideja.Seveda to lahko naredimo.
Ali tofu velja?
_IKE_ ::
1. Primerov, ko so ljudje preživeli na praktično samo krompirju je v zgodovini kar nekaj. Več na linku: http://www.drmcdougall.com/misc/2012nl/... - Med drugim je gor link do raziskave, kjer so zelo aktivno žensko in moškega več kot 1 leto hranili samo s krompirjem + nekaj malega rastlinskega olja so dodajali (zaradi telesne aktivnosti sta rabila veliko kalorij). Oba sta ne samo preživela ampak sta bila precej zdrava.
Lahko daš link na tole raziskavo o moškem in ženski samo na krompirju ( v priloženem linku je namreč ni ) ?
Jedilnik za en dan bi bil zanimiv za videt. Zraven ne bilo slabo dopisat še težo, višino ter nivo aktivnosti
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _IKE_ ()
Ideja.Seveda to lahko naredimo.
Ali tofu velja?
Vse velja.
Tofu v manjsih kolicinah jaz brez problema pojem. Osebno ne maram samo jedi, kjer se vidi, da je glavna vsebina. Kar pa ne pomeni, da to velja za vse vsejede
Kot vam paše seveda ... bere se pa tako kot da skoz jeste samo enolično hrano, če malo karikiram, vsako jutro smoothije, vsako jutro, dan za dnem!?!
Ma ja, jeba je, ker sam jem kosmiče in mleko in mi nekako ne paše več no me je začelo napenjati po mleku - grobo rečeno in sem cel dan "prdeč". Pojma nimam kaj bi si zjutraj lahko sploh še pripravil, neke nutele mi ne pašejo. Bo treba spet med pa kruh pa kakšno sadje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ramon dekers ()
Smoothie je samo način priprave hrane, tako kot npr. juha ali solata. Pri okusih si omejen samo s svojo domišljijo. Jaz osebno zjutraj spijem smoothie, ker se drugače težko pripravim, da bi sploh kaj pojedel.
Neumnost.
Sportno aktivni ljudje rabijo tudi od 1.5 do 2.5 g beljakovin na kilo misicne mase.
To seveda ne pomeni, da toliko potrebujes tudi ti.
1. http://exercise.about.com/cs/nutrition/... - To, da bolj aktivni ljudje rabijo več proteinov je dejstvo. Ampak 2.5g na kilo telesne mase rabijo olimpijski športniki. Poleg tega ni nobenega pozitivnega učinka, ko greš čez količino, ki jo telo lahko uporabi.
2. Tudi 2,5g na kilo telesne teže brez težav dobiš z rastlinami. V tako ekstremnih primerih je treba večji poudarek dati stročnicam in drugim rastlinam, bogatimi z beljakovinami. Tistih priporočenih 0,9g na kilogram telesne mase pa dobiš v praktično vsaki rastlini, dokler poješ zadostno količino kalorij.
ABX ::
V življenju je potrebno uživat in dobra hrana v pravih količinah je del tega.
Dobra hrana ni pogojena z živalskimi ali rastlinskimi produkti. Poglej si malo veganske recepte, pojdi kdaj v kakšno restavracijo, kjer strežejo veganske jedi itd.
Hvala, ampak ne hvala. Zame ni čez hrane ki ima tako meso kot zelenjavo.
de gustibus non est disputandum est
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ABX ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Biti vegan (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 252782 (232312) | BigWhale |
⊘ | Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36086 (31145) | Netrunner |
» | Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 98494 (85294) | Smrekar1 |
» | Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50554 (46888) | Matev |