» »

ACTA in SOPA se vračata

ACTA in SOPA se vračata

Zahvalni šopki za evropske poslance, res lepa gesta.

vir: falkvinge.net
AMC - Prejšnji teden je Evropski parlament torej odločno zavrnil ACTO, z 478 glasovi proti sporazumu in zgolj 39 za. Od naših poslancev jih je šest glasovalo proti, poslanki Jordan in Mazej Kukovič (obe Evropska ljudska stranka) pa sta se vzdržali glasovanja. K temu so veliko prispevali državljani širom unije, ki so s klici in e-poštnimi sporočili dobesedno zasuli prenekatere parlamentarce. Po glasovanju so se ti spremenili v zahvale, veliko pa jih je začelo pošiljati rože. Kot na svojem blogu beleži Falkvinge, ustanovitelj švedske piratske stranke, spremna pisarna v Strasburgu trenutno izgleda kot ena velika cvetličarna.

V slabih 400 km oddaljenem Bruslju medtem Komisija nadaljuje svoje delo, kot da se ne bi zgodilo nič. Komisar de Gucht je že pred tedni napovedal, da bodo s presojo ACTE pred ECJ nadaljevali v vsakem primeru. Obenem se počasi zaključujejo pogajanja o kanadsko-unijskem trgovinskem sporazumu (CETA), ki v svojem digitalnem poglavju vključuje skoraj identične določbe kot kot jih je ACTA, piše ugledni kanadski profesor prava intelektualne lastnine, Michael Geist.

Notri so tako vladna promocija "sodelovanja ponudnikov interneta z imetniki avtorskih pravic", posebej glede "hitrega sporočanja podatkov o domnevnih kršiteljih", pa spet možnost, da oškodovanec "sam oceni škodo iz kršitev avtorskih pravic" in sodišče to zgolj sprejme, ohlapno definiran pridobitni namen oz. trgovinsko pomembnem obsegu ("commercial scale") kot kriterij za kazenski in civilni pregon kršiteljev avtorskih pravic, ter seveda vpeljava kazenske odgovornosti za pomoč pri tem. Dobesedno brano določbe sicer niso obvezne, a z malo lobiranja ali zdrave pameti se vidi, kam vodijo. Francozi že imajo 3-strikes režim (a razmišljajo, da bi ga ukinili), Britanci so blizu, Američani naj bi začeli ta mesec. Hitro in predvsem poceni pridobivanje podatkov o domnevnih (!) kršiteljih je ključno za ekonomično trollanje. O pridobitnem namenu smo veliko debatirali tudi Slovenci pri zadnji noveli kazenskega zakonika, šlo pa se je v glavnem za to, da bi BSA in slične začele izvajati policijske racije v slovenskih podjetjih zaradi piratskih kopij Oken, Pisarne in Photoshopa. Inkriminacija pomoči je mogoče še najbolj ključna. Operaterjem cyberlockerjev, tv indeksov in torrent strani ni mogoče dokazati direktnih kršitev avtorskih pravic, pač zato, ker jih dejansko ne počno. Zato je ključno najti nekaj tretjega. To pa lahko gre zelo zelo (pre)daleč, npr. v smislu, da bo britanski študent O'Dwyer kmalu izročen ZDA zaradi dejanja, ki je v Veliki Britaniji zakonito (izročitveni sporazum z ZDA je pač tako ugoden), fantje ustavnovitelji ThePirateBay pa so dobili zapor in denarne kazni za pomoč, predtem ko izvorno kaznivo dejanje, pri katerem naj bi očitno "pomagali", ni bi bilo niti zatrjevano kaj šele dokazano. Principalnost udeležbe, kot se temu pravi v teoretičnih krogih, morda pride v poštev pri nekaterih elementih organiziranega kriminala (npr. prikrivanje ali odkup ukradene robe), a pri kršitvah avtorskih pravic?

Na netu in posebej na twitterju že krožijo besede, da je CETA nekakšna zombijevska reinkarnacija ACTE, pač undead. To ni čisto pošteno. Geistova analiza, kot tudi sam poudarja, temelji na dokumentih, ki so bili spisani v začetku februarja. To je še pred vseevropskimi protesti zoper ACTO; v času, ko se je njena potrditev zdela zgolj kot formalnost. Sicer gre spet za leakane dokumente, ker se ne Kanada ne EU nočeta pogajati vsaj napol javno, a vseeno, ne gre za nekaj novega, spisanega posebej zaradi neuspeha ACTE. Pravzaprav, kot piše Geist, obstaja resna nevarnost, da bo zaradi teh backdooranih digitalnih določb celoten trgovinski sporazum padel, to pa bi bili slabo tako za Unijino kot kanadsko industrijo. Škodljive posledice Hollywooda so res povsod.

In če smo že pri slednjih. Srd javnosti proti vsiljeni prenovi mednarodnopravnega režima se je sprožil prav zaradi predloga ameriškega zakona SOPA (aka Protect-IP aka PIPA, v svoji senatni različici), ki je kot svojo ključno rešitev predvideval zunajsodno brisanje "rugue spletnih strani" z internata - beri Googla, beri plačilnih ponudnikov, beri oglaševalskih ponudnikov. In človek bi mislil, da so se strici iz tega kaj naučili, a žal ne. Lamar Smith, eden njim najbolj prijaznih poslancev, je v nujni parlamentarni postopek (seveda, kako pa) poslal predlog zakona o atašejih za intelektualno lastnino, se pravi o vzpostavitvi formalne diplomatske službe, ki bo skrbela za promocijo izsiljevanje njim všečne zakonodaje v drugih državah. Kako to gre na njihovem veleposlaništvu v Sloveniji, smo že blagohoteli brati na Wikileaksu.

Nič novega torej pod vročim julijskim soncem.

Dodatek (18:00): Ali pač: Komisija je na današnjem pričanju pred odborom EP za mednarodno trgovino (INTA - tistim, ki je dal ključno priporočilo za zavrnitev ACTE) sporočila, da bodo določila o sodelovanju ISP-jev črtana iz CETE. Glede ostalih spornih določb še niso mogli povedati. Geist na svojem blogu komentira, da je poteza brez dvoma rezultat izjemnega medijskega in državljanskega pritiska v zadnjih 48 urah, ki je prikladno preskočil iz navala jeze nad ACTO.

Dotatek #2 (torek): Komisija je izdala še uraden komentar glede CETE: "po zadnji spremembi (glej dodatek #1, op.p.) so določbe o sodelovanji ISP-jev povsem drugačne kot pri ACTI", zato "prosim ne verjamite vsakemu neuradnemu dokumentu, ki se pojavi v javnosti".

139 komentarjev

«
1
2 3

antonija ::

A nebi raje napisali enega ACTA-like dokumenta, ga predstavili (zainteresirani) javnosti, imeli razprave in na koncu demokraticno sprejeli odlocitev? Tko, kot se zagre za civilizirane ljudi?

Tele zalozniski pujski so pri koritu ze cisto prevec casa in so ratali ene velike smrdece svinje. Na sreco ni vec tako dalec do kolin... >:D Bo prsuta dovolj za vse digitalcke!! :P
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

St235 ::

Problem tega načina je v tem, da ACTA že v osnovi ni demokratična, da krši temeljne človekove pravice in da bo vsak z pol procenta možganov proti. Zato je edini način da take fašistične metode uveljavijo skrivanje in lobiranje.

gendale ::

moglo bi bit neko pravilo, da ko se en sporazum zavrne, se vsaj 1 leto ne sme sploh začet postopka za sprejem podobnega
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

driver_x ::

Eni že sedaj dobro služimo z avtorskim delom, ki dostopno preko spleta. Sam bom takoj podprl sporazum, podoben ACTI, ko ne bo posegal v druge pravice.

guest #44 ::

ACTA je zlo, ki ga treba preprečiti, ampak ok, kraja res ni najbolj pošten način pridobivanja software-ja. Open source postaja vedno bolj zanimiva alternativa.


Neki mi povejte...kako bi recimo startup podjetje kupilo licenčni ACAD pa Solidworks skupaj? Enostavno ne gre. Zakaj se temu razvijalci dotičnega programja ne prilagodijo?

tony1 ::

In zato ga lahko ukrade? Ne se hecat.

St235 ::

Kako naj si pa start up podjetje privošči tri kamione in halo?

To je daleč najslabši argument zoper ACTO in podobno zakonodajo. Dejstvo je da intelektualna lastnina ima status lstnine in dejstvo, je da ima vsak pravico svoje avtorsko delo prodajat. Kakor je tudi dejstvo, da na tem področju prihaja do kršitev.

Samo enako kot visoka cena ni izgovor za krajo, kraja ni izgovor za teptanje temeljnih človekovih pravic in dajanje policijskih pooblastil privatnim organizacijam ,ki zgolj zasledujejo profit in jih za pravice in svoboščine boli k****.

Kot sem že enkrat omenil sprejem akte bi bil enako, kot če bi zaradi kraj koles v bloku uvedli videonadzor nad vsemi prostori. Videonadzori in sankcioniranje na podlagi le tega bi pa izvajala hišnik in snažilka.

celada ::

guest #44 je izjavil:

ACTA je zlo, ki ga treba preprečiti, ampak ok, kraja res ni najbolj pošten način pridobivanja software-ja. Open source postaja vedno bolj zanimiva alternativa.


Neki mi povejte...kako bi recimo startup podjetje kupilo licenčni ACAD pa Solidworks skupaj? Enostavno ne gre. Zakaj se temu razvijalci dotičnega programja ne prilagodijo?



Kupiš rabljeno ( legalno v Evropi ), za ACAD maš določene free alternative, ko pač za 3D modelirne programe bo pač potrebno stisnit zobe in plačat.

stb ::

Brž, avtorjem ACTE je potrebno povedati, da je bila njihova intelektualna lastnina kopirana v osnutek CETA! :D

Truga ::

Me zanima kdaj bojo MAFIIO preprosto odjebal iz teh sporazumov. Zaradi njih je padla ACTA, zdaj bo kot kaze zaradi njih padla se CETA. Skodo od tega majo pa seveda vsi, razen njih..

Jupito ::

stb je izjavil:

Brž, avtorjem ACTE je potrebno povedati, da je bila njihova intelektualna lastnina kopirana v osnutek CETA! :D


Kopirana? -Ukradena! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

kronik ::

Kopiranje ne more biti kraja. Ali lahko v vsak 'ukraden' program dodam random bajte, da je potem program moje avtorsko delo? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kronik ()

St235 ::

Zakaj pa kopiranje ne more bit kraja? A imaš za ta bistroum kak vir, al gre za tvoje osebno prepričanje?

driver_x ::

Kopiranje zato ni kraja, da nekateri lažje upravičujejo svoja dejanja.

darkolord ::

Lakotnik29> Zakaj pa kopiranje ne more bit kraja?

Ker ti original še vedno ostane.

34054 ::

Kopiranje je kopiranje, kraja pa kraja, če bi bilo enako bi besedi bili sinonim pa nista. O tem je bilo povedanega že veliko (preveč!) na kratko pa je nekako tako: če izdelujem lesene spominke, in jih prodam 1000 za en evro, ni enako kot če prodam enega za 1000€.
Če spišem igro, in jih prodam 1000 za en evro, oz. če prodam samo eno za 1000 evrov, je skoraj enako.

Pravzaprav, je v primeru lesenih spominkov, moj biznis propadel, če dobim za en izdelek samo en dolar (na primer da jih ponujam po modelu plačaj-koliko-želiš).

Posledično v digitalnem svetu, lahko obstojijo biznis modeli kot so humble bundle, saj razvijalci še vedno iz povprečja dobijo neko vsoto. V primeru lesenih izdelkov pa je takšen model težji, namreč vsak izdelek zahteva:
- čas (za izdelavo)
- surovino
- distribucijo (na primer da se pošilja po pošti) oz. fizično trgovino, skladišča

Digitalni izdelek zahteva zgolj:
- distribucijo (v tem primeru je to strošek obremenitve strežnika na en prenos)

Posledično se torej lahko fizični izdelek, v katerega je vložene pol ure časa in dva kosa lesa, prodaja za 15€, digitalni izdelek, v katerega je vloženega nekaj mesecev dela pa za 5€.

Počasi bi to lahko bilo že vsem jasno. :)

St235 ::

Kraja ni enako kopiranje, to se vsi strinjamo. Samo to ne pomeni, da kopiranje ne more bit kaznjivo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

34054 ::

Seveda je lahko kaznivo in v nekaterih primerih je tudi prav da je tako. :)

St235 ::

Ampak, ali potem ker gre za digitalni izdelek, ki je povezan z manjšimi materialni stroški avtor ne sme sam odločit kolikšno dodano vrenost mu pripisuje? Tudi pri fizičnih izdelkih se ne diktira kakšne naj bodo marže.

Ali avtor po tem takem nimam sam pravice izbirat načina distribucije? oziromasam postavi cene svojemu izdelku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

34054 ::

Nesmisel pa se pojavi ravno pri ugotavljanju nastale škode. Če nepravilno prečkam cesto je smiselno da dobim kazen? Najbrž. Ampak, je smiselno da dobim kazen ker bi lahko, zaradi moje napake, nek avto naglo zavrl, povzročil verižno trčenje, ki bi se nato končano z nekaj ranjenci, nekaj smrtnim žrtvami in ogromno gmotno škodo?
Nekako tako je z ugotavljanjem škode na področju kršenja avtorskih pravic.

Analogije mogoče niso najbolj na mestu; seveda pa zato tudi ni najbolj na mestu metati v enak koš, kopiranja filma in kraje avtomobila, kar se tudi dogaja. :))

Avtor postavi izdelku vrednost, (saj ima vsak CD ceno), ta vrednost pa naj bo merilo pri ugotavljanju škode.

Ampak. Zakaj potem ne bi posnel nekaj dobrih fotk, jih objavil na nekaj straneh, napisal da so avtorsko zaščitene in naj se jih nikar nihče ne dotika, počakal da jih neko skopiral in nato tisto osebo tožil za nekaj 1000€? Je to mogoče? Se upošteva nekje v tem procesu realna vrednost, ali je ocena vrednosti v celoti subjektivna?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 34054 ()

St235 ::

Tukaj se popolnoma strinjava. Subjektiva cena po kateri avtor nekaj poskuša prodajat nikakor ne more in ne sme bit merilo koliko je nekaj dejansko vredno. Pa saj ni pri fizičnih stvareh nič drugače. Eno je vrednost po koliko se nekaj prodaja drugo pa je objektivna vrednost takega artikla. Avto ti zavarovalnica oseni na podlagi eurotaxa ne pa tega za koliko bi ga ti mogoče lahko prodal. Tudi, če nekomu ukradem kolo to ne bo kraja velike vrednosti pa če on do nezavesti trdi, da je takšno kolo vredno 10.000€.

Silck ::

34054 je izjavil:

Kopiranje je kopiranje, kraja pa kraja, če bi bilo enako bi besedi bili sinonim pa nista. O tem je bilo povedanega že veliko (preveč!) na kratko pa je nekako tako: če izdelujem lesene spominke, in jih prodam 1000 za en evro, ni enako kot če prodam enega za 1000€.
Če spišem igro, in jih prodam 1000 za en evro, oz. če prodam samo eno za 1000 evrov, je skoraj enako.

Pravzaprav, je v primeru lesenih spominkov, moj biznis propadel, če dobim za en izdelek samo en dolar (na primer da jih ponujam po modelu plačaj-koliko-želiš).

Posledično v digitalnem svetu, lahko obstojijo biznis modeli kot so humble bundle, saj razvijalci še vedno iz povprečja dobijo neko vsoto. V primeru lesenih izdelkov pa je takšen model težji, namreč vsak izdelek zahteva:
- čas (za izdelavo)
- surovino
- distribucijo (na primer da se pošilja po pošti) oz. fizično trgovino, skladišča

Digitalni izdelek zahteva zgolj:
- distribucijo (v tem primeru je to strošek obremenitve strežnika na en prenos)

Posledično se torej lahko fizični izdelek, v katerega je vložene pol ure časa in dva kosa lesa, prodaja za 15€, digitalni izdelek, v katerega je vloženega nekaj mesecev dela pa za 5€.

Počasi bi to lahko bilo že vsem jasno. :)


Na žalost nekaterim tega ne boš dopovedal nikoli.

mtosev ::

moja napoved se je vresničila. malo so prepakirali acto in jo bodo drugače poimenovali pa bo prej ali slej prišla v veljavo
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

darkolord ::

-io-> Bomo šli pa še enkrat na cesto...

Mnja, sam vprašanje če se bo ljudem res to zmeraj dalo al bojo 36-ič pač rekli "eh dost mam"

Grumf ::

Po drugi strani pa je dosti ljudi dobilo kontro njihovemu razmišljanju "saj se ne da nič narediti". Bomo videli.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Mipe ::

Tudi tebi bodo znižali plače, digitalcek. Aja, saj res, ti si avtor, sam si izplačuješ plačo. Aja, saj res, še prej moraš od piratov iztisnit svoje trdo zaslužene dinarje...

Ne pametuj, če še nisi spoznal resnega delovnega razmerja. Večina nas ga je, zato se ne šalimo s tem.

Grumf ::

Sicer pa se pri vsej stvari sploh ne gre za avtorstvo ali piratstvo. Gre se za
kontrolo družbe s strani manjšine, do interneta so imeli vse medije pod kontrolo.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Grumf ::

Heh, digitalček, veš, za razliko od trola tvojega tipa sem (skromno zardim) kar hudimano uspešen
in delati za drugo državo mi predstavlja zgolj logistično oviro, službe imam ponujene od vsake
stranke s katero sem delal. Tudi kar dobro zasluzim, očitno bolje od večine tukaj, tako da vse
skupaj samo stvar mojega bivanja v tej državi, ki mi zaenkrat ustreza. Dokler me ne razjezi :)
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

digitalcek ::

Mipe je izjavil:

Tudi tebi bodo znižali plače, digitalcek. Aja, saj res, ti si avtor, sam si izplačuješ plačo. Aja, saj res, še prej moraš od piratov iztisnit svoje trdo zaslužene dinarje...
Ne pametuj, če še nisi spoznal resnega delovnega razmerja. Večina nas ga je, zato se ne šalimo s tem.


Kaj pa, če sem že v pokoju? In sem zelo resno spoznal delovna razmerja? In mi bodo znižali pokojnino?
Ali pa so mi jo z zadnjo potezo vlade že znižali?

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

Grumf ::

Vsakdo, ki zapusti Slovenijo, ti jo bo še malo odškrtnil. Pa še malo, in še malo...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Pyr0Beast ::

Don't feed the trolls PLZ.

-io- ne zgubljaj časa z njim, nisi prvi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Grumf ::

Saj ne izgubljam časa, kratkočasim se, saj veš, včasih je zabavno brcati kamenček po cesti...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Pyr0Beast ::

Dokler ne stopiš v dre* :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Grumf ::

Pyr0Beast je izjavil:

Dokler ne stopiš v dre* :D


Ah ne,... ta je tak mali zagrenjeni kamenček, ki si misli da je K2.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Grumf ::

Ma čakaj, a ACTO pa sprejemaš?
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

digitalcek ::

Grumf je izjavil:

Ma čakaj, a ACTO pa sprejemaš?


Sprejemam red in disciplino. Ne pa (spletni) kaos.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

Grumf ::

digitalcek je izjavil:

Sprejemam red in disciplino. Ne pa (spletni) kaos.


Kje pa v svojem živiljenju vidiš red? Red je umetna tvorba, ki je zgolj površinska,
dejansko pa ne obstaja. Vse okrog tebe in v tebi je kaos. Zakaj bi torej tezil k
nečemu česar ni, raje se prilagodi in živi v okolju kakršno je ali pa sledi (po
možnosti v tišini) vrstam, ki se niso uspele prilagoti spremembam življenskega
okolja.

Pa lahko noč ;)
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

digitalcek ::

Grumf je izjavil:

Red je umetna tvorba, ki je zgolj površinska,
dejansko pa ne obstaja. Vse okrog tebe in v tebi je kaos. Pa lahko noč ;)


Nedvomno drži, da je mladim všeč kaos. Več ko je kaosa, bolj mladi uživajo. Red, obveznosti, dolžnosti pa jih silijo na bruhanje, saj ste/so jim napolnili glavo z (spletnim in ostalim) "neredom". In dodali še bistveno prevelik ščepec človekovih pravic. Kar je rezultiralo s POPOLNIM NEUPOŠTEVANJEM avtoritet.

In kako lepo je, kajne, ko ne štima praktično čisto nobena stvar okoli nas?
Pa dobro jutro v nov dan, poln kaosa.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

Grumf ::

Red, obveznosti in dolžnosti pridejo same od sebe, so del socializacije človeka in da bi to pričakoval od mularije
pomeni samo da sam ne veš več kakšen si bil. Sicer pa več ali manj pridej same od sebe. V TUJE človekove pravice se
na tvojem mestu ne bi preveč vtikal, konec koncev so to njihove človekove pravice in ne tvoje.

Glede neupoštevanja avtoritet: to je čista neumnost. Da pa nimajo avtoritete tisti, za katere si TI misliš, da bi
jo morali imeti je pa spet samo tvoja neprilagodljivost svetu, namesto, da bi se ti prilagodil, poskusas svet modelirat
svojim sposobnostim dojemanja. Tipičen konzervativček. "Najmodrejši imajo največ avtoritete." (Platon)
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

digitalcek ::

Grumf je izjavil:

Red, obveznosti in dolžnosti pridejo same od sebe, so del socializacije človeka...


Red, obveznosti in dolžnosti sploh ni nujno, da pridejo. Kot sem že napisal, so mnogim, tudi ne tako mladim - ogabne. Lahko potem kot družba sploh funkcioniramo?

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

Grumf ::

Pridejo pridejo digitalček. Eni imajo več občutka za to, drugi manj, vsem pa vsaj toliko da preživijo.

Samo ne moreš in ne moreš razumeti, da je tvoja percepcija reda drugačna od percepcije reda nekoga drugega.
Nekdo ima lahko lepo pospravljene mapice na namizju, v sobi pa ima kot da je usekala bomba. Za tebe je
seveda to človek, ki ne pospravlja, pa vendarle ni res. Pospravlja, samo vsak pospravlja kar mu je bolj pomembno.

Sicer pa kakor kaže sedanje stanje družbe so tisti z pomanjkanjem reda, obveznosti in doložnosti za povrh
pa še etike ravno starejše generacije (mladi še niso bili dovolj stari, da bi lahko zafurali državo) in
marsikaksna tvoja pripomba je neposredna posledica situacije v katero so bili "mladi" pahnjeni. Mislim,
generacije rojene v Jugoslaviji imajo danes vse stanovanja, če že ne hiše, za tipičnega, recimo 25 letnika,
je priti do svojega stanovanja nemogoče. In zdaj naj pusti, da mu starejši pametujejo, da si pa lahko hišo
kupi če bo pridno šparal, razumljivo da se mu obrača. In teh primerov je ogromno.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

kronik ::

Kdo izbira člane evropske komisije? Bo treba še njim kako zaušnico primazat. Kapitalizem bo padel prej kot borba za necenzuriran internet. Problem je, da acta in podobna sranja posegajo daleč iz področja interneta, zato jih je potrebno ustavit za vsako ceno.

digitalcek ::

Grumf je izjavil:


Mislim, generacije rojene v Jugoslaviji imajo danes vse stanovanja, če že ne hiše, za tipičnega, recimo 25letnika, je priti do svojega stanovanja nemogoče. In zdaj naj pusti, da mu starejši pametujejo, da si pa lahko hišo kupi če bo pridno šparal, razumljivo da se mu obrača. In teh primerov je ogromno.


Ti kar misli. Se ti vidi, da si bolj "filozof", kot realist. In takim slabo kaže, kot jim ni še nikoli. Kajti preživeli bodo le tisti mladi ljudje, ki bodo VES čas na tleh Z OBEMA nogama. Upam, da razumeš, kaj hočem povedati?

Nisem pa vedel, da smo mi, starejši, krivi, ker smo bili rojeni takrat, ko smo bili rojeni.
In da smo pravzaprav krivi, ker smo si zgradili kakšno hišo, ali kupili kakšno stanovanje. Ki ga boste podedovali vi, čeprav bo to tudi edini kapital, ki ga boste mladi v svojem lajfu imeli.

S takim načinom (pomemben je žur, in to VSAK dan), namreč ne boste v svojem, pogosto zafuranem in nekoristnem lajfu (tako počno mnogi!) itak nič pridobili, akumulirali. Stanovanje ali hišo boste namreč podedovali. In na to računate in ravno zaradi tega se mnogi tako obnašate, kot se obnašate...

Mi smo torej nekaj naredili (hiše, stanovanja, vrtce, šole, Cankarjev dom, halo Tivoli, itd.), večina med vami pa ne bo naredila nič. In mnogi boste/bodo izgubili še tisto, kar jim bodo zapustili starši.

Če ne verjameš, poglej malo okrog sebe. Poglej, kako pridno so delali (ali še delajo) vaši dedki in babice. In kakšni lenuhi ste (pretežno) vi mladi. Ker se kao ne splača. Ne splača delat.

Ja, treba je gledat okoli sebe, kar se dogaja, ne pa brat Platona, filozofirat, ali bluzit...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

redo ::

digitalcek je izjavil:

Kar je rezultiralo s POPOLNIM NEUPOŠTEVANJEM avtoritet.

LOL. To mora biti kompliment, ko pride od nekoga, ki je rušil prejšnji sistem. "POPOLNEGA NEUPOŠTEVANJA avtoritet" na taki ravni si današnja mladina niti predstavljat ne zna.

Mimogrede, koliko ste plačali avtorskih pravic za načrte za hiše npr.?

K0K0 ::

A avtorji, ki bi radi z enim komadom služili celo življenje pa niso lenuhi ? :D

digitalcek ::

redo je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Kar je rezultiralo s POPOLNIM NEUPOŠTEVANJEM avtoritet.

LOL. To mora biti kompliment, ko pride od nekoga, ki je rušil prejšnji sistem. "POPOLNEGA NEUPOŠTEVANJA avtoritet" na taki ravni si današnja mladina niti predstavljat ne zna.

Mimogrede, koliko ste plačali avtorskih pravic za načrte za hiše npr.?


Današnja mladina niti dobro ne ve, kaj je avtoriteta. Niti jim ni jasno, zakaj bi kakšno avtoriteto (magari prometni policist) sploh upoštevala...

Za načrte hiše, v kateri stanujem, nisem nič plačal, ker smo bili desetletja najemniki stanovanja. In smo v 50-ih letih najema plačali načrte vsaj pedesetkrat! In 50-krat PREplačali vse skupaj.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

St235 ::

Hmmm, a potem če sem peplačal cdje v mladih letih in kupil kako precenjen film ali knjigo, sem potem upravičen do tega da sedaj kršim avtorkse pravice???? A če sem preplačal TV priključek v času razvoja kabelskega omrežja, potem zdaj vse kar je na TV lahko zastonj snamem?


ccc. digitalček vsak je pod kožo krvav in še enkrat si dokazal, da razen za lastno nesposobno avtorsko rit, ki ji niti ACTA ne more prinest omembe vrednih zaslužkov ne znaš skrbet.

redo ::

digitalcek je izjavil:


Današnja mladina niti dobro ne ve, kaj je avtoriteta. Niti jim ni jasno, zakaj bi kakšno avtoriteto (magari prometni policist) sploh upoštevala...

Ne bit zdaj skromen. Si zaslužen za to. Verjamem, da bi ti kak mladec dal medaljo za to.

digitalcek je izjavil:

Za načrte hiše, v kateri stanujem, nisem nič plačal, ker smo bili desetletja najemniki stanovanja. In smo v 50-ih letih najema plačali načrte vsaj pedesetkrat! In 50-krat PREplačali vse skupaj.

Bla bla. Plačeval si najemnino, ne načrtov. Koliko ste pa plačali, ko ste v tuje obrate hodili gledat "kako oni to delajo?"

digitalcek ::

redo je izjavil:

Koliko ste pa plačali, ko ste v tuje obrate hodili gledat "kako oni to delajo?"


S podtikanjem ne bova daleč prišla, kajne?

Vidim pa, da si jezen na vse starejše od 50 let. Boš moral iti na kakšen strokoven razgovor, mogoče celo večkratno tareapijo, da boš revidiral svojo nestrpnost do starejših!

"Mladi ljudje so praviloma strpni do vsega in vseh". Dober hec!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16037701 (33260) St235
»

EU dokončno obupala nad ACTO (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10127414 (24016) Grumf
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198007 (7179) Phantomeye
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776366 (62871) Iatromantis
»

V javnost pricurljala kopija pacifiške ACTE

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
316488 (5075) antonija

Več podobnih tem