» »

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

Guardian - Popularni portal TVShack.net je bil med prvimi žrtvami operacije In Our Sites, ki jo je ameriška carinska uprava začela izvajati oktobra lani in v valovih poteka še danes. Stran je objavljala povezave in embede nelicenciranih prenosov TV in športnih dogodkov, zato ji je ICE zasegel domeno. Zdaj so ugotovili še identiteto njenega upravitelja - šlo naj bi za 23. letnega britanskega študenta računalništva Richarda O'Dwyerja (na sliki) - in Združeno kraljestvo zaprosili za izročitev v ZDA. Pri tem je zanimivo, da to početje na otoku ni protipravno, da Richarda z jurisdikcijo ZDA ne veže nič razen povsem domene ter da ICE linkanje vsebin enači s preprodajo prepovedanih drog in drugimi posredniškimi dejanji v tej "branži".

Tako na zadeve glede Erik Barnett, pomočnik direktorja in glavni pravnik pri ICE. G. Bernett je bil pred nastopom službe pri varuhu ameriške državne meje državni tožilec, ukvarjal pa se je predvsem z organiziranim kriminalom in trgovino s prepovedanimi drogami, ne toliko s kršitvami avtorskega prava. Zdaj je eden ključnih mož v organizaciji, ki šteje kar 7000 carinikov in drugih strokovnjakov, in njihov medijsko najbolj izpostavljeni predstavnik.

Do izročitve je sicer še daleč, je pa fantova družina že izrazila začudenje in zaskrbljenost nad idejo, ker je O'Dwyer britanski državljan brez povezav z ZDA, vsi strežnika TVShacka pa naj bi bili locirani v Evropi in Aziji. Barnett odgovarja, da njihova jurisdikcija osnuje na domeni - registrar za .net in .com domene je namreč Verisign, njihov sedež pa je v ZDA.

Drug problem je kaznivost O'Dwyjevega ravnanja. Mednarodne konvencije o izročitvi, npr. evropska kot pogoj navajajo, da mora biti očitano dejanje kaznivo tako v državi prosilki (ZDA) kot tudi v zaprošeni državi (UK), ter da mora biti zanj zagrožena kazen vsaj 1 leta zapora. Linkanje in embeddanje po britanski zakonodaji ni kaznivo, kar potrjuje tudi sodna praksa v primeru sestrske strani TV Links. Barnett na zadevo gleda drugače in navaja primerjavo z distribucijo prepovedanih drog, kjer pač kupec plača dilerjevemu pomočniku (oz. si ogleda/klikne na plačane oglase na TVShacku), medtem ko mu robo dobavi diler osebno (druga oseba - v tem primeru uploader na megavideo, loombo ali kateri drugi spletni video portal). S tako delitvijo vlog zlikovci skušajo preprečiti, da bi jih policija dobila z robo in denarjem v žepu, čemur možje v modrem pač ne morejo pritrditi in zato aretirajo obe osebi.

Treba je povedati, da ICE resno in konstruktivno dela na drugih področjih, npr. pregonu trgovcev s ponarejenim blagom. V tem poslu res gre za namen pridobitve večje/velike/ogromne protipravne premoženjske koristi. Res je tudi, da administratorji nekaterih tv in torrent portalov z oglasi služijo zavidljive vsote na račun tujega truda. Vendar nič od tega ne opravičuje tako samovoljne, meglene in amerocentristične interpretacije kazenskopravne in izročitvene zakonodaje.

7 komentarjev

bosmla ::

Tip bo v kratkem posilil eno Svedinjo...

krho ::

you are wrong. Jo je že, samo še ni prišla naprej.
Pa da ne bom samo offtopic.
Vse skupaj je že popolnoma bolano!
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

Afo ::

Welcome to ZDA.
Europe, you have the right to remain silent!
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Jst ::

But does not have a right to legal counsil. Miranda za evropejce :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ahac ::

Po tej njihovi logiki... bi Savdska Arabija lahko zahtevala izročitev vsakega Američana, ki je dal na net sliko ženske, ki kaže kožo. :P
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

antonija ::

bosmla je izjavil:

Tip bo v kratkem posilil eno Svedinjo...
WIN!!! :)) In hkrati very very :'(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

bf4ed ::

MRŠ ZDA!

Jaz bi ZDA enostavno ignoriral, kaj nonstop in vsepovsod skačejo?
Kaj ma to veze če je domena tam registrirana...res so idioti ti ZDA-jevci...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ACTA in SOPA se vračata (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13939714 (30382) kronik
»

Zasegi piratskih domen se nadaljujejo, tokrat tudi v Evropi

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
54802 (2893) SkipEU
»

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15958750 (47792) Gavran
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136903 (5682) alexz
»

Primer Megaupload: pristojnost ZDA in varovanje intelektualne lastnine (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5023510 (21357) Gavran

Več podobnih tem